دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

تاثیر خمیازه بر مغز انسان



اخبار ,اخبار علمی ,تاثیر خمیازه بر مغز انسان

 

اخبار علمی - تاثیر خمیازه بر مغز انسان

بررسی های اخیر محققان دانشگاه های وین، اتریش، فلوریدا، و دانشگاه ایالتی نیویورک نشان می دهد که دلیل اصلی خمیازه، تنظیم حرارت و خنک شدن مغز است.

به گزارش ایرنا به نقل از ساینس، محققان تا امروز بر این باور بودند که علت اصلی خمیازه، اکسیژن رسانی به مغز یا خون است ولی تحقیقات اخیر نشان می دهد که خمیازه باعث تنظیم حرارت مغز می شود.

دمای مغز تابع عواملی مانند چرخه خواب، استرس و تحریک غشای مغز است. زمانی که دمای مغز افزایش می یابد، نیاز به خمیازه احساس می شود تا هوای خنک جایگزین هوای گرم ناحیه مغز شود.

در خمیازه معمولا دیواره نازک خلفی سینوس فک بالا مانند پمپ دم عمل می کند و مانند یک سیستم خنک کننده، دمای مغز را کاهش می دهد.

سیستمی مشابه این سیستم خنک کننده در پرندگان نیز گزارش شده است.

درهنگام خمیازه، جریان خون در ناحیه گردن، سر و صورت افزایش پیدا می کند و هوای خنک وارد شده به بدن باعث کاهش دمای مایع نخاعی و خون می شود.

کاهش دمای مغز باعث افزایش کارایی این سیستم پیچیده و بهبود خلق و خو می شود.

در ادامه تحقیقات آمده است که فرکانس خمیازه در فصل های مختلف متفاوت است. نتایج این تحقیقات نه تنها در دانش فیزیولوژی کاربرد دارد؛ بلکه در درک بهتر بیماری های صرع و ام اس نیز موثر است. علاوه بر این، خمیازه های ممتد می تواند نشانه ای بر وجود نوعی اختلال در مغز باشد.

اخبار علمی - ایرنا

 


ویدیو مرتبط :
خمیازه کشیدن چگونه باعث خنک شدن مغز می شود؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تاثیر خواب لحظه ای بر مغز انسان


خواب لحظه ای پدیده ای است که در آن شخص بدون قصد قبلی و برای مدتی که بین کسری از ثانیه تا حداکثر 10 ثانیه به طول می انجامد، هوشیاری خود را از دست می دهد و معمولا با تکان ناگهانی سر، هوشیاری خود را به دست می آورد.

خبرگزاری ایرنا: خواب لحظه ای پدیده ای است که در آن شخص بدون قصد قبلی و برای مدتی که بین کسری از ثانیه تا حداکثر 10 ثانیه به طول می انجامد، هوشیاری خود را از دست می دهد و معمولا با تکان ناگهانی سر، هوشیاری خود را به دست می آورد.

معمولا خستگی مفرط، علت اصلی خواب لحظه ای است. خوابیدن، یکی از نیازهای ضروری بدن است و هنگامی که برای مدتی طولانی از خوابیدن امتناع می کنیم، مغز برای جبران این نیاز خود، ناگهان غیرفعال می شود؛‎ البته ممکن است این اتفاق تنها چند ثانیه به طول انجامد.

در هنگام خواب لحظه ای، مغز به اجبار چرت می زند، چرا که کمبود خواب مانع عملکرد صحیح بخش هایی از مغز شده و تنها با خوابیدن عملکرد این بخش ها اصلاح می شود.

محققان برای بررسی خواب لحظه ای، گروهی از داوطلبان را به مدت 22 ساعت بیدار نگه داشتند. سپس از آن ها خواسته شد درون دستگاه fMRI بخوابند تا عملکرد مغز آن ها در طول خواب اسکن شود. در نتیجه تحقیق معلوم شد تمام داوطلبان در فواصل زمانی کوتاه بیدار می شوند و مجددا به خواب لحظه ای فرو می روند. نکته جالب این که در طول خواب های لحظه ای، فعالیت تالاموس که مسئولیت کنترل خواب را بر عهده دارد، کاهش و در مقابل فعالیت بخش هایی از مغز که وظیفه کنترل و پردازش حواس و تمرکز را برعهده دارند، افزایش می یابد. بنابراین با وجود این که بخش هایی از مغز به خواب فرو می روند، بخش های دیگری از آن فعالیت خود را تشدید می کنند.

در سال 2011 میلادی نیز محققان دانشگاه ویسکانسین دریافتند برخی از سلول های عصبی مغز در هنگام کم خوابی می توانند برای مدت کوتاهی غیرفعال شوند؛ در حالی که سایر بخش های مغز فعال باقی می ماند.

یکی از مهمترین تبعات ناگوار خواب لحظه ای، تصادفات رانندگی است. بر اساس نظرسنجی که در انگلیس انجام گرفته است، 45 درصد از مردان و 22 درصد از زنان در هنگام رانندگی به خواب لحظه ای فرو می روند.

گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Neuroimage منتشر شده است.