اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بهترین برنامه غذایی در هوای آلوده


شاید شما هم شنیده‌اید که می‌گویند باید شیر و ماست زیاد بخوریم تا اثرات سربی که از طریق هوای آلوده وارد بدنمان می‌شود، خنثی شود.

عصر ایران: شاید شما هم شنیده‌اید که می‌گویند باید شیر و ماست زیاد بخوریم تا اثرات سربی که از طریق هوای آلوده وارد بدنمان می‌شود، خنثی شود.

آلودگی هوای تهران هر چند وقت یکبار، به خصوص در روزهای سرد سال، به دلیل پدیده گلخانه‌ای به حد بحرانی می‌رسد.

آلودگی هوای تهران هر چند وقت یک‌بار، به خصوص در روزهای سرد سال، به دلیل پدیده گلخانه‌ای به حد بحرانی می‌رسد اما اینکه می‌گویند لبنیات اثرات مضر آلودگی هوا را کم می‌کند، چقدر صحت دارد و اصلا تغذیه با اثرات آلودگی هوا ارتباطی دارد یاخیر؟

قبل از این که سراغ سؤال اصلی، یعنی کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا به وسیله غذاها برویم، باید ببینیم آلودگی هوا چه تأثیری روی بدن ما می‌گذارد و تغییرات فیزیولوژیکی که در بدن به خاطر آلودگی هوا به وجود می‌آید، کدام است.

آلودگی هوا با دود خودروها

وقتی می‌گوییم هوا آلوده است، اغلب به این معنی است که هیدروکربورهای ناشی از سوخت ناقص مواد سوختی در هوای تنفسی ما پخش شده‌اند؛ این هیدروکربورها سرطان‌زا هستند.

از طرف دیگر در ترکیبات نفتی مثل بنزین و گازوئیل، معمولاً انواع فلزات سنگین مثل سرب وجود دارند که با سوختن این مواد، در هوا منتشر می‌شوند؛ اگرچه در سال‌های اخیر بنزین بدون سرب وارد بازار شده است ولی هنوز هم گازوئیل و نفت کوره که در صنایع استفاده می‌شوند، سرب دارند که سرطان‌زا هم هست.

گاز مونواکسیدکربن، گازی سمی و کشنده

البته از گاز خطرناک مونواکسیدکربن هم نباید غافل شویم؛ همان گاز بی‌رنگ و بی‌بویی که در فصول سرد هر سال، جان تعدادی از افراد را می‌گیرد و مدام توصیه می‌کنند که باید با لوله بخاری مناسب ، آن را بیرون بفرستید.

این گاز که در فضای بسته باعث مسمومیت شدید و مرگ می‌شود، حتی وقتی با لوله بخاری هم بیرون فرستاده می‌شود باز می‌تواند خطرناک باشد؛ به این خاطر که این همه بخاری‌هایی که در خانه‌ها می‌سوزند، مونوکسیدکربن را در هوا منتشر می‌کنند و در اثر پدیده گلخانه‌ای در فصل سرما، این گاز به اضافه بقیه گازهای مضر به سطح زمین برمی‌گردند و وارد ریه‌های ما می‌شوند.

خلاصه، زندگی شهرنشینی و به‌ خصوص تهران نشینی این دردسرها را دارد و اگر ما می‌خواهیم در این هوای آلوده سالم بمانیم، باید مورادی را رعایت کنیم که یکی از این موارد، نوع تغذیه‌مان است.

بهترین برنامه غذایی

اگر آلودگی هوا خیلی شدید باشد، مشکل است بتوان از اثرات سوء آن در امان ماند، ولی درباره آلودگی که به طور معمول در همه شهرهای بزرگ و صنعتی از جمله تهران وجود دارد، می‌توان با مصرف بعضی از غذاها اثرات مضر آلاینده‌ها را کم کرد.

شیر و لبنیات و تخم مرغ و سبزیجات

سید علی کشاورز، متخصص تغذیه و مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه تهران، برای کم شدن مضرات آلودگی هوا، مصرف منابع غذایی ویتامین E و ویتامین D را پیشنهاد می‌کند؛ این ویتامین‌ها می‌توانند اثرات مسموم‌کننده گازهای آلاینده را خنثی کنند.

ویتامین E در روغن‌های گیاهی، گردو، بادام، زیتون، جوانه گندم، جگر و سبزیجات دارای برگ سبز وجود دارد؛

منابع مناسب ویتامین D هم شیر ، کره و زرده تخم‌مرغ هستند که باید در برنامه غذایی روزانه‌تان باشند؛ البته می‌توانید با تجویز متخصص، مکمل‌های ویتامین E و D را هم مصرف کنید.

علاوه بر این ویتامین‌ها، دکتر کشاورز مصرف غذاهایی را توصیه می‌کند که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های سلنیوم و بتاکاروتن هستند؛ سبزیجاتی مثل طالبی، انبه، کدو تنبل، فلفل، اسفناج، کلم و زردآلو بتاکاروتن دارند؛ سلنیوم را هم می‌توانید در غذاهای دریایی، مرغ، نان و غلات سبوس‌دار پیدا کنید.

کشاورز می‌گوید: «ویتامین C هم می‌تواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند؛ شیر و لبنیات به خصوص پنیر و ماست هم به خاطر کلسیمی که دارند می‌توانند جذب عناصر سنگین مثل سرب را کاهش دهند؛ پس به‌طور کلی بهتر است مردم از سبزی‌ها و میوه‌ها و لبنیات بیشتر استفاده کنند تا اثرات مخرب هوای آلوده را کاهش دهند.»

بدترین برنامه غذایی

چه عادات‌ نادرست غذایی می‌توانند اثرات مخرب آلودگی هوا را در بدن ما بیشتر کنند؟

کشاورز در این باره می‌گوید: «مصرف تنقلات کم ارزش مثل چیپس و پفک و نوشابه‌های گازدار، به دلیل ایجاد اختلال در جذب عناصر مفید در بدن، می‌توانند اثرات سوء آلودگی هوا را دو برابر کنند.

موادی مثل سوسیس و کالباس به دلیل داشتن مواد افزودنی و نگهدارنده، علاوه بر اینکه به خودی خود مضر و سرطان‌زا هستند، مصرف آنها برای افرادی که در معرض آلودگی هوای شهرها قرار دارند، به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شوند.

به طور کلی ما مردم را به مصرف مواد غذایی تازه و طبیعی و غیرصنعتی تشویق می‌کنیم تا سلامتی‌شان در مواجهه با عوامل خطرناکی مثل آلاینده‌های هوا محفوظ بماند.»

کشاورز یادآوری می‌کند که کودکان، سالمندان، بیمارن قلبی عروقی و بیماران ریوی، از آسیب پذیرترین گروه‌‌ها در مقابل آلودگی هوا هستند و بهتر است خانواده‌ها بیشتر مراقب غذاهای مصرفی این افراد باشند.


ویدیو مرتبط :
هوای آلوده یا فرهنگ آلوده ....

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

در هوای آلوده چه مواد غذایی مصرف کنیم؟


این روزها همه جا صحبت از آلودگی هواست. آلودگی هوا کابوس زمستانی سالهای اخیر ساکنان شهرهای بزرگ است و عوارض ناشی از آن بر سلامتی آنچنان مشهود است که هر کس به نوبه خود سعی می کند از آن بگریزد.

پارسینه: این روزها همه جا صحبت از آلودگی هواست. آلودگی هوا کابوس زمستانی سالهای اخیر ساکنان شهرهای بزرگ است و عوارض ناشی از آن بر سلامتی آنچنان مشهود است که هر کس به نوبه خود سعی می کند از آن بگریزد.

توصیه ما به شما بخصوص به گروه های پر خطر مثل کودکان، سالمندان، بیماران قلب و عروق و تنفسی و بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند آن است که تا حد امکان از خارج شدن از خانه خودداری کنند.

برای کاهش اثرات مخرب آلودگی بر سلامت بدن، راه های دیگری نیز وجود دارد که یکی از مهمترین آنها تغذیه سالم است.

کارشناسان تغذیه توصیه می کنند در هوای آلوده بیش از گذشته غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مصرف کنید تا احتمال بروز استرس های اکسیداتیو کاهش یابد.

ویتامین های A، E، C، کاروتنوئیدها و پلی فنول ها از مهمترین آنتی اکسیدان ها هستند. این ویتامین ها قادرند سموم را از بدن دفع نمایند. حال به شما خواهیم گفت هر یک از این ویتامین ها را در چه مواد غذایی طبیعی می توان یافت.

انواع مرکبات مانند پرتقال، نارنگی و لیمو منبع خوبی برای تأمین ویتامین C هستند. ویتامین C را می توانید در تمام سبزی ها و میوه های تازه بیابید. البته حساسیت این ویتامین به حرارت، نور و pH محیط بسیار بالاست. بعنوان مثال افزودن جوش شیرین به غذا یا حرارت دادن سبزی و میوه باعث غیر فعال شدن ویتامین موجود در آنها می گردد. بنابراین بهتر است این میوه ها و سبزیجات را تازه مصرف کنید.

تخمه آفتابگردان، روغن‌ سویا، جوانه گندم و انواع ماهی به ویژه ماهی سالمون بهترین منبع ویتامین E هستند. افراد می‌توانند در مواقع هوای آلوده به مصرف این مواد توجه بیشتری کنند به شرط آنکه چربی خون نداشته باشند.

روی از مواد غذایی موثر بر کاهش اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن است که در انواع گوشت و غلات به خصوص غلات سبوس دار، به وفور یافت می شود. غذاهای حاوی آهن و روی و همچنین سیر، بهترین کمک‌کننده برای دستگاه تنفسی است. اسید فیتیک موجود در غلات از مهمترین منابع روی محسوب می شود.

در سیب ماده ای به نام پکتین وجود دارد که سرب را بطور کامل از بدن دفع می کند. پرتقال، لیمو، گریپ فروت، توت فرنگی، هویج و غلات سبوس دار نیز سرشار از پکتین هستند.

شیر و لبنیات نیز عوارض ناشی از آلودگی هوا بر دستگاه تنفس را کاهش می دهند.

نوشیدن آب و مایعات نیز تاثیر به سزایی در دفع سموم از بدن دارد. شاید در فصل سرد سال کمتر احساس تشنگی کنید، اما به یاد داشته باشید نوشیدن مایعات و چای کمرنگ برای ترغیب بدن به دفع سموم ضروری است.