دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

نَفَسی که بوی بیماری می‌دهد!



علائم بیماری,تست‌های تنفسی,تشخیص بیماری با تست تنفسی

نَفَسی که بوی بیماری می‌دهد!
ایده استفاده از تست‌های تنفسی برای تشخیص بیماری‌ها به زمان بقراط بازمی‌گردد که حدود 400 سال پیش از میلاد مسیح به ارتباط بین بوی بازدم انسان و برخی بیماری‌ها اشاره کرد.
مدت‌های مدید پزشکان متوجه این مطلب شده بودند که چگونه بوی خاص بازدم انسان می‌تواند با یک بیماری مرتبط باشد. این در حالی است که پزشکان امروزی این ایده را پیش‌تر برده و در واقع می‌توانند از طریق بررسی ویژگی‌ها و اثرات خاصی در بازدم انسان، برخی از بیماری‌ها را تشخیص دهند.


در این روش از طیف‌سنج‌هایی استفاده می‌شود که می‌توانند ترکیب‌های شیمیایی بسیار ریز و ذره‌بینی در دم و بازدم را شناسایی کنند. پزشکان سپس با بررسی نوع این ترکیب‌ها به درک بهتر از فرآیندهایی که در بدن اتفاق می‌افتند، می‌رسند.«رائد دویک» از موسسه تحقیقاتی کلیولند در این رابطه می‌گوید: برای هر بیماری و مشکلی که تست خون وجود داشته باشد تست تنفس نیز وجود دارد.
لایوساینس در این گزارش به بررسی چند بیماری مهم پرداخته که از طریق تست تنفس قابل تشخیص هستند. این بیماری‌ها عبارتند از:


سرطان ریه
پزشکان پیش‌تر دریافته‌ بودند برخی حیوانات قادرند برخی بیماری‌ها را با بو کشیدن، تشخیص دهند. پزشکان با این ایده سعی کردند به تکنولوژی بینی الکترونیک دست پیدا کنند. این شیوه از طریق جداسازی تصاویر مختلف از ترکیب‌های ارگانیک بی‌ثبات در نمونه‌های تنفسی انسان انجام می‌شود. هرچند پزشکان هنوز قادر نیستند به طور آشکار تشخیص دهند کدام ترکیب‌های ارگانیک بی‌ثبات به بیماری‌های مختلف مرتبط است اما این بینی الکترونیک دست‌کم می‌تواند سرطان ریه را از دیگر بیماری‌های این عضو تشخیص دهد.


نارسایی قلبی
یک تیم پزشکی در آمریکا توانستند نارسایی قلبی را از طریق بررسی دم و بازدم بیمار تشخیص دهند. این آزمایش در اصل برای شناسایی نارسایی کلیوی بکارگرفته شده بود. پس از آن مدت زیادی طول نکشید که پزشکان دریافتند بیماران قلبی اثرات تنفسی مخصوص به خود را دارند.


چاقی
نتایج یک مطالعه دیگر توسط پزشکان در آمریکا نشان داد که با بررسی تنفس می‌توان احتمال ابتلا به چاقی را پیش‌بینی و افراد مستعد چاقی را شناسایی کرد. در این بررسی نمونه‌های تنفسی 792 نفر آزمایش و مشخص شد در افرادی که انباشت بالایی از گاز متان و هیدروژن وجود دارد شاخص توده بدنی و میزان چربی نیز بالاتر است.


دیابت
مطالعات نشان داد وقتی بوی تنفس‌ فرد دیابتی شبیه به بوی میوه یا لاک ناخن باشد، این بوی خاص می‌تواند نشانه وجود یک مشکل جدی در این بیمار موسوم به «کتواسیدوز دیابتی» باشد. این یک مشکل جدی برای بیماران دیابتی است که زندگی آنها را تهدید می‌کند و زمانی اتفاق می‌افتد که بدن نمی‌تواند از قند به عنوان منبع سوختی استفاده کند زیرا انسولین کافی وجود ندارد و به جای آن چربی سوخته می‌شود. کتواسیدوز دیابتی از عوارض حاد دیابت است.


نارسایی کلیوی
وقتی بوی تنفس فردی شبیه به آمونیاک است، نشان از ابتلای وی به نارسایی کلیوی دارد. کلیه‌ها مواد زائد را از خون خارج می‌سازند اما زمانی‌ که کلیه‌ها دچار نارسایی می‌شوند حجم کمتری از مواد زائد را از خون خارج می‌کنند. به همین دلیل مواد زائد تولید شده در بدن از طریق سیستم تنفسی و به شکل بوی نامطبوع از بدن خارج می‌شوند. 

منبع : isna.ir


ویدیو مرتبط :
حاج مهدی اکبری / بوی اسفند بوی دود بوی روضه ی حسین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

9 بیماری که باعث بوی بد دهان می شود


گرچه در بسیاری موارد بوی بد دهان نشان دهنده بهداشت دهانی ضعیف است اما گاهی اوقات این بوی بد دهان می تواند نشان دهنده بیماری جدی باشد.





ماهنامه مطب - مصطفی صداقت رستمی: گرچه در بسیاری موارد بوی بد دهان نشان دهنده بهداشت دهانی ضعیف است اما گاهی اوقات این بوی بد دهان می تواند نشان دهنده بیماری جدی باشد. بنا بر تحقیقی که در ماه آوریل 2015 در مجله Gum به چاپ رسیده با استفاده از بوی دهان می توان حتی سرطان معده را در مراحل اولیه شناسایی کرد. با توجه به آنچه در بالا بیان شده است در ادامه این نوشته به 9 بیماری اشاره خواهیم کرد که می توان از طریق نفس، آنها را شناسایی کرد.

9 بیماری که بر بوی تنفس اثرگذار است

سرطان معده

از آنجایی که آندوسکوپی یک روش تهاجمی است، در ایالات متحده این روش به عنوان یک روش روتین برای تشخیص سرطان معده تلقی نمی شود اما با گسترش تکنولوژی تست نفس، تحول بزرگی در تشخیص سرطان معده به وجود خواهد آورد.

محققان در یک بررسی، نفس 484 نفر را مورد آزمایش قرار دادند. پیش از بررسی نفس، از این افراد خواسته شد که به مدت 12 ساعت غذایی نخورند و حداقل 3 ساعت پیش از آزمایش، از سیگار کشیدن خودداری کنند. 99 نفر از این شرکت کنندگان قبلا مبتلا به سرطان معده بودند اما درمان این بیماری را هنوز شروع نکرده بودند. پس از آن محققان توانستند مراحل اولیه سرطان معده را با استفاده از تست تنفس تشخیص دهند.

سرطان ریه

بطور معمول آسیب شناسان از طریق بافت برداری و اسکن های فراصوتی سرطان ریه را تشخیص می دهند اما بر اساس تحقیقی که در سال 2013 انجام شده است استفاده از آزمایش های تنفس، هم ارزان تر و هم بدون درد است. محققان دانشگاه لاتویا با استفاده از بینی الکترونیکی، نفس 475 نفر را مورد بررسی قرار دادند. این شرکت کننده ها شامل 252 بیمار مبتلا به سرطان ریه، 223 بیمار مبتلا به مشکلات ریوی مختلف و افراد سالم (265 سیگاری و 210 غیرسیگاری) بودند.

نتایج این تحقیق نشان داد 128 نفر از غیرسیگاری ها مبتلا به سرطان ریه هستند. علاوه بر این 5 نفر دیگر از غیرسیگاری ها نیز مبتلا به سرطان ریه هستند اما در حقیقت این تشخیص اشتباه بود. بررسی یافته ها در میان افراد سیگاری نشان دادند 114 نفر از آنها مبتلا به سرطان ریه هستند. این بینی الکترونیکی تنها در تشخیص بیماری 5 نفر از این سیگاری ها دچار اشتباه شده بود.

سکته قلبی

بر اساس تحقیقی که در ماه مارس 2013 در مجله کالج آمریکایی کاردیولوژی به چاپ رسیده است، محققان توانستند با یک آزمایش نفس ساده، بیمارانی را شناسایی کنند که از سکته قلبی رنج می برند.

محققان کلینیک کلیولند نمونه های نفس 41 بیمار را جمع آوری کردند. 25 نفر از این بیماران دچار سکته قلبی شده بودند و 16 نفر از آنها از دیگر مشکلات قلبی رنج می بردند و هیچ نشانی از سکته قبلی در آنها نبود. این محققان با استفاده از طیف سنجی توده ای تنفس، این افراد را مورد بررسی قرار دادند تا نشانه های مولکولی و شیمایی سکته قلبی را بیابند.

در ظرف دو ساعت، آزمایش تنفس به درستی بیماران مبتلا به سکته قلبی را از بیماران مبتلا به دیگر مشکلات قلبی تشخیص داد.

9 بیماری که بر بوی تنفس اثرگذار است

دیابت

اگر دیابت خود را کنترل نکنید، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لثه و دهان خشک خواهید بود. هنگامی که سطح قند خون ثبات خوبی نداشته باشد، بدن تضعیف شده و قادر به مبارزه با باکتری هایی که موجب عفونت های لثه می شوند نخواهد بود. همین عفونت ها موجب بوی بد بدهان نیز می شوند.

اما بوی میوه یا بویی شبیه به استون دهان می تواند نشان دهنده یک یاز عوارض خطرناک دیابتی یعنی کتواسیدوز دیابتی (Diabetic ketoacidosis) باشد. وقتی که بدن انسولین کافی ندارد، در عوض از اسیدهای چرب برای تولید انرژی استفاده می کند. این کار باعث تولید کتون های اسیدی در بدن می شود که از محصولات جانبی متابولیسم چربی است. این اسیدها که شامل استون، هیدروکسیبوتیرات و استواستات است می توانند در خون جمع و منجر به کمای دیابتی یا مرگ شوند.

نارسایی کلیه

بوی مثل مهی دهان همواره به دلیل خوردن غذای دریایی نیست بلکه دهانی که بوی ماهی، بوی شبیه به ادرار یا بوی چیزی شبیه به آمونیاک می دهد نشان دهنده نارسایی کلیه است. وظیفه کلیه ها این است که با تولید ادرار، مواد شیمیایی سمی را از بدن بزداید. در نارسایی کلیه که معروف به بیماری کلیوی مرحله نهایی نیز است، کلیه ها آنقدر آسیب می بینند که قادر به تصفیه خون از مواد سمی و فضولات نیستند.

وقتی که چنین اتفاقی می افتد، مواد سمی خطرناک و فضولات از خون تخلیه نشده و درون بدن جمع می شوند و تقریبا هر بخش بدن را تحت تاثیر قرار می دهند. بوی مثل ماهی دهان وقتی اتفاق می افتد که نارسایی کلیه بر سیستم تنفسی تاثیر می گذارد و مشکلات تنفسی را موجب می شود.

قطع تنفس در خواب

بوی بد دهان که پس از خواب شبانه رخ می دهد امری طبیعی است زیرا در طول خواب، تولید بزاق کاهش می یابد و در نتیجه برای باکتری های تولیدکننده بود فرصتی ایجاد می شود تا تکثیر و رشد کنند اما تولید کم بزاق در طول شب گاهی اوقات می تواند به این دلیل باشد که دهان خود را برای مدت طولانی باز نگه داشته اید.

افرادی که دچار اختلالات خواب مانند قطع تنفس در خواب و خرخر کردن هستند، برای تنفس از بینی خود دچار مشکل می باشند و در نتیجه از دهان خود تنفس می کنند و این کار باعث بوی بد دهان خود تنفس می کنند و این کار باعث بوی بد دهان می شود.

9 بیماری که بر بوی تنفس اثرگذار است

ریفلاکس معده به مری

نفس بد بو می تواند نشان دهنده دل و روده بدبو باشد: ناراحتی های گوارشی مانند ریفلاکس اسید و ریفلاکس معده به مری، خود را در دهان شما آشکار می سازند. این دو ناراحتی باعث تاخیر یا جلوگیری از هضم غذای درون معده می شود. وقتی که غذا در سیستم گوارشی هیچ نوع جابجایی و حرکتی ندارد، غذا شروع به فاسد شدن می کند. حتی بعضی از افراد تکه های کوچکی از غذای هضم نشده را بالا می آورند و این کار باعث بوی بد دهان می شود.

التهاب گلو و فرسایش اسیدی در دهان می تواند به دندانپزشکان در تشخیص ریفلاکس معده به مری کمک کند اما ریفلاکس معده به مری تنها ناراحتی گوارشی نیست که می تواند بر نفس تاثیر بگذارد. تحقیقی که در سال 2008 در مجله میکروبیولوژی پزشکی به چاپ رسید نشان داد که باکتری هلیکوباکترپیلوری که موجب زخم معده می شود، اگر وارد دهان شود باعث بوی بد دهان می شود.

عفونت های تنفسی

عفونت های دستگاه تنفسی مانند آنفولانزا، برونشیت و سینوزیت عامل اصلی بوی بد دهان هستند. وقتی که عفونت های دستگاه تنفسی بافت های سیستم تنفسی را از کار می اندازند یا ملتهب می کنند، سلول ها و مخاط هایی تولید می شوند که از باکتری تغذیه می کنند. آلرژی و ترشح از پشت حلق نیز می تواند منجر به ناراحتی هایی شود که راه بینی را مسدود می کند. این احتقاق بینی شما را مجبور می کند که از راه دهان نفس بکشید و این کار باعث خشکی دهن و رشد باکتری در دهان شما و در نتیجه بوی بد دهان می شود.

پوسیدگی دندان و ژنژویت

وقتی که مینای روی دندان خورده و ساییده می شود، ذرات غذا می تواند در این سوراخ ها که کرم خوردگی دندان نامیده می شود ته نشین شود. از آنجایی که مسواک زدن قادر به زدودن این ذره های غذایی نیست آنها در دهان باقی می مانند و باکتری هایی در آنها رشد می کنند که باعث بوی بد دهان می شود.

ژنژویت عامل دیگری است که می تواند باعث بوی بد دهان شود. ملتهب شدن لثه ها توسط باکتری ها باعث درد فراوان و بوی بد می شود.