دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

داروهای گیاهی خروج از انزوا



 

 

 

داروهای گیاهی , تولید گیاهان دارویی , عطاری‌

 

هر چند در بحث داروهای گیاهی چالش‌های زیادی وجود دارد اما اعلام این خبر كه با پیشنهاد وزارت بهداشت، تایید شورای عالی بیمه سلامت و تصویب هیات وزیران 56 داروی گیاهی مشمول بیمه‌های درمانی شد،گام خوبی برای بهبود جایگاه داروهای گیاهی محسوب می‌شود.

تا پیش از این باوجود این‌كه بیش از 500 داروی گیاهی در كشور وجود داشت تنها حدود 100 مورد از این داروها بیمه بودند.

به اعتقاد كارشناسان، بیمه شدن این داروها و حضور بیشتر آنها در داروخانه‌ها سبب می‌شود تا شناخت مردم از جایگاه آنها بیشتر شده و به همان نسبت چه از سوی مردم و چه از سوی پزشكان بیشتر مورد توجه و درخواست قرار گیرند.

صنعت كاشت و تولید گیاهان دارویی و تولید آنها به شكل رسمی و قابل عرضه در داروخانه‌ها چندان پر رونق نیست و به تبع آن در مجموع تنها سه درصد از تولید داروها در ایران به داروهای گیاهی اختصاص دارد.

این در حالی است كه ماده 34 برنامه پنجم توسعه، پرداختن به فرآورده‌های سنتی و طبیعی را الزامی عنوان كرده است.

متاسفانه در بحث استفاده از داروهای گیاهی در كشور ما،معمولا دو نگاه وجود دارد؛یك نگاه افراطی كه حتی ناقض استفاده از هرگونه داروی شیمیایی و سیستم آكادمیك طب است و نگاه دیگر كه تفریط‌گونه استفاده از هر نوع طب سنتی و گیاه دارویی در درمان بیماری‌ها را مخل می‌داند.

اما حقیقت این است كه هر كدام از این مباحث در همه جای دنیا از شرق دور به عنوان پایگاه چند هزار ساله درخصوص طب سنتی تا غرب و دانشگاه‌های بزرگ طب، جایگاه و تعریف خودش را دارد و هیچ كدام از این مباحث نقض‌كننده هم محسوب نمی‌شوند.

در دنیا هر دو نوع داروی گیاهی و شیمیایی تعریف مشخص دارد و مورد استفاده قرار می‌گیرد و ناگفته نماند كه بسیاری از داروهای مهم شیمیایی منشأ گیاهی دارند.

داروی گیاهی را از كجا باید خرید؟

عطاری یا داروخانه؟ این موضوع سال‌هاست كه مورد بحث است. به اعتقاد كارشناسان، ریشه علمی كه در حال حاضر درخصوص سابقه مصرف داروهای طبیعی در كشورمان وجود دارد، مدیون عملكرد عطاری‌هاست.

بر این اساس نمی‌توان كار عطاری‌ها را قبول نداشت یا از ادامه كار آنها جلوگیری كرد؛ اما بحثی كه در این خصوص وجود دارد، این مساله است كه عطاری چگونه جایی است و چه محصولی باید عرضه كند؟

رییس اداره داروهای طبیعی سازمان غذا و دارو در این خصوص می‌گوید: عطاری‌ها نباید در امر پزشكی دخالت كنند و نباید فرآورده‌های غیرمجاز گیاهی را در اختیار مردم قرار دهند.

امیرحسین جمشیدی ادامه می‌دهد: عطاری‌ها فقط می‌توانند فرآورده‌های فله‌ای را در اختیار متقاضیان قرار دهند.

او درخصوص نحوه نظارت بر عطاری‌ها توضیح می‌دهد: فرآورده‌هایی كه عطاری‌ها عرضه می‌كنند از دو جنبه مورد بازرسی قرار می‌گیرد، یكی فرآورده‌های غیرمجاز كه حتی مجوز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی را ندارد و دیگری فرآورده‌های دارای مجوز از وزارت بهداشت، مانند داروها كه نباید توسط عطاری‌ها به مردم تجویز شود.

به گفته او، بازرسان ویژه، بر مبنای شكایت مردمی با حكم قضایی به محل مورد نظر مراجعه می‌كنند و فرآورده‌های غیرمجازی را كه عطاری‌ها به متقاضیان ارائه می‌دهند، ضبط می‌كنند.

جمشیدی به خانواده‌ها توصیه می‌كند از مصرف داروهای بسته بندی شده عطاری‌ها كه به شكل غیربهداشتی و بدون مجوز عرضه می‌شود، خودداری كنند.

داروی گیاهی عوارض دارد

درخصوص مصرف داروهای طبیعی و گیاهی، بحث نحوه و شكل مصرف بسیار مهم است و بهتر است به توصیه پزشك باشد و خود سرانه مصرف نشود.

رییس اداره داروهای طبیعی سازمان غذا و دارو در این خصوص به «جام‌جم» می‌گوید: اتفاقا در تبلیغات فرآورده‌های طبیعی اشتباهی وجود دارد كه می‌گویند این نوع داروها، عوارض جانبی، تداخل و مشكل خاصی ندارند؛ اما حقیقت این است كه این مواد هم ساختاری دارند كه در كنار دیگر مواد در بدن ممكن است افزایش یا كاهش اثر داشته باشند.

به گفته جمشیدی،مقالات و مباحث زیادی درخصوص تداخل داروهای طبیعی و گیاهی با داروهای صناعی، تداخل داروهای طبیعی با هم و حتی تداخل این داروها با غذا وجود دارد، بنابراین ما نمی‌توانیم این داروها را جدا از دیگر داروها ببینیم.

متاسفانه در كشور ما حتی نحوه عرضه داروهای گیاهی نیز مهجور مانده است. به جز داروهایی كه در داروخانه عرضه می‌شود، در بقیه موارد نحوه عرضه این نوع از داروها به شكل فله‌ای و غیربهداشتی است و حتی خواص درمانی نیز روی بسته‌بندی داروها كمتر درج می‌شود.

هشت هزار گونه گیاه دارویی

ایران دارای تنوع آب و هوایی متنوعی است، از 13 اقلیمی كه در دنیا شناخته شده است، 11 اقلیم در ایران وجود دارد، علاوه براین خاك ایران از نظر برخی مواد طبیعی - خاكی غنی است و قابلیت‌های بسیار خوبی برای رویش گونه‌های گیاهی دارد.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب ایرانی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری نیز در این خصوص به ایرنا می‌گوید: در ایران تاكنون حدود 8هزار گونه گیاهی شناسایی شده كه تنوع آنها 2.5 برابر گیاهان در كل قاره اروپاست.

به گفته محمدحسن عصاره، داروهای شیمیایی در تسكین آلام و بیماری‌ها موثر هستند، ولی با این وجود تحقیقات نشان داده است كه این داروها عموما دارای عوارض جانبی بسیاری هستند بنابراین تجویز و استفاده از داروهای جدید گیاهی ضرورت پیدا كرده، چراكه طیف بیماری‌ها رو به گسترش است و در نتیجه باید داروهای مورد استفاده هم متناسب با آنها به روز شود.

او ادامه می‌دهد: درحال حاضر خرید داروهای شیمیایی هزینه‌های زیادی را به خانواده‌ها تحمیل می‌كند، بنابراین باید به دنبال راه‌های سریع‌تر، كم هزینه‌تر و مبتنی بر دانش چندهزار ساله بومی باشیم كه آزمایش خود را پس داده‌اند.

داروهای گیاهی، خروج از انزوا

استانداردهای سازمان بهداشت جهانی در سال‌های اخیر مبتنی بر این است كه طب سنتی و مكمل باید مورد حمایت قرار گیرد. علاوه بر این، سازمان بهداشت جهانی برنامه‌هایی را در خصوص ترویج و فرهنگ‌سازی برای این نوع از طب انجام می‌دهد.بحث طب سنتی و طب مكمل نیز به لحاظی از بحث داروهای گیاهی جدا نیست.

بر این اساس لازم است در كنار تقویت مباحثی نظیر حمایت بیمه‌ای از داروهای گیاهی،در كنار تشكیل سازمان غذا و دارو، به تعریف درستی از جایگاه داروهای گیاهی برسیم و راه درست استفاده از این نوع داروها و طب‌های مربوط را به مردم نشان دهیم.../جام جم


ویدیو مرتبط :
بیشتر بدانیم داروهای گیاهی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دارو های گیاهی - داروهای ضد تب و تب بر



 

نسخه هاي مركب

 

نسخه شماره 1- داروی تب بر


ریشه بابا آدم          30 گرم

 

گیاه علف چای        20 گرم

 

ریشه شیرین بیان    15گرم

 

برگ کاکوتی            10 گرم

 

برگ سنا               10 گرم

 

برگ گاوزبان            10 گرم

 

طرز تهیه :دو قاشق غذا خوری از مخلوط فوق را که قبلا خرد شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده نیم ساعت قبل از ناهار و شام یک فنجان میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره 2- داروی تب بر


پوست بید                   یک قسمت

 

ریشه کاسنی               یک قسمت

 

گل اروانه                       یک قسمت

 

برگ بادرنجبويه              یک قسمت

 

میوه ناخنک                  یک قسمت

 

طرز تهیه :دو قاشق غذا خوری از مخلوط فوق را که قبلا خرد شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره 3-داروی تب بر


مغز خیار                       30 گرم

 

مغز تخم کدو                   30 گرم

 

تخم کاسنی                  30 گرم

 

عصاره شیرین بیان          10 گرم

 

نشاسته                      10 گرم

 

کتیرا                           10 گرم

 

آب کاهو                      به مقدار کافی

 

طرز تهیه: داروها را کوبیده و الک كرده و سپس با مقدری آب کاهو یا لعاب اسفرزه مخلوط و به صورت حب درآورده و هر بار تا 6 گرم مصرف شود .

 

 

توجه : نسخه فوق جهت تب و سردرد و سرسام ( ورم مغز ) مفید بوده و همچنین تشنگی را رفع كرده و خاصیت خواب آور درد .

 

 

 

نسخه شماره 4- داروی ضد تب و خنک کننده


اسفرزه                       یک قسمت

 

تخم شربتی                 یک قسمت

 

تخم ریحان                   یک قسمت

 

اسطو خودوس              یک قسمت

 

بالنگو                          یک قسمت

 

بارهنگ                       یک قسمت

 

به دانه                        یک قسمت

 

ریشه ختمی                یک قسمت

 

طرز تهیه :دو قاشق غذا خوری از مخلوط داروی فوق ( ریشه ختمی قبلاکوبیده شده باشد ) را در یک لیوان آب جوش ریخته مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 5- داروی تب بر


تخم کاسنی          یک قسمت

 

خارخاسک             یک قسمت

 

ناخنک                   یک قسمت

 

گل پنیرک               یک قسمت

 

پوست بید            یک قسمت


طرز تهیه :دو قاشق غذا خوری از داروی فوق را که قبلا نیم کوب شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره 6- داروی تب بر


زرد آلو                     50 گرم

 

عناب                       50 گرم

 

آلوی سیاه                50 گرم

 

پوست بید                50 گرم

 

بنفشه                    10 گرم

 

نیلوفر                      10 گرم

 

گشنیز                    10 گرم

 

تخم کاسنی            5 گرم

 

طرز تهیه :ابتدا پوست بید را کوبیده و نرم كرده و همراه با سایر داروها در یک لیتر آب برای مدت 8 ساعت خیسانده و سپس آنرا صاف كرده و در یک نوبت میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره 7- داروی تب بر ( چهار تخم )

تخم خیار          یک قسمت

 

تخم خیار چنبر    یک قسمت

 

تخم هندوانه        یک قسمت

 

تخم کدو              یک قسمت

 

طرز تهیه :داروی فوق را با یکدیگر مخلوط كرده و می کوبند سپس روزی سه بار هر بار ده گرم با کمی آب میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره 8- داروی تب بر ( شش تخم )


تخم خیار            یک قسمت

 

تخم کدو              یک قسمت

 

تخم خیار چنبر     یک قسمت

 

تخم هندوانه        یک قسمت

 

تخم گرمک         یک قسمت

 

تخم کاهو           یک قسمت

 

طرز تهیه :داروی فوق را با یکدیگر مخلوط كرده و می کوبند سپس روزی سه بار هر مرتبه ده گرم با کمی آب میل می کنند.

 

 

 

نسخه هاي تك دارويي

 


نسخه شماره1


دارو : پوست یا برگ درخت بید ( Salix alba )

مقدار مصرف : 2 تا 4 گرم

 

طرز تهیه : مقدار فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 2


دارو : گل اروانه ( Salvia hydrangea )

مقدار مصرف : 2 تا 4 گرم

 

طرز تهیه : مقدار فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 3


دارو : گل شاه پسند طبی ( Verbena officinalis )

مقدار مصرف : 2 تا 4 گرم

 

طرز تهیه : مقدار فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 4


دارو : برگ و پوست ساقه گیاه زبان گنجشک ( Fraxinus excelcior )

مقدار مصرف : 2 تا 4 گرم


طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 5


دارو : برگ یا چوب یا پوست ساقه غان ( قان ، توس ) ( Betula alba )

مقدار مصرف : 5 تا 10 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 6


دارو : ریزم با تمام گیاه همیشه بهار کوهی ( تنباکوی کوهی ) ( Arnica montana)

مقدار مصرف : 0/5 تا 1 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره7


دارو : ریشه کاسنی ( Cichorium intybus)

مقدار مصرف : 5تا 15 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره8

دارو : پوست کبوده و سپیدر ( Populus alba )

مقدار مصرف : 4 تا 8 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید

 

 

 

نسخه شماره9

دارو : تمام گیاه بنفشه ( Viola ordorata )

مقدار مصرف : 5 تا 10 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره10


دارو : تخم خرفه ( Portulaca oleracea)

مقدار مصرف : 5 تا 10 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 11


دارو : برگ بارهنگ ( Plantago Lantceolata)

مقدار مصرف : 2 تا 4 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره12


دارو : پیاز ( Allium cepa)

 

طرز تهیه و مقدار مصرف : روزی 2 تا 3 پیاز همراه با غذا میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره 13

 

دارو : ریحان ( Ocimum basilicum)

مقدار مصرف : 5 تا 15 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 

 

نسخه شماره 14


دارو : ماش ( Vicia sativa)

مقدار مصرف : 30 تا 60 گرم

 

طرز تهیه : بصورت پخته میل کنید .

 

 

 

نسخه شماره15


دارو : بادرنجبويه ( Melissa officinalis)

مقدار مصرف : 2 تا 4 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 

 


نسخه شماره16


دارو : گل گیاه شاه بلوط هندی ( Aesculus hipocastanum)

مقدار مصرف : 4تا 8 گرم

 

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.