دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

موفقیت محققان کشور در ساخت جاذب قوی پرتو فرابنفش



اخبار,اخبار علمی ,اشعه فرابنفش

 

اخبار علمی - موفقیت محققان کشور در ساخت جاذب قوی پرتو فرابنفش

محققان کشورمان با استفاده از روشی ساده و ارزان، موفق به ساخت نانوساختارهای دوبعدی مختلف اکسیدروی شده‌اند که این روش قابلیت کنترل اندازه و ساختار محصول نهایی را به راحتی امکان‌پذیر می‌کند.

 نانوساختارهای اکسیدروی، زیست‌سازگار و ایمن هستند و می‌توانند در کاربرد‌های پزشکی به راحتی به کار گرفته شوند. از نظر جذب اشعه فرابنفش نیز، دارای کاربرد‌های ویژه‌ای هستند و می‌توان از آن‌ها در ساخت پماد سوختگی و کرم‌های ضد آفتاب، بعنوان جذب کننده قوی پرتو فرابنفش استفاده کرد.

 

از کاربرد‌های دیگر اکسیدروی‌ می‌توان به استفاده‌های آن در سلول‌های خورشیدی و حسگر گاز‌هایی از قبیل آمونیاک، ازن، منوکسیدکربن و هیدروژن و تولید فتوکاتالیست‌ها برای حذف آلودگی‌های محیط زیست اشاره کرد.

 

دکتر مریم صباغان، عضو هیات علمی دانشگاه شهید رجایی و محقق طرح در این مورد اظهار کرد: هدف این تحقیقات تولید نانوذرات اکسیدروی با ساختارهای مختلف و انتخاب مناسب‌ترین ترکیب به عنوان آند مورد استفاده در سلول‌های خورشیدی بوده است. در ادامه این طرح نیز، محاسبات تابع چگالی، بر روی نانوساختارهای تولیدی انجام گرفته است.

 

وی افزود: در این کار، تولید نانوساختارهای مذکور، با استفاده از روش سونوشیمیایی انجام گرفته است. استفاده از این روش، سبب کاهش مدت زمان تولید نانوساختارهای اکسید روی می‌شود. در این گزارش، تنها در مدت زمان نیم ساعت نانوساختارهای اکسیدروی تولید شده است. این روش، سبب کاهش انرژی مصرفی و افزایش بازده تولید می‌شود.

 

محقق طرح تصریح کرد: همچنین، مایعات یونی بر پایه دابکو تهیه شده و از آن‌ها به عنوان قالب برای تولید نانوساختارهای اکسیدروی استفاده شده است. استفاده از مایعات یونی، یک روش سبز و دوستدار محیط زیست است و در طول تولید، مواد ناخواسته‌ای بر جای نمی‌گذارد. بر اساس نتایج حاصل شده، استفاده از مایعات یونی در آب، نه تنها از افزایش زیاد اندازه دانه‌ها جلوگیری می‌کند، بلکه شرایط مناسبی برای رشد هدفمند نانوساختار صفحه‌ای را ایجاد می‌کند.

 

صباغان در ادامه افزود: چنانچه نانوساختارهای اکسیدروی با ساختارهای مختلف و در محیط‌های یون مایع تولید شوند، خواص نوری متفاوتی از خود نشان می‌دهند. مایعات یونی بر اساس نوع ساختار و غلظت، در حلال آرایش‌های متفاوتی خواهند داشت که نتیجه آن خودآرایی نانوذرات و ساختارهای مختلف آن‌ها خواهد شد.

 

محقق طرح گفت: در راستای دستیابی به این نتایج، در ابتدا مایعات یونی بر پایه دابکو و ایمیدازولیوم تولید شد و صحت تولید آن‌ها با آزمون NMR، مورد تایید گرفت. سپس از این مایعات یونی بعنوان قالب برای تولید نانوساختار‌های اکسیدروی و به روش سونوشیمیایی استفاده شد. خواص ساختاری و نوری نانوساختارها به کمک آزمون‌های SEM، XRD و UV مورد بررسی قرار گرفت.

 

وی تصریح کرد: بنابر نتایج حاصل شده، استفاده از مایعات یونی مختلف منجر به ایجاد ساختار یکنواخت نانوصفحه و در زمان 30 دقیقه شده است. همچنین کاهش اندازه ذرات نانوساختارهای اکسیدروی و کاهش شکاف نوار آن‌ها، از دیگر مزایای استفاده از این مایعات است. از طرفی، بلندتر شدن طول زنجیره آلکیلی و دی‌کاتیونی شدن حلقه دابکو، سبب ایجاد ساختارهای یکنواخت‌تر و منظم‌تر می‌شود. همچنین دی‌کاتیونی شدن با حلقه آروماتیک ایمیدازولیوم، منجر به تشکیل ساختار نانوبرگ می‌شود. این ساختارها تاثیرات جالبی در خواص نوری نانوذرات دارند.

 

محقق طرح یادآور شد: این پروژه قسمتی از یک طرح کامل‌تر است که در آن به کمک روش‌های سبز، نانواکسیدهای فلزی‌ با ساختارهای متفاوت ساخته شده و کارایی آن‌ها در سلول‌های خورشیدی با یکدیگر مقایسه می‌شوند.

 

نتایج این تحقیقات که حاصل همکاری دکتر مریم صباغان، دکتر جواد بهشتیان، عضو هیات علمی دانشگاه شهید رجایی و سید علی محمد میرسعیدی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید رجایی است، در مجله Ceramics International منتشر شده است.

اخبار علمی - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
موفقیت محققان در کاشت چشم مصنوعی بیونیک

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

موفقیت محققان کشور در ساخت ریزتراشه ها...



 

موفقیت محققان کشور در ساخت ریزتراشه ها در مقیاس نانومتر

 

 

موفقیت محققان کشور در ساخت ریزتراشه ها در مقیاس نانومتر

 

پژوهشگران دانشگاه شریف با طراحی و ساخت سکوی موقعیت دهی دومحوره با دقت نانومتر گامی در جهت تولید ریز تراشه ها و میکروسکوپ های نوری برداشتند.


علی اکبر رکی مجری طرح در این باره گفت: سکوی دو محوره حاوی یک سکوی متحرک به ابعاد تقریبی ۱۰×۱۰ سانتیمتر است که می تواند آن را در دو راستا به مقدار ۳۴ میکرومتر حرکت دهد.


وی اظهار داشت: طبق نتایج به دست آمده از آزمون عملکرد، این دستگاه قادر است موقعیت مکانی جسم هدفی که روی آن نصب می شود را با دقتی از مرتبه ۱۰ نانومتر کنترل کند فرکانس کاری دستگاه تا ۵ هرتز و زمان پاسخ آن کمتر از ۵۰ میلی ثانیه است.


مجری طرح با بیان اینکه این پروژه در حال حاضر در مراحل راه اندازی و آزمون قرار دارد، اضافه کرد: محصول تولید شده در مقایسه با نمونه های خارجی از لحاظ کورس حرکت و سرعت عملکرد کاملا قابل رقابت است.


وی به کاربردهای این دستگاه اشاره کرد و یادآور شد: فناوری موقعیت دهی با دقت نانومتری اخیرا در سطح بین المللی کاربردهای گسترده ای در عرصه فناوریهای نوین پیدا کرده است از جمله کاربردهای این فناوری می توان به صنعت ساخت ریزتراشه ها در مقیاس نانو، ماشین کاری و اندازه گیری دقیق، تنظیم اجزای سیستم های اپتیکی و عملیات های درون سلولی اشاره کرد.


درکی ادامه داد: مهمترین کاربرد متصور برای این محصول در داخل کشور استفاده در میکروسکوپهای الکترونی، روبشی و نوری به عنوان حرکت دهنده نمونه باشد.


این محقق تاکید کرد: دانش فنی این محصول عمدتا در انحصار چند شرکت آلمانی و آمریکایی است که با قیمت حدود ۲۰ هزار دلار به فروش می رسد علاوه بر این به دلیل کاربرد آن در فناوری های دقیق و پیشرفته قبل از فروش آن اطلاعات کاملی در خصوص هدف و محل استفاده آن از مشتریان دریافت می شود.... /  خبرگزارى مهر