مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

چرا آتش بر حضرت ابراهیم گلستان شد؟



ابراهیم,حضرت ابراهیم,زندگی ابراهیم,پیامبران اولوالعزم

ابراهیم(علیه‌السلام) دومین پیامبر اولوالعزم است كه دارای شریعت و كتاب مستقل بوده، و دعوت جهانی داشته، او حدود هزار سال بعد از حضرت نوح(علیه‌السلام) ظهور كرد و سلسله نسب او تا نوح را چنین نوشته‌اند: «ابراهیم بن تارخ بن ناحور بن سروح بن رعو بن فالج بن عابر بن شالح بن ارفكشاذ بن نوح»

این پیامبر بزرگ در شهر «اور» از شهر‌های بابل به دنیا آمد. یکی از وقایع و رویدادهای بزرگ زندگانی آن حضرت سرد شدن آتش نمرود بر اوست، شما نیز بارها و به تکرار این داستان را خوانده و یا شنیده اید، اما آنچه در این میان برای ما حائز اهمیت است نقل خود داستان نیست بلکه نکته ای است که دل این واقعه نهفته است.

شرح واقعه
خلاصه واقعه بدین شرح است که ابراهیم(علیه‌السلام) در پی فرصتی می‌گشت تا اینكه عیدی كه از آن مردم زمان بود، فرا رسید و رسم چنین بود كه همه مردم (جز بیماران) هنگام عید از شهر بیرون می‌رفتند و به گردش می‌پرداختند.

آن روز همه از شهر بیرون رفتند، حتی ابراهیم(علیه‌السلام) را نیز دعوت كردند كه با آن‌ها به خارج از شهر برود، ولی ابراهیم(علیه‌السلام) در پاسخ دعوت آن‌ها گفت: «من بیمار هستم و نتوانم با شما به گردش پرداخته و از شهر بیرون آیم. وقتی كه شهر كاملاً خلوت شد، ابراهیم(علیه‌السلام) یك تبر با خود برداشت، و به پرستشگاهی كه بت‌های آنان در آن قرار داشت رفت. مردم پس از برگزاری مراسم جشن خود، بازگشته و آنچه بر سر بت‌ها آمده بود، ملاحظه كردند.

آنان وحشت زده از خود پرسیدند، كدام فرد ستم پیشه به مقدسات ما چنین كرده است؟ با هم گفتند: به خدا سوگند كسى جرأت این كار را نداشته جز همان جوانى كه آنها را نكوهش می كرد و از آنها بیزارى می جست، و براى كشتن او وسیله‏اى بدتر از كشتن با آتش نیافتند، و از این رو هیزم فراوانى جمع كردند تا روزى كه قرار شد او را با آتش بسوزانند .

نمرود با لشكریانش براى تماشا آمدند و جایگاهى براى او ترتیب دادند كه از آنجا بنگرد تا چگونه آتش ابراهیم را در كام خود فرو خواهد برد. از آن سو ابراهیم را در منجنیق گذاردند (تا به سوى خرمن آتش پرتاب كنند) زمین (بناله درآمد) و گفت: پروردگارا بر روى زمین كسى جز او نیست كه تو را بپرستد آیا باید او به آتش بسوزد؟ پروردگار متعال (در پاسخ) فرمود: اگر مرا بخواند او را نجات خواهم داد.

دعای حضرت بر نجات از آتش چه بود؟
از امام باقر علیه السّلام روایت كرده اند كه فرمود: دعاى ابراهیم علیه السّلام در آن روز این بود كه گفت: «یا احد [یا أحد یا صمد] یا صمد، یا من‏ لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ یَكُنْ لَهُ كُفُواً أَحَدٌ» سپس گفت: ... «تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ‏» پس خداى تبارك و تعالى فرمود: تو را كفایت كردم (و نجات بخشم) و به آتش خطاب فرمود: «سرد باش» در این وقت سرما چنان شد كه دندان هاى ابراهیم از سرما به هم می خورد تا اینكه به دنبال آن خداى عز و جل فرمود : (قُلنَا یَا نَارُ کُونِی بَرداً و سَلاماً عَلَی اِبراهِیم)(انبیاء/69) «ای آتش! بر ابراهیم سرد و سلامت باش».(الروضة من الكافی / ترجمه رسولى محلاتى  /  ج‏2 /  220)

نکته نهفته در این ماجرا
هنگامی که حضرت را در منجنیق گذاردند که به آتش افکنند گفت حسبی الله و (تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ ) یعنی خدا کافیست مرا در هر حال، و هیچ چیز دیگر را اعتنا ندارم و همین راز نهفته در این ماجراست.

اعتماد به خدا و توکل به او و چشم امید به غیر از او نداشتن. (علل الشرائع) با اسناد به امام رضا (علیه السلام) مى‏نویسد: همانا خداوند تعالى ابراهیم را خلیل و دوست خود گرفت: چون او هیچ وقت احدى غیر خدا را اراده نكرد و از هیچ كس جز خداى عزّوجل درخواستى ننمود (همچنان كه مشهور است وقتى ابراهیم را در منجنیق نشانده و مى‏خواستند به سوى آتش پرتاب كنند، جبرئیل به نزدش آمد و گفت: آیا حاجتى دارى؟ فرمود: آرى ولى به شخص تو خیر، یعنى خداى من در برآوردن حاجتم مرا كفایت مى‏كند). (قصص الأنبیاء (قصص قرآن - ترجمه قصص الأنبیاء جزائرى) /154) 

از این جهت خدای تعالی فرمود: و ابراهیم الّذی وفّی ( نجم/37) یعنی و ابراهیمی که به گفته خود وفا کرد و به غیر من التفات و اعتنا نکرد. كلمه" توفیه" كه مصدر فعل" وفى" است به معناى آن است كه حق صاحب حق را تمام و كمال بپردازى، و توفیه ابراهیم (علیه السلام ) این بود كه آن جناب هر حق بندگى كه به عهده داشت تمام و كامل ادا كرد و به بهترین وجه هم ادا كرد. ( ترجمه المیزان، ج‏19، ص: 74)


به غیر از خدا هرگز
حضرت ابراهیم علیه السلام نه تنها در این واقعه بلکه در سایر رویدادهای زندگی اش دست نیاز به سوی دیگری دراز نکرده و چشم امید به غیر از خدا نداشته است و این امر تنها مختص آن حضرت نبوده بلکه سایر پیامبران و بزرگان دینی ما نیز موصوف به این خصیصه ارزشمند اخلاقی بوده و در لحظه لحظه زندگی خویش جز به درگاه حضرتش به جانب دیگری روی نمی کردند و این تفسیر عملی آیه 79 سوره انعام است : إِنِّی وَجَّهْتُ وَجْهِیَ لِلَّذی فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ حَنیفاً وَ ما أَنَا مِنَ الْمُشْرِکینَ.

حضرت ابراهیم به واسطه توسل و توکل به خدا و تنها یاری جستن از او از نعمت سرد شدن آتش بر خود بهره جست چرا که رحمت خدا بی انتهاست و لاجرم شامل حال تمامی بندگان خواهد بود چنانکه اگر فرعون نیز هنگامه غرق شدن، خدا را می خواند نه بنده اش را، خداوند او را نیز از غرقاب هلاک نجات می داد چنانکه در روایت داریم: غرق شدن فرعون علت دیگرى هم داشته و آن این بود هنگامى كه بالا و پائین می رفت در آب و در معرض هلاكت بود به موسى استغاثه كرد و از موسى یارى طلبید و به خداوند استغاثه نكرد و غرق گردید، و پس از آن به حضرت موسى وحى شد كه به فریاد فرعون نرسیدى چون او را نیافریده بودى و اگر به من التجاء آورده و استغاثه كرده بود به فریادش می رسیدم و او را غرق و هلاك نمی كردم و نجاتش می دادم‏. (علل الشرائع / ترجمه مسترحمى / 140 ) گر امید آدمی تنها و تنها  به خدا باشد سرد شدن آتش که سهل است دنیا و کائنات گلستان می شود .


اى یافته از جانب حقّ نعمت و ناز
زنهار مبر پیش كسى دست نیاز

گر خیر خود از غیر خدا مى‏جوئى‏
شك نیست كه ناامید مى‏گردى باز

 

منابع :
1. الروضة من الكافی / ترجمه رسولى محلاتى  /  ج‏2
2. علل الشرائع / ترجمه مسترحمى
3. ترجمه المیزان، ج‏19
4.قصص قرآن - ترجمه قصص الأنبیاء جزائرى
تبیان
 


ویدیو مرتبط :
حادثه در آتش انداختن حضرت ابراهیم (ع)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آتش سوزی پارک ملی گلستان مهار شد



 

آتش سوزی پارک ملی گلستان مهار شد

 

 آتش سوزی پارک ملی گلستان که از روز پنجشنبه آغاز شده بود، سرانجام با تلاش شبانه روزی نیروهای امدادی و مدیریت بحران استان شامگاه یکشنبه مهار شد.

به گزارش مهر، بیش از هزار نیروی مردمی، بسیج، سپاه، ارتش، لشگر 30 پیاده گرگان، ستاد مدیریت بحران، منابع طبیعی و ... برای مهار این حریق تلاش کرده اند.

همچنین سه دستگاه بالگرد برای مهار این حریق در روزهای اخیر در استان فعالیت داشتند و سرانجام با کوشش نیروهای عملیات، این بحران رفع شد.

جواد قناعت استاندار گلستان که روز یکشنبه از مناطق آسیب دیده جنگل گلستان و پارک ملی بازدید داشت، با انتقاد از عملکرد برخی رسانه ها برخی اخبار منتشر شده درباره این حادثه را تکذیب کرد.

وی که به همراه اعضای شورای تامین از مناطق حادثه دیده بازدید هوایی کرده بود، گفت:  آتش سوزی آنطوری که برخی رسانه های بیان کرده اند، نبوده است و این آتش سوزی در عرصه رخ داد و به صورت تاجی نبوده است.

وی اظهار داشت: به دلیل آنکه که در فصل پائیز و برگ ریزان هستیم، آتش سوزیها در سطح عرصه بوده است و این به آن معنی نیست که درختی آتش نگرفته ولی این آتش سوزی بسیار محدود جزیی بوده است.

وی یادآورشد: اینکه برخی دوستان در تهران نشسته اند و می گویند هزاران اصله درخت آتش گرفته است، بر چه اساس  و شاخصی مطرح می شود و کدام کارشناس و اهل فن این حرفها را مطرح می کند.

استاندار گلستان بیان داشت: تمامی این حرفها کذب محض بوده و تکذیب می شود و از همان ساعت اولیه مدیران مرتبط از جمله مدیران هلال احمر، ستاد مدیریت بحران، منابعه طبیعی، محیط زیست، ارتش، سپاه و .. برای اطفای حریق وارد عمل شدند.

جواد قناعت عنوان کرد: همه عوامل برای اطفای حریق بسیج شده بودند و حدود هزار نیروی مردمی و عملیاتی برای اطفای حریق در منطقه مستقر هستند.

 

آتش کامل مهار شد

وی افزود: اکنون آتش کاملا مهار شد و سه بالگرد نیز ساماندهی شد و فعال است و تا ساعات پایانی وقت امروز به شکل کامل و 100 درصد مهار شد.

استاندار گلستان عنوان کرد: به دلیل آنکه فصل، فصل برگ ریزان است و وزش باد در منطقه وجود دارد، برای پیشگیری از بروز آتش سوزیهای احتمالی، بالگردها در منطقه مستقر هستند و جای نگرانی وجود ندارد.

قناعت بیان داشت: اگر خدای نکرده باز به شکل نقطه ای آتش سوزی رخ  دهد، بالگردها و نیروها در منطقه مستقر هستند تا نسبت به عملیات اطفای حریق اقدام کنند.

وی از عملکرد برخی رسانه ها در تهران نسبت به حادثه حریق و تلاشهای صورت گرفته از مسئولان استان برای مهار آتش گلایه کرد و گفت: از تمامی مدیران و مسئولان مرتبط نظیر ستاد میریت بحران، بسیج، سپاه، ارتش، لشگر 30 پیاده گرگان، منابع طبیعی، هلال احمر و ... برای اطفای این حادثه تشکر می کنم.

وی یادآورشد: دستگاههای مرتبط در زمینه اطفای حریق جنگلها و پارک ملی خوب عمل کرده اند و به لطف الهی آتش مهار شد و جای هیچ نگرانی نیست.

وی گفت: اگر هزار اصله درخت آتش گرفته باشد، دیگر جنگل گلستانی باقی نمی ماند و معلوم نیست براساس کدام مستندات این گزارشها پخش شد.

 

بالگردها همچنان مستقر هستد

جواد قناعت عنوان کرد: آتش سوزی در عرصه بود، در تاج نبود و مهار شد و اکنون نیروهای امدادی و بالگردها در منطقه حضور دارند تا اگر حادثه ای رخ داد، مهار شود.

آتش سوزی پارک ملی گلستان از روز پنجشنبه آغاز شده بود و با پشتیبانی سه دستگاه بالگرد، مهار شد.

وجود پارک ملی گلستان در گلستان به غنای زیستی و جانوری منطقه افزوده است و این پارک، زیستگاه بسیاری از پرندگان و گنجشکان زیبا و پرتحرک آوازه خوان مانند دارکوب سیاه، بلبل، توکای باغی، انواع سهره ها، زرده پره ها، مگس گیرها، زنبور خورکها و دم سرخها است.

دوزیستان و خزندگان با پیشینه زیستی بسیار زیاد در این زیست کره وجود دارند که تاکنون آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته اند.

براساس مطالعات میدانی انجام شده سه گونه دو زیست، 24 گونه از خزندگان در پارک ملی گلستان شناسایی و گزارش شده است.

وزغ سبز، قورباغه جنگی، لاک پشت چهارچنگالی، آکامای صخره ای، مارمولک  بی پا، جکوی کاسپی، مار آبی و .. از دیگر دوزیستگاه و خزندگان موجود در این پارک ملی است.

یک هشتم گونه های گیاهی، یک سوم گونه های پردندگان، بیش از نیمی از گونه های پستانداران و شمار زیادی از گونه های جانوری و وحوش کشور در این پارک ملی و بین المللی زیست و زادآوری می کنند.

علاوه بر پرندگان، آهو، پلنگ، مرال، قوچ، میش، کل و بز، گرگ و.. از جمله گونه های موجود در زیستگاههای گلستان زیست و زاد می کنند.

گلستان تنها به دلیل اینکه یکی از زیستگاه های حیات وحش است بلکه به خاطر حفظ بخش قابل توجهی از تنوع زیستی کشور دارای اهمیت و جایگاه ویژه ای است..../ مهر