اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

هاشمی‌ و‌ بازی‌ دو سر برد



 اخبار سیاسی  - گمانه زنی‌ها درباره انتخاب رئیس خبرگان
 هاشمی‌ و‌ بازی‌ دو سر برد

 كمتر از دو ماه تا انتخاب رئیس مجلس خبرگان رهبری زمان باقی مانده و همچنان گمانه زنی‌های بسیاری درباره جانشین آیت‌ا... مهدوی كنی برای ریاست این مجلس در فضای سیاسی كشور وجود دارد. با این وجود نگاه اغلب كارشناسان سیاسی به موضع‌گیری‌های آیت‌ا... هاشمی به عنوان رئیس چندین دوره این مجلس دوخته شده است.

اخبار,اخبارسیاسی,هاشمی  رفسنجانی

 

جایی كه به نظر می‌رسد هاشمی با كاندیدا شدن یا نشدن خود، در تعیین انتخاب رئیس این مجلس نقش با اهمیتی برعهده خواهد داشت. ماجرا از آنجا آغاز شد كه سید احمد خاتمی عضو مجلس خبرگان پس از درگذشت آیت‌ا... مهدوی كنی عنوان كرد: « آن طور كه من خبر دارم جناب آقای هاشمی‌رفسنجانی در برخی جلسات گفته‌اند كه تمایلی به ریاست ندارند، اما سیاستمداران ما هر لحظه ممكن است تصمیم جدیدی بگیرند و اگر ایشان هم تصمیمی بگیرد، می‌شود یكی از كاندیداها و مجلس خبرگان رهبری مانند بقیه برای ایشان تصمیم می‌گیرد». این سخنان البته با واكنش مواجه شد.

 

یك منبع نزدیك به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهارات سید احمد خاتمی را تكذیب كرد وگفت: آیت‌ا... هاشمی‌رفسنجانی درباره كاندیدا شدن برای ریاست مجلس خبرگان رهبری نه تنها چنین مطلبی نگفته‌، بلكه در پاسخ به سوالی در همین زمینه گفته‌ در صورتی كه بعضی افراد كه آنها را برای ریاست خبرگان صالح نمی‌دانم قصد كاندیدا شدن داشته باشند، آمادگی خود را برای كاندیداتوری ریاست این مجلس اعلام خواهم كرد.

 

این سخنان هاشمی اما سوالات متفاوتی را به ذهن متبادر می‌كند. اول اینكه آیت‌ا... هاشمی حضور چه كسانی را برای ریاست مجلس خبرگان به مصلحت نمی‌داند كه از كاندیدا شدن با وجود میل باطنی خود برای ریاست این مجلس خبرداده است؟دوم اینكه چرا هاشمی نسبت به سرنوشت جایگزینی آیت‌ا... مهدوی كنی تا به این اندازه حساسیت نشان می‌دهد؟ و سوم اینكه رقبای آیت‌ا... هاشمی برای رسیدن به اهداف خود به چه شیوه‌هایی متوسل خواهند شد و چه میزان شانس پیروزی خواهند داشت؟پاسخ به این سوال‌ها می‌تواند برای بسیاری در شفافیت وضعیت انتخاب رئیس مجلس خبرگان تاثیرگذار باشد.


 هاشمی و بازی دو سر برد مجلس خبرگان
به پنج دلیل مهم آیت‌ا... هاشمی در تعیین رئیس مجلس خبرگان نقش مهمی برعهده خواهد داشت. سه دلیل در حالتی است كه ایشان كاندیدای ریاست مجلس خبرگان شوند و دو دلیل در شرایطی است كه آیت‌ا... هاشمی تصمیم بگیرد شخصأ برای ریاست بر خبرگان اقدامی انجام ندهد.

 

نخستین دلیل این است كه اگر آیت‌ا... هاشمی خود را كاندیدای ریاست مجلس خبرگان كند ما با یك انتخابات دو قطبی مواجه خواهیم شد. در این حالت آیت‌ا... هاشمی به تنهایی در یك طرف رقابت قرار خواهد گرفت ودر طرف دیگر یك یا چند گزینه دیگر حضور خواهند داشت. در این وضعیت این احتمال وجود دارد كه گزینه‌های دیگر آرا را بین خود تقسیم كنند ودچار تشتت شوند و در نهایت هاشمی به تنهایی با رأی بالایی رئیس مجلس خبرگان شود.

 

همچنین از این نكته نیز نباید غافل شد كه تنها بودن هاشمی در یك طرف انتخابات ریاست خبرگان این شانس را به وی می‌دهد كه تاثیر عمیق‌تری بر رأی‌دهندگان بگذارد. دومین دلیل زمانی است كه رقبای هاشمی بر سر اعلمیت یك گزینه نهایی نتوانند به اجماع نهایی برسند و توانایی انتخاب بین گزینه‌های متعدد كه اغلب از وزن یكسان برخوردارند از دست برود.

 

برای رقبای هاشمی انتخاب بین آیت‌ا... هاشمی شاهرودی، آیت‌ا... یزدی، آیت‌ا... جنتی، آیت‌ا... موحدی كرمانی و حتی آیت‌ا... مصباح‌یزدی كار بسیار سخت و دشواری خواهد بود. در نتیجه هاشمی‌رفسنجانی می‌تواند روی یكسان بودن وزن سیاسی گزینه‌های رقیب و عدم توانایی برای انتخاب اصلح برای پیروزی در انتخابات حساب ویژه‌ای باز كند. وضعیت سوم اما زمانی رخ می‌دهد كه حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور كشور و عضو مجلس خبرگان رهبری تلاش كند در انتخاب رئیس خبرگان تاثیرگذار باشد و از جایگاه ریاست‌جمهوری خود به سود آیت‌ا... هاشمی استفاده كند.

 

در صورتی كه حسن روحانی تلاش كند در انتخاب رئیس خبرگان از هاشمی به صورت علنی حمایت كند مجلس خبرگان به‌شدت تحت تاثیر افكار عمومی و حامیان حسن روحانی قرار خواهد گرفت. در این حالت روحانی نقش بسیار مهمی در انتخاب رئیس خبرگان پیدا خواهد كرد. روحانی به صورت ناخواسته بین افكار عمومی و انتخابات ریاست خبرگان یك كانال ناخواسته می‌زند كه بطور حتم سبب تاثیرگذاری بر سرنوشت انتخابات خواهد شد.

 

با این وجود عدم كاندیدا شدن آیت‌ا... هاشمی نیز به دو دلیل عمده سبب تاثیرگذاری بر روند انتخاب رئیس مجلس خبرگان خواهد شد. اول اینكه اعلام این نكته از سوی آیت‌ا... هاشمی كه «اگر عده‌ای برای ریاست خبرگان كاندیدا شوند، من هم كاندیدا خواهم شد»، یك فضای روانی را در جهت قداست و صیانت از جایگاه مجلس خبرگان در فضای عمومی ایجاد كرده است كه بسیاری از برنامه‌های رقبای آقای هاشمی را به هم زده است. هاشمی با اعلام آمادگی خود برای ریاست خبرگان سبب برهم خوردن سهل اندیشی عده‌ای شده است كه تا پیش از این گمان می‌كردند با ریاست بر خبرگان پس از آیت‌ا... مهدوی كنی می‌توانند به اهداف بلند خود دست پیدا كنند.

 

هاشمی با علم به برنامه جریانی و سیاسی این عده به صورت تلویحی این نكته را گوشزد كرده كه نظام جمهوری اسلامی محلی برای بازی‌های سیاسی و جریانی نیست و كسی نمی‌تواند خود را بدون اجازه مردم صاحب جایگاه یا جایگاه‌هایی قلمداد كند. دومین دلیل اما بروز نوعی الگوی «سیاست ورزی» همراه با عقلانیت واعتدال از سوی آیت‌ا... هاشمی است. این نكته می‌تواند برای همه سیاستمداران ایران و جهان اسلام الگو باشد كه یك شخصیت سیاسی در چه زمانی باید ابراز وجود كند و پای در صحنه مبارزه بگذارد و در چه زمانی باید از سلاح«سكوت» استفاده كند.

 

یكی از خصوصیات بارز شخصیت هاشمی به عنوان یك كهنه سیاستمدار مسلمان ایرانی این است كه با «زمان‌شناسی»مثال زدنی به خوبی می‌داند كه در چه زمانی باید چه جنس رفتاری از خود نشان دهد. هاشمی با این اقدام خود نشان می‌دهد كه همچنان كه در مقابل كینه توزان از سلاح سكوت و «تقیه» استفاده می‌كند در زمان‌هایی كه پای منافع اسلام و نظام در میان است اهل هیچ گونه مماشاتی نیست و به مانند یك مبارز انقلابی وارد كارزار سیاسی می‌شود. اینگونه سیاست ورزی كه از خصوصیات بارز آیت‌ا... هاشمی در طول بیش از پنجاه سال مبارزه سیاسی بوده است از وی یك شخصیت كم نظیر و تاثیرگذار ساخته است. با تمام این اوصاف هاشمی چه كاندیدای ریاست برخبرگان شود و چه نشود در هر دوحالت برنده بازی تلقی خواهد شد.


 خبرگان و شناخت راه آینده
 با تمام این اوصاف مجلس خبرگان رهبری علاوه بر مساله انتخاب رئیس، با سه مساله مهم دیگر در آینده مواجه خواهد شد. اول اینكه خبرگان رهبری پس از انتخاب رئیس جدید خود با مساله تركیب هیات رئیسه و نواب رئیس مجلس مواجه خواهد شد. چیدمان تركیب فعلی این مجلس نشان‌دهنده حضور نمایندگان هر كدام از طیف‌ها در تركیب هیات رئیسه با چربش بیشتر به سمت اصولگرایان است.

 

در نتیجه با انتخاب رئیس جدید باید منتظر ماند و مشاهده كرد كه كدام جریان چربش بیشتری در تركیب هیأت رئیسه خبرگان خواهد داشت. دوم اینكه همزمانی انتخابات مجلس شورای اسلامی و انتخابات مجلس خبرگان رهبری آینده اهمیت و جایگاه این مجلس را بیش از هر زمانی برای جریان‌های سیاسی بیشتر كرده است.

 

با پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری جریان‌های شكست خورده در انتخابات تلاش‌های گسترده‌ای را برای به دست گرفتن نهادهای موازی دولت آغاز كرده‌اند. به همین دلیل پیروزی شكست خوردگان انتخابات ریاست‌جمهوری در انتخابات مجلس شورای اسلامی و همچنین خبرگان رهبری می‌تواند تاحدود زیادی التیامی برای این جریان باشد.

 

و سوم اینكه مجلس خبرگان نیاز به نوعی تقویت ساختارها در خود دارد تا از درجه تاثیرگذاری بیشتری نسبت به گذشته در فضای سیاسی كشور برخوردار شود. خبرگان سال‌هاست تنها به برگزاری جلسات فصلی و مقطعی بسنده كرده است. در نتیجه در زمان فعلی كه كشور تلاش می‌كند در یك بازی متعادل تمام نیروهای خود را به كار بگیرد این تجدید نظر بیش از هر زمانی ضروری به نظر می‌رسد.

 

 اخبار سیاسی  -  آرمان


ویدیو مرتبط :
بازی دو سر برد روحانی با مجلس و اصلاحطلبان فتنه گر

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

توکلی: به هاشمی گفتم به احمدی نژاد هم می گویم؛ وضع خوب نیست/ کشور در تورم و رکود شدید به سر می‌برد



اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب

توکلی: به هاشمی گفتم به احمدی نژاد هم می گویم؛ وضع خوب نیست

توکلی در مورد وضعیت اقتصادی کشور گفت: دولت باید به قانون برگردد و از آغاز پروژه‌های بزرگ در زمان محدود باقیمانده خودداری کند.

به گزارش ایسنا، احمد توکلی بعد از حضور احمدی‌نژاد در مجلس، گفت: از هشت سال دوره خدمت آقای احمدی‌نژاد، 22 هزار و 920 روز گذشته و تنها 200 روز باقی مانده است. دولت در این زمان باقی‌مانده به سراغ آغاز طرح‌های بزرگ نرود، چراکه تا در اجرای این پروژه‌ها به تفاهم برسیم زمان از دست رفته است.

توکلی ادامه داد: دولت در زمان باقی‌مانده طرح‌های موجود را به صورت قانونی انجام دهد تا خیر اجرای آن به ملت برسد.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات احمدی‌نژاد در خصوص موادی از قانون اساسی، اظهار کرد: آنچه که آقای احمدی‌نژاد در مورد قانون اساسی به آن اشاره کردند که محل اختلاف بوده است، طی نامه‌ای در سال 89 که توسط احمدی‌نژاد نوشته شده است خدمت رهبری اعلام شد.

رهبری نامه را به شورای نگهبان ارجاع دادند و جلسه‌ چهارجانبه‌ای مکمل از اعضای مجلس، دولت، شورای نگهبان و اساتید دانشگاه تشکیل شد. در 18 جلسه از این سری جلسات که هر کدام حدود سه تا چهار ساعت به طول انجامید جمع‌بندی‌هایی حاصل شد که خدمت رهبری هم اعلام شد و نظر آقای احمدی‌نژاد در خصوص اصول مورد اختلاف در قانون اساسی تایید نشد.

وی ادامه داد: اگر برداشت آقای احمدی‌نژاد از اصل 126 قانون اساسی درست باشد، نتیجه‌اش این می‌شود که دست به اقدامات جدیدی مانند آنچه در مورد استخدام‌ها مشاهده کردیم می‌زنند.

نماینده مردم تهران در مجلس با قرائت بند 11 ملحقات مصوبه مربوط به استخدام‌های جدید دولتی برای مجلس، گفت: در این بند آمده است که کلیه دستگاه‌های اجرایی بدون نیاز به هیچ امر دیگری و بدون نیاز به سایر الزام‌های قانونی و آنچه که در قانون برنامه پنجم توسعه و بودجه‌های سالانه آمده است راسا در مورد استخدام‌ها، تغییر وضعیت کارکنان و تغییر ساختار سازمان‌ها تصمیم‌گیری کنند.

توکلی ادامه داد: آیا این درست است که رییس قوه مجریه دستور بدهد که بدون رعایت هیچ قانونی اقدامی انجام شود؟ چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. ما باید به قانون برگردیم و خدمت را بیشتر و زحمت را کمتر کنیم.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با یادآوری اشارات احمدی‌نژاد به لیستی از آمارهای تولید در کشور، گفت: من تاکید می‌کنم که عمران با توسعه متفاوت است. عمران با توسعه پایدار متفاوت است، عمران با توسعه پایدار انسانی متفاوت است، همچنین با پیشرفت اسلامی متفاوت است.

وی با اشاره به خاطره‌ای از دولت سازندگی گفت: سال 74 من خدمت جناب آقای هاشمی رفسنجانی رسیدم، ایشان فهرستی می‌دادند از کارهایی که دولت انجام داده است که همه‌اش هم صحیح بود، اما من خدمت ایشان عرض کردم که آقای هاشمی وضع خراب است، مردم راضی نیستند

آقای هاشمی باز اشاره کردند که تولید شمش آلومینیوم در این حد است و تولید چیزهای دیگر در چه سطحی قرار دارد، من باز خدمت‌شان گفتم که فاصله بین شمش آلومینیوم تا سفره مردم کارهایی است که باید انجام شود و بعضی کارهاست که نباید انجام شود. حالا من به احمدی‌نژاد هم می‌گویم وضع خوب نیست، از نظر تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان در انتهای خط وضع خوب نیست.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: کشور در تورم و رکود شدید به سر می‌برد، چشم‌پوشی از وضعیت فعلی اشتباه است. در آینده ممکن است وضع ما بهتر از چیزی که در حال حاضر در آن قرار داریم نباشد. کالاهای وارداتی با ارز گران شده به بازار می‌رسند و این منجر به سرایت گرانی ارز به قیمت‌های داخلی می‌شود.

توکلی اظهار کرد: نرخ نقدینگی با رقم نقدینگی متفاوت است و ما می‌دانیم که این نرخ نسبت به سال گذشته دو برابر شده است. انتظارات در شرایط تورم رکودی روی پایه‌های جدیدی می‌نشیند، باید به فکر نجات مردم بود که آقای احمدی‌نژاد اشاره کردند که مستحق کرامت هستند.

نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر این‌که «با پرداخت نقدی یارانه،‌ جوابی نگرفته‌ایم و نمی‌گیریم» ادامه داد: در وضعیت تورم و رکود شدید باید از هر اقدامی که باعث تحریک تقاضا می‌شود جلوگیری به عمل آید.

وی تصریح کرد: نگویید این الگوها بومی نیست، اینها با اقتصاد ما سازگار است. یارانه نباید افزایش پیدا کند، نباید پولی از صندوق توسعه ملی برداشت شود. نیازمند چاپ اسکناس‌های پرقدرت هستیم، در غیر این صورت مردم به این نتیجه می‌رسند که "از طلا گشتن پشیمان گشته‌ایم مرحمت فرموده ما را مس کنید".

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: ثبات اقتصادی از ثبات در بازار ارز آغاز می‌شود. بازار ارز بر صادرات، واردات، تولید، بودجه، سرمایه‌گذاری، سطح قیمت‌ها و طراز تجاری ما تاثیرگذار است.

توکلی تصریح کرد: نباید به ارز به عنوان ملک دولت نگاه شود. ارز ابزار اعمال سیاست است نه ابزار تامین هزینه‌های دولت. باید با تصمیم‌گیری درست برای ارز، قدرت رقابت خارجی کشور را افزایش دهیم. بازار باید ثبات داشته باشد، سفته‌بازی و شکاف دونرخی ارز باید کاهش پیدا کند.

نماینده مردم تهران در مجلس با تاکید بر این‌که «ارز دو نرخی موجب فساد است» گفت: وقتی شکر با ارز 1226 تومان وارد می‌شود این برای کشور رانت ایجاد می‌کند و دولت مجبور است واردات بیسکویت، شکلات، نوشابه و هر چیز دیگری را تا لب مرز کنترل کند، این مساله امکان‌پذیر نیست.

توکلی خطاب به نمایندگان گفت: قیمت ارز را یکسان کنید. باید برای مردم یک کالای غذایی تامین کنیم، نگویید سهمیه‌بندی به مصلحت نیست.

باید از تجربه‌های بشری استفاده کنیم. در آمریکا بیش از 47 میلیون نفر بسته‌های غذایی در انواع مختلف برای طبقات مختلف دریافت می‌کنند. باید از این تجربه‌ها استفاده کنیم.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاکید کرد: پول نفت برای کشور ضرر دارد. ادامه روند دو نرخی بودن قیمت ارز به ضرر کشور است. باید از طبقات مختلف مردم با سیاست‌گذاری‌های مناسب حمایت شود. 

مصباحی مقدم: برخی طرح‌های رئیس جمهور مناسب پایان دولت دهم نیست

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه مشکل فقر در جامعه با پرداخت یارانه نقدی تامین نمی شود، گفت: یکی از دلایل مجلس با اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها بخاطر مساعد شدن شرایط، کم شدن نرخ تورم و تعدیل وضعیت روانی جامعه است.

به گزارش مهر، غلامرضا مصباحی مقدم رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در جلسه علنی امروز چهارشنبه مجلس بعد از نطق رئیس جمهور با عنوان یکی از سخنرانان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رویکرد رئیس جمهور امروز نسبتا معتدل و مثبت بود، گفت: برخی از طرح هایی را که رئیس جمهور مطرح کرد بسیار خوب بود، اما اجرای این طرح ها برای ابتدای دور نهم ریاست جمهوری خوب بود، نه پایان دوره  دهم.

وی در بیان نکاتی در خصوص هدفمندی یارانه ها اظهار داشت: اصل مساله هدفمندی یارانه ها تا رسیدن به نقاط هدف قابل خدشه نیست و باید مراحل بعدی با درنظر گرفتن آثار مثبت و منفی انجام بگیرد.

نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه ما برای اجرای فاز دوم نیازمند توافق دولت و مجلس هستیم، افزود: سه هدف را در اجرای هدفمندی یارانه ها دنبال می کنیم ، برقراری عدالت، کاهش مصرف انرژی و اصلاح ساختارهای تولیدی که تمام این سه هدف باید در مرحله اول و دوم مدنظر قرار بگیرد.

مصباحی مقدم با اشاره به اینکه هر کمکی به تولید کشور کمک به مردم است، ادامه داد: چرا فکر می کنیم فقط پول در جیب مردم گذاشتن، کمک به آنها است و ما باید بجای دادن ماهی به دست مردم به آنها ماهیگیری یاد بدهیم.

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: اگر یارانه بخش تولیدی داده شود مشکل اشتغال حل و شکاف فقر و ثروت کمتر می شود.

وی اظهار داشت: اگر سرمایه در گردش برخی کارخانه ها بیشتر شود بخشی از مشکل اشتغال کشور نیز حل می‌شود و رفع فقر با پرداخت یارانه نقدی به مردم مشکلش حل نمی شود.

مصباحی مقدم خاطر نشان کرد: مجلس به این خاطر با اجرای فاز هدفمندی یارانه ها تا پایان سال 91 مخالفت کرد تا شرایط مساعد شود و یا تغییر کند و همچنین نرخ تورم کم شده و وضعیت روانی جامعه تعدیل شود.