دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

محمود درویش شاعر مقاومت فلسطین



محمود درویش,زندگینامه ی محمود درویش,شعر محمود درویش

محمود درویش چهره معروف ادبیات پایداری فلسطین

 

زندگی نامه محمود درویش

محمود درویش چهره معروف ادبیات پایداری، در 13 مارس 1941، در دهکده‌ای از فلسطین به نام «بروه» متولد شد. او یکی از سرشناس‌ترین شاعران عرب بود که شعرهایش محصول آوارگی‌ در فلسطین اشغالی است. این «بروه» همان است که ناصر خسرو از آنجا گذر کرده و می‌نویسد: «به دهی رسیدم که آن را بروه می‌گفتند. آنجا قبر عیش و شمعون علیهما‌السلام را زیارت کردم.»

 

اسرائیلی‌ها این دهکده را به آتش کشیدند و محمود درویش شش ساله بود که مجبور شد به همراه خانواده‌اش به لبنان پناهنده شود. سرانجام پس از مقاومت‌های بسیار دهکده «بروه» از دست اسرائیلی‌ها خارج شد و هنگامی که اهالی وارد دهکده شدند همه چیز از بین رفته بود.

 

محمود درویش در گفت‌وگویی می‌گوید: «به یاد دارم که شش ساله بودم. در دهکده‌ای آرام و زیبا زندگی می‌کردیم. خوب به یاد دارم. در یکی از شب‌های تابستان که معمولا عادت اهل ده این است که روی پشت بام بخوابند. مادرم ناگهان مرا از خواب بیدار کرد و دیدم که داریم با صدها تن از مردم دهکده در میان بیشه‌ها فرار می‌کنیم. گلوله‌های سربی از روی سر ما می‌گذشت...»

 

محمود درویش بعدها در مبارزات مردم فلسطین شرکت کرد و این زمانی بود که 14 سال بیشتر نداشت. در شهر حیفا به زندان افتاد و از آن پس مرتب گرفتار پلیس بود. باید مرتب خود را به صورت هفتگی معرفی می‌کرد.

 

محمود درویش سرودن را از زمانی که در مدرسه در حال تحصیل بود شروع کرده بود و نخستین مجموعه ‌آثارش  در سال 1960 منتشر شد یعنی زمانی که تنها نوزده سال داشت. با دومین مجموعه‌اش برگ‌های زیتون (اوراق الزیتون)  1964 به عنوان یکی از شاعران پیشرو شعر مقاومت شناخته شد. اشعارش دارای دو موضوع عمده و کلی است: عشق و سیاست.
وی در سال 1970 برای ادامه تحصیل به مسکو سفر کرد و پس از مدتی به قاهره رفت.

 

محمود درویش چند سال عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین بود. درویش همچنین رئیس اتحادیه نویسندگان فلسطینی است و بنیان‌گذار یکی از مهمترین فصل‌نامه‌های ادبی و مدرن جهان عرب به نام «الکرمل» است. محمود درویش همراه با «ژاک دریدا»، «پی‌یر بوردیو»، پارلمان بین‌المللی نویسندگان را تاسیس کردند.

 

محمود درویش تاکنون جایزه‌ی ابن سینا، جایزة‌ صلحِ لنین، جایزه لوتس از انجمن نویسندگان افریقا-آسیایی، جایزه‌ی هنر‌های حماسی فرانس و مدالِ آثارِ ادبی و جایزه آزادی فرهنگی از بنیاد لنان و جایزه صلح استالین شوروی سابق را به خود اختصاص داده است. همین اواخر نیز (نوامبر 2003) جایزه‌ی ناظم‌ حکمت به او تعلق گرفته است.

 

محمود درویش به عنوان سردبیر ماهنامه‌ ی انجمن آزادی فلسطین و گرداننده مرکز تحقیقات فلسطینی به کار مشغول بوده و در سال 1987 به کمیته‌ی هیئت اجرائی جنبش فتح ملحق می‌شود اما شش سال بعد در سال 1993 در اعتراض به موافقت‌نامه صلح اسلو از این سازمان کناره می‌گیرد.

 

به خاطر همین موافقت نامه بود که جایزه صلح نوبلِ  سالِ 1994 ، به یاسر عرفات و  شیمون پرز و اسحاق رابین تعلق گرفت. بسیاری از شعر‌های محمود درویش به شکل سرود‌های عمومی و آواز‌های محبوب درآمده‌اند. اغلب آثارش در مورد سرنوشت وطنش است. او از مفردات ساده  و تصاویر واضح استفاده می‌کند .

 

در سال 1961 محمود درویش فعالیتش را به عنوان روزنامه‌نگار آغاز کرده و تا مدتی روزنامه الاتحاد را سردبیری کرد. در سال 1971 فلسطین اشغالی را ترک گفته و به بیروت عزیمت کرد تا برای  جنبش فتح کار کند. او به عنوان سردبیر  مجله ماهانه شئون فلسطینیة  و  سردبیر ارشد گاهنامه فرهنگی ادبی الکرمل  چندی به  کار مشغول بوده است. وقتی اسرائیل در سال 1982 به لبنان یورش برد و  جنبش فتح مرکز فرماندهی اش را از آنجا انتقال داد محمود درویش به قبرس نقل مکان کرد.

 

در  مارس 2000 وزیر آموزش  و پرورش اسرائیل پس از  ضمیمه  کردن آثار  محمود درویش در  کتاب‌های درسی، دولت ایهود باراک را با بحران  جدی روبرو ساخت.

 

محمدرضا شفیعی کدکنی درباره محمود درویش می‌نویسد: اگر یک تن را برای نمونه بخواهیم انتخاب کنیم که شعرش با نام فلسطین همواره تداعی می‌شود، محمود درویش است.

 

او تاکنون بیست و دو مجموعه شعر منتشر کرده است: برگ‌های زیتون (1964)؛ عاشقی از فلسطین (1966)؛ آخرشب (1967)؛ دلدار من از خواب خود برمی‌خیزد (1970)؛ گنجشک‌ها در الجلیل می‌میرند (1970)؛؛ دوستت می‌دارم، یا دوستت نمی‌دارم(1972)؛ اقدام شماره7 (1974)؛ آنک تصویر او و اینک انتحار عاشق (1975)؛ جشن‌ها (1976)؛ ستایش سایه بلند (1983)؛ محاصره‌ای برای مدایح دریا (1984)؛ آن ترانه است، آن ترانه است (1986)؛ سرخ گلی کمتر (1986)؛ تراژدی نرگس، کمدی نقره (1989)؛ آنچه را می‌خواهم می‌بینم (1990)؛ یازده ستاره (1992)؛ چرا اسب را تنها گذاشتی؟ (1996)؛ سریر زن غریبه (1995)؛ دیوارنگاره (2000)؛ حالتی از شهربندان (2002)؛ بر کرده خود پوزش مخواه(200)؛ چون شکوفه بادام یا دورتر (2005).

چند کتاب نثر نیز از محمود درویش منتشر شده است که از درخشان‌ترین آنها یادداشت‌های روزانه اندوه عادی (1976) و حافظه‌ای برای فراموشی (1987) است.

محمود درویش در اوت ۲۰۰۸ در پی عمل جراحی قلب در تگزاس آمریکا در گذشت.

 

گردآوری بخش فرهنگ و هنر صبح بخیر

 

منابع:

ayateghamzeh.persianblog.ir
motarjem-arabic-farsi.persianblog.ir


ویدیو مرتبط :
فلسطین شعر زیبای محمود درویش

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آغاز ˈجنگ اشباحˈ وعده مقاومت فلسطین



اخبار,اخباربین الملل,جنگ اشباح

 
 اخباربین الملل - آغاز ˈجنگ اشباحˈ وعده مقاومت فلسطین

روز دوم جنگ علیه نوار غزه در حالی تمام شد که ˈدیموناˈ، ˈصحرای نقبˈ و ˈحیفاˈ و حتی آن سوی تل آویو در دایره آتش نیروهای مقاومت فلسطین قرار گرفتند که ترس و شگفتی همزمان فرماندهان نظامی و مسؤولان سیاسی را برانگیخت و درهای همه پناهگاه ها باز شد.

به گزارش ایرنا به نقل از منابع خبری، نوار غزه به رغم باریدن 400 تن مواد منفجره بر روی آن، نه تنها زانو نزد بلکه نیروهای مقاومت فلسطین از جمله جهاد اسلامی و حماس ثابت کردند قادرند دشمن صهیونیستی را در دو عرصه نظامی و سیاسی غافلگیر و شگفت زده کنند.

بیش از 550 مرحله بمباران هوایی در یک روز و نیم و علاوه بر آن حملات توپخانه ای و دریایی از جمله فشارهایی بودند که نتوانست نیروهای مقاومت فلسطین را به پذیرش آتش بس بدون پیش شرط مجبور کند.

نخستین شگفتی بزرگ صهیونیست ها در حالی رقم خورد که تصور نمی کردند در روز اول جنگ موشک های شلیک شده از سوی نیروهای مقاومت فلسطین به تل آویو و حتی بعداز آن برسد.

عملیات نفوذ به پایگاه دریایی ˈزیکیمˈ و پایگاه ˈکرم شالومˈ در مثلث مرزی با مصر به رغم آنکه صهیونیست ها به آن اعتراف کرده اند، اما هنوز این تغییر راهبردی نیروهای مقاومت را نمی توانند باور و هضم کنند.

نیروهای اشغالگر صهیونیست اعلام کردند که دو نیروی مقاومت فلسطینی هنگام تلاش برای رسیدن به پایگاه ˈزیکیمˈ از طریق دریا به شهادت رسیده اند.

نیروهای مقاومت اعلام کرده اند که دو نیروی مقاومت موفق شدند به داخل این پایگاه به رغم تدابیر شدید امنیتی نفوذ کنند.

شگفتی بزرگتر صهیونیست ها (چهارشنبه) رقم خورد؛ زمانی که دریافتند دهها موشک ˈام 302ˈ ساخت سوریه در زرادخانه نیروهای مقاومت فلسطین از جمله جهاد اسلامی و حماس وجود دارد.

صهیونیست ها که ابتدا امکان هدف قرار گرفته شدن حیفا با موشک های مقاومت فلسطین را مسخره و گزافه گویی می خواندند، مجبور شدند اعلام کنند که موشک ها در سواحل الکرمل، قیساریا و زخرون یعقوب فرود آمده اند.

دشمن صهیونیستی قبل از اینکه بتواند با پذیرش این شگفتی ها از حالت منگی بیرون بیاید و بر خود مسلط شود، ضربه دیگری را با فرود 7 موشک ام 302 با بردی بیش از 150 کیلومتر در اطراف نیروگاه هسته ای ˈدیموناˈ در صحرای نقب دریافت کرد.

این حمله، ارتش صهیونیستی را پس از اصابت چند موشک در اطراف نیروگاه هسته ای مجبور کرد تا سکوهای مخفی موشکی ˈگنبد آهنینˈ برای حمایت از دیمونا را آشکار کند.

گستره حملات نیروهای مقاومت فلسطین و دایره اهداف آنها از جمله دیمونا، تل آویو، حیفا، شهرک های اطراف غزه، عسقلان، بئرالسبع، اسدود، عمیق حیفر، هشارون، السهل الساحلی، بیت شمیش، القدس و الخضیره، هنوز برای رژیم صهیونیستی باور کردنی نیست و شبکه های مختلف تلویزیونی این رژیم با حضور کارشناسان سیاسی، نظامی و امنیتی در حال بررسی و تجزیه و تحلیل آن هستند.

اما پلیس صهیونیستی از ساکنان همه شهرها و روستاها و شهرک های صهیونیست نشین خواسته است که به پناهگاه های عمومی بروند و برای شرایطی بسیار سخت و غیرقابل پیش بینی در صورت ادامه جنگ آماده شوند.

شگفتی های دشمن صهیونیستی تنها در تعداد و نوع موشک ها و دایره اهدافی که مورد حمله نیروهای مقاومت فلسطین از جمله جهاد اسلامی و حماس قرار گرفته خلاصه نمی شود، بلکه مقامات ارشد نظامی کنونی و بازنشسته صهیونیست مجبور شدند به وجود یک خلاء امنیتی بزرگ اعتراف کنند.

بر اساس گزارش های امنیتی رژیم صهیونیستی مقامات سیاسی و نظامی این رژیم انتظار ساخت ده ها موشک از نمونه فجر ایرانی را داشته اند اما اکنون با دهها موشک سوری ام 302 و صدها موشک با الگوی فجر و دهها هزار موشک کوتاه برد مواجه شده اند.

اکنون برای صهیونیست ها مشخص شده که پس از گردان های شهید عزالدین القسام شاخه نظامی حماس، گروهان های القدس شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین بزرگترین زرادخانه موشک ها بویژه با الگوی فجر ایرانی و ام 302 سوری را در اختیار دارند.

حمله گسترده همزمان با استفاده از دهها موشک که برای نخستین بار توسط شاخه های نظامی حماس و جهاد اسلامی صورت گرفت، ادعای نفوذ ناپذیری گنبد آهنین صهیونیست ها را بار دیگر زیر سؤال برد.

ارتش صهیونیستی 7 طرح گنبد آهنین را در مرزهای با سوریه و لبنان و همچنین نزدیک ایلات، نزدیک کرانه باختری و اطراف غزه اجرا کرده اما اکنون هیچ اطمینانی به آنها وجود ندارد.

اکنون در محافل رسانه ای، سیاسی و نظامی این اختلاف نظر وجود دارد که از هفت موشک شلیک شده بسوی دیمونا دست کم 4 موشک از طرح گنبد آهنین عبور کرده و به محدوده هدف تعیین شده اصابت کرده است.

محافل رسانه ای و سیاسی صهیونیستی اعتراف کرده اند که به رغم حملات گسترده هوایی، دریایی و توپخانه ای ارتش صهیونیستی، هیچیک از اهداف این رژیم تحقق نیافته و ملت فلسطین در غزه به رغم تقدیم دهها شهید و زخمی استوار و مقاوم ایستاده است.

تعداد قربانیان فلسطینی در نوار غزه در دور روز نخست جنگ از مرز 55 شهید و 500 زخمی گذشته است و یک فرمانده ارتش صهیونیستی اعتراف کرد که در این دو روز، ویرانی های غزه و خانه های منهدم شده از کل عملیات گذشته این رژیم علیه غزه تحت عنوان ˈعمود سحابˈ بیشتر است.

رسانه های صهیونیستی اعلام کرده اند، نمی توان تمایل شدید مقامات سیاسی و نظامی اسرائیل برای اعلام آتش بس و دور شدن از گزینه جنگ زمینی را با توجه به اوضاع میدان نبرد به نفع مقاومت فلسطین مخفی کرد؛ بویژه آنکه صدای ملت های مسلمان و عرب کم کم بلندتر شده و حاکمان بیشتر این کشورها مجبور شده اند موضعگیری کنند.

ژنرال های صهیونیست تحت فشار شدید قرار گرفته اند؛ زیرا غزه از یکصدم کل مساحت فلسطین در اشغال صهیونیست ها کمتر و شمار نظامیان صهیونیست تا بن دندان مسلح چندین برابر نیروهای مقاومت است.

در همین حال، پیش بینی شده است که اگر در ساعات آینده تلاش ها برای برقراری آتش بس موفقیت آمیز نباشد، جنگ خونینی در پیش خواهد بود؛ بویژه آنکه دشمن صهیونیستی به این نتیجه رسیده است که تأسیسات هسته ای و کارخانه های آن در دیمونا و حیفا از امنیت برخوردار نیستند.

منابع خبری اعلام کردند؛ همه آنچه سیدˈحسن نصراللهˈ دبیرکل حزب الله لبنان قبلاً در باره واکنش نیروهای مقاومت فلسطین به هر جنگ تحمیلی گفته بود، اکنون به واقعیت رسیده و موشک هایی با بردها و قدرت تخریب باورنکردنی همه فلسطین اشغالی را تهدید می کنند.

اما ˈجنگ اشباحˈ که گردان های القدس شاخه نظامی جهاد اسلامی وعده داده، هنوز شروع نشده است؛ مقاومت فلسطین اعلام کرده با نفوذ ˈاشباحˈ در پشت خطوط دشمن صهیونیستی همه محاسبات آنها بر هم خواهد خورد.
  اخبار بین الملل - ایرنا