اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بزرگان موسیقی نباید دنبال مجوز بدوند


حسین علیزاده، هنرمند پیشکسوت موسیقی معتقد است، شرایط کنونی موسیقی در کشور با موسیقی خارجی ترکیب شده است

خبرگزاری فارس: هنرمند پیشکسوت موسیقی معتقد است، شرایط کنونی موسیقی در کشور با موسیقی خارجی ترکیب شده است.

حسین علیزاده در نشست تخصصی‎اش با هنرمندان لرستانی که در تالار شهید آوینی خرم‎آباد برگزار شد، ضمن تشکر از مهمان نوازی لرستانی‎ها اظهار کرد:یکی از بهترین شهرهایی که برنامه برگزار کرده‎ام شهر شما بوده است.

وی که در کنار علی‎اکبر شکارچی نشسته بود، بیان کرد: امروز بهترین اتفاقی که برای من افتاد این است که استاد شکارچی رفیق، برادر، هم‎قطار و هم‎سفر خودم را می‎بینم. ما خاطرات زیادی با هم داریم و چند دهه است که همکاری می‎کنیم. شاید اگر تا آخر عمرم این شانس را نداشتم که به لرستان بیایم اما یک نفر را همیشه از این استان داشتیم که سمبل صداقت، عشق و... بود و اعضای گروه احترام خاصی برایش قائل بودند و سفیر خوبی برای لرستان بود.

برای بودن موسیقی باید مبارزه کنیم

علیزاده در ادامه با بیان اینکه تنها کشوری در دنیا هستیم که باید برای بودن موسیقی مبارزه کنیم، تصریح کرد: بخش زیادی از انرژی و نیروی ما برای بودن موسیقی صرف می‎شود که این جنگ سال‎هاست ادامه دارد. مفهوم واژه ارشاد از نظر من چیزی جز «ممیزی» نیست. هنرمند باید خودش مردم را ارشاد کند و نیازی به اداره ارشاد ندارد.

قدمت موسیقی ایرانی از خیلی اماکن تاریخی بیشتر است

این نوازنده پیشکسوت اضافه کرد: موسیقی ایران هنری است که از گذشته‎های دیرین وجود داشته و ما وارث آن هستیم. اگر هر بنای تاریخی در کشور حفاظت می‎شود ما هم مسوول هستیم که از هنر موسیقی ایرانی حفاظت کنیم برای اینکه قدمت این هنر از خیلی امکان تاریخی نیز بیشتر است.

بزرگان موسیقی نباید دنبال مجوز بدوند

وی در ادامه با ابراز نارضایتی از وضعیت مجوز برنامه، تأکید کرد: بزرگانی مثل استاد شکارچی و... که مردم دوست‎شان دارند باید مجوز برگزاری برنامه داشته باشند نه اینکه یک کارمند ساده جلوی این کارها را بگیرد. ما در کشور عزیزمان ایران زندگی می‎کنیم که خوبی و بدی آن متوجه خودمان است. من بعضی اوقات به مسوولان می‎گویم شما چهار، پنج سال مسوولیت دارید ولی هنرمند تا ابد جایگاه دارد و هر وقت از دنیا برود تازه زنده می‎شود مثل استاد لطفی و مشکاتیان که چندی پیش از دنیا رفتند و الان نام‎شان بیشتر سر زبان‎هاست.

وظیفه داریم از فرهنگ و هنرمان دفاع کنیم

علیزاده ادامه داد: در هر صورت وظیفه داریم از تاریخ، فرهنگ و هنرمان دفاع کنیم و ای کاش به جایی برسیم که فقط برای حفظ غرور و منافع شخصی کار نکنیم. خوشبختانه موسیقی اصیل به پشتیبانی مردم ادامه دارد.

موسیقی امروزه کشور میکس شده است

این نوازنده چیره دست در ادامه راجع به وضعیت کنونی موسیقی کشور، اذعان کرد: الان جوان‎های خوبی در حوزه موسیقی فعالیت می‎کنند اما متأسفانه برخی دنبال نوآوری نیستند و به فکر موسیقی خارجی هستند که نمونه بارز این ادعا خیلی از موسیقی‎های ما در حال حاضر تبدیل به عربی، ترکی و... شده است. حتی مدیحه سرایی نیز دچار این معضل شده و کپی می‎شود. جوانانی که امروز در این عرصه فعالیت می‎کنند از ما بهتر هستند ولی متأسفانه یک بی‎هویتی در نسل جدید ایجاد شده و باید جبران شود.

در هنرستان موسیقی تدریس نشود، بهتر است

وی همچنین درباره فعالیت چند ماهی که مسوولیت هنرستان موسیقی را عهده‎دار بود، گفت: آنجا حتی بودجه برای خرید یک مداد هم به ما نمی‎دادند البته ۸-۷ ماه بیشتر ما را تحمل نکردند ولی در این مدت والدین هنرجویان را جمع کردم و گفتم پول بدهید تا امکانات اینجا را تغییر دهیم و دیگر مثل زمان قدیم با گچ چیزی نوشته نشود. از هنرستان حقوق نمی‎گرفتم و حتی از جیب خودم نیز هزینه می‎کردم، چون رفته بودم آنجا را درست کنم البته از کسی هم دستور نمی‎گرفتم. اگر در هنرستان، موسیقی تدریس نشود، بهتر است، چون در بدو ورود هنرجو با کمبود امکانات تخریب می‎شود، او بعدها چگونه می‎خواهد هنرش را به نمایش بگذارد؟!

با این سفرها از موسیقی لبریز می‎شویم


علیزاده با اشاره به تور کنسرتش، تصریح کرد: با این سفرها از لحاظ موسیقی لبریز می‎شوم، من با این سفرها خودم را غنی می‎کنم و نمی‎خواهم تمام شوم. الان می‎گویم ای کاش این سفرها را زمانی که 30 ساله بودم انجام می‎دادم.

تور کنسرت علیزاده پس از اجرای خرم‌آباد در تاریخ‌های ۱۰ و ۱۱ شهریور، ۱۳ و ۱۴ همین ماه در کرمانشاه و سپس ۲۱ و ۲۲ همین ماه میهمان تالار وحدت تهران خواهد بود و در آخر با اجراهای اصفهان در ۲۴ و ۲۵ شهریور و شیراز ۲۷ و ۲۸ همین ماه به پایان می‎رسد.


ویدیو مرتبط :
اموزش اخذ مجوز شعر و ترانه و موسیقی (سامانه صدور مجوز ارشاد شعر و ترانه )

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بزرگان موسیقی ایران بی‌ مجوز می‌شوند


کمتر از یک هفته بعد از سخنان وزیر ارشاد در مورد حذف فهرست‌ سیاه نویسندگان، مدیر دفتر موسیقی نیز از تدوین فهرستی از موسیقیدان‌هایی خبر داد که برای انتشار آثارشان نیازی به دریافت مجوز ندارند.

روزنامه شرق: کمتر از یک هفته بعد از سخنان وزیر ارشاد در مورد حذف فهرست‌ سیاه نویسندگان، مدیر دفتر موسیقی نیز از تدوین فهرستی از موسیقیدان‌هایی خبر داد که برای انتشار آثارشان نیازی به دریافت مجوز ندارند.

 علی جنتی، وزیر ارشاد پس از شرکت در صبحانه مشترک با اعضای «اتاق بازرگانی» که 11اسفند برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفته بود: «مجموعه معاونان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با معاونان ذی‌ربط وزارت اطلاعات جلسه‌ای داشتند. وزارت اطلاعات در دولت قبل اعلام کرده بود که کتاب‌های یکسری از نویسندگان نباید چاپ شود. با توجه به همفکری‌های انجام شده، تصمیم گرفتیم هیچ کتابی را به خاطر نویسندگان آن رد و چاپ نکنیم. چاپ کتاب ضوابطی دارد که با توجه به آن ضوابط عمل می‌کنیم، اگر مشکلی نباشد کتاب چاپ می‌شود، اما اگر مشکلی داشته باشد آن مشکل یا اصلاح می‌شود یا کتاب در نهایت چاپ نمی‌شود، در نهایت به کتاب نگاه می‌کنیم نه به نویسنده.»

با اینکه سخنان وزیر ارشاد در مورد وضعیت انتشار کتاب‌ها بود اما به‌نظر می‌رسد مجموعه‌های تابع این وزارتخانه هم به‌دنبال اجرایی‌کردن چنین طرحی هستند؛ چرا که پیروز ارجمند، مدیر دفتر موسیقی این وزارتخانه به تدوین فهرستی از موسیقیدان‌های برجسته اشاره کرده است. براین اساس قرار است افرادی که در این فهرست جای می‌گیرند، برای انتشار آثارشان نیازی به گرفتن مجوز نداشته باشند.

ارجمند درباره جزییات این طرح گفت: «وقتی کیفی‌گرایی در آثار مورد بحث قرار می‌گیرد، باید به اجرایی کردن این مساله هم توجه کرد و شأن هنرمند برجسته را مورد توجه قرار داد. زمانی که کیفی‌گرایی معیار تمامی ضوابط شرعی، عرفی، اخلاقی و حرفه‌ای باشد و رعایت شود، قطعا اثر منتشرشده با مشکل مواجه نخواهد شد.»

او ادامه داد: «یک آهنگساز خوب همیشه به فکر این است که یک اثر باکیفیت و مناسب تولید کند و به همین دلیل به دنبال شعر، ملودی، تنظیم و ضبط خوب می‌رود. بنابراین حساسیت خود هنرمند شاخص در مورد حدود و ثغور اخلاقی، حرفه‌ای و شرعی آثارش بیشتر از ماست و سختگیری زیادی روی کارهایش دارد. برخی از آنها دارای 40،50سال سابقه هستند و تجربیاتی دارند که بسیار ارزشمند است.

ارجمند در تشریح نحوه عملکرد این فهرست ابراز کرد: «مانند دیگر فعالیت‌های فرهنگی- هنری وزارت ارشاد که در مورد روزنامه‌ها و مجله‌ها صورت می‌گیرد و به آنها اجازه انتشار داده می‌شود و اگر مشکلی پیش آمد، بعد از انتشار مشکل مورد بررسی قرار می‌گیرد، ما هم به هنرمندان شاخص خود اعتماد کنیم؛ مثلا یک دوتارنواز برجسته خراسانی یا استادانی همچون فرهنگ شریف و کامبیز روشن‌روان چه چیزی را در موسیقی نمی‌دانند که ما می‌دانیم؟ این افراد، مرجع و ملاک هستند و به عنوان یک سنگ محک به‌شمار می‌روند. به همین دلیل هدف ما اعتماد به هنرمندان شاخص است.»

او سپس درباره معیارهایی که برای قرار گرفتن موسیقیدان‌ها در این فهرست درنظر گرفته می‌شود، عنوان کرد: «برخی از اساتید بسیار شاخص هستند. براساس سوابق تخصصی و حرفه‌ای که شامل تمام موارد شرعی، حرفه‌ای و اخلاقی است، این فهرست را تهیه و به زودی منتشر می‌کنیم. البته ما نمی‌گوییم وقتی این آثار بدون مجوز منتشر می‌شوند، مشکلی پیش نمی‌آید. ممکن است ایرادهایی به وجود بیاید اما از طریق مراجع قانونی یا محکمه قضایی این ایرادها قابل رسیدگی هستند. همان‌طور که گفتم هدف ما اعتماد به هنرمندان شاخص است.»

ارجمند در مورد اینکه چنین فهرستی شامل چه نوع موسیقی‌هایی می‌شود، گفت: «موسیقی نواحی و کلاسیک در این فهرست جای می‌گیرند. نوازندگان، آهنگسازان، برخی از خوانندگان و شعرا نیز در زمره هنرمندانی خواهند بود که در این فهرست قرار خواهند داشت.»

او همچنین در پاسخ به این سوال که هنرمندانی همچون ایرج و گلپا محدودیت‌هایی برای گرفتن مجوز برگزاری کنسرت دارند و آیا ممکن است آنها نیز جزو این فهرست قرار بگیرند، پاسخ داد: «تلاشمان این است که مشکلات همه هنرمندان رفع شود. شاید باید فرصت دیگری برای تعامل و دوستی با اساتید داده شود. قصد ما در این دوره اعتمادسازی متقابل است اما اگر این اعتماد سلب شود، شاید رفتارمان حتی از دولت‌ قبلی هم قاطع‌تر شود همان‌طور که از برگزاری کنسرت گروهی که می‌خواستند از نام استاد ایرج در اجرای خود استفاده کنند، ممانعت کردم.»

 ارجمند در ادامه درباره انتشار نامه انجمن جهانی نوازندگان نی‌انبان در واکنش به لغو کنسرت گروه لیان در بوشهر گفت: «با اینکه خود من در زمینه موسیقی فعالیت می‌کنم اما تا به حال نام این انجمن را نشنیده‌ام و آنها انجمن گمنامی هستند که اعتبار کمی دارند. موضع‌گیری آنها برای ما اهمیت ندارد و مسایل داخلی ما به خودمان ارتباط دارد. احتمال اینکه آنها خبر برگزارنشدن کنسرت را شنیده باشند، کم است و تصور می‌کنم خود آقای شریفیان از آنها خواسته است که واکنش نشان دهند.»

 او سپس به سخنانش اینگونه پایان داد: «آقای محسن شریفیان به جای اینکه به رفتارهای غیرحرفه‌ای و حاشیه‌سازی بپردازند، اگر مشغول به کار آهنگسازی خود شوند قطعا موفق‌تر خواهند بود.»