اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

خشونت اقتصادی علیه زنان



اخبار,اخبار اجتماعی ,طرح استخدام نیمه وقت زنان

«طرح استخدام نیمه وقت زنان برای افرادی که از زمان تصویب این طرح به بعد می‌خواهند در شرکت یا سازمانی استخدام شوند الزامی است.»

بیان این جمله از زبان سید بهلول حسینی، عضو كمیسیون عمران مجلس كافی بود تا دوباره این حس در جامعه ایجاد شود كه تبعیض و اجحافی جدید(!) در حقوق زنان در حال شكل‌گیری است. طرحی كه به گفته نماینده مطرح‌كننده‌اش قرار است سه خصوصیت داشته باشد؛ «اشتغال زنان تحصیلکرده و جویای کار، تقویت بنیان خانواده و کمک به اقتصاد خانوار» اما چیزی جز محدود كردن هرچه بیشتر زنان نخواهد بود. حتی به گفته «توران ولی‌مراد» فعال حقوق زنان، یك خشونت اجتماعی و اقتصادی علیه زنان است. جالب اینكه حتی زنان مجلس هم با این طرح مخالف هستند به طوری كه فاطمه رهبر، رئیس فراكسیون زنان مجلس به «قانون» گفت: «ما مخالف صددرصد این طرح هستیم و اجازه نمی‌دهیم تصویب شود.»


   استخدام نیمه‌وقت زنان اجباری می‌شود؟
این جمله‌ها را بخوانید و خودتان قضاوت كنید: «فعالیت بیش از اندازه بیرون از منزل روحیه زنان را فرسوده و آزرده می‌سازد، از این‌رو با نیمه‌وقت شدن اشتغال زنان از ظرفیت قابل‌توجه آنها در امور خانواده استفاده می‌شود. در طرح استخدام نیمه‌وقت زنان قید شده است که فعالیت زنان براساس روزهای کاری کم شود نه اینکه تقسیم کار در شیفت صبح و عصر انجام گیرد. طرح استخدام نیمه‌وقت زنان برای افرادی که از زمان تصویب این طرح به بعد می‌خواهند در شرکت یا سازمانی استخدام شوند الزامی است، ولی در خصوص زنانی که قبلا استخدام شده‌اند، می‌تواند اختیاری باشد.

 

فعالیت نیمه‌وقت زنان نه تنها نشاط اجتماعی حاصل از کار را از زنان دریغ نمی‌کند، بلکه آرامش توأم با نشاط اجتماعی را برای زنان رقم می‌زند.» اینها صحبت‌های مردسالارانه در دوره مشروطه نیست. اینها صحبت‌های «سید بهلول حسینی» نماینده مجلس نهم در سال 1394 است! كسی كه معتقد است با گرفتن یك حق قانونی از خانم‌ها، می‌شود داد سخن درباره نشاط و شادابی‌شان سر داد. زنانی كه این روزها پا به پای مردان در عرصه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی حضور دارند، ماندن در پستو را نمی‌خواهند. پس نمی‌توان به بهانه قاقالی‌لی، آنها را از رفتن به كارخانه شكلات‌سازی منع كرد!


   خشونت اجتماعی و اقتصادی علیه زنان
وقتی ماجرای حضور این طرح در مجلس و بررسی آن توسط نماینده‌ها منتشر شد، سراغ یك فعال حقوق زنان رفتیم تا ببینیم اگر این طرح تصویب شود، چه اتفاقی ممكن است در جامعه رخ دهد. توران ولی‌مراد عضو شورای مرکزی جامعه زینب و فعال حقوق زنان درباره اینكه این طرح توسط یكی از نماینده‌ها مطرح شده‌است، به «قانون»  می‌گوید: «هنوز نمی‌دانم واقعا به مجلس آمده یا نه. اما متاسفانه در كشور ما سلیقه‌های شخصی وارد سیستم سیاسی و تصمیم‌گیری می‌شود. به جای اینكه بر مدار قانون حركت كنیم،

 

سلیقه‌ها را سرلوحه قرار می‌دهیم.» به گفته این فعال حقوق زنان، طرح كار نیمه‌وقت قبلا هم وجود داشته اما نه فقط برای زنان، بلكه برای همه آنهایی كه به هردلیل نمی‌توانستند كار تمام وقت داشته باشند؛ طرحی كه دو دهه پیش تصویب شد اما كسی از آن تبعیت نكرد. او درباره اینكه چرا چنین طرح‌‌هایی اصلا مطرح می‌شوند، می‌گوید: « در حوزه زنان و خانواده با یك اشكال جدی روبه‌رو هستیم.

 

ما در این حوزه تعریف وضع ایده‌آل را نداریم. یعنی تعریفی از اینكه  نقش، جایگاه و هویت زن چیست، نداریم. اصلا نمی‌دانیم زن چیست! با انقلاب تعریفی به صحنه آمد كه زن را انسانی دارای حق انتخاب، با اختیار، تاثیرگذار، تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز معرفی كرد. تا امروز هم زنان این تعریف را حفظ كرده‌اند منتها مشكل این است كه جریان‌های فكری دیگری هم وجود دارند. آنهایی كه تا قبل از انقلاب به این تعریف از زن اعتقاد نداشتند، الان با امتیازهایی كه از انقلاب گرفته‌اند، رشد كرده و در مناصب مهم حضور دارند و به جای رفع تبعیض علیه زنان، خشونت‌هایی مثل این طرح را مطرح می‌كنند. این طرح خشونت اجتماعی وا قتصادی علیه زنان است.»


   فراكسیون زنان مخالف صددرصد
فارغ از صحبت‌های فعال حقوق زنان، باید دید چقدر این طرح جدی است و اینكه حسینی گفته بود اكثر نمایندگان مجلس با آن موافق هستند، چقدر صحت دارد. رئیس فراكسیون زنان مجلس بهترین فرد برای بررسی این موضوع است. فاطمه رهبر به «قانون» می‌گوید: «آقای حسینی نظر شخصی خودش را گفته و ما خانم‌های مجلس مخالف صددرصد این طرح هستیم.»

 

به گفته رهبر این طرح مغایرت فاحش با قانون اساسی كشور دارد: «اصول 19 و 20 قانون اساسی، صراحتا اشاره می‌كند به اینكه زن و مرد در برابر قانون مساوی هستند. بنابراین اگر ما طرحی ارائه كنیم كه مقابله با  این اصول باشد (كه حقوق آحاد مردم را به صورت مشابه مشخص كرده)، پرواضح است كه پذیرفته نیست. هر طرحی كه با نگرش تبعیض مطرح شود قطعا اگر ناخواسته در مجلس شورای اسلامی هم به تصویب برسد در شورای نگهبان به دلیل مغایرت با قانون اساسی و اصول آن، رد می‌شود.»

 

به گفته این نماینده مجلس، این طرح از سال گذشته توسط حسینی مطرح بوده ولی از نظر زنان مجلس اجباری است كه كار خانم‌ها را نیمه‌وقت می‌كند: «به نظر ما اجباری است كه خانم‌ها به دلیل به دست آوردن شغل، به هرشكلی مجبور به قبول چنین وضعیتی شوند و این زیر سوال رفتن حق قانونی خانم‌ها است. دستگاه‌های متولی كه وظیفه‌شان ایجاد شغل مناسب برای آحاد مردم است باید ترتیبی ایجاد كنند كه ما بتوانیم برای اقشار مختلف، شغل داشته باشیم تا در یك فضای عادلانه و عرصه مساوی، مرد و زن بتوانند به كار بپردازند. بنابراین ما مخالف صددرصد مطرح شدن چنین طرحی هستیم.»


   این طرح به نتیجه نمی‌رسد
ولی‌مراد نیز موافق فاطمه رهبر بوده و معتقد است این طرح به سرانجامی نمی‌رسد: «امتیاز و رهاوردی كه انقلاب برای زنان داشت، اعتماد به نفس بالا و حضورشان در صحنه بود. تا الان هم زنان خودشان این بار را به دوش كشیده و آن را حفظ كرده‌اند. قبل از نگرش انقلاب دو تعریف از زن داشتیم كه هر دو نگاه ابزاری به زن بود. یك نگاه، زن را ملعبه می‌دانست و دیگری به اسم اسلام، او را محدود و محصور و در اختیار مرد قرار می‌داد. این رهاورد انقلاب برای زنان رو به جلو است. آن اعتماد به نفسی كه زنان به دست آورده‌اند و آن حضور حداكثری در صحنه را به راحتی از دست نمی‌دهند.»


 اخبار اجتماعی  -  قانون


ویدیو مرتبط :
خشونت علیه زنان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

خشونت و تجاوز علیه زنان



 

 

تجاوز به زن

خشونت و تجاوز علیه زنان

 

خشونت و تجاوز علیه زنان

خشونت و تجاوز علیه زنان-یك مثلث،پائینش یك مربع.دو تا پنجره با پرده های رنگی و یك در كوچك : یك خانه میان چند تا درخت سبز و گلهای قرمز و زرد . یادتان هست ؟ اولین تصویر نقاشی های كودكانه را می گویم . چرا اولین موضوعی كه در ذهن نقش می بندد، خانه است؟ چرا خانه و خانواده را محوری ترین و اولین نهاد یك جامعه می دانند؟

"خانواده "از آن جهت مهم و اساسی است كه پایه های شخصیتی انسان را پی ریزی می كند.از آن جهت قابل تامل و بررسی است كه قادر است یك دانشمند بسازد،یك انسان وارسته،شاید هم یك بی سواد ، یك روح شیطانی.

خانواده از هر نوعش كه باشد،سفید یا سیاه ، فقیر یا غنی ، غربی یا شرقی ، همه و همه ، كاركردهایی دارد كه قابل تامل است.قصد داریم در سه مقاله،خانواده را از منظر غربی بودن و شرقی بودن مورد بررسی قرار دهیم.اهمیت این سلسله مقالات در این است كه تمام موارد اشاره شده  از نگاه خود غربیان و بیان خود آنها می باشد.

 

خشونت خانگی

خانه را پناهگاه امن و آسایش می نامند،اما آنچه گاهی میان این چهار دیواری اتفاق می افتد ، چیزی جز امنیت و آرامش است:خشونتی است كه  تجربه ی بسیاری از زنان غربی  می شود . یك متفكر غربی "خانه " را خطرناكترین مكان در جامعه ی امروزی می داند.

خشونت خانگی بلای اجتماعی جدیدی نیست،بلكه به قول آنتونی گیدنز–جامعه شناس انگلیسی- "در سده های میانه و اوایل صنعتی شدن یك جنبه ی متداول هر ازدواج بوده است .تا اواخر قرن نوزدهم،هیچ قانونی در انگلستان وجود نداشت كه مانع از آن شود كه مرد همسرش را مورد آزار جسمی قرار دهد ، به استثنای آسیب جدی یا قتل.در یك بررسی گزارش شده است : بعضی زنان به نحو دلخراشی مجروح گردیده اند ، آنها از شكستگی استخوانها ، زخم های چاقو و جراحات شدید رنج می برند.بعضی ها را با صندلی بر سرشان كوفته اند،بعضی را از پله به پائین پرتاب كرده اند و در پای یك نفر با چكش میخی را فرو برده اند . "(1)

" در انگلستان از هر چهار قتل یك قتل توسط یكی از اعضای خانواده علیه دیگری صورت می گیرد "(2)

آنچه در اذهان وجود دارد این است كه زنان در غرب، تحت "حمایت قانون" از این گونه خشونت ها به دور هستند ، اما مطالعه ی آمارها از منابع خودشان ، و بررسی پناهگاه های زنان مضروب ، خلاف آن را نشان می دهد.نگرش پلیس كه معمولا از سیاست عدم مداخله در "اختلافات خانوادگی " پیروی می كند ، غالبا هیچ كمكی به زنان نمی كند.هنگامی كه از پلیس كمك خواسته می شود، آنان مداخله ی خود را به آرام كردن مشاجره محدود می كنند ، نه پیگیری اتهامات.

جالب اینجاست كه " از هر چهار زن و شوهر آمریكایی تقریبا یكی عقیده دارد كه شوهر می تواند دلیل موجهی برای زدن زن داشته باشد " (3)

آنچه در غرب تهدیدی برای امنیت زنان است ، خشونت در خانه ها و آزار و تجاوز جنسی در محیط كار است .

 

تجاوز به زن

خشونت و تجاوز علیه زنان

 

آزار و تجاوز جنسی

آزار و تجاور جنسی-آنچه در غرب تهدیدی برای امنیت زنان است، خشونت در خانه ها و آزار و تجاوز جنسی در محیط كار است.آزار جنسی در محل كار می تواند به عنوان استفاده از اقتدار شغلی یا قدرت ، به منظور تحمیل خواسته های جنسی تعریف شود : مانند زمانی كه به یك كارمند زن گفته می شود كه یا به یك برخورد جنسی رضایت دهد یا اخراج شود . این موارد برای برخی مردان غربی امری متداول و معمول است ، اما زنان غربی حتی بی زیان ترین رابطه  را نوعی اهانت به خود می دانند. جالب است بدانیم كه زنان در غرب ، باید یاد بگیرند  از نظر جنسی جذاب باشند تا بتوانند شغلی مناسب به دست آورند ، و در عین حال دسترسی ناپذیر باشند ، تا از لحاظ روحی مورد آسیب قرار نگیرند.

"ارزیابی میزان تجاوز جنسی با هر دقتی بسیار دشوار است.تنها نسبت اندكی از تجاوزات جنسی عملا به اطلاع پلیس می رسد و در آمارها گزارش می شود . رقم واقعی ممكن است تا پنج برابر آنچه آمار رسمی نشان می دهد باشد.یك بررسی درباره 1236 زن در لندن آشكار ساخت كه از هر شش تن یك تن مورد تجاوز قرار گرفته بودند،از هر پنج تن بقیه یك تن توانسته بود با مبارزه مانع شود ، و نیمی از تجاوزات جنسی یا در خانه ی زن یا در خانه ی تجاوزكننده رخ داده بود ."(4)

زنان در غرب ، باید یاد بگیرند  از نظر جنسی جذاب باشند تا بتوانند شغلی مناسب به دست آورند ، و در عین حال دسترسی ناپذیر باشند ، تا از لحاظ روحی مورد آسیب قرار نگیرند .

سوزان براون میلر در نظریه ی خود تحت عنوان " تجاوز جنسی و اضطراب زنان " می گوید : همه ی زنان غربی ، قربانیان تجاوز  هستند زیرا زنانی كه هرگز مورد تجاوز قرار نگرفته اند نیز دچار اضطراباتی مشابه زنانی كه مورد تجاوز واقع گردیده اند می شوند .او "تجاوز جنسی " را جزئی از یك نظام تهدید مردانه می داند كه همه ی زنان را در ترس و وحشت قرار می دهد.براون میلر در نظریه ی خود ، فهرستی از بایدها و نبایدها برای زنانی كه سعی دارند خطر تجاوز  را كاهش دهند می آورد . در این مجال ، به چند مورد از موارد این فهرست اشاره می كنیم تا  شاهدی باشد بر نمایانی وضعیت غرب :

- "اگر به آپارتمان جدیدی نقل مكان كردید ، قفل ها را عوض كنید.

 

تجاوز به زن

خشونت و تجاوز علیه زنان

 

- هنگامی كه به زنگ در جواب می دهید ، وانمود كنید كه  مردی در خانه است ( با صدای بلند بگویید : " من می بینم چه كسی زنگ می زند ، باب ! ")

- از تنها بودن در خیابان یا محوطه دانشكاه در اواخر شب احتراز كنید . در هر حال یك سلاح عملی در دست داشته باشید مانند : سنجاق كلاه ، چنگال آشپزخانه ، سوت پلیس ، ...

- اگر مورد حمله قرار گرفتید ، فریاد نزنید " تجاوز" فریاد بزنید " آتش"

- تنها با یك مرد سوار آسانسور نشوید" (5)

نقش مهم زن مسلمان در خانواده، تدبیر امور داخلی خانواده و نظارت مسئولانه برای كانون پرمهر است.

 

منزلت زن

با توجه به آنچه در رابطه با "خشونت و تجاوز" گفته شد ، می توان صراحتا به زنانی اشاره كرد كه قربانیان تجدد توخالی و ظاهرفریب غرب هستند . تمدنی كه به ظاهر شعار"برابری جنسی " می دهد ، ولی در باطن ، زنان را به قول داستان نویس و منتقد اجتماعی فرانسوی – سیمون دوبووار-  "جنس دوم" می نامد.

برآنیم تا در انتهای اولین مقاله ، منزلت زن را از منظر اسلام ، و از بیان علی (علیه السلام) بیان نمائیم :

«مردی كه همسرش را بیازارد، نماز و هیچ كار خیری از او نزد خداوند پذیرفته نیست و نخستین كسی است كه وارد آتش می‌شود.» (6)

امام علی(ع) همچنین می‌فرماید: «هر كه به اهل خانواده ی خود بدی كند، از او امید احسانی نسبت به دیگران نمی‌رود.» (7)

امام علی(ع) در این باره به نقل از پیامبر(ص) می‌فرماید: «احترام بانوان را پاس نمی‌دارد، مگر كسی كه بزرگوار و كریم است و به ایشان اهانت نمی‌نماید مگر كسی كه پست و فرومایه است.» (8)

امام علی(ع) تمام سعی خویش را به‌كار می‌بست تا مردان جامعه، جایگاه ارزشمند زنان را درك كنند و بدانند كه همسر و اعضای خانواده، بیش از هر چیز به مهر و محبت نیاز دارند و هیچ‌گونه خشونت و بی‌حرمتی شایسته ی آنان نیست.

یكی از مسائل مورد توجه بزرگان دین اسلام، دور نگهداشتن زنان از تهدیدها و آسیب‌های روحی و جسمی است. در حالیكه در غرب، بسیاری از زنان قربانی ناملایمات اخلاقی و جنسی می شوند.

علی(ع) برای حفظ شخصیت زن و جلوگیری از آسیب‌های جسمی و روحی وی، به مواردی اشاره می‌كند. از نگاه آن حضرت، زن می‌تواند با حفظ حریم خود، در جامعه حضور یابد و در فعالیت‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شركت كند و مانع تعدی بیگانگان شود.

علی(ع) به زنان توصیه می‌كند هنگامی كه برای تحقق مسئولیت‌های اجتماعی، در اجتماع و محافل عمومی حضور می‌یابند، حریم و پوشش مناسب داشته باشند. در این صورت، او در برخوردهای اجتماعی از مصونیت لازم برخوردار می‌شود.

دین اسلام برای خانواده اهمیت محوری قائل است. زنان و مردان هر یك در سیستم اجتماعی، دینی و تربیتی خانواده، وظیفه و نقشی كلیدی برعهده دارند. نقش مهم زن مسلمان در خانواده، تدبیر امور داخلی خانواده و نظارت مسئولانه برای كانون پرمهر است.

در مقاله ی بعد بحث ازدواج و طلاق ، و خانواده های تك سرپرست را مورد بررسی قرار خواهیم داد./تبیان

 

***خشونت و تجاوز علیه زنان***

پی نوشت ها :

1- گیدنز، آ ، جامعه شناسی ، ص  218، 1379، تهران ، نشر نی

2- همان ، ص449

3- همان ، ص450

4- همان ، ص 220

5- همان ، ص 223

6- وسائل، ابواب احكام الاولاد، باب 7خ1

7- ابن ابی الحدید، شرح نهج‌البلاغه،ج12، ص163

8- علائی رحمانی، ف، نهج‌الفصاحه؛  (به نقل از كتاب زن از دیدگاه نهج‌البلاغه)