اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

توضیح درباره ترکیب شورای مشورتی فقهی


با وقفه‌ای چند ماهه پس از برگزاری آخرین جلسه شورای مشورتی فقهی قبلی بانک مرکزی، اکنون شورای مشورتی فقهی جدید این بانک، با شرح وظایف و ترکیب اعضای جدید، تشکیل شده است. قائم مقام بانک مرکزی، درخصوص ضرورت تشکیل این شورا، ترکیب اعضا و نحوه تصمیم‌گیری آن مطالبی را مطرح کرد.

خبرگزاری ایسنا: اکبر کمیجانی در این باره اظهار کرد: شورای مشورتی فقهی در چند سال گذشته در بانک مرکزی برگزار شده و عملکرد بسیار خوبی هم داشته است. موارد متعددی از دستورالعمل‌ها و ابزارهای مالی جدید در این شورا به بحث گذارده و تصمیم‌های مناسبی نیز اتخاذ شده است.

وی افزود: با اهتمامی که برای تقویت جایگاه شورای فقهی در بانک مرکزی بوده، جلسات شورا بر اساس آیین نامه جدید به زودی برگزار خواهد شد.

وی درباره آیین‌نامه نحوه تشکیل و فعالیت شورای فقهی مشورتی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توضیح داد: این آیین نامه در اواخر سال 1393 به تصویب هیأت عامل بانک رسیده و مقدمات تشکیل مجدد شورا فراهم آمده است. در آیین‌نامه جدید شورا، هدف از ایجاد شورای تخصصی مشورتی فقهی در بانک مرکزی، تحلیل و ارایه پیشنهاد و مشاوره درباره مباحث بانکی از منظر شریعت مقدس اسلام ذکر شده است. تشکیل این شورا، با توجه به گسترش روزافزون انواع خدمات و ابزار بانکی در قالب قانون بانکداری بدون ربا، برای بررسی ابعاد فقهی و شرعی موضوعات بانکی ضرورت داشته است.

کمیجانی با بیان این‌که ترکیب شورای جدید نسبت به شورای قبلی، با حضور اعضای هیأت عامل بانک مرکزی به مراتب تقویت شده است گفت: به این ترتیب که در شورای جدید، علاوه بر رئیس‌کل بانک مرکزی به عنوان رئیس شورا، قائم‌مقام رئیس‌کل بانک مرکزی و معاون نظارتی بانک که در شورا با حق رأی حضور دارند، حضور چهار نفر از مدیران‌کل بانک مرکزی بدون حق رأی الزامی است. دیگر اعضای شورا، شامل چهار نفر از فضلای حوزه‌های علمیه و آشنا با مباحث پولی و بانکی، دو نفر از مدیران عامل بانک‌های دولتی و خصوصی و دو نفر متخصص و صاحب‌نظر در زمینه بانکداری اسلامی هستند. حضور رئیس‌کل، قائم‌مقام رئیس‌کل بانک مرکزی، معاون نظارتی بانک مرکزی و مدیران کل ذیربط در جلسات شورا، به تقویت بعد اجرایی مصوبات شورا کمک خواهد کرد.

وی ادامه داد: طبق آیین‌نامه مصوب، جلسات شورا با حضور حداقل 10 نفر از اعضای صاحب رأی، که حداقل سه نفر از آن‌ها باید از فضلای حوزه علمیه باشند، رسمیت می‌یابد. تصمیم های شورا نیز ضمن آنکه بایستی با رأی موافق حداقل دو سوم اعضای صاحب رأی باشد، باید از رأی موافق اکثریت اعضای حوزوی شورا برخوردار باشد. به عبارت دیگر، هیچ تصمیمی در شورا بدون رأی موافق اکثریت فضلای حوزه علمیه عضو شورا اتخاذ نخواهد شد.

به گفته او سازکار تعبیه شده در آیین‌نامه شورای مشورتی فقهی بانک مرکزی، اطمینان لازم درخصوص انطباق مصوبات شورا با احکام شریعت را فراهم می کند.


ویدیو مرتبط :
بازتاب خبری جلسه مشورتی شورای شهرستان تربت حیدریه با دعوت از 33 شهرستان زعفران خیز

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

انتقاد ارگان دولت از هاشمی: رهبر انقلاب جامع ترین مجتهد هستند ، طرح "شورای فقهی" یک اقدام سیاسی است



انتقاد ارگان دولت از هاشمی: رهبر انقلاب جامع ترین مجتهد هستند ، طرح "شورای فقهی" یک اقدام سیاسی است

آیت الله هاشمی رفسنجانی

 روزنامه ایران در یادداشت امروز خود با عنوان "شورای فقهی با چه انگیزه ای؟" به موضوع تشکیل شورای فقاهتی که برای چندمین بار توسط آیت الله هاشمی رفسنجانی مطرح شده بود، پرداخته و "حجت الاسلام محسن آشتیانی" به عنوان نگارنده این یادداشت به آیت الله هاشمی توصیه کرده که نظراتش را به مقام معظم رهبری انتقال دهد تا ایشان اگر صلاح دانستند، این نظریات را عملیاتی کنند.

از نکات قابل توجه درباره یادداشت امروز روزنامه ایران این است که موضوع تشکیل "شورای فقهی" قریب به یک ماه قبل مجددا پس از چند سال مسکوت ماندن،از سوی آیت الله هاشمی مطرح شد و حالا روزنامه دولت با تاخیری نزدیک به یک ماه به این نظریات انتقاد کرده است.

همچنین به گزارش عصر ایران، در این یادداشت از انقلاب های منطقه با عنوان "بیداری اسلامی و انسانی" یاد شده تا همزمان نظر حامیان و منتقدان دولت تامین شده باشد!

در بخش هایی از این یادداشت آمده است:

به نظر می رسد این واژه "شورای فقهی" از دو حالت بیشتر خارج نیست:

1- یا اینکه منظور از طرح مورد نظر، شورای افتاء می باشد. یعنی کسانی در کنار رهبر انقلاب قرار بگیرند و در مورد مبانی و نظریات فقهی بحث کنند و سپس نظر نهایی از طریق رهبری اعلام شود و نظر واحدی از شورای افتا بیرون آید و این شورا زیر نظر رهبرمعظم انقلاب باشد. این کار در حال حاضر انجام می شود. مثلا فقهای شورای نگهبان، خبرگان رهبری، شورای عالی قضایی و تشخیص مصلحت نظام این کار را انجام می دهند و به قول ما طلاب، تحصیل حاصل است.

2- اما اگر بگوییم حالت دومی مد نظر است، یعنی منظور شورای فقهی، شورای افتا نیست، بلکه چیز دیگری است. مثلا طراحان این موضوع بگویند رهبر انقلاب مجتهد مطلق نیست بلکه مجتهد متجزی است. یعنی در بعض ابواب تسلط دارد و در در بعض دگر ابواب فقه تسلط ندارند.

به نظر می رسد اگر چنین نظری از سوی طراحان شورای فقهی مطرح باشد، نیت خوبی به استشمام نمی رسد و غرض های سیاسی پشت قضیه می باشد...

حقیقت این است که بزرگان و اندیشمندانی که از نزدیک با مبانی نظری و فقهی رهبر معظم انقلاب آشنایی دارند او را جامع ترین فرد در بین مراجع می دانند که از حیث موضوع شناسی اعم از سیاست، اقتصاد، فرهنگ، قضا، مسائل نظامی و هنر ید طولایی دارند. همچنین در عصر حاضر به سختی می توان کسی را همردیف ایشان از نظر جامعیت مثال زد و لذا چه ضرورتی بر طرح شورای فقهی وجود دارد؟

آیا احتمال داده نمی شود طراحان این موضوع در صدد تضعیف جایگاه والای ولایت فقیه و رهبری عزیز می باشند؟

آیا در صورت تشکیل شورای فقهی، تعارض بین فتاوای فقها، کار را سخت تر نمی کند و از اقتدار رهبری واحد نمی کاهد؟

آیا طرح این موضوع جنجالی در وضعیت حال حاضر کشور و شرایط منطقه و بیداری اسلامی و انسانی به مصلحت است؟

نگارنده به طراح شورای فقهی پیشنهاد می کند، اگر نظریات علمی دیگری دارند، آن ها را مستقیم و خصوصی با رهبری گرانقدر مطرح کنند و رهبری عزیز اگر صلاح بدانند به این پیشنهادات صورت عملیاتی خواهند داد. نه اینکه این گونه نظریات را به سطح جامعه، حوزه های علمیه و رسانه ها بکشانند. به نظر می رسد طرح این موضوعات در حال حاضر یک اقدام "سیاسی" صرف می باشد تا مباحث علمی و مدیریتی!.../عصر ایران