اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

گمانه رسمی از مسیر آتی مسكن



اخبار,اخبار داغ,اخبار جدید

گمانه رسمی از مسیر آتی مسكن

مدیركل دفتر اقتصاد مسكن وزارت راه‌وشهرسازی درباره سناریو‌های قابل پیش‌بینی برای ماه‌های آینده بازار مسكن گفت: بررسی‌ها درباره تاثیری كه ثبات نسبی بازارهای رقیب –ارز و طلا- در فصل پاییز بر بازار مسكن گذاشت، نشان می‌دهد، تقاضای مصرفی و سفته‌بازی هر یك با نوعی از واكنش به این ثبات، به خرید ملك رو نشان دادند و در نتیجه این ورود، بخشی از نقدینگی به بازار مسكن تزریق شد كه باعث رشد قیمت شد.

این مقام مسوول با تاكید براینكه در طول امسال توقع غالب فعالان بازار مسكن، بر افزایش قیمت استوار بود، تاكید كرد: هر چند در شرایطی كه نرخ تورم و قیمت سایر كالاها و خدمات با تغییر صعودی همراه می‌شود، نمی‌توان انتظار كاهش قیمت مسكن را داشت؛ اما در ماه‌های آینده چون ساخت‌وسازهای مسكونی مربوط به دو سه سال اخیر - مسكن‌مهر و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در داخل شهرها- به بهره‌برداری می‌رسد، انتظار می‌رود نرخ رشد قیمت مسكن تعدیل شود.

ضمن اینكه هم‌اكنون رصد میدانی رفتار فعالان بازار مسكن حكایت از مصرفی ‌بودن عمده تقاضاهای موجود دارد و خریداران به‌دور از نگرانی بابت كمبود آپارتمان در بازار می‌توانند با اطمینان از وضعیت عرضه، اقدام به خرید كنند. در این بررسی همچنین از بهبود عملكرد بازار اجاره در سال آینده گفته شده است.

در گفت‌وگوی «دنیای‌اقتصاد» با مدیركل اقتصادمسكن بررسی شد: خرید ملك رونق می‌گیرد؟
حركت بعدی در بازار مسكن

شوك قیمت بعید است، اما در صورت فروكش‌كردن بازارهای موازی، قسمتی از نقدینگی به بازار مسكن انتقال می‌یابد

چطور شد در پاییز هم قیمت مسكن خیز پیدا كرد، هم معاملات؟

گروه مسكن- فرید قدیری: با تحولاتی كه فصل پاییز در بازار مسكن اتفاق افتاد، سخت می‌توان چشم‌انداز قابل اتكایی برای آینده این بازار تخمین زد، اما بررسی‌های دفتر اقتصاد مسكن وزارت راه‌وشهرسازی در این‌باره نشان می‌دهد: اگر چه تورم در ماه‌های اخیر بر قیمت مسكن موثر بود، اما اثر غالب را نقدینگی به راه افتاده از بازارهای رقیب به مقصد بازار مسكن گذاشت، طوری كه هر دو گروه تقاضا – مصرفی و سرمایه‌ای- در نقش خریدار آپارتمان، با ورودشان به بازار از رشد قیمت پشتیبانی كردند. با این حال در ماه‌های آتی عوامل چندوجهی از درون و برون بازار مسكن، قیمت مسكن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند و در عین حال انتظار افزایش قیمت در مرز تورم وجود خواهد داشت.

به گزارش «دنیای‌اقتصاد» در ماه‌های اخیر به‌رغم انتظار برای كاهش حجم تقاضای مسكن در مقایسه با نیمه‌اول، معاملات مسكن شدت بیشتری پیدا كرد و قیمت‌ها نیز با رشد قابل‌ملاحظه‌ای به نسبت تابستان، همراه شد.

اما برای ماه‌های باقیمانده از سال جاری به دلیل آنچه اثر بازارهای موازی بر بازار مسكن عنوان می‌شود و همچنین تاثیراتی كه نقدینگی فعال، برنامه افتتاح‌های مسكن‌مهر و ساخت‌وسازهای بعد از سال88 به همراه دارد، پیش‌بینی می‌شود: رشد قیمت مسكن، حول و حوش رشد قیمت سایر كالاها و خدمات مصرفی خانوار (تورم عمومی) خواهد بود، ولی احتمال بروز شوك قیمتی (افزایش فاصله نرخ رشد قیمت مسكن و نرخ تورم) منتفی است.

علی چگینی مدیركل دفتر اقتصاد مسكن وزارت راه‌وشهرسازی در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» ویژگی‌های ماه‌های آتی بازار مسكن را با تاكید بر نقش نرخ تورم، منطقی و قابل انتظار توصیف كرد و گفت: یكی از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت مسكن، نرخ تورم است. رشد شاخص‌های مصرفی نشان‌دهنده میزان كاهش ارزش واقعی ریال است. بنابراین در شرایطی كه قیمت كلیه كالاها و خدمات رو به افزایش است نمی‌توان انتظار ثبات یا كاهش قیمت در بازار مسكن را داشت ضمن اینكه به لحاظ زمانی و با توجه به روند سینوسی بازار مسكن، شرایط برای افزایش قیمت در سال‌جاری مهیا است، اما خوشبختانه وضعیت مطلوب تولید و عرضه مسكن از طریق افتتاح‌های مسكن‌مهر و همچنین ساخت‌وسازهای دو سه سال اخیر در داخل شهرها، جلوی ورود شوك به بازار مسكن را گرفته و انتظار می‌رود به مرور فاصله میان نرخ رشد قیمت مسكن و نرخ تورم تعدیل شود. این در حالی است كه در صورت عدم كفایت عرضه در بازار مسكن، احتمال وقوع شوك قیمتی در این بازار طی سال جاری بسیار بالا بود.

مدیركل دفتر اقتصاد مسكن با اشاره به اینكه، افتتاح‌های ماه‌های آینده مسكن‌مهر در بازار مسكن تاثیر خواهد گذاشت، تصریح كرد: از حدود 3/2 میلیون واحد مسكونی‌مهر شهری، حدود 650 هزار واحد تاكنون تحویل متقاضیان شده و باقیمانده واحدها نیز در كمتر از یك سال آینده به تدریج به بهره‌برداری خواهد رسید.

بنابراین با این عرضه و همچنین عرضه‌ گسترده‌ای كه از محل صدور پروانه‌های ساختمانی سال‌های 89 و 90 در داخل شهرها، در حال تحقق است، كمبود آپارتمان در بازار مسكن مشاهده نخواهد شد و متقاضیان مصرفی می‌توانند با اطمینان از وضعیت عرضه، اقدام به خرید كنند.

واكنش قیمت مسكن به رجعت سرمایه‌ها

مدیركل دفتر اقتصاد مسكن وزارت راه‌وشهرسازی در ادامه گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درباره تحولاتی كه در ماه‌های اخیر بازار مسكن را تحت‌الشعاع قرار داد و به رونق معاملات پاییزی منجر شد، معتقد است: برای ارزیابی بازار مسكن، نیازمند توجه به مولفه‌های تاثیرگذار بر عرضه و تقاضای بازار هستیم. در سمت عرضه بازار، با توجه به التهابات ارزی و افزایش قیمت نهاده‌های تولید مسكن، هزینه‌های ساخت نیز افزایش قابل ملاحظه‌ای یافت (تورم فشار هزینه)، از آن سو، از اوایل پاییز با پدیدار شدن ثبات نسبی در بازارهای سرمایه‌ای، معاملات مسكن مقداری رونق گرفت و تقاضای مصرفی و غیرمصرفی هر یك با نوعی از واكنش به بازارهای موازی، به خرید ملك رو نشان دادند.

در این میان انتظار رشد قیمت مسكن با ورود حجم بالای تقاضا به بازار نیز عاملی شد تا خریداران تعجیل كنند و معاملات ملك را در فاصله كوتاهی رونق ببخشند. از طرف دیگر بخشی از سرمایه‌های موجود در دست سوداگران، در فصل پاییز به بازار مسكن تزریق شد كه این نیز به پشتیبانی از رشد قیمت منجر شد.

تقاضا فعلا مصرفی است

چگینی تصریح كرد: با این حال رصد میدانی رفتار فعالان بازار مسكن حاكی از آن است كه هم‌اكنون، عمده تقاضای موجود در بازار متعلق به متقاضیان مصرفی است.

مدیر كل دفتر اقتصاد مسكن تاكید كرد: بازار مسكن از حجم بسیار بالایی برخوردار بوده و به نوعی به عنوان لنگر تورمی اقتصاد عمل می‌نماید. در حال حاضر نیز قدرت جذب نقدینگی در بازار مسكن با ثبات نسبی در بازارهایی همچون ارز و طلا، بالا است، اما در عین حال این بازارهای رقیب همچنان قادرند میزان ورود نقدینگی به بازار مسكن را كم و زیاد كنند.

ضمن اینكه بخشی از نقدینگی نیز طی ماه‌های اخیر روانه بورس تهران شد كه همین رونق بورس نیز به نفع بازار مسكن خواهد بود.

بازار اجاره رو به بهبود

مدیركل دفتر اقتصاد مسكن وزارت راه‌وشهرسازی همچنین اثر مستقیم افتتاح‌های مسكن‌مهر در ماه‌های آتی را متوجه بازار اجاره‌نشین‌ها دانست و گفت: واحدهای مسكونی‌مهر تحویل كسانی می‌شود كه پیش‌تر ساكن خانه‌های اجاره‌ای بودند، بنابراین به نسبت حجم واگذاری مسكن‌مهر، تعداد آپارتمان‌های آماده اجاره در بازار افزایش پیدا می‌كند كه معنی ضمنی آن افزایش عرضه در بازار اجاره و به تبع، بهبود عملكرد در بازار به نفع مستاجران می‌باشد.

جمع‌بندی

با توجه به وجود عوامل متنوع درون‌بخشی و برون‌بخشی موثر بر بازار مسكن، امكان پیش‌بینی دقیق روند حركتی این بازار طی ماه‌های آتی میسر نمی‌باشد، با این حال با توجه به جمیع نیروهای وارد بر بازار مسكن به نظر می‌رسد رشد قیمت مسكن حول و حوش تورم عمومی و رشد اجاره مسكن، كمتر از تورم عمومی خواهد بود./دنیای اقتصاد

 

 


ویدیو مرتبط :
سردرد های ناشی از مصرف مسكن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نرخ رسمی افزایش اجاره مسكن



 

 

 

اجاره مسکن

 

 

وزارت مسكن با استناد به اطلاعات اخیر منتشر شده از سوی بانك مركزی و همچنین آمارهای سامانه ثبت معاملات املاك و مستغلات اعلام كرد: رشد شاخص اجاره مسكن در 4 ماه اول سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل معادل 4/5 درصد بوده و تغییر اجاره‌بهای مسكن از ابتدای سال تا پایان تیرماه بطئی و تدریجی بوده است.

در گزارش رسمی وزارت مسكن كه با مضمون جوابیه  منتشر شده، تاكید شده است: بازار اجاره مسكن كه معمولا در ابتدای تابستان قدری تحریك می‌شود تا اواخر ماه جاری به آرامش می‌رسد.

متن جوابیه این وزارتخانه به گزارش «تفاوت‌های امسال اجاره مسكن با پارسال» كه در تاریخ 9/6/89 در همین صفحه به چاپ رسید، به این شرح است:

مطالعات كارشناسی به همراه شواهد و تجارب سالیان گذشته، حاكی از آن است كه با آغاز فصل نقل و انتقالات در اوایل تابستان، بازار اجاره، قدری تحریك می‌گردد و اواخر تابستان به مرور با فروكش نمودن تقاضا، آرامش و ثبات در بازار حاكم می‌شود (مشابه بازار میوه در آخر سال).

این در حالی است كه با توجه به ماهیت ناهمگن، غیرقابل واردات و زمانبر و سرمایه بر بودن ساخت مسكن، مدیریت این روند با حساسیت خاصی توسط وزارت مسكن و شهرسازی صورت می‌پذیرد تا التهاب بازار به حداقل ممكن برسد.

آخرین اطلاعات دریافتی از سامانه ثبت معاملات املاك و مستغلات كشور كه به طور مستقیم معاملات صورت گرفته از بنگاه‌های مشاوران املاك را ثبت می‌كند نیز حاكی از آن است كه تا آخر تیرماه سال جاری تغییر اجاره بهای مسكن بطئی می‌باشد و آنچه به عنوان افزایش اجاره بها در برخی از جراید عنوان می‌شود، بیشتر ناشی از تمایل موجرین به اخذ اجاره بها به جای ودیعه مسكن – به دلایلی چند، از جمله كاهش سود سپرده‌های كوتاه مدت بانكی – می‌باشد.

در همین راستا، اطلاعات اخیر منتشر شده بانك مركزی نیز حاكی از آن است كه رشد شاخص اجاره مسكن در چهار ماه ابتدایی سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل 4/5 درصد می‌باشد. این در حالی است كه در مدت یاد شده رشد شاخص كل 3/9 درصد می‌باشد كه به مراتب بالاتر از رشد شاخص اجاره مسكن است.

در انتها لازم به ذكر است سیاست كلی وزارت مسكن و شهرسازی، حمایت از مكانیزم بازار در تعیین اجاره‌بها مسكن است؛ با این حال، در صورت لزوم با اتخاذ سیاست‌های تحدیدی به مدیریت بازار در كوتاه مدت خواهد پرداخت مضافا اینكه با اطلاع‌رسانی به موقع و همچنین كنترل روانی بازار، اجازه سودجویی را از سوداگران این حوزه سلب می‌كند.

این در حالی است كه با عرضه واحدهای مسكن مهر و سكونت متقاضیان در آینده نزدیك – با توجه به اینكه قسمت عمده‌ای از این خانوارها در مسكن اجاره‌ای سكونت دارند- شاهد آزاد شدن و عرضه حجم عظیمی از مسكن اجاره‌ای خواهیم بود كه تاثیر قابل توجهی در بهبود عملكرد بازار به نفع مستاجرین خواهد داشت...../تحلیل:عصرایران