اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

روند هشت ساله سکه و دلار



روند هشت ساله سکه و دلار

بررسی روند قیمتی دلار و سکه طی 8 ساله گذشته نشان از رشد بالای قیمت‌ها در بازار غیر‌رسمی دارد. از جمله اینکه نرخ دلار با 266 درصد رشد، از 902 تومان در مرداد ماه 84 به 3300 تومان در مردادماه امسال رسیده است. در همین مدت، هر قطعه سکه طرح جدید با 1032 درصد رشد، از حدود 97 هزار تومان به حدود یک میلیون و 95 هزار تومان افزایش یافته است. این در حالی است که طی 8 سال گذشته بخش خودرو نیز تورم بالایی تجربه کرده و قیمت انواع خودرو در این مدت، به طور متوسط سه برابر شده است.

قیمت ها در ابتدا و انتهای دولت احمدی نژاد
بررسی بهای سه ارز مهم در بازار داخلی و نرخ سکه‌های بهار آزادی و همچنین نرخ هر اونس طلا در بازارهای جهانی از آغاز دولت نهم تا پایان دولت دهم به ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد نشان می‌دهد که نرخ دلار آمریکا در این مدت از 902 تومان به 3300 تومان رسیده و تقریبا 266 درصد افزایش ثبت کرده است.


بهای دلار آمریکا در بازار داخلی البته در بالاترین سطح در 14 بهمن سال91 به محدوده 4000 تومان هم رسیده بود که با این حساب بیش از 343 درصد هم افزایش برای دلار در این سال‌ها به ثبت رسیده است.


این بررسی‌ها نشان می‌دهد که یورو نیز در طول 8 سال دولت مهرورزی در بازار داخلی از 1100 تومان تا حوالی پنج هزار تومان افزایش ثبت کرده و تا 4335 تومان هم در این روزها بالا آمده است که تقریبا 294 درصد افزایش داشته است. در عین حال قیمت‌های به مراتب بالاتری نیز برای یورو در سال گذشته به ثبت رسیده بود و درصد تغییرات به مراتب بالاتری در برخی از مقاطع زمانی ثبت شده بود.


همچنین دراین بازار درهم امارات به عنوان ارز پایه تعیین نرخ حواله، درماه‌های ابتدایی ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد 246 تومان بود که در این روزها 890 تومان شده و به طور نسبی بین این دو فاصله 261 درصد افزایش ثبت کرده است.


در بازار سکه نیز هر قطعه سکه بهای آزادی طرح جدید با 1032 درصد رشد، از حدود 97 هزار تومان در مرداد ماه سال 1384 تا حوالی یک میلیون و 95 هزار تومان در روزهای اخیر افزایش یافته است. البته در برخی از روزهای سال پایانی دولت احمدی‌نژاد، قیمت حدود 5/1 میلیون تومانی نیز برای سکه بر تابلوها ثبت شده که با این حساب می‌توان گفت که رکورد افزایش قیمت سکه با رقم 1451 درصدی هم شکسته شده است.


در این میان قیمت نیم سکه از 50 هزار و 200 تومان تا 600 هزار تومان بر تابلوها افزایش یافته که مقایسه این دو عدد افزایش 1095 درصدی را نشان می‌دهد. این درحالی است که در برخی مقاطع، نیم سکه 700 هزار تومانی نیز دربازار داخلی به ثبت رسیده بود که این رقم افزایش شدیدتری را نیز نشان می‌داد.


بررسی قیمت ربع سکه نیز در حدود 2900 روزی که از شروع به کار دولت احمدی‌نژاد گذشته، نشان می‌دهد که ربع سکه 32 هزار تومانی مرداد ماه 84 تا کنون بیش از1150 درصد افزایش قیمت ثبت کرده است. البته در صورتی که روزهای پر التهاب بازار با نرخ بیش از 500 هزار تومانی را به خاطر بیاوریم، منحنی افزایش قیمت آن شیب صعودی بیشتری را هم نشان می‌دهد.


این افزایش قیمت قابل توجه در حالی است که بهای جهانی طلا از سال 84 تا این روزها تقریبا 197 درصد رشد ثبت کرده که در مقایسه با قیمت‌های داخلی بی‌تناسب است. ناگفته نماند که بهای جهانی طلا در بالاترین حد در سال 90 تقریبا تا 1923 دلار به ازای هر اونس هم بالا رفت که در مقایسه با نرخ 441 دلاری مرداد 84، حداکثر 336 درصد افزایش ثبت کرده که در مقایسه با افزایش حداکثری 1451 درصدی قیمت تمام سکه فاصله زیادی دارد.

 

در سال‌های ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد پدیده‌هایی چون سونامی نقدینگی در کشور، کاهش دستوری نرخ سود بانکی، افزایش شدید تورم، افزایش فشارهای بین‌المللی و تحریم‌ها، نامطلوب شدن فضای کسب و کار، افزایش شدید و لجام گسیخته تقاضای سفته بازی در بازارهای ارز و سکه، افت شدید بازدهی بازار سهام، افزایش شدید تقاضا برای واردات کالاهای غیر‌ضروری از آسیا، افت تولید و بی‌اعتمادی به برخی آمارهای اقتصادی داخلی، شرایط را برای بالارفتن تقاضا و قیت در بازار ارز و سکه مهیا كرد. 

 

با پایان یافتن این دوره البته تبعات و چالش‌های به جا مانده از شرایط این سال‌ها همچنان وجود دارد و فشار‌های ناعادلانه غربی‌ها بر کشور و مردم همچنان دست و پا گیر است. بااین حال با روی کار آمدن رییس‌جمهور جدید، برخی امیدها برای حل و فصل این مشکلات به وجود آمده است.


در بازارهای جهانی نیز البته با پایان یافتن تدریجی بحران مالی به جا مانده از سال 2008 در آمریکا، اقتصاد این کشور روی به آرامش دارد و افت قیمت طلا تا پایان سال 2013 و سال بعد از آن امکان پذیرتر می‌نماید. ازاین رو باید به بهبود شرایط و فراموش کردن قیمت‌های 8 سال گذشته هم در بازار داخلی و هم بین‌المللی دل خوش داشت.


بازار داخلی
در بازار داخلی در این روز‌ها قیمت‌ها با تحرکات تازه کنگره و سنای آمریکا در اعمال فشارهای روانی و تحریمی بیشتر بر بازارهای نفتی و بانکی ایران، نوسان تازه‌ای به خود گرفته است.
دیروز قیمت دلار البته از اوج نوسان روزهای اخیر قدری پایین تر افتاد وبه 3280 تومان تا ساعت 13 رسید. یورو نیز تا 4335 تومان تعدیل شد. درهم امارات تا 890 تومان تغییر قیمت داد.

در بازار سکه با توجه به نبود معاملات و بسته بودن قیمت اونس جهانی طلا در سطح 1313 دلار، قیمت سکه قدری کاهش ثبت کرد، اما تقریبا در کف بازار در سطح همان یک میلیون و 90 هزار تومانی این سکه فروخته می‌شد. نیم سکه و ربع سکه اما عملا در سطح 600 هزار تومان و 400 هزار تومان معامله می‌شوند. در بازار دیروز هر گرم طلای 18 عیار در محدوده 105 هزار تومان فروخته شد.


پیش‌بینی قیمت طلا از منظر بلومبرگ
در بازارهای جهانی البته بهبود شاخص بیکاری در آمریکا برای ماه جولای تا 4/7 درصد نتوانسته فدرال رزرو را برای کاستن از میزان خرید اوراق قرضه متقاعد کند و ازاین رو گفته می‌شود بهبود بیشتر شرایط در ماه‌های آینده شاید بتواند فدرال رزرو را به این هدف نزدیک‌تر کند.


گزارشی که سایت طلا به نقل از خبرگزاری بلومبرگ منتشر کرده، نشان می‌دهد در آمارگیری این هفته از 25 تحلیلگر اقتصادی بلومبرگ در خصوص روند قیمت جهانی طلا، 12نفر به کاهش، 9 نفر به افزایش و 4 نفر به ثبات یا نوسان اندک قیمت جهانی طلا در هفته جاری رای داده‌اند.


اوایل صبح روز جمعه، قیمت اونس جهانی طلا برای پنجمین روز متوالی با کاهش روبه‌رو شد که این فلز از 17 ماه مه تاکنون ببیشترین روند کاهشی خود را تجربه کرد و برای اولین بار از 22 جولای به زیر 1300 دلار کاهش یافت.


کارشناسان اقتصادی استاندارد بانک اعلام کرده‌اند تقاضای خرید فیزیکی طلا در هفته‌های اخیر با کاهش شدیدی مواجه شده است. گفته می‌شود در پی از دست دادن اعتماد سرمایه‌گذاران به طلا به عنوان کالایی امن برای سرمایه گذاری، این فلز در سال‌جاری میلادی بیشترین روند کاهشی خود را طی 13 سال اخیر به ثبت رساند. کاهش 9/58 میلیارد دلاری ذخایر صندوق‌های سرمایه گذاری، تاثیر منفی روی سرمایه‌گذاران این صندوق‌ها و شرکت‌های استخراج طلا گذاشته است. هفته گذشته در پی انتشار افزایش 7/1 درصدی رشد اقتصاد آمریکا شاخص‌های سهام با روند صعودی مواجه شد.


یک تحلیلگر بازار طلا معتقد است، با توجه به بهبود رشد اقتصادآمریکا و عملکرد خوب بازارسهام، نیازی به خرید و ذخیره طلا نیست و حجم خرید فیزیکی طلا به اندازه کافی برای افزایش قیمت‌های طلا و تثبیت یک روند صعودی، قوی نمی‌باشد. قیمت طلا از آغاز سال 2013میلادی تاکنون در بازار لندن22 درصد کاهش یافته است. رشد 3/7 درصدی بهای طلا در ماه گذشته بیشترین افزایش قیمت این فلز از ژانویه سال 2012 به شمار می‌رود.


به گفته کارشناسان اقتصادی استاندارد بانک، با توجه به کاهش 23 درصدی قیمت طلا در سه ماهه دوم سال‌جاری میلادی، تقاضای خرید جواهرات و سکه‌ طلا افزایش یافت، اما رشد قیمت‌ طلا در ماه جولای از میزان تقاضای خریدها کاسته است.

قیمت دلار,قیمت سکه

 دنیای اقتصاد

 

 


ویدیو مرتبط :
روند یورو / دلار

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

روند معکوس سکه و دلار



اقتصاد آمریکا, قیمت طلا

همزمان با افزایش نرخ جهانی طلا در روز پایانی هفته رخ داد
روند معکوس سکه و دلار

 با تعویق طرح مصوب مجلس نمایندگان آمریکا برای تحریم صادرات نفتی ایران که شامگاه چهارشنبه از سوی کمیته بانکداری سنای آمریکا انجام گرفت؛

بهای ارز در بازار داخلی در آخرین روز هفته گذشته نیز رو به کاهش گذاشت. کمیته بانکداری سنای آمریکا بررسی اجرای این تحریم‌ها را به بعد از برگزاری مذاکرات ایران با 6 قدرت جهان در ژنو موکول کرده و با تداوم فضای امیدواری در بازار داخلی، نرخ فروش دلار تا 3 هزار و 40 تومان افت کرد. اما در سوی دیگر، به دلیل افزایش نرخ جهانی طلا، قیمت انواع سکه در بازار آزاد با افزایش جزئی مواجه شد.

 

برخلاف سال گذشته که قیمت طلا و سکه در بازار داخلی بر خلاف روند قیمت جهانی، تعیین می‌شد؛ به نظر می‌رسد که با کمرنگ شدن عوامل غیر‌اقتصادی، روال گذشته تا حدی تعدیل شده و بازار به شرایطی رسیده که نسبت به فاکتورهای معینی واکنش نشان می‌دهد.


گزارش فعالیت مرکز مبادلات
در همین حال بنا به گزارشی که بانک مرکزی در وب سایت خود منتشر کرده از نیمه دوم پارسال تا پایان نیمه اول امسال 18 میلیارد و 600 میلیون دلار ارز از سوی مرکز مبادلات ارزی به واردات تخصیص پیدا کرده است.

 

با این حساب در طی یک ساله مهر 91 تا مهر 92، ماهانه یک میلیارد و 528 میلیون و 767 هزار و 123 دلار ارز به واردات کالا اختصاص یافته است.بانک مرکزی از مهر ماه سال گذشته ثبت سفارش واردات کالا در دو گروه کالایی را انجام داد و تا پایان سال نیز اولویت‌های سه تا 9 مورد پذیرش قرار گرفت. ضمن اینکه در سال گذشته مقرر شد تامین ارز موارد 20 گانه بخش خدمات نیز از محل ارز مبادله‌ای تامین شود که به گفته بانک مرکزی این کار ارز مورد نیاز بخش عمده‌ای از تقاضاهای ایجاد شده را برای کالاها و خدمات از طریق مرکز مبادلات ارزی تامین کرد.

 

بنا به گزارشی که بانک مرکزی منتشر کرده است: در 6 ماهه دوم سال گذشته تعداد ثبت سفارشات پذیرفته شده در مرکز مبادلات ارزی به 26 هزار و 231 فقره رسید که بیشترین آن مربوط به اسفند ماه سال 1391 با تعداد 7 هزار و 813 فقره بود. بانک مرکزی اعلام کرده که این تعداد ثبت سفارش بیش از 2 برابر میانگین ماه‌های گذشته بوده است.


بنا به اعلام بانک مرکزی با توجه به افزایش میزان عرضه ارز از اوایل اسفند ماه سال 1391 از تعداد ثبت سفارشات در نوبت دریافت ارز کاسته شده و این روند در سال جاری نیز ادامه دارد به‌طوری‌که طی 6 ماهه اول سال جاری تعداد ثبت سفارشات پذیرفته شده به 45 هزار و 721 فقره رسیده است.

 

باتوجه به برابر بودن تعداد روزهای کاری مرکز مبادلات ارزی در دو بازه زمانی نیمه دوم سال 91 و نیمه اول سال 92، میانگین 6 ماهه اول سال‌جاری، حدودا دو برابر 6 ماه دوم سال گذشته‌ بوده است. بانک مرکزی اضافه کرده که در مجموع مرکز مبادلات ارزی با پذیرش بیش از 71 هزار و 952 فقره ثبت سفارش به ارزش حدودا 6/18 میلیارد دلار، نیازهای ارزی بخش تولید را تامین کرده است.


به گفته بانک مرکزی با توجه به توافق صورت گرفته در ابتدای سال‌جاری با وزارت صنعت، معدن و تجارت، مقرر شد مبلغ 10 میلیارد دلار به کالاهای اساسی (گندم، برنج، کنجاله سویا، روغن، ذرت، جو، گوشت، شکر، کره،دام زنده، شیرخشک و مرغ منجمد) ارز اختصاص یابد.

 

در این رابطه و در نیمه اول سال‌جاری مبلغ 10 میلیارد و 478 میلیون و 84 هزار دلار کد تخصیص ارز صادر شده است. با این حساب طی 6 ماهه اول سال جاری، ماهانه یک میلیارد و 746 میلیون و 411 هزار و 514 دلار برای واردات کالا، «کد تخصیص ارز» برای کالاهای اساسی داده شده است.


نوسان قیمت طلا
در بازارهای جهانی نگرانی‌ها از تعطیلی دولت آمریکا و تاثیر منفی آن بر رشد اقتصادی این کشور تاثیر زیادی بر قیمت طلا در روزهای اخیر داشته است. چنانکه قیمت طلا به دنبال سردرگمی سرمایه‌گذاران درباره وضعیت اقتصادی آمریکا روز پنج‌شنبه 22 دلار در هر اونس افزایش یافت؛ اما روز جمعه قیمت‌ها دوباره کاهشی شد و تا ساعت 16 (به وقت تهران) قیمت طلا به 1306 دلار در هر اونس رسید.

 

در حالی که سرمایه‌گذاران در حال بررسی چشم‌انداز تعدیل برنامه محرک اقتصادی فدرال رزرو هستند و دولت آمریکا نیز به علت مجادله بر سر سقف بدهی این کشور به تعطیلی کشیده شده است، قیمت طلا در بازارهای جهانی در حال نوسان است. نخستین تعطیلی دولت آمریکا پس از 17 سال سبب تاخیر در انتشار آمارهای اقتصادی از جمله گزارش مشاغل و نرخ رسمی بیکاری که قرار بود دیروز منتشر شود، شده است.

 

قیمت طلا امسال برای نخستین بار پس از 13 سال افزایش به علت از دست دادن اعتماد سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در این دارایی روند نزولی به خود گرفت. این فلز گران بها در انتظار کاهش خرید اوراق قرضه از سوی فدرال رزرو در سال جاری 27 درصد ارزش خود را از دست داد. قیمت طلا دیروز در حالی دوباره کاهشی شد که قیمت این فلز گرانبها در هفته جاری میلادی با افت 5/1 درصدی روبه‌رو شده است.


تعطیلی دولت آمریکا موجب شده تا بیش از 800 هزار کارمند فدرال خانه‌نشین شوند. نگرانی‌ها در خصوص محرک پولی فدرال رزرو و احتمال متوقف شدن آن همچنان ادامه دارد و برخی از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که قیمت جهانی طلا پس از نوسانات شدید در ماه‌های اخیر اکنون بین ۱۲۵۰ تا ۱۴۰۰ دلار تثبیت شده است.

 

در حال حاضر  دو دیدگاه‌ مختلف در مورد روند تحولات قیمتی بازار فلزات گرانبها در آینده وجود دارد. نخست اینكه برخی معتقدند قیمت طلا به نرخ سابق ۱۶۰۰ دلار در هر اونس باز خواهد گشت، این دسته از کارشناسان ادامه اجرای سیاست‌های انبساطی پولی از سوی فدرال رزرو آمریکا را عامل اصلی افزایش قیمت طلا در آینده عنوان می‌کنند.

 

اما در مقابل، برخی کارشناسان افزایش رشد اقتصادی آمریکا و کاهش نگرانی‌ها نسبت به وضعیت سیاسی خاورمیانه و کره شمالی را مجموعه عواملی می‌دانند که باعث کاهش قیمت طلا خواهد شد.

 

برخی دیدگاه‌ها وجود دارد که افزایش نگرانی‌ها نسبت به پایان زود هنگام برنامه محرک پولی آمریکا به عنوان طرح محرکه اقتصادی آمریکا تا اواسط سال ۲۰۱۴ و کاهش رشد اقتصادی چین را موجب کاهش شدید قیمت طلا در هفته‌های اخیر می‌داند. 

 

همچنین، همزمان شدن موارد مذکور با تسویه حساب‌های بورس‌بازان بین‌المللی، تسویه حساب‌های بانک‌ها با صندوق‌ها، بانک‌ها با بورس‌ها و بانک‌ها با بانک‌ها در سطح بین‌المللی بر کاهش شدید قیمت‌های جهانی طلا دامن زده است. موسسه HSBC با توجه به پایان قریب‌الوقوع طرح محرکه اقتصادی آمریکا و کاهش رشد اقتصادی چین پیش‌بینی خود از بهای طلا در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ را کاهش داده است.

 

تام‌کندال دبیر بخش فلزات گرانبهای موسسه کردیت سوئیس تاکید کرده است که با توجه به روند نزولی قیمت طلا و سایر فلزات گرانبها در بازارهای بین‌المللی، احتمال افت شدید قیمت طلا به سطح پیش از سال ۲۰۰۸ میلادی وجود دارد.

 

وی در ادامه تصریح کرده است که با توجه به تصمیم احتمالی فدرال رزرو آمریکا برای متوقف کردن برنامه محرک پولی تا اواسط سال ۲۰۱۴ میلادی قیمت جهانی طلا نیز به زودی به سطح قیمت‌های پیش از آغاز اجرای سیاست‌های انبساطی پولی در آمریکا بازخواهد گشت./دنیای اقتصاد