اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

پاسخ 27 سوال‌ درباره انتقال كارمندان از تهران



 

پاسخ 27 سوال‌ درباره انتقال كارمندان از تهران

 

  در حالی كه دولت به طور جدی موضوع انتقال كارمندان از شهر تهران را پیگیری می‌كند، ممكن است برخی سوال‌ها برای افراد متقاضی انتقال مطرح شود.

 

خبرنگار ایسنا پاسخ برخی از این سوال‌ها را دریافت كرده كه در ادامه منتشر می‌كند.

1- پرداخت حقوق و مزایای متقاضیان انتقال تا پایان سال 89 به عهده كیست؟

پرداخت حقوق و مزایای متقاضیان انتقال تا پایان سال 89 به عهده دستگاه اجرایی مقصد است.

 

2- رعایت ماده 5 آیین نامه مورخ 27 اسفند 88 مبنی بر معافیت از محدودیت سقف اضافه كار چگونه است؟

رعایت ماده 5 آیین نامه انتقال به معنای رفع محدودیت‌ افزایش مبلغ اضافه كار از 50 درصد مبلغ حقوق ثابت كارمند است.

 

3- پرداخت هزینه‌های جابجایی محل خدمت، انتقال و سفر متقاضی انتقال به عهده كیست؟

پرداخت هزینه‌های جابه جایی محل خدمت، انتقال و هزینه سفر به عهده دستگاه مبدا است.

 

4- در خصوص برخورداری از تسهیلات واگذاری زمین و وام بانكی، فرآیند مكاتبات مربوط به آن چگونه است؟

برای برخورداری از تسهیلات وام بانكی و مسكن دستگاه مقصد به معرفی فرد متقاضی به بانك‌های عامل و اداره كل مسكن و شهرسازی در استان برای دریافت تسهیلات اقدام خواهند كرد.

 

5- هدیه ازدواج به چه كسانی تعلق می‌گیرد و مسئولیت پیگیری و پرداخت آن با كیست؟

هدیه ازدواج به افرادی تعلق می‌گیرد كه پس از تاریخ ابلاغ آیین نامه 27 اسفند 88 ازدواج كرده باشند و توسط دستگاه مبدا پرداخت خواهد شد.

 

6- در خصوص برخورداری از تسهیلات انتقال محل تحصیل دانشجویانی كه والدین آنان متقاضی انتقال هستند، مسیر و فرآیند مكاتباتی مربوط به آن چگونه است؟

وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و سایر مراكز آموزش عالی مستقر در تهران در كلانشهرها موظف شدند امكانات و تسهیلات لازم را به منظور جابه‌جایی همسر دانشجو و فرزندان دانشجوی كارمندان منتقل شده را فراهم كند.

 

7- در خصوص برخورداری از تسهیلات معاینات پزشكی و امكانات ورزشی در استان‌ها، مسیر و فرآیند مكاتباتی مربوط به آن چگونه است؟

برای برخورداری از تسهیلات معاینات پزشكی و امكانات ورزشی در استان‌ها، دستگاه مقصد فرد متقاضی را به دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی، درمانی و اداره كل تربیت بدنی استان معرفی می‌كند.

 

8- در خصوص برخورداری از تسهیلات یك گروه تشویقی، مسئولیت به عهده كدام دستگاه است (مبدا یا مقصد)؟

با توجه به عدم وجود گروه شغلی در قانون مدریت خدمات كشوری (فصل دهم) اعطای امتیاز گروه تشویقی امكان پذیر نیست.

 

9- در خصوص برخورداری از تسهیلات پرداختی هزینه انشعابات آب و ... واحد مسكونی احداثی متقاضی در شهرستان، مسیر و فرآیند مكاتباتی مربوط به آن چگونه است؟

برای برخورداری از تسهیلات پرداختی هزینه انشعابات آب، برق ، گاز و ... دستگاه مقصد فرد متقاضی را به مراجع مورد نظر در استان معرفی می‌كند.

 

10- آیا انتقال كاركنان متقاضی از شهر تهران به شهرهای استان تهران امكان پذیر است؟ در این صورت اعطای تسهیلات به آنان چگونه خواهد بود؟

انتقال كاركنان متقاضی از شهر تهران به شهرستان‌های استان تهران امكان پذیر است و اعطای تسهیلات به اینگونه كاركنان در حدود اختیارات دستگاه مبدا و مقصد خواهد بود.

 

11- حداكثر سابقه خدمت متقاضیان و همچنین حداقل مدت اشتغال به خدمت در دستگاه مقصد چقدر است؟

در آیین نامه انتقال، حداكثر سابقه خدمت برای متقاضیان انتقال لحاظ نشده است ولی كارمندان منتقل شده موظفند تعهد محضری مبنی بر انجام 10 سال خدمت در دستگاه اجرایی مقصد ارائه كنند.

 

12- حداقل خدمت باقیمانده متقاضیان انتقال چقدر باید باشد؟

حداقل پنج سال از عمر خدمتی كاركنان رسمی و پیمانی و حداقل 15 سال از عمر خدمتی كاركنان قراردادی باید باقیمانده باشد.

 

13- در صورت انصراف فرد از انتقال، چگونگی بازگشت وی به شهر تهران و یا انتقال به دیگر شهرها چگونه خواهد بود؟

در صورت انصراف فرد از انتقال، بازگشت وی به شهر تهران و كلانشهرها و شهرستان‌های استان تهران امكان پذیر نبوده و در خصوص انتقال آنها به غیر كلانشهرها در صورت توافق دستگاه مبدا و دستگاه مقصد امكان پذیر است.

 

14- آیا امتیاز جدول ماده 13 آیین نامه مورخ 27 اسفند 88 علاوه بر امتیازات مندرج در آیین نامه است.

امتیاز جدول ماده 13 علاوه بر امتیازات مندرج در آیین‌ نامه نیست بلكه با توجه به ردیف‌های جدول درصدی از امتیازات مواد آیین نامه به كارمندانی كه منتقل می‌شوند تعلق می‌گیرد.

 

15- نحوه ثبت نام متقاضیان انتقال چگونه است؟

متقاضیان انتقال می‌بایست با رجوع به سایت دبیرخانه كارگروه انتقال از شهر تهران و انتخاب دستگاه و شهر مقصد و ارایه تقاضای كتبی انتقال به دستگاه مبدا، عمل ثبت نام را انجام دهند.

 

16- آیا متقاضیان شاغل در شهرهای تهران نیز مشمول استفاده از تسهیلات مصوبه انتقال هستند.

انتقال كارمندان شاغل در شهرستان‌های استان تهران به خارج از استان تهران بلامانع بوده و اعطای تسهیلات به این گونه كاركنان در حدود اختیارات دستگاه‌های مبدا و مقصد خواهد بود.

 

17- نحوه رفتار با كاركنانی كه دستگاه متبوع آنها فاقد واحد متناظر در استان و شهرستان هستند، چگونه خواهد بود؟

این گونه متقاضیان انتقال باید مراتب به استانداران اعلام كنند تا استانداران، محل خدمت متقاضی را در سایر دستگاه‌های اجرایی مناطق محلی با توجه به اولویت انتخاب شده از سوی متقاضی تعیین كنند.

 

18- حیطه شمول آیین نامه انتقال چه كسانی هستند؟

حمایت و تسهیلات این آیین نامه شامل تمامی كاركنان رسمی، پیمانی و قراردادی و سایر عناوین مشابه شاغل در وزارتخانه‌ها، موسسات و شركت‌های دولتی، بانك‌ها، موسسات بیمه و سایر دستگاه‌های اجرایی موضوع قانون مدیریت خدمات كشوری، كمیته امداد امام خمینی(ره) و نیروهای مسلح (با اذن فرماندهی معظم كل قوا) و بازنشستگان، است.

 

19- چنانچه محل تولد متقاضی انتقال، استان مقصد باشد آیا مانع برخورداری از امتیازات آیین نامه می‌شود؟

محل تولد متقاضی در استان مقصد، مانع برخورداری از امتیازات نیست.

 

20- نحوه بهره‌مندی اعضای هیات علمی دانشگاه و قضات از امتیازات آیین نامه انتقال چگونه خواهد بود؟

اعضای هیات علمی دانشگاه و قضات مشمول آیین نامه انتقال نیستند.

 

21- آیا آیین نامه انتقال شامل كاركنان بخش خصوصی می‌شود؟

آیین نامه انتقال شامل كارمندان بخش خصوصی نیست.

 

22- آیا كارمندان بانك‌ها و بیمه‌ها كه قبلا از تسهیلات مسكن استفاده كرده‌اند، می توانند مجددا از این تسهیل بهره‌مند شوند؟

این گونه كارمندان می‌توانند مجددا از این تسهیل بهره‌مند شوند.

 

23- نحوه انتقال كسانی كه پست مدیریتی دارند چگونه است؟

همزمان با انتقال متقاضیانی كه پست مدیریتی دارند، پست سازمانی آنان از دستگاه اجرایی محل خدمت (مبدا) حذف و به تعداد پست‌های سازمانی در دستگاه‌ اجرایی مقصد اضافه می‌شود و چنانچه به دلایلی امكان انتقال پست های مدیریتی و سرپرستی وجود نداشته باشد مابه‌التفاوت در پست جدید به آنان پرداخت خواهد شد.

 

24- آیا كاركنان نهادهای زیر نظر مقام معظم رهبری مشمول آیین نامه انتقال می‌شوند؟

كاركنان نهادهای زیر نظر مقام معظم رهبری مشمول آیین نامه انتقال هستند.

 

25- آیا برای متقاضیان انتقال ارتقای شغلی هم پیش‌بینی شده است؟

خیر

 

26- آیا تسهیلات موجود در آیین نامه انتقال شامل زن شاغلی كه سرپرست خانوار نیست، می‌شود؟

تسهیلات آیین نامه انتقال به كاركنان زن شاغلی كه سرپرست خانوار نیست و متقاضی انتقال هستند، تعلق نمی‌گیرد، ولی كارمندانی كه به همراه همسران كارمندشان منتقل می‌گردند، صرفا از وام موضوع مصوبه بهر‌ه‌مند خواهند شد.

 

27- شرایط متقاضیان استفاده از مزایای آیین نامه انتقال چیست؟

متقاضیان استفاده از مزایای آیین نامه انتقال باید حائز شرایط زیر باشد:

1- قبل از پایان سال 1388 در شهر تهران مشغول به خدمت بوده باشند.

2- تاریخ انتقال آنان از شهر تهران از ابتدای سال 89 به بعد باشد.

3- حداقل پنج سال از عمر خدمتی كاركنان رسمی و پیمانی و حداقل 15 سال از عمر خدمتی كاركنان قراردادی باقی مانده باشد.... / ایسنا



ویدیو مرتبط :
یک سوال از هزار سوال بی پاسخ در مذهب اهل سنت(قسمت 1)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

هوش مصنوعي چگونه به سوال‌ پاسخ مي‌دهد



 

 

هوش مصنوعی

 

 

يک کاربر براي توليد اطلاعات آنلاين نيازمند سيستم‌هاي اتوماتيک شده و جواب دادن به سوالات زيادي است. بنابراين به سيستم‌هايي که کاربر اجازه پرسيدن سوال به هر زباني و دريافت جواب آن با سرعت و به‌طور مختصر را دارد، مورد نياز است.

 

 

ماشين‌هاي جست‌وجو در حال حاضر توانايي رتبه‌بندي ليستي از مستندات مربوطه را دارند، اما آن‌ها توانايي برگرداندن جواب کامل يا مختصر به کاربرها را ندارند.

 

 

سيستم‌هاي پاسخ‌گويي به سوال اين مشکل را مورد توجه قرار مي‌دهد.

 

 

در آخرين موفقيت‌‌ها در سلسله تحولات پاسخ‌گويي به سوالات که در سال 1999 شروع شد و به‌عنوان بخشي از کنفرانس بازيابي نوشته نام گرفت، گزارش شده است که بهترين سيستم‌ها در حال حاضر توانايي جواب دادن به بيش از دو سوم سوالات واقعي را در اين تحول دارند.

 

 

ابعاد مساله

 

 

اصولا براي پاسخ به يک پرسش، سيستم بايد سوال را تحليل و بررسي کند، همچنين بايد يکي يا تعداد بيشتري از جواب‌ها را با نتيجه‌گيري از منابع بيابد و پاسخ به بعضي از فرم‌هاي مناسب را به کاربر نمايش دهد.

 

 

ارزيابي از تست‌هاي درک مطلب استفاده شده راه متفاوت نزديک شدن به جواب سوالات را فراهم مي‌کند. همچنين تست‌هايي وجود دارد که براي ارزيابي درک دانش‌آموزان استفاده مي‌شود و براساس نتايج آن‌ها، اساس و بنياني را براي مقايسه کارآيي سيستم‌ها به منظور رسيدن به کارآيي بيشتر فراهم مي‌کنند.

 

 

اين مساله عنوان يک کنفرانس بود که در سال 2000 توسط جان هاپکينز در تابستان آن سال برگزار شد که ما خلاصه‌اي از اين کنفرانس را توضيح مي‌دهيم.

 

 

الف- کاربردها: جواب دادن سوال‌ها کاربردهاي بسياري دارد. ما مي‌توانيم اين کاربردها را به زيربخش‌هايي تقسيم کنيم که اساس آن براساس منابع اين سوال‌هاست:

 

 

پايگاه‌ها داده، داده‌هايي نيمه ساختار يافته يا نوشته‌هاي آزاد است که ما مي‌توانيم در ميان تحقيقات حول مجموعه جمع‌آوري شده مشخص، بيشتر تمايز قايل شويم. به عنوان مثال: جست‌وجو در وب، جست‌وجو در يک مجموعه يا کتاب يا جست‌وجو روي يک متن ساده به‌عنوان ارزيابي براي درک مطلب.

 

 

ب- کاربرها: کاربرها مي‌توانند مبتدي باشند يا کاربرهاي اتفاقي براي تکرار کردن يا کاربرهاي حرفه‌اي کساني که ممکن است از اين چنين سيستم‌هايي در جريان کارهايشان استفاده کنند. به‌وضوح اين کلاس‌هاي متفاوت از کاربرها به واسطه‌هاي متفاوتي نياز دارند که سوال‌هاي متفاوتي دارند و انواع جواب‌هاي متفاوتي را با توجه به نياز خود مي‌طلبند.

 

 

ج- سوالات: ما هنوز متوجه نشديم که چگونه مي‌توان پيش‌بيني کرد چه سوال‌هايي سخت‌تر از سوال‌هاي ديگري هستند، حول جامعه تحصيلي تست شده. اين موضوع يک موضوع با اهميت است.

 

 

ما مي‌توانيم سوال‌ها را با نوع جواب‌ها تشخيص دهيم، ما در اين‌جا تمرکز خود را روي جواب‌هاي واقعي مي‌گذاريم، مانند تست‌هاي درک مطلب هرچند انواع ديگري از سوال‌ها را اغلب شامل مي‌شوند.

 

 

بعد از آن مي‌توانيم بين انواع سوال‌ها تمايز قايل شويم؛ سوالات آري / خير، درخواست‌هاي غير مستقيم، تقاضاها.

 

 

با تمامي ‌اين‌ها بايد به‌عنوان يک سوال برخورد شود. ما اطمينان داريم که بعضي از انواع سوال‌ها از بقيه سخت‌‌تر هستند.

 

 

براي مثال (چرا / چگونه) منجر به جواب سخت‌‌تري مي‌شوند، به‌خاطر اين‌که آن‌ها نيازمند فهميدن ارتباط سودمند يا علت به‌وجود آمدن اين ارتباط هستند و اين‌ها در واقع نوعا به‌عنوان يک علت يا حس متفاوت بيان مي‌شوند.

 

 

د- جواب‌ها: جواب‌ها ممکن است طولاني يا کوتاه باشند آن‌ها ممکن است فهرست‌بندي شده يا مفصل و توضيح داده شده باشند.

 

 

آن‌ها ممکن است به مقتضاي کاربرد يا مقصود کاربر متفاوت باشند براي مثال اگر کاربر بخواهد و قصد توجيه داشته باشد اين مساله منجر به جواب طولاني‌تري خواهد شد اما جواب‌هاي کوتاه، تست‌هاي درک مطلب طبعا نياز به جواب‌هاي کوتاه‌تري دارد.

 

 

ه- ارزيابي: چه چيزي منجر به يک جواب خوب مي‌شود؟ آيا يک جواب طولاني، شامل محتواي کافي براي توجيه کردن اندوخته‌هاي سوال، به‌عنوان يک جواب خوب مي‌تواند در نظر گرفته شود؟

 

 

محتوا مفيد خواهد بود اگر سيستم چندين جواب داوطلبانه را نمايش دهد، چون اين به کاربر اجازه مي‌دهد که جواب درست را بيابد، حتي اگر آن جواب جزو بهترين جواب‌ها قرار نگيرد اگرچه به بيان ديگر و از طرفي جواب‌هاي کوتاه مي‌توانند بهتر باشند و بيشتر مورد استفاده قرار گيرند.

 

 

و- نمايش: در جست‌وجوي اطلاعات واقعي، کاربري وجود دارد که با سيستم در زبان بلادرنگ ارتباط دارد. کاربر اغلب با سوال‌هاي عمومي ‌شروع مي‌کند و سيستم مستقيما يا با برگرداندن مستندات به صورت غيرمستقيم بازخوردي فراهم مي‌کند.

 

 

کاربر سپس جست‌وجو را محدودتر مي‌کند بنابراين انواع مختلفي از محاوره را با سيستم به کار مي‌گيرد، آسان کردن اين فعل و انفعال محاوره‌اي به‌طور خوشايندي هم آساني استفاده و هم خشنودي کاربر را افزايش مي‌دهد. علاوه بر اين اگر واسط بتواند ورودي مکالمه و گفت‌وگو را کنترل کند اين سيستم قابليت استفاده به منظور دسترسي محاوره‌اي به اطلاعاتي اساسي وب را فراهم مي‌کند.

 

 

معماري کلي

 

 

الف- تحليل سوال: ورودي سيستم لازم است توسط کاربر به اين‌که چگونه فرم يا فرم‌هايي نياز هستند، تحليل و بررسي شود. با زيربخش‌هايي از سيستم در محتواي گفت‌وگوي جاري يک سوال ممکن است به‌وجود آيد و براي روشن کردن مدلي که سيستم داراي کاربر است. کاربر مي‌تواند درخواست روشن شدن سوال خود را قبل از پردازش آن داشته باشد.

 

 

ب- پردازش مستندات جمع‌آوري شده: فرض کنيد که سيستم به يک مجموعه مستندات بزرگ به‌عنوان منابع دانش براي پاسخ به سوالات دسترسي دارد. اين مجموعه ممکن است قبل از مرتب شدن نياز به پردازش داشته باشد براي تبديل آن به اين شکلي که متناسب براي پاسخ به سوالات بلادرنگ است.

 

 

ج- انتخاب مستندات کانديدا شده: زيرمجموعه‌اي از مستندات از کل مجموعه مستندات انتخاب شده است، به گونه‌اي که داشتن آن مستندات فرض شده بيشترين شباهت را به محتواي جواب سوال داشته باشد.

 

 

د- تحليل مستندات کانديدا شده: اگر مرحله پيش پردازش فقط مستندات در مستندات جمع‌آوري شده را تحليل کند و تحليل جزييات اضافي از کانديداهاي انتخاب شده در مراحل مقدم‌تر ممکن است انجام شوند.

 

 

ه- استخراج جواب: استفاده از نمايش مناسب از سوال و هر کدام از مستندات کانديدا شده، جواب‌هايي که از مستندات استخراج شده است را کانديدا مي‌کند و آن‌ها را در جايي با احتمال دقت بالا رتبه‌بندي مي‌کند.

 

 

و- توليد پاسخ: پاسخ به کاربر برگردانده مي‌شود. اين پاسخ ممکن است تحت تاثير مدل کاربر و يا محتواي گفت‌وگو باشد، اگر نمايش داده شود.

 

 

ابعاد آينده

 

 

با وجود اين‌که 40 سال از فعاليت مي‌گذرد، در ابتداي راه آغاز براي جست‌وجوي پاسخ به سوال در حوزه تحقيقات هستيم. جذابيت جدال بر سر پاسخ جواب آن را به شدت جذاب کرده است.

 

 

تحقيقات اخير در اين حوزه ابتدا روي ارزيابي پاسخ به سوال کنفرانس بازيابي متن متمرکز شده است هرچند در وسعت کم‌تر روي کارهاي ديگر مانند درک مطالب انجام شد. در هر صورت ارزيابي رسمي‌ معمولا چکيده‌اي از مساله واقعي است. اين ارزيابي جاري فقط گام اوليه از يک نقشه جاه‌طلبانه براي ارزيابي ابعاد زيادي از پاسخ‌هاي سوال است. اين مهم است که پاسخ به سوال در دستور کار بزرگ‌تري را يادآوري کنيم که توانايي‌هاي فعلي ما را براي ساختن و يا ارزيابي اين سيستم‌ها نشان دهد.

 

 

در آخر هم بايد گفت: تکنيک‌هاي سنتي و غير مدرن از پردازش زبان‌هاي طبيعي با راه‌هاي استخراج ساختار ذاتي در واژگان کسترش يافته آن‌ها، ترکيب شده‌اند.

 

 

در نتيجه علم محوري مي‌تواند براي آسان کردن تنگناي دسترسي به اطلاعات و داده‌هاي تکنيک‌هاي دستي، استفاده شود.