اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نایب قهرمانی بورس تهران





بورس تهران



● تداوم نایب قهرمانی بورس تهران در فدراسیون جهانی بورس ها

رتبه دوم، ارزش معاملات؛ رتبه دوم، ارزش بازار؛ رتبه ششم، دفعات معامله؛ رتبه نهم، تعداد شركت ها؛ رتبه نوزدهم و درصد گردش سهام؛ رتبه سی و هشتم. این متغیرها تازه ترین جایگاه بین المللی بورس تهران را در میان ۵۴ بورس عضو فدراسیون جهانی بورس ها نشان می دهد.

بر اساس جدیدترین گزارشی كه این فدراسیون در پایان ماه هفتم سال ۲۰۱۰ میلادی (جولای) منتشر كرده، تحولات ۵۴ بورس عضو خود را مورد تحلیل و بررسی قرار داده است.

بورس تهران كه به عنوان یكی از اعضای این فدراسیون ۵۴ عضوی فعالیت می كند، تنها می تواند در میان۶ متغیر مورد بررسی این فدراسیون جای بگیرد؛ چرا كه ساختار بازار و محدودیت ابزارهای مالی در بورس تهران اجازه نمی دهد بورس تهران بتواند فضایی برای مانور در میان متغیرها داشته باشد.

اما فدراسیون جهانی در نماگرهای مقایسه ای خود، تغییرات را هم بر مبنای واحد پول محلی كشورها و هم واحد پولی جهانی (دلار) ارائه می كند، از این رو در این گزارش تنها واحد پولی جهانی معیار مقایسه قرار گرفته است. دلیل اتخاذ واحد پولی بین المللی هم تعیین مبنای یكسان برای سنجش و مقایسه عملكرد بورس تهران و اعضای فدراسیون جهانی است.

همچنین در پاره ای موارد به دلیل ضعف اطلاع رسانی بورس های عضو فدراسیون جهانی، تعداد اعضا روند نزولی و كاهشی دارد. به هر روی جایگاه بورس تهران در پایان ماه جولای ۲۰۱۰ میلادی، از لحاظ متغیرهای ۶گانه ای چون «شاخص»، «ارزش بازار»، «ارزش معاملات»، «دفعات معاملات»، «درصد گردش سهام» و در نهایت «تعداد شركت های فعال در بورس» مورد بررسی مقایسه ای قرار گرفته است.

● پله دوم همچنان در اختیار «تپیكس»

در میان ۶ متغیری كه فدراسیون جهانی بورس ها از وضعیت بورس تهران ارائه كرده، «شاخص» یا (Broad Stock Index Performance) روانی ترین متغیری است كه تغییرات جهانی آن پیوسته از سوی فعالان داخلی بورس عرضه می شود.

بر اساس آخرین آمار، «شاخص بورس تهران» توانسته تا پایان ماه جولای ۲۰۱۰ در مقایسه با ماه جولای ۲۰۰۹، رشد ۶۲ درصدی را تجربه كند. این میزان رشد مثبت هم جایگاه دومی را در میان ۶۳ بورس عضو، از آن بورس تهران كرده است. بورس «كلمبو» هم با رشد ۱۰۴ درصدی در مدت یاد شده، به تنهایی جایگاه نخست را در اختیار دارد.

بورس های «مكزیك» با منفی ۹۹ درصد نزول، «برمودا» با منفی ۸/۴۴ درصد نزول و «آتن» با ۸/۲۸ درصد نزول به ترتیب رتبه های ۶۳، ۶۲ و ۶۱ جدول شاخص ها را به خود اختصاص داده اند.

● وقتی «بازار» ارزشمند می شود

دومین متغیری كه در جداول فدراسیون جهانی مورد بررسی قرار گرفته، ارزش بازار یا (Market Capitalization) است. در میان ۵۱ بورسی كه در جداول مربوط به این متغیر قرار گرفته اند، جایگاه بورس تهران از لحاظ تغییرات ارزش بازار، در رتبه های ششمی جای دارد. این جایگاه كه بر اساس رشد ۷/۴۴ درصدی ارزش بازار بورس تهران در پایان ماه جولای ۲۰۱۰میلادی در مقایسه با ماه جولای ۲۰۰۹ میلادی به دست آمده، به نوعی تكرار روند چند ماه گذشته است.

چرا كه طی این مدت به دنبال رشد ارزش شركت های فعال بازار، در مجموع ارزش بازار و به تبع آن شاخص بورس تهران شاهد رشدهای مثبت بودند.

رشد پی در پی شاخص های بورس تهران كه ركورد تاریخی ۱۷ هزار واحد هم در روزهای اخیر برای آن ثبت شده، معلول دلایل چندگانه ای است كه عمده ترین آن به ركود بازارهای رقیب برمی گردد.

در كنار ضعف بازارهای رقیب بازار سرمایه، افزایش قیمت های جهانی برخی كالاها از جمله نفت، فولاد، مس و ... دیگر عواملی هستند كه می توان از آنها به عنوان دلایل رشد چشمگیر شاخص در ماه های اخیر یاد كرد. اما در كنار جایگاه ششمی بورس تهران، بورس های «كلمبو» با ۱۱۳ درصد، «اوزاكا» با ۷/۷۲ درصد و «اندونزی» با ۵/۵۴ درصد به ترتیب رتبه های اول تا سوم بیشترین درصد رشد ارزش بازار را در پایان ماه جولای ۲۰۱۰ در مقایسه با جولای ۲۰۰۹ در اختیار داشته اند.

● ارزش معاملات؛ حركت به صدر جدول

متغیر بعدی مورد بررسی از سوی فدراسیون جهانی بورس ها، ارزش معاملات یا (Total Value of Share Trading) است.

بر این اساس بورس تهران توانسته بعد از بورس «كلمبو» كه شاهد ۳۴۳درصد رشد ارزش معاملات بوده، رتبه دوم این جدول را به خود اختصاص دهد.

همچنین ارزش معاملات بورس تهران، از ابتدای سال ۲۰۱۰میلادی تا پایان ماه جولای، معادل ۹ هزار و ۸۴۱میلیون دلار بوده است. رتبه های سوم تا پنجم جدول تغییرات مثبت ارزش معاملات به ترتیب در اختیار بورس های «برمودا»، «مكزیك» و «استرالیا» است. در سوی دیگر بورس های «قبرس»، «عمان» و «لوكزامبورگ» هم با رشدهای منفی از ۵۰ تا ۳۰ درصد، رتبه های انتهایی این جدول را در اختیار گرفته اند.

● چرخ «سهام» نمی چرخد

«درصد گردش سهام» یا (Share Turnorer Velocity) متغیر بعدی مورد بررسی از سوی فدراسیون جهانی بور س ها است. طی ماه میلادی جولای، جایگاه بورس تهران در جدول تغییرات درصد گردش سهام در میان ۵۴ بورس عضو، جایگاهی بهتر از ۳۸ نیست. پایین بودن رتبه جهانی بورس تهران، در شرایطی كه متغیرهای مهمی چون شاخص، ارزش بازار و ارزش معاملات رتبه های بالایی را كسب كرده اند، حاكی از مصنوعی و غیرقابل تكرار بودن رشد مثبت شاخص های بورس تهران است.

به بیان دیگر اجرای بخش زیادی از برنامه خصوصی سازی دولت از عرضه بلوكی گرفته تا انجام معاملات رد دیون و واگذاری سهام به شركت های سرمایه گذاری استانی، توانسته رونق زیادی به ارزش معاملات بورس تهران بدهد.

به هر روی در شرایطی كه ارزش معاملات بورس تهران رتبه بالایی در جداول دارد، ولی درصد گردش سهام نتوانسته جایگاه خوبی را كسب كند كه این امر نشان از جریان نداشتن معاملات خرد و مشاركت سهامداران حقیقی در جریان اتفاقات این بازار است.

همچنین بورس های «نزدك» با ۳۴۸ درصد، «شنزن» با ۲۸۱ درصد و «كره» با ۱۷۳ درصد رتبه های اول تا سوم را در جدول بیشترین درصد گردش سهام در اختیار دارند.

همچنین بورس تهران از لحاظ رشد دفعات معامله در ۷ ماه نخست ۲۰۱۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل رتبه پانزدهم را در میان بورس های عضو فدراسیون كسب كرده كه مقایسه این رتبه با رتبه افزایش ارزش معاملات نشان می دهد دلیل اصلی كسب رتبه دوم در رشد ارزش معاملات از سوی بورس تهران به معاملات واگذاری سهام به پرتفوی سرمایه گذاری های استانی، معاملات رد دیون و معاملات عمده مربوط بود كه این معاملات تاثیری در روند معاملات عادی سهام ندارد.

● معاملات در دفعه نهم

اما پنجمین متغیری كه بورس تهران در آن مورد بررسی قرار گرفته، دفعات معامله یا (Number of Trades in Equity Shares) است. در این متغیر رده نهم جدول در اختیار بورس تهران است، چرا كه در میان ۵۱ بورسی كه در این جدول هستند، رتبه بالایی جدول به بورس تهران رسیده است. این جدول كه به بررسی عملكرد ماده جولای ۲۰۱۰ در مقایسه با ماه جولای ۲۰۰۹ پرداخته، بورس های «سانتیاگو»، «شانگهای» و «مالزی» را در صدر جدول قرار داده است. همچنین بورس های «برمودا» و «عربستان» در رتبه های انتهایی این جدول قرار دارند.

● رشد یك درصدی شركت ها

جدول بعدی مربوط به تعداد شركت ها است كه با عنوان (Number of Listed Company) شناخته می شود. بورس تهران در جدول تغییرات این متغیر كه بر اساس ماه جولای ۲۰۱۰ به نسبت جولای ۲۰۰۹ میلادی تنظیم شده، در جایگاه ۱۹ قرار دارد. به طوری كه بورس تهران با رشد ۱/۱ درصدی از لحاظ افزایش تعداد شركت های فعال در این بازار، بالاتر از بورس هایی چون «توكیو»، «لندن» و «نزدك» قرار گرفته است. بیشترین رشد تعداد شركت ها طی مدت یاد شده، متعلق به بورس های «اوزاكا»، «شنزن» و «بوداپست» است. رشد منفی این جدول هم در اختیار بورس های «قبرس» و «مصر» است...../تحلیل:دنیای اقتصاد


ویدیو مرتبط :
قهرمانی و نایب قهرمانی ایران در پرش سه گام

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پایان سال رویایی در بورس تهران



 

 

پایان سال رویایی در بورس تهران

 

 

بازار دادوستد سهام روز گذشته آخرین روز کاری خود در سال ۸۸را به پایان رساند تا معامله‌گران یکی از بهترین سال‌های دهه جاری بورس را تجربه کنند.


بازار سهام دیروز در شرایطی به فعالیت خود در سال ۸۸ پایان داد که البته ابهامات اساسی پیش روی معامله‌گران همچنان ادامه داشت. نامشخص بودن دو مساله عمده در زمینه های سیاسی و اقتصادی بازار را در سال گذشته در ابهام نگاه داشت و این مساله در آخرین روز کاری سال نیز ادامه داشت. تکذیب سخنان وزیر اقتصاد در مورد اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها با لحاظ بودجه ۲۰هزار‌میلیارد‌تومانی و انتشار دلایل دولت جهت اجرای این طرح با لحاظ بودجه ۴۰‌هزار‌میلیارد‌تومانی - که در سایت دولت منعکس شد - سبب شده است تا مباحث در مورد اجرا یا عدم اجرای این طرح همچنان با بازار سهام همراه باشد. در همین حال و در شرایطی که کمتر از سه روز به پایان سال ۸۸ باقی مانده است بازار اطلاعی از سناریو قیمتی حامل‌های انرژی در سال ۸۹ ندارد. نامشخص بودن سناریوهای قیمتی حامل‌های انرژی، برآورد سود واقعی شرکت‌ها در سال آینده را دشوار‌تر می‌سازد. در همین حال در پرونده هسته‌ای نیز ابهامات هنوز ادامه دارد؛ امری که به معنای تداوم شرایط ابهام آور این مساله در سال آینده است.


معامله‌گران در بازار شاهد آخرین تلاش‌ها برای شناسایی سود و اصلاح قیمت‌های پرتفوی سهام بودند. این شرایط مختلط قیمتی ناشی از معاملات حمایتی و معاملات واقعی سبب شد تا معامله‌گران با حرکت‌های متفاوت قیمتی نیز مواجه باشند اما بیشتر نمادهای بازار دیروز شرایط رشد قیمتی را تجربه کردند.


در معاملات دیروز در‌ گروه شیمیایی سرمایه‌گذاری ملی اقدام به واگذاری مالکیت خود در شرکت کف کرد تا فرد حقیقی که پیش از این بلوک سرمایه‌گذاری توسعه ملی را خریداری كرده بود اینک شاهد کسب دو کرسی در هیات‌مدیره این شرکت باشد. در معاملات عمده دیگر سایپا دیزل نیز بخشی از سهام شرکت زیرمجموعه خود محور خودرو را جابه‌جا کرد تا احتمالا این معامله درون‌گروهی به شناسایی سود منجر شود. نماد سایپا نیز پس از معامله انتقالی ابتدای هفته که در جریان آن بخشی از سهام سایپا به کارکنان این شرکت منتقل شد دیروز نیز معاملات پرحجمی را تجربه کرد.


روز گذشته در‌ گروه مالی توقف بیمه آسیا برای اعلام سود سال ۸۹ نکته مهمی بود که معامله‌گران در انتظار اعلام سود این شرکت هستند. در این‌گروه بیمه البرز پس از یک عرضه اولیه با صف خرید مواجه شد.


در‌ گروه فلزی، فولاد مبارکه و لوله ماشین‌سازی ایران دیروز معاملات حمایتی را شاهد بودند.


در‌ گروه دارویی، نماد عبیدی شاهد دو معامله بلوکی بود که این معاملات به دادوستد ۹/۱میلیون سهم منجر شد.


در مجموع بازار دیروز بازاری پرجنب و جوش بود که در آن شاخص کل ۵/۳۷واحد رشد کرد. از مجموع ۶/۳۲میلیارد‌تومان سهمی که در بازار دیروز معامله شد که ۴۴درصد آن به معاملات محور خودرو، سایپا و فولاد اختصاص داشت. از ۱۹۱نمادی نیز که به روی تابلو رفتند دیروز ۵۶نماد با کاهش قیمت و ۱۲۷نماد با رشد قیمت دادوستد شدند.