دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

تصویر جدید هابل از سحابی جت دوقلو



تلسکوپ فضایی هابل متعلق به ناسا و آژانس فضایی اروپا از پیچیدگی قابل‌توجه یک سحابی دو قطبی تصویربرداری کرده است.

تصویر جدید، پوسته‌ها و گره‌های گاز در حال انبساط متعلق به سحابی جت دوقلو را در جزئیات قابل‌توجه برجسته می‌کند. در این تصویر، دو لوب رنگین‌کمانی متشکل از ماده از یک سیستم ستاره‌ای مرکزی به بیرون بسط می‌یابند. در داخل این لوب‌ها، دو جت عظیم متشکل از گاز از سیستم ستاره‌ای و با سرعت بیش از یک میلیون کیلومتر در ساعت جاری می‌شوند.

 

اخبار,اخبار علمی,سحابی جت دوقلو

 

این پروانه آسمانی، «سحابی جت دوقلو» و همچنین PN M2-9 نام گرفته است. حرف M در این اسم به رودولف مینکوفسکی، منجم امریکایی-آلمانی اشاره دارد که این سحابی را در سال 1947 کشف کرد. PN نیز به این واقعیت اشاره دارد که سحابی جت دوقلو، یک سحابی سیاره‌ای است.


پوسته‌های در حال انبساط و درخشان گازی که در تصویر هابل به وضوح مشخص‌اند، نشان‌دهنده مراحل پایانی عمر یک ستاره مسن دارای جرم پایین تا متوسط است. این ستاره نه تنها لایه‌های بیرونی‌اش را به داخل فضا ساطع کرده، بلکه هسته باقی‌مانده و عریان آن هم‌اکنون این لایه‌ها را درخشان کرده است. سحابی مزبور فقط یک سحابی سیاره‌ای نیست، بلکه یک سحابی دوگانه است.


سحابی‌های سیاره‌ای معمولی دارای یک ستاره در مرکزشان هستند، اما این سحابی دوگانه دو ستاره را در مرکز دارد؛ منجمان دریافته‌اند این دو ستاره هر یک دارای جرمی برابر جرم خورشید هستند. ستاره بزرگ‌تر به روزهای پایانی‌اش نزدیک می‌شود و از قبل، لایه‌های بیرونی گاز خود را به داخل فضا ساطع کرده است. این در حالی است که ستاره دیگر، بیشتر تکامل یافته و در واقع یک کوتوله سفید کوچک است.


شکل معمول بال‌های سحابی جت دوقلو عمدتا ناشی از حرکت دو ستاره مرکزی حول یکدیگر است. تصور می‌شود کوتوله سفید حول ستاره همتایش مدارگردی می‌کند و بنابراین گاز ساطع‌شده از ستاره در حال مرگ به درون دو لوب کشیده می‌شود و به شکل یک کره منسجم بسط نمی‌یابد.


با این حال، منجمان هنوز درباره این موضوع که آیا تمامی سحابی‌های دوقطبی توسط ستارگان دوگانه ایجاد می‌شوند یا خیر، اختلاف‌نظر دارند. در حالی که بال‌های سحابی هنوز در حال رشد هستند، منجمان محاسبه کرده‌اند که این سحابی تنها 1200 سال پیش شکل گرفته است.


دو ستاره موجود در قلب این سحابی از هر 100 بار، یکبار حول یکدیگر می‌چرخند و این چرخش نه تنها بال‌های پروانه و دو جت را خلق می‌کند، بلکه به کوتوله سفید این امکان را می‌دهد که گاز را از همتای بزرگترش به سرقت ببرد و تا 15 برابر مدار پلوتو بسط یابد. گرچه این دیسک دارای انداز‌ه‌ غیرقابل‌باوری است و کوچکتر از آن است که در تصویر هابل دیده شود.

اخبار علمی - ایسنا


ویدیو مرتبط :
تصاویر شگفت انگیز هابل از سحابی دوقلو

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تصویر شگفت انگیز هابل از یک سحابی + تصاویر



اخبار علمی - تصویر شگفت انگیز هابل از یک سحابی + تصاویر

در قسمت بالا و مرکز این عکس یک ستاره در صورت فلکی برساوش می‌درخشد و در زیر این ستاره‌ی جوان، یک ابر سفید مانند ماه دیده می‌شود که زادگاه ستارگانی جدید است.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، این تصویر را تلسکوپ فضایی هابل از یک سحابی گرفته است.

اخبار,اخبار علمی , تصویر شگفت انگیز هابل از یک سحابی

 
در قسمت بالا و مرکز این عکس یک ستاره در صورت فلکی برساوش می‌درخشد و هنوز به بلوغ خود نرسیده است. این دسته از ستارگان حدود 10 میلیون سال عمر می‌کنند. این ستاره با یک حلقه گرد و غبار که در دام جاذبه‌ی این ستاره گیر افتاده‌اند محاصره شده است.

اخبار,اخبار علمی , تصویر شگفت انگیز هابل از یک سحابی

 
در زیر این ستاره‌ی جوان، یک ابر سفید مانند ماه دیده می‌شود. این یک سحابی بازتابی است چرا که نور را از ستارگان درون خود، بازتاب می‌کنند.

اخبار,اخبار علمی , تصویر شگفت انگیز هابل از یک سحابی

 
اما این خط سفید ماه مانند در واقع خود، یک سحابی دیگر است. که به عنوان سحابی تاریک شناخته می شود. سحابی‌های تاریک آن قدر متراکم هستند که از عبور نور ستارگان پشت سرشان، جلوگیری می‌کنند. اغلب این گونه سحابی‌ها، روی زمینه‌ای از یک سحابی دیگر قرار دارند و به همین دلیل است که ستاره شناسان، اغلب این اجرام را با استفاده از رادیو تلسکوپ‌ها رصد می کنند.

دمای خیلی پایین سحابی‌های تاریک باعث می‌شود که تراکم درون این سحابی‌ها زیاد شود و در گرانش خود، صفحه‌ای تشکیل دهد که بستر تولد ستارگان جدید است.

به نظر می‌رسد این سحابی تاریک که با نام دوباشی 4173 شناخته می‌شود، ستاره‌ای را در دل خود تشکیل می‌دهد.
اخبار علمی - باشگاه خبرنگاران