اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

وجود زدوبندها در واردات خودرو



 

 

وجود زدوبندها در واردات خودرو

 

 

رییس كمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران با ارائه توضیحاتی در مورد علت كاهش واردات خودرو از جمله علل آن را سهمیه بندی و زدوبند در واردات خودرو ذكر و تصریح كرد: محدودیت های قبلی واردات خودرو همچنان وجود دارد.

مسعود خوانساری در گفت وگو با خبرنگار بازرگانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در مورد كاهش ۵۰ درصدی واردات خودرو طی چهار ماهه امسال به اقدام تعیین كردن استانداردها توسط وزارت صنایع به جای توجه به نمایندگی های پس از فروش اشاره كرد و گفت: از ابتدای سال ۸۹ واردات خودرو را موردی كردند و تنها به برخی شركت ها اجازه واردات دادند و به نوعی این كار را سهمیه بندی كردند كه همین باعث شد در بازار واردات خودرو فسادی به وجود آید و زدوبندهایی صورت بگیرد تا در نهایت قیمت خودرو افزایش و میزان واردات خودرو كاهش یابد.

وی ادامه داد: همچنین هرچند مدتی پیش اعلام كردند واردات خودرو آزاد شده اما هنوز به صورت جدی این موضوع اجرا نمی شود و محدودیت های قبلی وجود دارد.

رییس كمیسیون حمل و نقل اتاق تهران در ادامه با اشاره به تعرفه ۹۰ درصدی واردات خودرو كه با احتساب عوارض های مختلف از جمله عوارض شماره گذاری این میزان به ۱۲۴ درصد می رسد، آن را باعث افزایش قیمت خودروهای وارداتی ذكر كرد و افزود: چگونه است كه برای محصولات كشاورزی مانند پرتقال و برنج تعرفه صفر یا تعرفه ای پایین در نظر می گیرند و به فكر كشاورزان نیستند اما در مورد خودرو به دلیل حمایت از دو خودروساز كشور تعرفه ۹۰ درصدی برای آن لحاظ می كنند و باعث می شوند خودروهای داخلی با كیفیت پایین به فروش برسند؟

وی بالا بودن تعرفه واردات خودرو را نیز علت دیگر كاهش واردات خودرو عنوان كرد و متذكر شد: چگونه است كه تعرفه ۹۰ درصدی برای خودرو و تعرفه صفر درصدی برای برخی كالاهای دیگر در نظر می گیرند؟ حداقل باید نرخ های تعرفه نزدیك به هم باشند نه این كه بین تعرفه كالاها این گونه فاصله وجود داشته باشد...... /  خبرگزارى ایسنا


ویدیو مرتبط :
واردات خودرو

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

كاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات خودرو...



 

كاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات خودرو قطعی شد

 


كاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات خودرو

 

 

مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز گذشته خود و در ادامه بررسی لایحه بودجه سال ۸۹ تعرفه واردات خودرو را از ۹۰درصد به ۷۰ درصد كاهش داد.

 


یكی از مصوبات مهم روز گذشته مجلس، كاهش ۲۰درصدی تعرفه خودروست كه طبق این مصوبه، به‌منظور ایجاد بازار رقابتی و ارتقای كیفیت خودروهای سواری ساخت داخل، حقوق ورودی خودروی سواری در سال ۸۹ به میزان ۷۰ درصد تعیین می‌شود.

 


همچنین میانگین تعرفه واردات خودرو به صورت CKD (قطعات خودرو)‌ نسبت به سال ۸۸ كاهش یافت.

 


۳ برابر شدن تعرفه واردات محصولات كشاورزی

 


یكی دیگر از مصوبات مجلس در ادامه رسیدگی به بودجه سال آینده، افزایش تعرفه واردات محصولات كشاورزی در سال آینده است. براساس این مصوبه، واردات انواع محصولات كشاورزی در سال آینده كه نقش جانشین در تولیدات داخلی داشته باشند، تعرفه آن ۳ برابر سال۸۸ خواهد بود. تعیین مصادیق این محصولات به عهده وزارتخانه‌های جهاد كشاورزی و بازرگانی است. تعرفه واردات انواع كنسرو محصولات كشاورزی نیز ۴ برابر نرخ تعرفه در سال ۸۸ خواهد بود.

 


تشكیل صندوق توسعه ملی به شرط ارائه اساسنامه

 


مجلس همچنین دولت را موظف كرد تا ۲۰ درصد درآمد فروش نفت خام، گاز و میعانات گازی را به صندوق توسعه ملی واریز كند. به گزارش «جام‌جم»، صندوق توسعه ملی كه با تصویب مجلس و پیشنهاد دولت در بودجه سال آینده پیش‌‌بینی شده است، قرار است جایگزین حساب ذخیره ارزی شود كه مجمع تشخیص مصلحت نظام در سیاست‌های كلی برنامه پنجم توسعه در نظر گرفته است. از آنجا كه مجلس نتوانست بموقع لایحه برنامه پنجم توسعه را مورد بررسی و تصویب قرار دهد، لذا به تمدید یكساله برنامه چهارم رای داد و فقط تشكیل صندوق توسعه ملی را مورد توجه قرار داد كه یكی از شروط آن ارائه اساسنامه این صندوق تا پایان فروردین سال آینده است.

 


رضا عبداللهی، رئیس كمیسیون تلفیق بودجه پیش از این گفته بود در صورتی می‌توان از منابع این صندوق استفاده كرد كه فقط برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی ارائه شود و مجلس با امكان استفاده دولت از منابع صندوق برای هزینه‌های جاری یا سرمایه‌گذاری در طرح‌هایی كه امكان بازگشت سرمایه ندارد، مخالفت خواهد كرد زیرا در غیراین‌صورت فلسفه تشكیل صندوق بی‌معنا خواهد بود.

 


در لایحه بودجه پیشنهادی دولت به مجلس، اختیارات صندوق فراتر از اهداف اصلی آن در برنامه پنجم توسعه تعریف شده بود كه كمیسیون تلفیق آن را رد كرد و برداشت از این صندوق را منوط به ارائه اساسنامه كرده است. به این ترتیب به نظر می‌رسد موضوع اختیارات دولت در اساسنامه صندوق توسعه ملی از بحث‌های بعدی مجلس و دولت در سال آینده خواهد بود.