اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

نامۀ یک بیمار مسافر به پزشکی تهرانی


"آقای دکتر، ذره خرد کردن مادری نحیف که برای نجات جان کودکش از شهرستان روانه ی بیمارستان تخصصی پایتخت شده است، گوشه ی کدام درس پزشکی به شما آموخته اند؟"

پارسینه:  آقای دکتر  سلام! نمی دانم چند سال است در تهران زندگی می کنید؟ و نمی دانم آیا گذارتان به شهرستانها افتاده است اصلا یا خیر؟

نمی دانم مطلع هستید که سالیان سال است دیگر کسی برای گردش و تفریح و عوض شدن حال و هوایش از شهرستان به تهران سفر نمی کند.

نمی دانم هیچ مطلع هستید که سالیان سال است آنها که به حکم سرنوشت گرفتار زندگی در کلانشهر دودآلود و نفس تنگی دار پایتخت  شده اند در حتی معدود ساعات تعطیلی به سوی شهرستانها روانه می شوند و حتی برای ساعاتی خارج شدنشان از این دودسرا ، دم غنیمت است. نمی دانم اینها را می دانید یا خیر؟

آقای دکتر !


نمی دانم مطلع هستید که این روزها و روزهای روز است که دیگر کسی حتی برای تفنن نیز به تهران سفر نمی کند تا چه رسد به اینکه بیمار باشد یا بدتر، بیمار داشته باشد! و چه احساس و رنجی غلبه دارد بر روح و روان فردی که پاره ی جانش روی تخت بیمارستان روبرویش نفس نفس می زند می توانید خودتان را جایش بگذارید؟ رنجش را؟ دردش را؟ زجر روح و روانش را؟ درد وجودش را؟

تمام اینها را شک ندارم جز به جز می شناسید و می دانید و همین دانستن است که مایه ی رنج است. و اینکه اطمینان داشته باشی که شما می دانید تمام این رنج رفته بر تمام جسم و روح مادری رنجور را، و باز ظرفی از نمک برمی دارید و لحظه لحظه لحظه ی گفتمانتان سرزنش و سرزنش و سرزنش می کنید

که این رفتارتان به حیرت وامیدارد انسان را، مقام انسانیت را، جایگاه تعقل و تدبیر را، جایگاه اندیشه و اخلاق را. و کجاست آموزه های غنی اخلاق پزشکی که در کنگره های عظیم ملی و بین المللی فریاد آن بر بام است و در عمل.... وااسفاه... واسفاه به روزگاری که طبیب، ملکه ی ملامت و سرزنش بیمارش بشود. و کجایند آنانکه آوازهای خوش در تحمید اخلاق پسندیده ی پزشکی می سرایند و می خوانند؟ و نمی دانم شما که درس آموخته بزرگانی در زمینه طب این کشورید که کم نظیرند در این رفتارها به کجا و به که تاسی می کنید؟

آقای دکتر ، تمام ذره ذره ذره خرد کردن مادری نحیف که برای نجات جان کودکش ،نوزادش را به توصیه ی متخصصان متعددی از شهرستان روانه ی بیمارستان تخصصی پایتخت کرده است گوشه ی کدام درس پزشکی به شما آموخته اند و در حاشیه ی کدام تعلیم فرا گرفته ایدش؟

آقای دکتر! امروز که گذشت. دلهایی که ازشان عبور کردید هم گذشت. بیمار و بیماران امروزتان هم گذشتند. اما مگر اثر عمل شما می گذرد؟ مگر آنچه در هستی جاری کردید امروز می گذرد؟ مگر آنچه خراشه و جراحت زدید بر روانی و روحی مگر می گذرد؟

که بی شک ردی که از این رفتار امروز شما بر روزگار برجای ماند تمام ناشدنی است. مگر می شود پاک کرد این خراش عمیق را باور کرد که به روح مادری که غرق در رنج در شرف از دست دادن نوزادش هست توسط پزشکی که به او پناه آورده شده زده شود؟

آقای دکتر ! برای  شما متاسف نیستم. برای خودم متاسفم. برای روزگاری که مرا در مسیر شما قرار داد تا شاهد این قباحت باشم تا شاهد خرد شدن مادری رنجیده در مقابل صلابت کلمات محکم شما باشم که پتک گون مادر را محکوم کنید که احساس غرور کنید از اینهمه دانستن از غیب. که ملامت کنید که چرا در شهرتان نماندید تا همشهریهایتان درمانتان کنند. و مگر می شود باور کرد که این زخمه ها تمامش برای اینست که مادر رنجیده خاطر، از توصیه ی از راه دور شما (در خصوص امتناع از مسافرت درمانی به پایتخت) متابعت نکرده و به توصیه ی متخصصان و فوق تخصصان بالای سر نوزاد بیمارشان در شهرستان عمل کرده و راهی پایتخت بی سامان شده تا شاهد بهبود بهتر نوزادش باشد.

آقای دکتر!


امروز تمام قد ایستادم و شاهد قساوت تمام قدتان در مقابل مادر در رنج بودم که میان تمام بیست دقیقه گفتگوی ناامیدکننده تان و تاکید بر اینکه بچه ی شما به زودی می میرد و انتقال شما از شهرستان کودک را زودتر می کشد را شاهد بودم و تاسف خوردم از اینکه بی تفاوتانه شاهد اشکهای مادری بودم که تفاوتی با شکنجه ای رسمی نداشت! مگر شکنجه به شلاق است؟ مگر شکنجه به زندان است؟ مگر شکنجه ی روح و روان جز این است؟

که پیاپی شلاق کلماتتان در ملامت مادری که به تجویز پزشکان شهرستان کودکش را به بیمارستان تخصصی تهران انتقال داده جاری شود... اقای دکتر  امروز هیچ دقت کردید هیچ کجای حرفهایتان تفهیم بیماری نبود؟ روشن کردن وضعیت بیمار برای مادرش نبود؟ هیچ کجای حرفهایتان تذکری پزشکی به مادر نوزاد نبود؟ دقت کردید حرفهایتان از سر روشن کردن وضعیت مادر برای مادرش نبود؟ فقط و فقط سرزنش بود. ملامت بود. و شرح اینکه حالا که انتقالش دادید چه قدر زود نوزاد خواهد مرد. و جقدر چقدر همین الان هم مرده است.! اقای دکتر دست مریزاد. کجای دستورالعملهای پزشکی بند "ملامت" را تدریس می کند؟ و کجای روزگار پزشکی روشهای ملامت همراه یک بیمار را آموزش می دهد؟ و در کدامین مقطع آموزش پزشکی توصیه می کند مادری که به توصیه ی پزشک معالج کودکش بیمارش را به بیمارستان تخصصی پایتخت منتقل می کند دقایق ممتد سرزنش کنید؟

وااسفاه... و کجاست آموزه های اخلاق پزشکی؟ کجاست تمام آنها که در صفحه صفحه ی جزوات حقوق بیمار خواندیم و خواندید؟ و کجاست تمام آنچه سوگند بدان یاد کردید؟ و تازه بر فرض صحت تمام گفته هایتان، از کجا به چنین نیابت قدرتمندی از سوی خدا رای بر قطعیت مرگ نوزادی می دهید که هنوز نزدیک به یکماه بیشتر نیست از وجود مادری که روبرویتان ایستاده می دهید؟

آقای دکتر از ما که گذشت. از امروز که گذشت از این روز و روزگار که گذشت اما مراقب روح و روان بیمارانی که نه به امید شما، که به امید خدا اما ناچار از حصر امکانات تخصصی پزشکی در کلانشهر تهران راهی این دودزذه ی پایتخت می گردند و به عمل امثال حضرتعالی برای یک عمر تخریب می شوند.

آقای دکتر!


 شما تذکر ندادید. تدبر نخواستید شما امروز رسما فروریختید روح و روان مادری نازنین را که از رنج کلمات بیرحم شما ذره ذره فرو ریخت. این نگاهتان را به ننگی عمیق در تاریخ این روزهای خاطراتم ثبت می کنم و یادم می ماند این کلمات تقبیح گون تهرانی به شهرستانی گون شما ی تهرانی را به مای شهرستانی! مبارکتان باشد آقای دکتر که اینهمه تهرانی اید. مبارکمان باشد که تمرکز امکاناتمان چنین در کلانشهر دود زده متمرکز باشد و در بزنگاه مصیبتها و نیازها زبان به سخن های شگرف گشودن برای شما آسان شدن هم مبارکتان باشد. و مبارک تمام آنها که تمام امکانات بزرگ این مرز و بوم که حق یکایک ماست را در کلانشهری متمرکز کرده اند که گاهی حتی یک پزشک توهم زده بشود که بیمار برای گردشگری و از سر خوشی بیمارش را با میلیونها تومان هزینه به تهران منتقل کرده کرده باشد.

با احترام بیماری که این روزها از کنار شما گذشته و طعم تلخ پرکنایه ی شمای پزشک تهرانی! را به همراه بیماری شهرستانی! به عمق جان چشیده! و خدایا زمانی به من موهبتی از موهبتهایت را عطا بفرما که ظرف وجودم آنقدر بزرگ شده باشد که شایستگی پذیرش آن موهبت را داشته باشد و نه انکه همچنان آنقدر کوچک باشم و بمانم که ذره ی ناخالصی و ناصاف کننده ی  موهبت پاک تو باشم . آمین.


ویدیو مرتبط :
اخلاق پزشکی در برخورد رفتاری با بیمار ...

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

ممنوعیت‌های پوششی دانشجویان علوم پزشکی/از رعایت حریم خصوصی بیمار تا منع استفاده از کراوات



جزییات آیین‌نامه «رفتار حرفه‌ای دانشجویان علوم پزشکی»

ممنوعیت‌های پوششی دانشجویان علوم پزشکی/از رعایت حریم خصوصی بیمار تا منع استفاده از کراوات

معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت با اشاره به ابلاغ شیوه‌نامه اجرایی «رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان علوم پزشکی» به دانشگاه‌ها، الزامات کلی دانشجویان در محیط‌های آموزشی، نحوه پوشش حرفه‌ای دانشجویان و صدور کارنامه «رفتار حرفه‌ای» برای دانشجویان را تشریح کرد.

 

اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

دکتر محمد حسین آیتی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به ابلاغ شیوه‌نامه اجرایی رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان علوم پزشکی، گفت: این شیوه‌نامه با مشارکت معاونت‌های دانشجویی و آموزشی وزارت بهداشت تدوین و ابلاغ شد.

وی با اشاره به وظایف دانشگاه‌های علوم پزشکی در اجرای این شیوه‌نامه، اظهارکرد: معرفی شیوه‌ها و راهکارهای مناسب برای ارتباط سالم جوانان و اهمیت‌زدایی از نماد لباس و آرایش مبتذل، تحقیق و مطالعه پیرامون اثرات منفی تاثیر فرهنگ فاسد و غیر اخلاقی غرب در زندگی اجتماعی و فردی جوانان با همکاری دستگاه‌های ذیربط و برنامه‌ریزی در جهت بهینه‌سازی فرهنگ رفتار و پوشش حرفه‌ای به ویژه در اوقات فراغت با اولویت اجرای برنامه‌ها به تفکیک دختران و پسران برخی از آنهاست.

نظارت دانشگاه‌ها بر بیمارستان‌ها به منظور ترویج فرهنگ حجاب و رعایت حقوق بیماران توسط دانشجویان

وی افزود: همچنین نظارت بیشتر بر بیمارستان‌های تابعه به منظور ترویج فرهنگ حجاب و رعایت حقوق بیماران توسط دانشجویان، تاکید بر رعایت حجاب و اخلاق اسلامی، اهدای بسته‌های فرهنگی به دانشجویان جدیدالورود، ارایه الگوی مناسب و متحدالشکل به دانشجویان جهت ورود به محیط‌های آموزشی پژوهشی و بهداشتی درمانی و نظارت بر حسن اجرای آیین‌نامه و شیوه‌نامه رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان از دیگر وظائف دانشگاه‌هاست.

الزامات کلی دانشجویان در محیط‌های آموزشی

آیتی با اشاره به الزامات کلی دانشجویان در محیط‌های آموزشی و پژوهشی در زمینه «رفتار حرفه‌ای»، اظهار کرد: دانشجویان باید از ایجاد هرگونه اخلال به هنگام تدریس مانند ورود به کلاس بعد از استاد، خوردن و آشامیدن، بلند صحبت کردن، خندیدن و ایجاد سر و صدا و استفاده از تلفن همراه و سایر وسایل صوتی و تصویری خودداری کنند.

وی با تاکید بر اینکه دانشجویان باید از اعمال و رفتار خلاف شئون اسلامی، دانشجویی و اخلاق حرفه‌ای خودداری کنند، تصریح کرد: در این زمینه می‌توان به رعایت ادب و احترام، فروتنی، اخلاق و آداب اسلامی متناسب با شأن یک فرد دانشگاهی، جلوگیری از توهین و تمسخر زبانی و رفتاری، مشاجره و پرخاشگری، عدم رعایت حقوق دیگران، مصرف هر نوع محصول دخانی یا مخدر و استفاده از هر نوع دارو یا ماده‌ای که باعث غیر عادی جلوه نمودن حرکات و گفتار دانشجو شود، خودداری کنند.

وظایف دانشجویان دوره بالینی/رعایت حریم شخصی و آرامش روحی بیمار

معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه دانشجویان بالینی باید به منظور رعایت استانداردهای حقوق بیماران و همراهان متون مصوب اخلاق پزشکی را مطالعه و به آن عمل کنند، خاطرنشان کرد: از آنجاکه رعایت حریم شخصی و آرامش روحی بیمار در هر شرایطی برای دانشجویان الزامی است، بنابراین باید سعی کنند قبل از معاینه، آزمایش و یا تهیه شرح حال، رضایت بیمار را اخذ کنند.

وی با تاکید بر اینکه زمان معاینه باید حریم خصوصی بیماران رعایت شود، به ایسنا اظهارکرد: دانشجویان باید به حقوق بیماران در رابطه با انتخاب درمانگر و روش درمانی در موارد غیر اورژانس احترام بگذارند.

ممنوعیت استفاده از تلفن همراه بر بالین بیمار

آیتی با تاکید بر احترام به مذهب و فرهنگ بیماران، گفت: دانشجو باید در حین انجام وظیفه در محیط‌های بهداشتی درمانی، کارت شناسایی خود را به همراه داشته باشد، همچنین خوردن و آشامیدن و استفاده از تلفن همراه بر بالین بیمار ممنوع است.

نحوه پوشش حرفه‌ای دانشجویان دختر

آیتی با اشاره به نحوه پوشش حرفه‌ای دانشجویان دختر در محیط‌های آموزشی و پژوهشی، اظهار کرد: مدل مانتو، شلوار، مقنعه، کفش، کیف و جوراب باید ساده و به دور از مدهای افراطی باشد، همچنین پوشیدن مانتو تنگ یا خیلی گشاد، کوتاه یا خیلی بلند مجاز نیست.

وی با اشاره به ممنوعیت استفاده از لباس‌هایی که تعمدا پاره یا وصله باشد، اظهارکرد: کفش باید ساده، تمیز، با پاشنه متعارف و بدون صدای آزاردهنده باشد.

معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت با بیان اینکه پوشیدن چکمه روی شلوار، دمپایی و صندل در محیط‌های آموزشی و پژوهشی مجاز نیست، تصریح کرد: رنگ مانتو، شلوار، کیف، کفش و جوراب نباید تند و زننده باشد و جلب توجه کند.

وی افزود: استفاده از لباس، کیف، کفش، جوراب، پیشانی بند، مچ بند، شال، دستمال گردن، کمربند، انگشتر و کلاه‌هایی که غیر متعارف و دارای نقوش و نوشته‌های زننده و یا علامت گروه‌های ضداسلام، ضد انقلاب و ضد اخلاق باشند،‌ مجاز نیست.

وی با تاکید بر اینکه ناخن‌ها باید کوتاه، تمیز، پیراسته و بدون هیچ‌گونه تزئینی باشد، به ایسنا گفت: انجام هر گونه آرایش و خالکوبی که در معرض دید باشد، ممنوع است و استفاده از عطر یا ادکلن با بوی تند و غیر متعارف مجاز نیست.

پوشش حرفه‌ای دانشجویان پسر/ممنوعیت استفاده از کراوات و پاپیون

آیتی در خصوص پوشش حرفه‌ای دانشجویان پسر در محیط‌های آموزشی و پژوهشی، گفت: پوشش باید کامل و بر اساس شئون اسلامی و دانشجویی باشد. مدل پیراهن، شلوار، کیف، کفش و جوراب باید ساده و به دور از مدهای افراطی باشد، پیراهن باید آستین‌دار بوده، کوتاه و خیلی تنگ نباشد.

معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت با تاکید بر ممنوعیت استفاده از کراوات و پاپیون، خاطرنشان کرد: به دلیل افزایش انتقال عفونت و آسیب به افراد و تجهیزات، ناخن‌ها باید کوتاه، تمیز و پیراسته باشند.

پوشش حرفه‌ای دانشجویان بالینی

آیتی با اشاره به پوشش حرفه‌ای دانشجویان بالینی در فضاهای بهداشتی درمانی، اظهارکرد: دانشجویان بالینی باید در طول مدت حضور در محیط‌های بهداشتی و درمانی از لباس فرم مخصوص به خود بر طبق استانداردهای تعریف شده از طرف دانشگاه و با رعایت کامل شئون اسلامی و دانشجویی استفاده کنند.

لباس فرم دانشجویان باید پاکیزه و مرتب و با دکمه‌های بسته باشد

وی با بیان اینکه لباس فرم دانشجویان باید به صورت پاکیزه و مرتب و با دکمه‌های بسته باشد، تصریح کرد: پوشش دانشجویان در محیط‌ بالینی، آزمایشگاهی خاص، مانند اتاق عمل و بخش‌های مراقبت‌های ویژه باید کاملا بر طبق استاندارد تعریف شده در آن بخش و با رعایت حجاب و پوشش کامل اسلامی باشد.

آیتی با بیان اینکه به منظور کاهش صدمه به پا و پیشگیری از انتقال عفونت، کفش دانشجویان باید جلو بسته باشد، به ایسنا تاکید کرد: کارت شناسایی ارائه شده از سوی معاونت آموزشی شامل عکس، نام و نام خانوادگی، آرم دانشگاه، رشته تحصیلی و سمت دانشجو باید به صورت متحدالشکل بر روی لباس فرم، به طوری که قابل رویت باشد؛ نصب شود.

درج نمره یک تا 4 در کارنامه رفتار و پوشش حرفه‌ای داشجو

وی در خصوص نحوه اجرای شیوه‌نامه اجرایی رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان علوم پزشکی، گفت: معاونت آموزشی باید این شیوه‌نامه اجرایی را در بدو ورود دانشجو به دانشگاه به رویت او رسانده و تعهد کتبی را با امضای دانشجو مبنی بر توجیه کامل و الزام وی برای عمل به مفاد آن، دریافت کند.

صدور کارنامه «رفتار حرفه‌ای» برای دانشجویان

وی با بیان اینکه این تعهدنامه در هنگام ثبت‌نام یا ابتدای هر مقطع تحصیلی از دانشجو اخذ و در پرونده آموزشی وی نگهداری خواهد شد، به صدور کارنامه «رفتار حرفه‌ای» برای دانشجویان علوم پزشکی اشاره کرد و افزود: کارنامه رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان، در هر دوره تحصیلی، از سوی معاونت آموزشی دانشگاه صادر می‌شود که مسوولیت تکمیل آن با استادان دانشجو در آن دوره است.

نحوه نمره‌دهی در کارنامه حرفه‌ای دانشجویان

معاون دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت ادامه داد: استادان باید با توجه به این شیوه‌نامه، برای رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان، به صورت مجزا، نمره توصیفی عالی، خوب، متوسط یا ضعیف را به همراه هر نمره آموزشی اعم از تئوری یا عملی صادر کنند.

وی افزود: در مورد دروسی که بیش از یک استاد مسوولیت تدریس را بر عهده دارند، مسوولیت تکمیل کارنامه رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجویان آن درس، با تایید مدیر گروه، ترجیحا بر عهده استادی است که بیشترین تعداد ساعات تدریس را دارد.

تاثیر نتایج کارنامه در تحصیل و استخدام دانشجو

وی با بیان اینکه در صورت درخواست دانشجو، کارنامه رفتار و پوشش حرفه‌ای وی، در پایان هر دوره به صورت محرمانه به اطلاع وی خواهد رسید، اظهارکرد: نمره‌های رفتار و پوشش حرفه‌ای دانشجو در مراحل مختلف تحصیل و نیز در هر گونه استخدام دولتی و گزینش با ضریب مثبت مورد استناد قرار خواهد گرفت.

معاون وزیر بهداشت با اشاره به نحوه نمره‌دهی این کارنامه، گفت: بر این اساس دانشجویان در چهار سطح عالی، خوب، متوسط و ضعیف ارزیابی می‌شوند که ارزش عددی درجه عالی 4، خوب 3، متوسط 2 و ضعیف 1 است و از این اعداد برای تعیین میانگین نمره‌های توصیفی دانشجو در کارنامه رفتار و پوشش حرفه‌ای وی استفاده می‌شود.

نحوه برخورد با دانشجویان دارای نمره متوسط و ضعیف

وی افزود: چنانچه میانگین نمرات توصیفی رفتار یا پوشش حرفه‌ای دانشجو در کارنامه نیمسال وی متوسط باشد، به دفتر مشاوره دانشجویی معرفی می‌گردد و تا ارتقا به درجه بالاتر، تحت آموزش آن دفتر قرار می‌گیرد و در صورتی که نمره‌های توصیفی دانشجو پس از دو ترم متوالی بعد از معرفی به دفتر مشاوره دانشجویی، کماکان متوسط و یا پایین‌تر از آن باشد، به شورای انضباطی دانشجویان معرفی می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین چنانچه میانگین نمرات توصیفی رفتار یا پوشش حرفه‌ای دانشجو در کارنامه نیمسال وی ضعیف باشد، در مرحله نخست تحت آموزش دفتر مشاوره دانشجویی قرار گرفته و در صورت تکرار به شورای انضباطی دانشجویان معرفی می‌شود.

آیتی در خاتمه تاکید کرد: معاونت دانشجویی و فرهنگی وظیفه نظارت بر حسن اجرای شیوه‌نامه اجرایی را بر عهده خواهد داشت./ایسنا