دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

سودای دکتر شدن در ناکجا آباد!



سودای دکتر شدن در ناکجا آباد!/ پزشکانی که علمشان خریدار ندارد

 

 

سودای دکتر شدن در ناکجا آباد!/ پزشکانی که علمشان خریدار ندارد

 

 

فرزندانی از کشورمان تنها برای دکتر و پزشک شدن راهی دانشگاههای بسیار ضعیفی در برخی کشورهای خارجی که حتی از حداقل آموزشهای علمی هم برخوردار نیستند می شوند و در هنگام بازگشت حتی کالای علمشان خریداری ندارد.

 


تحصیل در رشته های گروه پزشکی به دلیل حساسیت فراوان فارغ التحصیلی در این گروه و ارتباط مستقیم آن با سلامت مردم از اهمیت بسیاری برخوردار است.

 


با اینکه ظرفیت شرکت در رشته های گروه پزشکی در سالهای اخیر به طور قابل ملاحظه ای توسعه یافته است اما همچنان سودای دکتر شدن باعث می شود که جوانان زیادی پای در راهی بگذارند که نه تنها سودای آنها را رقم نمی زند بلکه پس از آزرده شدن بسیار وقتی بازمی گردند در وطن نیز کالای علمشان را خریداری نیست.

 


کشورهای جنوب شرقی آسیا در سالهای اخیر توانسته اند با جذب دانشجویان خارجی، دانشگاههای خود را از نظر کمی توسعه دهند اما کیفیت این دانشگاهها همچنان مورد تردید بسیاری از متخصصان آموزش عالی است. در حالیکه این کشورها برای رشته های دانشگاهی خود با تبلیغات هر روزه در مجله ها و روزنامه های ایرانی توانسته اند جمع کثیری از دانشجویان ایرانی را به خود جذب کنند از سوی دیگر این دانشجویان پس از ورود به آن دانشگاهها با تصویری متفاوت مواجه می شوند.

 


نکته غم انگیز دیگر این است که دانشجویی که در طی دوران تحصیل خود با موضوعاتی همچون خرید و فروش نمره و سئوال در دانشگاهی بی کیفیت در دیار غربت مواجه می شود ناخواسته به وادی قدم می گذارد که با روح اخلاق پزشکی به عنوان یکی از ارکان لازم برای یک پزشک و یا دندانپزشک منافات دارد.

 


این موضوع که ایران در سالهای پیش از انقلاب اسلامی با کمبود پزشک عمومی مواجه بود نکته ای است که همه به آن اذعان دارند اما امروزه با تربیت هزاران پزشک عمومی و ارائه کلیه تخصص ها و وجود رشته های فوق تخصصی و تحصیل سالانه بیش از ۱۲۰ هزار دانشجو در رشته های علوم پزشکی، نهایت بی انصافی است که جوان ۱۸ ساله ایرانی به دیاری قدم بگذارد که از اولین های آموزش پزشکی نیز بی بهره است.

 


در حالی که جوان ایرانی در فیلیپین در دانشکده ای، پزشکی می خواند که حتی جسدی برای تشریح وجود ندارد و آموزش از سوی افرادی فاقد صلاحیت برای آموزش پزشکی که رشته ای حساس و مهم محسوب می شود، ارائه می شود نباید انتظار داشته باشد که در زمان بازگشت به کشور بتواند در بهترین نقطه تهران به ارائه خدمات پزشکی بپردازد.

 


این وظیفه وزارت بهداشت است که در ابتدای بازبینی مدارک این گروه از فارغ التحصیلان حساسیت لازم را برای اطمینان از مهارت های علمی و عملی آنها به خرج دهد.

 


بر اساس آخرین مصوبات شورای عالی ارزشیابی مدارک تحصیلی خارجی تنها افرادی که در یکی از دانشگاههای معتبر از نظر وزارت بهداشت شروع به تحصیل کرده می توانند جهت ارزشیابی مدارک خود اقدام کنند بنابراین مشخص است که دانشگاههای غیرمعتبر چه وضعیتی خواهند داشت.

 


با وجود اطلاع رسانی های متعدد رسانه ها و مسئولان، هنوز خانواده ها برای دکتر شدن بهای گزافی می پردازند و متاسفانه در این راه از راهنمایی های متعدد و مراکز مشاوره وزارتخانه های مسئول یعنی وزارت بهداشت و علوم نیز کمتر بهره می گیرند.

 


در حالی که فهرست دانشگاههای معتبر و غیر معتبر از سوی دو وزارتخانه به طور سالانه و بعضاً در هر نیمسال تحصیلی منتشر می شود اما خانواده هایی هستند که در دام موسسات غیرمجاز اعزام دانشجو به خارج گرفتار آمده و بدون توجه به اعتبار دانشگاه مورد نظر فرزند خود را راهی دیار غربت می کنند.

 


در حال حاضر ۹ دانشگاه و دانشکده در کشور فیلیپین در امر آموزش رشته های علوم پزشکی فعالیت دارند که این دانشگاهها هر کدام ضوابط خاص خود را در پذیرش دارند اما واقعیت درون این دانشگاهها و خرید و فروش نمره در بعضی از این مراکز آموزشی از نکات غم انگیزی است که بسیاری از دانشجویان ایرانی در آن دانشگاهها به آن اذعان دارند.

 

 

 

● سایت دانشگاه مرکزی مانیل که دانشکده دندانپزشکی آن از کیفیت مناسب برای آموزش برخوردار نیست

 


با بررسی سایت های این دانشگاه نکته ای به چشم می خورد که بخش های اعضای هیئت علمی یا فعال نیست و یا اطلاعات کاملی از آن ها وجود ندارد در حالیکه یکی از معیارهای ارزشیابی نحوه درست اطلاع رسانی در این زمینه به مخاطبان دانشگاه است.

 

 

 

● سایت دانشگاه ویزایاس که دانشجویان ایرانی موضوع رشوه های آموزشی را در آن طرح کرده اند

 


از سوی دیگر علاوه بر اطلاع رسانی ضعیف، تصویر جذابی که این دانشگاهها از خود ارائه می دهند تا دانشجویان بیشتری در آنها جذب شوند. در حالیکه در اطلاعات اولیه این دانشگاه نشان می دهد این دانشگاه در حوزه های غیرپزشکی از توانمندی هایی برخوردار هستند اما در حوزه پزشکی اطلاعات متعدد فارغ التحصیل حکایت از عدم کیفیت مناسب آنها برای تربیت پزشک می دهد.

 


هزینه تحصیل در رشته های دندانپزشکی، پزشکی و داروسازی به نوع دانشگاه بستگی دارد و حداقل در هر نیمسال ۸۵۰ تا ۹۰۰ دلار و حداکثر در هر نیمسال ۳ هزار دلار از دانشجویان اخذ می شود.

 


ارزان جلوه دادن زندگی در این کشور و هزینه های تحصیلی نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که موسسات غیرمجاز اعزام دانشجو به خارج مشکلاتی را برای دانشجویان ایرانی ایجاد می کنند.

 


طول دوره رشته پزشکی در مقطع دکتری در این کشور ۸ سال، لیسانس داروسازی چهار سال، دکتری داروسازی هفت سال و دکتری دندانپزشکی ۶ سال است.

 


البته این گزارش قصد ندارد که کیفیت آموزش عالی را در کشوری چون فیلیپین زیر سئوال ببرد چرا که آن کشور نیز همچون سایر کشورهای جهان دانشمند، محقق، استاد توانمند و فعالیت علمی موثر دارد.

 


از سوی دیگر قصد نداریم که مشکلات فراوان آموزش عالی کشور عزیزمان ایران را نیز از یاد ببریم که با وجود هوش و توانمندی دانشجویان و اساتید کمبودهای زیادی مانع از تحقق اهداف بلند علمی کشور می شود.

 


اما نکته اینجا است که جوان ایرانی با اصرارهای فراوان مادران و پدرانی که به قصد فخرفروشی به فامیل، رویای دکتر شدن که برای خودشان تحقق نیافته، تصور زندگی بهتر در دیاری بیگانه، هزینه کمتر تحصیل در کشوری دوردست و هزاران دلیل خودساخته پای به جایی می گذارد که قرار نیست آینده درخشانی در انتظارش باشد.

 


فردی که ناآگاهانه قدم به دانشگاهی می گذارد که در کشور خودش مدرک آن دانشگاه را نیز اهمیتی نبخشند، آنچه از دست داده غرور و شخصیت و جوانی است که هرگز باز نمی گردد.

 


به طور قطع تحصیل در دانشگاهی که از استانداردهای اولیه برای تحصیل در رشته مهمی چون پزشکی برخوردار نباشد هم دوران دانشجویی لذت بخشی به همراه ندارد هم در آینده پزشک مسئولیت پذیر و دلسوز بیماران تربیت نمی شود.

 

 

 


ویدیو مرتبط :
پله هایی به ناکجا!!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آشنایی بازندگی دکتر محمود حسابی







زندگینامه دکتر حسابی

 

 

پدرش (سید عباس معزالسلطنه) و مادرش (گوهرشاد حسابی) هر دو اهل تفرش بودند. او چهار سال اول دوران کودکی‌اش را در تهران سپری نمود. سپس به همراه والدین و برادرش عازم شامات شد. در هفت سالگی تحصیلات ابتدایی خود را در بیروت، با تنگدستی و مرارتهای دوری از میهن، در مدرسه کشیش‌های فرانسوی آغاز کرد. در همان زمان تعلیمات مذهبی و ادبیات فارسی را نزد مادرش فرا می‌گرفت. او قرآن کریم و دیوان حافظ را از حفظ می‌دانست. وی اعتقادی ژرف به قران داشت. او همچنین بر کتب بوستان، گلستان سعدی، شاهنامه فردوسی، مثنوی مولوی و منشات قائم مقام فراهانی اشراف کامل داشت. محمود حسابی در ۱۲ شهریور سال ۱۳۷۱ هجری شمسی در بیمارستان دانشگاه ژنو درگذشت. آرامگاه (خانوادگی) وی در شهر تفرش قرار دارد

 

 

تحصیلات

 

 

شروع تحصیلات متوسطه او مصادف با آغاز جنگ جهانی اول و تعطیلی مدارس فرانسوی زبان بیروت بود. از این رو، به مدت دو سال در منزل به تحصیل پرداخت. پس از آن در کالج آمریکایی بیروت به تحصیلات خود ادامه داد. در سن هفده سالگی لیسانس ادبیات، و در سن نوزده سالگی لیسانس بیولوژی را اخذ نمود. پس از آن در رشته مهندسی راه و ساختمان از دانشکده فرانسوی مهندسی در بیروت فارغ التحصیل شد. در آن دوران با اشتغال در نقشه کشی و راهسازی، به امرار معاش خانواده کمک می‌کرد. او همچنین در رشته‌های پزشکی، ریاضیات و ستاره شناسی به تحصیلات دانشگاهی پرداخت.

 

 

دکتر حسابی در دانشگاه سوربن فرانسه، در رشتهٔ فیزیک به تحصیل و تحقیق پرداخت. در سال ۱۹۲۷ میلادی در سن بیست و پنج سالگی دانشنامه دکترای فیزیک خود را، با ارائهٔ رساله‌ای تحت عنوان «حساسیت سلول‌های فتوالکتریک»، با درجه عالی دریافت نمود.

 

 

دکتر حسابی در دانشگاه پرینستون آمریکا تحت نظر پروفسور انیشتین فرضیاتی درباره «بی نهایت بودن ذرات» و «عبور نور از مجاورت ماده» ارائه نمودالگو:نیازمند مدرک. سپس در دانشگاه شیکاگو برای اثبات فرضیه‌هایش آزمایشاتی انجام داد.

 

 

شرکت راهسازی فرانسوی که او در آن مشغول به کار بود، به پاس قدردانی از زحماتش، وی را برای ادامه تحصیل به فرانسه اعزام کرد. در سال ۱۹۲۴ میلادی به مدرسه عالی برق پاریس راه یافت و در سال ۱۹۲۵ میلادی فارغ التحصیل شد.

 

 

زبان‌های خارجی

 

 

حسابی علاوه بر زبان فارسی، به زبان عربی، فرانسوی، انگلیسی و آلمانی تسلط داشت. در تحقیقات علمی خود از زبان‌های سانسکریت، لاتین، یونانی، پهلوی، اوستایی، ترکی، ایتالیایی و روسی نیز استفاده می‌نمد

 

 

فعالیت‌های شغلی و اجتماعی

 

 

فعالیت های دکتر حسابی

 

 

او هم‌زمان با تحصیل در رشته معدن، در راه آهن برقی فرانسه نیز کار می‌کرد. پس از فارغ التحصیل شدن در رشته معدن، در معادن آهن شمال فرانسه و معادن زغال سنگ ایالت «سار» به کار مشغول شد.

 

 

وی با وجود امکان ادامه تحقیقات در خارج از کشور، به ایران بازگشت و به پایه گزاری علوم نوین و تاسیس دارالمعلمین و دانشسرای عالی، دانشکده‌های فنی و علوم دانشگاه تهران، نگارش ده‌ها کتاب و جزوه و راه اندازی و پایه گزاری فیزیک و مهندسی نوین پرداخت.

 

وی همچنین در کابینه محمد مصدق، وزیر فرهنگ بود.

 

 

موسیقی

 

 

حسابی با شعر و موسیقی سنتی ایران و موسیقی کلاسیک غرب به خوبی آشنا بود. وی با کمک تنی چند از دانشجویان خود در دانشسرای عالی توانست تغییراتی در کاسه سه تار (ساز ایرانی) ایجاد نماید.

 

 

ورزش

 

 

وی در چند رشته ورزشی نیز موفقیت‌هایی کسب کرد، از جمله کسب مدرک نجات غریق در رشته شنا .

 

 

افتخارات

 

 

افتخارات دکتر حسابی

 

 

وی به سبب تلاش‌های خستگی ناپذیر لقب پدر علم فیزیک و مهندسی نوین ایران در کشور را کسب نمود.

 

ایشان همچنین به دریافت بالاترین نشان علمی فرانسه یعنی لژیون دونور مفتخر گردید.

 

وی درسال ۱۹۹۰ به عنوان «مرد اول علمی جهان» برگزیده شد.

 

 

خدمات

 

 

گلاولین نقشه برداری فنی و تخصصی کشور (راه بندرلنگه به بوشهر)

 

گل اولین راهسازی مدرن و علمی ایران (راه تهران به شمشک)

 

گل اولین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران

 

گل پایه گزاری اولین مدارس عشایری کشور

 

گل پایه گزاری دارالمعلمین عالی

 

گل پایه گزاری دانشسرای عالی

 

گل ساخت اولین رادیو در کشور

 

گل راه اندازی اولین آنتن فرستنده در کشور

 

گل راه اندازی اولین مرکز زلزله شناسی کشور

 

گل راه اندازی اولین رآکتور اتمی سازمان انرژی اتمی کشور

 

گل راه اندازی اولین دستگاه رادیولوژی در ایران

 

گل محاسبه و تعیین ساعت ایران

 

گل پایه گزاری اولین بیمارستان خصوصی در ایران، به نام بیمارستان گوهرشاد

 

گل شرکت در پایه گزاری فرهنگستان ایران و ایجاد انجمن زبان فارسی

 

گل تدوین اساسنامه طرح تاسیس دانشگاه تهران

 

گل پایه گزاری دانشکده فنی دانشگاه تهران

 

گل پایه گزاری دانشکده علوم دانشگاه تهران

 

گل پایه گزاری شورای عالی معارف

 

گل پایه گزاری مرکز عدسی سازی اپتیک کاربردی در دانشکده علوم دانشگاه تهران

 

گل پایه گزاری بخش آکوستیک در دانشگاه و اندازه گیری فواصل گام‌های موسیقی ایرانی به روش علمی

 

گل پایه گزاری انجمن موسیقی ایران و مرکز پژوهش‌های موسیقی

 

گل پایه گزاری و برنامه ریزی آموزش نوین ابتدایی و دبیرستانی

 

گل پایه گزاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران

 

گل پایه گزاری مرکز تحقیقات اتمی دانشگاه تهران

 

گل پایه گزاری سازمان انرژی اتمی ایران

 

گل پایه گزاری اولین رصدخانه نوین در ایران

 

گل پایه گزاری مرکز مدرن تعقیب ماهواره‌ها در شیراز

 

گل پایه گزاری مرکز مخابرات اسدآباد همدان

 

گل پایه گزاری کمیته پژوهشی فضای ایران

 

گل ایجاد اولین ایستگاه هواشناسی کشور (در ساختمان دانشسرای عالی در نگارستان دانشگاه تهران)

 

گل تدوین اساسنامه و تاسیس موسسه ملی استاندارد

 

گل تدوین آیین نامه کارخانجات نساجی کشور و رساله چگونگی حمایت دولت در رشد این صنعت

 

گل پایه گزاری واحد تحقیقاتی صنعتی سغدایی (پژوهش و صنعت در الکترونیک، فیزیک، فیزیک اپتیک، هوش مصنوعی)

 

گل راه اندازی اولین آسیاب آبی تولید برق (ژنراتور) در کشور

 

گل ایجاد اولین کارگاه‌های تجربی در علوم کاربردی در ایران

 

گل ایجاد اولین آزمایشگاه علوم پایه در کشور

 

گل مقالات علمی منتشر شده

 

 

چنانچه از جستجوی مجلات علمی آن زمان به دست می‌آید، ایشان صاحب شش مقاله علمی در زمینه فیزیک هستند که هیچکدام از نظر علمی قابل توجه به نظر نرسیده‌اند.

 

و به همین خاطر نشان Commandeur de la Légion d'honneur به ایشان اهدا گردید!

 


خلاصه ای از تئوری معروف او:

 

 

دکتر حسابی یکبار تابستان برای مدت کوتاهی به ایران بازگشت و در خانه ای متعلق به آقای جمارانی تابستان را سپری می کرد و در همین ایام در حین مطالعات به این فکر افتادند که علت وجود خاصیتهای ذرات اصلی باید در این باشد که این ذرات بی نهایت گسترده اند و هر ذره ای در تمام فضا پخش است و نیز هر ذره ای بر ذرات دیگر تاثیر می گذارد. به این ترتیب به فکر آزمایشی افتاد که این نظریه را اثبات و یا نفی کند . او با خود فکر کرد اگر این تئوری صحیح باشد باید چگالی یک ذره مادی به تدریج با فاصله از آن کم شود و نه اینکه یک مرتبه به صفر برسد و نباید ذره مادی شعاع معینی داشته باشد. پس در اینصورت نور اگر از نزدیکی جسمی عبور کند باید منحرف شود و پس از اینکه محاسبات مربوط به قسمت تئوری این نظریه را به پایان رسانید پس از بازگشت به امریکا به راهنمایی پرفسور انیشتین در دانشگاه پرنیستون به تحقیقات در این زمینه پرداخت. پرفسور انیشتین قسمت نظری تئوری را مطالعه کرد و دکتر حسابی را به ادامه کار تشویق کرد. دکتر حسابی به راهنمایی پرفسور انیشتین به تکمیل نظریه پرداخت سپس یک سال دیگر در دانشگاه شیکاگو به کار پرداخت و آزمایشهایی در این زمینه انجام داد. وی با داشتن یک انتر فرومتر دقیق توانست فاصله نوری را در عبور از مجاورت یک میله اندازه بگیرد و چون نتیجه مثبت بود آکادمی علوم آمریکا نظریه دکتر حسابی را به چاپ رسانید. برخی همکاران از نامأنوس بودن و جدید بودن این فکر متعجب شدند و برخی از این نظریه استقبال کردند.

 


شرح آزمایشهای انجام شده و نتیجه آن:

 

 

در اثبات این نظریه اگر در آزمایش, نور باریک لیزر از مجاورت یک میله وزین چگال عبور داده شود, سرعت نور کم می شود. در نتیجه پرتو لیزر منحرف میگردد. هرگاه پرتو لیزر بطور مناسبی از میان دو جسم سنگین که در فاصله ای از هم قرار دارند عبور داده شود انحراف آن هنگام عبور از مجاورت جسم اول و سپس از مجاورت جسم دوم به خوبی معلوم میشود و این انحراف قابل عکسبرداری است. این آزمایش گسترده بودن ذره را نشان می دهد. بر طبق این آزمایش انحراف زیاد پرتو لیزر فقط در اثر پراش نبوده بلکه مربوط به جسم است. بر حسب این نظریه هر ذره, مثلاً الکترون, کوارک یا گلویون نقطه شکل نیست بلکه بی نهایت گسترده است و در مرکز آن چگالی بسیار زیاد بوده و هر چه از مرکز فاصله بیشتر شود آن چگالی بتدریج کم می شود. بنابراین یک پرتو نور از یک فضای چگالی عبور کرده و شکست پیدا میکند و انحراف می یابد.

 


اختلاف تئوری بی نهایت بودن ذرات با تئوریهای قبلی:

 

 

در تئوریهای قبلی هر ذره قسمت کوچکی از فضا را در بر دارد یعنی دارای شعاع معینی است و خارج از آن این ذره وجود ندارد ولی در این تئوری ذره تا بی نهایت گسترده است و قسمتی از آن در همه جا وجود دارد. در تئوریهای جاری نیروی بین دو ذره از تبادل ذرات دیگر ناشی می شود و این نیرو مانند توپی در ورزش بین دو بازیکن رد و بدل می شود و این همان ارتباطی است که یبن آنها حاکم است و در تئوریهای جاری تبادل ذرات دیگری این ارتباط میان دو ذره را ایجاد میکند. مثلاً نوترون که بین دو ذره مبادله می شود, اما در تئوری دکتر حسابی ارتباط بین دو ذره همان ارتباط گسترده ایست که در همه جا بعلت موجودیت آنها در تمام فضا بین آنها وجود دارد.

 


ارتباط این تئوری با تئوری نسبیت انیشتین:

 

 

تئوری انیشتین می گوید: خواص فضا در حضور ماده با خواص آن در نبود ماده فرق دارد, به عبارت ریاضی یعنی در نبود ماده, فضا تخت است ولی در مجاورت ماده فضا انحنا دارد. اگر بگوییم یک ذره در تمام فضا گسترده است در هر نقطه از فضا چگالی ماده وجود دارد و سرعت نور به آن چگالی بستگی دارد به زبان ریاضی به این چگالی می توان انحنای فضا گفت.

 

 

ارتباط فلسفی این تئوری با فلسفه وحدت وجود:

 

 

در این نگرش همه ذرات جهان بهم مرتبط هستند. زیرا فرض بر این است که هر ذره تا بی نهایت گسترده است و همه ذرات جهان در نقاط مختلف جهان با هم وجود دارند.یعنی در واقع قسمت کوچکی از تمام جهان در هر نقطه ای وجود دارد.

 

 

عکسی از آخرین ساعات عمر پروفسور حسابی



آخرین عکس دکتر حسابی



موزه دکتر حسابی

 

 

موزه دکتر حسابی

 

 

اندک زمانی پس از مرگ دکتر حسابی در سال ۱۳۷۲، خانه او تبدیل به موزه‌ای شد که در آن وسایل شخصی، مدارک علمی و تحصیلی، نشان‌ها و تقدیرنامه‌ها و عکس‌های قدیمی و متن نطق‌ها و نوشته‌ها، از جمله پژوهش‌های مربوط به بی نهایت بودن ذرات، در آن به نمایش گذاشته شده‌است. این موزه در خیابان تجریش - خیابان مقصودبیک قرار دارد.