اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

عراقچی: گزارش آژانس بیشتر سفیده تا سیاه


معاون وزیر خارجه ایران در برنامه تیتر امشب شبکه خبر درباره گزارش آژانس درباره برنامه گذشته هسته‌ای ایران را بیشتر مثبت و سفید دانست تا منفی و سیاه.

خبرگزاری تسنیم: معاون وزیر خارجه ایران در برنامه تیتر امشب شبکه خبر درباره گزارش آژانس درباره برنامه گذشته هسته‌ای ایران به اظهار نظر پرداخت.

عراقچی در این برنامه تلویزیونی گفت: گزارش آژانس تلاش کرده است تا متعادل باشد و حاوی نکات مثبت و منفی بوده و تصویری متعادل از یافته‌های آژانس ارائه کند. به نظر من هرچند گزارش آژانس حاوی ضعف‌هایی است اما جمع‌بندی آن به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران منجر می‌شود. یک نگاه کلی که می‌توان انجام داد این است که جمع‌بندی این گزارش برخلاف تمامی سخنان و ادعاهایی است که طی 12 سال گذشته علیه برنامه هسته‌ای ایران وجود داشته است.

به گفته وی، جمع‌بندی آژانس بر این دلالت دارد که تا سال 2003 یک مجموعه فعالیت‌های مطالعاتی برای دستیابی به یک سلاح هسته‌ای که از حد مطالعاتی و امکان‌سنجی فراتر نرفته است وجود داشته است. آژانس همچنین اعلام کرده است که هیچ انحرافی در برنامه هسته‌ای ایران رخ نداده است. آژانس همچنین اعلام کرده است که مطالعاتی در ایران و نه توسط ایران به صورت مطالعات علمی انجام شده است. اینکه آژانس اعلام کند هیچ فعالیت نظامی وجود نداشته و هیچ موادی انحراف نیافته‌اند و تنها مطالعاتی وجود داشته است نکته مهمی است. هرچند ما نیز این ادعا را قبول نداریم. به نظر من جمع‌بندی گزارش آژانس علیرغم اینکه گفته شده سیاه و سفید است بیشتر به سفید گرایش دارد.

رئیس ستاد اجرای برجام در مورد نکات مثبت جدید این گزارش گفت: آژانس اعلام کرده هیچ موادی انحراف نداشته است، و اینکه آژانس هیچ نشانه‌ای نیافته است که ایران چرخه سوخت مخفی داشته باشد.

وی گفت: در این گزارش به برخی اقلام دومنظوره همچون چاشنی‌های انفجاری و کاربرد صلح‌آمیز و نظامی آن‌ها اشاره شده اما گزارش در مورد آن قضاوتی انجام نداده است. آژانس به صراحت اعلام می‌کند که هیچ نشانه‌ای از انحراف مواد و هیچ نشانه‌ای از وجود چرخه سوخت هسته‌ای مخفی وجود ندارد. آژانس همچنین ادعای وجود یک سازمان خاص برای ساخت سلاح هسته‌ای را رد کرده و اعلام کرده تنها تا پیش از سال 2003 یک سازمانی وجود داشت که برای چنین کاری مناسب بوده است. آژانس همچنین اعلام کرده است که این فعالیت‌ها در ایران وجود داشته و نگفته است که دولت ایران چنین کاری را انجام داده است.

عراقچی گفت‌: آژانس همچنین از اصطلاح پی.ام.دی. استفاده نکرده است. البته پیشتر در نقشه راه و برجام نیز از این اصطلاح استفاده نشده است. اصولا لفظ ابعاد نظامی احتمالی کنار گذاشته است. البته نکات مثبت دیگری نیز وجود دارد که پس از ارزیابی فنی ارائه خواهد شد. اما ارزیابی اولیه نشان می‌دهد که آژانس در بند 85 این گزارش اعلام کرده است در مورد ابعاد نظامی احتمالی تنها مطالعاتی صورت گرفته است. هرچند ما این را نیز قبول نداریم و به آن پاسخ خواهیم داد. اینکه آژانس تمامی ادعاهای 12 ساله را اینگونه خلاصه کرده که تا پیش از سال 2003 مطالعاتی وجود داشته است، مهم است.

وی در مورد نکات منفی این گزارش نیز گفت: ادعای وجود مطالعاتی پیش از سال 2003 نکته‌ای منفی است که می‌توانست حذف شد. اینکه در پارچین محفظه‌ای انفجاری در پارچین ساخته شده است نیز نکته منفی دیگری است و آن را رد می‌کنیم. تصاویر هوایی و اسناد ارائه شده از سوی ما به آژانس نیز بیانگر و تأیید کننده ادعای ما بود.

معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه کشورمان در ادامه گفت: وجود مطالبی در مورد برخی خریدهای انجام شده و اقلام دو منظوره نیز از دیگر نکات منفی در گزارش آژانس است که آن را تأیید نمی‌کنیم و مایل نبودیم آژانس اینگونه موضوع را جمع‌بندی کند. اما ارزیابی ما این است که گزارش آژانس بیشتر به سمت سفید متمایل است و دیگر بهانه‌ای برای شورای حکام و گروه 1+5 وجود ندارد.

عراقچی در مورد نکات منفی جدید و مهمترین نکات منفی گزارش مدیرکل آژانس نیز گفت: اشاره به اتاق و محفظه انفجاری مهمترین نکته منفی در گزارش آژانس است، آن‌هم علیرغم نمونه‌برداری‌های انجام شده. انتظار ما این بود که این نکات منفی هم وجود نداشته باشد، اما با توجه به فضای سیاسی و فشارهای وارده و احتساب آن می‌توان گفت که آقای آمانو بیش از حد انتظار ما بهتر عملکرد داشته است. البته آمانو نمی‌تواند در مورد بسته‌شدن پی.ام.دی. تصمیمی بگیرد و شورای حکام باید تصمیم بگیرد. نظر ما این است که این گزارش می‌تواند به بسته‌شدن پی.ام.دی. منجر شود. بنابراین به اعتقاد ما شورای حکام که نهاد تصمیم‌گیر آژانس است، براساس این گزارش می‌تواند این پرونده را ببندد و باید ببندد.

رئیس ستاد برجام گفت: شورای حکام یک نهاد سیاسی است و اعضا براساس منافع خود تصمیم می‌گیرند. گروه 1+5 نیز جهت‌دهنده شورای حکام هستند. اما گروه 1+5 در برجام متعهد شده‌ است که پیش‌نویس قطعنامه‌ای را برای بستن پرونده ارائه کند. از آنجا که گروه 1+5 اراده بستن پرونده را دارد و گزارش آژانس می‌تواند مبنای بستن پرونده باشد، فکر می‌کنیم که شورای حکام پرونده را ببندد.

وی افزود: یک نکته مهم در این گزارش ذکر این نکته این است که ایران نقشه راه را کاملا انجام داده است و تمامی کارهای باقی‌مانده را انجام داده و دیگر کاری نمانده است؛ ایران به پرسش‌ها پاسخ داده، آژانس مکان‌های لازم را دیده و اطلاعات لازم را گرفته و تمامی مواد مورد نیاز خود (برای ارزیابی) را کسب کرده است. در نتیجه گزارش آژانس جایی را برای کار انجام نشده باقی نگذاشته است

عراقچی گفت: موضع ما همچنان قاطع است و اگر شورای حکام حتی پنجره کوچکی را برای بسته نشدن پی.ام.دی. باقی بگذارد، برجام را اجرا نخواهیم کرد و برجام متوقف می‌شود.

وی گفت: با توجه به قاطعیت ایران، رهبری و دولت کشورمان، شواهد موجود، گزارش آژانس و اراده 1+5 می‌توان گفت که برجام می‌تواند در (شورای حکام) آژانس بسته شود.

معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه کشورمان گفت:‌ یکی از تکالیف و شروط دولت براساس نامه رهبری، بسته شدن پی.ام.دی. است. ما این پیام را در مذاکرات و پیام‌های علنی منتقل کرده‌ایم. 1+5 و شورای حکام بین پی.ام.دی. و برجام باید یکی را انتخاب کنند.

وی در ادامه افزود: استفاده از کالاهای دومنظوره برای اهداف صلح‌آمیز هیچ ممنوعیتی براساس قوانین و مقررات بین‌المللی ندارد. آمانو در موضوع «چاشنی‌های انفجاری همزمان» و دیگری «ام.پی.آی.» اشاره می‌کند که این اقلام در ساخت سلاح‌های هسته‌ای هم کابرد دارد و ایران به آن دست یافته و آن‌ها را ساخته است و البته اعلام می‌کند که این اقلام استفاده صلح‌آمیز نیز دارند. اما در مورد آن‌ها نیز موضع‌گیری نکرده است، اینکه که چه کاربردی داشته‌اند. ما به آژانس مدارک و اسنادی دادیم که این کالاها در صنعت نفت ایران به کار رفته است و آن را به آژانس نشان داده‌ایم.

عراقچی درباره اجرای پروتکل الحاقی گفت: پروتکل الحاقی یک امر خاص است، این پروتکل امکان دسترسی بیشتر به تأسیسات هسته‌ای را فراهم می‌کند و امکان دسترسی به تأسیسات غیرهسته‌ای را نیز تحت شرایطی خاص فراهم می‌کند. این پروتکل را بیش از 100 کشور در دنیا اجرا کرده‌اند و ایران نیز پس از برجام آن را به صورت داوطلبانه انجام می‌دهد.

وی در مورد برخی گزارش‌ها در مورد تأخیر در اجرای برجام گفت: ما تاکنون طبق برنامه‌ای که خودمان طراحی کرده و در ذهن داریم در حال پیش رفتن هستیم. طبق برنامه اواسط دی ماه ما به روز اجرا می‌رسیم. ممکن است که برخی موارد پیش بیاید که آن را چند روز پیش یا پس اندازد. این موانع ممکن است فنی باشند. مثلا ممکن است خارج کردن قلب رآکتور اراک کمی بیش از زمان‌بندی ما طول بکشد. ما فکر می‌کنیم دو هفته طول بکشد، شاید 17 روزه شود و یا ممکن است حتی زودتر انجام شود. اما به طور معمول و منطقی خارج کردن قلب رآکتور 2 تا 3 هفته طول می‌کشد.

وی گفت‌: طی این مدت نیز فروش مواد غنی‌شده و خرید کیک زرد که معامله آن انجام شده است را انجام خواهیم داد. این امر باعث افزایش مواد اولیه ما و ورودمان به بازار خرید و فروش مواد هسته‌ای شود.

عراقچی افزود: روزی که تمامی تحریم‌ها در عمل برداشته شود، روز اجرایی شدن برجام است. تا پیش از روز اجرایی شدن ما باید تمامی تعهدات خود در برجام را انجام دهیم که سه محور عمده دارد: یکی اراک، دومی خرید و فروش مواد غنی‌شده و دیگری جمع‌آوری سانتریفیوژهای اضافه است. سازمان انرژی اتمی طبق جدولی که طراحی کرده است در حال جمع‌آوری ماشین‌ها است و ابتدا از ماشین‌هایی شروع کرده که فعال نبوده‌اند و بعد به سراغ ماشین‌های فعال می‌رود. از این سه مورد یکی در حال انجام است و دو مورد دیگر پس از بسته‌شدن پی.ام.دی. انجام می‌شوند، هرچند قراردادهای آن‌ها منعقد شده است.


ویدیو مرتبط :
آیا اون واقعا سیاه و سفیده؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

عراقچی: گزارش آژانس یک گام تا پایان چالش 12 ساله بود/ یکشنبه ، روز تصویب



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

سید عباس عراقچی گزارش روز گذشته آژانس را یک گام بسیار مهم تا پایان چالشی دانست که « 12 سال کشور را درگیر خود کرده و بهانه ای برای اتهام زنی و توجیهی برای تحریم های ایران شده بود ».

معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه روز جمعه به ایرنا گفت: گزارش دیروز آژانس مرحله بسیار مهمی از نقشه راهی بود که برای حل مسائل مربوط به گذشته، که به «پی.ام.دی» یا ابعاد نظامی احتمالی معروف شده، میان ایران و اژانس به امضا رسیده و در حال اجرا است.


آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنج شنبه با انتشار بیانیه ای اعلام کرد ایران در ارزیابی فعالیت های گذشته با این نهاد همکاری لازم را انجام داده و تمامی انچه لازم بوده را در اختیار آژانس قرار داده است.


معاون وزیر امور خارجه در ارزیابی این گزارش گفت: با تکمیل اطلاعات مورد نیاز آژانس، همکاری ایران و آژانس در این خصوص خاتمه یافت و آژانس تایید کرد ایران هر کاری برای حل مسائل مربوط به گذشته لازم بوده انجام داده است.


عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران خاطرنشان کرد: در حقیقت آژانس دیگر سوالی در خصوص مسائل گذشته یا به اصطلاح پی ام دی از ایران ندارد چون همه پرسش ها پاسخ داده شده و همه مستندات لازم ارائه شده و شفاف سازی کامل از طرف ایران صورت گرفته است.


عراقچی در مورد مرحله پس ا ز این گزارش گفت: از امروز مدیرکل آژانس شروع به تدوین گزارش خود خواهد کرد که به عنوان ارزیابی نهایی این نهاد از پی ام دی محسوب خواهد شد. طبق نقشه راه آمانو تا ١٥ دسامبر - ٢٤ آذر - فرصت دارد تا این گزارش را به شورای حکام ارائه دهد.


رییس ستاد پیگیری اجرای برجام اظهار داشت: پس از آن شورای حکام گزارش را بررسی می کند و طبق برجام، کشورهای 1+5 پیش نویس قطعنامه ای را با هدف بستن پرونده پی.ام.دی به شورای حکام ارائه می دهند.


وی گفت به این ترتیب ما یک گام تا خاتمه یافتن و بسته شدن پرونده پی . ام. دی فاصله داریم. پرونده ای که 12 سال کشور را درگیر خود کرده بود، به چالشی میان ایران و آژانس و کشورهای غربی تبدیل شده بود، بهانه ای برای اتهام زنی به ایران شد، توجیهی برای تحریم های ایران بود و در مجموع پایه ای شده بود برای بحران ساختگی هسته ای.


معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه تاکید کرد: دیروز یک گام بسیار مهم در تکمیل همکاری ایران و آژانس با رضایت آژانس برداشته شد و در مرحله بعد انشاءالله پرونده بسته خواهد شد.


عراقچی با اشاره به اینکه دیروز، پایان یک مسیر 12 ساله همکاری پرچالش و پرکشمکش میان ایران و آژانس بود که خوشبختانه به نقطه آخر رسید، تاکید کرد با شفاف سازی کاملی که از سوی ایران صورت گرفت انتظار می رود آژانس، به دور از هر گونه فشار یا جوسازی سیاسی، ارزیابی منصفانه خود از عدم وجود هرگونه فعالیت غیرقانونی در ایران را به شورای حکام ارائه دهد.

** یکشنبه ، روز تصویب
عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران درباره برنامه های پیش روی ایران و 1+5 برای اجرای برجام گفت: با توجه به اینکه روال قانونی در ایران طی شده و روال قانونی در کشورهای 1+5هم پیش از این طی شده بود، روز یکشنبه راس موعد 90 روز را روز تصویب یا - Adoption Day - اعلام خواهیم کرد.


معاون وزیر امور خارجه افزود: در این روز اقای ظریف و خانم موگرینی بیانیه مشترکی صادر می کنند و طبق برجام در همان روز شورای وزیران اتحادیه اروپاتحریم های اروپا را لغو می کند و رییس جمهور امریکا هم دستورات اجرایی را لغو و اجرای تحریم های کنگره را متوقف خواهد کرد. اینها رسما اعلام خواهد شد.


عراقچی در عین حال خاطرنشان کرد: قوانین لغو تحریم ها زمانی اجرایی خواهد شد که ایران هم اقدامات خود را انجام دهد و پس از آن در 'روز اجرایی شدن'، لغو تحریم ها جنبه عملی به خود خواهد گرفت.
وی ابراز امیدواری کرد که این روز ظرف یک تا دو ماه آینده باشد.


** دستور کار نخستین نشست کمیسیون مشترک
رییس ستاد پیگیری اجرای برجام درباره نخستین نشست کمیسیون مشترک ایران و 1+5 هم گفت: بنا داریم روز دوشنبه، اولین روز بعد از روز تصویب، اولین جلسه کمیسیون مشترک را در وین تشکیل دهیم.


عراقچی افزود: در این روز رسما کمیسیون مشترک ایران و 1+5 شروع به کار خواهد کرد. این کمیسیون درسطح معاونان وزیران خواهد بود .


معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه درباره دستور کار نخستین نشست این کمیسیون گفت: اعلام تشکیل کمیسیون، مرور اخرین تحولات برجام، مرور نحوه اجرای تعهدات طرفین درفاصله 'روز تصویب' و 'روز اجرایی شدن' دستور کار نخستین نشست کمیسیون مشترک است.


وی درباره زمان پایان نشست این کمیسیون گفت: این کمیسیون یک روزه خواهد بود ولی کارشناسان ایران و 1+5 از روز شنبه در وین کار خود را آغاز می کنند و بحث های فنی اجرای برجام را پی می گیرند. نتیجه کار کارشناسان به کمیسیون مشترک اعلام می شود و روز دوشنبه معاونان درباره آن بحث خواهند کرد.


عضو ارشد تیم مذاکره کننده ایران خاطرنشان کرد : اگر لازم باشد کارشناسان تا اخرهفته در وین خواهند ماند.


عراقچی در پاسخ به سوالی درباره مذاکره در وین برای بازسازی راکتور اراک گفت: نحوه اجرایی شدن تعهدات دو طرف و رفع موانع اجرایی دستور کار کمیسیون مشترک است و طبعا اراک هم یکی از مسائل موجود است.


** بازگشت پذیری گزینه همیشگی ما است
معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه در جواب به این سوال که وزیر خارجه امریکا گفته بازرسی ها از ایران دائمی خواهد بود گفت: این که نظارت ها و بازرسی ها بر اساس پروتکل الحاقی و ان.پی.تی دائمی هستند، یا به عبارت دقیق تر تا زمانی که ما ملحق به آنها هستیم وجود دارند، امری کاملا بدیهی است کمااینکه سالهاست بازرسان آژانس براساس ان پی تی از تاسیسات هسته ای ایران بازدید می کنند و تا زمانی که ما عضو ان پی تی باشیم این بازرسی ها ادامه دارد.


عراقچی درعین حال گفت: ولی اینکه وزیر خارجه امریکا چنین موضوع بدیهی را یک موفقیت نشان می دهد مایه تعجب است و در حقیقت یک بار دیگر نشان می دهد و اثبات می کند که در برجام هیچ امر دائمی جز بازرسی های معمول و متعارف آژانس وجود ندارد.


وی تاکید کرد: بنابراین طبیعی است تا وقتی عضو ان.پی.تی و ملحق به پروتکل الحاقی هستیم تبعات انها شامل بازرسی ها و بازدید ها را هم خواهیم داشت، اما این به هیچ وجه به معنای « عدم امکان بازگشت» نخواهد بود. هرلحظه طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند جمهوری اسلامی ایران بلافاصله نسبت به تعهدات خود در برجام تجدید نظر خواهد کرد که این شامل توقف اجرای پروتکل الحاقی هم می تواند باشد.


رییس ستاد پیگیری اجرای برجام گفت: بازگشت پذیری همواره یکی از انتخاب های ایران خواهد بود که در مصوبات مجلس شورای اسلامی و شورایعالی امنیت ملی هم بر آن تاکید شده است و کشورهای ١+٥ حتی یک لحظه نباید در اراده ایران در این زمینه تردید کنند.

** آزمایش موشکی
عراقچی در پایان با تبریک به نیروهای مسلح کشور بخاطر آزمایش موفقیت آمیز موشک عماد گفت :خوشبختانه این آزمایش و موضع گیری صریح کشورهای غربی و بخصوص وزارت امور خارجه آمریکا مبنی بر جدا بودن برجام از قطعنامه، به همه نگرانی هایی که برخی در داخل کشور داشتند پایان داد.


وی بار دیگر تاکید کرد: آزمایشات موشکی ایران به هیچ وجه نقض برجام نیست و همان گونه که در بیانیه جمهوری اسلامی ایران در پی صدور قطعنامه ٢٢٣١ تاکید شده است جمهوری اسلامی ایران به تدابیر لازم برای تقویت توانمندیهای دفاعی خود به منظور حراست از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی خود در مقابله با هرگونه تجاوز و همچنین مقابله با تهدید تروریسم در منطقه ادامه خواهد داد.


عراقچی گفت :هیچ یک از موشک های ایران اعم از بالستیک و غیر آن برای حمل کلاهک هسته ای طراحی نشده اند و بنابراین تولید و آزمایش آنها خلاف قطعنامه ٢٢٣١ به شمار نمی رود، اما در حوزه صلاحیت قطعنامه های قبلی و بخصوص قطعنامه ١٩٢٩ قرار می گیرند.
وی خاطرنشان کرد قطعنامه های گذشته تا زمان 'روز اجرایی شدن' برجام هنوز اعتبار دارند و براساس قطعنامه ٢٢٣١ در آن روز لغو می شوند.

 

اخبار سیاسی - خبرآنلاین