اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

احتمال افزایش 15 میلیون تومانی وام خودرو


در روزهایی که بازار خودرو کشور همچنان غرق در بلاتکلیفی است و کاهش قدرت خرید، دست خیلی‌ها را از این بازار کوتاه کرده بانک مرکزی پیشنهاد دو برابر شدن وام خودرو را به شورای پول و اعتبار داده تا شاید از این راه، تقاضا تحریک شود.

روزنامه دنیای اقتصاد: در روزهایی که بازار خودرو کشور همچنان غرق در بلاتکلیفی است و کاهش قدرت خرید، دست خیلی‌ها را از این بازار کوتاه کرده  بانک مرکزی پیشنهاد دو برابر شدن وام خودرو را به شورای پول و اعتبار داده تا شاید از این راه، تقاضا تحریک شود.

اقتصاد نیوز نوشت: موضوع افزایش وام خرید خودرو از چند ماه پیش مورد توجه بانک مرکزی قرار گرفته و در همین راستا، کارگروهی در این «بانک» و با مسوولیت بخش اعتبارات، به بررسی آن پرداخته است.

در نهایت نیز پس از پایان بررسی‌های کارشناسی، بانک مرکزی پیشنهاد افزایش وام خرید خودرو به 15 میلیون تومان را به شورای پول و اعتبار پیشنهاد داده و حالا باید منتظر ماند و دید که شورا چه تصمیمی در این مورد خواهد گرفت.

افزایش وام و تحریک تقاضا

اما بانک مرکزی در شرایطی پیشنهاد افزایش وام خودرو به 15 میلیون تومان را به شورای پول و اعتبار داده که بازار خودرو ایران هم‌اکنون در بلاتکلیفی به سر می‌برد و قیمت‌ها آنقدر بالا رفته‌اند که بسیاری از مشتریان توان خرید خودرو را از دست داده‌اند. از طرفی، برخی دیگر از مشتریان نیز هنوز در انتظار کاهش قیمت‌ها به‌سر می‌برند و از همین رو خودروسازان به راحتی قبل نمی‌توانند محصولات خود را بفروشند و تامین نقدینگی کنند. طبق آمارهای موجود، قیمت خودروهای داخلی طی دو سال گذشته حدودا 5/2 برابر رشد کرده و حالا دیگر کف قیمت در بازار تقریبا به 20 میلیون تومان رسیده است.

این در شرایطی است که قدرت خرید مردم نه تنها در مقایسه با تورم خودرو رشد نکرده بلکه با افت نیز روبه‌رو بوده است و به همین دلیل، خودروسازان به‌‌نوعی نگران فروش محصولات تولیدی خود با توجه به شرایط فعلی بازار هستند، آن هم در شرایطی که تولید روی دور تند افتاده و رشد چند ده درصدی را به خود می‌بیند. رسیدن کف قیمت خودرو به 20 میلیون تومان، به این معنا است که بسیاری از مردم حتی توانایی خرید پراید به‌عنوان ارزان‌ترین و البته کم کیفیت ترین خودرو داخلی را نیز ندارند و این موضوع می‌تواند زنگ خطری برای صنعت و بازار خودرو کشور باشد.

به هر حال وقتی تولید و عرضه خودرو رشد کند، اما تقاضا ثابت مانده یا رو به افت برود، صنعت خودرو نیز به مشکل بر خواهد خورد و حتی امکان بازگشت بحران تولید به «جاده مخصوص» نیز هست. در واقع اگر برای خودروهای تولیدی، مشتری به اندازه کافی وجود نداشته باشد، خودروسازان مجبور به کاهش تولید می‌شوند و این کار نتیجه‌ای جز بازگشت بحران و رشد هزینه‌های تولید و حتی از دست رفتن شغل در صنعت خودرو نخواهد داشت. صنعت خودرو طی سال جاری و پس از دو سال بحران، دوباره روی ریل رشد قرار گفته و حتی طبق آخرین برآورد اقتصاددانان، بالاترین سهم را در رشد هفت و نیم درصدی صنعت کشور طی بهار امسال دارد.

از طرفی، خودروسازی جزو صنایعی است که دولت برای خروج از رکود تورمی روی آن حساب باز کرده و به نوعی این صنعت را جزو «پیشرانه‌ها» می‌داند و حالا که تولید در خودروسازی رشد کرده، قطعا گرفتن سرعت تولید، صلاح نیست. به اعتقاد کارشناسان، خودروسازی می‌تواند یکی از محرک‌های مهم برای خروج اقتصاد کشور از رکود تورمی باشد و وقتی در این شرایط با رشد تیراژ روبه‌رو هستیم، نباید از ترس نبود تقاضا و روی دست ماندن خودروها، ترمز تولید را بکشیم. به گفته آنها، کاهش تولید نه تنها نمی تواند راه‌حلی درست و منطقی برای ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار خودرو باشد، بلکه به رشد صنعتی نیز ضربه بزرگی خواهد زد و بنابراین باید از راه‌های دیگری برای متعادل کردن بازار استفاده کرد.

به اعتقاد کارشناسان، بهترین نسخه‌ای که می‌توان برای درد فعلی بازار خودرو (بلاتکلیفی و کاهش قدرت خرید مردم) پیچید، «تحریک تقاضا» است؛ به نحوی که اگر بتوان قدرت خرید مشتریان را بالا برد، تقاضای خرید تحریک می‌شود و آن زمان دیگر نگرانی چندانی بابت فروش خودروهای تولیدی وجود نخواهد داشت. در این مورد، پیش‌تر «دنیای اقتصاد» با بررسی راهکارهای مختلف، این موضوع را مطرح کرده بود که «تقویت لیزینگ‌ها» می‌تواند کمک بزرگی به تحریک تقاضا در بازار خودرو بکند، چه آنکه در حال حاضر بسیاری از مردم منابع مالی کافی برای خرید خودرو ندارند، اما در صورت تقویت لیزینگ‌ها، آنها می‌توانند به خرید قسطی خودرو اقدام کنند.

پیشنهادی مبنی‌بر تقویت لیزینگ خودرو اتفاقا با استقبال کارشناسان نیز روبه‌رو و آنها نیز تاکید کردند که با تقویت لیزنگ، بسیاری از مشتریانی که قدرت مالی لازم را برای خرید خودرو ندارند، جذب بازار می‌شوند و تقاضا به‌خوبی تحریک خواهد شد. در واقع کارشناسان نیز به «تقویت روش‌های فروش لیزینگی» اصرار دارند و معتقدند اگر لیزینگ‌ها فعال تر شوند، انگیزه و تمایل مردم به خرید خودرو نیز افزایش خواهد یافت و در نتیجه بازار تکان خواهد خورد.

به‌عنوان مثال، سعید لیلاز، كارشناس مسائل اقتصادی، در این مورد تاکید کرد که بانك‌ها آمادگی كامل و منابع كافی برای كمك به صنعت لیزینگ را دارند و می‌توانند فروش محصولات خودروسازان را به هر میزان كه باشد پوشش دهند. به اعتقاد وی، برای رسیدن به تولید دو میلیون دستگاه در سال 1395 به‌عنوان چشم‌انداز صنعت خودرو؛ راهی وجود ندارد جز تكیه بر صنعت لیزینگ. گفته‌های لیلاز را مدیرعامل شرکت لیزینگ اقتصاد نوین نیز تایید کرد و گفت که در حال حاضر بهترین روش برای فروش خودرو، لیزینگ است، همان‌طور که در دنیا نیز بیشتر تولیدکنندگان از این روش استفاده می‌کنند.

حالا اما پیشنهاد بانک مرکزی مبنی‌بر افزایش وام خودرو به 15 میلیون تومان نیز می‌تواند عامل مهم دیگری برای تحریک تقاضا باشد و قدرت خرید مردم را در بازار خودرو افزایش دهد. در حال حاضر تنها هفت میلیون تومان بابت وام خودرو پرداخت می‌شود و این پول تقریبا معادل یک سوم قیمت ارزان‌ترین خودرو کشور (پراید) است و با این شرایط طبعا خیلی‌ها با وجود این وام نیز امکان خرید خودرو را نخواهند داشت. با این حال، اگر شورای پول و اعتبار با افزایش وام خودرو به 15 میلیون موافقت کند، توان خرید مردم در بازار خودرو افزایش خواهد یافت و به‌تبع آن، خرید و فروش نیز رشد خواهد کرد.

تحریک تقاضا به واسطه افزایش وام خودرو، البته بخش مثبت ماجراست، چه آنکه برخی کارشناسان نیز معتقدند این کار (افزایش وام)، افزایش تقاضا را به دنبال خواهد داشت و ممکن است خودروسازان نتوانند به تقاضای ایجاد شده پاسخ کافی بدهند. به عبارت بهتر، آنها اعتقاد دارند افزایش قدرت خرید مردم در بازار خودرو، باید در شرایطی انجام شود که خودروسازان تولید مازاد بر تقاضا داشته باشند، وگرنه ممکن است تحریک تقاضا به افزایش رانت و ناتوانی شرکت‌های خودروساز در تامین نیاز بازار بینجامد.

این نگرانی کارشناسان در شرایطی است که خودروسازان دلیل اصلی افت تولید خود طی سال‌های 91 و 92 را کمبود نقدینگی می‌دانند و تاکید می‌کنند که همین حالا نیز با وجود افزایش تیراژ، بخش قابل توجهی از ظرفیت تولیدشان خالی است.

به گفته خودروسازان، رشد تقاضا در بازار خودرو نه تنها خطری برای تولید به وجود نخواهد آورد بلکه با تزریق نقدینگی به واسطه افزایش فروش، توان تولید نیز بالا خواهد رفت و حتی می‌توان ظرفیت‌های خالی مانده را نیز پر کرد.


ویدیو مرتبط :
افزایش 5 میلیون تومانی وام مسکن مهر

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

احتمال افزایش وام خودرو و کالا



اخبار,اخبار اقتصادی , افزایش وام خودرو

 

اخبار اقتصادی - احتمال افزایش وام خودرو و کالا

مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با بیان اینکه تغییر رقم وام خودرو و کالا در دستور شورای پول و اعتبار است، گفت: وام ازدواج تغییر نمی کند.

به گزارش تسنیم میرمحمدصادقی مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در نشست خبری به تشریح مصوبات شب گذشته شورای پول و اعتبار پرداخت و گفت: بدون شک در طول عمر دولت یازدهم بیشترین وقت کارشناسی در بخش اعتباری بانک مرکزی به بخش مسکن تعلق گرفته است و نهایتاً براساس سه رویکرد موضوع به شورای پول و اعتبار ارائه شد.او اتمام طرح های نیمه تمام مسکن مهر به میزان 500 هزار واحد، بازسازی بافت های فرسوده و استفاده افراد کم درآمد از ساخت بافت های فرسوده و ایجاد تحرک در بخش مسکن و رونق این بخش را از رویکردهای مصوبه شب گذشته شورای پول و اعتبار اعلام کرد.

این مقام مسئول در بانک مرکزی با تاکید براینکه در تمام تصمیمات اتخاذ شده قرار نیست، منبع جدیدی از بانک مرکزی به بانک ها و بانک مسکن تزریق شود، گفت: تعهدات در این بخش در سطح 50 هزار میلیارد تومان باقی می ماند اما تسریع در امور و تکمیل از طریق مدیریت پرداخت و فروش اقساطی صندوق پس انداز مسکن انجام می شود.

میرمحمد صادقی ادامه داد: در تصمیم اول سقف تسهیلات و فروش اقساطی صندوق پس انداز بانک مسکن به 30 میلیون تومان افزایش یافت.

او با بیان اینکه در گذشته سقف فروش اقساطی 25 میلیون تومان بود و متقاضی باید مابه التفاوت 25 تا 30 میلیون تومان را به صورت یکجا به بانک مسکن ارائه می کرد، گفت: براساس مصوبه جدید شورای پول و اعتبار نیازی به پرداخت مابه التفاوت نیست و سود و اصل تسهیلات در فروش اقساطی تقسیم شده و با نرخ مبادله ای 22 درصد باید پرداخت شود.

میرمحمد صادقی گفت: ازآنجایی که در حوزه مسکن مهر قصد اتمام پروژه تا پایان سال 94 را دارند تصمیم به افزایش وام این حوزه از 25 به 30 میلیون تومان گرفتیم.او با بیان اینکه صرفاً واحدهای نیمه تمام با الویت پیشرفت فیزیکی بالا تسهیلات 30 میلیونی را دریافت خواهند کرد، گفت: حدود می گویند 800 هزار واحد مسکن مهر نیمه تمام وجود دارد که بانک مرکزی این تسهیلات را برای 500 هزار واحد در نظر گرفته است.مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی مصوبه روز گذشته شورای پول و اعتبار را صرفاً به بانک مسکن مرتبط ندانست و گفت: آن گروه از بانک هایی که در ابتدای طرح مسکن مهر وارد پروژه شده بودند باید این تسهیلات جدید را بپردازند.

میرمحمدصادقی ضمن اشاره به مصوبه دیگرشورای پول و اعتبار گفت: بنا برمصوبه جدید شورا در بافت های فرسوده تمامی بانک های کشور که مکلف به پرداخت تسهیلات به 300 هزار واحد بافت فرسوده بودند می توانند از هفته آینده این مصوبه را در سقف های 50 و 40 و 20 میلیون پرداخت کنند.او با اشاره به مصوبه شورای پول و اعتبار برای ودیعه مسکن در قالب عقد جعاله، گفت: کسانی که از تسهیلات بافت های فرسوده استفاده می کنند می توانند از تسهیلات ودیعه مسکن نیز برخوردار شوند.

مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی با بیان اینکه پرداخت تسهیلات به بافت های فرسوده نیازمند معرفی وزارت راه و شهرسازی است، گفت: بانک مرکزی در هفته جاری این مصوبه را ابلاغ می کند و بانک ها از هفته آینده آنرا اجرا خواهند کرد.او نرخ سود تسهیلات جعاله ودیعه مسکن را 22 درصد اعلام کرد و گفت: 11 درصد آن را یارانه دولت پوشش می دهد.

میرمحمد صادقی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی براینکه بنا بود درخواست افزایش تسهیلات خرید مسکن به 80 میلیون تومان نیز در شورای پول و اعتبار مورد بررسی قرار گیرد، این طرح در چه مرحله ای قرار دارد؟ گفت: هنوز چنین طرحی را در بخش اعتبارای بانک مرکزی به منظور بررسی دریافت نکرده ایم.

میرمحمدصادقی در توضیح وام 80 میلیونی مسکن گفت: این طرح اگر دستور رئیس کل بانک مرکزی را به همراه داشته باشد می تواند به صورت مستقیم در دستور کار شورای پول واعتبار قرار گیرد و این به معنای این نیست که این موضوع اصلا مطرح نیست.او از بررسی وام مسکن خبرنگاران در شورای پول و اعتبار خبر داد و گفت: این وام در دستور کار شورای پول و اعتبار است و هم اکنون در حال بررسی آن هستیم.این مقام مسئول در بانک مرکزی با بیان اینکه بانک مسکن با 18 هزار میلیارد تومان وصولی رو به رو است، گفت: بانک مسکن با مازاد منابع رو به رو است.

مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در توضیح برنامه های این بانک برای افزایش وام خودرو گفت: این موضوع در دستور کار شورا قرار گرفت، آقای رئیس کل یک سری نقطه نظر و ملاحظات صحیحی در این باره داشتند که مورد ارزیابی مجدد قرار گرفت و عن قریب در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار می گیرد.او درباره میزان وام خرید کالا و خودرو گفت: احتمالاً دو برابر رقم فعلی خواهد شد.

میرمحمد صادقی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم درباره میزان وام ازدواج پرداخت شده تا کنون و همچنین اینکه آیا سقف وام ازدواج تغییر خواهد کرد یا خیر؟ گفت: نه اصلاً برنامه ای برای افزایش نداریم و اگر باشد به شورای پول و اعتبار می رود ولی سقف همان 3 و 5 میلیون تومان است.مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی از افزایش تعداد بانک های پرداخت کننده در تسهیلات ازدواج خبر داد و گفت: بانک پاسارگاد، حکمت ایرانیان و صندوق مهر امام رضا به سامانه اضافه خواهند شد.او با بیان اینکه صف یک میلیون و 200 هزار نفری ازدواج به 560 هزار نفر کاهش یافته است، گفت: در 9 ماهه یک میلیون وام ازدواج پرداخت کرده ایم. در سال 93 فقط 146 هزار نفر در سامانه مانده اند که تسهیلات دریافت نکرده اند. اولویت با افرادی بود که در سال 91 و 92 ثبت نام کرده اند بنابراین تنها 146 هزار نفر در این سامانه هستند که در قبل سال 93 درخواست داده اند که خودشان به شعبه مراجعه نکرده اند.

این مقام مسئول در تشریح تسهیلات پرداختی بانک ها گفت: 206.8 هزار میلیارد تومان در این مدت پرداخت شده که 80 درصد تسهیلات هدف را عملیاتی کرده بودیم و تا پایان سال به 280 هزار میلیارد تومان خواهد رسید.مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی در خصوص تمهیدات این بانک در حوزه حوادث غیرمتقربه اعلام کرد که 7 هزار و 754 میلیارد ریال به بانک ها برای پرداخت تسهیلات بابت حوادث متقربه با نرخ سود 4 درصد در روستاها و 5 درصد در شهرها اختصاص داده ایم. 

اخبار اقتصادی - تسنیم