گردشگری


2 دقیقه پیش

مناظر بی نظیر زمین‌های گلف در آمریکا

در زندگی چیزهای کمی بهتر از بازی گلف در میان رشته کوه های باشکوه، بیابان های بی ثمر یا اقیانوس های خروشان وجود دارد. هر ایالت آمریکایی حداقل یک زمین گلف با مناظر بی نظیر ...
2 دقیقه پیش

باشکوه‌ترین مراکز خرید در جهان

برای اغلب مردم، خرید کردن بخشی از تفریح آن‌ها و برای‌شان مهم است! برای برخی دیگر، تاریخ و فرهنگ مهمتر است اما در صورتی که دو مورد بالا را باهم ترکیب کنید می‌توانید علاوه ...

در سفر به قزوین از این خانه های تاریخی دیدن کنید



اكثر خانه‌های قزوین به مدد سازمان میراث فرهنگی و البته تعصب مردم این شهر روی بناهای تاریخی بازسازی شده‌اند حتی خانه خطیبی كه تقریبا چیزی از بنایش باقی نمانده بود!

اگر فرصتی پیش آمد و ‌مهمان قزوینی‌ها شدید علاوه بر گشت‌وگذار در باغ و بستان‌های كوهستانی‌اش بازدید از این خانه‌ها را از دست ندهید. شك نكنید به حرف ناصرخسرو خواهید رسید كه می‌گوید: «قزوین را شهری نیكو دیدم. باروی حصین و كنگره در آن نهاده...!»

 

خانه بهروزی
خانه بهروزی نخستین خانه تاریخی قزوین است كه طبق سنت حسنه این سال‌ها بازسازی و تبدیل به هتل شده است. این خانه قاجاری در زرگركوچه شهر قزوین قرار دارد و به شیوه معماری خانه‌سازی قزوین، با حیاط مركزی اصلی و حیاط‌های جانبی ساخته شده است. حیاط اندرونی این خانه دارای دو شاه‌نشین تابستانی و زمستانی و ایوان‌های طاق‌نمایی است.

نكته جالب این است كه شاه‌نشین اصلی خانه از طریق ایوانی ستون‌دار با حیاط بیرونی نیز ارتباط دارد. تزیینات آجری لبه‌ها و ارسی‌ها از جمله زیبایی‌های منحصر به فرد این بناست. ویژگی‌های تاریخی منحصر به فرد خانه بهروزی اقامت در این هتل را به نوعی سفر به تاریخ تبدیل می‌كند.

مکانهای تاریخی قزوین,آثار تاریخی قزوین

 خانه بهروزی نخستین خانه تاریخی قزوین

 

عمارت كلاه‌فرنگی
(كاخ موزه چهل‌ستون)
این بنا اگر مهم‌ترین بنای تاریخی شهر نباشد دست‌کم یكی از پنج بنای مهم آن است. اهمیت آن علاوه بر معماری خاص و تزیینات داخلی‌اش از آن جهت است كه تنها كوشك باقیمانده از زمان شاه طهماسب صفوی است؛ یعنی مربوط به زمانی كه قزوین پایتخت كشور بود. نقاشی‌های دیوار‌های این عمارت از همان زمان ساخت تاكنون روی دیوارها باقی مانده است و همچنان پس از قرن‌ها جذاب‌ترین نوع نگارگری مكتب قزوین به حساب می‌آید. 

مکانهای تاریخی قزوین,آثار تاریخی قزوین

 عمارت كلاه‌فرنگی، یكی از پنج بنای مهم قزوین است

 
گفته شده به دستور شاه طهماسب بنای آن از روی نقشه یك معمار ترك با شیوه شطرنجی خیلی كوچك ساخته شده و در آن پنجره‌های چوبی بسیار ظریف با شیشه‌های رنگی تعبیه شده است. عمارت فرنگی این روزها تبدیل به كاخ موزه چهل‌ستون شده و یكی از گردشگرپذیرترین اماكن قزوین است.


خانه اسدی
این خانه از دو حیاط مجزا با تناسبات مستطیل و نگینی تشكیل شده و فضای داخلی آن دارای تناسب كامل معماری قزوینی است. صاحب آن مرحوم حاج علی‌اصغر اسدی قریب به 100سال پیش با درآمد حاصل از تجارت، داخل خانه را با ارسی‌های چوبی و گچبری‌های ظریف آراسته بود.

مکانهای تاریخی قزوین,آثار تاریخی قزوین

خانه اسدی متعلق به یکی از تجار بزرگ شهر قزوین می باشد

 

منبع:مجله منزل/برتین ها


ویدیو مرتبط :
قزوین-خانه ای وسط خیابان- بین صدا و سیما و مخابرات قزوین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

در سفر به میبد از این خانه ها دیدن کنید


میبد، برای آنهایی که طرفدار المان های ایرانی در خانه هستند، کلی سوغاتی هیجان انگیز دارد.


مجله منزل - منصوره مصطفی زاده: شهر میبد آدم را یاد فیلم‌های تاریخی می‌اندازد؛ فیلم‌هایی كه آدم‌هایش در كوچه و پس‌كوچه‌های سقف‌دار می‌دوند تا برسند در خانه‌ای، بروند تو، كنار حوض بنشینند، دست‌ورویی آب بزنند و پا درون خانه كاهگلی قدیمی بگذارند. سبك معماری خانه‌های میبد به خاطر آب و هوای كویری‌اش هنوز تا حد زیادی همان‌طوری دست نخورده مانده است. علاقه میبدی‌ها به اصالت‌شان موجب شده خیلی‌های‌شان حتی همین حالا هم خانه‌های‌شان را با نمای كاهگلی، بادگیر، هشتی و حوض بسازند.

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

حیاط وسط

خانه‌های میبدی مثل اغلب خانه‌های شهرهای كویری دیگر، حیاط‌شان در وسط است و اتاق‌ها دور تا دور قرار دارند. دلیلش هم معلوم است؛ این‌طوری در هر ساعت از روز دست‌کم یك اتاق هست كه سایه باشد و خنك بماند!

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

وسط حیاط هم یك حوض هست كه رطوبت هوا را حفظ می‌كند که این هم برای یك خانه كویری لازم است. حوض‌ها در قدیم اصلا پر و خالی نمی‌شدند. یك تنوره داشتند در وسط (چاه كوچكی به طول یك تا سه متر) كه به یك قنات می‌رسید كه در آن آب جاری بود؛ این‌طوری آب حوض درواقع آب جاری بود. الان دیگر هم قنات‌ها خشك شده و هم كسی حوض و حیاط ندارد.


تقّا، ‌مهمانخانه و پوش

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

دور تا دور حیاط خانه‌های میبد سكوهایی به ارتفاع یك متر است كه میبدی ها به آن «تقّا» می‌گویند. این تقّاها به اتاق‌های مختلف خانه راه دارند. معمولا یكی از این اتاق‌ها یك ضلع كامل از حیاط را می‌گیرد و بزرگ‌ترین اتاق است كه به آن «‌مهمانخانه» می‌گویند. در اغلب خانه‌ها بادگیر هم بالای سر این اتاق است و هوای خنك را به آن وارد می کند. در روزهای خیلی گرم، بعضی از خانه‌های اعیانی یك پوشش بزرگ از پارچه محكم روی حیاط می‌كشند كه به آن «پوش» می‌گویند و این‌طوری حیاط سایه می‌شود.


زیرزمین و آب‌انبار

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

خانه‌های كویری حتما زیرزمین و آب‌انبار دارند. زیرزمین‌های این خانه‌ها خنك بوده و برای ذخیره مواد غذایی یا استراحت در روزهای گرم تابستان مناسب هستند.


پنجره‌های كوچك، پشت‌بام بزرگ

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

در یزد پنجره‌ها بزرگ نیستند. برخلاف سقف‌های بلند، اینجا كسی آمدن آفتاب تند روز و سرمای سخت شب را دوست ندارد. درعوض اگر خیلی دل‌شان آسمان بخواهد، روی پشت بام می‌خوابند و ستاره‌های آسمان كویر را تماشا می‌كنند.


سقف بلند

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

سقف خانه‌ها در میبد خیلی بلند است. برخلاف برج‌های شهر كه روز به روز سقف‌شان كوتاه‌تر می‌شود، سقف خانه‌های میبدی‌ها دست‌كم چهار متر بلندا دارد؛ این‌طوری در روزهای داغ كویر، گرما بالا می‌رود و پایین خنك می‌ماند. دیوارهای خانه‌های میبد را هم نه می‌شود كاغذدیواری كرد و نه رنگ روغنی زد. داغی روز و سوز شب، دیوار‌ها را می‌تركاند تا جایی که ترك می‌خورند. برای همین دیوارها را تا نصفه سنگ یا كاشی می‌کنند و نیمه بالایی را همان‌طوری گچی می‌گذارند بماند تا زود ترك‌هایش ترمیم شود.


اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

خانه‌های زیبای تاریخی بسیاری در میبد هست كه هنوز آدم‌ها در آنها زندگی می‌كنند. كافی است روی پشت بام یكی از خانه‌ها بایستید و محل تك‌درخت‌های بلند را پیدا كنید كه اغلب ریشه در یك خانه خیلی قدیمی دارند. اما این خانه‌ها برای بازدید نیستند. تنها این چند خانه که در زیر آورده ایم به همت وراث صاحبخانه و میراث فرهنگی بازسازی شده‌اند.

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

خانه سالار

 یك خانه اعیانی در نزدیكی بافت تاریخی مركزی شهر كه به شكل زیبایی بازسازی شده است. این خانه پس از مرمت كامل در اختیار پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی قرار گرفته است. اگر آنجا بروید می‌توانید كلی نقشه و اطلاعات در مورد شهر میبد کسب کنید.


خانه گلشن

 این خانه در محله مهرجرد میبد که به‌تازگی بازسازی شده واقع است. ساکنان خانه تا همین چند سال پیش در آن سكونت داشتند که به همین دلیل بسیار سالم و دست‌نخورده باقی مانده است. این خانه حیاط اندرونی و بیرونی و دو بادگیر سالم دارد. خانه گلشن به‌زودی به عنوان هتل و رستوران آغاز به كار می‌كند.


خانه حاج ملك

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

 یكی دیگر از خانه‌های قدیمی میبد است كه با سرمایه شخصی به هتل-رستوران تبدیل شده است. قیمت یك اتاق دوتخته در این هتل حدود 180 هزار تومان است كه در ایام كم‌مسافر (مثل الان!) ارزان‌تر می‌شود.

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟


خانه آیت‌ا‌لله حائری‌یزدی

اگر به میبد سفر کردیم  كدام خانه‌ها را ببینیم؟

 در روبه‌رویی خانه گلشن روی این خانه باز می‌شود. آیت‌الله حائری‌یزدی، موسس حوزه علمیه قم خانه‌اش در حال ترمیم برای تبدیل شدن به كتابخانه و مركز فرهنگی است.