اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

«رحم جایگزین» قانون ندارد!



اخبار,اخباراجتماعی ,  جنین لقاح یافته

 آیا می‌دانید واژه «رحم اجاره‌ای» اشتباه است و باری منفی دارد؟ کسی می‌داند که به پدر و مادر این جنین لقاح یافته، پدر و مادر ژنتیکی گفته نمی‌شود؟ چراهزینه انجام این روش بارداری بالا است؟ و ...

بارداری به شیوه رحم جایگزین از جمله روش‌های جدید درمان ناباروری است که در برخی مراکز درمان ناباروری ایران نیز انجام می‌شود. در مواردی که خانم فاقد رحم است یا توانایی نگهداری جنین در رحم را ندارد، جنین لقاح یافته در آزمایشگاه به رحم دیگری منتقل می‌شود تا مراحل رشد تا تولد را آنجا طی کند.

این شیوه، بعد از گذشتن از خوان‌های پیش روی خود برای پذیرفته شدن، همچنان در ابعاد مختلف خود با چالش‌های جدی روبرو است؛ از مطمئن شدن درباره سلامت کسی که جنین زن دیگری را با خود حمل می‌کند، گرفته تا داستان پرکشمکش ورود نام مادر به شناسنامه نوزاد و ....

با دکتر محمد مهدی آخوندی، رییس اداره پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ابن سینا و دکتر علیرضا میلانی فر، عضو هیئت علمی این پژوهشگاه در این باره گفت‌و‌گو کردیم که در پی می‌خوانید:

رحم اجاره‌ای نه! «بانوی صاحب رحم»
دکتر علیرضا میلانی‌فر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ابن سینا با اشاره به این نکته که نباید به بانویی که در روش باروری به روش رحم جایگزین، باردار می‌شود «مادر» اطلاق کرد، گفت: در کشور‌های دیگر به علت اینکه پذیرفته‌اند مادر می‌تواند جانشین داشته باشد از کلمه مادر جانشین استفاده می‌شود. اما، ما در روش رحم جایگزین به خانمی که دارای رحم است می‌گوییم « بانوی صاحب رحم»؛ چون زمانی که از کلمه «مادر جانشین» صحبت می‌کنیم یعنی برای او مادری قائل شده‌ایم. اگر قائل به مادر شویم سرفصل جدیدی باز می‌شود که چرا به او می‌گوییم مادر؟

در ادامه، دکتر محمد مهدی آخوندی درباره نحوه انتخاب «بانوی صاحب رحم» توسط زوج نابارور می‌گوید: این تنوع در مراکز مختلف وجود دارد؛ یا این که مرکز وی را معرفی می‌کند یا زوج خودشان فرد را معرفی می‌کنند. مرکز ما به این نتیجه رسیده است که معرفی یک خانم صاحب رحم از طریق مرکز خیلی به نفع زوجین نیست.

 چون 9 ماه قرار است آن بچه را حمل کند، قرار است به زوج نابارور پاسخگو باشد و اگر مشکلی پیش آید، مرکز مربوطه باید پاسخگو باشد. ما می‌گوییم ترجیح این است که خودتان یک نفر را انتخاب کنید و ما او را از نظر سلامت، روان، اخلاق، بررسی‌های حقوقی و ... ارزیابی می‌کنیم. این بانو باید از یک سلامت متعارف برخوردار باشد.

ملاک سنجش سلامت بانوی صاحب رحم
میلانی‌فر، درباره ملاک ارزیابی و سنجش سلامت «بانوی صاحب رحم» می‌گوید: ترجیح این است که این خانم قبلا تجربه بارداری و داشتن فرزند سالم را داشته باشد. اگر ندارد، باید مطلقه باشد. بعد از آن ما سلامت متعارف او را بررسی می‌کنیم. ما چیزی به اسم سلامت کامل نداریم؛ نه داریم، نه چک می‌کنیم و نه قرار است چک کنیم؛ چراکه باید به طور معمولی به آدم‌ها گفت سالم.

هیچ حد ومرزی وجود ندارد که کجا به کسی بگوییم سالم. ما می‌گوییم آدم‌هایی که در کوچه و خیابان قدم می‌زنند سالم هستند، در ظاهر بدن سالمی دارند و فقط یک تست معمولی می‌گیریم که اختلالات عجیب و غریب و عمده و ظاهر روانپزشکی را نداشته ‌باشند که دراصطلاح به آن چکاپ می‌گویند. با این کار به نتیجه می‌رسیم که او برای این‌ کار مناسب است یا خیر.

وی ادامه می‌دهد: به هیچ وجه نمی‌شود گفت کسی سلامت کامل دارد و گفتن این موضوع اشتباه است و در کشور هم استانداردی در این زمینه نداریم. شش مدل برای این سنجش وجود دارد که هر مرکز می‌تواند یکی از آنها را انتخاب کند. برای این منظور باید استاندارد ملی داشته باشیم که نداریم و اگر داشتیم کار خیلی آسان‌تر بود.

 در نتیجه مرکزی که مثلا 20 آزمایش انجام می‌دهد، متهم به سخت‌گیری می‌شود و مرکز دیگری که 10 آزمایش انجام می‌دهد، متهم به کم کاری. مرز باریکی بین هزینه تراشی، رعایت استاندارد و ... وجود دارد. کشورهایی که معتقد به داشتن استانداردهای مکتوب هستند، این استانداردها را دارند.

هزینه‌های بارداری به روش رحم جایگزین بالا است؟
آخوندی درباره علت بالابودن هزینه بارداری به روش رحم جایگزین نیز می‌گوید: هزینه یک "IVF" معمولی به طور میانگین شش تا هشت میلیون تومان است. کسی که می‌خواهد از رحم جایگزین استفاده کند، حداقل کار این است که جنین باید خارج از رحم تشکیل و به بانوی صاحب رحم منتقل شود. در کنار آن هم ارزیابی سلامت آن بانو باید انجام شود. ممکن است پنج نفر هم برای این کار آورده شوند و ما بگوییم خوب نیست و هزینه‌های این کار هم اضافه شود. زنی که برای این کار از جان خودش مایه می‌گذارد از پدر و مادر چه انتظاراتی دارد؟ در این بین خطرات زایمان و حاملگی باید به جان بخرد بعد بچه را به پدر و مادر تحویل دهد؛ به همین دلیل کار بسیار مشکل است.

وی ادامه می‌دهد: آن زن یا به خاطر مشکلات مالی و کسب درآمد آمده است یا واقعا به خاطر کمک کردن. در مجموع کار خارج از عرفی دارد انجام می‌شود و مبلغ هم می‌تواند خارج از عرف باشد. این پول‌هایی که در این جا مطرح می‌شود فقط به عنوان یک کمک است و ما هم می‌گوییم حتما باید باشد. بعضی‌ها سر آنها را کلاه می‌گذارند و بعضی‌ها هم رقم بالایی می‌گویند. تنها یک قسمت از آن هزینه‌هایی که می‌شود، خرج نیروی انسانی پزشکی است، بقیه هزینه، توافق بین طرفین است که به گروه پزشکی هیچ ارتباطی ندارد. ‌عملیات "IVF" هم ممکن است برای کسی 500 هزار تومان باشد و برای دیگری 30 میلیون تومان.

میلانی‌فر نیز دراین باره می‌گوید: درمان ناباروری وابسته به حیات آدم‌ها نیست. بنابراین خیلی از سیستم‌های حمایتی به ناباروری به طور دیگری نگاه می‌کنند. تمام اقسام درمان ناباروری مثل همه کارهای درمانی، نوعی تعهد به وسیله است. ما همه این ‌کارها را انجام می‌دهیم، اما ممکن است 30 درصد جواب دهد. ممکن است کسی 30 میلیون تومان هم هزینه کرده‌ باشد و بعد هم جواب نگیرد و در عین حال جبرانی هم برای آن وجود ندارد.

وی ادامه می‌دهد: بین پدر و مادر و بانوی صاحب رحم توافقاتی وجود دارد که بهتر است این توافقات در سیستم جامعه ما کتبی باشد. ما توصیه می‌کنیم این افراد توافقات مهم بین خودشان را بنویسید؛ چراکه مثلا در حالت عادی من و شما با هم قراری می‌گذاریم و تا زمانی که من وشما آن را اجرا کنیم، کسی به نوشته ما کاری ندارد اما اگر مشکلی در این بین پیش آید، مثلا یکی از طرفین فوت کند، آن نوشته می‌تواند به ما کمک کند.

برای رحم جایگزین قانون نداریم
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی ابن سینا همچنین درباره عدم وجود قانونی ویژه برای ثبت نام مادر اصلی در شناسنامه نوزاد متولد شده به روش رحم جایگزین می‌گوید: ما در مورد رحم جایگزین هیچ مقررات خاصی نداریم. دولت می‌تواند استانداردهایی را معین و ابلاغ کند و بعد اجرای آن را تقاضا کند؛ مثلا می‌تواند دستور‌های دارویی، شرایط صاحب رحم، کارها و بررسی‌ها، خدمات بیمه، قراردادهای فیمابین و مسایل این چنینی را مشخص کند. وقتی که چنین قوانینی نیست، طبیعتا هرکسی به صلاح‌دید خودش عمل می‌کند.

میلانی ادامه می‌دهد: قانون زمانی می‌آید که نیاز حس شود. نیاز باید در جامعه حس شود بعد مطالبه شود تا دولت به آن پاسخ دهد. این پاسخ می‌تواند موافق باشد یا مخالف. در هر حال ما به عنوان پزشک نمی‌توانیم مطالبه‌گر باشیم؛ چون ممکن است بگویند شما به عنوان یکی از طرفین قرارداد از طرف خودتان فقط می‌توانید حرف بزنید.

آخوندی نیز با اشاره به نحوه عملکرد این مرکز در خصوص عقد این قرارداد بین دو طرف می‌گوید: ما در مرکز خودمان قراردادی با نظارت مرکز داریم. در این قرارداد مرکز ما ناظر است و به عنوان شاهد عمل می‌کند. البته وزارت بهداشت از ما خواست و ما هم پیشنهادات‌مان را به آنها ارایه دادیم، اما متاسفانه هنوز اجرایی نشده است.

وی همچنین اضافه می‌کند: جواب ندادن به مطالبات عمومی در این زمینه یا به این دلیل است که اصلا به عنوان مطالبه فرض نمی‌شود، یا این که در اولویت قرار ندارد. ما در مجلس هم توضیح دادیم که بخش اوراق سجلی و هویت این امر بسیار مهم است، اما متاسفانه به نظر می‌رسد جزو اولویت‌ها نیست.

« پدر و مادر» در قانون ایران تعریف نشده است
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاددانشگاهی ابن سینا با بیان اینکه در قانون ایران مثل خیلی از کشورهای دنیا پدر و مادر، به لحاظ قانونی تعریف نشده است، ادامه می‌دهد: قبلا فرض بر این بود که همه می‌دانند پدر و مادر به چه معنی است.

 درصورتی که الان حتی خرید وفروش هم تعریف دارد. به نظر می‌رسد باید این کار انجام شود و پدر و مادر در قانون تعریف شوند. مثلا در قانون ثبت احوال داریم که پزشکی که در موقع ولادت حضور دارد، وظیفه دارد مراتب را گواهی کند که اسم مادر هم باید در آن نوشته شود. به نظر می‌رسد قانون‌گذار فرض کرده زنی که زایمان می‌کند مادر است؛ چراکه چون مشخص‌ترین وعینی‌ترین امر در بارداری بزرگ شدن شکم و بعد از آن هم زایمان است.

میلانی ادامه می‌دهد: الان ما با واقعه زایمانی مواجه هستیم که زنی که می‌زاید اما مادر نیست. ما در مجلس گفتیم که به قانون تبصره یا ماده‌ای اضافه کنید که در رحم جایگزین، به طور اختصاصی در این حالت به گواهی پزشک مبنی برانجام رحم جایگزین با یک سری مستندات معین ترتیب اثر داده شود و ثبت احوال اسناد شناسنامه را مطابق با آن صادر کند؛ موضوعی که به نظم عمومی مربوط می‌شود.

 اخباراجتماعی  -   ایسنا


ویدیو مرتبط :
درمان ضخامت رحم ، درمان فیبروم رحم و خونریزی زیاد رحم - استاد عباس تبریزیان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آیا منظور پورمحمدی، احمدی نژاد است؟/ "مجلس به مسئولی که قانون را قبول ندارد رحم نکند"



محمود احمدی نژاد,مصطفی پورمحمدی

آیا منظور پورمحمدی، احمدی نژاد است؟/ "مجلس به مسئولی که قانون را قبول ندارد رحم نکند"

بازار تکه پرانی به محموداحمدی نژاد این روزها داغ است، نه فقط از طیف مخالفان «دیروز و امروز» دولت که از سوی حامیان دو آتشه سابق نیز، مکرراً تکرار شود. هنوز 24 ساعت از سخنان تند و تیز آیت الله جنتی در مورد رییس جمهور نگذشته که رئیس سازمان بازرسی کل کشور طی اظهاراتی خطاب به مجلس گفت: نباید به مسئولی که قانون را قبول ندارم رحم کرد

انتخاب : بازار تکه پرانی به محموداحمدی نژاد این روزها داغ است، نه فقط از طیف مخالفان «دیروز و امروز» دولت که از سوی حامیان دو آتشه سابق نیز، مکرراً تکرار شود. هنوز 24 ساعت از سخنان تند و تیز آیت الله جنتی در مورد رییس جمهور نگذشته که رئیس سازمان بازرسی کل کشور طی اظهاراتی خطاب به مجلس گفت: نباید به مسئولی که قانون را قبول ندارم رحم کرد

ظاهراً این سخن جنجالی پورمحمدی، کنایه ای به رییس جمهور است که براساس نظر بسیاری از نمایندگان مجلس، کارشناسان، صاحب نظران و فعالین سیاسی به «قانون گریزی» و «دور زدن قانون» شهرت یافته است.

نخستین وزیر کشور دولت نهم احمدی نژاد، با بیان اینکه مجلس نباید به مسئولی که می گوید قانون و برنامه را قبول ندارم رحم کند گفت: مجلس باید در دم این مسئول را حذف کند چرا که عدم قانون مداری یعنی اخلال در کشور.

پورمحمدی در جمع تعدادی از فعالان دانشجویی دانشگاههای شیراز، اراک و تهران با بیان اینکه دانشجویان با احساس مسئولیت باید مسائل کشور را رصدکنند به رخوت و سستی جنبش دانشجویی طی سالهای اخیر در کشور اشاره کرد و گفت: علیرغم تاکیدات مقام معظم رهبری برای حفظ نشاط در دانشگاهها و برگزاری کرسی های آزاداندیشی اما با افت این مسئله مواجه هستیم.

پورمحمدی با بیان این فضای نشاط و تحرک و احساس مسئولیت در قشر جوان بخصوص قشر دانشجو باید ایجاد شود اظهار داشت: بهترین فضا ، زمان انتخابات است، فضایی برای تحرک و اقدام تاثیرگذار.

وی با اشاره به اینکه انقلاب ما ، انقلابی است که با فهم، درک ، احساسات پاک، ایثار و احساس مسئولیت  مسیر خودش را طی می کند ادامه داد: آرمانهای این انقلاب بر پایه تفکرات ضد فساد، ضد استکبار، جریانهای فاسد جهانی و ظلم بنا شده است اما این آرمانها نیازمند ایثار، انگیزه و فهم دقیق است.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه ما امروز در کشور به بازتعریف و بازنویسی روز این آرمانها احتیاج داریم گفت: با انرژی سالم و پرشور نیروهای جوان می توان از موقعیت های مثبت و مطلوبی در عرصه داخلی و بین المللی برخوردار شویم.

پورمحمدی به ذکر بخش هایی از زمان شروع انقلاب توسط امام خمینی (ره) اشاره کرد و اظها رداشت: در آن زمان امام همراهان برجسته ای داشت اما وقتی که از ایشان پرسیدند با تکیه بر چه کسانی قیام کردید ایشان فرمودند  من سربازانی دارم که در گهواره هستند و بهمن 57 شاهد لشگری از همین سربازان بودیم.

وی با بیان اینکه امام می خواست فقرزدایی کند به همین جهت جوانان دانشگاهی به روستاها رفتند و این آرمان امام را تحقق بخشیدند به حضور پرشور جوانان در همه حوزه ها اشاره کرد و گفت: امام با همین جوانان، انقلاب و جنگ را مدیریت کردتا انقلاب اسلامی تثبیت شد لذا این انقلاب برای رسیدن به اهداف والای خود نیازمند سربازانی است که باید با تفکر نسل قدیمی پیوند بخورند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه امام ، رهبران میانی و پائین دستی در زمان آغاز انقلاب کار سیستمی و مدیریت بلد نبودند که البته اقتضای آن زمان هم بود افزود: اما امروز ما تجربیاتی داریم که می توان از آنها استفاده کرد؛ همچنین جوانانی داریم که به لحاظ سطح دانش و تجربه آینده دار هستند.

پورمحمدی در همین زمینه به صحبتی از یکی از سران آمریکایی اشاره کرد و گفت:  وی ، ایران را کشوری موفق در آینده ارزیابی می کرد چرا که معتقد بود میانگین سنی دانشمندان ایرانی زیر 30 سال است.

به گزارش انتخاب به نقل از مهر ؛ وی به بحث انتخابات ریاست جمهوری اشاره و با بیان اینکه ریاست جمهوری فضای مطلوبی برای مرور شرایط کشور و بیان انتقادات و نظرات مختلف است گفت: در شرایط انتخابات هم گوینده و هم شنونده احساس راحتی برای بیان ارزیابی های خود دارند.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه فضای انتخابات فرصتی برای انتخاب روش و تاکتیک هاست اما نباید هیجانات بر عقلانیت غلبه کند اظهار داشت:  انتخاب باید عمیق باشد، مطابق با اصول ، فهم دقیق و شاخص های استوار.

پورمحمدی ویترین سازی ، شعار و تبلیغات انتخاباتی را دارای جذابیت هایی دانست که انتخاب افراد را به سمت و سوی خاصی سوق می دهند.

وی با بیان اینکه بیشترین هوش تبلیغاتی زمان انتخابات ریاست جمهوری در سراسر دنیا بکار گرفته می شود افزود: یعنی هنر تبلیغات در زمان انتخابات است که به بهترین نحو ممکن استفاده می شود.

در ادامه این جلسه دبیر انجمن دانشگاه فسا، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، نماینده بسیج دانشگاه اراک، عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم و دبیر سیاسی اتحادیه تشکل های دانشگاه آزاد هر کدام به طرح سئوالی از رئیس سازما ن بازرسی کل کشور پرداختند.

عمده سئوالات دانشجویان در مورد اجرای قوانین مصوب در دانشگاهها، عدم دادن مجوز برای فعالیت های دانشجویی در دانشگاههای مختلف بویژه برای دفتر تحکیم وحدت و مشکلات متعددی در تشکل های دانشجویی دانشگاه آزاد بود.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور  درباره عدم اجرای قوانین در کشور با اشاره به اینکه عدم اجرای قانون یکی از چالش های جدی کشور است گفت: هر چند مردم هم در اجرای قوانین نقش مهمی دارند اما سهم دستگاه حاکمیت پررنگ تر است.

وی با اشاره به اینکه یکی از اصلی ترین بسترها برای رسیدن به اهداف نظام قانونگرایی است گفت: با برنامه ، اجرای آن و نهادینه کردن فرهنگ پاسخگویی در کشور می توان اصول قانونگرایی را تحقق بخشید.

پورمحمدی با اشاره به اینکه یکی از شاخص های رشد کشورها با میزان پایبندی دولت ها و مردم به قانون ارزیابی می شود افزود: ما از این جهت مشکل داریم و قطعا سهم مسئولین در این زمین از مردم بیشتر است.

وی با اشاره به اینکه مجلس نباید به مسئولی که می گوید قانون و برنامه را قبول ندارم رحم می کند گفت: مجلس باید در دم این مسئول را حذف کن چرا که عدم قانون مداری یعنی اخلال در کشور.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه آمده ام تا قوانین را اجرا کنم و این جزو تفکرات من است ادامه داد: کسی که مسلمان است و قوانین را اجرا نمی کند کافر، و اگر مسلمان نیست و تعهدی به اجرای قوانین ندارد ظالم و فاسق است.

پورمحمدی به وضعیت اجرایی کشور اشاره کرد و با بیان اینکه تیم اقتصادی و اجرایی قدرتمند برای اداره کشور لازم است تا قانون را به طور کامل اجرا کند گفت: ما نیازمند تیم اقتصادی قوی هستیم و نه برنامه اقتصادی؛ چرا که برنامه اقتصادی کشور نوشته شده و نیازمند اجراست.

وی با اشاره به اینکه رئیس دولت باید بستر سرمایه گذاری برای سرمایه داران را که علاقه مند به سرمایه گذاری و بالا بردن نرخ تولید در کشور هستند فراهم کند اظهار داشت: تیم دولت باید تیمی باشد که سرمایه داران ، نخبگان ، دانشمندان و هنرمندان را به خدمت بگیرد و مجال و شکوفایی برای همه فراهم شود.

رئیس سازمان بازرسی کل کشور در خاتمه در پاسخ به این سئوال که شعار تبلیغاتی شما چیست؟ خاطرنشان کرد: در آینده ای نزدیک شعار را اعلام خواهد کرد./انتخاب