دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک


زمانه در حال عوض شدن است. به اواخر دهه‌ی 90 و اوایل قرن 21 برگردیم، زمانی که درباره‌ی خودروهای جمع‌وجور و کامپکت سخن می‌گفتید، فکر مردم حول‌وحوش خودروهای ارزان و نسبتاً کم‌مصرف می‌چرخید. این روزها، شرایط عوض‌شده است.

وب‌سایت پدال: زمانه در حال عوض شدن است. به اواخر دهه‌ی 90 و اوایل قرن 21 برگردیم، زمانی که درباره‌ی خودروهای جمع‌وجور و کامپکت سخن می‌گفتید، فکر مردم حول‌وحوش خودروهای ارزان و نسبتاً کم‌مصرف می‌چرخید. این روزها، شرایط عوض‌شده است. بسیاری از خودروهای جمع‌وجور تولید می‌شوند که به جعبه‌ای متحرک از فناوری بدل گشته‌اند که گاهی ترجیح می‌دهید به‌جای خودروهای بزرگ‌تر یا لوکس‌تر همین نوع سدان ها را خریداری کنید. در اینجا 10 نمونه از تکنولوژیک‌ترین خودروها را گردآوری کرده‌ایم که امیدواریم موردپسند شما عزیزان قرار گیرد.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

تویوتا پریوس

محبوب‌ترین خودروی هیبریدی دنیا تویوتا پریوس است که با تکنولوژی‌های جدیدی عرضه می‌شود که به‌عنوان نمونه می‌توان از کنترل‌های تهویه نام برد که به‌صورت مخصوص هوا را به نواحی که سرنشینان قرار دارند هدایت می‌کند و همچنین سیستمی که به عابران پیاده در هنگام نزدیکی شما هشدار می‌دهد. به این موارد نیرومحرکه‌ی بازنگری شده را هم اضافه کنید که مصرف سوخت خوب 4 و 4.4 لیتر در صد کیلومتری را برای بزرگراه و شهر ارائه می‌کند. نسخه‌ی منحصربه‌فرد سیستم اطلاعات سرگرمی تویوتا هم وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا هر قطره‌ی سوخت را صرفه‌جویی کنید و با داشتن پریوس، هم می‌توانید از تکنولوژی‌های آن لذت ببرید و هم کره‌ی زمین را نجات دهید.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



سوبارو ایمپرزا

هرچند که نسل فعلی ایمپرزا سال آخر تولید خود را سپری می‌کند اما این خودرو از بهینه‌سازی‌هایی همچون سیستم اطلاعات سرگرمی استارلینکی که امکان دسترسی به گوشی هوشمند و بسیاری امکانات دیگر را فراهم می‌کند برخوردار شده است. سیستم ایمنی EyeSight ایمپرزا هم این خودرو را به یکی از ایمن‌ترین نمونه‌ها تبدیل می‌کند و در تست‌های موسسه IIHS ایمپرزا بالاترین نمره را برای پیشگیری از برخورد جلوی خودرو دریافت کرده است.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



کیا فورته

این خودرو که برای سال 2017 نونوار شده، بسته‌ی کاملی از ویژگی‌های ایمنی فعال را دریافت نموده که از بسیاری از برخوردها و تصادفات پیشگیری کند. به‌علاوه، فورته از آخرین نسخه‌ی سیستم اطلاعات سرگرمی UVO کیا برخوردار است و حالا این اجازه را به شما می‌دهد که با دستگاه اندرویدی یا دستیار سیری خود به اندروید اتو یا اپل کارپلی وصل شوید.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



شورولت ولت

حالا پیش از آنکه پیشرانه‌ی بنزینی به کار افتد، ولت می‌تواند 85 کیلومتر بیش از قبل راه برود و محدوده‌ی حرکتی 675 کیلومتری را ارائه می‌کند که مسافتی مساوی با یک خودروی غیرهیبریدی است. برای سال 2017، ولت بسته‌ی کاملی از تکنولوژی‌های ایمنی فعال را دریافت کرده است که ازجمله‌ی آن‌ها می‌توان به سیستم اطلاعات سرگرمی جدید مای لینک، سازگاری با اندروید اتو و اپل کارپلی، صفحه لمسی بزرگ 8 اینچی و سیستم Bose اشاره کرد.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک


ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



فولکس‌واگن گلف

با نسخه‌های قابل‌دسترس برای هر سلیقه‌ای، خانواده‌ی فولکس گلف دسته‌ی کاملی از خودروهای کاربردی، کم‌مصرف و جذاب را پیشنهاد می‌دهد. همچنین به این لیست می‌توانید مزیت‌های تکنولوژیکی بی‌شماری را هم اضافه کنید. فولکس‌واگن حالا سیستم اطلاعات سرگرمی MIB جدید را به گلف افزوده که اینترفیس بهتر به همراه صفحه لمسی بزرگ 6.5 اینچی را باقابلیت حمایت از اندروید اتو و اپل کارپلی در دسترس قرار می‌دهد.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



مزدا 3

یکی از خودروهای کامپکتی که سیستم سرگرمی اطلاعات درجه 1 را ارائه می‌دهد مزدا 3 است. سیستم مزدا کانکت این خودرو از اینترفیسی دوستانه با گرافیکی جالب برخوردار است. علاوه بر این سیستم چندرسانه‌ای، مزدا 3 بسته‌ی ایمنی فعال را هم پیشنهاد می‌دهد که از پیشروترین آن‌ها می‌توان به سیستم پیشگیری از برخورد عقب خودرو اشاره کرد.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



هیوندای الانترا

مدل کاملاً جدید 2017 هیوندای الانترا حالا یکی از تکنولوژیک ترین خودروهای کامپکت در دسترس است. نه‌تنها این خودرو از بسته‌های ایمنی فعالی همچون ترمز اضطراری خودکار و تشخیص عابران پیاده برخوردار است، بلکه با سیستم اطلاعات سرگرمی جدیدی عرضه می‌شود که در سطح بالایی قرار دارد و با هر دو سیستم اندروید اتو و اپل کارپلی سازگار است.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



شورولت کروز

خودروی دیگری که کاملاً جدید است شورلت کروز 2016 می‌باشد که ویژگی‌های چندرسانه‌ای جدیدی با خود به همراه دارد. سیستم اطلاعات سرگرمی جدید مای لینک با اندروید اتو و اپل کارپلی سازگار است و از تکنولوژی ارتباطی 4G LTE و شارژ بی‌سیم موبایل بهره می‌گیرد.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



مینی کلابمن

بزرگ‌ترین مینی تولیدشده یعنی کلابمن با همه‌ی گجت های جدیدی که معمولاً در لیست آپشن های BMW دیده می‌شود به بازار عرضه‌شده است. از هدآپ دیسپلی و ویژگی پارک خودکار گرفته تا سیستم اطلاعات سرگرمی مینی، کلابمن عزم خود را جزم کرده تا شما را راضی نگه دارد. از ویژگی‌های ایمنی فعال مینی می‌توان به دستیار رانندگی فعال شامل هشدار برخورد جلو و هشدار خروج از خط اشاره کرد.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک



هوندا سیویک

برای سال 2016 هوندا سیویک بهینه‌سازی‌های گسترده‌ای را به خود دیده که آن را به سنگ محک این کلاس تبدیل کرده است. مدل سطح بالای تورینگ بسته‌ی کاملی از تکنولوژی‌ها را ارائه می‌کند که عبارت‌اند از سیستم اطلاعات سرگرمی جدید هوندا لینک، سیستم صوتی 450 واتی، صفحه لمسی 7 اینچی و ناوبری. همچنین دسته‌ی کاملی از سیستم‌های ایمنی وجود دارند که از برخورد شما با دیگر خودروها جلوگیری می‌کنند.

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک

ده خودروی جمع‌وجور و تکنولوژیک


ویدیو مرتبط :
خودروی جدید جمع شونده

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اولین خودروی برقی 2 سرنشین




قاصدک نصیر - اولین خودروی برقی 2 سرنشین ایرانی

 

اولین خودروی برقی

رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی از تولید انبوه خودروی برقی این دانشگاه در کیش خودرو خبر داد و گفت: دانشگاه صنعتی خواجه نصیر امتیاز تولید انبوه نخستین خودروی برقی دو سرنشین ایرانی را به شرکت خودروسازی کیش خودرو فروخت. محمد تقی بطحایی با بیان این خبر گفت: امتیاز "قاصدک نصیر" نخستین خودروی برقی دو سرنشین ایرانی برای تولید انبوه طی قراردادی که با شرکت خودروسازی کیش خودرو منعقد شده است، واگذار شد.

 

 

وی با بیان اینکه این خودرو محصول مشترک دانشکده های برق و مکانیک دانشگاه خواجه نصیر است، خاطرنشان کرد: خودروی برقی دو سرنشین ایرانی با حمایت علمی و نظارت دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی در کیش تولید خواهد شد.

 

 

رئیس دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی درباره این خودرو گفت: این خودرو با یک بار شارژ 100 کیلومتر را با سرعت 80 کیلومتر در ساعت می پیماید ضمن اینکه آلودگی هوایی و صوتی نیز ایجاد نمی کند. همچنین 8 باتری 120 آمپر و 12 ولت برای یک بار شارژ این خودرو کافی است.

 

 

بطحایی از مدیریت بهینه مصرف انرژی به عنوان مزیت قابل توجه نخستین خودروی برقی دو سرنشین ایرانی نام برد و افزود: این خودرو بازیافت انرژی نیز دارد زیرا موتور آن در سراشیبی ها انرژی را به باتری برمی گرداند. به طور کلی می توان گفت که این خودرو راندمانی بالا با کمترین مصرف انرژی دارد.

 

 

رئیس دانشگاه خواجه نصیر با اعلام اینکه مدارک علمی مربوط به ساخت این خودروی برقی آماده است، افزود: این مدارک علمی به زودی به کارخانه تحویل خواهد شد. البته قرارداد و تفاهم نامه با شرکت خودروسازی منعقد شده و مقرر شده که شرکت خودروساز به ازای حمایت علمی دانشگاه خواجه نصیر، درصدی از فروش این خودرو را برای تقویت بنیه علمی دانشگاه خواجه نصیر به این دانشگاه ارائه دهد.

 

 

 

اولین خودروی برقی

 


به گزارش کائسنا به نقل از مهر، اولین خودروی برقی دو سرنشین به نام "قاصدک نصیر" به همت دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی طی 10 ماه تلاش 12 شهریور ماه امسال رونمایی شد. تمامی قسمتهای این خودرو در داخل کشور طراحی و تولید شده است.

 

 

الکتروموتور این خودرو توان خود را از 8 باطری 12 ولت سرب و اسید که با یکدیگر سری شده اند و دارای جریان 55Ah هستند دریافت می کند و در صورت استفاده از باتریهایی با جریان بالاتر، شتاب خودرو به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.

 

 

قاصدک نصیر،اولین خودروی برقی

 

 

موتور "قاصدک نصیر" از نوع آسنکرون 3 فاز با توان و دور نامی 9 کیلووات است. این الکتروموتور گشتاور ماگزیمم خود را از زمان شروع به حرکت در اختیار راننده قرار می دهد و این قابلیت یکی از مزایای موتورهای الکتریکی نسبت به انواع احتراقی است. وزن این موتورها 60 کیلوگرم و راندمان متوسط آن در حدود 70 درصد است.



جعبه دنده و دیفرانسیل این خودرو متعلق به خودروی پراید است و بدون هیچ تغییری در این خودرو نصب شد. در خودروی پراید تعویض دنده با استفاده از کلاچ است ولی در "قاصدک نصیر" بدون کلاچ دنده تعویض می شود.



اولین خودروی برقی



سیستم ترمز این خودروی برقی ترکیبی از الکتریکی و مکانیکی است. ترمز الکتریکی در زمانی که راننده پای خود را از پدال گاز بر می دارد به کار می افتد و با تبدیل انرژی جنبشی خودرو به انرژی الکتریکی از سرعت خودرو کاسته می شود. سیستم مکانیکی ترمز نیز در چرخهای جلو از نوع دیسکی و در عقب از نوع کاسه ای است که با استفاده از نیروی هیدرولیک و بوستر خلاء عمل می کند.