اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

زیرزمینی‌شدن زیر میزی!



اخبار,اخباراجتماعی  ,تعرفه‌  پزشكان

كلید درمان برخی دردها تنها در دست برخی پزشكان است. به هر حال همه پزشكان به یك اندازه در كارشان خبره و استاد نیستند. حالا شرایطی را در نظر بگیرید كه خدای نكرده خبر ابتلای خود یا یكی از نزدیكانتان به یكی از امراض خطرناك را می‌شنوید. مطمئنا بعد از تسلط پیدا كردن بر افكارتان نخستین چیزی كه در این لحظه به ذهنتان خطور می‌كند رفتن نزد فردی است كه بتواند این درد را درمان كند.

 

وقتی بفهمید و مطمئن باشید كه فقط همان یك پزشك می‌تواند درمانتان كند حتی اگر آن آدم نوك قله قاف هم باشد پیدایش می‌كنید و حتی اگر لازم باشد دارایی خودتان و كل اطرافیانتان را هم جمع می‌كنید تا برای هزینه مداوا به او بدهید. نمی‌گویم همه، اما متاسفانه از دیرباز برخی پزشكان مطرح و متخصص كشور ما، دستمزدهایشان نیز مطرح و معروف بوده است. حالا پرسش اصلی اینجاست: این پزشكان مطرح و متخصص بعد از اینكه طرح تحول سلامت و یكسان كردن تعرفه‌های پزشكی یا به عبارت دیگر قطع زیر میزی اجرا شد چه كار می‌كنند و كجا هستند؟
 
یكی از چالش‌برانگیز‌ترین اقدامات وزیر بهداشت كه باعث دلخوری و حتی دشمنی بخش زیادی از پزشكان با او شد، یكسان كردن تعرفه‌ها و بحث مقابله با دریافت زیرمیزی بود. حالا بعد از گذشت نزدیك به سه سال از اجرای این طرح و ادعای مسئولان درباره حذف زیر میزی سوال اصلی این است: پزشكانی كه زیر میزی بگیر بودند الان چه كار می‌كنند؟ آیا بعد از عمری كار كردن و دریافت مبالغ هنگفت برای هر عمل جراحی یا درمان به دستمزد كم قانع شده‌اند و بر اساس همان قیمت‌هایی كه مصوب وزارت بهداشت است دریافتی دارند؟ آیا كشور را ترك كرده‌اند و جای دیگری مشغول فعالیتند یا اساسا دیگر كار نمی‌كنند؟ برخی بیمارانی كه در گذشته به این پزشكان كه همگی شان مطرح و معروف هستند، مراجعه می‌كردند هنوز هم به اینكه برخی از این پزشكان آنها را مداوا كنند نیاز دارند. به نظر می‌رسد هنوز هم اكثر این پزشكانی كه دستمزدهای كلانی داشتند داخل كشور هستند و مهاجرت نكرده‌اند و حتی هنوز هم كار می‌كنند. به نظر می‌رسد زیرمیزی‌بگیرهای قدیم این روزها زیرزمینی شده‌اند.

زیر میزی پول قایمكی و رشوه نیست
تا قبل از این اسم زیر میزی گرفتن پزشك كه می‌آمد در ذهن من این صحنه مجسم می‌شد: مطب پزشك و میزی كه یك طرف آن پزشك نشسته و در مقابلش بیماری كه پولی را در پاكت از زیر میز به صورت مخفیانه به او می‌دهد و پزشك هم به صورت مخفیانه این پول را بدون هیچ تعارفی قبول می‌كند. اما این كودكانه‌ترین تصوری است كه می‌توان از زیرمیزی داشت.

 

زیر میزی یعنی همان پولی كه من و شما در جاهای مختلف اضافه بر آن چیزی كه عرف و انصاف است می‌پردازیم در حالی كه شاید خیلی از ما حتی متوجه این هم نباشیم كه مورد ظلم و سوءاستفاده قرار گرفته‌ایم. تا قبل از اینكه وزیر بهداشت بر این دریافتی ناعادلانه برخی پزشكان نام زیر میزی را اطلاق كند، این دریافتی حق طبیعی پزشك محسوب می‌شد. پزشكی كه به هر حال تلاش كرده و درس خوانده و بالاخره باید فرقی بین او و كسی كه درس نخوانده و برای مثال راننده است باشد، حتی پزشكانی كه جوان‌تر بوده و هنوز موفق نشده بودند اسم و رسمی كسب كنند چندان از اینكه برخی همكارانشان ده‌ها برابر آنها دستمزد می‌گرفتند ناراضی نبودند و این كار را اجحاف در حق خود نمی‌دانستند. زیر میزی پول قایمكی و رشوه نیست بلكه مبالغی است كه تا پیش از این همیشه آشكارا و بدون ترس و واهمه پرداخت و دریافت می‌شد. پولی كه برای پزشك حق طبیعی و برای ما تنها راه چاره بود.

خدا خیرش بدهد دستش طلاست
یكی از بهترین و موفق‌ترین جراحان قلب است. این پزشك ماهر سال 87 مادربزرگم را به خاطر گرفتگی یكی از دریچه‌های‌ قلبش عمل كرد و انصافا هم تنها پزشكی بود كه از بین صدها پزشكی كه به او مراجعه كردیم توانست این مساله را به درستی تشخیص داده و به بهترین نحو با عمل جراحی آن را درمان كند. چندی پیش یكی از دوستانم كه مادرش گرفتار این بیماری شده بود آدرس مطب پزشك معروف را از من خواست. دوستم چند روز بعد تماس گرفت و با ناراحتی گفت آن پزشك از آن محل رفته است. خیلی تعجب كردم زیرا آن پزشك معروف سالیان سال آنجا بود. بالاخره بعد از رفتن به محل قدیمی و پرس و جو توانستم آدرس جدید دكتر را پیدا كنم اما دركمال تعجب مطب پزشك معروف، دیگر تابلو نداشت و به صورت مخفیانه دایر بود. مطب طبق معمول بسیار شلوغ بود. بیماران كه همه آنها پیر بودند از شهرهای دور و نزدیك برای اینكه توسط دكتر... ویزیت شوند به تهران آمده بودند.

 

یكی از خانم‌ها كه همراه مادر بسیار پیرش از اهواز به تهران آمده بود خطاب به خانم منشی می‌گفت: جایی را در تهران نداریم كه شب را آنجا بمانیم. او به خانم منشی التماس می‌كرد تا زودتر او را به داخل اتاق بفرستد اما منشی كه معلوم بود از این همه رفت و آمد خسته شده با بداخلاقی و تندی به زن اهوازی گفت: خانم مگه نمی‌بینی؟ اینجا همه از شهرستان آمده‌اند و همه هم منتظر هستند، من نمی‌توانم حق‌كشی كنم! ناگهان صدای فریاد دكتر از داخل اتاق بلند شد كه با صدایی بلند خانم منشی را صدا می‌كرد.

 

منشی سرآسیمه داخل اتاق شد و مورد بازخواست دكتر قرار گرفت. خانم دیگری كه او هم مسن بود، با لهجه غلیظ آرام در گوش من گفت: آقای دكتر درست است كه خیلی در كارش وارد است اما واقعا بداخلاق است. و بعد آرام‌تر ادامه داد: هر ماه 1500 كیلومتر تا تهران می‌آیم فقط برای اینكه این پزشك مرا ببیند. از كودكی نارسایی قلبی داشتم و سالیان سال با اینكه پزشكان زیادی مرا دیده و حتی بارها آنژیو و عمل كرده بودم مشكل و درد داشتم تا اینكه دكتر... مرا عمل كرد. از آن موقع مشكلم حل شده و دیگر ناراحتی ندارم. در همین لحظه خانم منشی فامیلی او را صدا می‌زند و با گفتن این جمله كه خدا خیرش بدهد دستش طلاست از جایش بلند شده و وارد اتاق می‌شود. ویزیت این پزشك 50 هزار تومان است.

انتفاع به جای نفع رساندن
به خانم منشی نزدیك می‌شوم و با معرفی خودم و به این بهانه كه می‌خواهم برای دوستم وقت بگیرم با او سر صحبت را باز می‌كنم. او می‌گوید: همان‌طور كه می‌دانی در مطب دكتر... به كسی وقت نمی‌دهند. همه روزهای زوج بین ساعات 16 تا 19 به اینجا می‌آیند و هر كسی زودتر خودش را برساند او اول داخل می‌شود. به همین خاطر معلوم نیست و هیچ تضمینی وجود ندارد كه اگر شما به اینجا آمدید حتما موفق شوید دكتر را ببینید. دكتر... سر ساعت 7 تحت هر شرایطی حتی اگر 200 بیمار هم از جای جای كشور پشت در اینجا صف كشیده باشند مطب را ترك می‌كند. اینها را گفتم تا اگر آمدید و موفق نشدید داخل بروید ناراحت نشوید.

 

از او پرسیدم چرا دیگر مطب تابلو ندارد و او كه مشخص بود مایل نیست در این رابطه زیاد توضیح بدهد، گفت: برای مالیات و مشكلاتی كه برخی همكاران آقای دكتر به خاطر معروفیت ایشان برایشان ایجاد كردند. خانم منشی برای اینكه دیگر سوالی نكنم گفت: خوب خودت بهتر می‌دانی كار دكتر... بی‌نظیر است و باید هم دستمزدش بالاتر از بقیه دكترهایی كه تجربه و مهارت او را ندارند، باشد. بااین وجود دولت و برخی از این پزشكان با حسادت‌های بی‌جایشان می‌خواستند مانع كار دكتر شوند و او هم ترجیح داد فعلا این‌جوری كار كند. از او می‌پرسم تعداد بیماران كمتر نشده؟ می‌خندد و نگاهی به جمعیت حدود 50 نفری كه در مطب حتی كف زمین نشسته‌اند تا نوبتشان شود می‌كند و می‌گوید: داری می‌بینی كه! نه تنها كمتر نشده كه هر روز بیشتر هم می‌شود.

 

مردم خودشان تفاوت كار خوب و بد را می‌فهمند و جانشان را الكی دست هر كسی نمی‌دهند. درباره دستمزد پزشك برای عمل جراحی سوال می‌كنم و اینكه دكتر كجا حالا كه مطب چراغ خاموش است بیماران را با این دستمزد در بیمارستان عمل می‌كند؟ كه او پاسخ داد در بیمارستان خصوصی و روسای این بیمارستان‌ها همه دوست صمیمی و قدیمی آقای دكتر بوده و البته در منافع این كار سهیم‌اند. از مطب بیرون می‌آیم در حالی كه این صحبت‌های یكی از اساتیدم در ذهنم نقش بست: متخصصان و صاحبان حرفه‌های مختلف در كشورهای توسعه‌یافته منافع مردم برایشان مهم‌تر از منافع خودشان است، این افراد در درجه اول به نفع دیگران توجه دارند و بعد درصدد ارضای منافع شخصی خود هستند اما در كشورهای در حال توسعه اكثر آنهایی كه در هر زمینه‌ای متخصص می‌شوند تصور می‌كنند باید به جای اینكه دیگران را از ثمرات دانش و مهارتشان منتفع كنند از آنها انتفاع‌خواهی كنند.


 اخبار اجتماعی  -  آرمان 


ویدیو مرتبط :
شیرین زیر میزی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بیمارانی که زیر میزی درمان می شوند!



 

انسان و شیطان

 

زیرمیزی در حرفه پزشکی پدیده ای زشت است که جدا از گلایه های مردم حتی معاون اول رئیس جمهور و وزیر بهداشت نیز آن را غیر قابل انکار می دانند. این در حالی است که بسیاری نرخ غیر واقعی تعرفه های پزشکی و وجود رابطه مالی بین پزشک و بیمار را به عنوان مهترین دلایل شیوع این معضل عنوان می کنند.

به گزارش خبرنگار مهر، پدیده شوم دریافت زیرمیزی توسط برخی پزشکان از قدیم الایام مرسوم بوده ولی در چند سال گذشته با شدت و ضعف همراه بوده است که همین مسئله موجب شده تا مسئولان مربوطه آنطور که باید و شاید وقت خود را صرف پرداختن به این معضل نکنند و در نتیجه همچنان شاهد بروز این معضل در جامعه هستیم که آثار زیانبار آن، بیش از همه سلامت جامعه پزشکی را تهدید می کند.

در همین ارتباط دکتر علیرضا زالی، قائم مقام سازمان نظام پزشکی معتقد است که عدم شفاف سازی قیمت واقعی خدمات درمانی، پزشکان را به سمت دریافتهای غیرقانونی زیرمیزی که بار اضافی به بیماران تحمیل می‌کند، سوق داده است.

به گفته این جراح و متخصص مغز و اعصاب این پدیده بیشتر در بخشهای جراحی و مداخله ‌های درمانی شایع است.

زالی در خصوص ارائه راهکار برای مقابله با این پدیده شوم و زشت، به واقعی شدن تعرفه های پزشکی اشاره می کند و می افزاید: ‌در صورتی که نتوانیم پزشکان را با تعرفه ‌گذاری مناسب، استانداردها و واقعیتهای اقتصادی منطبق کنیم این خطر وجود دارد که از شفافیت تعرفه‌ای فرار کرده و به سمت دریافت زیرمیزی برویم.

وی در پاسخ به این سئوال که با افزایش تعرفه ‌های پزشکان، پرداخت آنها برای مردم دشوار و شاید غیرممکن شود، می گوید: این وظیفه سازمانهای بیمه ‌گر است که به بیماران کمک کنند. ‌در حال حاضر به دلیل شفاف نبودن قیمت واقعی خدمات، بسیاری از یارانه های درمانی از جیب پزشکان داده می‌شود در حالی که تعرفه سرپایی در کشور نسبت به سایر کشورهای منطقه بسیار کمتر است.

پیرامون این موضوع چندی پیش محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور در اجلاس روسای دانشگاههای علوم پزشکی کشور که آذر امسال در تهران برگزار شد، خطاب به پزشکان حاضر در این اجلاس گفت که " آیا ویزیت ۱۶ هزارتومان انصاف است؟ یک پزشک چه اقدامی انجام می دهد که باید این مبلغ گزاف را از بیمار دریافت کند. آیا خون پزشکان از بقیه متخصصان کشور در سایرحوزه ها رنگین تر است؟ و..."

از سوی دیگر، دکتر مرضیه وحیددستجردی در حاشیه همین اجلاس بود که در خصوص گلایه معاون اول رئیس جمهور گفت که منظور آقای رحیمی، دریافت زیرمیزی توسط برخی پزشکان بود که ما هم این مشکل را وارد می دانیم.

وزیر بهداشت در خصوص راهکار مقابله با پدیده شوم زیرمیزی پزشکان، می گوید: ما در وزارت بهداشت به عنوان راه حل این قضیه پیشنهاد می کنیم که تعرفه های پزشکی باید واقعی شود چون اگر تعرفه ها واقعی شود باعث می شود که پزشک، پرستار، پیراپزشک، داروخانه و آزمایشگاه دستمزد واقعی خود را بگیرند و این موضوع تا حدود زیادی از کارهای غیرقانونی جلوگیری می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، این اظهارات وزیر بهداشت که البته سایر کارشناسان و صاحب نظران حوزه سلامت نیز با آن موافق هستند، در حالی عنوان می شود که معاون اول رئیس جمهور مخالف گرفتن ویزیتهای بالا از سوی متخصصین رشته های مختلف پزشکی است.

دکتر انوشیروان محسنی بندپی، نایب رئیس دوم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از واقعی شدن سرانه درمان و تعرفه های پزشکی به عنوان تنها راهکار مقابله با پدیده شوم زیرمیزی پزشکان نام می برد و می گوید: تا زمانی که رابطه مالی پزشک و بیمار قطع نشود نمی توان امیدوار بود که این معضل برچیده شود.

محسنی به پیشنهاد کمیسیون بهداشت و درمان مجلس برای مقابله با پدیده زیرمیزی پزشکان اشاره می کند و می افزاید: سال گذشته قرار شد که تعرفه های یک بیمارستان دولتی به صورت پایلوت " ۶/۳ K" تعیین شود و پزشکان این بیمارستان در همه رده های تخصصی از فعالیت در بخش خصوصی منع شوند. اما وزارتخانه های بهداشت و رفاه و دولت با اجرای این پیشنهاد مخالفت کردند.

نایب رئیس دوم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس معتقد است که حذف پدیده زیرمیزی پزشکان علاوه بر اینکه بار مالی هزینه های درمانی مردم را کاهش می دهد باعث خواهد شد که مراکز درمانی بخش دولتی نیز کارآمد شوند.

رواج پدیده شوم دریافت زیرمیزی توسط پزشکان، اغلب در مراکز درمانی دولتی اتفاق می افتد و این در حالی است که بیشتر مراجعان بخش دولتی را اقشار کم درآمد و محروم جامعه تشکیل می دهند که توان مالی برای پرداخت هزینه های سنگین درمانی را ندارند.

دکتر حسینعلی شهریاری، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از اخذ زیرمیزی پزشکان در بیمارستانهای دولتی و طرف قرارداد با سازمانهای بیمه گر می گوید: برخی از پزشکان بیمارستانهای طرف قرارداد با بیمه ، ۵ تا ۲۰ برابر تعرفه دولتی زیرمیزی دریافت می کنند.

وی اعمال تعرفه دولتی در بخش خصوصی را یکی از دلایلی اصلی شکل گیری و افزایش زیرمیزی پزشکان عنوان می کند و می افزاید: اغلب پزشکان از اعمال تعرفه دولتی در بخش خصوصی گله مند هستند و این امر عاملی می شود تا از طریق زیر میزی میزان دریافتی تعرفه دولتی را جبران کنند.

شهریاری با عنوان این مطلب که تاکنون برخورد جدی با پزشکانی که مبادرت به اخذ زیر میزی از بیماران می کنند صورت نگرفته و این امر باعث افزایش این معضل به خصوص در بیمارستانهای دولتی و طرف قرارداد با سازمانهای بیمه گر شده است، می گوید: دریافت زیرمیزی از سوی برخی پزشکان قداست جامعه پزشکی را خدشه دار کرده است.

دریافت زیرمیزی توسط برخی از پزشکان در بخش دولتی به دلیل تفاوت بین ضریب K جراحی در بخش دولتی و خصوصی است و عده کمی از پزشکان به این دلیل اقدام به دریافت زیرمیزی از بیماران می کنند.

به هرحال نارضایتی و شکایت بیماران از هزینه های درمان هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی وجود دارد که در بخش خصوصی هزینه های بالای درمان و میزان ناچیز تعهدات بیمه ای منجربه این مسئله شده است.

آنچه مسلم است اینکه تعرفه های درمانی به شکل قانونی در بیمارستانهای دولتی خارج از تحمل بیمار نیست چرا که ۹۰ درصد این هزینه ها را بیمه ها می پردازند. اما دریافتهای خارج از ضوابط با عنوان زیرمیزی توسط برخی از پزشکان در بیمارستانهای دولتی که هنوز هم به قوت خود باقی است، از جمله مواردی است که باعث افزایش هزینه های درمان بیماران در بیمارستانهای دولتی دیده شده است.

به گفته یک مقام مسئول در وزارت بهداشت، دریافت زیرمیزی در بیمارستانهای دولتی از مواردی است که نمی توان آن را انکار کرد و در برخی بیمارستانها این پدیده رواج دارد.