دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

معرفی رشته کاردان فنی شیمی عملیات پالایش



 

معرفی رشته کاردان فنی شیمی عملیات پالایش

 

نفت در کشور ما جدای از فرصت های فراوان مالی که بوجود آورده . فرصت های شغلی متعددی را خلق کرده که ارزش این ماده خدادادی را دو چندان کرده رشته کاردانی فنی شیمی از جمله رشته هایی است که نفت بوجود آورنده آن بوده ، مجموعه کاردانی فنی عملیات پالایش یکی از دوره های آموزشی در نظام آموزشی عالی در مقطع کاردانی است که هدف آن تربیت کاردان فنی جهت بهره برداری از واحد های پالایشگاههای نفت و گاز و همچنین واحد های جانبی از قبیل روغن سازی ، قیرسازی ، پارافین سازی و فرآورده های مشابه می باشد.

 

این مجموعه در برگیرنده آموزش فنی اهم فرآیندهایی است که برروی نفت خام یا گاز طبیعی از سرچاه تا تولید فرآورده های نفتی از قبیل گاز طبیعی مایع شده - گاز مایع بنزین ، نفت سفید ، گازوئیل ، روغن ، قیر ، نفت کوره ، پارافین و مواد مشابه اعمال میگردد . این مجموعه باتوجه به ذخائر عظیم نفت و گاز طبیعی کشور ، برنامه ریزی دولت درجهت توسعه پالایشگاه های کشور و همچنین توسعه تولید خوراک صنایع پتروشیمیایی موجود و آینده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 

داوطلبان پس از قبولی در امتحان آزمون و گزینش برای آشنایی با رشته تحصیلی خود و تعیین و تشخیص میزان علاقه خود طبق برنامه تدوین شده ، دوره شناخت کار را به مدت ۱۲ هفته د رواحد های پالایش نفت و گاز میگذرانند خطوط اصلی کار آموزی شنخت کار به شرح زیر است:
آشنایی با طبیعت کار ، آشنایی با خط تولید و وسایل و ابزار کار آشنایی با آزمایشگاه و وسایل اندازه گیری ، آشنایی با اصول ایمنی صنعت نفت ، آشنایی با مواد اولیه و محصولات پالایشگاه.

 

 

فارغ التحصیلان این مجموعه در واحدهای تولیدی از قابلیت های زیر برخوردارند:

 

بهره برداری روزمره از واحدهای تولیدی پالایش نفت و گاز و میعان گاز در شرایط مطلوب فنی زیر نظر کارشناس صنایع پالایش و گاز


شناخت لازم از سایر بخش های پالایشگاه


برنامه ریزی نظارت برفعالیت کارگران ماهر و احدهای پالایش و انتقال معلومات فنی به آنها

 

طول دوره آموزشی در مجموعه کاردانی فنی عملیات پالایش ۵/۲ سال است و نظام آموزشی آن مطابق آئین نامه مصوب ستاد انقلاب فرهنگی « واحدی » است .


زمان تدریس هر واحد درسی نظری ۱۸ ساعت ، آزمایشگاهی ۳۶ ساعت و کارگاهی ۵۴ ساعت و کارآموزی ۷۲ ساعت در طول یک نیمسال تحصیلی است.

 

 

صنعت و موقعیت شغلی رشته کاردان فنی شیمی عملیات پایش

 

فارغ التحصیلان این دوره تواناییها و قابلیت های زیر را دارا خواهند بود:


۱- بهره برداری از صنایع پالایش موجود وجهه مطلوب (از لحاظ فنی و اقتصادی)
۲- تطبیق شرایط کیفی و کمی فرآورده های نفتی با تقاضا
۳- برنامه ریزی تولید کوتاه مدت در واحد مربوط
۴- شناخت کامل فعالیتهای کاردان فنی عملیاتهای پالایش در محوطه و اطاق کنترل
۵- برنامه ریزی فعالیت کاردان فنی عملیات پالایش

 

 

برنامه دروس رشته کاردان فنی شیمی عملیات پایش


۱ استاتیک و مقاومت مصالح
۲ اصول حفاظت محیط زیست
۳ اقتصاد طرح مهندسی
۴ انتقال جرم
۵ انتقال حرارت و آزمایشگاه
۶ ایمنی در صنعت نفت
۷ برنامه نویسی کامپیوتر
۸ پروژه پالایش
۹ تاریخ علم
۱۰ ترمودینامیک
۱۱ ترمودینامیک کاربردی
۱۲ تصفیه آبهای صنعتی
۱۳ تقطیر چند جزئی
۱۴ خواص مواد
۱۵ خورندگی در صنایع نفت
۱۶ دوره شناسایی کار
۱۷ دینامیک
۱۸ روشهای اندازه‌گیری کمیتهای مهندسی
۱۹ ریاضی عمومی ۱
۲۰ ریاضی کاربردی ۱
۲۱ ریاضی کاربردی ۲
۲۲ زبان تخصصی
۲۳ سینتیک و طرح راکتور
۲۴ شیمی پالایش
۲۵ شیمی تجزیه و ازمایشگاه
۲۶ شیمی آلی ۱ و آزمایشگاه
۲۷ شیمی آلی ۲ و آزمایشگاه
۲۸ شیمی عمومی ۱ و آزمایشگاه
۲۹ شیمی عمومی ۲ و آزمایشگاه
۳۰ شیمی فیزیک و آزمایشگاه
۳۱ عملیات و آزمایشگاه
۳۲ فرآیندهای پالایش
۳۳ فلسفه علم
۳۴ فیزیک الکتریسیته و مغناطیس و آزمایشگاه
۳۵ فیزیک موج و ارتعاش
۳۶ مبانی مهندسی برق ۲
۳۷ مبانی مهندسی برق ۱ و آزمایشگاه
۳۸ مدیریت صنعتی
۳۹ مقدمات مهندسی پالایش و آزمایشگاه نفت
۴۰ موارد ویژه پالایش
۴۱ موازنه انرژی و مواد
۴۲ مکانیزم کنترل کنندگان هوایی
۴۳ مکانیک سیالات و آزمایشگاه
۴۴ نقشه کشی صنعتی ۱
۴۵ کارآموزی
۴۶ کاربرد ریاضیات در مهندسی شیمی
۴۷ کارگاه
۴۸ کنترل فرآیندها و آزمایشگاه
۴۹ کوره ها در صنایع نفت

 

منبع: رشد


ویدیو مرتبط :
معرفی رشته مهندسی شیمی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

رشته کاردان فنی عمران (فوق دیپلم عمران)



 

رشته کاردان فنی عمران (فوق دیپلم عمران)

 


هدف از تربیت کاردان فنی عمران تربیت متخصصانی است که بتوانند فضای خالی بین مهندسان عمران و متخصص و کارگران ماهر را در زمینه کارهای عمرانی پرکنند این رشته دارای 6 گرایش عمران روستایی، زیرسازی راه، کارهای عمومی ساختمان، ساختمان های بتنی، ساختمان های آبی، کارتوگرافی، فتوگرامتری و نقشه برداری است.

 

 

گرایش کاردانی عمران روستایی


با توجه به مشکلات روستاها و روستاییان، مساله روستاها همواره در سرلوحه برنامه های دولت قرار دارد. بنابراین هدف این دوره تربیت افراد متخصصی است که بتوانند در امور عمران روستاها نظیر ایجاد ساختمان، راه، کارهای عمرانی، تامین آب آشامیدنی و مشاغلی از این قبیل فعالیت کنند. داوطلب این رشته علاوه بر توانمندی در دروس ریاضیات، فنی، فیزیک، مکانیک، رسم فنی و شیمی باید آمادگی و شرایط جسمی و روحی لازم را برای کار در محیط های روستایی داشته و از قدرت تجسم و ابداع خوبی برخوردار باشد.


درس های این رشته در طول تحصیل : دروس مشترک در گرایش های مختلف این رشته شامل ریاضیات عمومی و مقدماتی، آمار، فیزیک حرارت، فیزیک مکانیک، رسم فنی، زمین شناسی و مصالح ساختمانی، محاسبات فنی، اجزای ساختمان و کارگاه، زبان فنی، قوانین و روابط کار، تعمیر و نگهداری، ایمنی و بهداشت، نقشه برداری و عملیات، مکانیک خاک، نقشه کشی ساختمان.

دروس تخصصی گرایش عمران روستایی : تکنولوژی بتن، ماشین آلات ساختمانی و راه سازی، کارگاه تاسیسات برقی، کارهای چوبی، تجهیز و اداره کارگاه، اجرای ساختمان های کوچک بتنی، اجرای ساختمان ها با مصالح صنعتی، آبرسانی و بهداشت روستا، ساختمان های کوچک آبی، راه های روستایی، معماری روستایی، متره و برآورد، کارآموزی. (بسیاری از درس های این گرایش همراه با کارگاه یا پروژه است.)

 

 

گرایش کاردانی ساختمان های بتنی


گسترش روز افزون ساختمان های بتنی و محدود شدن مصرف فولاد در ساختمان و نیاز مبرم صنعت به تکنسین هایی که بتوانند کارهای بتنی را به نحو مطلوب انجام دهند، بیانگر نیاز جامعه به افراد کاردان متخصص ساختمان های بتنی است. گفتنی است که داوطلبان ورود به این مجموعه باید قبل از ورود به مرحله آزمون و گزینش، دارای حداقل دوازه ‎هفته سابقه کار یا کارآموزی در یکی از کارگاه های ساختمانی (ترجیحا در ساختمان های بتنی) باشند، در غیر این صورت دواطلبان پس از موفقیت در آزمون و گزینش باید در برنامه دوره شناخت کار که برنامه آن توسط مؤسسه آموزشی تعیین خواهد شد، شرکت نمایند.

 

دروس تخصصی گرایش ساختمان های بتنی : تکنولوژی بتن، اجزای ساختمان های بتنی ، رفتار قطعات بتن آرمه، بتن پیش ساخته پیش تنیده، ماشین آلات کارگاهی، نقشه‎کشی ساختمان های بتنی ، متره و برآورد ، تجهیز و اداره کارگاه، شیمی مصالح، کارآموزی. (بسیاری از درس های این گرایش همراه با کارگاه و پروژه است.)

 


گرایش کاردان کارهای عمومی ساختمان


بی شک در کارهای ساختمانی، فعالیت های بسیاری انجام می گیرد که قسمت عمده ای از این فعالیت ها به کارهای عمومی در ساختمان تعلق دارد. آمار و اطلاعات نیز به ما می گوید که صنعت ساختمان سازی نیاز مبرمی به تخصص فارغ التحصیلان کاردانی فنی کارهای عمومی ساختمان دارد. افرادی که می توانند به عنوان تکسنین کارگاه در کلیه کارگاه های ساختمانی فعالیت کنند یا به عنوان کمک مهندس از طرف دستگاه نظارت یا کارفرما در کارهای ساختمانی نظارت داشته باشند.

 

دروس تخصصی گرایش کارهای عمومی ساختمان : نقشه کشی اجرایی، اجرای ساختمان ها با مصالح سنتی، اجرای ساختمان های بتنی، اجرای ساختمان های فلزی، محوطه سازی، متره و برآورد ، تجهیزات و اداره کارگاه، کارآموزی (کاربینی)، کارآموزی (کارورزی). (بسیاری از درس های این گرایش همراه با پروژه است.)

 


گرایش کاردانی زیرسازی راه


هدف تربیت افرادی است که با معلومات علمی و اطلاعات و شناخت موارد فنی و اجرایی لازم بتوانند نقشه ها، دستورالعمل های اجرایی، زمینه های مختلف زیرسازی راه و عملیات خاکی (مسائل مربوط به قشرهای زیر آسفالت ـ پیاده کردن مسیر راه و غیره) را درک کنند و به کمک کارگران، استادکاران و سایر عوامل فنی و امکانات لازم و یا راهنمایی کارشناسان، آنها را به مراحل اجرا درآورند. داوطلب این گرایش باید در دروس ریاضی، فیزیک و فنی، دبیرستان قوی بوده و با توجه به سختی کار از شرایط جسمی لازم برخوردار باشد. فارغ التحصیلان این گرایش می توانند در شرکت های عمومی، بخش دولتی و همه کارگاه هایی که به طریقی با راه سازی سر و کار دارند، به عنوان تکنسین زیرسازی انواع راه ها، راه آهن، حفر تونل و موارد مشابه مشغول به کار شوند.

 


گرایش کاردانی کارتوگرافی


فارغ التحصیلان این گرایش به عنوان کاردان فنی، کارآیی لازم و مهارت عملی برای فعالیت های کارتوگرافی در مراحل مختلف گردآوری اطلاعات، تالیف، چاپ و تکثیر نقشه ها به دست می آورند تا با توجه به تخصص و کارآیی های به دست آمده بتوانند به عنوان تکنسین کارتوگراف برای کارهای مختلف تهیه نقشه در سازمان ها و ادارات دولتی و ارگان ها یا بخش خصوصی مجهز به بخش کارتوگرافی و نقشه کشی، فعالیت کنند.

 


گرایش کاردانی نقشه برداری


مفهوم علم نقشه برداری، جمع آوری اطلاعات فیزیکی و هندسی از سطح به عمق زمین و یافتن نوعی مدل یا ارتباط ریاضی بین این اطلاعات با استفاده از علم احتمال است. عینی ترین استفاده از این اطلاعات، تهیه نقشه های گوناگون جغرافیایی، نظامی و مهندسی برای احداث راه ها، سدها، کانال ها، برق رسانی و ... است. هدف گرایش کاردان فنی عمران نقشه برداری، تربیت متخصصانی است که مهارت های لازم را به عنوان رابط بین مهندسان و کارگران فنی نقشه برداری برای برداشت و پیاده کردن نقشه در زمینه های یاد شده داشته باشند. داوطلبان این گرایش باید در دروس ریاضی، فیزیک و فنی آگاهی کافی داشته و از قدرت بدنی خوبی برخوردار باشند. فارغ التحصیل این گرایش می توانند در ارگان های دولتی و خصوصی در زمینه های فنی راه سازی، شهرسازی، معادن، ساختمان، سدسازی و موارد مشابه مشغول به کار شوند.

 


گرایش کاردانی ساختمان های آبی


هدف این گرایش تربیت افرادی است که با عنوان کاردان فنی متخصص بتوانند فضای خالی بین مهندسان متخصص و کارگران ماهر را در زمینه ساختمان های آبی نظیر سدهای خاکی، سدهای بتنی، کانال ها و اسکله ها پرکنند. وزارت نیرو، جهادکشاورزی و سازمان آب از جمله محل های جذب فارغ التحصیلان کاردان فنی عمران گرایش ساختمان های آبی است.

 


گرایش کاردانی فتوگرامتری


فعالیت در هر یک از برنامه های عمرانی مستلزم داشتن نقشه است. فتوگرامتری یکی از روش های نقشه برداری است که نسبت به روش های دیگر سرعت زیاد، هزینه کم و دقت بسیار زیادی دارد. دانشجویان دوره کاردانی فتوگرامتری مهارت و دانش تئوری لازم را برای نقشه برداری هوایی و عکس برداری از محیط های عمرانی به دست می آورند و می توانند به عنوان اپراتورهای ماهر برای انجام مثلث بندی و تبدیل عکس به نقشه در هر سازمان واداره دولتی یا بخش خصوصی که مجهز به دستگاه های فتوگرامتری باشد، فعالیت کنند.

 

دروس پایه : ریاضیات عمومی، ریاضیات کاربردی، فیزیک موج و ارتعاش، الکتریسیته، برنامه نویسی کامپیوتر، الکترونیک

 

دروس اصلی : نقشه برداری، کارتوگرافی، کمک های اولیه و بهداشت فردی

 

دروس تخصصی : مقدمات فتوگرامتری، تهیه و تبدیل، دستگاه های فتوگرامتری و نگهداری آنها، تئوری توجیه و ارتوفتو، مثلث بندی هوائی، زبان فنی، کارورزی.