اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ - 8 مرداد



535پیش ازمیلاد:مولفان تاریخ عهد باستان تكمیل كار نوسازی بندر صور در فنیقیه (لبنان امروز) با هزینه ایران را اواخر ژوئیه (نیمه تابستان) سال 535 پیش از میلاد ذكر كرده اند. این بندر سه هزار ساله و چهارمین شهر بزرگ لبنان امروز در سال 573 پیش از میلاد توسط ارتش بخت النصر دوم امپراتور بابل تصرف و ویران شده بود. قدمت ایجاد صور به 850 تا 1300 پیش از میلاد می رسد (تلفظ یونانی آن «تور» به معنای «صخره میان دریا» است كه انگلیسی زبانها آن را «تایر» و فرانسوی زبانها «تیر» تلفظ می كنند). بندر صور (الصور) تا اواخر جنگ جهانی اول و تاسیس كشور لبنان توسط دولت فرانسه، از مناطق سوریه بزرگتر بود. بندر صور 13 سال در برابر ارتش بخت النصر مقاومت كرده و در محاصره این ارتش بود كه پس از سقوط، به دستور امپراتور بابل ویران شده بود. كوروش بزرگ در سال 539 پیش از میلاد و پس از تصرف بابل و انهدام این امپراتوری، دستور داد كه همه خرابی های وارده توسط حاكمان قبلی بابل به هر نقطه ای مرمت شوند و هزینه تمامی آنها از خزانه امپراتوری ایران پرداخت گردد. به نوشته مورخان كارشناس جهان باستان، كوروش روی نوسازی صور، صیدا و اورشلیم (قدس) كه به ایران تعلق گرفته بودند تاكید بیشتری كرده بود زیرا كه «صور» مركز تجارت منطقه مدیترانه و مادر سرزمین كارتاژ (تونس و لیبی امروز) بود كه مهاجران صور آنجا را ساخته و با كشتی های خود تا اسپانیا پیش رفته بودند. بندر صور از آن پس به مدت دو قرن از پایگاههای دریایی ایران در مدیترانه بود. به علاوه، ایرانیان در آنجا كارگاههای ریسندگی و بافندگی دایر كرده بودند.

 

کوروش بزرگ ـ نقشه امپراتوری ایران ـ سیلندر متن حقوق بشر (اعلامیه کوروش)


77م:بلاش اول شاه انتخابی ایران در دوران اشكانیان، سی ام ژوئیه سال 77 میلادی درگذشت. وی كه غربیها نامش را Vologeses می نویسند منسوب به مادها (مردم شمالغربی ایران- ساتراپی ری و مناطق واقع در غرب آن) و یكی از شاهان با تدبیر ایران باستان بود و 25 سال سلطنت كرد.

وی در ژوئیه سال 76، یكسال پیش از این كه فوت شود دستور داده بود «اوستا» به صورت كتاب درآید كه این كار او را بعدا اردشیر پاپكان تكمیل كرد.

پس از درگذشت بلاش اول، مهستان (سنای ایران) بر سر تعیین شاه بعدی مدتها به توافق نمی رسید و با این عمل، كشور در آستانه بحران سیاسی قرار گرفته بود.

 

تصویر بلاش یکم بر سكه اش كه موجود است

 

1891م:ترجمه كتاب سیاستنامه (سیّر الملوك) تألیف خواجه نظام الملك (ابوعلی حسن طوسی) در ژوئیه 1891 میلادی به زبان فرانسه در پاریس انتشار یافت.

خواجه كه سی سال وزیر بود و تمامی عمر خود پس از تحصیلات مرسوم آن زمان را در امور اداری دولت گذرانده بود این كتاب را ظاهرا سال آخر عمر خود تكمیل كرده بود. خواجه كه بنیادگذار دانشكده های موسوم به «نظامیه» هم هست دوم نوامبر سال 1092 میلادی در سر راه خود به بغداد، در نزدیكی كرمانشاه به دست یكی از فدائیان (پیروان حسن صباح) به قتل رسید.

خواجه طوسی كه در نیشابور مدفون است سیاستنامه را عمدتا خطاب به سران كشورها نوشته و در آن به آنان اندرز داده است. سبك نگارش وی تفاوتی با سبكهای پیشرفته امروز ندارد. به این ترتیب كه اصل اندرز خود را در پاراگراف اول بیان داشته و در اثبات آن متوسل به روایات و حكایات و امثله شده است كه با این كه حكایات به نظر؛ تاریخی می رسند، ولی مفسران این كتاب ، آنها را در حد داستان می دانند.

خواجه هریك از فصول كتاب خود را به یك اندرز اداری (سیاسی) اختصاص داده از جمله لزوم دادن وقت ملاقات از جانب یك مدیر ارشد به متقاضیان - بدون تبعیض، و شنیدن درد دل آنان «بدون واسطه»، و در ملاقات عمومی (به اصطلاح آن زمان: بار عام) به یك چشم نگاه كردن حاضران.


1307ش:مجلس شورای ملی هشتم امرداد 1307 (30 ژوئیه سال 1928) قانون آیین دادرسی كیفری را از تصویب گذراند و ایران دارای اصولی مصوّب و یکنواخت برای محاکمات جزایی مشابه كشور بلژیك شد، زیرا بسیاری از مواد این قانون از قوانین بلژیك ترجمه شده بود که بلژیکی ها هم آن را از فرانسه اقتباس کرده بودند. شنیده شده است که طراحان این آئین دادرسی برای دستگاه قضایی ایران، هنگام بررسی قوانین دادرسی کیفری ملل مختلف، با روش دادرسی انگلوساكسون كه عبارت است از محاكمه كیفری با حضور هیأت منصفه، مخالفت کرده و در عوض محاکمات جنایی را با حضور سه قاضی و رای اکثریت پیشنهاد کرده بودند که به همین صورت تصویب شده بود. با وجود این، چند دهه بعد مجلس تصویب کرد که محاکمه متهمان جرائم سیاسی و مطبوعاتی با حضور هیات منصفه انجام شود و تشخیص مجرمیت و یا برائت با این هیات باشد که در صورت مجرم شناخته شدن و احیانا توصیه تخفیف، قاضی محکمه حکم مجازات را انشاء کند.


1321ش:رئیس دادگاهی كه افسران ، ماموران و پزشكیاران زندان قصر را به اتهام قتل زندانیان سیاسی ( طبق شایعات آن زمان به اشاره رضا شاه ) محاكمه می كرد نهم مرداد 1321 اعلام داشت این دادرسی كه شش روز از آن می گذرد زودتر از اواخر شهریور ماه پایان نخواهد یافت.

 

سرپاس ركن الدین مختار یكی از متهمان دادگاه


1953م:روزنامه های آمریكا در شماره های سی ام ژوئیه 1953 خود ( 9 مرداد1332 و 19 روز پیش از بر اندازی 28 مرداد ) نوشتند كه دولت آمریكا از قدرت گیری حزب توده در ایران سخت نگران شده و دو روز پیش دالس وزیر امورخارجه آمریكا در این زمینه یادداشتی برای دكتر مصدق فرستاده است. دكتر مصدق این اخطاریه را هفتم مرداد دریافت كرده بود. بعدا گفته شد كه این اخطاریه در واقع بهانه برای مداخله بود.

 

دالس

 

1784م:«دونی دیدورو Denis Diderot» نویسنده، فیلسوف، روشنفكر، دائره المعارف نویس، نقد نویس و طنزگوی قرن 18 فرانسه سی ام ژوئیه سال 1784 (در آستانه انقلاب بزرگ) در 71 سالگی درگذشت. وی از فلاسفه «ماتریالیسم» بود و این افكار او در دو كتاب فلسفی اش منعكس است.

دیدورو به عنوان سردبیر «دائره المعارف» تقریبا همه نویسندگان عصر روشنگری فرانسه را به كار گرفت و از قلم و اطلاعات آنان بهره برد و «دائره المعارف» یعنی گردآوری دانش بشر و "اطلاعات پایه " در هر زمینه در یك مجموعه، كمك بزرگی به پیشرفت فرهنگ و تمدن و توسعه اندیشه بوده است.

«دیدورو» كتابهای داستانی متعدد نوشته است و نوشته های دیگر او و نامه هایش منعكس كننده اوضاع روز (آن زمان) بوده و واقعیات زمان خود را به خوبی ترسیم كرده است . وی در عین حال نفوذ زیاد روی كاترین دوم رهبر وقت روسیه داشت.

 

Diderot

 

1857م:دكتر تورشتاین وبلن Thorstein Veblen صاحب فرضیه « طبقه آسوده » سی ام ژوئیه 1857 متولد شد و سوم اوت 1929 وفات یافت . پدر او یك مهاجر نروژی بود كه در ایالت ویسكانسین آمریكا استقرار یافته بود. دكتر وبلن به دلیل در پیش گرفتن روش و رفتاری ناهماهنگ ، پس از چند سال تدریس در هریك از دو دانشگاه معروف آمریكا ؛ شیكاگو و ستانفورد ، به بهانه ای اخراج شد. وی سپس باهمفكرانش «مدرسه نو برای تحقیقات اجتماعی» را در نیویورك تاسیس كرد كه یك دانشگاه بشمار می رود.

دكتر وبلن در كتاب معروف خود «فرضیه طبقه آسوده » ثابت كرده است كه در هر جامعه ، نفوذ طبقه مرفه ( بزعم او « آسوده » ) در شكل گیری فرهنگ و اوضاع اجتماعی آن جامعه موثر است.

دكتر وبلن بر عكس ماركس نظر داده است كه طبقه پایین جامعه نمی كوشد كه طبقه صاحب سرمایه ، كارفرما و مرفه را از میان بردارد ، بلكه همه سعی خود را بكار می برد تا به طبقه آسوده به پیوندد.

او در كتاب دیگرش ؛ تاثیر صنعتی بودن یك كشور درطرز رفتار و تفكر و فرهنگ اعضای آن جامعه را ثابت كرده و گفته است كه تفاوت اقتصاد هر جامعه باعث تفاوت فرهنگ می شود.

دكتر وبلن را بیوگرافی نگاران یك كارشناس اقتصاد سیاسی معرفی كرده اند.

 

Thorstein Veblen

 

‍1889م:ولادیمیر كسما زوریكین V.K.Zworykin مخترع لامپ پرتاب الكترون از ملح یك فلز مشخص برحسب میزان نوری كه به آن تابانیده شود(لامپ تصویر) كه پدر تلویزیون خوانده می شود 30 ژوئیه سال 1889 در روسیه متولد شد و در انستیتو مهندسی سن پترزبورگ تحصیل كرد و در 1919 به آمریكا مهاجرت و به عنوان مهندس در كارخانه وستینگهاوس به كار پرداخت.

وی اختراع خود ، چراغهای تلویزیون سیاه و سفید را در سال 1923 و تلویزیون رنگی را دو سال بعد به ثبت رساند و در كارخانه «آر. سی ، ا» به ساختن فرستنده و گیرنده تلویزیون پرداخت.

مهندس زوریكین كه دهها سال رئیس آزمایشگاه پژوهشی این كارخانه بود بعدا به اختراع میكروسكپ الكترونیك ، دستگاه تبدیل اشعه ماوراء بنفش به اشعه قابل رویت و سپس مانیتور كامپیوتر موفق شد. او در طول جنگ جهانی دوم مشاور الكترونیك دولت آمریكا بود.

مهندس زوریكین در 1982 در 93 سالگی در گذشت.

 

V.K.Zworykin

 

1909م:«سیرل پاركینسون» تاریخدان انگلیسی كه در طول عمر 84 ساله خود 60 كتاب نوشت سی ام ژوئیه 1909 در دورام انگلستان به دنیا آمده بود. وی از همان زمان كه در كمبریج به تحصیل تاریخ سرگرم بود عقیده داشت كه خدمت مورخ و روزنامه نگار هنگامی كامل و مفید خواهد بود كه مشكل و درد روز جامعه ملی و بشریت را تشخیص دهد و آن را آنقدر دنبال كند، بشكافد و بگوید و بنویسد تا برطرف شود و یا دست كم رو به كاهش بگذارد و دنباله كار را به پژوهشگران دیگر بسپارد و با خیالی آسوده و شادمان از خدمتی كه كرده است از این دنیا برود. دكتر پاركینسون با این باور، مشكل بشریت در قرن بیستم را بوروكراسی بد، كاغذبازی و تصمیمات و اقدامات بدون منطق و خلاف عقل سلیم دولتمردان تشخیص داده بود و برای هركدام از این موارد چند كتاب و دهها مقاله نوشت و حتی «طنز» خلق كرد كه ضرب المثل شده اند. یك ضرب المثل طنزگونه او در این زمینه از این قرار است: در این سازمان همه مدیرند و كارمند وجود ندارد. وی این ضرب المثل را به زبانی دیگر برای آمریكاییان بیان كرده است كه ورد زبان آنان شده است، از این قرار: در این قبیله همه چیف (رئیس) هستند و سرخپوست (عضو معمولی قبیله) وجود ندارد!.

 

Cyril Parkinson


1898م:سی ام ژوئیه سال 1898، اتو فن بیسمارك Otto von Bismark، مردی كه با سه جنگ به قول خودش «محدود» آلمان را به صورت كشوری واحد درآورد و با تدابیر خود به عنوان « داور قدرت های اروپایی » شناخته شده بود در گذشت. وی 28 سال رئیس دولت و نخستین صدراعظم آلمان واحد ( رایش ) بود.

بیسمارك كه در سال 1862 نخست وزیر پروس شده بود نقشه وحدت آلمان را كشید و برای رسیدن به این هدف راهی نداشت جز این كه دست اتریش را از كنفدراسیون ایالتهای كاتولیك آلمان كوتاه كند و شلسویگ- هلشتاین Schleswig-Holstein را از دانمارك پس بگیرد و به نفوذ فرانسه در ایالتهای جنوبی آلمان پایان دهد.

وی پس از تقویت بنیه نظامی آلمان با سه جنگ به هر سه هدف خود رسید. دانمارك، اتریش و فرانسه هر سه شكست خوردند. شكست فرانسه بسیار شدید بود و نیروهای آلمان در سال 1871 وارد پاریس شدند. با وجود این كه بیسمارك در ژانویه سال 1871 ایجاد امپراتوری واحد آلمان را اعلام داشت و ویلهلم اول را امپراتور آن و خویش را صدراعظم آلمان واحد اعلام كرد، ولی این كشور را از صورت فدرال خارج نساخت. وی سپس از دولتهای روسیه، آلمان و اتریش یك اتحادیه سه جانبه ساخت و بعدا ایتالیا را جانشین روسیه كرد كه در بالكان با اتریش اختلاف داشت.

بیسمارك كه با گسترش تمایلات سوسیالیستی در آلمان مواجه شده بود، افكار آنان را به زبانی دیگر پیاده كرد و بیمه های كارگری و نظام بازنشستتگی و از كارافتادگی را به وجود آورد. ساعات كار هفتگی را تعیین، كاركردن زنان را محدود و كار نوجوانان را به كلی ممنوع كرد و دست به ملی كردن مؤسسات عامل المنفعه و كارخانه های بزرگ زد و برنامه های مفصل برای توسعه صنایع آلمان به اجرا درآورد و سپس بدون این كه با كشورهای استعماری اصطكاك منافع پیدا كند در كار استعمار به آنها پیوست. با وجود این، در سال 1890 با امپراتور تازه آلمان ( ویلهلم دوم ) اختلاف نظر پیدا كرد و كنار رفت و هشت سال باقیمانده عمرش را به نوشتن كتاب پرداخت.

 

Otto von Bismark

 

1914م:ژان ژوره Jean Jaures از سوسیالیست های بزرگ و فیلسوف و تاریخدان فرانسوی سی ام ژوئیه سال 1914 در پاریس به قتل رسید. وی نخستین سوسیالیست نبود كه در فرانسه قربانی عقیده می شد . در قرن 20 چندین سوسیالیست معروف به همین ترتیب جان خود را از دست دادند. ژان در زمان قتل عملا رهبری سوسیالیستهای فرانسه را بر عهده داشت.

 

Jean Jaures


1937م:در این روز در سال 1937 ارتش امپراتوری ژاپن كه به چین تجاوز كرده بود لشكر 37 پیاده چین را كه از پل «ماركوپولو» دفاع می كرد در هم شكست و در پی آن شهر پكن سقوط كرد.

 

1793م:سی ام ژوئیه سال 1793 سالروز ایجاد «تورنتو» بزرگترین شهر كاناداست كه در زمان تأسیس «یورك» نامگذاری شده بود و از سال 1834 به «تورنتو» تغییر نام داد. این شهر كه تا مرز ایالات متحد، فاصله زیاد ندارد از شهرهای ایالت «انتاریو» كنفدراسیون كاناداست كه در خود بیش از سی هزار ایرانی را جای داده است. تورنتو (تلفظ محلی تورانتو) توسط «جان سیم كو» بنا گردید.

 

1945م:سی ام ژوئیه 1945 و یك هفته پیش از بمباران اتمی هیروشیما، یك زیردریایی ژاپنی كه فرماندهی آن را موچیتسوكا هاشیموتو بر عهده داشت رزمناو بسیار سنگین آمریكایی ایندیاناپولیس را با پرتاب دو اژدر در آبهای دریای فیلیپین غرق كرد. در این رویداد 883 تن از افسران و ملوانان ناو آمریكایی كشته شدند، ولی «چارلز باتلر مكوی» فرمانده كشتی زنده ماند. بسیاری از خدمه ایندیاناپولیس كه روزگاری هم فلگ شیپ (كشتی فرماندهی) ناوگان پنجم آمریكا بود توسط كوسه های دریا خورده شده بودند زیرا تا رسیدن واحدهای نجات، پنج روز در آبهای پر از كوسه، گرسنه و تشنه و بعضا مجروح سرگردان بودند. ایندیاناپولیس 16 ژوئیه 1945 بمب های اتمی را كه قرار بود بر هیروشیما و ناگاساكی فرو افكنده شوند به نام یك محموله فوق سری و فوری از پایگاه دریایی سانفرانسیسكو تحویل گرفته و به پایگاه بمب افكنهای مربوط در جزیره تینیان واقع در اقیانوس آرام جنوبی تحویل داده بود كه در بازگشت از این ماموریت گرفتار زیر دریایی «آی ـ 58» ژاپن شده بود.

 

رزمناو ایندیاناپولیس در ژوئیه 1945


1949م:آژانس جهانی انرژی اتمی 29 ژوئیه جاری 49 ساله شد. دولت آمریكا از سال 1949 و پس از اتمی شدن شوروی به فكر ایجاد چنین سازمانی افتاده بود تا همه كشورها به سلاح اتمی مجهز نشوند. این فكر در سال 1953 هنگامی جدی تر شد كه شوروی دارای بمب هیدرژنی شد و ژنرال آیزنهاور رئیس جمهور وقت آمریكا موضوع كنترل انرژی اتمی و ایجاد آژانسی در چارچوب سازمان ملل را مطرح ساخت تا كار نظارت بر استفاده مسالمت آمیز از انرژی اتمی را به دست داشته باشد و این آژانس (اسما مستقل) در 29 ژوئیه 1957 تاسیس شد كه مركز اصلی آن در شهر وین قرار دارد. برغم تاسیس این آژانس، تاكنون شمار دیگری از كشورها اتمی شده اند ولی اعتراض آژانس تنها متوجه ایران و كره شمالی است!. در حال حاضر محمد البرادعی حقوقدان مصری مدیر این آژانس است. سوابق فعالیت های شغلی البرادعی كه از دانشگاه نیویورك دكترای حقوق بین الملل گرفته و عضو جامعه حقوق بین المللی آمریكاست عمدتا دیپلماتیك بوده و عمدتا در دوائر سازمان ملل فعالیت داشته است.

 

2004م:سی ام ژوئیه 2004پذیرش نامزدی حزب دمكرات آمریكا از جانب جان كری سناتور ماساچوست برای انتخابات ریاست جمهوری كه سه ماه و دو روز بعد انجام شد سایر اخبار این كشور را تحت الشعاع قرار داده بود و در سایر كشورها به این رویداد از این لحاظ توجه شده بود كه ببینند سران دو حزب اصلی آمریكا كه سیاست خارجی و امور نظامی این فدراسیون پنجاه ایالتی را به دست دارند بر ضد هم چه می گویند و چگونه یكدیگر را فاش می سازند، و مسائل آمریكا كه گفته نشده است كدام است.

كنوانسیون حزب دمکراتیک آمریکا كه این بار چهار روز طول كشید پنجشنبه شب 29 ژوئیه 2004 پایان یافت. جان كری با پذیرفتن نامزدی این حزب، خود را از دریافت كمك مالی از مردم و موسسات محروم كرد زیرا كه طبق قانون آمریكا، پس از پذیرش نامزدی، یك نامزد تنها می تواند از پول معینی برای تبلیغات استفاده كند كه كمیسیون مستقل انتخابات كه وابسته به سه قوه حكومتی نیست در اختیارش می گذارد. جورج بوش تا قبول نامزدی حزب جمهوریخواه (معروف به حزب ثروتمندان) در سپتامبر؛ هنوز یك ماه فرصت جمع آوری پول برای تبلیغ داشت.

در آن روز، به نظر مقاله نگاران آمریكایی، جان كری با قبول نامزدی كه می توانست آن را موكول به یك ماه دیگر كند نشان داد كه به پیروزی اش اطمینان بیشتری دارد (که نتیجه انتخابات خلاف نظر او بود). در آن زمان (ژوئیه 2004) بنظر می رسید که كری از محبوبیت بیشتری در میان آمریكاییان برخوردار باشد. نه تنها ایالات لیبرال چون كالیفرنیا، نیویورك، ایالتهای معروف به نیو اینگلند، ایلی نوی و ... به او رای خواهند داد بلكه 92 در صد سیاهپوستان ، اكثریت یهودیان، مهاجران تازه تا دو نسل ، اسپانیایی زبانها و كاتولیكها نیز آراء خود را به نام او به صندوقها خواهند ریخت. تبلیغات تنها برای جلب كسانی است كه هنوز تصمیم قطعی نگرفته اند. با وجود این، در آمریكا نتیجه انتخابات به درستی قابل پیش بینی نیست و مردم دنباله رو حوادث روز و گزارش رسانه ها هستند. به آمریكایی تلقین شده است كه رئیس جمهوری را، هنگامی كه كشور در حال جنگ و بحران است نباید تغییر داد!. در مورد "جان كری" پیش بینی این دو عامل مثبت نیز موثر واقع نشد: همسر او « ریسا» پرتغالی و متولد موزامبیك آفریقا بوده و خود او نیز فرزند یك یهودی چك است كه به آمریكا مهاجرت و در اینجا كاتولیك شده بود.

 

سناتور کری، همسرش تریسا، سناتور ادواردز و فرزند خردسالش در پایان جلسات کنوانسیون ژوئیه 2004 در میان جمعی از شرکت کنندگان در کنوانسیون حزب دمکراتیک آمریکا

 

1729: شهر بالتیمور آمریكا( در ایالت مریلند ) تاسیس شد.

1863: هنری فورد از پیشروان صنعت اتومبیل سازی و سازنده و موسس كارخانه اتومبیل سازی فورد در « دیر بورن » میشیگان به دنیا آمد.

1908: نخستین مسابقه اتومبیلرانی دور دنیا در پاریس به پایان رسید.

1928: نخستین عكس متحرك رنگی، پس از اختراع این نوع فیلم به معرض نمایش گذارده شد.

1930: بپا خیزی كردها برای داشتن كشوری برای خود آغاز شد.

1972: نیروی دریایی شوروی اعلام كرد كه به آن چنان قدرتی دست یافته است كه می تواند كشتی های دشمن را در هر نقطه از جهان نابود كند.

منبع:iranianshistoryonthisday.com


ویدیو مرتبط :
رضا عطاران و تقویم تاریخ :))

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ - 1 مرداد



1322م:طبق محاسبه مورخان روس، پوریای ولی (محمود خوارزمی) پهلوان، جوانمرد، عارف و شاعر بنام ایران 23 ژوئیه سال 1322 میلادی (یكم امرداد) درگذشت .


1288ش:یكم مرداد 1288 سلطان احمد شاه كه كودكی بیش نبود از ساختمان تابستانی سفارت روسیه در زرگنده قلهك به كاخ گلستان انتقال یافت. پدرش، شاه مخلوع، تا این روز حاضر نمی شد او را از خود دور سازد كه ایلخان قاجار (پس از تبانی با دولت روسیه) با یك واحد قزاق به سفارت روسیه رفت و احمد شاه را كه با پدر و اعضای خانواده در آنجا متحصن بودند بیرون آورد.

احمد شاه سی ام تیر 1293هجری خورشیدی پس از رسیدن به سن قانونی، تاجگذاری كرد و دولت وقت یكصد هزار تومان هزینه مراسم تاجگذاری او را از بانك انگلستان در تهران (بانك شاهی، و در آن زمان واقع در ضلع شرقی میدان توپخانه ـ ساختمان فعلی بانك تجارت) وام گرفته بود.

 

شاه كوچولوی كشوری كهن با شمشیری مرصع و بلند!


1331ش:اول مرداد ماه 1331 دکتر مصدق كه با جانبازی مردم بر شاه و هوادارانش پیروز شده بود اعلام كرد كه به احترام مقتولان تظاهرات سیاسی سی ام تیر، فردا - دوم مرداد سازمانهای دولتی تعطیل و پرچمها به حالت نیم افراشته در خواهند آمد. وی همچنین قول داد كه ترتیبی خواهد داد كه از آن پس نشود هیچیك از اصول قانون اساسی را نادیده گرفت و جهت تامین منافع فرد و یا افراد معین از آن عبور كرد. وی گفت كه وصیت كرده است كه پس از مردن، او را در كنار گور مقتولان سی ام تیر به خاك بسپارند. او از این مقتولان به نام كسانی نام برد كه جان بركف نهاده بودند تا از حقوق ملت، آزادی و دمكراسی، قوانین وطن، حاكمیت ملی و استقلال كشور دفاع كنند. آنان جان دادند و در خون غلتیدند تا اراده ملت استوار و حاكم باقی بماند.

پس از فوت دكتر مصدق در اسفند 1345 و در حال تبعید غیرقانونی،دولت وقت مداخله كرد و اجازه نداد كه در گورستان مقتولان سی ام تیر ماه دفن شود و به این ترتیب مانع از انجام وصیت یك متوفی شد كه عملی مغایر منش ایرانی است. دولت وقت همچنین اجازه نداد كه مجلس ختم عمومی برای دكتر مصدق برگزار شود، اما نتوانست مانع شود كه میلیونها ایرانی در اسفند 1345 به علامت عزاداری، لباس سیاه برتن نكنند.

 

1339ش:یكم امرداد 1339، شاه درمصاحبه ای در پرسش به سئوالی كه از پیش آماده شده بود به صراحت گفت كه ایران اسرائیل را ده سال پیش برسمیت شناخته و این، موضوع تازه ای نیست. انتشار این مطلب با عكس العمل شدید دولتهای عربی رو به رو شد و جمال عبدالناصر ضمن حمله شدید به شاه، روابط مصر با ایران را قطع كرد و جنگ رادیویی دو كشور آغاز شد كه سالها طول كشید.


2000م:احمد شاملو شاعر، داستان نگار، نمایشنامه نویس و روزنامه نگار معاصر وطن 23 ژوئیه سال 2000 بر اثر عوارض بیماری قند درگذشت. شاملو كه در عین حال یك مبارز سیاسی بود در طول عمر چند بار به زندان افتاده بود. انتقادهای او مخصوصا در سه سال آخر عمر نظام سلطنتی معروفند. وی مبارزه سیاسی خودرا از سفر آمریكا در سال 1976 شدت و گسترش داده بود. از شاملو دهها مجموعه شعر، داستان، داستان كوتاه، كتاب كودكان و مقالات متعدد باقی مانده است. وی در عین حال یك مترجم كتاب و مقاله از زبانهای فرانسه و آلمانی به پارسی بود. شاملو كه هنگام وفات 74 ساله بود در طول عمر چند نشریه عمومی تهران را نیز سردبیری كرده بود. شاملو در تهران و در یك خانواده نظامی به دنیا آمده بود. او می كوشید كه در اشعار خود ذائقه ایرانی را كه با سبك حافظ و ... آشناست رعایت كند.

 

شاملو


1829م:23 ژوئیه سال 1829 ویلیام برت آمریكایی ماشین تحریری را كه ساخته بود و گفته می شود نخستین تایپ رایتر بوده است در ایالت میشیگان به ثبت رسانید ، ولی از آن پس اشاره دیگری به ماشین ساخت ویلیام برت نشده است تا این كه 31 سال بعد

( سال 1867 ) سه آمریكایی دیگر به نامهای كریستوفر شول ، كارلوس گلیدن و سمیوئل در شهر میلواكی ایالت ویسكانسین آمریكا ماشین تحریری را ساختند كه استفاده از آن آسان و عملی بود و كارخانه رمینگتون كه در آن زمان تفنگ و چرخ خیاطی تولید می كرد امتیاز انبوه سازی این تایپ رایتر را به مبلغ 12 هزار دلار از آنان خرید و تحت نام « شول ـ گلیدنShole - Glidden » به تولید صنعتی آن پرداخت كه رو به كامل گذارد و در سراسر جهان وسیله ای عمومی و ضروری شده است. عكس بالا از یك ماشین تحریر « شول ـ گلیدن » كه در سال 1873 ساخته شده و در موزه اسمیتسونین شهر واشنگتن نگهداری می شود برداشته شده است. باید دانست كه تلاش برای ساختن ماشین تحریر تحت نام « تایپو گرافر » از قرن چهاردهم میلادی آغاز شده بود كه تا قرن هجدهم عملی نشد.

 

نخستین ماشین تحریر

 

1935م:دكتر دیوید اروینگ تاریخدان انگلیسی كه در كتاب خود « جنگ هیتلر » و سخنرانی هایش كشتار یهودیان اروپا به دستور هیتلر موسوم به « هالوكاست » را یك افسانه و ادعایی نادرست خوانده است از دیروز به كشور نیوزیلاند هم ممنوع الورود شد. وی قبلا به درخواست شورای جهانی یهودیان به كانادا، استرالیا ، آلمان ، ایتالیا و جمهوری فدرال آفریقای جنوبی ممنوع الورود شده بود. این شورا در درخواست خود خطاب به این دولتها نوشته است : هرجا كه دیوید اروینگ حضور یابد و سخنرانی كند؛ احساسات ضد یهود دامن زده می شود.

با این كه دولت نیوزیلاند اخیرا با دستگیری دو تبعه اسرائیل این دولت را متهم به سوء استفاده از خاك آن كشور و جعل گذرنامه های نیوزیلاند كرده بود، درخواست شورای جهانی یهود را پذیرفت.

دكتر اروینگ كتابهای تاریخی متعدد منتشر ساخته كه از میان آنها دو كتاب او « مسیر روباه صحرا » و « جنگ هیتلر » درباره آلمان نازی است.

وی در یك سخنرانی گفته بود كه طبق یك توافق ضمنی و محرمانه با رضا شاه كه از سال 1935 ( 1314 هجری ) خود را از سلطه و نفوذ انگلستان خارج ساخته بود، هیتلر با كمك ارتش ایران قصد تصرف خاور میانه و خارج ساختن هند از دست انگلستان و دادن افغانستان و اراضی دیگری در شمال و غرب را به ایران داشت تا امپراتوری پارسی ها احیاء شود و به همین منظور به شوروی حمله نظامی برد و رومل ؛ بهترین افسر آلمان را به شمال آفریقا فرستاد. به اظهار دكتر اروین، قرار بود ارتشهای آلمانی از طریق قفقاز و مصر خود را به منطقه نفتخیز خاور میانه برسانند.

 

دکتر اروین


14م:تیبریوس، ژنرال رومی كه بیشتر عمر خود را در جنگ با ایرانیان سپری كرده بود و آثار زخمهای متعدد شمشیر دلاوران ایران را بر صورت و چانه اش داشت در این روز در سال 14 میلادی با رای سنای روم امپراتور روم شد. شورای عالی قوه مجریه روم قبلا او را برای احراز این سمت به «سنا» پیشنهاد كرده بود، ولی سناتورها در انتخاب وی دو دل بودند كه تیبریوس 23 ژوئیه سال 14 میلادی به جلسه سنا رفت و با نشان دادن جای زخمهای خود و شرح جنگهایش در سوریه و فلسطین با ایرانیان، موفق به گرفتن رای شد. سناتور های مخالف در این كه تیبریوس سرباز حرفه ای خوبی بود تردید نداشتند، ولی باور نداشتند كه بتواند امپراتور شایسته ای باشد، قواعد دمكراسی را رعایت، و قوانین مصوب سنا را عینا اجرا كند و به افكار عمومی احترام بگذارد.

 

تیبریوس و آثار زخمهای چانه و صورت


1952م:ژنرال نجیب رئیس گروه "افسران آزادیخواه مصر" كه با یك كودتای نظامی زمام امور را به دست گرفته بود 23 ژوئیه 1952 اعلام كرد كه بر كشور مسلط است و فاروق، پادشاه بر كنار شده مصر، باید این كشور را ترك كند.

وی فاروق را فردی خوشگذران و خودخواه که به آسانی آلت دست بیگانه می شود توصیف و اعلام داشت. با وجود این، ژنرال نجیب در آن روز اشاره به الغای نظام سلطنتی مصر نکرد. معنای آن این بود که پس از فاروق پسر او که طفلی شیرخوار بود جانشین پدر خواهد بود. فاروق چند روز بعد مصر را ترک کرد و به ایتالیا رفت و خوشگذرانی را با پولی که ذخیره داشت دنبال کرد.

فاروق از خانواده محمدعلی پاشا است که به عثمانی در تصرف مجدد مصر کمک کرده بود و بعدا خدیو (پادشاه) مصر شده بود و سلطنت مصر را درخانواده اش موروثی کرده بود. محمد علی پاشا یک مقدونی غیر یونایی بود که به ارتش عثمانی پیوسته و حکمران مقدونیه و قسمتی از یونان شده بود. فوزیه زن اول محمدرضا پهلوی (شاه سابق ایران) خواهر فاروق بود.

یك روز قهرمان ملی بود و روز دیگر متهم به خیانت! - سرانجام قهرمان جنگ «وردن»، مردی كه نیت خدمت به فرانسه داشت

 

1945م:محاكمه فیلد مارشال هانری فیلیپ پتن به اتهام خیانت نسبت فرانسه از 23 ژوئیه سال 1945 آغاز شد و تا ماه بعد از آن ادامه یافت و در پایان كار به مرگ محكوم گردید.

«پتن» در جریان جنگ جهانی اول یك ژنرال فرانسوی بود كه در شكست دادن آلمان نقشی موثر داشت. او در 1916 در «وردن» تهاجم بزرگ آلمان را متوقف ساخت و عنوان قهرمان فرانسه به دست آورد. اگر این حمله متوقف نشده بود، آلمان برنده جنگ اول بود وجهان چهره دیگری داشت. پتن كه فرضیه «دفاع به جای حمله تا پیروزی نهایی» از اوست اواخر جنگ فرمانده كل نیروهای فرانسه و فیلد مارشال این كشور شد. شارل دوگل یكی از افسران زیر دست او در نخستین مراحل جنگ جهانی اول بود.

 

فیلد مارشال هانری پتن


1970م:23 ژوئیه 1970 قابوس بن سعید 30 ساله برضد پدرش سعید بن تیمور كودتا كرد و سلطان عمّان شد. این كشور هنوز فاقد یك قانون اساسی مدون و مجلس مقننه به صورت معمول آن است.

قابوس در انگلستان تحصیلات متوسطه و فنون نظامی را به پایان برده بود كه به عمّان احضار شد و به دستور پدرش در اینجا تحت نظر قرار گرفت، اما دوستان انگلیسی اش می توانستند با او ملاقات كنند. انگلیسی ها هنوز در عمّان نفوذ كامل دارند. این سرزمین كه در سوی جنوبی تنگه هرمز قرار دارد از موقعیت سوق الجیشی ویژه برخوردار است. رفاه مردم عمان نتیجه نفت آن است. قانوس بعدا موفق شد با كمك نظامی انگلستان و شاه وقت ایران به ماجرای ظفار پایان بدهد.

 

قابوس

 

1999م:ژوئیه 1999 عبدالاحد كرزای (كرزایی) از بزرگان یك طایفه ساكن منطقه قندهار وابسته به قبیله پشتون درّانی (تا قرن هجدهم موسوم به ابدالی) در كویته بلوچستان (پاكستان غربی) ترور شد. عبدالاحد با پسرش حامد (رئیس جمهور فعلی افغانستان) و برخی از افراد خانواده اش ازدست حكومت طالبان جلای وطن كرده و به شهر كویته رفته بود. یك هفته پس از قتل او، در 22 ژوئیه اعلام شد كه ترور عبدالاحد كار طالبان بوده است (كه عمدتا غلیزایی = غلزایی هستند، قبیله دیگر پشتون كه میرویس هوتكی پدر میرمحمود فاتح اصفهان از میان آن قبیله برخاست). همچنین گفته شد كه طالبان احتمالا ترور حامد را هم در برنامه كار خود دارند. دیگر پسران عبدالاحد به آمریكا رفته بودند و در آن كشور اقامت داشتند. در آن زمان همچنین گفته شده بود كه حامد از دولت پیشین آمریكا انتقاد كرده بود كه چرا بدون بررسی و برآورد نتیجه كمك كرده است كه طالبان بر افغانستان مسلط شوند. حامد به همین دلیل حاضر به قبول نمایندگی طالبان در سازمان ملل نشده بود و بنابراین طالبان دشمن او شده بودند. طبق گزارش رسانه ها، حامد در طول اقامت در كویته تلاش می كرد تا ظاهرشاه به قدرت بازگردد. حامد در اواخر حكومت طالبان، از احمدشاه مسعود (از تاجیكان = پارسیوانان) كه با طالبان در مبارزه بود هواداری می كرد. مسعود در عین حال از مخالفان كنترل افغانستان توسط آمریكا بود و می گفت كه سیاست واشنگتن به دلایل متعدد برمدار كنترل دائمی افغانستان قراردارد و تاچنین باشد، در منطقه آرامش برقرار و پیشرفت میسر نخواهد شد. در پی قتل مسعود و ماجرای 11 سپتامبر 2001 و لشكركشی آمریكا، حامد كرزای به تشویق این دولت به افغانستان آمد و پس از طی مراحلی ریاست این كشور را به دست گرفت، ولی مسئله افغانستان با درگیرشدن ناتو در این قضیه توسط واشنگتن، پیچیده تر شده و آینده اش قابل پیش بینی نیست.

 

2007م:23 ژوئیه 2007 «محمدظاهر شاه» پادشاه پیشین افغانستان در 92 سالگی در شهر كابل درگذشت. درگذشت او در پی یك بیماری طولانی دستگاه گوارش اعلام شده بود. محمدظاهر كه در نیمه اكتبر 1914 به دنیا آمده بود در سال 1933 پس از ترور پدرش، پادشاه شده بود و تا سال 1973 به مدت 40 سال بر افغانستان سلطنت كرده بود. در این سال، سردار محمدداوود عموزاده و شوهر خواهرش كه نخست وزیر افغانستان بود از غیبت كوتاه او كه به ایتالیا رفته بود استفاده كرد و با یك كودتای بدون خونریزی نظام حكومتی افغانستان را از سلطنت به جمهوری تغییر داد و خود رئیس جمهور شد. با این كودتا، آرامش از افغانستان رخت بربست. محمدظاهر كه چهار پسر و دو دختر از او باقی مانده اند در سال 2002 و پس از سقوط حكومت طالبان، از ایتالیا به كابل بازگشت ولی ادعای سلطنت نكرد. او كه برای تحكیم حكومت حمید كرزای (كه از بستگان دور او است) تلاش كرد از مجلس افغانستان لقب «پدر افغان» گرفت و اجازه یافت كه تا پایان عمر در كاخ سلطنتی زندگی كند. محمدظاهر در طول تبعید در ایتالیا، از كمك مالی شاه وقت ایران برخوردار بود.

 

محمدظاهر شاه از جوانی تا سالخوردگی


636: اعراب مسلمان تصرف سرزمین فلسطین را كه پس از حكومت خسرو پرویز به دست روم شرقی (قسطنطنیه) افتاده بود تكمیل كردند.

1631: ارتش سوئد به فرماندهی گوستاو دوم پادشاه این كشور در « وربن » روسیه بر دشمنان خود پیروز شد . «گوستاو» سوئد را با برقرار كردن نظام وظیفه اجباری و جنگ با كشورهایی كه سوئد را دست كم گرفته بودند به عنوان یك دولت مقتدر وارد صحنه اروپا ساخت . گوستاو در 37 سالگی در ششم نوامبر 1631 در جنگ با آلمانی ها كشته شد.

1759: ارتش روسیه در جنگ بر آلمان پیروز شد و در این جنگ هفت هزار سرباز آلمانی كشته شدند.

1974: حكومت سرهنگها در یونان سقوط كرد. لشكركشی تركیه به قبرس و تصرف منطقه ترك نشین این جزیره عمدتا یونانی زبان، آخرین میخی بود كه بر تابوت حكومت سرهنگها در یونان كوبیده شد.

1954: پارلمان فرانسه قرارداد ژنو در باره سرنوشت ویتنام را تصویب كرد . این قرارداد در پی شكست نظامی فرانسه در « دین بین فو » امضاء شده بود.

1991: حزب كمونیست شوروی در اصل پذیرفت كه در نظام اقتصادی این كشور تجدید نظر شود.

منبع:iranianshistoryonthisday.com