مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

کجا دروغ بگوییم ؟



دروغ,دروغ گفتن,رابطه دروغ و گناهان,دروغ از نظر قرآن,گناه دروغ گفتن,علت دروغ گفتن,عواقب دروغ گفتن

رابطه دروغ و گناهان دیگر از این نظر است که انسان گناهکار هرگز نمى‏ تواند، راستگو باشد،
 
راست گویى و مبارزه با کذب و دروغ از اهمیت فوق العاده ای در تعلیمات اسلامی برخوردار است. امام صادق (ع) مى ‏فرماید: "نگاه به رکوع و سجود طولانى افراد نکنید، چرا که ممکن است عادت آنها شده باشد، به طورى که اگر آن را ترک کنند ناراحت شوند، ولى نگاه به راست گویى و امانت داری آنها کنید"[1]؛ یعنی راست گویى و امانت ملاکِِ خوبی و ایمان افراد است.
 
در حدیثى از امام باقر (ع) آمده است: "خداوند متعال براى شر و بدى، قفل هایى قرار داده که کلید آن قفل ها شراب است (چرا که مانع اصلى زشتی ها و بدی ها عقل است و مشروبات الکلى عقل را از کار مى‏اندازد) سپس اضافه فرمود: دروغ از شراب هم بدتر است[2]

 رابطه دروغ و گناهان دیگر از این نظر است که انسان گناهکار هرگز نمى‏ تواند، راستگو باشد، چرا که راستگویى موجب رسوایى او است، و براى پوشاندن آثار گناه معمولا باید متوسل به دروغ شود. به عبارت دیگر، دروغ انسان را در مقابل گناه آزاد مى ‏کند، و راستگویى محدود.[3]
 
یکی از ضررهای بزرگ دروغ این است که نابود کننده سرمایه اطمینان است. مى‏ دانیم مهمترین سرمایه یک جامعه اعتماد متقابل و اطمینان عمومى است، و مهمترین چیزى که این سرمایه را به نابودى مى‏ کشاند دروغ و خیانت و تقلب است، و یک دلیل عمده بر اهمیت فوق العاده راستگویى و ترک دروغ در تعلیمات اسلامى همین موضوع است، ولی با این حال در موارد و شرایطی که اضطرار (احتیاج شدید) به دروغ گفتن در کار باشد گفتن دروغ جایز شمرده شده است، اما این جواز به مقدار اضطرار تا زمانی است که اضطرار وجود داشته باشد نه بیشتر. مقصود از اضطرار در اینجا، احتیاج شدید به ارتکاب دروغ برای جلو گیری از ضرر های بزرگی همچون به خطر افتادن جان انسان یا سلامتی او و یا جلوگیری از تهاجم دشمن به سرزمین اسلام و یا جلو گیری از اختلاف بین برادران مسلمان و به طور کلی تمام مواردی که اهمیتش از قبح دروغ بیشتر باشد.
 
این نکته را باید متذکر شد که اگر چه دروغ گفتن از دید شرع در موارد اضطرار و براى دفع ضررهای بزرگ و غیر قابل تحمل جایز است، اما چنانچه راهى وجود داشته باشد که بدون ارتکاب دروغ، ضرر را دفع کند باید آن راه بر گزیده شود. یکی از این راهها روش «توریه» است. توریه یعنی کلامى که از آن دو معنا فهمیده شود: یکى معناى ظاهر و آشکار که ذهن شنونده به سرعت به آن منتقل مى‏شود، و دیگرى معناى نهانى و ناپیدا که مقصود اصلى گوینده است و ذهن شنونده به آن منتقل نمى‏شود. اگر انسان براى برطرف کردن زیان از خود یا مسلمانى دیگر ناچار به استفاده از توریه یا دروغ شود، لازم است «توریه» کند.
 
در موارد اضطرار به ارتکاب دروغ، فرقی نیست که ضرر متوجه خود انسان باشد یا متوجه دیگر مومنین.
 
حضرت رضا (ع) ‏فرمود: همانا شخصى در حق برادر مسلمانش سخن راستى مى‏گوید که با این گفتار، او را گرفتار مى کند؛ پس نزد خدا از دروغگویان است و همانا شخصى در حق برادر مسلمانش دروغى مى‏گوید که با آن دروغ، از او دفع ضرر مى‏کند؛ پس نزد خدا از راستگویان است.[4]
 
امام صادق (ع) فرمودند: در روز قیامت، از هر دروغى بازخواست مى‏ شود، مگر از سه مورد: یکى این که شخصى که در حال جنگ، [ دشمن را ] فریب دهد، این دروغ از او برداشته مى‏شود؛ دوم هنگامى که دروغ باعث «اصلاح ذات البین» (حل اختلاف و ایجاد صلح و آشتى بین دو مسلمان) شود و....[5]
 
پیامبر اکرم (ص) به حضرت على(ع) وصیت فرمود: همانا خداوند دروغ به مصلحت و خیر را دوست دارد و از راستى که فساد در پى‏داشته باشد، متنفر است[6].

 البته رعایت مقدار و میزان دروغ لازم براى ایجاد صلاح، ضرورت دارد و نباید از حد لازم تجاوز کرد؛ چرا که تجاوز از حد لازم، انسان را به خوى دروغگویى مبتلا مى‏کند و حضرت صادق (ع) مى‏فرماید: اصلاح گر سرشت دروغگویى ندارد.[7] آنچه از روایت پیشین مى‏ توان فهمید این است که انسان به بهانه اصلاح جامعه، و ایجاد صلح و آشتى بین دو مسلمان، مجاز به دروغگویى بى‏ جا و بى‏ اندازه نیست؛ بلکه باید میزان لازم را رعایت کند.[8]

 --------------------------------------------------------------------------------
[1]سفینة البحار ماده" صدق" ؛ الکافی، ج 2، ص 104، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1365 هجرى شمسى.
[2]اصول کافى ج 2 ص 339. ان اللَّه عز و جل جعل للشر اقفالا، و جعل مفاتیح تلک الاقفال الشراب، و الکذب شر من الشراب.
[3]تفسیر نمونه، ج ‏11، ص 413.
[4] حر عاملی، وسائل الشیعة، ج 12، ص 255 ح 16238.
[5]کلینى، کافى، ج 2، ص 342، ح 18. قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یَقُولُ کُلُّ کَذِبٍ مَسْئُولٌ عَنْهُ صَاحِبُهُ یَوْماً إِلَّا کَذِباً فِی ثَلَاثَةٍ رَجُلٌ کَائِدٌ فِی حَرْبِهِ فَهُوَ مَوْضُوعٌ عَنْهُ أَوْ رَجُلٌ أَصْلَحَ بَیْنَ اثْنَیْنِ یَلْقَى هَذَا بِغَیْرِ مَا یَلْقَى بِهِ هَذَا یُرِیدُ بِذَلِکَ الْإِصْلَاحَ مَا بَیْنَهُمَا أَوْ رَجُلٌ وَعَدَ أَهْلَهُ شَیْئاً وَ هُوَ لَا یُرِیدُ أَنْ یُتِمَّ لَهُمْ.
[6]ان الله احب الکذب فی الصلاح و ابغض الصدق فى‏الفساد. حر عاملى، وسائل الشیعه، ج 12، ص 252، ح 16229.
[7]المصلح لیس بکذاب. کلینى، کافى، ج 2، ص 210، ح 7
[8]نک: تهرانی، مجتبی، سایت بلاغ.


منبع:qurantv.ir


ویدیو مرتبط :
چرا نباید دروغ بگوییم؟!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر ارشاد: تسلیم گروه های خود سر نخواهیم شد / اگر به تک‌خوانی زنان مجوز بدهیم، پای آن می‌ایستیم؛ چرا دروغ بگوییم؟!



اخبار,اخبار اجتماعی ,وزیر فرهنگ

وی با اشاره به بحث‌های مطرح‌شده درباره‌ی تک‌خوانی زنان، گفت: برخی گروه‌ها به دروغ، مردم متدین را بی‌جهت علیه دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحریک می‌کنند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان آنکه برخی از گروه های سیاسی تلاش می کنند با سوء استفاده از احساسات مذهبی مردم ، موسیقی را کم ارزش جلوه دهند گفت: این وزارتخانه با رعایت قانون، شرع، و موازین حکومت از موسیقی حمایت خواهد کرد.

به گزارش «انتخاب» علی جنتی در مراسم اختتامیه سی امین جشنواره بین المللی موسیقی فجر که شامگاه امشب (جمعه) در تالار وحدت در حال برگزاری است با اشاره به فضا سازی برخی گروه ها گفت: عده ای از گروه های سیاسی تلاش می کنند با بهره گیری از احساسات مذهبی مردم، موسیقی را کم ارزش جلوه دهند و در این زمینه باید با قدرت اعلام کنیم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، قانون، شرع، دین و موازین حکومت را بهتر از آنها می داند.

جنتی خاطرنشان کرد: بنابراین کنسرت های دارای مجوز همه موازین را رعایت کرده اند و ما از اجرای آنها حمایت می کنیم و تسلیم گروه های خود سر نخواهیم شد.

وی با اشاره به بحث‌های مطرح‌شده درباره‌ی تک‌خوانی زنان، گفت: برخی گروه‌ها به دروغ، مردم متدین را بی‌جهت علیه دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تحریک می‌کنند.

او همچنین در این‌باره تأکید کرد: اگر ما به تک‌خوانی زنان مجوزی هم بدهیم، صرحتا آن را اعلام می‌کنیم و پای آن می‌ایستیم؛ چرا دروغ بگوییم؟!

جنتی با تاکید بر آنکه نسبت به مراجع تقلید احترام ویژه ای قائل هستیم تصریح کرد می دانیم که دغدغه آنها از روی نگاه اسلامی و دینی است و ما به آنها می گوییم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تمامی موازین دینی را در اخذ مجوز آلبوم و اجراهای زنده رعایت کرده و خواهد کرد.

وزیر ارشاد حضور معنویت شرقی در موسیقی ایرانی و گرایش به موسیقی مفهومی در سی امین جشنواره موسیقی فجر را از دستاوردهای این رویداد برشمرد.

وی ادامه داد: بهره گیری از منابع غنی و اشعار نامداران سرزمین ایران همچون مولانا، سعدی و حافظ که مفاخر این سرزمین هستند بهره گیری از فرهنگ غنی ایرانی را در این رویداد تصدیق می کنند.

جنتی با بیان آنکه جشنواره موسیقی فجر جریان پویایی است که موسیقی را زنده نگه داشته است خاطرنشان کرد: در این میان همه باید با همدلی و همفکری تلاش کنیم که این جریان سازی ادامه داشته باشد.

جشنواره بین المللی موسیقی در سی امین گام خود در بخش های رقابتی، جنبی، بانوان، کودک، استعدادهای درخشان، نسل دیگر، نواحی و بین الملل از 24 بهمن ماه کار خود را آغاز کرد و امشب با معرفی برگزیدگان بخش های مختلف رقابتی به کار خود پایان می دهد.

وی ادامه داد: جشنواره موسیقی فجر فضایی را مهیا ساخته که هنرمندان جوان در بخش های مختلف معرفی شوند و البته حضور گروه های بین المللی و گروه های نواحی در جشنواره از دیگر دستاوردهای این رخداد به شمار می آیند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سخنان خود با تاکید بر آنکه تاسیس کانون موسیقیدانان جوان که از سوی دبیر جشنواره (حسن ریاحی ) پیشنهاد شد را مورد حمایت قرار خواهد داد افزود: اساتید نیز باید با حمایت خود دولت را کمک کنند تا در این کانون رشد استعدادهای جوان را نیز شاهد باشیم.

وی در ادامه با اشاره به سخنرانی حجت الاسلام والمسلین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری کشور در سال گذشته در جمع هنرمندان یادآور شد: این خبر خوب را باید به اهالی موسیقی بدهم که ارکستر سمفونیک تهران در روزهای پایانی سال جاری فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و ارکستر ملی در دو ماه آغازین سال 1394 فعالیتش را از سر خواهد گرفت.

جنتی خاطرنشان کرد: بسیاری از مشکلات شروع کار ارکستر ملی و سمفونیک مادی بود که خود نیز این موضوع را به طور مداوم در هیات دولت مطرح کردم اما سرانجام و تاکنون 40 درصد اعتبارات لازم برای ادامه کار این دو ارکستر اختصاص یافته است.

وی در پایان گفت: دولت یازدهم و وزارت ارشاد به عنوان نماینده آن در میان هنرمندان، تمام توان خود را به کار می گیرد تا از هنر و موسیقی فاخر این سرزمین دفاع کند.

اخبار فرهنگی - انتخاب