اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

داستان زنانه شدن فقر در ایران


زنانه شدن فقر «Feminisation of poverty» نخستین بار توسط «دیانا پیرس» جامعه شناس امریکایی به دایره واژگان علوم اجتماعی وارد شد. این نظریه چنین استدلال می کند که اذعان جهان سوم در اقتصاد جهانی منجر به زنانه تر شدن فقر در این کشورها شده است که پیامد آن افزایش محرومیت های زنان است.





هفته نامه امید جوان - عبدالله خلیلی: زنانه شدن فقر «Feminisation of poverty» نخستین بار توسط «دیانا پیرس» جامعه شناس امریکایی به دایره واژگان علوم اجتماعی وارد شد. این نظریه چنین استدلال می کند که اذعان جهان سوم در اقتصاد جهانی منجر به زنانه تر شدن فقر در این کشورها شده است که پیامد آن افزایش محرومیت های زنان است.

افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار در کشور ما و بیکاری تعداد زیادی از آنان، لزوم توجه به این امر مهم را به همگان گوشزد می کند چه این که افزایش آمار طلاق در سال های اخیر روند رو به گسترش جمعیت زنان خودسرپرست و سرپرست خانوار را به صورت قابل توجهی افزایش داده است به صورتی که برخی مددکاران اجتماعی معتقدند به زودی سهم طلاق در زمینه بی سرپرست شدن زنان از عواملی همچون فوت، از کارافتادگی همسر و... پیشی خواهندگرفت.

از طرفی تعداد قابل توجهی دختران مجرد در کشور وجود دارند که از آستانه سن امید به ازدواج گذشته، هرساله به جمعیت زنان خودسرپرست اضافه می شوند. مهمترین معضل پیش روی خانواده های زن سرپرست مشکلات اقتصادی و مسکن است که در صورت شاغل شدن نیز اغلب بایستی به کار در شغل های دون شأن خود و با دستمزدهای بسیار پایین تن در دهند. در گفت و گو با سید حسن موسوی چلک، رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران به بررسی پدیده زنانه شدن فقر در کشورمان پرداخته است:

زنانه شدن فقر در ایران را چگونه تعریف می کنید؟

زنان سرپرست خانواری که مشمول حمایت از طریق سازمان های حمایتی هستند در حال افزایش است، درواقع این زنان مشمول هستند ولی تحت پوشش نیستند. یک سری شرایط حمایت از طریق سازمان حمایتی را دارند اما به دلیل نبود منابع، امکان حمایت مستمر از آنها توسط سازمان های حمایت وجود ندارد.

متاسفانه این روند نسبت به گذشته در حال افزایش است که یکی از مهمترین دلایل آن افزایش خانواده های زن سرپرست در کشور ماست که در این میان طلاق نقش بارزی دارد. طبق سرشماری سال 90 آمار زن های سرپرست خانوار دو میلیون و 500 هزار نفر بوده در حالی که آمار سال 75 می گوید تعداد این زنان یک میلیون و 200هزار نفر بوده است.

قطعا ادامه این روند نمی تواند مطلوب باشد چرا که بسیاری از این زنان مهارت های لازم برای زندگی مستقل را نارند و حمایت های لازم توسط اطرافیان هم از این افراد صورت نمی گیرد.

زنانه شدن فقر چه تبعاتی دارد؟

میزان آسیب پذیری زنان در حوزه فقر به مراتب بیشتر از مردان است لذا افزایش فقر در گروه زنان می تواند پیامدهای منفی بسیاری به بار آورد که از جمله آنها آسیب های اجتماعی ناشی از فقر زنان است. همان طور که می دانید در مقابل زنی که درگیر آسیب می شود پذیرش اجتماعی سخت تری وجود دارد از طرفی با توجه به جایگاهی که زن در خانواده و تربیت دارد. درگیرشدن او در حوزه آسیب ها، ایفای نقش های دیگر او را که خیلی مهم است با دشواری مواجه می کند.

اخیرا وزارت کار به صورت رسمی وارد بحث دختران فراری شده و قصد مقابله با این پدیده را دارد، افزایش دختران فراری در مبحث زنانه شدن فقر می گنجد یا دلایل دیگری دارد؟

مهمترین دلیل پدیده دختران فراری، زندگی در خانواده های نابسامانی است که فقر می تواند یکی از عوامل آن باشد. البته رسیدگی به امور دختران فراری در کشور ما از 16 سال پیش آغاز شده که شکل گیری اورژانس اجتماعی و خانه سلامت در این راستا بوده است حتی سازمان بهزیستی در این پروسه دارای تشکیلات سازمانی است.

معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری اخیرا سامانه پیامکی 101 را برای ثبت مطالبات زنان راه اندازی کرده است. آیا مسایل و مشکلات زنان در جامعه ما مشخص نیست؟

برای بررسی مشکلات زنان و مطالبات آنها در جامعه راه های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها سمانه های پیامکی است. شما حتی در برنامه های دیگر مانند 90 تلویزیون ملاحظه می کنید که برای برخی نظرسنجی ها از این سامانه ها بهره می گیرند. انجام پژوهش های میدانی و مستمر، برگزاری جلسات با نخبگان و خبرگان این حوزه و اخذ گزارش از دستگاه های ذیربط از راه های دیگری است که می تواند ما را به مطالبه زنان رهنمون سازد.

برخی از موضوعات در جامعه مانند بیمه زنان خانه دار همواره جنبه رسانه ای دارند اما به سرانجام نمی رسند. دلیل این مساله چیست؟

در دولت اصلاحات این بحث شروع شد که متولی آن سازمان بهزیستی بود و به سرانجام نرسید و شکست خورد. الان بحث بیمه تامین اجتماعی زنان سرپرست خانوار مطرح است. در چنین پروسه هایی معمولا تامین منابع مالی حرف اول را می زند البته گویا وزارت رفاه پیگیری هایی را در این مورد آغاز کرده ولی فراگیر نشده است.

چه کسانی بایستی تحت پوشش حمایت های دولتی قرار بگیرند؟

یکی از قوانین مورد استناد در این زمینه قانون تامین زنان و کودکان بی سرپرست است. براساس مفاد این قانون افرادی که حقوق آنها حداقل یک سوم حقوق کارمندان دولت باشد بایستی تحت پوشش سازمان های حمایتی قرار بگیرند و سازمان های حمایتی هم باید حداقل یک سوم دستمزد ماهانه یک کارمند دولت را به این افراد پرداخت کنند با فرض حداقل حقوق یک کارمند یعنی 600 هزار تومان در ماه باید گفت 200 هزار تومان ماهیانه به این افراد پرداخت شود. در حالی که در حال حاضر ما از 50 تا 100 هزار تومان مستمری به خانواده هایی که از یک تا 5 نفر هستند پرداخت می کنیم.

البته جمعیت بالای این گروه و محدودیت منابع سبب شده است در هیچ دوره ای دولت ها نتوانند از این گروه به درستی حمایت کنند. محدودیت منابع به دولت ها فشار می آورد و خانواده های زن سرپرست در کنار من و شما و در میان سیل مشکلات فرهنگی، اقتصاد و اجتماعی دست و پا می زنند.


ویدیو مرتبط :
داستان اولین نشریه زنانه ایران

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پایان متفاوت دو فیلم زنانه در ایران و عربستان!



 

 

 

پایان متفاوت دو فیلم زنانه در ایران و عربستان!

 

از فیلم ما تا فیلم آنها

پایان متفاوت دو فیلم زنانه در ایران و عربستان!

مدتی است در کشورمان ، برخی افراد و گروه ها ، نوامیس و زنان و دختران برخی مسوولان و چهره های سیاسی را  هدف  حملات و توهین های  گسترده قرار داده و حتی از دادن فحش های رکیک جنسی در ملاعام به آنان و نیز انتشار عکس هایشان در فضای اینترنت ابایی ندارند و اخیراً نیز فیلمی از تعرض و توهین آنان به دختر یکی از مسوولان نظام به طور گسترده منتشر شده است که تاسف افکار عمومی را برانگیخته است.

تقریباً همزمان با انتشار این فیلم ، فیلمی هم درباره برخورد غیر محترمانه سفیر سعودی با یک شهروند این کشور منتشر شد اما هر کدام از این دو فیلم در دو کشور  ایران و عربستان، سرنوشت های متفاوتی پیدا کردند.

در فیلم سعودی ها ، سفیر ، نه فحشی سر می دهد ، نه جسارتی می کند و نه تهدیدی. در این فیلم که در اوج ناآرامی های مصر و در سالن فرودگاه بین المللی قاهره ضبط شده ، آقای سفیر در برابر درخواست های  همراه با نگرانی و ترس یک زن سعودی برای افزایش پروازها به عربستان و تسریع در انتقال اتباع عربستان از مصر به کشورشان، واکنشی سرد و ناشی از بی اعتنایی به سخنان زن سعودی از خود نشان می دهد.

در این فیلم، زن سعودی از سفیر کشورش می خواهد که مشکل او و هزاران نفر از خانواده های سعودی معطل مانده در فرودگاه قاهره را حل کند. این زن خطاب به سفیر می گوید: ما کشور بزرگی هستیم و امکانات بسیار گسترده ای داریم و می توانیم پروازهای بیشتری را برای انتقال اتباع خود برقرار کنیم.

سفیر عربستان نیز در واکنش به این زن با حالتی طعنه آمیز می گوید: "واقعا؟... چه خوب ... تو راه حلی داری؟ "

وی سپس در حالی که این زن در حال صحبت بود بدون توجه به سخنانش، او را ترک می کند... همین!

مقایسه میان این دو فیلم و واکنش های صورت گرفته به آن ، نشان می دهد که مفهوم توهین تا چه اندازه  در دو کشور ایران و عربستان سعودی متفاوت است.

در عربستان سعودی، یک سفیر  ، آن هم نه یک سفیر معمولی بلکه کسی که 19 سال مسئولیت وزارت نفت، 11 سال وزارت برنامه ریزی و 6 سال سفارت در قاهره را برعهده داشته، تنها به دلیل بی اعتنایی به یک" زن " هموطن خود، در مدت کمتر از یک ماه برکنار می شود ولی در ایران با وجود گذشت زمان قابل توجهی از افشای  توهین های مکرر برخی افراد به  نوامیس، هم چنان افرادی که زننده ترین توهین های ناموسی را نسبت به یک "زن" روا می دارند  و حتی مقابل خانه برخی مسوولان هم جمع می شوند و فحش های مستوجب حد می دهند ،همچنان بدون هیچ مجازاتی به کار خود ادامه می دهند.

البته رئیس قوه قضائیه ایران روز گذشته در  واکنش به این موضوع  از دستگاه قضا خواست تا به شدت با این حادثه برخورد کنند که ما نیز در انتظار اجرای دستور وی خواهیم بود.

صحنه ای که در عربستان سعودی منجر به عزل یک سفیر پرقدرت و برجسته شد به کرات در مکان های مختلف ایران اتفاق می افتد ولی آنقدر آستانه حساسیت ها و تحریک ها تغییر کرده که کسی اصولا چنین اقداماتی را توهین نمی داند  وتنها زمانی برخورد می شود که تجاوز جنسی صورت گرفته باشد. البته منظور از برخورد ، فقط قضایی نیست بلکه برخورد افکار عمومی و رسانه ها را نیز شامل است.

به عنوان مثال ، چندی پیش یکی از مسوولان که به یکی از استان ها سفر کرده و شب هنگام به فرودگاه آنجا رسیده بوده ، وقتی در میان استقبال کنندگان زنی را مشاهده می کند با لحن توهین آمیزی به او می گوید مگر تو شوهر نداری که این وقت شب اینجایی؟! و البته بعد از این ماجرا ، کک کسی هم نمی گزد و برغم رسانه ای شدن موضوع ، مقامات ارشد این مدیر دولتی ، به او اخم هم نمی کنند! و مردم هم واکنش چندانی به این موضوع نشان نمی دهند زیرا آستانه حساسیت ها در ایران بالا رفته و مسائلی که تا دیروز ارزش بودند ، امروز ، حداکثر یک خبر و دو تا تیتر شده اند .

اما در ماجرای عربستان سعودی، پس از انتشار اینترنتی فیلم سفیر این کشور، شمار زیادی از جوانان سعودی در اینترنت ، فراخوان گسترده ای را برای عزل این سفیر راه اندازی کردند و مراتب را از طریق ایمیل نیز برای سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان که در سفر رسمی در مراکش به سر می برد ، ارسال کردند.

همزمان با انتشار این فیلم نیز مفلح القحطانی رئیس انجمن حقوق بشر عربستان که سازمانی دولتی است گفت آنچه که این سفیر انجام داده با تمامی عرف ها، اخلاق و وظایف سازمانی منافات دارد.

و سرانجام سفیری که بیش از 30 سال در دولت سعودی ها سمت های کلیدی مانند وزارت نفت را بر عهده داشت و در کشور مهمی مانند مصر خدمت می کرد ، فقط به خاطر این که با یک زن ، با طعنه سخن گفته بود و به او بی اعتنایی کرده بود ، بدان فضاحت از کار برکنار شد تا بعضی از داخلی ها ، لااقل غیرت را از اعراب یاد بگیرند!..../تحلیل:عصرایران