اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

زباله‌ها را در طبیعت رها نکنید


سازمان حفاظت محیط زیست طی اطلاعیه ای نکاتی را به طبیعت گردان و مسافران نوروزی توصیه کرد.

خبرگزاری ایسنا: سازمان حفاظت محیط زیست در اطلاعیه خود با تبریک سال نو از مسافران نوروزی، خواست تا در روز سیزدهم فروردین روز طبیعت به نکات زیست محیطی زیر توجه ویژه نمایند.

در این اطلاعیه آمده است:

1- سفرهای نوروزی نقطه عطفی در رویارویی انسان با مظاهر طبیعی است و در این میان ضرورت دارد که مسافران محترم با همت و تلاش خود ضمن بهره مندی از این موهبت های الهی و ارزش های خدادادی با رعایت اخلاق طبیعت گردی و با بهره مندی از آموزه های دینی و اخلاق زیست محیطی ، صیانت از جلوه های الهی را سرلوحه رفتار و منش خود قرار دهند و در حفظ طبیعت و محیط زیست کوشا باشند.

2- نباید فراموش شود که محیط زیست سالم جزو سرمایه‌های اجتماعی محسوب می‌شود که همه وظیفه داریم در حفاظت و نگهداری از این مواهب طبیعی کوشا باشیم و بی توجهی به حفظ و پاسداشت طبیعت در نهایت با تخریب محیط زیست همراه خواهد بود که این خود مشکلات عدیده‌ای را برای تمامی جانداران از جمله خود انسان‌ها به وجود می‌آورد پس بیاییم همه ما دیده بان طبیعت سرزمین خود باشیم و برای حفظ محیط زیست سرزمین پهناور ایران ، احساس مسئولیت کنیم و به متخلفان تذکر دهیم .

3- هموطنان با توجه به فصل گلدهی گیاهان، محل اسکان خود را در اماکنی انتخاب کنند که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار باشد و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه های درختان خودداری شود.

4- در زمان حضور در طبیعت، مسافران تا حد امکان غذاهای آماده که نیازمند پخت مجدد نیست به همراه داشته باشند و در صورت نیاز به آتش، حتی الامکان از ذغال آماده استفاده کنند و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری به عمل آورند و حتماً خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند. همچنین از روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنند . بهترین کار همراه داشتن گاز پیک نیکی است.

5- گردشگران کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود برده و در پایان روز زباله‌های تولیدی را به ایستگاههای مسقر تحویل دهند و زباله های خود را در جنگل، ساحل دریا، کنار چشمه های آب ، مناطق کوهستانی و دره ها رها نکنند.

6- جلوگیری از شکار و صید حیات وحش و عدم حمل هرگونه سلاح، تبر، اره و تور صیادی از دیگر توصیه های سازمان حفاظت محیط زیست به مردم است. هموطنان عزیز ، به جای شکار حیوانات و به جای چیدن گلها و گیاهان، از آنها عکس بگیرند و سالها از دیدن آن عکس لذت ببرند.

7- تفرجگران نوروز در صورت مواجه شدن با هر گونه حریق در جنگل نسبت به خاموش کردن آن اقدام و یا با مراکز آتش نشانی ، محیط زیست و منابع طبیعی تماس گرفته و موضوع را گزارش کنند.

8- مسافران نوروزی به منظور بهره‌مند شدن از محیط زیستی زیبا، سالم و با نشاط، در پاسداشت طبیعت کوشا باشند و با رعایت توصیه‌های زیست محیطی و بهداشتی، با مأموران و کارشناسان حفاظت محیط زیست همکاری کنند.

9- لازم است مردم در عرصه‌های طبیعی زباله نریزند و در پایان ساعاتی که در طبیعت به سر می‌برند، زباله‌های را رها نکنند و نسبت به سلامت درختان و بوته‌های جنگلی اعم از طبیعی و دست‌کاشت دقت و توجه ویژه‌ای داشته باشند.

10- پاکیزه‌نگه‌داشتن حاشیه‌های رودخانه‌ها و نهرهای طبیعی که در نقاط مختلف کشور جاری هستند نیز مورد تأکید سازمان حفاظت محیط زیست است .

11- گشت ویژه یگان حفاظت محیط زیست در مناطق مختلف کشور در ایام نوروزی برقرار است و با فروشندگان حیوانات غیرمجاز و هرگونه تخریب محیط های طبیعی و ساخت و سازهای غیرمجاز در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست توسط ضابطین دادگستری و مأمورین اجرایی برخورد می شود .

12- در پایان با توجه به اجرای طرح مسیر سبز ساحل پاک مسافرینی که قصد عزیمت به شهرهای شمالی کشور را دارند، ضمن توجه کامل به حفظ محیط زیست با مأمورین اجرایی این طرح همکاری لازم را بعمل آورند ."


ویدیو مرتبط :
‫چه بر سر زباله هایی که در طبیعت رها می کنید می آِید؟‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

زینت‌ خوان نوروزی را در طبیعت رها نکنید...


روزهای پایانی تعطیلات نوروز که فرا می‌رسد، کم‌کم بساط سفره‌های هفت‌سین هم برچیده می‌شود و آن وقت است که باید فکری برای ماهی قرمز خوان نوروزی کرد...

خبرگزاری ایسنا: روزهای پایانی تعطیلات نوروز که فرا می‌رسد، کم‌کم بساط سفره‌های هفت‌سین هم برچیده می‌شود و آن وقت است که باید فکری برای ماهی قرمز خوان نوروزی کرد...

درباره‌ی ماهی قرمز سفره‌ی هفت‌سین حرف و حدیث‌های بسیاری وجود دارد، برخی ماهیت وجودی آن را در هفت‌سین متأثر از یک سنت دیرینه ایرانی می‌دانند و برخی هم معتقدند ماهی قرمز سنتی وارداتی از چین است که چند دهه‌ای است در هفت‌سین ایرانیان جا خوش کرده است...

صرف نظر از تاریخچه، امروزه ایرانیان حضور ماهی قرمز را در سفره‌ی هفت‌سین به رسم سنت می‌دانند و به آن عمل می‌کنند، نکته‌ی حائز اهمیت در این حضور نحوه‌ی نگهداری و رسیدگی به ماهی قرمز بعنوان موجودی است که حق حیات دارد، نکته‌ای که شاید کمتر کسی به آن توجه می‌کند و به علت این بی‌توجهی یا در خوش‌بینانه‌ترین حالت، کم‌توجهی سالانه میلیون‌ها ماهی قرمز قربانی این سنت ما می‌شوند.

علاوه بر نگهداری صحیح از این موجود، بحث رهاسازی آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد، به‌گفته‌ی کارشناسان محیط زیست رهاسازی ماهی قرمز سبب از میان رفتن تعادل اکولوژیکی می‌شود و باید این گونه را در استخرهای مصنوعی پارک‌ها رها کرد.

باید برای رهاسازی ماهی قرمز فرهنگ‌سازی شود

«سیدمهدی میرهاشمی»، عضو انجمن حمایت از حیوانات ایران با بیان اینکه هم‌اکنون تولید و نگهداری ماهی قرمز در جامعه به یک تجارت تبدیل شده است، اظهار می‌کند: هر سال تعداد زیادی ماهی قرمز تولید می‌شود و همه‌ی آن‌ها از میان می‌روند چون این ماهی تنها بعنوان یک کالای سفره هفت‌سین در نظر گرفته می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه ماهی قرمز نیز موجودی است که حق حیات دارد، خاطرنشان می‌کند: متأسفانه توجهی به حق حیات این موجود نمی‌شود.

میرهاشمی با اشاره به اینکه ماهی قرمز در جامعه به بخشی از سنت سفره‌ی هفت‌سین تبدیل شده است، تصریح می‌کند: با این حال تنها شمار اندکی از خانواده‌ها با نحوه‌ی صحیح نگهداری از آن آشنا هستند.

این عضو انجمن حمایت از حیوانات ایران ادامه می‌دهد: اکنون که نگهداری این ماهی به نوعی تبدیل به یک سنت شده است، حداقل می‌توان روزی را برای رهاسازی آن در استخرهای مصنوعی اعلام کرد.

وی با اشاره به اینکه پیش از این روز 14 فروردین برای رهاسازی ماهی قرمز اعلام شده بود، می‌گوید‌: اما این طرح به علت استقبال نکردن مردم ادامه نیافت و باید فرهنگ‌سازی شود.

میرهاشمی با بیان اینکه برگرداندن ماهی قرمز به طبیعت سبب از میان رفتن تعادل اکولوژیکی می‌شود، بیان می‌کند: این ماهی گونه مقاومی است و با ورود به طبیعت جایگزین دیگر گونه‌های بومی می‌شود بنابراین به لحاظ علمی نباید وارد زیستگاه‌های طبیعی شود اما استخرهای مصنوعی از قبیل استخر پارک‌ها می‌تواند مکان مناسبی برای رهاسازی این گونه باشد.

رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت تنوع ژنتیکی را از میان می‌برد

«حسن قربانی»، کارشناس محیط زیست، رهاسازی ماهی قرمز را در طبیعت جائز نمی‌داند و می‌گوید: این اقدام قسمتی از تنوع ژنتیکی را از میان می‌برد.

وی با بیان اینکه اکوسیستم مجموعه به هم‌پیچیده‌ای است، اظهار می‌کند: استقامت ماهی قرمز کمی بیشتر از دیگر ماهی‌هاست و زمانی که این ماهی در طبیعت رهاسازی می‌شود، در رقابت با دیگر گونه‌های آبزی پیروز و سبب انقراض نسل آن‌ها می‌شود.

این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه معرفی هر گونه به محیط زیست تبعاتی دارد، خاطرنشان می‌کند: رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت سبب می‌شود قسمتی از تنوع ژنتیکی از بین برود و باید این ماهی در استخرهای مصنوعی پارک‌ها رها شود.

نگهداری ماهی قرمز به شیوه‌ی کنونی نسل‌کشی است


«مجید چاکری»، فعال حقوق حیوانات نگهداری از ماهی قرمز را به شیوه کنونی به نوعی نسل‌کشی این گونه می‌داند و با اشاره به سنت خرید و نگهداری ماهی قرمز در آستانه عید نوروز اظهار می‌کند: چنین سنتی بر اساس آمار در بدبینانه‌ترین حالت منجر به تلف شدن 60 میلیون و در خوش‌بینانه‌ترین حالت منجر به مرگ 20 میلیون ماهی قرمز در سال می‌شود.

وی با انتقاد از سنت خرید ماهی قرمز در عید نوروز خاطرنشان می‌کند: حیوانات کالا نیستند و نباید برای آن‌ها حق تملک قائل شد با این حال باید به افرادی که ماهی قرمز می‌خرند، شیوه‌ی درست نگهداری از آن را آموزش داد.

چاکری با تأکید بر اینکه یک سنت یا پدیده فرهنگی را نمی‌توان یک شبه اصلاح کرد، می‌گوید: برای اصلاح این قبیل سنت‌ها باید مسیر بتدریج و بصورت پله پله طی شود.

وی ادامه می‌دهد: ماهی قرمز گونه‌ای همه‌چیزخوار است و پس از ایام نوروز نباید این ماهی‌ها را در طبیعت رها کرد چون این گونه در تکثیر و غذا خوردن نسبت به دیگر گونه‌ها فعالیت بیشتری دارد و به نوعی مهاجم محسوب می‌شود و پس از رهاسازی در زیستگاه‌های طبیعی غذا یا تخم دیگر ماهی‌ها و گونه‌های آبزی را می‌خورد، به این ترتیب سبب انقراض دیگر گونه‌ها می‌شود بنابراین بهتر است این ماهی‌ها در استخرهایی از قبیل استخر پارک ملت یا کوهسنگی رها شوند.

به‌عقیده‌ی بسیاری از حامیان حقوق حیوانات حال که ماهی قرمز به عضوی از هفت‌سین تبدیل شده است باید شیوه‌ی نگهداری صحیح آن آموزش داده شود و در خصوص رهاسازی آن پس از ایام نوروز در استخرهای مصنوعی فرهنگ‌سازی شود.

کارشناسان به فرهنگ‌سازی در زمینه‌ی نگهداری و رهاسازی ماهی قرمز اعتقاد دارند، باید فرهنگ‌سازی را از خودمان آغاز کنیم، به حق حیات موجودات احترام بگذاریم و نسبت به آن‌ها احساس تملک نکنیم، می‌توانیم خوان نوروزی 94 را بدون ماهی قرمز پهن کنیم چون هفت‌سین، بدون ماهی قرمز باز هم هفت‌سین دارد...