اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

در چه شرایط نرخ سود بانکی کاهش می یابد؟/وقتی فعالان اقتصادی هم پولشان را در بانک سپرده گذاری می کنند



 اخبار اقتصادی ,خبرهای  اقتصادی, نرخ  سود

  تائب رییس اتاق بازرگانی تهران گفت:« وقتی تقاضا بیشتر از عرضه باشد نرخ های پایین سود بانکی الزاما اثر خود را نمی گذارند چون موجب به وجود آمدن رانت می شود.»

پدرام سلطانی، نائب رییس اتاق بازرگانی تهران در گفت و گو با خبرآنلاین درباره تاثیر کاهش نرخ سود بانکی را بر نظام اقتصادی کشور گفت:« درباره اثرکاهش نرخ سودبانکی که در سال گذشته انجام شد،به نظر نمی رسد مطالعه ای درباره تاثیری که گذاشته،مطالعه ای انجام شده باشد.لذا موضوعی که من اظهار نظر می کنم یک استنباط عمومی است. اول این امر طبیعی است  که نرخ سود بانکی هرچقدر پایین تر باشد انگیزه برای سرمایه گزاری های مولد افزایش پیدا می کند.البته باید به دو طرف جریان مالی توجه کنیم یعنی عرضه و تقاضا.»

وی ادامه داد:« اگر بین عرضه و تقاضا اگر شکاف زیادی بیفتد،به این مفهوم که تقاضا بیشتر ازعرضه باشد، نرخ های سود پایین الزاما اثر خود را نمی گذارند چون موجب به وجود آمدن رانت می شود. به این معنی که آن هایی که ارتباطات بهتری دارند یا می توانند دسترسی آسان تری پیدا کنند،از این نرخ های پایین بهره مند می شوند و برای کسانی که از طریق معمولی می خواهند تسهیلات دریافت کنند این کار به راحتی انجام نمی شود.»

وی عنوان کرد:« اما نکته مهم این است که در حال حاضر یک شکاف بی سابقه در نرخ سود بانکی و نرخ تورم در کشور ما به وجود آمده به این مفهوم که در حال حاضر فاصله بین تورم و نرخ سود بانکی تقریبا از ۱۲ درصد نیز بیشتر است. شاید این هیچگاه در نظام بانکی و تامین مالی ما همچین وضعیت وجود نداشته است. همیشه نرخ سود بانکی در حدود تورم یا در خیلی مواقع حتی کمتر از تورم بوده و با اگر بیشتر هم بوده در حد ۳ الی ۴ درصد بوده است.  پس طبیعی است که نرخ سود بانکی در این شرایط چاره ای به جز کاهش ندارد.»

سلطانی افزود:« در حال حاضر اخباری که به ما رسیده این است که سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی که نیازی به استفاده از تسهیلات بانکی ندارند و  از اخذ تسهیلات اجتناب می کنند. حتی آنهایی که مازاد سرمایه در گردش و مازاد نقدینگی دارند،به سپرده گذاری در بانک ها روی آورده اند . دلیلش هم این است که نرخ سود بانکی از نرخ سود تولید و تجارت پیشه گرفته و این طبیعتا نه به نفع تولید کشور و نه به نفع تشکیل سرمایه گذاری های جدید و نه حتی نظام بانکی. چون تعادل عرضه و تقاضا در حال بهم خورده است.»

این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد:«شرایط کنونی سبب شده از تقاضاهای سالم و موثر دارد کم شود و تقاضاهایی که در بازار وجود دارد و یا تقاضاهای غیرشفاف یا ناسالم است یا از سر استیصال است. یعنی کسانی که گرفتار هستند به هر قیمتی نقدینگی هایشان را تهیه کنند.»

نائب رییس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه متوسط نرخ سود بانکی نباید بیشتر از تورم باشد،گفت:« نرخ سود بانکی به طور متوسط نباید ۱۰ الی ۲۰ درصد بیشتر از نرخ تورم باشد. به این مفهموم که اگر نرخ تورم ۱۰ درصد باشد نرخ سود بانکی باید ۱۱ الی ۱۲ درصد باشد ،لذا با نرخ تورم ۱۰ درصد باید نرخ سودی بین ۱۱ تا ۱۲ داشته باشیم و این هنوز جای کاهش وجود دارد.»

او تاکید کرد:«البته گفتنی است که به جهت انبوه مطالبات معوق که موجب شده تعادل عرضه و تقاضا به نفع تقاضا سوق یابد و عرضه کاهش پیدا کند سبب شده تا ما به راحتی نتوانیم به نرخی که اشاره شد،برسیم و این جای نگرانی دارد چون در حال حاضر صنعت ما نیاز به تسهیلات با نرخ سود منطقی دارد ولی از سوی دیگر بخش قابل توجهی از منابع نظام بانکی هم درگیر مطالبات معوق است و نمی تواند نقدینگی مورد نیاز متقاضیان را تامین کند.»


به گفته وی بانکها تمایل دارند در این شرایط هزینه خود را از بخش کمتری از سپرده هایی را که می تواند به تسهیلات گیرندگان جدید بدهد تامین کنند ،در نتیجه از آنها نرخ سود بالاتری را در این زمان مطالبه خواهد کرد.»

 
 اخبار اقتصادی  -  خبر  انلاین 


ویدیو مرتبط :
کاهش نرخ سود سپرده های بانکی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تسهیلات بانکی ارزان شد / تصویب توافق بانک‌ها برای کاهش نرخ سود سپرده‌ها توسط شورای پول و اعتبار



اخبار,اخبار امروز,اخبار جدید

در جلسه امروز شورای پول و اعتبار نرخ سود سپرده ها و تسهیلات کاهش یافت.

شورای پول و اعتبار با تقدیر از اقدام ها و سیاست های اتخاذ شده توسط بانک مرکزی در ماه های اخیر در زمینه هدایت بازار پول و نرخ های سود بانکی با استفاده از ابزارهای غیرمستقیم، کاهش نرخ سود تسهیلات را تصویب کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از بانک مرکزی، براساس مصوبات یکهزار و دویست و پانزدهمین جلسه شورای پول و اعتبار، حداکثر نرخ سود تسهیلات عقود غیرمشارکتی بانک ها و موسسات اعتباری معادل 20 درصد و سقف نرخ سود مورد انتظار عقود مشارکتی هنگام عقد قرارداد بین بانک ها و موسسات اعتباری و مشتری، معادل 22 درصد تعیین شد. اعطای تسهیلات در چارچوب عقود مشارکتی با نرخ سود بالاتر از سقف تعیین شده نیز منوط به ارایه طرح توجیهی لازم توسط بانک ها و موسسات اعتباری و تایید آن از سوی بانک مرکزی است.

همچنین شورای پول و اعتبار، اقدام اخیر بانک ها و موسسات اعتباری در زمینه تعدیل نرخ های سود علی الحساب سپرده بانکی براساس بخشنامه ابلاغی توسط بانک مرکزی به حداکثر 18 درصد برای سپرده های یکساله و حداکثر 10 درصد برای سپرده های کوتاه مدت کمتر از سه ماه را تایید و تصویب کرد.

این گزارش حاکی است، شورا ضمن استقبال از بخشنامه شماره 94/314931 مورخ 1394.10.30 بانک مرکزی درخصوص تعیین نرخ سود علی الحساب سپرده های بانکی، ساماندهی نرخ های سود علی الحساب و اجرای دقیق تر قانون عملیات بانکی بدون ربا و اجرای دقیق بخشنامه مزبور توسط شبکه بانکی و نظارت بانک مرکزی بر حسن اجرای آن را خواستار شد.

شورا از اقدام ها و سیاست های اتخاذشده توسط بانک مرکزی در ماه های گذشته در زمینه هدایت بازار پول و نرخ های سود بانکی با استفاده از ابزارهای غیرمستقیم و نیز حمایت و تایید این اقدام ها، خواستار استمرار تدابیر صورت گرفته توسط بانک مرکزی در این خصوص شد.

در این جلسه که بانک مرکزی گزارش مشروحی در خصوص آخرین تحولات اقتصادی کشور و رویکرد پیشنهادی برای کاهش نرخ های سود بانکی ارائه کرد، شورا بر ضرورت انجام اقدام های لازم توسط بانک مرکزی در جهت کاهش نرخ های سود تسهیلات بانکی متناسب و همسو با کاهش نرخ تورم، نرخ سود در بازار بین بانکی، نسبت سپرده قانونی بانک ها و نرخ های سود علی الحساب سپرده های بانکی تاکید نمود.

شورای پول و اعتبار ضمن تایید رویکردهای متخذه توسط بانک مرکزی در راستای تعدیل نرخ های سود بانکی، برای ساماندهی و ایجاد تناسب منطقی میان نرخ های سود و اقتضائات اقتصاد کلان به ویژه نرخ تورم مقرر کرد بانک مرکزی سیاست های خود را تا حصول به سطح مطلوب و منطقی نرخ‌های سود واقعی استمرار دهد.

 اخبار اقتصادی - خبرآنلاین