اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نوسان شدید طلای جهانی



نوسان شدید طلای جهانی

اونس به مرز 1300 بازگشت

نوسان شدید طلای جهانی

طلای جهانی یک رکورد دو هفته‌ای را جابه‌جا کرد. در دو روز گذشته بهای جهانی طلا با 50 دلار افزایش به سوی کانال 1300 دلاری حرکت کرد. اتفاقی که در 14 روز گذشته سابقه نداشته است. ادامه سیاست های فوق انبساطی در آمریکا در کنار تقویت ارزش پول کشورهای هند و آفریقای جنوبی در ثبت این رکورد تاثیرگذار گزارش شده است. با افزایش ارزش ارزهای این دو کشور تقاضای فیزیکی طلا رشد کرد. همزمان با این رخداد، تاکید فدرال رزرو بر ادامه سیاست محرک پولی به منظور تقویت رشد اقتصادی ایالات‌متحده، جذابیت فلز گرانبها را بالا برد.

با جهش غیر قابل‌انتظار طلا رخ داد

رشد آخر هفته قیمت‌های داخلی

افزایش بهای طلا در بازارهای جهانی قیمت‌های داخلی را نیز به جنبش واداشت و بهای سکه و طلا افزایش قابل‌توجهی را در روز پنج‌شنبه ثبت کرد. بر خلاف انتظار بهای طلا از شامگاه چهارشنبه تا ظهر پنج‌شنبه با افزایش تقریبا 50 دلاری به مرز 1300 دلار نزدیک شد. از چهارشنبه بهای طلا از محدوده 1250 دلار در بازارهای آسیایی رو به افزایش نهاد و تا قبل از ظهر روز پنج‌شنبه در بازار لندن تا 1298 دلار هم بالا رفت. قیمت طلا البته از بعد از ظهر پنج‌شنبه تا روز گذشته به مرور تا 1276 دلار افت کرد. در این سطح باز هم قیمت طلا نسبت به ساعات کاری روز چهارشنبه تقریبا 21 دلار بالاتر ایستاد.

 

فضای بازار داخلی، اما با این حال هم تقریبا آرام و راکد گزارش شد. البته بالارفتن قیمت طلا علاوه بر جابه‌جا کردن نرخ سکه و طلای داخلی بر نرخ انواع ارز نیز موثر بود. در این بازار البته نرخ دلار به مراتب کمتر از ارزهای دیگر با افزایش روبه‌رو شد، اما بقیه تقریبا با افزایش‌های جهشی روبه‌رو بودند.

 

جذب نقدینگی‌ها به بازار بورس در این روزها تقاضای خرید در بازار ارز و سکه را کاهش داده است. نقدینگی زیادی در این روزها در بازار ارز نمی‌چرخد و به گفته برخی صرافان بازار راکد است.

 

در فضای بین‌المللی البته خبرهای موجود تقریبا خوشبینانه است و امکان کاهش چالش‌ها در مذاکرات هسته‌ای بیش از پیش است. خوشبینی به اتمام برخی سیاست‌های شتابزده در عرصه اقتصادی و پرهیز از به‌کارگیری اقتصاد دستوری شاید راهکاری مناسب برای هدایت نقدینگی‌ها از بازار ارز و سکه و بازارهای مشابه به سوی بازار بورس باشد. این مسیر التهاب از بازار ارز را کاهش خواهد داد.

 

قیمت‌های داخلی

روز پنج‌شنبه بهای دلار در بازار داخلی تا 3315 تومان تا ساعت 13 رسید و بین 5 تا 10 تومان افزایش داشت. یورو نیز به 4330 تومان رسید و 65 تومان افزایش داشت. پوند انگلیس هم با 60 تومان افزایش تا 5020 تومان گران شد. صد ین ژاپن 70 تومان افزایش قیمت داشت و به 3340 تومان فروخته شد. درهم امارات نیز با 10 تومان افزایش تا 915 تومان بالا رفت.

 

در بازار سکه بهای هر قطعه سکه طرح جدید با 30 هزار تومان افزایش به یك میلیون و 120 هزار تومان رسید. نیم سکه با 15 هزار تومان رشد قیمت به 595 هزار تومان رسید. همچنین بر تابلوها نرخ ربع سکه به 390 هزار تومان رسید که 10 هزار تومان نسبت به روز چهارشنبه افزایش یافت. هر گرم طلای 18 عیار بدون اجرت نیز با 1800 تومان افزایش تا 103 هزار و 300 تومان افزایش یافت.

 

طلا در بازارهای جهانی

با وجود ایجاد 195 هزار شغل در ماه ژوئن آمریکا، نرخ 6/7 درصدی بیکاری در این کشور اعضای کمیته بازار باز و ظاهرا برنانکه را قانع نکرده و خبر‌های رسیده از آمریکا از تمایل به تداوم برنامه خرید اوراق قرضه حکایت دارد.

غروب چهارشنبه طبق قرار متن سخنان اجلاس 18 و 19 ژوئن فدرال رزرو پس از 3 هفته به بیرون درز کرد. در این متون تصمیم به ادامه برنامه محرک‌های اقتصادی در آمریکا منتشر شده است.

 

در فدرال رزرو هر ماه بررسی استراتژی‌های اقتصادی و روند بهبود فضای اشتغال و نرخ رشد اقتصادی انجام می‌شود. در زمان برگزاری، نظرات شرکت‌کنندگان و مقامات در این اجلاس با گمانه‌زنی‌های کارشناسان به طور تقریبی اعلام می‌شود. تا زمان برگزاری این نشست‌ها بازارهای جهانی البته در انتظار نتایج هستند. با این وجود تقریبا 3 هفته بعد همچنان بازارها از انتشار متون و پیش‌نویس‌ها تاثیرات جدی می‌گیرند.

 

چهارشنبه غروب اعلام شد در نشست 20 روز قبل مقامات بر ادامه خرید ماهانه 85 میلیارد دلار اوراق قرضه خزانه داری و رهنی تاکید دارند.این اتفاق بهای طلا را دوباره در مسیر افزایشی قرار داد و نرخ آن را دوباره تا مرز 1300 دلار بالا برد، اما بهای آن دوباره تا بعد از ظهر پنج‌شنبه تا 1288 دلار تعدیل شد که عملا قیمت طلا به بالاترین حد دو هفته اخیر رسید.

 

به این ترتیب به دنبال انتشار سخنان ریِیس فدرال رزرو آمریکا مبنی بر ادامه اجرای برنامه محرک پولی به منظور تقویت رشد اقتصادی این کشور، قیمت جهانی طلا با افزایش روبه‌رو شده است. «بن برنانکه» ریِیس فدرال رزرو آمریکا در تازه‌ترین اظهارات منتشر شده از وی بر لزوم اجرای برنامه محرک پولی به منظور حمایت از رشد و رونق اقتصادی این کشور تاکید کرده است.

 

به گفته وی، اجرای سیاست‌های انبساط پولی برای حمایت از رشد و رونق اقتصادی آمریکا فعلا لازم و ضروری است. بر اساس این گزارش برنانکه تاکید کرد: با توجه به وضعیت شکننده بازار اشتغال و پایین بودن نرخ تورم، فدرال رزرو به اجرای سیاست‌های محرک پولی ادامه خواهد داد. نرخ تورم در آمریکا فعلا در سطح 1/1 درصد است و تداوم تزریق نقدینگی در اقتصاد از طریق خرید اوراق قرضه که فعلا ماهانه 85 میلیارد دلار صورت می‌گیرد، مانعی جلوی خود نمی‌بیند. اگرچه برخی مقامات فدرال رزرو تداوم خرید اوراق قرضه را برای اقتصاد آمریکا مطلوب نمی‌دانند.

 

اما افزایش دوباره قیمت طلا و افزایش تقاضا برای خریدهای فیزیکی موجب تقویت گمانه‌زنی‌هایی برای بالارفتن قیمت طلا شده است. این شرایط امکان افزایش قیمت طلا را بیشتر کرده و برخی نسبت به بالا رفتن آن در روزهای آینده اظهارنظرهایی کرده‌اند. با این حال بازگشت قیمت طلا از مرز 1300 دلار تا 1276 دلار که بیش از 20 دلار افت را ثبت کرده نباید از نظر دور داشت. صندوق‌های سرمایه‌گذاری با پشتوانه طلا در ماه‌های گذشته مقادیر زیادی طلا فروخته‌اند.

 

به هر حال با توجه به تناسب هفته‌های اخیر بهای سکه و طلای داخلی با قیمت‌های جهانی انتظار می‌رود که از شنبه بازار شاهد افزایش برخی قیمت‌ها هم باشد. با این حال همانطور که پیش‌تر هم گفته شد کاهش نقدینگی در بازار ارز می‌تواند این احتمال را تعدیل کند.

 

در بازار داخلی البته با وجود افزایش قیمت‌ها در پایان هفته، همچنان روند کلی قیمت‌ها کاهشی است. با این حال بهای دلار از اول هفته قبل تا روز پنج‌شنبه تقریبا 25 تومان به طور متوسط افت داشته است. دلار البته اگر با نرخ 3280 تومان لحظه‌ای روزهای میانی هفته مقایسه شود، افت تقریبا 60 تومانی را ثبت کرده است. یورو در این هفته تقریبا 20 تومان افت ثبت کرده است. پوند انگلیس از 5040 تومان در میانه هفته تا 4960 تومان افت کرد، اما در پایان هفته دوباره تا 5020 تومان افزایش یافت با این حال 20 تومان نسبت به اول هفته کاهش یافته است.

 

در بازار سکه نرخ سکه طرح جدید اگرچه تا یك میلیون و 90 هزار تومان بر تابلوها و کمتر از این میزان در کف بازار هم به خود دید، اما دوباره تا یك میلیون و 120 هزار تومان اول هفته بالا رفت. نیم سکه نیز بین 600 هزار تومان تا 585 هزار تومان نوسان داشت.

 

ربع سکه در هفته گذشته بین 400 تا 385 هزار تومان بر تابلوها جابه‌جا شد. بهای هر گرم طلای 18 عیار هم در ساعاتی از بازار هفته گذشته به 99 هزار تومان هم رسید و دوباره تا 103 هزار تومان بالا رفت، اما در مجموع 3/3 درصد افزایش ثبت کرده است. بهای جهانی طلا البته با بازگشت دوباره قیمت تقریبا 3/5 درصد افزایش داشت./دنیای اقتصاد

 

 


ویدیو مرتبط :
نوسان بهای جهانی نفت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بی‌مهری به طلای سفید؛ایران در آستانه حذف از كمیته جهانی پنبه



 

 

بی‌مهری به طلای سفید؛ایران در آستانه حذف از كمیته جهانی پنبه

 

 

كمیته مشورتی بین المللی پنبه كه اعضای آن متشكل از بخش دولتی كشورهای پنبه خیز جهان است شهریور ماه امسال و سه سال اخیر در حالی برگزار شد كه ایران به دلیل نپرداختن حق عضویت (سالانه ۲۰ هزار دلار) در آستانه حذف شدن از عضویت در این كمیته و در حالت تعلیق قرار گرفت كه با تعهد بخش خصوصی و پرداخت این مبلغ از سوی بخش خصوصی مجددا به عضویت این كمیته درآمد.

به گزارش خبرنگار كشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ایران از سال ۱۹۶۹ میلادی عضو این كمیته به عنوان بالاترین مرجع جهانی پنبه بوده است اما امسال برای چهارمین سال متوالی هیچ یك از مسوولان دولتی ایران در این مجمع كه در آرژانتین برگزار شد، حضور نیافته و حق عضویت این مجمع را كه سالانه ۲۰ هزار دلار بوده است را نپرداخته اند كه این امر باعث شد امسال ایران از عضویت در این مجمع به حالت تعلیق درآید و در آستانه حذف شدن قرار گیرد.

این درحالی است كه مجمع كمیته مشورتی بین المللی پنبه مطالب تحقیقاتی روز جهان در خصوص كاشت، داشت و برداشت پنبه را ارائه می كند و همچنین مباحث اقتصادی شدن تولید، كاهش هزینه های تولید پنبه، فروش، بازاریابی و صادرات این محصول را بررسی می كند و به دولت های كشورهای پنبه خیز جهان به منظور تولید پایدار وسالم پنبه مشورت می دهد.

با توجه به اینكه پنبه در صنایع نساجی، دفاع، اسكناس، داروسازی، سلولزی و بهداشتی و .... كاربرد دارد، برای دولت ها محصولی مهم و استراتژیك محسوب می شود و حتی كشورهای بزرگ تولیدكننده جهان همچون آمریكا برای تولید و صادرات این محصول به كشاورزان خود یارانه می پردازند.

اما در ایران خرد و كوچك بودن مزارع یكی از مشكلات كشت این محصول شده و ۴۰ درصد هزینه تولید پنبه در كشورمان به دلیل كوچك بودن مزارع و عدم اداره مكانیزه، صرف برداشت محصول می شود كه این كمیته راه حل هایی برای افزایش عملكرد در واحد سطح و هماهنگ كردن مزارع خرد و كوچك به دولت مردان این كشورها ارائه كرده است اما ایران از این آموخته ها بی بهره مانده است.

كه مدیركل دفتر دانه های روغنی و پنبه وزارت جهاد كشاورزی و دیگر مسئولان این وزراتخانه در این باره توضیحی ندادند.

گفتنی است ۴۲ كشور پنبه خیز جهان به غیر از چین در این كمیته عضو هستند و حتی كشور سوئیس كه هیچ گونه كشت پنبه ندارد به دلیل اهمیت محصول پنبه در این كمیته عضویت دارد و مجمع سال آینده در این كشور برگزار خواهد شد.

لازم به ذكر است سالانه بیش از ۲۵ میلیون تن پنبه در جهان تولید می شود كه ۸۰ درصد این تولید توسط كشورهای چین، آمریكا، پاكستان، هند و ازبكستان صورت می گیرد و ایران با تولید سالانه ۶۵ تا ۷۰ هزار تن كمتراز یك درصد از سهم تولید جهانی را دارد این در حالی است كه نیاز صنایع نساجی كشورمان دو برابر این میزان تولید است و سالانه باید ۷۰ هزار تن از نیاز صنایع نساجی از طریق واردات تامین شود.

در صورتی كه در سال های ۵۳ و ۵۴ ایران صادركننده پنبه بوده و پس از نفت بالاترین ارزآوری را برای كشور داشته است.... /  خبرگزارى ایسنا