دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

پنج نکته درباره‌ کلان‌شهرها که نمی‌دانستید


کلان‌شهر، به مناطق شهری گفته می‌شود که جمعیت آنها از 10 میلیون بیشتر است. طبق آمار سازمان ملل، از سال 2014 به بعد، 12 درصد شهرنشینان در کلان‌شهرها زندگی می‌کنند.

مجله دیجی کالا - زهرا غلامی: شهرنشینی با سرعت فزاینده‌ای گسترش می‌یابد و روز به روز مردم بیشتری به کلان‌شهرها مهاجرت می‌کنند و به جمعیت آنها اضافه می‌شود. کلان‌شهر، به مناطق شهری گفته می‌شود که جمعیت آنها از 10 میلیون بیشتر است. طبق آمار سازمان ملل، از سال 2014 به بعد، 12 درصد شهرنشینان در کلان‌شهرها زندگی می‌کنند. در ادامه پنج نکته درباره‌‌ی آینده‌ی احتمالی مناطق شهری را می‌توانید مطالعه کنید.

پنج نکته درباره‌ی کلان‌شهرها که نمی‌دانستید

تا سال 2030 تعداد کلان‌شهرها در جهان به 41 عدد می‌رسد

در سال 2014، سازمان ملل گزارشی درباره‌ی چشم‌انداز شهرنشینی جهان در سال‌های آتی منتشر کرد. این گزارش رشد سرسام‌آور کلان‌شهرها را نشان می‌دهد. در سال 1990 تنها 10 کلان‌شهر در جهان وجود داشت، اما این رقم تا سال 2014 به 28 کلان‌شهر افزایش پیدا کرد. اما علیرغم اینکه جمعیت‌های شهری همین‌طور افزایش می‌یابند، سازمان ملل پیش‌بینی می‌کند که تا سال 2030 تعداد مناطق شهری بزرگ به 41 عدد می‌رسد و این مقدار ثابت می‌ماند. رشد سریع این کلان‌شهرهای جدید را می‌توانیم عمدتا در کشورهای در حال توسعه ببینیم. طبق گزارش سازمان ملل، تا سال 2050 تعداد 2.5 میلیارد نفر به جمعیت شهرنشینان جهان اضافه می‌شود.

پنج نکته درباره‌ی کلان‌شهرها که نمی‌دانستید
توکیو با 38 میلیون نفر جمعیت، بزرگ‌ترین شهر جهان است.

کلان‌شهرها می‌توانند برای محیط زیست ویرانی به بار بیاورند

با وجود این همه جمعیتی که در مناطق شهری زندگی می‌کند، طبیعی است که کلان‌شهرها بر محیط زیست تاثیر بگذارند. اما مقیاس و بزرگی این تاثیر نگران‌کننده است. در سال 2015 مقاله‌ای درباره‌ی تاثیر کلان‌شهرها روی محیط زیست منتشر شد. محققان انگلیسی و آلمانی تحقیقات انجام شده درباره‌ی تاثیرات کلان‌شهرها را گردآوری کرده و نتایج آنها را جمع‌بندی کردند. آنها در بازبینی این تحقیقات به این نکته پی بردند که کلان‌شهرها بر اتمسفر بیشترین تاثیر را می‌گذارند. بزرگ‌ترین شهرهای جهان مقادیر زیادی گاز گلخانه‌ای و دیگر آلاینده‌ها را تولید می‌کنند و انتظار می‌رود با گذر زمان آلاینده‌های بیشتری هم تولید کنند. در سال 2005، کلان‌شهرها مسوول 12 درصد همه‌ی کربن دی‌اکسید تولید شده در زمین بودند. هر چه بیشتر در این قرن پیش می‌رویم، این عدد بزرگ‌تر می‌شود.

شهرهای بزرگ می‌توانند روزی برای محیط زیست مفید باشند

البته، چشم‌‌انداز زیست‌محیطی شهرهای بزرگ چندان هم بد نیست. یکی از شورا‌های مشورتی آلمان که در زمینه‌ی تغییر اقلیم فعالیت می‌کند، گزارشی منتشر کرده که نشان می‌دهد شهرهایی که سیل عظیم مردم را برای سکونت جذب می‌کنند، می‌توانند به منشایی برای تغییرات محیط زیست تبدیل شوند. در این گزارش نوشته شده که توزیع منابع شهری به مناطق اطراف می‌تواند اثرات مخرب محیط زیستی را کاهش دهد. علاوه بر این، کلان‌شهرها با به کارگیری انرژی تجدیدپذیر و وفق یافتن با تغییر اقلیم می‌توانند نقش اصلی را در بهبود اوضاع محیط زیست داشته باشند.

پنج نکته درباره‌ی کلان‌شهرها که نمی‌دانستید

شاید روزی برسد که شهرهای بزرگ از کشورها مهم‌تر باشند

آیا ممکن است روزی برسد که کشورها دیگر اهمیت قبلی را نداشته باشند؟ شاید. «پاراگ کانا» کتابی نوشته که در آن نشان می‌دهد نقاط مختلف سیاره‌ی ما چگونه به هم متصل شده است. او نوشته که به زودی اهمیت کلان‌شهرها از مرزهای ملی که کشورها را از هم جدا می‌کند، بیشتر خواهد شد. زمانی که گسترش زیرساخت مناسب، مناطق شهری را منسجم‌تر و یک‌پارچه‌تر می‌کند، کلان‌شهرها ثروت و جمعیت بیشتری جذب می‌کنند و شاید روزی نقشه‌ی جهان را تغییر دهند.

کلان‌شهرها نمایشگاه‌های هنری برگزار می‌کنند

نمایشگاه Megacities Asia، نام نمایشگاه جدیدی است که در موزه‌ی هنرهای برتر بوستون برگزار می‌شود. در این نمایشگاه آثار هنری متنوعی از 11 هنرمند برجسته از شهرهای آسیایی مختلف مثل سئول و دهلی به نمایش گذاشته شده‌اند. آثار این نمایشگاه مثل خود کلان‌شهرها شورانگیز و گسترده هستند.

پنج نکته درباره‌ی کلان‌شهرها که نمی‌دانستید

پنج نکته درباره‌ی کلان‌شهرها که نمی‌دانستید

پنج نکته درباره‌ی کلان‌شهرها که نمی‌دانستید


ویدیو مرتبط :
25 نکته در مورد جواهرات که نمی دانستید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

10 نکته درباره ماه که نمی‌دانستید +عکس


ماه تنها قمر طبیعی زمین محسوب می شود؛ در سال 1999 میلادی محققان دریافتند که سیارکی با قطر پنج کیلومتر در چگالی گرانش زمین گرفتار شده و در نتیجه به قمر زمین تبدیل شده است.

ایسنا: ماه تنها قمر طبیعی زمین محسوب می شود؛ در سال 1999 میلادی محققان دریافتند که سیارکی با قطر پنج کیلومتر در چگالی گرانش زمین گرفتار شده و در نتیجه به قمر زمین تبدیل شده است.

ماه نزدیک‌ترین همسایه کیهانی زمین محسوب می‌شود که با باز تاباندن نور خورشید، شب های زمین را نورانی می کند.

تنها قمر زمین و پنجمین قمر بزرگ منظومه شمسی، فاقد جو بوده و قطری معادل 27 درصد قطر زمین و چگالی معادل 60 درصد چگالی زمین دارد؛ فاصله زمین تا ماه 384 هزار کیلومتر است و یک پالس نوری در مدت 1.26 ثانیه از زمین به ماه می رسد.

شکل گیری ماه

بر اساس یکی از فرضیه های مطرح، شکل گیری ماه به زمان برخورد یک سنگ فضایی در ابعاد مریخ با زمین، کمی پس از آغاز شکل گیری منظومه شمسی در 4.5 میلیارد سال قبل باز می گردد.

گرفتار در مدار

زمین و ماه هر دو در حال چرخش و حرکت مداری هستند، اما چهره ماه همواره از منظر زمین ثابت است.

سال ها قبل اثرات گرانشی زمین باعث کاهش چرخش ماه حول محور خود شد؛ زمانیکه سرعت چرخش ماه به اندازه کافی با دوره مداری – مدت زمان گردش ماه بدور زمین – منطبق شد، اثر گرانشی تثبیت شد.

زمانی که ماه در اطراف زمین در حال چرخش است، بخشی از این زمان بین زمین و خورشید سپری می شود و نیمه روشن از زمین دور است که اصطلاحا ماه نو نامیده می شود.

به علت تابش نور خورشید به ماه، قمر زمین قابل رویت می شود؛ اگر نور کامل خورشید به قسمتی از ماه که بسمت زمین است تابیده شود، ماه بصورت قرص کامل دیده می شود.

اگر نور خورشید فقط به بخشی از ماه که رو به زمین است تابیده شود، بر حسب میزان تابش نور، ماه بصورت هلال باریک، نیم قرص یا وضعیت کاملا گرد دیده می شود.

آپولو، درختان ماه

بیش از 400 درخت بر روی زمین از ماه آمده اند؛ در سال 1971 میلادی «استورات روزا» فضانورد مأموریت آپولو 14 ناسا دانه هایی را با خود به ماه برد.

دانه های جوانه زده سپس به زمین بازگردانده شده و در مناطق مختلف آمریکا و جهان کاشته شدند که به درختان ماه (Moon Trees) شهرت پیدا کردند.

قمرهای خواهر زمین

ماه تنها قمر طبیعی زمین محسوب می شود؛ در سال 1999 میلادی محققان دریافتند که سیارکی با قطر پنج کیلومتر در چگالی گرانش زمین گرفتار شده و در نتیجه به قمر زمین تبدیل شده است.

چرخش قمر Cruithne در مدار نعل اسبی شکل به دور زمین 770 سال بطول می انجامد و به گفته دانشمندان، دست کم بمدت پنج هزار سال در اطراف زمین به حالت تعلیق باقی می ماند.

کیسه مشت زنی سنگ های فضایی

گودال های متعدد بر سطح ماه در نتیجه برخورد صدها سنگ فضایی بین 4.1 میلیارد تا 3.8 میلیارد سال قبل ایجاد شده است.

ماه از لحاظ زمین شناسی چندان فعال نیست، به همین دلیل وقوع زمین لرزه یا آتشفشان باعث از بین رفتن این دهانه‌های برخوردی نشده است؛ نبود جو و شکل نگرفتن باد و باران از دیگر دلایل فرسایش بسیار کم در سطح ماه است.

ماه تخم‌مرغی شکل

ماه یک جرم کاملا کروی و مدور نیست، بلکه ظاهری تخم مرغی شکل دارد؛ مرکز جرم ماه در مرکز هندسی قمر قرار نداشته و حدود دو کیلومتر خارج از مرکز است.

ماه لرزه

فضانوردان مأموریت آپولو از لرزه سنج بر سطح ماه استفاده کرده و دریافتند که این گوی درخشان یک مکان کاملا مرده محسوب نمی شود؛ در ماه لرزه‌های خفیف زیر سطحی روی می‌دهند که احتمالا ناشی از کشش ‌گرانشی زمین هستند.

ایجاد شکاف‌های کوچک بر سطح ماه به همراه خروج گاز، نشانه‌ای از وقوع ماه لرزه‌ها هستند.

دانشمندان معتقدند که ماه احتمالا دارای یک هسته گرم یا مذاب است؛ اما داده های فضاپیمای اکتشافی ناسا در سال 1999 میلادی نشان می دهد، ماه دارای هسته نسبتا کوچکی – بین دو تا چهار درصد جرم – است.

سیاره ای به نام ماه؟

قمر زمین بزرگتر از پلوتو بوده و قطر آن حدود یک چهارم قطر زمین است؛ برخی دانشمندان معتقدند که ماه شباهت زیادی به یک سیاره دارد و سیستم زمین- ماه را بعنوان سیاره دوتایی می نامند.

اثر جزر و مد ماه

پدیده کشند یا جزر و مد در اثر نیروی گرانش ماه ایجاد می‌شود و خورشید اثر کمتری در این زمینه دارد؛ نیروی گرانشی ماه و خورشید باعث بالا و پایین رفتن منظم آب اقیانوس‌ها و دریاها می‌شود که نتیجه آن امواج جزر و مدی است.

آب‌های آن سوی کره زمین که از ماه دور هستند، کمتر تحت تأثیر گرانش ماه قرار گرفته و هنگام جزر پایین می‌روند؛ در طرف مقابل که تحت تأثیر گرانش شدید ماه قرار دارد، آب ها در هنگام مد بالا می آیند.

خداحافظی با ماه

ماه در حال دور شدن از زمین است؛ هر سال ماه بخشی از انرژی چرخشی زمین را سرقت کرده و از آن برای رساندن خود به مدار بالاتر (حدود 3.8 سانتیمتر بالاتر) استفاده می‌کند؛ در این شرایط ماه حدود 22 هزار کیلومتر از زمین دورتر خواهد شد.

قمر Cruithne دومین قمر زمین

ماه، کیسه مشت زنی سنگ های فضایی

استفاده از لرزه سنج برای بررسی ماه لرزه های خفیف

نمونه ای از درختان ماه