مذهبی


2 دقیقه پیش

دعای مشلول همراه ترجمه

دعای مشلول همراه ترجمه   موسوم به دعاى «الشاب المأخوذ بذنبه» [یعنى: جوانى كه به سبب گناهش گرفتار عذاب حق شده] این دعا از كتابهاى كفعمى و«مهج الدعوات» نقل شده، و دعایى ...
2 دقیقه پیش

رمزی برای استجابت دعا

یکی از این دعاهای ارزشمند، مناجات شریف شعبانیه است   بر اساس منابع روایی برترین و محبوب ترین کارها نزد خداوند متعال در بین بندگان خویش، دعا کردن معرفی شده است، از طرفی ...

زندگینامه آیت الله مجتبی تهرانی



آیت الله مجتبی تهرانی,زندگینامه آیت الله مجتبی تهرانی

زندگینامه آیت الله مجتبی تهرانی
آیت الله مجتبی تهرانی در سال 1316 در خانواده ‏ای از اهل علم، معرفت و شهادت و در تهران به دنیا آمد.
پدر ایشان مرحوم آیت ‏الله میرزا عبدالعلی تهرانی، از شاگردان مرحوم حاج ‌شیخ عبدالکریم حائری یزدی، فقیهی مجاهد و عارفی سترگ بود که در زمان تاریک حکومت پهلوی اول، با همراهی و رفاقت مرحوم آیت‌الله شاه‌آبادی بزرگ، به اقامة جماعت در مسجد جامع بازار تهران مشغول بود و در امر تربیت نفوس مستعد و راهنمایی سالکان الی ‏الله‏ تعالی اهتمام ویژه داشت.


وی طبق رسم تمامی خاندان‌های علم و معرفت، تحصیل در علوم دینی و اشتغال به علوم حوزوی را از دوران کودکی آغاز کرد و در امر تحصیل علوم، جدّیت فوق‌العاده‌ای داشت.
ایشان با هدایت و ارشاد والد بزرگوار خود، برای مدت چهار سال به مشهد مقدس مهاجرت کرد و در سایه الطاف حضرت علی‌بن‏ موسی الرضا(ع) مشغول به گذراندن سطح گردید و از محضر اساتید برجسته‌ای چون ادیب نیشابوری بهره برد.


سپس به قم مهاجرت کرد تا در حوزه نوپای آن دیار، که به تازگی تمامی اهل علمِ جهان تشیع را به‌سوی خود جذب می‌کرد، حضور یابد و سطوح عالی دروس حوزوی را نیز به اتمام برساند.
این عالم وارسته با جدیت و پشتکار بسیار، دروس سطح را به سرعت تمام کرد و در سنین نوجوانی به محضر علمی بزرگانی چون امام خمینی، مرحوم آیت‌الله ‏العظمی بروجردی، آیت‌الله‌العظمی گلپایگانی و مرحوم علامه طباطبایی راه یافت.


در جدیت و پشتکار معظم‌له همین نکته کافی است که به فرمودة خودشان، در زمانی که مشغول به دروس سطح بودند، دو مرتبه تمام وسائل‌الشیعه را مطالعه کردند تا برای شرکت در درس خارج آماده شوند.


ایشان با نبوغ و پشتکاری که از خود نشان دادند، در جوانی به درجة رفیع اجتهاد رسیده و به‌زودی توانستند از نزدیکان و خصیصین حضرت امام قرار گیرند. مقبولیت علمی ایشان نزد استاد خویش، به‌اندازه‌ای بود که حضرت امام به طلبة خوش‌فکر و جوان خود اجازه داد تا تقریرات و نوشته‌جات درس بیعشان را جمع‌آوری کرده و به صورت یک اثر مستقل منتشر کند.

 

ایشان در همین ایام، کتاب مکاسب محرمة حضرت امام، همچنین دوجلد رسائل اصولی ایشان را تنظیم و منتشر کردند.
با آنکه هنوز مدت زیادی از استفاضة این طلبه فاضل و جوان از محضر زعیم عالم تشیع، حضرت آیت‌الله ‏العظمی بروجردی نگذشته بود، این مرجع کم‌نظیر رحلت کرد و بار هدایت امت را به ‌دوش خلف صالح خویش چون حضرت امام خمینی(ره) نهاد.

 

حال که امر خطیر مرجعیت متوجه حضرت امام شده بود، ایشان شاگرد فاضل خود، یعنی حاج‌آقا مجتبی تهرانی را مأمور به جمع‌آوری فتاوا و تنظیم اولین نسخه از رسالة عملیه و مناسک حج خویش گردانید که در همان ایام به چاپ رسید و در دست‌رس مقلدان قرارگرفت.


حضرت استاد برای انجام این امر مهم، ضمن بهره‏ گیری از دست‌نوشته‌های متعدد استاد خویش، با ایشان هم‌بحث شد و رساله‌ای دقیق و علمی آماده کرد که بعدها جزو دقیق‌ترین رساله‌های منسوب به امام خمینی(ره) مطرح شد. همه این امور در زمانی اتفاق افتاد که هنوز کمتر از بیست و پنج سال از عمر شریف حضرت استاد می‌گذشت.

 

آیت الله مجتبی تهرانی,زندگینامه آیت الله مجتبی تهرانی

 

ایشان علاوه بر یادگیری فقه و اصول در محضر استاد بی‌بدیل خود، چندین سال نیز از مشرب اخلاقی و عرفانی آن عارف کامل و عالم ربانی سیراب گردید و با دیدگاه‏های اجتماعی و سیاسی امام امت به‌ خوبی آشنا شد.


این استضائه از خورشید حیات‌بخش امام و دیگر اولیای الهی ادامه داشت تا آنکه جرقه‌های بیداری اسلامیِ ملت ایران زده شد و امام خمینی از کشور تبعید شد. بعد از این واقعه دردناک، حضرت آیت‌الله تهرانی نیز سه سال بعد، به نجف رفت تا هم سیر معنوی خود را در سایة فیوضات امیر‌المؤمنین(ع) و دیگر ائمه هدی تکمیل نماید و هم از تربیت استاد خویش بی‌بهره نماند.

اما این معیت زیاد طول نکشید و حضرت امام به ایشان امر کردند که به ایران برگشته و در تهران حضور داشته باشند. لذا ایشان در سال 1349 به زادگاه خود بازگشت و به کارهای مهم و برزمین مانده مشغول شد.


حضرت استاد از زمان بازگشت به تهران، تا پیروزی انقلاب شکوهمند امامت و ولایت در ایران، ضمن اقامه جماعت در مسجد جامع بازار، تدریس سطوح عالی خود را در مدارس علمیة تهران آغاز کردند و تربیت و هدایت جوانان انقلابی را به‌دست گرفتند.

 

از جلسات بسیار محرمانه با برخی انقلابیون فعال گرفته تا جلسات عمومی اخلاق که در برخی مقاطع زمانی به‌دلیل ممانعت حکومت جور، تعطیل می‌شد، همچنین حضور در بازار تهران و هدایت و رهبری مردم کوچه و بازار، از اهمّ فعّالیت‌های معظّم‌له پیش از انقلاب بود.


حضور عادی آیت الله تهرانی در تهران و فعالیت‌های مخفی ایشان در راهنمایی و رهبری مجاهدان انقلابی، آن‌قدر مفید و مؤثر بود هنوز هم برکات آن در میان اهالی تهران، باقی و جاری است، که بعد از مدت‏ها سر تأکیدهای حضرت امام مبنی بر مراجعت ایشان به تهران را روشن ساخت. عنایت ویژة حضرت امام به تهران موجب شد که حضرت استاد، تا امروز در عاصمة‌جهان تشیع بماند و نعمتی بی‌بدیل برای اهل این دیار باشد.


بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و با آغاز ولایت و زعامت حضرت روح‏الله، همچنین با توجه به سوابق درخشان و مراودات حضرت استاد با امام امت، انتظار می‌رفت که ایشان یکی از مسؤولین نظام اسلامی شده و گوشه‌ای از بار این انقلاب را به دوش بکشند.

 

اما بنا به فرموده خودشان، ایشان با دعا به درگاه خدای متعال و توسّل به حضرات معصومین، خود را از قبول مسؤولیت‌های آشکار کنار کشیدند و با حضور در صحنه نیروسازی برای انقلاب، همچنان به‏صورت گمنام و مؤثّر به تربیت نیروهای جوان و کارآمد برای انقلاب اسلامی پرداختند لذا جلسات درس خارج ایشان مملو از طلاب سطوح عالی بود که برای انجام وظیفه به تهران آمده بودند و از فضای علمی قم فاصله داشتند.


این جلسات آن‌قدر مفید و کم‌نظیر بود که بسیاری از فضلا را به خود جذب کرد و حسرت دوری از فضای علمی قم را به رضایت و شکرگزاری شرکت در این جلسات علمی تبدیل نمود.


از طرفی دیگر، جلسات عمومی اخلاق و معارف اسلامی که قبل از انقلاب نیز برپا بود و از سال 1356 به‏ طور منظّم و هفتگی دائر می‌گردید، مأمن بی‌نظیری برای بسیجیان مخلص حضرت روح‌الله و سکوی پرشی برای دلدادگان و حیات‌یافتگان انقلاب اسلامی بود که تازه از زیر یوق جهالت ستم‌شاهی رهایی یافته و به نور حکومت الهی منور گشته بودند و بی‌صبرانه و مشتاقانه به‌دنبال معارف عمیق اسلام بودند.


آیت‌‌الله‌‌ حاج‌‌آقا مجتبی تهرانی، از مراجع عظام تقلید و از شاگردان مبرّز مکتب فقهی، اصولی، فلسفی، اخلاقی و عرفانی امام خمینی(ره) دی سال 1391 و در سن 77 سالگی دار فانی را وداع گفت.
منبع:hamshahrionline.ir


ویدیو مرتبط :


خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آقا تهرانی: وجود آیت الله خامنه‌ای در تاریخ بی سابقه است/ انبیا آرزوی این زمان را داشته‌اند



اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

آقا تهرانی: وجود ایت الله خامنه‌ای در تاریخ بی سابقه است

به گزارش افکارنیوز به نقل از فارس، حجت الاسلام والمسلمین مرتضی آقا تهرانی در جمع طلاب موسسه آموزشی امام خمینی‌(ره) بصیرت را تنها راه رهایی از فتنه‌های گوناگون دانست و گفت: در فتنه وقتی هوا مه آلود شد، برای عبور از مه نیاز به مه‌شکن خواهیم داشت و اگر آن را نداشته باشیم مطمئنا از راه درست پرت خواهیم شد.

وی ادامه داد: در زمان فتنه تشخیص حق و باطل سخت است و بهترین کاری که می‌توان در این زمان انجام داد بصیرت‌دهی و بصیرت‌افزایی است.

دبیر کل جبهه پایداری اضافه کرد: در این زمینه ما علاوه بر اینکه اقدام به بصیرت‌دهی به دیگران می‌کنیم باید بصیرت و شناخت درست خود از مسائل مختلف را بالا ببریم.

استفاده دشمن از ظواهر دینی برای فریب مردم

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از ولایت فقیه به عنوان رکن اساسی جامعه اسلامی یاد کرد و اظهار داشت: برخی متوجه نیستند که حاکمیت ولایی خودش یک ارزش بالا در تثبیت نظام اسلامی است.

این فعال سیاسی ابراز داشت: همه ممکن است در زمینه ولایت فقیه اشتباه کنند، برخی برای فریب دادن مردم از ظواهر دینی از جمله نماز استفاده می‌کنند، نماز و ولایت فقیه هر دو رکن هستند، باید بتوان در شرایط مختلف ظاهر و باطن را تشخیص داد.

آقاتهرانی افزود: زمانی بحث بر سر این است که مردم امام علی علیه السلام را قبول کنند این کار سختی نیست و قبول می‌کنند، اما زمانی می‌آید که دشمن قرآن‌ها را بر سر نیزه می‌کند این زمان خیلی سخت است که بین قرآن که کلام خداوند است و امام علی علیه‌السلام که جانشین برحق خداوند است درست را انتخاب کرد و در این شرایط برخی فریب دشمن را می‌خورند.

وی اذعان کرد: نباید در شرایط عادی خوارج را دشنام داد و گفت که اگر ما بودیم از امام علی علیه السلام دفاع می‌کردیم، باید دید واقعا اگر کسی در این شرایط قرار گیرد می‌تواند از جانشین خدا یا ولی فقیه دفاع کند یا فریب ظاهر سازی‌های دشمن را می‌خورد؟

برخی به دنبال غافل شدن ما از ابعاد فتنه هستند

دبیر کل جبهه پایداری بیان کرد: در شرایط فعلی باید هوشیار بود الان برخی دوست ندارند بحث فتنه به میان آید و می‌گویند این بحث‌ها دیگر تمام شده و نمی‌خواهد آن را به میان بکشید.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: این افراد می‌‌خواهند ما از ابعاد مختلف فتنه غافل شویم و یکی از مهمترین موضوعات در چنین شرایطی سر وقت رسیدن و به وظیفه عمل کردن است.

آقاتهرانی افزود: ممکن است کسانی آماده رویارویی با فتنه باشند اما دیر این کار را انجام دهند، در عصر عاشورا کسانی که یک ساعت دیر رسیدند نتوانستند کاری انجام دهند و در تمام فتنه‌ها اگر ما دیر عمل کنیم موفق نخواهیم شد.

حضور به موقع راهکاری برای نابودی فتنه

وی ضمن بیان اینکه برخی معتقدند همیشه باید سکوت کرد گفت: ما باید حضور به موقع و فریاد به موقع داشته باشیم، این نیست که سکوت همیشه بهترین راه باشد.

دبیر کل جبهه پایداری اضافه کرد: اگر این درست بود کسانی که در کربلا حضور نیافتند و در مقابل دشمن سکوت کردند باید بهترین کار را انجام داده باشند، در حالی که کار آنها اصلا هم خوب نبوده است.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: در جامعه اسلامی باید ارزش ولایت فقیه بیان شود و مردم با اهمیت حضور ولی فقیه آشنا شوند ولی متاسفانه ما هنوز ارزش واقعی ولایت فقیه را نمی‌دانیم.

آقاتهرانی با اشاره به عظمت شخص رهبر معظم انقلاب تصریح کرد: این وجود مبارکی که الان خداوند به ما داده است در تاریخ بی سابقه است و شرایط کنونی به نحوی است که انبیا آرزوی این زمان را داشته‌اند.

وی افزود: دشمن از اسلام و تشیع می‌ترسد، در تشیع همین ولی فقیه است که لرزه بر اندام دشمنان انداخته و موجب شکست‌های متوالی آنها می‌شود.

حرف ولی فقیه را در تمام امور خود ملاک قرار دهیم

دبیرکل جبهه پایداری ادامه داد: اگر در میان خود ما ولایت فقیه به درستی شناخته می‌شد و خودمان آنطور که باید در حمایت از ولی فقیه می‌ایستادیم، الان در سرتاسر جهان افراد زیادی عظمت ولی فقیه را می‌شناختند.

رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ضمن تاکید بر اینکه بحث ولایت فقیه اول باید در میان طلبه‌ها جا بیافتد، ابراز داشت: ما باید حرف ولی فقیه را در تمام امور خود ملاک قرار دهیم و دیگران را به وسیله همین حرف میزان کنیم./افکارنیوز