اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

روایت آسوشیتدپرس از برنده‌ها و بازنده‌های ژنو/واکنش عربستان به توافق ایران و 1+5



توافق ایران و 1+5 , توافقات ژنو

روایت آسوشیتدپرس از برنده‌ها و بازنده‌های ژنو

با امضای تفاهم هسته ای میان ایران و 3+3، اظهار نظرهای مختلفی درباره آن در رسانه‎های مختلف منتشر شده است. اسوشیتد پرس، برنده ها و بازنده های آن را این طور معرفی کرده است.

بعد از توافق ایران و 1+5 در مذاکرات ژنو تحلیل ها و واکنش های مفاوتی نسبت به مذاکرات صورت گرفته که در یکی از این واکنش ها خبرگزاری آسوشیتدپرس به تحلیل برنده ها و بازنده های توافق پرداخته است:

برنده ها:
دیپلماسی
یک تماس تلفنی میان باراک اوباما -رئیس جمهوری آمریکا- و حسن روحانی -رئیس جمهوری جدید ایران- در اواخر سپتامبر، نه تنها یخ دیپلماتیکی که در 34 سال بوجود آمده بود را شکست، بلکه باعث تقویت کسانی شد که به دنبال احیای مذاکرات هسته ای و آزمایش "عصر جدید" پس از انتخاب روحانی در ماه ژوئن، بودند. اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل نیز دارای لحظات درخشانی بود و در پشت صحنه، گفتگوهایی صورت گرفت که باعث شکل گیری مذاکرات ژنو شد.

مشتریان آسیایی نفت
تحریم‎های صادرات نفت ایران در دوره شش ماهه ادامه خواهد یافت. اما قدرت‎های جهانی قول داده‎اند تا زمانی که به تعهدات عمل می‎شود، اقدام اقتصادی جدیدی علیه ایران انجام ندهند. این خبر خوبی برای اقتصادهای آسیایی تشنه انرژی مانند هند، چین و ژاپن است که شامل تخفیف‎های آمریکا برای تداوم واردات نفت از ایران هستند. به نظر می رسد که تخفیف‎ها تا مذاکرات جامع ادامه یابد.

دوبی
مدت‎ها پیش از آن که این شهر دوران طلایی خود را آغاز کند، به دلیل این که معبری تجاری برای کشورهایی مانند ایران بود، شرایط مناسبی یافته بود. زمانی، بنادر و پایانه‎های هوایی باربری آن مملو از اجناسی مربوط به ایران بودند. تحریم‎ها تا حد زیادی این تجارت سنتی را از بین برده و شرایط زندگی جامعه بزرگ ایرانیان مقیم در دوبی را دچار مشکل کرده است.

رئیس جمهوری ایران
روحانی همواره مذاکرات هسته‎ای با غرب را مبتنی بر خروجی "برد-برد" دانسته بود. از این رو وی با دستیابی به تفاهمی که به ایران امکان ادامه غنی سازی -حتی اگر در سطح پایین‎تر باشد- را می دهد، به نتیجه‎ای که می‎خواست دست یافت. اگر به معامله‎ای می‎رسید که به هر نحوی استقلال هسته‎ای ایران را قربانی می‎کرد، مورد هجوم مخالفان قرار می‎گرفت.

بازنده ها:
اسرائیل
پیام بسیار سریع و بلند از آنجا آمد. توافق یک اشتباه است که اسرائیل را در شرایط خطر بزرگی قرار داده است. بسیاری از مقامات اسرائیلی -از جمله نخست وزیر بنیامین نتانیاهو- مدعی هستند قابلیت غنی سازی اورانیوم ایران، پتانسیل بوجود آمدن فاجعه را دارد. غنی سازی، سوخت هسته‎ای برای رآکتورها تولید می‎کند، اما می‎تواند به مواد قابل استفاده در سلاح نیز تبدیل شود. هیچ فعالیتی توسط متحدان آمریکایی اسرائیل، نمی‏‎تواند نتانیاهو و دیگران را قانع کند که از این اعتقاد که "ایران تا زمانی که می‎تواند اورانیوم غنی کند، یک تهدید است" دست بردارند.

عربستان سعودی
این کشور ثروتمند نفتی باید با تغییر جایگاه از محرم به نقشِ نامانوسِ مخالف در منظر واشنگتن خود را وفق دهد. در مرحله اول، هنگامی که آمریکا متحد طولانی مدت خود حسنی مبارک -رئیس جمهوری اسبق مصر- را در سال 2011 تنها گذاشت، ناخوشنود شدند.

 

سپس، زمانی که آمریکا از تصمیم خود درباره حمله نظامی به نیروهای بشار اسد -رئیس جمهوری سوریه- عقب نشینی کرد به ضرر عربستان شد زیرا شورشیان مورد حمایت تنگاتنگ ریاض و کشورهای خلیج فارس هستند. حال، عربستان توافق با ایران را به عنوان برتری دادن به رقیب منطقه‎ای و کاهش نقش منطقه در تصمیم‎سازی آمریکا می‎دانند. با این وجود بعید است که عربستان خریدهای بزرگ نظامی خود را صنعت دفاعی آمریکا قطع کند.

مصر
رهبران نظامی قاهره بهبودی بدست آمده در رابطه با ایران توسط دولت اخوان المسلمین را به حالت قبل بازگردانده‎اند. توافق هسته ای و احتمال گسترش یافتنِ گفتگوهای آمریکا-ایران ممکن است جایگاه سنتی مصر را به عنوان نیروی رهبری کننده در شکل دادنِ سیاست غرب در منطقه را تحت شعاع قرار دهد.

 

 ----------------------------------------------

 

واکنش عربستان به توافق ایران و 1+5

شبکه خبری «العربیه»، گزارش داد که عربستان تأکید کرد اگر ایران حسن نیت خود را اثبات کند می‌توان از توافق هسته ای تهران با 1+5 به عنوان گامی به سوی راهکاری جامع و فراگیر نام برد.

نامه نیوز نوشت: پیشتر امارات، کویت، قطر، بحرین، عراق، مصر و سوریه از توافق حاصل شده میان ایران و کشورهای 1+5 استقبال کرده بودند و آن را عاملی برای ثبات منطقه دانسته بودند.
/مهر,تابناک

 


ویدیو مرتبط :
آسوشیتدپرس مدعی توافق جدید هسته ای بین ایران و آمریکا

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

صالحی: غنی‌سازی چه در سطح ۵ درصد و چه در سطح ۱۰۰ درصد حق ایران است/حمایت مسکو از توافق هسته ایی/ واکنش اتحادیه اروپا و عربستان



واکنش عربستان و اتحادیه اروپا به توافق هسته ایی

علی‌اکبر صالحی در جمع خبرنگاران:
غنی‌سازی چه در سطح ۵ درصد و چه در سطح ۱۰۰ درصد حق ایران است

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جمع خبرنگاران، تأکید کرد: توافقنامه ایران و ۱+۵ به هیچ عنوان فعالیت‌های هسته‌‌ای ما را محدود نمی‌کند و در این توافق تنها میزان غنی‌سازی به طور داوطلبانه از سوی ایران تا ۵ درصد نگه داشته شده است.

به گزارش فارس، علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در حاشیه نشست خبری رئیس جمهور و در جمع خبرنگاران، با تاکید بر این که توافقنامه ایران و 1+5 به هیچ عنوان فعالیت های هسته‌‌ای ایران را محدود نمی‌کند، گفت: در این توافق فقط میزان غنی سازی به طور داوطلبانه از سوی ایران تا 5 درصد نگه داشته شده است که به مدت 6 ماه و تا آغاز مذاکرات جامع خواهد بود.

وی با بیان اینکه غنی‌‌سازی اورانیوم تا 100 درصد حق ما است، افزود: اگر امتیازی می‌دهیم به صورت داوطلبانه است و غنی‌سازی چه در سطح 5 درصد و چه در سطح 100 درصد حق جمهوری اسلامی ایران است.

صالحی خاطرنشان کرد: تقاضای ما برای دریافت اورانیوم غنی‌سازی شده 20 درصد از آژانس در شرایطی مطرح شد که آنها از این موضوع استنکاف کردند اما جوانان ما نشان دادند که از توانایی‌ها و توانمندی‌های زیادی برخوردارند و ما توانستیم اورانیوم 20 درصد را در داخل کشور تولید کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: فعالیت‌های نیروگاه آب سنگین اراک، غنی سازی 5 درصد، تحقیق و توسعه، اکتشاف و استخراج در کشور ما ادامه خواهد یافت.

وی در ادامه درباره موضع جان کری بعد از توافق ایران با 1+5 گفت: بنده نمی‌خواهم راجع به سخنان دیگران تحلیل ارایه کنم چرا که بهتر است به سخنان همکاران خودمان توجه کنیم و منتظر بمانیم تا متن توافقنامه صورت گرفته منتشر شود.

صالحی، در پایان خاطر نشان کرد: همین که ما غنی سازی در سطح 5 درصد ادامه می‌دهیم نشان دهنده حفظ حقوق ایران برای انجام غنی‌سازی است.


----------------------------------


با ابراز امیدواری به بسته شدن کامل پرونده هسته‌ای ایران
مسکو: توافقنامه ژنو این امکان را فراهم کرده ایران به حق هسته‌ای خود دست یابد

وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه‌ای تاکید کرد توافقات ژنو امکان دستیابی ایران به حقوق کامل هسته‌ای خود را فراهم ساخته و منجر به لغو تحریم‌های یکجانبه‌ای می‌شود که روسیه هرگز آنها را به رسمیت نشناخته و نمی‌شناسد.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری «نووستی»، وزارت امور خارجه روسیه امروز یکشنبه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که توافقاتی که در ژنو بین ایران و کشورهای میانجی بین المللی در گروه «1+5» در ژنو در زمینه برنامه هسته‌ای ایران صورت گرفته این امکان را به این کشور خواهد داد تا بطور کامل به حقوق خود بعنوان یکی از اعضای پیمان عدم گسترش تسلیحات هسته‌ای دست یابد.

در این بیانیه آمده است: ماهیت توافقات صورت گرفته در ژنو به رسمیت شناختن حق مسلم ایران برای توسعه برنامه هسته‌ای صلح آمیز، از جمله حق غنی سازی اورانیوم، تحت نظارت کامل آژانس بین المللی انرژی اتمی و لغو تمامی اقدامات محدود کننده در رابطه با ایران، از جمله تحریم‌های یکجانبه برخی کشورها است که قانونی بودن آنها را ما هرگز به رسمیت نشناخته و نمی‌شناسیم.

در این سند همچنین یادآوری شده است که توافقات ژنو باعث خواهد شد تا رژیم تحریم‌ها علیه ایران بطور اساسی کاهش یابد که در مدت زمان طولانی تاثیر منفی بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی در این کشور داشته است.

وزارت خارجه روسیه تاکید کرده است: در توافقنامه ژنو چند اقدام مشخص برای توسعه شفافیت در برنامه هسته‌ای ایران در نظر گرفته شده است که شامل همکاری نزدیک این کشور با آژانس بین المللی انرژی اتمی ظرف 6 ماه آینده است. به موازات این اقدام اقدامات اولیه در زمینه کار بر روی دستیابی به توافق نهایی در زمینه راه حل مورد قبول همه با هدف بسته شدن پرونده هسته‌ای ایران صورت خواهد گرفت.

 

----------------------------------


اروپا از دستیابی به توافق با ایران در زمان معین حمایت کرد

اتحادیه اروپایی نتیجه‌بخش بودن توافق با ایران را منوط به اجرا در وقت معین کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس اتحادیه اروپا در واکنش به توافق هسته‌ای امروز با گروه 1+5 اعلام کرد که  دستیابی به توافق با ایران در صورتی ممکن است که در مدت زمان تعیین شده انجام شود.

فرانسه نیز از توافق با ایران به عنوان گامی مهم در جهتی درست یاد کرد.

آلمان، روسیه، چین و انگلیس و آمریکا هر کدام درباره نتیجه گفت‌وگوهای هسته‌ای موضع‌گیری کردند در این میان اسرائیل به شدت از توافق به دست آمده انتقاد کرد و آن را توافقی بد دانست.

----------------------------------

 

سی‌ان‌ان: عربستان از توافق ایران و ۱+۵ راضی نیست

یک منبع عربستانی تأکید کرد ریاض از توافق حاصل‌شده میان ایران و قدرت‌های جهانی بر سر برنامه هسته‌‌ای تهران، راضی نیست.

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه خبری «سی ان ان»، یک منبع عربستانی تأکید کرده که ریاض از توافق حاصل شده میان ایران و 1+5 راضی نیست.

بامداد امروز به وقت تهران مذاکرات ایران و 1+5 با قرائت بیانیه‌ای مشترک مبنی بر توافق اولیه در ژنو به پایان رسید.

این توافق با واکنش‌های مثبت جهانی روبرو شده است، از سوی دیگر نخست وزیر اسرائیل این توافق را شکستی تاریخی توصیف کرده است.

هنوز کشورهای عربی به این توافق واکنش نشان دادند ولی تنها دمشق از این توافق استقبال و آن را توافقی تاریخی ارزیابی کرده است.
/فارس