دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

تولید خودروهای هوشمند برای جلوگیری از سوانح


کارشناسان خودروساز اعلام کرده‌اند که تا 2 دهه آینده خودروهای کاملا هوشمند به بازار خواهند آمد؛ خودروهای هوشمندی که گفته می‌شود بدون راننده قادر به حرکت خواهند بود.

از زمان اختراع نخستین درشکه بدون اسب که با نیروی محرکه موتور به حرکت در ‌آمد بیش از یک سده گذشته است. در سال‌های پس از تولید نخستین خودرو تحولات زیادی در زمینه قدرت موتور و افزایش سرعت و امکانات جانبی اتومبیل انجام گرفت. به موازات این پیشرفت‌ها ایمنی سرنشینان در زمان رانندگی نیز مد نظر قرار گرفت و به تبع آن دانشمندان در واپسین سال‌های سده بیستم به سمت امکان تولید خودروهای هوشمند حرکت کردند.

با توجه به اینکه هر سال به میزان تولید واردات خودرو و رانندگان در سطح کشور افزوده می‌شود و به همان نسبت نیز خطر بروز تصادفات بالاتر می‌رود، لزوم تجهیز خودروهای جدید تولیدی به لوازم و امکانات هوشمند بیش از گذشته احساس می‌شود. تولید اتومبیل‌های هوشمند به‌ویژه در کشور ما که سالانه تعداد زیادی از افراد به‌دلیل بروز سوانح جاده‌ای و تصادفات جان خود را از دست می‌دهند اهمیت دوچندان دارد.

البته طی سال‌های اخیر اخبار مثبتی در داخل کشور در این زمینه انتشار یافته اما مشخص نیست چه زمانی رؤیای آغاز ساخت خودروهای هوشمند در ایران محقق می‌شود.

پیش‌تر در این رابطه اعلام شده بود که قرار است خودروهای هوشمند ساخت داخل تا چند سال آینده وارد بازار شوند. برمبنای اخبار انتشار‌یافته نصب سیستم تسلط بر محدوده خودرو، نصب سیستم فناوری اطلاعات، نصب سیستم اطلاعات خودرو برای تسلط جغرافیایی از جمله سیستم‌های مورد استفاده در خودروهای هوشمند تولید ایران خواهد بود.

در شرایطی مسئولان بخش خودروسازی کشور اقدام به انجام مقدمات کار برای تولید خودروهای هوشمند در داخل کشور کرده‌اند که در خارج از ایران کشورهای توسعه‌یافته سال‌هاست بحث هوشمند‌کردن خودروها را مطرح کرده و اقدامات مهمی در این زمینه انجام داده‌اند و حتی آزمایش‌های اولیه را بر تعداد محدودی از اتومبیل‌های هوشمند انجام داده‌اند. در نتیجه به‌نظر می‌رسد که خودروسازان بخش خودروسازی کشور برای منطبق‌کردن استانداردهای خودروهای داخلی با استانداردهای بین‌المللی باید تلاشی مضاعف انجام دهند.

در این زمینه الگوبرداری از خودروهای نیمه‌هوشمندی که هم‌اکنون در کشورهای توسعه‌یافته تولید می‌شوند و در کل الگوبرداری اولیه از طرح‌های تولید این نوع اتومبیل‌ها در خارج از کشور اهمیت دارد. در واقع باید زمینه اعزام خودروسازان به خارج از کشور و فرا‌گیری نکات اصلی پیرامون ساخت خودروهای هوشمند فراهم شود. در ادامه نیز باید بودجه مناسبی به صنعت خودروسازی کشور اختصاص داده شود تا بتوان طرح‌های اولیه تولید خودروهای هوشمند را به اجرا گذاشت.

خودروهای هوشمند
چندین سال است که در جهان صحبت از خودروهای مجهز به وسایل هوشمند و هشدار‌دهنده می‌شود و حتی کارشناسان خودروساز پا را از این نیز فراتر گذاشته و اعلام کرده‌اند که تا 2 دهه آینده خودروهای کاملا هوشمند به بازار خواهند آمد؛ خودروهای هوشمندی که گفته می‌شود بدون راننده قادر به حرکت خواهند بود.

با وجود انجام آزمایش‌های اولیه قرار است این نوع خودروها تا سال 2030 تولید شده و روانه بازار شوند.

در حال حاضر نیز آزمایش‌‌هایی بر انواع مدل‌های اولیه این خودروها انجام گرفته است.

در سال 2004 تنها یک خودروی آزمایشی هوشمند ساخته شد، اما در سال 2005، پنج خودروی هوشمند موفق شدند مسیر 200‌کیلومتری را در جاده‌های بیابانی بدون نیاز به راننده طی کنند.

در سال 2007 نیز 6خودروی هوشمند موفق شدند بیش از 90 کیلومتر را در یک محیط مشابه ترافیک شهری سنگین با سرعت متوسط 50‌کیلومتر بر ساعت طی کنند و به علائم راهنمایی و رانندگی ایست احترام بگذارند و از پارک خارج شوند یا خود را پارک کنند.

تلاش گوگل برای تولید خودروی هوشمند
بر مبنای آخرین اخبار انتشاریافته درباره تلاش‌ها برای تولید خودروهای کاملا هوشمند، گوگل در حال تکمیل خودروی هوشمندی است که نیازی به راننده نداشته و می‌تواند مسیر مورد‌نظر را یافته و خود را به مقصد برساند.

مهندسان شرکت گوگل، خودروی هوشمند و خودکاری را روی خیابان‌های کالیفرنیا مورد آزمایش قرار داده‌اند که بدون نیاز به راننده خود مسیر درست را یافته و خود را هدایت می‌کنند. این خودروی هوشمند برای دیدن اطراف خود از دوربین‌های تصویربرداری که روی سقفش نصب شده، حسگرهای راداری و یک طیف‌سنج لیزری استفاده می‌کند.

در حین انجام این آزمایش، یک مهندس نرم‌افزار و راننده‌ای حرفه‌ای در خودرو حضور داشته‌اند تا درصورت نیاز بتوانند کنترل خودرو را به دست بگیرند. گوگل امیدوار است این خودرو بتواند به‌تدریج در کاهش ترافیک و تصادف‌های جاده‌ای تأثیرگذار باشد.

سباستین تران، مهندس نرم‌افزار شرکت گوگل اعلام کرد طی آزمایشی، این خودروی خودکار 225 هزار و 308 هزار مایل را بدون نیاز به راننده طی کرده و از روی پل معلق مشهور گلدن‌گیت نیز عبور کرده است.

آینده خودروهای هوشمند
رایانه‌ها، حسگرها، جست‌وجوگرهای ماهواره‌ای و سایر تجهیزات الکترونیکی ظرف 20‌سال آینده به‌خودروهای هوشمند امکان برقراری ارتباط با خود را می‌دهند، به‌طوری‌که در حدود سال 2030 رایانه‌ها می‌توانند به راحتی انسان را در خیابان‌ها هدایت کنند و به مقصد برسانند.

این درحالی است که به اعتقاد بسیاری از دانشمندان آمریکایی انتقال نقش رانندگان به‌خودروهای هوشمند، زودتر از سال 2050 میسر نخواهد شد.

در چند سال اخیر تحولات جدید و متفاوتی در خودروها پدیدار شده که به آرامی زمینه پیدایش اتومبیل هوشمند را به‌وجود آورده است. نخستین خودروهایی که بتوان در این رده قرار داد از هوشمندی فقط در قسمت‌هایی خاص از اتومبیل بهره می‌برند.

برای ذکر نمونه می‌توان به این موارد اشاره کرد: شورلت‌های ۸ سیلندری که هنگام حرکت خودرو با سرعت کم و با دور پایین موتور، فقط ۴ سیلندر آنها فعال است و ۴ سیلندر دیگر خاموش و غیرفعال است ولی به محض افزایش سرعت و دور موتور همه سیلندرها کارکرده و توانایی این را دارند که در عرض مدت ۵ثانیه سرعت خودرو را به 100کیلومتر در ساعت برسانند.

ترمز هوشمند نسل جدید که در هنگام احتمال بروز خطر و پیش‌بینی تصادف، صندلی‌های جلو را به عقب می‌کشد تا کیسه‌های هوا و کمربند ایمنی عملکرد بهتری برای حفظ جان سرنشینان داشته باشد و به وسیله هوای فشرده، تغییراتی در صندلی‌های ردیف جلو برای ثبات بیشتر بدن سرنشینان و کنترل بهتر خودرو ایجاد می‌کند و در نهایت اگر با توجه به اطلاعاتی که توسط 2‌رادار با برد ۳۰ متر و شعاع پوششی ۸۰ درجه و یک رادار کمکی از موانع و خودروها در عقب و جلوی خودرو دریافت می‌کند و حتی هشدارهای صوتی و تصویری که به راننده می‌دهد، راننده واکنش مناسبی در قبال وقوع تصادف احتمالی از خود نشان نداد، ترمزهای هوشمند فعال شده و از سرعت اتومبیل کاسته یا آن را متوقف خواهد کرد و مانع از بروز تصادف خواهد شد.

منبع : همشهری آنلاین


ویدیو مرتبط :
!! خودروهای هوشمند آینده !!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خودروهای عجیبی که هرگز تولید نشدند +عکس



سازندگان خودروی " رودزیلا " برای حرکت دادن این غول عظیم الجثه تصمیم گرفتند موتور 12 سیلندر با حجم 29.3 لیتری یک تانک M-47 را به آن وصل کنند.

به گزارش گروه خواندنی های باشگاه خبرنگاران، بسیاری از اتومبیل ها پس از طی کردن مراحل اولیه طراحی به واقعیت تبدیل شدند. اما بسیاری دیگر در حد همان طرح باقی ماندند و به تولید انبوه نرسیدند و راهی موزه ها شدند.

خودروهای زیر که ساخت شرکت های مختلف خودروسازی و یا طراحان صنعتی است هرگز به بازار خوردو راه نیافتند:

 

خودروهای عجیب

 

توایک

"توایک" اتومبیل کوچک الکتریکی است که در آلمان تولید شد و ظرفیت دو سرنشین را دارد. این اتومبیل سه چرخه از مواد سبکی مانند آلومینیوم و پلاستیک ساخته شده و تنها 246 کیلیوگرم وزن دارد.

 

توایک به وسیله جوی استیک کنترل می شود که حتی با نوک انگشتان هم می توانید فرمان را بگیرید، سرعت بگیرید و بر ترمزها تسلط داشته باشید. این اتومبیل دارای یک پردازنده دیجیتالی است که میزان شارژ باتری، سرعت، و محدوده رانندگی را به راننده نشان می دهد و سرعتی معادل 55 مایل در ساعت دارد.

 

خودروهای عجیب

 

الیپسیس

"الیپسیس" طرح ابتدایی یک اتومبیل بود که در سال 1992 از آن رونمایی شد. الیپسیس را "فیلیپ چاربونکس"، یک طراح صنعتی طراحی کرد. این طرح هیچگاه تبدیل به یک اتومبیل واقعی نشد.

 

شکل غیرعادی و الماس مانند چرخ های چرخ جلو و عقب، عملکرد فرمان را کنترل می کند، و باعث می شود که الیپسیس بر روی محور خودش دور بزند و در جاده های تنگ و باریک راحت تر عبور کند. اما هنوز کسی راندن این اتومبیل را در خیابان ها تجربه نکرده است.

 

خودروهای عجیب

 

FAB 1

هواداران گری آندرسون در سریال علمی تخیلی "پرندگان افسانه ای" خانم پنه لوپه و اتومبیل FAB1 صورتی او را به خاطر می آورند. FAB1 برای حضور در این سریال تلویزیونی ساخته شد. شکل این اتومبیل در فیلم " پرندگان افسانه ای" سال 2004 کمی تغییر کرد و شرکت خودروسازی فورد این ماشین 6 چرخه را طوری ساخت که می شد پشت فرمان آن نشست و رانندگی کرد.

متاسفانه FAB1 مانند اتومبیلی که در فیلم است نمی تواند پرواز کند، اما در نوع خود اتومبیل منحصر به فردی است.

 

خودروهای عجیب

 

هلی کرون شماره 1

"هلی کرون شماره 1" اختراع احمقانه ای که در زمانی که قوانین ایمنی و سلامت رانندگان به اندازه امروز مهم نبود و در سال 1932 به عنوان اتومبیل پرنده ساخته شد. این اتومبیل از یک پروانه برای حرکت استفاده می کند. تصور کنید این ایده به واقعیت می پیوست. هر تصادف کوچکی یا دست اندازی باعث می شد تکه های بزرگ پروانه با سرعت زیادی در هوا بچرخند و هر عابری که از آن مکان عبور می کرد، بدون شک زنده نمی ماند.

 

با توجه به اینکه این پروانه بزرگ درست بین دو چرخ جلویی قرار گرفته، فرمان از طریق چرخ های عقبی کنترل می شد و در نتیجه کنترل اتومبیل بسیار دشوار بود. آخرین سرعت این اتومبیل عجیب 75 مایل در ساعت بود. از زمان طراحی این اتومبیل تنها یک هلی کورن در فرانسه ساخته شد و پس از آن به موزه اتومبیل لین در تنسی برده شد.

 

خودروهای عجیب

 

ال کامینو چوبسوز

"ال کامینو" محصول "یوها سیپیلا"، سیاستمدار و سرمایه گذار فنلاندی در سال 1987 است. نکته قابل توجه درباره این اتومبیل این است که سوخت آن چوب می باشد. معنی نام این شورلت به زبان فنلاندی "اجاق گاز" است.

 

استفاده از چوب برای سوخت اتومبیل ایده جدیدی نیست. در واقع این تکنولوژی اولین بار در سال 1920 توسط یک مرد فرانسوی ابداع شد. سوخت این اتومبیل در یک بشکه به وزن 80 کیلو گرم قرار دارد که در پشت ماشین قرار می گیرد و می تواند سوخت لازم برای 800 مایل را تامین کند. وزن ژنراتور گازسوز از سرعت ال کامینو کاسته، اما با سرعت 87 مایل در ساعت می توانید در جاده ها با آن حرکت کنید.

 

نکته منفی درباره ال کامینو این است که 20 دقیقه طول می کشد تا اجاق، گاز مورد نیاز خودرو را تامین کند. اما این نکته را فراموش نکنید که در صورتی که بهای سوخت سیر صعودی خود را طی کند، چوب منبع خوب و ارزانی برای سوخت اتومبیل تان به شمار می رود.

 

خودروهای عجیب

 

جیپ هوریکان

بدنه تک قطعه ای هوریکان از کربن فایبر سبک وزنی ساخته شده است. تمام اجزای ماشین از جمله دو موتور ، ترانسمیسیون، و سیستم سوسپانسیون(فنربندی) درست بر روی بدنه نصب شده اند. صفحات ترمز ستونی آلومینیومی است که شاسی را به زیر وسیله وصل می کند.

 

هوریکان دارای درهای کناری و یا سقف نیست. و تنها برای دو نفر صندلی دارد. همانطور که ذکر شد این اتومبیل دارای دو موتور 5.7 لیتر همی است که یکی از آنها در جلو و دیگری در قسمت عقبی ماشین نصب شده است و نیرویی معادل 670 اسب بخار تولید می کند و کنترل هر چهار چرخ را در اختیار دارد.

 

خودروهای عجیب

 

لکسوز 2054

ازاین لکسوز در فیلم علمی تخیلی " گزارش اقلیت" رونمایی شد. این اتومبیل مردانه و اسپورت طوری طراحی شده که در نگاه اول تشخیص قسمت جلو با عقب آن کاملا مشکل است. این طرح نمونه ای از ماشین های اسپورت در آینده است و امکان دارد در سال 2054 به واقعیت تبدیل شود.

 

از ویژگی های این اتومبیل می توان به توانایی دید عالی در شب، دندانه مقاوم در برابر کربن کامپوزیت پنل های بدنه،کنترل کننده لیزری، بدنه مطابق با صندلی ها به همراه سیستم اتوماتیک خنک کننده و گرم کننده، سیستم های کامپیوتری کنترل صدا و حرکت، دوربین فیلمبرداری از عقب، وجود پنل های خورشیدی در بدنه برای شارژ اتومبیل و کنترل هوای داخل به هنگام پارک، سیستم تشخیص DNA و سیستم جرقه زنی، سیستم خدمتکار خودکار که پس از پیاده کردن راننده، پارک می کند و با استفاده از انرژی خورشید دوباره شارژ می شود.

 

خودروهای عجیب

 

I.D.E.A. KAZ

طرحی از لیموزین مربوط به سال 2001 است. این اتومبیل 8 چرخه است که 6از تای آن به هنگام دور زدن استفاده می شود. قدرت مورد نیاز برای حرکت هر 8 چرخ آن از طریق موتور الکتریکی تامین می شود. نکته منفی درباره این اتومبیل، نام عجیبش است. چرا که نام اکثر اتومبیل های لوکس نشاندهنده کیفیت و پرستیژ آن است، در حالی که DEAKAZ I بیشتر به اسم یک گجت شباهت دارد.

 

خودروهای عجیب

 

بلاستولن، تانک ویژه

بلاستولن اتومبیل منحصر به فردی است که توسط رندی گراب طراحی شد. این ماشین از موتور یک تانک نظامی و بدنه آلومینیومی ساخته شده و وزنی معادل 4300 کیلوگرم دارد که یک یازدهم وزن یک تانک معمولی است.

 

خودروهای عجیب

 

رودزیلا

"رودزیلا" یکی از احمقانه ترین اتومبیل های جاده ای است. برادران بلاستون در سال 2004 این ماشین را ساختند. ارتفاع این خودرو به 7 فوت می رسد. سازندگان آن برای حرکت دادن این غول عظیم الجثه تصمیم گرفتند موتور 12 سیلندر با حجم 29.3 لیتری یک تانک .47M را به آن وصل کنند. شاید به نظر برخی مردم این موتور برای یک اتومبیل مناسب باشد، اما از نظر سازندگان اینطور نبود. به همین خاطر یک جفت موتور شارژ کننده توربین هم با تسمه به آن وصل کردند.

 

خودروهای عجیب

 

تاکایاناگی میلوریا

یک اتومبیل الکتریکی ساخت ژاپن که تلفظ نام آن هم بسیار دشوار است. این اتومبیل 2.18 متر طول و 1.28 متر عرض، و 1.15 متر ارتفاع دارد. وزن آن هم 350 کیلو گرم می باشد و تنها سرنشین آن راننده است.

 

قدرت تاکایاناگی میلوریا را یک جفت موتور الکتریکی تامین می کند که بر روی چرخ های عقبی قرار دارند. با وجود الکتریکی بودن تاکایاناگی، سرعت آن تنها 60 کیلومتر در ساعت است و هر 12 ساعت به شارژ احتیاج دارد./ باشگاه خبرنگاران