اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

عربستان تروریست های عراق را حمایت و هدایت می‌کند



اخبار بین الملل - یک کارشناس مسائل عراق؛
عربستان تروریست های عراق را حمایت و هدایت می‌کند

دولت عراق در چند جبهه درگیر است؛ از طرفی بخشی از نیروهاش درگیر مسأله کردهاست و از سوی دیگر در جنوب نیروهایش را متمرکز کرده ‌تا بتواند از توسعه نفتی پاسداری کند. در بخش غربی، نتوانسته‌ تمرکز کرده و نیرو جمع کند.‌ شدت تهاجمی که گروه‌های تروریستی وارد کرده‌اند‌ و حمایت‌های عربستان، باعث شده، این گروه در این روزهای اخیر به این نحو پیشروی کنند.

از روزهای گذشته تاکنون، نیروهای گروه تروریستی داعش توانسته‌اند، بیشتر شهرهای استان نینوا در عراق را به تصرف خود در‌آورده و کنترل مراکز دولتی، ایستگاه‌های رادیو و تلویزیون و فرودگاه موصل را نیز به دست بگیرند. پیشروی‌های جدید گروه موسوم به دولت اسلامی عراق و شام در استان‌های نینوا و صلاح‌الدین، روند نا‌آرامی و بی ثباتی در این کشور را شتاب داده است.

به گزارش «تابناک»، این حجم عظیم مبارزه با نیروهای دولتی عراق تاکنون در هیچ موردی از رخدادهای عراق دیده نشده بود و در آخرین مورد، ارتش عراق توانست با حضور بموقع خود در ‌سامرا، جلو‌ تصرف این شهر به دست اعضای این گروه تروریستی را بگیرد‌.

با این حال، این گروه‌ سریع‌ شهرهای عراق را یکی پس از دیگری‌ می‌پیماید و توانسته استان شمالی این کشور را‌ کامل به تصرف خود درآورد‌. تاکنون بسیاری از نیروهای دولتی و همچنین مردم این مناطق از این شهرها گریخته‌اند و هنوز اثری از نیروهای ویژه ارتش برای مبارزه با این افراد دیده نمی‌شود.

در همین رابطه، سید جلال ساداتیان، کارشناس مسائل عراق در گفت‌و‌گو با تابناک، تحولات عراق و نقش قدرت‌های منطقه‌ای در بحران عراق را ‌بررسی کرده است.

وی در آغاز گفت: به دنبال پیشرفت‌هایی که دولت عراق در برخی ‌مناطق داشت، توانست موقعیت خود را تحکیم کند. از سوی دیگر به دلیل شرایطی که گروه‌های تروریستی از جمله داعش در سوریه پیدا کردند و در آنجا عقب رانده و سرکوب شدند، این گروه‌ها تمام توانشان را در عراق متمرکز کردند. در واقع موضوع این است که گروه‌های تکفیری می‌خواهند شکست خود در سوریه را در جایی دیگر جبران کنند.

 

اخبار,اخبار بین الملل ,تروریست های عراق

 

ساداتیان همچنین گفت: دولت عراق نمی تواند با این گروه‌ها مقابله کند، چرا که در چند جبهه درگیر است. از طرفی بخشی از نیروهایش درگیر مسأله کردهاست و از سوی دیگر در جنوب نیروهایش را متمرکز کرده ‌تا بتواند از توسعه نفتی پاسداری کند. در بخش غربی، نتوانسته‌ تمرکز کرده و نیرو جمع کند.‌ شدت تهاجمی که گروه‌های تروریستی وارد کرده‌اند‌ و حمایت‌های عربستان، باعث شده، این گروه در این روزهای اخیر به این نحو پیشروی کنند.

این کارشناس مسائل عراق در ادامه گفت: بخشی از نیروهای معارض به ویژه در سوریه در حمایت کامل عربستان هستند و این کشور نیز حمایت‌های خود را پنهان نمی کند. آنها به دنبال این هستند که شیعیان را تخریب کنند و اجازه ندهند ‌حلقه ایران، عراق سوریه و حزب الله کامل شود؛ بنابراین، از هر تلاشی برای اینکه این مجموعه را ‌شکست دهند، پروا ندارند. ایران حامی شیعیان است و عربستان تمام قدرت خودش را در این کار گذاشته ‌که این خط کامل نشود.

ساداتیان افزود:‌ ‌مدتی است، برخی گروه‌ها‌ از دولت عراق خارج شده‌اند و تعارض خود را با دولت نوری مالکی نشان می‌دهند. از زمانی که طارق الهاشمی فرار کرد و به ترکیه رفت این تعارض افزایش پیدا کرد. این روند ادامه داشت تا به امروز که این تعارضات افزایش پیدا کرده است. در واقع مردم سنی از میزان مشارکت در حکومت مرکزی عراق ناراضی هستند.

وی همچنین گفت: از نظر ایران، این گروه‌ها تروریستی و خشن هستند، و‌لی از لحاظ سنی‌ها این گروه منادی آزادی و ایجاد حکومت مشترک در بخش سنی نشین سوریه و عراق هستند. آنها می‌خواهند سنی‌ها در سوریه و عراق یک حکومت تشکیل دهند.

این کارشناس مسائل عراق در پایان بیان کرد: احتمالا روز به روز بحران گسترش یافته و به یک جنگ همه جانبه تبدیل می‌شود. البته شاید ایران و عربستان تعامل کنند و به نحوی این بحران کاهش یابد. البته فعلا دیدگاه غالب این است که تعارض و افزایش بحران را انتظار داشته باشیم. البته خود عربستان با امریکا نیز درگیر شده است، چرا که امریکایی‌ها حمایت مورد نظر عربستان را از گروه‌های معارض در سوریه و عراق نکرده است. عربستان انتظار داشت که امریکا یک جنگ تمام عیار ‌علیه سوریه انجام دهد‌ که اوباما این کار نکرد.
اخبار بین الملل - تابناک

 


ویدیو مرتبط :
محکوم کردن حمایت عربستان از تروریست ها+فیلم

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چگونه عربستان و ترکیه از تروریست‌های عراق حمایت می‌کنند؟



اخبار,اخبار بین الملل ,تروریست‌های عراق

 

اخبار بین الملل - چگونه عربستان و ترکیه از تروریست‌های عراق حمایت می‌کنند؟

هرچند در روزهای اول تهاجم گروه های تروریست به عراق، تنها صحبت از گروه های تکفیری به میان می آمد، اما به سرعت مشخص شد که نه تنها این گروه ها از داخل عراق و از سوی عناصر سابق بعثی حمایت می شوند، بلکه در سطح منطقه نیز برخی دولت ها، به ویژه عربستان سعودی، حامی آن ها به شمار می روند. در همین راستا، سعودی ها تلاشی همه جانبه را برای حمایت از تروریست ها به عمل آورده اند.

به گزارش «تابناک»، یکی از نکاتی که اندک زمانی پس از آغاز تهاجم گروه های تروریستی به شهرهای عراق مورد توجه قرار گرفت، این بود که چگونه این گروه ها با وجود اندک بودن از نظر تعداد نفرات، توانستند به سرعت در برخی مناطق نفوذ کرده و مناطقی را به اشغال خود درآورند.

یکی دو روزی بیشتر نگذشت که محافل رسانه ای و تحلیلی گوناگون با توجه به گزارش های میدانی رسیده از عراق، به این نتیجه رسیدند که وظیفه هدایت و برنامه ریزی اقدامات گروه های تروریست تکفیری، در حقیقت با ژنرال ها و فرماندهان بعثی است که پس از مدت ها مخفی بودن، تلاش دارند با استفاده از اوضاع ناآرام منطقه ای نسبت به احیای قدرت خود و بازگرداندن اوضاع به شرایط زمان صدام اقدام کنند.

اما یک نکته بسیار مهم دیگر که پس از این ماجرا روشن شد، حمایت آشکار و مستقیم برخی کشورهای منطقه، از جمله عربستان سعودی و – شاید به میزان کمتری – ترکیه از تروریست ها بود. شاید مجموعه این عوامل، بتواند به خوبی به تبیین دلایل تطویل بحران امنیتی در عراق و ادامه درگیری ها در این کشور کمک کند.

در این راستا، باید اشاره کرد که در ابتدای پیشروی تروریست ها در عراق، رژیم سعودی سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفته و احتمالاً امیدوار بود که تروریست ها بتوانند با استفاده از تاکتیک های ضربتی و غافلگیرانه، در همان ابتدا کار را تمام کرده و به هدف مورد نظر – که براندازی دولت عراق و سرکوب شیعیان این کشور باشد – دست پیدا کند.

اما نخستین واکنش علنی سعودی ها به تحولات عراق، زمانی انجام گرفت که جمهوری اسلامی ایران هشدار داد در صورت حرکت گروه های تروریستی به سمت اماکن مقدسه شیعیان و تلاش برای هتک حرمت این اماکن، رأساً وارد عمل خواهد شد و پس از آن، برخی مقامات عالیرتبه ایران، از جمله رئیس جمهور نیز اعلام کردند که جمهوری اسلامی آمادگی دارد در صورت درخواست دولت عراق، هرگونه کمکی در اختیار این دولت بگذارد.

در پی این ماجرا، دولت سعودی با انتشار بیانیه ای، نسبت به «هرگونه مداخله خارجی» در عراق هشدار داد. هشداری که اکثر قریب به اتفاق مطبوعات بین المللی مخاطب آن را ایران دانسته و نگرانی عربستان از احتمال جدی تغییر شرایط در عراق به ضرر خود را به عنوان عامل اتخاذ این موضع در نظر گرفتند.

در همین راستا، روز گذشته نیز خبر رسید که ملک عبدالله، پادشاه سعودی، شخصاً به مصر سفر کرده تا با عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور جدید این کشور دیدار و گفت و گو کند. دیداری که در مقطع زمانی کنونی، دربردارنده نکات مهمی است.

در توضیح این ماجرا، باید خاطرنشان کرد که طی روزهای اخیر و در پی ادامه بحران در عراق، السیسی ضمن گفت و گو با مقامات بلندپایه عراقی، حمایت خود را از دولت نوری مالکی اعلام کرد. امری که بی تردید خوشایند عربستان نیست و با توجه به حمایت های مالی سعودی ها از دولت جدید مصر، می توان قاطعانه نتیجه گرفت که سفر پادشاه سعودی به قاهره با هدف هشدار به دولت مصر و تلاش برای تغییر رویکرد این دولت نسبت به اوضاع عراق انجام گرفته است.

اما به جز عربستان، درباره نقش ترکیه در حمایت از گروه های تروریست تکفیری در عراق نیز مطالب زیادی در رسانه ها و مطبوعات بین المللی گفته و نوشته شده است. پیش از هرچیز، باید توجه داشت که ترکیه طی بیش از سه سال اخیر نیز در موضوع سوریه، از گروه های تروریستی و به ویژه «جبهه النصره» حمایت کرده بود.

بر اساس تحلیل های موجود، این بار نیز ریشه حمایت – هرچند غیرمستقیم – دولت آنکارا از تروریست های گروهک موسوم به «داعش» از همین نکته، یعنی سیاست این کشور در قبال سوریه ریشه می گیرد. «فاکس نیوز» روز گذشته در تحلیلی در همین زمینه به دو هدف مهم اردوغان در حمایت از تروریست های عراق اشاره کرد که جالب توجه و منطقی به نظر می رسد.

به نوشته فاکس نیوز، تروریست های تکفیری در عراق اکنون با دو نیروی مهم در حال مبارزه هستند: دولت عراق و کردهای این کشور. دولت عراق به سبب حضور در محور مقاومت و همسویی با دولت دمشق، دشمن بالقوه ترکیه به شمار می رود و کردها هم که از گذشته از سوی آنکارا به عنوان یک دشمن مهم در نظر گرفته شده اند. به این ترتیب، آنکارا قصد دارد از طریق حمایت از تروریست های تکفیری، به نیرویی که به طور همزمان با دو دشمن این کشور در حال نبرد است، یاری برساند.

به هر حال، مجموعه این عوامل، نشان از پیچیدگی فراوان اوضاع جاری در عراق و ارتباط آن با عرصه گسترده تر تحولات و نیز منازعات در کلیت منطقه خاورمیانه دارد. منازعاتی که تا وقتی کشورهایی چون عربستان و ترکیه دستور کارهای سلطه جویانه خود را کنار نگذارند، همچنان به اشکال مختلف ادامه پیدا خواهد کرد. 

اخبار بین الملل - تابناک