گردشگری


2 دقیقه پیش

مناظر بی نظیر زمین‌های گلف در آمریکا

در زندگی چیزهای کمی بهتر از بازی گلف در میان رشته کوه های باشکوه، بیابان های بی ثمر یا اقیانوس های خروشان وجود دارد. هر ایالت آمریکایی حداقل یک زمین گلف با مناظر بی نظیر ...
2 دقیقه پیش

باشکوه‌ترین مراکز خرید در جهان

برای اغلب مردم، خرید کردن بخشی از تفریح آن‌ها و برای‌شان مهم است! برای برخی دیگر، تاریخ و فرهنگ مهمتر است اما در صورتی که دو مورد بالا را باهم ترکیب کنید می‌توانید علاوه ...

تاریخچه غار علیصدر در همدان + عکس غار علی صدر



غار علیصدر,طولانی‌ترین غار آبی جهان ,ورودیه غار علیصدر

غار علیصدر در کوه نه چندان مرتفع ساری قیه ایجاد شده است

 

غار علیصدر

 غار علیصدر در همدان، غار شگفت‌انگیزی که طولانی‌ترین غار آبی جهان لقب گرفته است.

غار علیصدر یکی از بی نظیرترین و خوش منظره ترین غارهای طبیعی قابل قایقرانی جهان است که در روستای علیصدر از توابع بخش گل تپه شهرستان کبودراهنگ و 75 کیلومتری شمال غربی شهر همدان؛ به طول جغرافیایی 48 درجه و 18 دقیقه و عرض 35 درجه و 18 دقیقه و ارتفاع 1900 متر از سطح دریا واقع شده است.


غار علیصدر در کوه نه چندان مرتفع ساری قیه ( صخره زرد) ایجاد شده که در قسمت جنوب روستای علیصدر و چسبیده به آن قرار گرفته است. در این کوه دو غار دیگر به نام های غار سراب و غار سوباشی وجود دارد که به ترتیب 7 و 11 کیلومتر با غار علیصدر فاصله دارند و چنان که در منابع جغرافیایی آمده آب غار علیصدر از غار سراب سرچشمه می گیرد.

تاریخچه غار علیصدر در همدان:

نام اصلی غار علی صدر «غار علی سرد» یا «غار علی سد» بوده که به تدریج اصطلاحا به علیصدر معروف شده است. در فرهنگ جغرافیایی ایران و فرهنگ دهخدا، به نام « غار علی سرد» آمده ولی هر دو این منابع نام اصلی آن را « علی سد» ذکر کرده اند. آنچه مسلم است تا این تاریخ در هیچ نوع مدرک تاریخی نامی به عنوان علیصدر ذکر نشده با این وجود خود اهالی نیز آن را علیصدر می گویند. قدمت سنگ های تشکیل دهنده کوه غار علیصدر در حدود دوران دوم زمین شناسی یعنی دوره ژوراسیک ( 190 تا 136 میلیون سال قبل ) تخمین زده می شود.


مردم روستای علیصدر و روستاهای اطراف از قدیم غار علی صدر را می شناختند و از آب آن نیز بهره می بردند ( مجرایی که از محوطه ورودیه غار علیصدر تا محل آب حفر شده، این مسئله را تایید می کند)؛ ولی شناسایی مفصل و معرفی آن به حدود 15 سال پیش از انقلاب بر می گردد که بنابر نظری اولین بار توسط افسری به نام « سرهنگ یحیایی » که فرمانده پادگان همدان بود و بنابر نظر دیگر توسط گروه کوهنوردی همدان انجام پذیرفت و توسعه آن با تعریض دهنه ورودیه غار علیصدر آغاز شد و به تدریج به صورت فعلی در آمد.

مشخصات غار علیصدر:

غار علیصدر در همدان,غار علی صدر,تاریخچه غار علیصدر

سقف غار علیصدر پوشیده از رسوبات کربنات کلسیم خالص است


در بدو ورود شاهد رسوبات کربنات کلسیم در سقف و دیواره های محدوده وسیعی از غار علیصدر هستیم، این رسوبات گویای این هستند که در گذشته در محدوده غار علیصدر نیز آب وجود داشته است. ارتفاع فعلی آب درون غار علیصدر در حدود ۵۰ متر پایین تر از این محدوده است. ارتفاع آب غار علی صدر همدان در قسمتهای مختلف آن از صفر تا ۱۴ متر در نوسان است. تمامی کانال های غار علیصدر در همدان هنوز کشف نشده اما در برخی از کانال های غار ۱۰ الی۱۱ کیلومتر پیشروی شده است؛ به طور رسمی در حال حاضر۲۱۰۰متر مسیر آبی از طول غار شناسایی شده که ارتفاعی بین ۱ تا ۳۵ متر، عرض ۲ تا ۱۵ متر و عمق ۱ تا ۱۷ متر دارد. برای بازدید از غار علیصدر در همدان پس از طی مسیر قابل قایقرانی، مسیر نسبتا طولانی در خشکی طی می شود و پس از آن دوباره گردش با قایق ادامه می یابد. از ۱۴ کیلومتر مسیر کشف شده، ۴ کیلومتر از معابر که با پرژکتور نور پردازی شده اند مورد بازدید قرار می گیرند.


محوطه اصلی غار علیصدر در همدان از تعداد زیادی تالار بزرگ و کوچک و پیچ در پیچ تشکیل شده است که به وسیله دهلیز ها و دالان های مشبک با یکدیگر مرتبط می شوند و برخی از آنها وسعتی بیش از چند صد متر مربع دارند. سقف غار علی صدر ( که در برخی قسمت ها تا ۱۰ متر از سطح آب ارتفاع دارد) پوشیده از رسوبات کربنات کلسیم خالص و مخلوط با عناصر شیمیایی دیگر است. این رسوبات به صورت های مختلف استالاگتیت هایی با فرم های جذاب ایجاد کرده اند و در کف غار علیصدر و در جاهایی که آب وجود ندارد نیز استالاگمیت ها منظره زیبایی بوجود آورده اند.


مشخصات آب  غار علیصدر:

غار علی صدر همدان,غار آبی علیصدر,عمق آب غار علیصدر

رنگ آب غار علیصدر آبی کم رنگ و بسیار زلال است


منشا آب غار علیصدر چشمه های زیر زمینی و علاوه بر آن، ریزش های جوی است که به صورت قطرات آب از دیواره ها و سقف غار به درون آب می ریزد. در کل غار علیصدر عظیم از طریق فرسایش و ایجاد حفره های ریز در توده سنگ های آهکی و به هم پیوستن تدریجی این حفره ها در طی سالیان طولانی ایجاد شده است.

 

بر اساس رده بندی حرارتی آب غار علی صدر جزو آب های سرد (حدودا ۱۲ درجه) محسوب می شود. همچنین فاقد بو و مزه خاص است، رنگ آن آبی کم رنگ و بسیار زلال است به طوری که حتی در نقاطی با عمق آب غار علیصدر  ۵ متر بستر آن در نور معمولی و با چشم غیر مسلح به خوبی قابل رویت است.

 

طبق آزمایشات آب جزو آب های بی کربناته کلسیک سبک دارای pH اسیدیسیته نزدیک به خنثی می باشد همچنین به دلیل وجود املاح آهکی غیر قابل شرب و از لحاظ میکروبی نیز آلوده و در نتیجه فاقد هر نوع حیات جانوری می باشد. هوای داخل غار علی صدر همدان سبک، تمیز، عاری از گرد و غبار و کاملا ساکن است به طوری که چنانچه شمعی در آن روشن کنند هیچ گونه حرکتی در شعله شمع دیده نمی شود.

 

قایقرانی در غار علی صدر:
آنچه غار علیصدر در همدان را از سایر غارهای آبی جهان متمایز می کند، سهولت استفاده از کانالهای آبی درون غار علی صدر  است که به سبب وسعت آن به راحتی می توان در آن طی مسیر کرده و با قایق های معمولی از درون آنها گذشت.


توسعه گردشگری غار علیصدر:

غار علی صدر همدان,غار آبی علیصدر,عمق آب غار علیصدر

غار علیصدر از جمله غارهای دیدنی، بزرگترین و مهمترین غار آبی جهان است


 تا سال ۱۳۵۲ دهانه غار علیصدر تنگ و در حدود ۵۰ سانتیمتر بود و دسترسی به داخل غار آبی علیصدر تنها توسط کوهنوردان حرفه‌ای ممکن بود؛ تا این که عبدالله حاجیلو که از سال ۱۳۴۱ ریاست هیئت کوهنوردی همدان را بر عهده داشت و از جلب توجه مقامات برای توسعه غار علیصدر مأیوس شده بود، شخصاً دست به کار شد و با مقبولیتی که در شهر و استان داشت با کمک مردم محلی و استفاده از بازوی هیئت کوهنوردی و انجمن شهرستان و استان، سرانجام دهانه غار علیصدر در اردیبهشت ماه ۱۳۵۳ به عرض ۵ متر و ارتفاع ۳ متر باز شد. در سال بعد، با بتون ریزی قسمتی از کف غار، مسیر خشکی نیز برای راهپیمایی در غار ایجاد شد و سپس با تجهیز غار به چند قایق و نیز تأمین روشنایی داخل آن، در تاریخ ۴ خردادماه ۱۳۵۵، غار علیصدر به بهره‌برداری رسید.

موفقیت عبدالله حاجیلو در توسعه و معرفی غار تا بحدی بود که شاه را نیز برای بازدید از غار در ۵ مهرماه ۱۳۵۵ ترغیب کرد که طی آن مقرر شد علاوه بر ارتباط برق سراسری به علیصدر و روستاهای اطراف و آسفالت راههای دسترسی به غار علیصدر، نسبت به ایجاد مهمانسرای جهانگردی در ده علیصدر اقدام شود.

 

غار علیصدر,غار علیصدر در همدان,غار علی صدر

عکس غار علیصدر

 

تاریخچه غار علیصدر,مشخصات غار علیصدر,غار علی صدر همدان

تصاویر غار علیصدر در همدان

 

مشخصات غار علیصدر,غار علی صدر همدان,غار آبی علیصدر

غار علیصدر طولانی‌ترین غار آبی جهان

 

غار علی صدر,تاریخچه غار علیصدر,مشخصات غار علیصدر

عکس غار علیصدر در همدان

 

تاریخچه غار علیصدر,مشخصات غار علیصدر؛غار علی صدر همدان

تصاویری از غار علیصدر همدان

 

مشخصات غار علیصدر,غار علی صدر همدان,غار آبی علیصدر

عکسهایی از غار علیصدر

 

گردآوری : بخش گردشگری صبح بخیر

منابع:
daneshnamehroshd.ir

araas.ir


ویدیو مرتبط :
غار علی صدر غارآبی جذاب و دیدنی در همدان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

غار علی صدر همدان: یکی از عجایب طبیعی جهان



در روستای علیصدر از توابع شهرستان كبودراهنگ و75 كیلومتری شمال غربی شهرهمدان یكی از عجایب طبیعی جهان و نمونه نادری از غارهای آبی قابل قایقرانی به نام غار علیصدرواقع شده است كه به طول جغرافیایی 48درجه و 18دقیقه و عرض درجه و18دقیقه دارای ارتفاع 1900متر از سطح دریاست.امكان دسترسی به غار علیصدر ازسه مسیر فراهم است:

 

 

غار علی صدر

 

1-همدان لالجین به بیجار كه جدید الاحداث و مناسب تر است.

 

2-از تقاطع سه راهی پایگاه هوایی نوژه ( در جاده همدان به رزن)

 

3-از طریق همدان به صالح آباد.

 

غار علیصدر در ارتفاعات ساری قیه ( صخره زرد)‌به وجود آ مده است.در این كوه دو غار دیگر به نامهای سوباشی و سرآب وجود دارد كه ترتیب 11و 7 كیلومتربا غارعلیصدر فاصله دارند به لحاظ گسترش زیاد لایه های سنگ  آ هك متبلور در منطقه امكان ارتباط بین غارهای مذكور با غار علیصدر وجود دارد.

 

 

تاریخ پیدایش :

 

زمین شناسان قدمت سنگ های این كوه را به دوران دوم زمین شناسی یعنی دوره ژوراسیك ( 190 تا 136 میلیون سال قبل ) نسبت می دهند و شواهد به دست آمده از درون غار حاكی از آن است كه این غار پناهگاه انسان های اولیه بوده است .

مردم روستای علیصدر و روستاهای اطراف از قدیم الایام به وجود آن پی برده بودند واز آب آن بهره برداری می كرده اند ولی هیچگاه كاربری گردشگری آن مطرح نبوده است تا اینكه در پنجم مهرماه 1342 گروهی 14 نفره از اعضاءهیئت كوهنوردی همدان غار علیصدر را مورد بازدید وكاوش قرار دادند.

این عده توانستند با وسائل ابتدایی مانند چراغ دستی و تیوب لاستیك مقداری در درون غار پیشروی كنند بازدید این گروه در روزنامه های محلی منعكس شد ودر سال 1346 با پخش خبر كشف یك غار شگفت انگیز و بی انتها در سطح رسانه های ملی سیل محققان كوهنوردان و علا قمندان اثر طبیعی به سوی آن سرازیز شد .

در سال 1352 كوهنوردان همدانی دهانه ورودی غار  را به قطر 50 سانتیمتر تعریض نمودند واز سال 1354 استفاده عمومی از غار علیصدر آغاز شد در آن زمان اهالی روستا مسافران را با چراغ دستی قایق و پارو به دیدن قسمتهای ابتدایی غار می بردند .

 

 

غار علی صدر

 

چگونگی ایجاد:

 

- در نتیجه تركیب آب حاصل ازبارش قطرات باران با گاز دی اكسید كربن موجود در هوا تشكیل اسید كربنیك ضعیف ونفوذ آن در زمینهای آ هكی و انجام واكنش شیمیایی تركیبی نا پایدار به نام بی كربنات كلسیم به وجود آورده است چون این ماده در آب محلول است در درون لایه های آهكی ضخیم فضاهای خالی ریزی ایجاد كرده واین فضاهای خالی میلیون ها سال گسترش پیدا كرده و به مورور به هم پیوسته اند وبه عبارتی میلیونهاسال قلم صانع جهان خلقت به حكاكی ونقش آ فرینی این شاهكار شگفت انگیز مشغول بوده است تا این غار بسیار وسیع در دل زمین ایجاد شده است .

 

 

 

زیبایی های غار علیصدر :

 

- غار علیصدر از بسیاری جهاد علی الخصوص به علت وجود گذرگاههای ممتد آبی و دریاچه های وسیع و قابل قایقرانی كه در سرتا سر غار گسترده شده اند یك از زیبا ترین جلوهای طبیعی ایران وجهان و پدیده ای  منحصر به فرد در نوع خود میباشد كه فقط در معدودی از غارهای جهان مثل غار مولیس در فرانسه و غارهای شوالیه وبوكان در استرالیا چنین زیبائیهای خیره كنندهای وجود دارد آب دریاچه غار بدون رنگ و بو میباشد و مزه آن معمولی است وهیچگونه حیات جانوری در آن وجود ندارد درجه حرارت آن در طول سال ثابت ودر حدود 12 درجه سانتی گراد و به قدری زلال است كه تا عمق 10 متری با نور معمولی و چشم غیر مسلح بخوبی قابل رویت است نتایج آزمایشهای فیزیكو شیمیائی بر رور آن نشان می دهد كه در نقاط مختلف غار ثركیبات شیمیائی آن نزدیك به هم بوده وجزء آبهای بی كربناته كلسیك سبك با  ph اسیدیته نزدیك به خنثی میباشد وبدلیل وجود املاح آهكی فراوان در آب غیر قابل خوردن است از آنجا كه مازاد آب غار توسط رشته های مختلفی ( مثل چشمه شور ) به خارج غار هدایت می شود لذا ? سطح آب در طی فصول و سالهای مختلف به استثنا ء مواقع كم آ بی یك نواخت است ولی در مواقع كم آبی دارای نواساناتی بوده كه آثار آن برروی دیواره غار به خوبی مشهود است.

 

 

غار علی صدر

 

آب غار در قسمتهای مختلف آن از صفر تا 14 متر در نوسان است آب دریاچه غار از چشمه های زیر زمینی ریزش مداوم آب از دیوار وسقف غار تامین میشود كه منشا آنها به طور كلی از محل ریزشهای جوی است سقف غار كه در بعضی قسمتها تا حدود 10متر از سطح آب ارتفاع دارد پوشیده از كربنات كلسیم خالص ودر بعضی قسمتها مخلوط با عناصر دیگر است كه برسر راه جریان آب از خارج به داخل غار به وجود آمده اند این روسوبات به صورمختلف استالا كتیت هایی ( چكنده ) را تشكیل داده اند ودر كف غار ودر جاهایی كه آب وجود ندارد استالاكمیت هایی ( چكیده) با اشكال متنوع و جذاب به فور دیده میشود منظره داخل غار بسیا ربدیع و هوای آن یسبار پاك و لطیف بوده و عاری از هر گونه گرد وغبار والودگی میكروبی است ودر تابستان خنك ودر زمستان گرم و مطبوع است همچنین هوای داخل غار سبك بوده وحالت سكون مطلق دارد به طوری كه چنانچه شمعی در آنجا روشن كنند هیچ  گونه حركتی در شعله شمع دیده نمی شود.در برخی از معابر غار 10 الی11 كیلومتر پیشروی شده است ولی هنوز تمام كانلها و شبكه های ارتباطی غار كشف نشده اند در حال حاضر پس از طی مسیر قابل قایقرانی غار نوردی پیاده در قسمت خشكی غار آغاز می شود و گردشگران پس از طی مسافتی نسبتا طولانی مجددا با قایق ادامه مسیر می دهند تا كنون 14 كیلومتراز معابر غار كشف شده ولی تنها 4 كیلومتر از معابر كه با پرژكتور نور پردازی شده اند مورد بازدید قرار می گیرند در مجموع بازدید از محوطه وسیع قندیل بزرگ جزایر سوم و چهارم قایقرانی غار نوردی و گذر از پیچ و خم گذرگاههای آبی و دالانهایی با سقف بلورین به بیننده می با وراند كه در این اثر حقیقتا یكی از شاهكار های جهان آفرینش است و هیچ وصفی توان توصیف این همه شكوه و زیبایی را ندارد.

 

تاسیسات رفاهی و تفریحی جنبی - در مجموعه سیاحتی غار علیصدر برای بازدید كنندگان تسهیلاتی شامل :

 

1)یك باب مهمانسرا

2)ده دستگاه ویلای چوبی یك و دو خوابه

3) شانزده  دستگاه سوئیت اقامتی

4)پنجاه دستگاه چادر صحرائی

رستوران ،بازارچه خرید مواد خوراكی و صنایع دستی نمازخانه ،سرویس بهداشتی توقفگاه اتومبیل وسایل بازی كودكان فضای سبز و امكان كوهنوردی فراهم است .