دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

مهم‌ترین باورهای غلط علمی



 

اگر تصور می کنید که می توان از فضا دیوار چین را دید یا اینکه تلفن همراه باعث ایجاد سرطان در مغز می شود، باید به شما توصیه کنیم تا این مطلب را بخوانید.

به گزارش گروه خواندنی های باشگاه خبرنگاران، باورهای غلط در مورد حقایق علمی، تاریخی، فرهنگی و .... برای سالهای متمادی در باور انسان وجود داشته است. دلایل مختلفی برای این اشتباهات تاریخی وجود دارند که از حوصله این مکان خارج است. در این مطلب قصد داریم تا شما را با تعدادی از این باورهای غلط در حوزه علمی آشنا کنیم.

 

شربت شیرین ذرت

 

شربت ذرت با فرکتوز بالا، یک افزودنی غذایی است که در دهه 70 میلادی به عنوان یک ترکیب افزودنی به غذاها و نوشیدنی های صنعتی در آمریکا افزوده شد. در همان زمان بود که موجی از چاقی جامعه آمریکا را فرا گرفت. بسیاری انگشت اتهام را به سمت این ترکیب جدید نشانه رفتند و اعلام کردند که باعث چاقی آمریکایی ها این ترکیب جدید است. از آن زمان به بعد شرکت کوکاکولا نوشابه های خود را با این ترکیب به جای شکر سفید شیرین می کند. در حالی که برای مثال خط تولید این شرکت در مکزیک همچنان از شکر استفاده می کند و مردم معتقد هستند که این نوشابه کمتر از نمونه آمریکایی چاق کننده است. اما باید گفت که میزان قند و کالری موجود در شکر و ترکیب شربت ذرت تقریبا برابر است.

 

 

باورهای غلط علمی , پریدن خرس

 

 

تلفن همراه وسرطان مغز


اگر از بسیاری از افراد سوال کنید به شما خواهند گفت که استفاده از تلفن همراه به بروز تومور و سرطان در مغز می شود. این تفکر در مورد چند مورد از خاص از بیماری های مغزی صحیح است، اما بر اساس تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که به شکل کلی تلفن های همراه باعث ایجاد تومور در مغز نمی شوند.

 

پریدن فیل

 

تعریف پرش کردن به نوعی ان است که پاها د مورد انسان و دست ها و پاها در مورد جانواران به طور همزمان بر روی زمین نباشند. باور غلطی که وجود دارد این است که تنها پستانداری که نمی تواند پرش انجام دهد فیل است. این نظریه غلط است. یکی دیگر از جانوران دیگری که توانایی پرش ندارد پستانداری به نام " تنبل" است که در آمریکای مرکزی و لاتین زندگی میکند. کرگدن نیز پستاندار دیگری است که توانایی پریدن را ندارد.

 

خرس های چپ دست

 

یک باور بسیار قدیمی که ریشه های اصلی آن در تاریخ کهن به فراموشی سپرده شده است معتقد است که : خرس های قطبی چپ دست هستند. دانشمندان با مشاهدات طولانی در مورد زندگی این گونه از خرس ها متوجه شدند که خرس ها از هر دو دست خود استفاده می کنند. دانشمندان معتقد هستند که به احتمال زیاد مردم در دوران قدیم شاهد این مسئله بودند که خرسهای قطبی از دست چپ بهتر استفاده می کنند و به همین دلیل این باور را منتشر کرده اند که خرس های قطبی چپ دست هستند.

 

دیدن دیوار چین از فضا


به احتمال فراوان شما هم این مطلب را شنیده اید که تنها سازه ساخته شده به دست انسان که از فضا قابل رویت است دیوار چین است. " آلن بین " فضانوردی که تجربه دیدن زمین از فضا را دارد اینگونه در این مورد توضیح می دهد:

در زمانی که شما در فضا قرار دارید تصویری از ابرها، پهنه های آبی و کویر و جنگلها به رنگهای سفید،آبی،سبز و زرد دیده می شود. در آن فاصله شما هیچ سازه انسان ساز را نخواهید دید.

 

 

باورهای غلط علمی , پریدن خرس

 

 

اسفناج شما را قویتر می کند


این درست است که اسفناج یک سبزی پرفایده برای بدن است و دارای ویتامین فراوانی است اما باید گفت که این گیاه نمی تواند شما را قدرتمندتر کند. بسیاری از ما حتما کارتون ملوان زبل را تماشا کردیم که در طی آن شخصی با خوردن یک قوطی اسفناج به نیرویی خارق العاده رسیده و دشمنانش را از بین می برد. باید گفت که به غیر از این کارتون یک اشتباه نوشتاری در قرن 19 میلادی نیز به قوت گرفتن این تصور کمک کرد. در سال 1870 شخصی به نام " دکتر ولف " در زمان وارد کردن نتیجه تحقیقاتش یک عدد 0 را در مکانی اشتباه وارد کرد و باعث شد تا همه تصور کنند که آهن 10 برابر بیش از میزان واقعی خود آهن دارد...... / خبرگزاری باشگاه خبرنگاران

 

 


ویدیو مرتبط :
باورهای غلط درمورد ایدز/آموزشی علمی به زبان ترکی آذری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

باورهای غلط درباره شامپوها



 

شامپو

 

از زماني که اولين توليدکننده صنعتي شامپو در دهه 1930، اين فرآورده را در مقياس کوچک توليد نمود تا زمان حال که اين محصول پرفروش‌ترين محصول بهداشتي شده است، زمان زيادي مي‌گذرد. با اين وجود در مورد شامپو باورهاي غلطي وجود دارد که بسياري از آنها ناشي از تبليغات شرکت‌هاي تجاري است.

 

تاثير شامپوها با آب گرم افزايش پيدا مي‌کندبسياري از افراد عادت دارند سر خود را با آب گرم بشويند و معتقدند اين کار چربي موها را تميزتر کرده و شامپو نيز بهتر کف مي‌کند. اما اين باور تا حد زيادي نادرست است.

 

بهتر است قبل از مصرف شامپو، موها را با آب ولرم بشوييد. هنگام آبکشي موها، ابتدا با آب گرم و در انتها با آب ولرم و حتي سرد موها را بشوييد تا منافذ غدد چربي پوست سر بسته شوند. اين کار موجب مي‌شود تا موها ديرتر چرب شوند. استفاده از آب گرم به تنهايي توصيه نمي‌شود.

 

شامپو

 

شستشوي مو هرچه بيشتر، بهتر

 

برخي معتقدند بايد هر روز موهايشان را شامپو بزنند. برخي نيز معتقدند هفته اي يک بار شامپو بزنند. در حقيقت فاصله شامپوکردن موها بستگي به نوع مو دارد. به طور کلي مواد شوينده براي زدودن چرک و آلودگي‌هاي محيطي و ترشحات چربي و غدد عرق استفاده مي‌شود.

 

اگر موهايتان زود کثيف و چرب مي‌شود، دفعات شستشو را مي‌تواند افزايش دهيد، اما بايد به خاطر داشته باشيد که شستشوي زياد همراه با شانه زدن، موجب شکستگي موها مي‌شود.

 

در مورد موهاي چرب، حداکثر هفته‌اي 3 بار شستشو با شامپوي مخصوص موي چرب توصيه مي‌شود.به خاطر داشته باشيد غلافي که به طور طبيعي دور مو وجود دارد، همراه مقداري چربي که از غدد چربي پوست سر ترشح مي‌شود، مانند لايه‌اي روي ساقه مو را گرفته و مانع تبخير آب در ساقه مو مي‌شود. اگر اين غلاف آسيب ببيند، قدرت نگهداري آب کم و در نهايت مو خشک و شکننده مي‌شود که يکي از علت‌هاي مهم آن شستشوي زياد و مصرف مواد شوينده نامناسب است.

 

 

شامپوها هرچه قوي‌تر، بهتر

 

هرچند شامپوهاي قوي موهاي چرب را بهتر تميز مي‌کنند، اما مصرف آن در درازمدت به هيچ وجه توصيه نمي‌شود.

 

چنانچه مو و پوست سرتان چرب باشد، بهتر است از شامپوي گياهي استفاده کنيد، چون شستشوي مرتب مو با شامپوهاي قوي و شيميايي به موي سر آسيب مي‌رساند.

 

به ياد داشته باشيد يک شامپو بايد قدرت پاک کنندگي ملايمي‌ داشته باشد. شامپويي که کل چربي موها را بزدايد، شامپوي مطلوبي نيست.

 

شامپو

 

شامپوهاي ويتامينه، مو را تقويت مي‌کنند

 

تمام کساني که از شامپوهاي ويتامينه يا تقويت کننده استفاده مي‌کنند، از پانتنول در داخل شامپو استقبال مي‌کنند. اين ويتامين، به عنوان حالت دهنده و نرم‌کننده در شامپوها، اسپري مو و حالت دهنده‌هاي مو مصرف فراواني دارد. در فرآورده‌هايي که به منظور مراقبت از مو توليد مي‌شوند، پانتنول ميزان آب ساقه مو و در نتيجه الاستسيته آن را افزايش مي‌دهد. پانتنول مي‌تواند از مناطق فاقد کوتيکول وارد ساقه مو شود و حالت پذيري، درخشش و نرمي‌مو را افزايش داده و از الکتريسيته ساکن آن بکاهد. با تمام اين خواص مثبت، پانتنول تاثيري بر افزايش ضخامت مو به طور دايم ندارد. در واقع به علت جذب آب توسط اين ويتامين، موها قدري ضخيم‌تر به نظر مي‌رسند که البته پس از مدتي از بين مي‌رود.

 

حتي به گفته بسياري از متخصصان، تقريبا تمامي ‌ويتامين‌ها براي رشد موها ضروري هستند، اما بايد بدانيد:بسياري از ويتامين‌ها كه نام آنها روي شامپوها درج مي‌شود، اصولا به داخل مو نفوذ نمي‌كنند و ذكر نام آن ها صرفا يك نوع تبليغ تجاري محسوب مي‌شودو استفاده از اين ويتامين ‌ها هيچ تاثيري روي موهاي شما نخواهد داشت.

 

حامل‌هاي ويتامين بايد طوري باشند تا ويتامين بتواند فعاليت خود را حفظ كند و از طرفي نبايد با ويتامين تركيب شود يا آن را غيرفعال يا تجزيه كند. همچنين بايد شرايط نفوذ ويتامين به مو را فراهم كند. در طول ساخت، در بسته‌بندي نهايي و در طول مصرف، بايد ويتامين در فرم فعالش باقي بماند. مهم تر از همه اين‌كه، ويتامين بايد به بافت هدف خود برسد. اين شرايط سخت توليد باعث شده بسياري از شامپوها و محصولات آرايشي و بهداشتي مربوط به مو كه ادعاي ويتامينه بودن مي‌كنند، در حقيقت خالي از ويتامين موثر باشند.

 

 

شامپوهاي تقويتي باعث رشد مو مي‌شوند

 

شامپوهاي تقويتي موجب رشد مو نمي‌شوند و اين باور يكي از رايج‌ترين باورهاي غلط در مو و شامپو است كه سالانه در تمام دنيا موجب فروش ميليون‌ها شامپوي تقويتي موي سر مي‌شود، زيرا شامپوهاي تقويت كننده ملكول‌هاي بزرگي دارند كه جذب پوست سر نمي‌شوند.

 

در عين حال، اين شامپوها مانند لايه اي روي ساقه مو را مي‌پوشانند و باعث ترميم آسيب‌هاي آن مي‌شوند، اما بر رشد مو تاثيري ندارند. حتي اگر رشد مو كم است علت آن شامپو نيست، چون بزرگ‌ترين خاصيت يك شامپو تميز كنندگي موست و بزرگ‌ترين آسيبي كه ممكن است موها ديده باشند آسيب‌ديدگي به علت استفاده از رنگ‌هاي مو و دكلره كردن و ... است كه براي اين كار هم شامپوهاي مخصوصي وجود دارد.

 

 

بعضي شامپوها جلوي ريزش مو را مي‌گيرند

 

بسياري از مردم شامپوهاي گران‌قيمت ويتامينه را براي جلوگيري از ريزش مو مي‌خرند. در حالي كه استفاده از شامپوها و لوسيون‌هاي حاوي ويتامين‌ها اصولا تاثيري در جلوگيري از ريزش مو ندارند و پس از شستشو با آب نيز تقريبا از دست مي‌روند، بنابراين افزودن اين ها به مواد شوينده ارزش چنداني ندارد.

 

ويتامين‌ها به ويژه ويتامين‌هاي C و E خاصيت ضد راديكال‌هاي آزاد را دارند و در سطح پوست اگر به حالت ثابت باقي بمانند، مي‌توانند تا اندازه‌اي در پيشگيري از آسيب‌هاي پوستي در مقابل نور آفتاب موثر باشند، ولي روي موهايي كه فاقد خواص پوست زنده هستند، چنين اثراتي ندارند.

 

اكثر شامپوهايي كه تحت عنوان جلوگيري از ريزش مو با قيمت‌هاي گزاف فروخته مي‌شوند، در واقع شامپوهاي بسيار ملايمي‌هستند كه به ساقه مو آسيب نمي‌رسانند و به نوعي ساقه موهاي باقي‌مانده را محافظت مي‌کنند.