اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

محتوای چهار ضمیمه توافق نهایی هسته‌ای/ دیدگاه روسیه درباره روند بازگشت‌پذیری تحریم‌ها



اخبار,اخبار سیاست خارجی , مذاکرات ایران و 5+1

محتوای ضمیمه های توافق نهایی هسته ای ایران و 1+5، اظهارات معاون وزیر خارجه روسیه درباره روند پیشرفت مذاکرات، تحلیل های خوشبینانه از نتایج سفر مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران و فضاسازی برخی رسانه ها درباره جو و روند مذاکرات هسته ای، از جمله مهمترین موضوعاتی است که سرخط مطالب امروز مطبوعات جهان را به خود اختصاص داده است.

امروز نیز موضوع مذاکرات هسته ای ایران، بخش عمده ای از مطالب مطبوعات و رسانه های بین المللی را به خود اختصاص داده است. در این زمینه، شبکه خبری «العربیه» از رو به اتمام بودن روند تدوین متن توافق نهایی هسته ای خبر داده است. در این گزارش آمده منابع دیپلماتیک پنجشنبه شب اعلام کردند کارشناسان تقریباً به طور کامل پیش نویس متن توافق نهایی بین ایران و گروه 1+5 را آماده کرده اند. توافق نهایی 20 صفحه است؛ چهار پیوست دارد و پیوست ها نیز متشکل از 60 صفحه هستند. نخستین پیوست مربوط به جزئیات فنی مرتبط با تاسیسات هسته ای است. پیوست دوم مربوط به برداشتن تحریم ها است. پیوست سوم مربوط به همکاری های بعدی در زمینه انرژی صلح آمیز هسته ای است. پیوست چهارم نیز شامل اصول کاری کمیته مشترک مأمور پیگیری و اجرای مفاد توافق نهایی است.

*****

مذاکره کننده ارشد روسیه در گروه 1+5 نیز در گفت و گو با «ایتارتاس» از آماده شدن 91 درصد متن توافق نهایی خبر داده است. سرگئی ریابکف، معاون وزیر خارجه روسیه گفته میزان آماده شدن سند نهایی بین ایران و 1+5 به 91 درصد افزایش یافته است. ریابکف همچنین گفته روسیه مراقب است سازوکار بازگشت خودکار تحریم‌ها در قطعنامه آتی شورای امنیت درباره برنامه هسته‌ای ایران گنجانده نشود و به اعتقاد مسکو، تحریم‌ها نباید بدون رای‌گیری مجدد، دوباره برقرار شود. این مقام روس افزوده در صورت بی‌نتیجه‌بودن سازوکارهای موجود در توافق و ارجاع موضوع به شورای امنیت، تحریم‌ها از طریق رای‌گیری اجباری در شورا بازگردانده خواهد شد. ریابکف همچنین گفته سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز جمعه یا شنبه به وین نخواهد رفت.

*****

خبرگزاری فرانسه در گزارشی که از مذاکرات هسته ای جاری میان ایران و گروه 1+5 منتشر کرده می نویسد هرچند مذاکرات به کندی پیش می رود، اما همه طرف ها به نتیجه کار امیدوار هستند. به اعتقاد این خبرگزاری، یکی از دلایل خوشبینی به نتایج این مذاکرات، سفر روز پنجشنبه یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران بود که مقامات ایران این سفر را «مفید و مثبت» ارزیابی کردند. در این زمینه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته: «سفر آمانو به تهران به یک توافق کلی در مورد جدول زمان بندی و ادامه همکاری های میان ایران و آژانس برای تسریع در روند حل و فصل موضوعات گذشته، منجر شد». این خبرگزاری معتقد است رسیدن به توافق جامع هسته ای، یک پیروزی بزرگ برای دولت حسن روحانی و نیز دولت باراک اوباما محسوب می شود.

*****

شبکه خبری «بلومبرگ» نیز حضور آمانو در تهران را نشانه ای از پیشرفت مذاکرات دانسته است. در گزارش این شبکه اشاره شده که آمانو نشست هایی را با دبیر شورای عالی امنیت ملی و همچنین حسن روحانی، رئیس جمهور ایران داشته است. این مذاکرات بخشی از تلاش ها برای توافق درباره نحوه دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی است. در حال حاضر موضوع دسترسی به مراکز نظامی ایران یکی از مسائل مورد اختلاف در مذاکرات هسته ای ایران است. بلومبرگ می افزاید هنوز راه دشواری پیش رو است. حتی در صورت امضا موافقتنامه، کنگره آمریکا باید آن را ظرف مدت 30 روز بررسی و تایید کند و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا می بایست اعضای کنگره را متقاعد کند که این یک موافقتنامه خوب است و می تواند به سود امنیت آمریکا و منطقه خاورمیانه باشد و این کار سختی است.

*****

با این حال، همه منابع خبری چنین نگاه خوشبینانه ای به مذاکرات ندارند. به عنوان مثال، روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» می نویسد هنوز تضمینی برای رسیدن به توافق جامع و نهایی با ایران وجود ندارد. این روزنامه در مطلب خود اشاره می کند که وزرای امور خارجه انگلیس، فرانسه، آلمان و نیز نماینده اتحادیه اروپا همگی در روز پنجشنبه گفتند هنوز تضمینی برای رسیدن به توافق نهایی هسته ای با ایران نیست و همچنان برخی از پرسش های اصلی سیاسی بی جواب مانده است. جروزالم پست می افزاید تلاش دو ساله دیپلماتیک به پایان رسیده است و اکنون دو روز نیز از مهلت تعیین شده قدرت های جهان و ایران برای رسیدن به توافق جامع گذشته است. در ادامه این مطلب به آخرین مواضع وزرای خارجه گروه 1+5 اشاره شده است.

*****

خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز مدعی است ایران روز پنج‌شنبه درباره دو تقاضای عمده قدرت‌های جهانی در مذاکرات هسته‌ای موضعی سرسختانه در پیش گرفته و ضمن رد هرگونه رویه فوق‌العاده بازرسی، تهدید کرده در صورت اعمال دوباره تحریم‌های آمریکا و سایر کشورها بعد از اجرای توافق، غنی‌سازی را افزایش خواهد داد. در این مطلب به نقل از یک مقام عالیرتبه ایرانی آمده قوانین مرسوم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره دسترسی به اطلاعات، مراکز و دانشمندان هسته‌ای برای تأیید صلح‌آمیزبودن برنامه هسته‌ای ایران کافی است و هر چیزی بیش از این قوانین، غیرمنصفانه خواهد بود. این مقام ایرانی همچنین گفته اگر ایران با اعمال دوباره تحریم‌ها مواجه شود و آمریکا و شرکای آن به تعهدات خود پایبند نمانند، ایران حق بازگشت به برنامه خود به هر ترتیبی که بخواهد را دارد.

 

اخبار سیاست خارجی - تابناک 

 


ویدیو مرتبط :
سرانجام تحریم ها در توافق هسته ای چگونه باید باشد؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پیامد فاجعه آمیز توافق هسته ای برای روسیه/ روس ها هم با لغو یکباره تحریم های ایران مخالفند!



اخبار,اخبار سیاست خارجی,تحریم های ایران


 اخبارسیاست خارجی  -  روزنامه روسی وستی کافکازا:
پیامد فاجعه آمیز توافق هسته ای برای روسیه: تبدیل ایران به پایگاه اقتصادی نخست امریکا و اروپا/روس ها هم با لغو یکباره تحریم های ایران مخالفند!

ایران و پنج بعلاوه یک تصمیم گرفته اند که تا پیش از 24 نوامبر بایکدیگر به توافق هسته ای برسند.

به گزارش تیک، در مذاکرات هسته ای تاکنون پیشرفت هایی بدست آمده است، اما اختلافات همچنان در مورد ظرفیت غنی سازی ایران و مسائل مربوط به لغو تحریم ها پابرجاست.

الکساندر کوزنتسوف، کارشناس مسائل بین المللی معتقد است که انعقاد توافق هسته ای برای اوباما و روحانی ضرورت دارد.

وی گفت: «حسن روحانی آخرین برگ برنده ی خود را رو کرده است. او با شعار بستن پرونده هسته ای ایران، در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد. اگر، مذاکرات شکست بخورد، مرگ سیاسی می تواند در انتظار دولت او باشد. جامعه ایران از تحریم ها به تنگ آمده است، بنابراین، پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهور کشور اتفاقی نبوده است.

به گفته ی کوزنتسوف، برای اوباما نیز، توافق هسته ای تنها دستاور واقعی وی طی هشت سال دوره ریاست جمهوری اش خواهد بود که اشتباهات دهشتناک و شکست های امریکا را باطل خواهد کرد: «مساله هسته ای ایران، هدف اصلی امریکا نیست.

 

حتی اگر، ایران به سلاح هسته ای دست یابد نیز تهدید ناشی از آن هم برای امنیت و ثبات منطقه ای و هم منافع امریکایی ها بسیار اندک خواهد بود. ایران نمی تواند سلاح هسته ای را علیه عربستان سعودی به کار برد، زیرا، در تهران از پیامدهای احتمالی این گام به خوبی آگاه هستند. استفاده از سلاح هسته ای علیه دولت های حاشیه خلیج فارس به بروز فاجعه زیست محیطی منجر خواهد شد که در خود ایران نیز تاثیر خواهد گذاشت».

کوزنتسوف باور دارد که هدف امریکا – محروم کردن ایران از موقعیت قدرت برتر در منطقه است: «در حال حاضر، ایران – تنها کشور در منطقه خاور نزدیک است که تحت حاکمیت دولت های خارجی قرار ندارد. یعنی، این کشور سیاست داخلی کاملا مستقلی را در پیش گرفته است.

 

حتی، دولت هایی با قوه سیاسی و مالی زیاد نظیر، ترکیه و عربستان سعودی که تلاش می کنند در سیاست خارجی، ابتکار عمل های خود را اعمال کنند، به هر صورت به نوعی با در نظر گرفتن نظریات امریکا عمل می کنند و در اقدامات خود به طور کامل آزاد نیستند. برای امریکا، کاهش نفوذ ایران در خاور نزدیک، در شرق عربی، حل و فصل کامل مساله اسد در سوریه و پایان دادن به حمایت ایران از جنبش «حزب الله» در لبنان اهمیت دارد. یعنی، محروم کردن ایران از موقعیت بازیگر مستقل».

رجب صفراف، مدیر مرکز مطالعات ایران معاصر، معتقد است که احتمال دارد، لغو تحریم های اعمالی علیه تهران به ضرر روسیه باشد: «بازار ایران به طور کامل به تصرف شرکت های غربی در خواهد آمد و شرکت های روسی نه در طرح های فنی و نه در طرح های سرمایه گذاری نمی توانند با شرکت های غربی رقابت کنند.

 

شش ماه دیگر، ایران به موقعیتی دست خواهد یافت که سرمایه گذاری ها، تکنولوژی و قراردادهای بلند مدت بر مشی سیاسی ایران و فضای سیاسی در خود ایران تاثیر خواهد گذاشت. و این امر، برای منافع روسیه در آسیای مرکزی و در مجموع، در این منطقه، پیامدهای فاجعه آمیزی به همراه خواهد داشت. زیرا، احتمال دارد که ایران به پایگاه نخست برای امریکا و دولت های غربی و به کشوری بدل شود که ثبات و موقعیت اقتصادی روسیه را برهم زند».

صفراف معتقد است که اگر توافقنامه امضا شود و ایران به سیستم غربی ارزش ها بپیوندد، در آن صورت، در آینده نزدیک، احتمال دارد که جمهوری اسلامی ایران به رقیب جدی روسیه در طرح منابع انرژی زا بدل شود: «از طریق ایران، در اقتصاد کشورهای مشترک المنافع و فضای بعد از فروپاشی شوروی سرمایه گذاری های بزرگی انجام خواهد شد. و این امر، سطح حضور و نفوذ سیاسی ایران در آسیای مرکزی را افزایش خواهد داد».

ولادیمیر ساژین، کارمند علمی ارشد انستیتوی خاور شناسی آکادمی علوم روسیه و کارشناس مسائل ایران، معتقد است که در سندی که برای روز 24 ماه نوامبر آماده می شود، باید دو نکته اصلی ذکر شود: «نخست – درخواست از ایران برای اجرا و رعایت اصول ذکر شده در پروتکل الحاقی توافقنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی که برنامه هسته ای ایران را به طور کامل برای آژانس بین المللی انرژی اتمی شفاف خواهد کرد.

 

در چنین حالتی، تغییر رویکرد و انجام عمل غیر قابل قبول برای آژانس بین المللی انرژی اتمی غیر ممکن خواهد بود. نکته دوم – ترسیم الگوریتم اقداماتی نظیر لغو تحریم ها. این مساله بسیار پیچیده است. اعمال تحریم ها سهل تر از لغو آنها است. تحریم ها بسیار زیاد هستند. چگونه می توان آنها را لغو کرد؟ آیا لغو تحریم ها همانطوری که ایرانی ها بر آن پافشاری دارند، باید یکباره انجام شود ؟ هر چند من فکر نمی کنم که کشورهای اروپای غربی و روسیه با این امر موافق باشند، زیرا، وزیر امور خارجه ما اصل step-by-step را پیشنهاد کرده بود، یعنی، لغو تدریجی تحریم ها. باید مکانیسم لغو تحریم ها تدوین شود.

 

 اخبار سیاست خارجی  - تیک