دانش و فناوری


2 دقیقه پیش

گرفتن ویزای انگلیس در ایران

از زمانی که اخذ وقت سفارت انگلیس در تهران ممکن شد، بسیاری از مشکلات متقاضیان این ویزا نیز به فراموشی سپرده شد. اگر چه هنوز هم بعضی از متقاضیان این ویزا، به جهت تسریع مراحل ...
2 دقیقه پیش

دوره مدیریت پروژه و کنترل پروژه با MSP

پروژه چیست؟ پروژه به مجموعه ای از فعالیتها اطلاق می شود که برای رسیدن به هدف خاصی مانند ساختن یک برج، تاسیس یک بزرگراه، تولید یک نرم افزار و … انجام می شود. در همه پروژه ...

بلندی قد در 95 درصد موارد ارثی است/ ورزش و تغذیه تاثیری در رشد قد ندارند





اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

یك متخصص ارتوپدی:

بلندی قد در 95 درصد موارد ارثی است/ ورزش و تغذیه تاثیری در رشد قد ندارند

به گفته یك متخصص ارتوپدی، ورزش، تغذیه و استفاده از مكمل‌ها و داروهای افزایش قد هیچ تاثیری در رشد قد ندارد.

دكتر علی تركمان در گفت‌وگو با ایسنا، در این رابطه افزود: 95 درصد فاكتورهای موثر در رشد قد ارثی است و فقط در پنج درصد موارد فاكتورهای دیگر نظیر ورزش و تغذیه موثر است.

وی تاكید كرد: فاكتورهای غیرارثی نیز در همان نسل تاثیری ندارد بلكه باید چند نسل بگذرد تا این فاكتورها تاثیر خود را نشان دهند.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت: قد هر فرد از صفحات رشدی انتهای استخوان‌ها رشد می‌كند كه این صفحه‌ها در دختران قبل از سن 16 سالگی و در پسران پیش از 18 سالگی فعال‌اند و پس از رسیدن به این سنین به علت پایان فعالیت صفحات دیگر رشدی در قد افراد صورت نخواهد گرفت.

وی افزود: پس از پایان فعالیت صفحات رشدی تنها قطر استخوان‌ها افزایش پیدا كرده و تراكم آنها كم و زیاد می‌شود.

عضو هیات علمی دانشكده علوم پزشكی دانشگاه تهران با بیان اینكه درمان كوتاهی قد فقط پیش از سن 16 سالگی در دختران و 18 سالگی در پسران امكان‌پذیر است، افزود: در مواقعی كه كوتاهی قد به علت اشكال در ترشح هورمون رشد به وجود می‌آید با تجویز داروهای هورمونی این مشكل قابل رفع است.

تركمان با تاكید بر اینكه از آنجا كه درمان با هورمون رشد در مدت طولانی امكان‌پذیر است، افزود: درمان با استفاده از این داروها عوارضی هم در پی دارد و كسی كه از لحاظ هورمونی سالم بوده ولی قد كوتاهی دارد، نباید از این داروها استفاده كند.

وی تاكید كرد: تنها راهی كه باعث افزایش قد می‌شود، عمل جراحی است اما به علت دردسرها و مشكلات فراوانی كه به وجود می‌آورد به همه افراد توصیه نمی‌شود و تنها هنگامی لازم است كه فرد دچار نابرابری در طول اندام‌ها باشد یعنی یكی از پاها طبیعی و پای دیگر كوتاه‌تر باشد.

عضو هیات علمی دانشكده علوم پزشكی دانشگاه تهران ادامه داد: ممكن است نابرابری پاها به علت بیماری‌های مادرزادی، تصادف و ایجاد آسیب در صفحات رشدی، عفونت یا تروما باشد كه با استفاده از عمل جراحی می‌توان پای كوچك‌تر را به اندازه طبیعی رساند.

تركمان اظهار كرد: هنگام عمل، ساق پای بیمار شكسته و دستگاه مخصوصی به آن بسته می‌شود كه روزی یك میلی‌متر به قد آن دستگاه افزوده می‌شود. این عمل عوارض بسیاری نیز در پی خواهد داشت كه از آنها می‌توان جوش نخوردن‌ها استخوان‌ها، عفونت و عدم تشكیل استخوان در قسمت مربوطه را نام برد.

وی با بیان اینكه داروهایی حاوی زینك، كلسیم و روی كه توسط رسانه‌ها تبلیغ می‌شوند هیچ تاثیری بر افزایش قد ندارند، افزود: زینك ورودی مواد ریزمغذی هستند كه مقدار كمی از آن برای برطرف كردن نیاز طبیعی بدن لازم است، اما اگر بیش از حد وارد بدن شود نه تنها نتیجه مطلوبی نخواهد بود بلكه عوارض بسیاری را هم در پی دارد كه به هیچ وجه استفاده از آنها توصیه نمی‌شود.

وی در پایان اظهار كرد: ورزش‌هایی مانند بسكتبال، والیبال و دیگر ورزش‌های كشتی تنها باعث می‌شود فرد اندام ورزیده‌ای داشته باشد اما هیچ تاثیری بر بلندی قد ندارد./ایسنا

 

 


ویدیو مرتبط :
برای بلندی قد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تاثیر ورزش بر رشد قد کودک چقدر است؟


آیا ورزش هایی مانند کشتی، وزنه برداری و حتی ژیمناستیک باعث کوتاه شدن قد می شوند؟ برای پاسخ به این پرسش بهتر است نگاهی به فرآیند استخوان سازی و رشد قد بیندازیم.

هفته نامه سلامت - حمید مهدوی محتشم*: آیا ورزش هایی مانند کشتی، وزنه برداری و حتی ژیمناستیک باعث کوتاه شدن قد می شوند؟ برای پاسخ به این پرسش بهتر است نگاهی به فرآیند استخوان سازی و رشد قد بیندازیم. در بدن 206 استخوان وجود دارد که به انواع مختلفی تقسیم می شوند؛ به عنوان مثال، استخوان های دراز از یک تنه تقریبا استوانه ای با یک قسمت پهن در 2 انتها تشکیل شده اند. این گروه بیشتر استخوان های اندام فوقانی (مانند بازو) و اندام تحتانی (مانند ران) را دربر می گیرند.

تاثیر ورزش بر قد کودک

در استخوان های دراز صفحات رشدی وجود دارد که صفحه ای غضروفی است که بین 2 قسمت اپی فیز و دیافیز استخوان های بدن قرار دارد و رشد طولی آنها را امکان پذیر می کند. این رشد از دوران جنینی آغاز و در انسان (حدود 20 سالگی) با استخوانی شدن کامل آن خاتمه می یابد. سلول های غضروفی موجود در عمقی ترین لایه صفحه رشد با تکثیر و نمو خود مقدمات تشکیل بافت استخوانی را فراهم می کنند و به طول استخوان می افزایند. البته عوامل متعدد محیطی، داخلی و هورمونی به خصوص هورمون رشد در فعالیت صفحه های رشد دخالت دارند. در این مطلب به آثار ورزش بر رشد قدی افراد اشاره خواهیم کرد.

1- عوامل افزایش دهنده قد کودکان

• تغذیه مناسب؛ یعنی مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم، ویتامین D و C.

• توجه به وضعیت بدنی: یعنی صاف ایستادن و درست نشستن و...

• انجام ورزش های موثر: یعنی ورزش هایی که باعث تقویت استخوان ها و عضلات می شود.

2- عوامل کاهش دهنده قد کودکان

• تغذیه نامناسب؛

• صدمه های دوران کودکی قبل از بسته شدن صفحه رشد که می تواند عوارضی مانند توقف رشد، کوتاهی اندام، انحراف محور طولی استخوان، پای پرانتزی یا پای ضربدری ایجاد کند؛

• برخی بیماری های متابولیک و مادرزادی؛ مانند راشیستیم، آکرومگالی و آکندروپلازی و...

• وضعیت بدنی نادرست؛ مانند بدنشستن، بد ایستادن و راه رفتن به صورت خمیده.

تاثیر ورزش بر قد کودک

3- تاثیر ورزش بر صفحات رشد

ورزش باعث وارد آمدن فشارهایی بر بدن می شود که این فشارها روی صفحات رشدی اثر می گذارند. اگر این فشارها شدید نباشد، باعث تحریک صفحات رشدی و رشد بهتر استخوان در نتیجه افزایش قد می شود ولی اگر این فشارها بیش از حد باشد، موجب تخریب صفحات رشدی و بسته شدن این صفحات خواهدشد. بنابراین فرد رشد نخواهد کرد، نه اینکه قدش کوتاه شود.

 برای مثل، اگر قد نوجوانی 150 سانتی متر است و دچار تخریب صفحات رشدی شده، قد او به 149 سانتی متر کاهش نمی یابد بلکه در همان 150 سانتی متر باقی خواهدماند و دیگر رشد نخواهدکرد. البته این موضوع تا سن 18 تا 20 سالگی صادق است و پس از این سن صفحات رشدی به حداکثر رشد خود می رسند و دیگر رشدی نخواهند داشت.

4- ورزشی که برای کودکان ضرر دارد

اگر کودکی 6 روز در هفته و هر روز بیش از 3 ساعت به یک فعالیت ورزشی شدید مانند فوتبال یا دو و میدانی بپردازد، فشارها شدیدی بر صفحات رشدش وارد می شود اما اگر کودک روزانه 30 دقیقه یا هفته ای 5-4 بار به مدت 1 ساعت ورزش های دو، والیبال، بسکتبال یا فوتبال انجام دهد، باعث تحریک صفحات رشدی اش می شود و به رشدش کمک می کند. در کل، ورزش کردن کاری بسیار مهم و حیاتی است که باید زیر نظر متخصصان علوم ورزشی انجام شود؛ به خصوص در رده های سنی زیر 18 سال و بالای 40 سال.

تاثیر ورزش بر قد کودک

5- چه ورزشی در چه سنی مناسب است؟

به طور کلی، ورزش، بدن را در روند طبیعی طبیعت انسان قرار می دهد و باعث تکامل روانی و جسمانی اش می شود. به همین دلیل باید با توجه به فرآیند رشد، نمو و تکامل ورزش های مربوطه را نیز انجام دهیم. سازمان ورزش آمریکا در این باره دستورالعملی منتشر کرده که به آن اشاره می کنیم.

* شنا:
اولین رشته ورزشی که می توان شروع کرد، شناست. این رشته ورزشی محدودیت سنی ندارد. حتی می توان در همان اوایل تولد نیز ورزش شنا را آغاز کرد که البته مستلزم استخر و مربی مخصوص نوزادان است. اما چرا این رشته بهترین رشته برای این رده سنی است؟ چون نوزاد و کودک احساس امنیت و آشنایی می کند. نوزاد در رحم ما در در کیسه آبی زندگی کرده و حالا آن محیط با فضای بیشتر برای او شبیه سازی می شود و می تواند با تکان دادن اندام خود در آب عضلاتش را تقویت کند.

* ژیمناستیک
: پس از 8 سالگی کودک می تواند ورزش ژیمناستیک را شروع کند. این ورزش موجب افزایش انعطاف بدنی و قوای جسمانی کودک می شود. همچنین به علت پرش ها و فرود هایی که در این رشته وجود دارد، صفحات رشدی وی تحریک می شود و موجب رشد قدی خوبی خواهدشد.

* ورزش های دیگر:
از سنین 10  تا 15 سال رشته های والیبال، بسکتبال و هندبال نیز ورزش های مناسبی هستند و پس از 15 سالگی رشته هایی مانند فوتبال، رشته های رزمی، رشته های راکتی و ورزش های دیگر را می توان شروع کرد.

* عضو انجمن آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی دانشگاه تهران