اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

«روغن پومیس» مضرتر از روغن پالم است



اخبار,اخباراجتماعی ,وزارت بهداشت

«روغن پومیس» از تفاله زیتون به‌دست می‌آید که یک محصول شیمیایی بوده و برای سلامتی انسان بسیار مضر است.

روغن‌ها در زندگی انسان مصارف متعددی دارد، یکی از روغن‌هایی که بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد و همواره در تمامی منازل می‌توان آن را مشاهده کرد، روغن زیتون است که می‌توان در موقعیت‌های مختلف از آن استفاده کرد، حال آنکه شنیده می‌شود نوعی از این روغن مضرات بسیاری برای انسان به همراه دارد و مردم نیز در این زمینه اطلاعاتی ندارند که لازم است چاره‌اندیشی جدی صورت گیرد.

یک کارشناس صنایع غذایی در گفت‌وگو با فارس، اظهار کرد: پومیس، روغنی مضرتر از پالم است که سال‎هاست وارد کشور می‌شود ولی در این زمینه به جامعه اطلاع‌رسانی نمی‌شود.

* روغنی مضرتر از پالم وارد کشور می‌شود
رضا طالب اضافه کرد: «روغن پومیس» از تفاله زیتون به‎دست می‌آید که یک محصول شیمیایی بوده و برای سلامتی انسان بسیار مضر است.

وی تصریح کرد: این روغن که از کشورهای ایتالیا، اسپانیا، و یونان به‌‏صورت قاچاق وارد کشور می‌شود، به همان اندازه که برای مصرف‌کنندگان زیان‌آور است، برای واردکنندگان سود فراوانی به همراه دارد.

این پژوهشگر صنایع غذایی بیان کرد: این روغن در تمامی کشورها به مصرف صنعتی می‌رسد، اما در ایران به‌دلیل گران‌بودن روغن زیتون، 10 درصد زیرقیمت عرضه‌شده و برای واردکنندگان غیرمجاز آن حاشیه سود بسیار بالایی دارد.

به گفته طالب، روغن «پومیس» به‏‌دلیل شیمیایی و سرطان‌‏زا بودن بر پایه استاندارد 1446 وزارت بهداشت، مصرف خوراکی ندارد.

گفتنی است چندی پیش، مدیرکل نظارت بر فراورده‌های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو از غیرمجاز بودن مصرف روغن «پومیس» خبر داده و گفته بود: یکی از بدترین نوع روغن‌ها در فرایند تهیه روغن زیتون، روغن استخراج‌شده از تفاله زیتون است و طرز تهیه آن نیز به‌این صورت است که باقی‌مانده حاصل از تفاله زیتون که هنوز دارای مقداری روغن است را با هگزان فراوان و حرارت زیاد استخراج کرده و با عنوان روغن حاصل از تفاله زیتون یا  «پومیس» به‏ فروش می‌رسانند.

معان غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز در این باره می‌گوید: روغن‌های گیاهی، روغن‌های سالم بوده که به دلیل حضور اسیدهای چرب غیراشباع و میزان اسید چرب ترانس کمتر برای سلامتی انسان مفید هستند.

محمد آزادبخت بیان کرد: تمامی روغن‌های گیاهی، روغن‌های خوبی برای سلامتی انسان هستند، اگر فردی در فراورده‌های لبنی به روغن حیوانی، روغن گیاهی اضافه کند تخلف کرده نه اینکه سلامت انسان‌ها را به خطر انداخته بلکه از فرمول قانونی مرتکب تخلف شده‌ است.

وی با اشاره به اینکه بحث درجه‎بندی و اولویت‎بندی در روغن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: در روغن زیتون روغن ویوجین یکی از بهترین روغن‌ها از میوه زیتون و با فشار ملایم تهیه شده که بسیار با‌ارزش بوده و در صنایع دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد البته روغن زیتون درجه یک و دو نیز با فشار ملایم‌تری روغن در صنایع غذایی و دارویی قابل استفاده هستند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه «پومیس» روغنی است که با حرارت بالا از تفاله زیتون به دست می‌آید، اضافه کرد: این روغن اولویت غذایی ندارد و به‌دلیل حضور نوع اسیدهای چرب و مواد زائد برای ایمنی و سلامت انسان مضر است.

آزادبخت تصریح کرد: اصل قضیه روغن گیاهی برای سلامت مفید است ولی باید صریحاً گفت روغنی که از تفاله‌ها با شرایط ویژه با ویژگی‌های استخراجی نامناسب استحصال می‌شود، از نظر ایمنی مورد تایید نیست.

* تاکنون در سطح مازندران گزارشی از ورود این نوع روغن نداشتیم
وی با اعلام اینکه سازمان غذا و دارو نیز تاکنون این روغن را برای مصرف غذایی تایید نکرده‌است، بیان کرد: تاکنون در سطح مازندران گزارشی از ورود این نوع روغن نداشتیم.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در پایان گفت: به‎دلیل اینکه در روش تهیه روغن پومیس، از حرارت زیاد استفاده می‌شود، ترکیبات کلی برای سلامتی مضر است و احتمال اینکه برخی از ترکیبات حاصل بتواند در مراحلی از سرطان موثر باشد، دور از ذهن نیست.


  اخبار اجتماعی  - فارس


ویدیو مرتبط :
ورود غیر قانونی روغن پومیس به کشور

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روغن پالم، از ماست پرچرب ایرانی تا سکته و بمب آتش زا / آیا پالم می تواند نگرانی تولید کند؟



اخبار,اخباراجتماعی,روغن پالم

 

 اخباراجتماعی - روغن پالم، از ماست پرچرب ایرانی تا سکته و بمب آتش زا / آیا پالم می تواند نگرانی تولید کند؟

روغن پالم ؛ واژه یا به عبارتی ماده ای است که اگر چه جدید نیست اما در چند روز اخیر وارد حوزه گسترده واژه های نگران کننده در ذهن ایرانیان شده است.

 هنوز چند روزی از صحبتهای وزیر بهداشت درباره شایعه ورود پالم به صنایع لبنی نگذشته بود که واکنشها نسبت به آن آغاز شد و این بهترین دلیل برای اثبات ضرب المثل قدیمی تا نباشد چیزکی مردم نگویند چیزها بود.

وقتی وزیر بهداشت اعلام کرد در ماست پرچرب بعضی از شرکتها که اسمشان اعلام خواهد شد روغن پالم استفاده می شود دبیر انجمن صنایع لبنی با بیان اینکه هیچ کارخانه‌‌ای را سراغ ندارم که از چربی گیاهی به جای چربی حیوانی در تولید شیر پرچرب استفاده کند، گفت: این حرفها تشویش اذهان عمومی است واگر وزارت بهداشت از وجود کارخانه‌‌های متخلف مطلع است باید فورا جلوی فعالیت آن‌ها را بگیرد.

رضا باکری رئیس انجمن صنایع لبنی در مورد استفاده روغن پالم برای تولید شیر پرچرب توسط برخی از کارخانه‌های صنایع لبنی به فارس گفت: این موضوع را شنیده‌ام و از بیان آن توسط وزیر بهداشت و درمان بسیار تعجب کردم.

اما در همین زمینه ،رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری با تاکید بر اینکه اضافه نمودن روغن پالم به شیر به هیچ عنوان مورد تایید ما نیست، گفت: این اقدام سلامت شهروندان را به صورت جدی تهدید می‌کند و لازم است وزارت بهداشت و درمان مداخله جدی برای نظارت داشته باشد.

رحمت‌الله حافظی در گفت‌وگو با ایسنا‌ درباره مطرح شدن خبری مبنی بر اضافه نمودن روغن پالم به شیر گفت: این مسئله از نظر بهداشتی و سلامت مورد تایید نیست و انتظار داریم وزارت بهداشت با مداخله و نظارت بیشتر مانع از این اقدام شود.

روغن پالم چیست؟

اما روغن پالم چیست و چرا اضافه کردن آن به مواد پرچرب خطر آفرین است؟

روغن پالم یا نخل نوعی روغن گیاهی است که از مغز میوه نخل روغنی استخراج می‌شود.

به‌کارگیری روغن نخل به‌عنوان سوخت گیاهی از چند سال اخیر، موجب افزایش تقاضای جهانی و در نتیجه افزایش قیمت آن هم شده‌است. کشور مالزی بزرگ‌ترین تولیدکننده روغن نخل در دنیا است . و در اکثر خیابانهای شهرهای مالزی این درخت به فراوانی دیده می شود.

مثل همه روغن های گیاهی روغن نخل حاوی کلسترول نیست اگرچه مصرف چربی اشباع شده کلسترول LDL و HDLرا افزایش میدهد.

روغن نخل یک ماده رایج پخت و پز در کمربند استوایی، افریقا،اسیای جنوب شرقی و بخش هایی از برزیل است.در دیگر نقاط جهان برای پایین اوردن هزینه ها در صنایع غذایی تجاری و پایداری بالا اکسیداتیو (اشباع) محصول تصفیه شده برای سرخ کردن هم استفاده می شود.

با این حال مطالعاتی در سال 2009 انجام شد که نشان داد ممکن است روغن نخل جایگزین مناسبی به دلیل داشتن چربی های ترانس برای افراد با سطح بالا LDL نیست. استفاده از روغن نخل نگرانی هایی را برای گروه های فعال محیط زیست ایجاد کرده است. میزان زیاد روغن ها در درختان باعث جذب سرمایه گذاران برای سود دهی شده است که این منجر به از بین رفتن جنگل های مالزی و اندونزی به منظور ایجاد فضا برای کشت خالص روغن خرما شده است.

پالم و افزایش بیماری قلبی
روغن پالم از اسیدهای چرب و گلیسرول مثل همه چربی ها تشکیل شده است. بر خلاف تمام چربی ها اسیدهای چرب اشباع فراوانی دارند که در دمای اتاق جامد هستند. روغن پالم اسم خود را از اسید چرب اشباع c16 یالمتیک اسید گرفته است.

اسید اوئیک اشباع شده نیز تشکیل دهنده روغن نخل است. به گفته ی سازمان بهداشت جهانی شواهد قانع کننده ای است که نشان می دهد مصرف پالمتیک اسید احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد. بنابراین آن را به عنوان اسیدهای چرب ترانس در طبقه بندی قرار می دهند. چربی های ترانس نیز در دمای اتاق جامداند

آنتی اکسیدان های روغن پالم قرمز مثل توکوتری نولز و کاروتنوئیدها به دلیل خواص درمانی که ادعا می شد به مواد غذایی و لوازم آرایش اضافه می شد و هم اکنون هم در مواد آرایشی خانمها استفاده می شود و قسمت اعظم تولیدات آرایشی به روغن پالم وابسته است. مطالعاتی در سال 2009 میزان انتشار اکرول را آزمایش کرد. نشان داد که یک محصول سمی و بد بود حاصل از تجزیه گلیسرول از قسمت عمیق سرخ کردن سیب زمینی در روغن پالم قرمز و زیتون و روغن آفتابگردان اشباع نشده حاصل می شود.

در حال حاضر روغن پالم به عنوان «روغن گیاهی» یا «چربی گیاهی» بر روی برچسب های مواد غذایی در اتحادیه اروپا (EU) ذکر شده است. از سال 2015 زیر نظر اتحادیه اروپا در بسته بندی مواد غذایی دیگر اجازه استفاده از اصطلاح کلی «چربی گیاهی» یا «روغن گیاهی» در فهرست مواد تشکیل دهنده داده نخواهد شد. تولید کننده ی مواد غذایی باید نوع خاص چربی گیاهی را استفاده می کند شامل روغن پالم را ذکر کند.

سایر کاربردها
سوخت زیستی
روغن نخل را می توان به عنوان بیودیزل (سوخت زیستی) که آن هم معمولا به عنوان روغن پالم متیل استر شناخته شده است استفاده کرد.

روغن پالم متیل استر از طریق یک فرایند به نام تبادل استری ایجاد شده است. سوخت زیستی روغن پالم معمولا برای ساخت بیودیزل روغن پالم مخلوط با سایر سوخت ها مخلوط می شود. بیو دیزل روغن پالم استاندارد N14212 اروپا را برای سوخت زیستی دریافت کرد. بزرگ ترین واحد تولید بیو دیزل روغن پالم در جهان در سال 2011 فنلاند بود که روغن بیو دیزل گیاهی را در سنگاپور افتتاح کرد.

بمب ناپالم
نمک های آلومینیوم اسید پالمتیک و اسید نفتنیک در طول جنگ جهانی دوم برای تولید بمب ناپالم با هم ترکیب شده بودند و نام یکی از معروفترین بمبهای آتش زا تا چند دهه قبل بود
اخباراجتماعی - خبر آنلاین