اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نارضایتی آمریکا از فرار هند از تحریم های ایران



 

 

نارضایتی آمریکا از فرار هند از تحریم های ایران

هند از این نظر همیشه میان پایبندی به قطعنامه های شورای امنیت و منافع ملی خود هماهنگی ایجاد کرده است. منافع ملی هند ایجاب می کند که روابط سازنده و مثبت خود را با ایران توسعه دهد.

هند به شدت میان تحریم های آمریکا و روابط اقتصادی با ایران در تنگنا قرار گرفته است.

به نقل از روزنامه الوسط چاپ منامه، روابط هند و آمریکا به دلیل مسئله هسته ای ایران روبه سردی گذاشته است. اقدامات دهلی نو برای فرار از تحریم های ایران و ایجاد راه هایی برای دور زدن این تحریم ها نارضایتی آمریکا را در پی داشته است.

به رغم اینکه دهلی نو بارها در آژانس بین المللی انرژی اتمی علیه ایران رای داده بود اما از زمان انتقال پرونده هسته ای ایران از آژانس به شورای امنیت، بارها تاکید کرده است که مسیر دیپلماتیک و گفت وگو با تهران را بهترین راه برای تعامل با مسئله هسته ای ایران می داند.

هند از این نظر همیشه میان پایبندی به قطعنامه های شورای امنیت و منافع ملی خود هماهنگی ایجاد کرده است. منافع ملی هند ایجاب می کند که روابط سازنده و مثبت خود را با ایران توسعه دهد.

جالب است بدانیم روابط ایران و هند در چند سال اخیر با پرش هایی روبه رو شده است. به ویژه در سطح اقتصادی ولی در همین مدت زمان، روابط هند و آمریکا نیز شاهد تحولات بسیار مثبتی بود به ویژه در زمینه همکاری هسته ای و حمایت واشنگتن از دهلی نو در زمینه هسته ای.

انرژی محور روابط اقتصادی هند و ایران

براساس گزارش های منتشر شده از نشست شانزدهم کمیته مشترک هند و ایران که اوایل ماه گذشته در دهلی نو برگزار شد؛ حجم تجارت میان دو کشور در سه سال اخیر از حدود 9 میلیارد و 300 میلیون دلار به رقمی در حدود 15 میلیارد دلار در سال 2010 افزایش پیدا کرده است.

این کمیته به ریاست وزیر اقتصاد ایران و وزیر خارجه هند برگزار شده بود.

دو طرف همچنین در این نشست، چندین توافقنامه در زمینه های اقتصادی و بازرگانی امضا کردند.

پیش بینی می شود حجم تجارت میان دو کشور به رقم 30 میلیارد دلار در پنج سال آینده افزایش یابد.

بخش انرژی، سنگ بنای روابط دو کشور ایران و هند است. هند پنجمین کشور بزرگ مصرف کننده انرژی در جهان است و به میزان زیادی بر واردات انرژی تکیه دارد.

در مقابل،  ایران دومین تولیدکننده بزرگ نفت خام در سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام (اوپک) است و دومین ذخایر بزرگ گاز جهان را پس از روسیه در اختیار دارد لذا در استراتژی امنیت انرژی هند، ایران اهمیت بسیاری دارد. امروزه ایران دومین کشور صادرکننده نفت خام به هند پس از عربستان سعودی است .

ارزش واردات هند از ایران نیز سالیانه 11 میلیارد دلار نفت خام است که 14 درصد از کل ارزش نفت خام وارداتی هند و 85 درصد از کل واردات این کشور از ایران را شامل می شود.

فشارهای آمریکا بر دهلی نو

آمریکا اخیرا با هشدار به هند از این کشور خواست تا به تحریم های اعلام شده علیه ایران، متعهد باشد.

"فیلیپ کروالی" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پیام هشدار آمیزی برای دهلی نو گفته بود:" مسئله، مربوط به خطرات گسترش سلاح های هسته ای در جهان و آغاز مسابقه تسلیحات هسته ای در خاورمیانه است. این مسئله حتما بر کشورهای نزدیک به این منطقه از جمله هند تاثیر می گذارد."

بدون تردید این اقدام آمریکا ناشی از تلاش های واشنگتن برای نظارت بر میزان تعهدات همه طرف های منطقه ای و بین المللی در اجرای تحریم های شورای امنیت علیه ایران است.

آمریکا معتقد است موفقیت این تحریم ها منوط به تعهد همه جانبه و کامل آن از سوی همگان است زیرا نقض تحریم ها از سوی هر کشوری باعث شکست کل تحریم ها می شود.

پس از آنکه گزارش هایی درباره تلاش هند برای نقض تحریم های آمریکا علیه ایران، منتشر شد؛ هم اکنون آمریکا بر هند متمرکز شده است.

به ویژه که گزارش هایی منتشر شده نشان می دهد شرکت های هندی برای سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران تلاش های زیادی را انجام می دهند زیرا فرصت های زیادی در این بخش وجود دارد.

بخش انرژی ایران نقش مهم و سازنده ای را در امنیت انرژی هند ایفا می کند.

پیش از این آمریکا بر دولت هند، فشار آورده بود تا در صورتی که بزرگترین مجتمع پالایش نفت جهان در هند، صادرات محصولات نفتی را به ایران متوقف نکند؛ هیچ وام و تسهیلات مالی به این مجتمع ارائه نشود.

صادرات فرآورده های نفتی شرکت پالایش نفت هند به ایران حدود 40 درصد از مصرف فرآورده های نفتی این کشور را تشکیل می داد.

البته فشارها نتیجه داد و صادرات فرآورده های نفتی این شرکت هندی به ایران متوقف شد و در عوض تسهیلات مالی به ارزش 900 میلیون دلار دریافت کرد.

تاثیر تحریم های آمریکا بر منافع هند

هند در برابر این معضل سعی می کند موضع خود را از طریق منابع رسمی اعلام کند که برخلاف تحریم های مستقل کشورها، مشکلی با تعامل با تحریم های شورای امنیت علیه ایران ندارد.

پس از گذشت یک روز از امضای تحریم های مستقل آمریکا علیه ایران توسط باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا  "نیروباما راو" معاون وزیر خارجه هند نگرانی کشورش را از تحریم های یکجانبه کشورها و تاثیر منفی آنها بر شرکت های هندی فعال در بخش نفت و انرژی ایران و به ویژه بر امنیت انرژی هند ابراز کرد.

تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران به طور اساسی دو بخش صادرات فرآورده های نفتی به ایران و سرمایه گذاری در بخش انرژی این کشور را هدف قرار می دهد.

تحریم های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا، مشکلات بسیاری را برای بخش نفت و انرژی هند و شرکت های دولتی هند فعال در بخش انرژی ایران مانند شرکت نفت وگاز هند (او ان جی سی) و دیگر شرکت هایی که به دنبال سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران هستند؛ ایجاد می کند.

هند در میان فرآورده های نفتی تنها به ایران، بنزین صادر می کند زیرا همه شرکت های بزرگ هندی در بخش صادرات فرآورده های نفتی از ماه می 2009 تمامی تعاملات خود را با ایران متوقف کردند.

پس تحریم ها تاثیر زیادی بر بخش پالایش نفت هند ندارد بلکه محدودیت های اعمال شده علیه سرمایه گذاری در توسعه بخش های نفت و گاز ایران، بر طرح های از پیش برنامه ریزی شده هند، تاثیر می گذارد.

این وضعیت تاثیرات منفی بسیاری را بر دهلی نو دارد. آخرین طرح هند برای سرمایه گذاری در بخش نفت وگاز ایران، طرح توسعه یک میدان گازی در ایران به ارزش پنج میلیارد دلار بود که ایران و هند در ماه ژوئن 2009 درباره آن توافق کرده بودند.

همچنین پیش بینی می شود تحریم ها علیه ایران بر طرح پیشنهادی خط لوله صلح که از ایران به پاکستان و سپس هند می رسد؛ تاثیر بگذارد.

طول این خط لوله یک هزار و 615 مایل است و هزینه آن به هفت میلیارد و 400 میلیون دلار می رسد.

هند اخیرا مذاکرات درباره این خط لوله را به صورت دوجانبه با ایران از سرگرفته است. مذاکرات سه جانبه پیشین با حضور هند، پاکستان و ایران به دلایل بروز اختلافاتی در زمینه بهای گاز متوقف شده بود.

برخی منابع نیز می گویند: پس از معامله هسته ای میان دولت جورج بوش پسر در آمریکا و دولت هند، دهلی نو از مذاکرات خط لوله صلح کنار کشید.

هم اکنون ایران و پاکستان به صورت دوجانبه طرح صادرات گاز را اجرایی می کنند.

پیش بینی می شود فشارهای آمریکا در برهه زمانی پیش رو بر دهلی نو افزایش یابد و این موضوع باعث ایجاد چالش بزرگی برای هند شود.

کشوری که سعی می کند میان تعهد به اجرای تحریم های شورای امنیت و تحریم های یکجانبه آمریکا، از یک سو و منافع اقتصادی و امنیت انرژی خود از سوی دیگر موازنه ایجاد کند.

امنیت انرژی هند به میزان زیادی به منابع نفت و گاز طبیعی ایران مرتبط است.  به ویژه که دهلی نو به احتمال بسیار در سال 2011 ، عضو غیردائم شورای امنیت خواهد شد و همین موضوع، هند را وارد پیچیدگی های بازی منافع ملی و جز و مد روابط میان واشنگتن و تهران خواهد کرد.

هر تصمیم جدید شورای امنیت، تاثیر مستقیمی بر روابط هند با ایران و آمریکا خواهد داشت..../تحلیل:عصرایران


ویدیو مرتبط :
تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و پاسخ ایران به این تحریم‌ها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اضطرار هند برای خرید نفت ایران و پاسخ منفی به تحریم های آمریکا



 

 

 

نفت‌‌ایران , هند

 

 

روزنامه هندی اکونومیک تایمز طی تحلیلی از منافع هند در حفظ روابط اقتصادی خود با ایران نوشت: خرید نفت ایران یک اضطرار و نیاز اقتصادی برای هند است.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه هندی اکونومیک تایمز سفر اخیر قائم مقام وزیر خارجه هند به امریکا نتوانسته است تبدیل به فرصتی برای متقاعد کردن دهلی نو به قطع واردات نفت از ایران شود.

در حالی که رانجان متهای در دیدار با مقامهای امریکایی در مورد سیاستهای دهلی و واشنگتن در باره موضوع تحریم نفت ایران مذاکراتی داشته است اما هند مصمم است که واردات نفت از ایران را به رغم تحریمهای یک جانبه امریکا و اروپا ادامه دهد.

بر اساس این گزارش پاسخ منفی هند به تحریم ایران درحالی است که همکاریهای هند و امریکا در زمینه های هسته ای، پتروشیمی و نظامی کاهش یافته است و هند با پشت سر گذاشتن چین به بزرگترین مشتری نفتی ایران نیز تبدیل شده است. قرار است به زودی یک هیات عالی رتبه هندی برای مذاکرات در خصوص مشکلات انتقال پول نفت وارداتی ایران به تهران سفر کند .

بر این اساس رویترز اعلام کرد واردات نفت هند از ایران نسبت به سال گذشته ۳۷ درصد افزایش داشته و به رقم بی سابقه ۵۵۰ هزار بشکه در روز رسیده است . این درحالی است که چین بزرگترین وارد کننده نفت ایران در سال گذشته میلادی واردات نفت از ایران را به علت عدم توافق بر سر قیمت و نحوه پرداخت تا ماه مارس تا ۲۸۵ هزار بشکه در روز کاهش داده و به نصف رسانده است.

این گزارش حاکی است تجار و فعالان بازار نفت اعلام کردند ایران تا بیش از یک سال هم برای دریافت پول نفت صادراتی به هند می تواند منتظر بماند. هند هم اکنون بیش از ۸ میلیارد دلار به ایران بایت واردات نفت خام بدهکار است. دیپلماتها و تحلیلگران هندی بر این باورند که موضوع خرید نفت ایران یک اضطرار و نیاز اقتصادی برای هند به شمار می رود چرا که این کشور کاملا به نفت ایران وابسته است.

تحلیلگران اقتصادی معتقدند ادامه واردات نفت هند از ایران اقدامی در راستای تلاش هند برای گسترش نفوذ سیاسی در منطقه است چرا که نیروهای امریکایی تا سال ۲۰۱۴ میلادی احتمالا زودتر افغانستان را ترک خواهند کرد. در حقیقت بسیاری از دیپلمتهای هندی در مورد تبدیل شدن موضوع ایران به امتحانی برای اثبات دوستی با امریکا نگران هستند چرا که از دیدگاه آنها پیچیده تر شدن مناسبات دیپلماتیک با همسایگان مانعی برای تحقق ثبات دموکراسی و فرصتهای اقتصادی در پاکستان افغانستان و دیگر کشورها است.

لالیت مانسینگ سفیر سابق هند در امریکا گفت ایران نباید سنگ محک دوستی هند و امریکا باشد. موضوع حیاتی برای هند که رشد اقتصادی و ارزش واحد پول ملی اش در سال گذشته افت شدیدی داشته است دستیابی به امنیت انرژی است. این کشور ۱۲ درصد از نفت مورد نیاز خود را از ایران وارد می کند و بسیاری از پالایشگاههای هند بر اساس کیفیتهای نوع نفت صادراتی ایران طراحی و ساخته شده اند و جایگزین کردن نفت خام دیگر کشورها به جای نفت ایران مشکل است.

یک مقام آگاه نفتی هند گفت جایگزین کردن نفت ایران امری ساده نیست. چه کسی می خواهد آن نوع نفتی که ما نیاز داریم را تامین کند؟ البته هند در چند سال گذشته تمام تلاش خود را برای کاهش وابستگی به نفت ایران انجام داده است. ایران و هند توافق کرده اند که ۴۵ درصد از پول نفت صادراتی ایران به هند به روپیه پرداخت شود و باقیمانده بدهی ها نیز از طریق معامله پایاپای تسویه شود..... /   خبرگزارى فارس