اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

چرا ایران و آمریکا احتیاط به خرج دادند؟



مقاله دیپلمات در خصوص حمله به پهپاد آمریکایی

چرا ایران و آمریکا احتیاط به خرج دادند؟

این یک نشانه مهم است که می تواند به حرکت واشینگتن و تهران به سوی مذاکره مستقیم و رو در رو به منظور حل مساله هسته ای جمهوری اسلامی اشاره داشته باشد.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

دیپلماسی ایرانی: با گذشت نزدیک به یک ماه از حمله جنگنده های ایرانی به یک فروند پهپاد آمریکایی در حال پرواز بر فراز خلیج فارس، این ماجرا همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. دقیقا چه کسی فرمان حمله را داده و چرا، این پرسشی است که هنوز پاسخی برای آن پیدا نشده است. از سوی دیگر این حمله تنها 5 روز پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انجام شد و دو طرف ، یعنی هم ایران و هم ایالات متحده تا چند روز پس از برگزاری انتخابات در این مورد سکوت کردند، که نشان می دهد هر دو منفعتی مشترک در این سکوت داشته اند.

این یک نشانه مهم است که می تواند به حرکت واشینگتن و تهران به سوی مذاکره مستقیم و رو در رو به منظور حل مساله هسته ای جمهوری اسلامی اشاره داشته باشد.

نخست می توان واقعیت هایی را مورد بررسی قرار داد که از مدت ها پیش شناخته شده بودند. در 8 نوامبر ، دو روز پس از انتخابات ریاست جمهور آمریکا و پیروزی مجدد باراک اوباما، سخنگوی پنتاگون از حمله دو جنگنده سخو 25 ایرانی به پهپاد آمریکایی خبر داد. پهپادی که به گفته وی برای گشت زنی های معمول بر فراز آسمان خلیج فارس در حال پرواز بود. کمتر از 24 ساعت بعد، احمد وحیدی، وزیر دفاع ایران این حمله را تایید کرد. هرچند دو طرف در خصوص اینکه این پهپاد حریم هوایی ایران را نقض کرده بود یا نه دچار اختلاف نظر بودند به وضوح از دامن زدن به تنش ها خودداری کردند.

پس هدف ایران از این رویکرد چه بود؟ این احتمال وجود دارد که کل این ماجرا با دستور یک فرمانده نظامی در ایران هدایت شده باشد. اما یک سناریوی دیگر نیز محتمل است و آن گام برداشتن تهران و آماده کردن مردم ایران برای مذاکره و احتمال توافق با ایالات متحده است.

نخست این احتمال وجود دارد که حمله به دستور شاخه ای تندرو از ارتش ایران مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام شده باشد که مخالف هرگونه معامله با ایالات متحده است. برای این احتمال می تواند این توجیه را مطرح کرد که جنگنده های ایرانی که پهپاد را هدف قرار دادند هیچ کدام متعلق به نیروی هوایی معمول ایران نبودند. هسته مرکزی سپاه دلایل متعددی برای ادامه رویکرد مقابله جویانه با آمریکا دارد که می تواند به برنامه های هسته ای و تحریم ها مربوط باشد. همچنین بدون تردید در میان سپاهیان شاخه ای ایدئولوژیک وجود دارد که با از سرگیری روابط با شیطان بزرگ مخالف است.

اما این واقعیت که جریان حمله به پهپاد آمریکایی به خصوص از طرف ایران مسکوت نگاه داشته شد، به این معنی است که برخی در تهران به دنبال تضعیف موضع اوباما در روزهای منتهی به انتخابات ریاست جمهوری نبودند. در صورتی که این ماجرا پیش از انتخابات فاش می شد و اوباما ناچار به استفاده از نیروی نظامی بود آنگاه فضای انتخاباتی مسموم می شد. اما با مسکوت نگاهداشتن موضوع، این خطر از بین رفت.

به هر ترتیب از زمان وقوع این حمله دو طرف نشانه هایی دال بر آمادگی برای مذاکره ارسال کرده اند. برای مثال در همان روزی که حمله به پهپاد آمریکایی از سوی پنتاگون اعلام شد، خبر از سرگیری مذاکرات ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی در 23 آذرماه نیز رسانه ای شد. طبق قرار اعلام شده هیاتی از آژانس اواخر آذرماه به تهران می آیند تا در خصوص برنامه هسته ای گفت و گو کنند. از سوی دیگر وزارت اطلاعات ایران نیز در بیانیه ای که همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در بیانیه ای از تمایل برای حل دیپلماتیک مساله هسته ای سخن گفت. این بیانیه روی وب سایت وزارت اطلاعات قرار داده شد و در رسانه های ایران نیز انعکاس یافت. در این بیانیه خطر جنگ بر سر برنامه های هسته ای ایران نادیده انگاشته شده و در مقابل روش های دیپلماتیک و سیاسی در چارچوب اجلاس های بین المللی به عنوان یک رویکرد کم هزینه تر پیشنهاد شده بود. در این بیانیه به ابراز تمایل اوباما برای حل صلح آمیز و دیپلماتیک مساله هسته ای ایران اشاره شد و البته خاطرنشان شد در صورت تهدید نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران، جمهوری اسلامی برای دفاع از خود آمادگی دارد.

تنها دو هفته پیش از انتخابات 6 نوامبر آمریکا نیز روزنامه نیویورک تایمز در مقاله ای به توافق آمریکا و ایران برای مذاکره رو در رو در زمانی پس از برگزاری انتخابات اشاره کرد. هرچند این مقاله هم در تهران و هم در واشینگتن تکذیب شد اما اوباما چند بار اعلام کرد برای مذاکره با ایران آمادگی دارد. وی در نخستین کنفرانس خبری خود پس از پیروزی در انتخابات گفت، من به واقع خواستار راه حل دیپلماتیک برای مشکل هسته ای ایران هستم.

به گمان من هنوز زمان برای دیپلماسی وجود دارد. وی ادامه داد،  باید راهی باشد که از طریق آن ایران بتواند به انرژی صلح آمیز هسته ای دست یابد و در ضمن به تعهدات بین المللی پایبند بوده و تضمین های لازم در خصوص صلح آمیز بودن برنامه های هسته ای را ارائه کند. اوباما افزود، من در چند ماه آینده تلاش خواهم کرد تا راهی برای مذاکره با ایران نه تنها با آمریکا بلکه با جامعه بین المللی باز کنم تا از طریق آن مشکلات حل شود./دیپلماسی ایران

 


ویدیو مرتبط :
کارشناس صدای آمریکا که فرق اعتیاد و احتیاط را نمیداند!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

درخواست کارشناسان امنیت ملی آمریکا از باراک اوباما/ در مواجهه با ایران جسارت به خرج دهید



اخبار,اخبار سیاسی,هاشمی رفسنجانی

درخواست از باراک اوباما درآستانه آغاز دولت دوم

در مواجهه با ایران جسارت به خرج دهید

دیپلماسی ایرانی: گروهی از کارشناسان امنیت ملی  از باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا خواسته اند، دیپلماسی جسورانه تری ، شامل پیشنهاد معامله هسته ای با ایران مبتنی بر تعدیل تحریم ها را به جمهوری اسلامی ارائه دهد.

به گزارش المانیتور، سوزان ملونی، مشاور سابق وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران به پنل سیاست خارجی موسسه بروکینگز گفته است که می داند ایران برای توافقی بر سر غنی سازی 20 درصدی آماده است و از آنجایی که این هدف در دسترس از اکنون زمان توافق فرارسیده است. به گفته وی اما چیدن این میوه به تقویت گفت و گوی دیپلماتیک اوباما و البته پیشنهاد لغو برخی تحریم ها نیاز دارد. ملونی بر این باور است که مشوق ها باید ترغیب کننده تر از پیشنهاد هایی باشد که تا کنون آمریکا به ایران ارائه داده است.

اما درخواست از اوباما برای تقویت بازری دیپلماتیک با ایران در موقعیت متناقضی مطرح می شود: دیپلماسی با ایران به بن بست رسیده اما در ضمن چشم انداز توافق وجود دارد. از سوی دیگر اجماع وسیعی بر سر شرایط یک معامله هسته ای داخلی وجود دارد. از سوی دیگر با پیروزی مجدد اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تیم جدید سیاست خارجی و امنیت ملی پیشنهادی وی، قدرت مانور سیاسی بیشتری برای ازائه مشوق ها به ایران به منظور حصول توافق ، وجود خواهد داشت.

در روند این توافق بخشی که در مورد آن تردید وجود دارد، ایران است. مذاکره کنندگان غربی در تلاش های اخیر خود حتی موفق نشده اند ایران را در خصوص زمان و مکان از سرگیری مذاکرات هسته ای با گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) متقاعد کنند. باوجود اینکه رایزنی ها ادامه دارد، هنوز توافقی بر سر زمان و مکان از سرگیری مذاکرات، حاصل نشده است.

حسین موسویان، مذاکره کننده سابق هسته ای ایران می گوید، تهران از گروه 1+5 خواسته است پیش از نشست، بسته پیشنهادی آنها را مشاهده کند. اما این گروه آمادگی ندارد که پیش از مذاکرات این بسته را علنی کند. به گفته وی، ایران بسیار نگران است که بار دیگر بسته پیشنهادی ضعیفی مانند آنچه تا کنون ارائه شده است را دریافت کند و گفت و گو ها به شکست بیانجامد و مانند همیشه تهران مورد انتقاد قرار گیرد.

باربارا اسلاوین، در مقاله ای در المانیتور می نویسد، احتمالا مقامات تهران با به تعویق انداخت زمان مذاکره جدید می کوشد دستور کاری برای این نشست تدوین کنند. ایران خواستار دستور کاری است که تعدیل تحریم ها و به رسمیت شناخته شدن حقوق هسته ای جمهوری اسلامی در آن لحاظ شده باشد.

کریم سجادپور، کارشناس ایرانی در موسسه صلح بین المللی کارنگی می گوید، اینکه طرف های دخیل در مذاکره هسته ای با ایران هنوز نتوانسته اند در مورد زمان و مکان مذاکره به توافق برسند به خودی خود برای نفس مذاکرات نیز مطلوب نیست.

اما نکته جالب انگیزه ای است که گروهی از دیپلمات ها و تحلیلگران سیاسی آمریکایی را بر آن می دارد تا از اوباما بخواهند رویکردی سیاسی در قبال ایران پیش بگیرد که کمتر محتاطانه است و در آن چشم انداز شیرین تر کردن مشوق ها در مقابل شفافیت بیشتر تهران به تصویر کشیده می شود.

شماری از دیپلمات های سابق و کارشناسان، شامل تام پیکرینگ، و جیمز دابینز از اوباما خواسته اند تیم خود را به نحوی مدیریت کند که در جهت مذاکره جدی و مداوم با دولت ایران بر سر برنامه های هسته ای اش گام بردارد. آنها در نامه ای که تاریخ آن به 20 دسامبر 2012 بازمی گردد، این درخواست خود را از اوباما مطرح کرده اند. پاتریک کلاوسون، معاون موسسه واشینگتن برای سیاست خاور نزدیک در مقاله ای در نشریه آتلانتیک، می نویسد، ایران بر دو منفعت ناشی از یک معامله پافشاری دارد: تعدیل تحریم ها و غنی سازی هسته ای و در صورتی که این نکته ها در چارچوب پیشنهادی سخاوتمندانه به ایران در نظر گرفته شود، احتمال توافق افزایش می یابد. به گفته وی یک ریسک ارائه پیشنهادی سخاوتمندانه به ایران این است که در صورتی که تهران آن را نپذیرد، فشار بر ایالات متحده برای بستن پنجره دیپلماسی و حرکت در جهت گزینه نظامی، افزایش می یابد. با پیش بینی این سناریو، آمریکا باید ائتلاف دیپلماتیکی تشکیل دهد تا در صورت شکست مذاکرات از آن استفاده کند.

رابرت جویس، استاد دانشگاه کلومبیا، در نشریه فارن افرز می نویسد، آمریکا به منظور دستیابی به اهداف دوگانه خود شامل بازداشتن تهران از دستیابی به بمب هسته ای و پرهیز از اقدام نظامی باید بازی خود را تقویت کند و یک رویکرد هوشمندانه و جسورانه غیر معمول در مذاکرات اتخاذ کند. جویس به منظور احیای روند مذاکرات با ایران و جلب توجه رهبران ایران دو سناریو را پیشنهاد می دهد:

نخست، یک رویکرد دراماتیک و تقریبا غیر عملی برای آمریکا این است که به صورت یکجانبه برخی از تحریم های اعمالی علیه ایران را لغو کرده و گزینه نظامی را از روی میز بردارد یا اینکه بگوید گزینه نظامی دیگر روی میز نیست. اما سناریوی محتمل تر برای آمریکا این است که نشان دهد برای توافقی با تهران شامل بررسی روند تعدیل تحریم ها و ارائه تضمین های امنیتی، آمادگی دارد.

رضا مرعشی، مقام سابق وزارت خارجه بر این باور است که آمریکا و متحدان اروپایی اش در اعمال تحریم ها علیه ایران به عنوان اهرمی برای مذاکره به خوبی عمل کردند. اما واشینگتن از این اهرم به عنوان یک ابزار معامله ای در مذاکرات استفاده نکرد و به این ترتیب تحریم ها به روندی تبدیل شدند که کمترین اثر را بر تغییر رفتار مقامات تهران و بیشتر پیامد را برای جامعه ایران به همراه داشتند./دیپلماسی ایرانی