اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

خسارت 150میلیارد دلاری ایران از فرار مغزها



اخبار ,اخبار اجتماعی ,فرار مغزها

 

اخبار اجتماعی -  خسارت 150میلیارد دلاری ایران از فرار مغزها

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آمار خروج نخبگان از کشور را 150 هزار نفر در سال عنوان کرد و گفت: با مهاجرت مغزها سالانه 150 میلیارد دلار به دیگر کشورها کمک می کنیم.

رضا فرجی دانا روز سه شنبه در مراسم تجلیل از نفرات برتر هجدهمین المپیاد علمی دانشجویی کشور سال 1392 اظهار داشت: با محاسبات دهه 70 تربیت یک نفر نخبه برای ما یک میلیون دلار هزینه دارد.

وی فرار مغزها را بزرگترین خسارت کشورهای در حال توسعه در عصر حاضر توصیف کرد و گفت: ما با تحصیل فرزندان ایران در خارج کشور برای کسب علم مخالف نیستیم و همه ما مرحله ای از زندگیمان را در غربت به سر بردیم تا بتوانیم به آب و خاک میهن خدمت کنیم.

وزیر علوم ادامه داد: باید دید نخبگانی که برای کسب دانش روز دنیا به خارج رفته اند اگر شرایط برای برگشت آنها فراهم نبود کشور چه خسارتی را تحمل خواهد کرد.

فرجی دانا بر ضرورت فراهم شدن زیر ساخت های مهم به منظور بازگشت نخبگان به کشور تاکید کرد و گفت: در شرایطی که کل بودجه دولتی ما 192 هزار میلیارد تومان و معادل 70 میلیارد دلار است با مهاجرت مغزها 150 میلیارد دلار به دنیا کمک می کنیم.

وی به تلاش کشور چین برای بازگشت نخبگان خود از کشور آمریکا به عنوان نمونه ای موفق اشاره کرد و گفت: کشور چین با 5/1 میلیارد نفر جمعیت حرکتی را آغاز کرده که با سه یا چهار برابر کردن پیشنهادهای کاری، نخبگان خود را از آمریکا به چین برمی گرداند اما ما فقط نظاره گر خروج نخبگان از کشور هستیم.

وزیر علوم به گلایه مادر یکی از برگزیدگان جشنواره جوان خوارزمی مبنی بر تبعیض میان مدال آوران ورزشی و علمی اشاره کرد و اظهار داشت: مادر این جوان مخترع گلایه داشت که چرا مدال آوران عرصه های بین المللی ورزشی از تشویق های مادی زیادی بهره مند می شوند اما هیچ گونه حمایت مادی برای جوانان نخبه پیش بینی نمی شود.

فرجی دانا با بیان اینکه تبعیض از چشم تیز جوانان ما پوشیده نمی ماند، تصریح کرد که اگر در کشور شرایط اقتصادی دشوار است باید همگان این وضعیت را درک کنند و اگر شعب ابی طالبی وجود دارد پیامبر در کنار یارانش به سر می برد نه اینکه افرادی در تنعم باشند و دیگران را به صبر و تحمل دعوت کنند.
اخبار اجتماعی - ایرنا

 


ویدیو مرتبط :
خسارت 1.5 میلیون دلاری پسربچه به موزه !

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کریستین ساینس مانیتور: آیا فرار مغزها از ایران برعکس شده است؟



اخبار,اخبارسیاست  خارجی,فرار مغزها

روزبه پیروز، فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد و موسسه دانشگاه بازرگانی ایرانیان در تهران گفت: انتخاب روحانی و گشایش فضای گفتگو با آمریکا تاثیر روانی عظیمی بر اقتصاد کشور دارد. به پایان دوره احمدی نژاد که نزدیک می شدیم، من این احساس را داشتم که دیگر مردم به کل امید خود را از دست داده اند.

اسکات پیترسون در مقاله ای در کریستین ساینس مانیتور به بررسی علل فرار مغزها از ایران و امکان معکوس شدن این روند پرداخت.

به گزارش «تیک»، این روزها در تهران جوانان زیادی را می بینید که زندگی در غرب را رها کرده اند و برای کار به ایران بازگشته اند، زیرا شرایط را در ایران برای سرمایه گذاری بهتر می بینند. در واقع از زمانی که روحانی رئیس جمهور ایران شده است، فضا در ایران به ویژه تهران بازتر شده است.

 

از نظر کسانی که از خارج به ایران بازگشته اند، دولت روحانی دولتی میانه رو است. او قول داده است مسئله هسته ای ایران را با قدرتهای جهانی حل و اقتصاد ایران را دوباره احیاء کند. البته هنوز جوانان متخصصی که برای کار و سرمایه گذاری به ایران بازگشته اند چندان زیاد نیست اما در مقایسه با گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. سیاست روحانی طرفدار درهای باز در قبال کسانی است که به ایران باز می گردند. اما هنوز مقامات امنیتی ایران که با رئیس جمهور مخالف هستند، نگذاشته اند فضا به قدر کافی باز شود و این خود تا حدودی ناامیدی را برای بسیاری از تحصیلکرده ها و متخصصان ایجاد کرده است به ویژه این فضا پس از بازداشت افرادی سرشناس و برخی از کسانی که به ایران بازگشته بودند، اندکی به شرایط گذشته بازگشت.

روزبه پیروز، فارغ التحصیل دانشگاه هاروارد و موسسه دانشگاه بازرگانی ایرانیان در تهران گفت: انتخاب روحانی و گشایش فضای گفتگو با آمریکا تاثیر روانی عظیمی بر اقتصاد کشور دارد. به پایان دوره احمدی نژاد که نزدیک می شدیم، من این احساس را داشتم که دیگر مردم به کل امید خود را از دست داده اند.

برخی کارشناسان معتقدند فرار مغزها از ایران از سال هزار و نهصد و هفتاد و نه که در این کشور انقلاب شد، هزینه زیادی برای این کشور داشته است. آمارهای موسسه سیاست مهاجرت که در پایگاه اینترنتی آی آر اکونومی چاپ شده است نشان می دهد حدود شصت و هفت هزار ایرانی در دهه هزار و نهصد و هفتاد و دویست و هشتاد و یک هزار نفر دیگر در دهه هزار و نهصد و هشتاد ایران را ترک کردند.

 

این روند در دهه های بعد نیز ادامه یافت و در دهه هزار و نهصد و نود این رقم به دو میلیون و یکصد هزار نفر رسید. در دهه دوهزار شرایط مهاجرت راحت تر شد. صندوق بین المللی پول اغلب ایران را تقریبا در راس کشورهایی قرار می دهد که نخبگان دانشگاهی خود را از دست می دهند و زیان می بینند. مقامات دولت ایران در سال دوهزار و شش برآورد کردند هر سال از این بابت چهل میلیارد دلار زیان می بینند. ارقام بانک جهانی نشان می دهد خالص مهاجرت از ایران یعنی تعداد کسانی که به خارج مهاجرت می کنند، منهای کسانی که به کشور وارد می شوند، از سال دوهزار و ده تا دوهزار و چهارده سیصد هزار نبود بوده است.

روزبه پیروز ادامه داد: جوانان زیادی که در ایران بزرگ شده اند و هرگز از کشور خارج نشده اند، بسیار مایل به رفتن هستند. آنهایی که آماده رفتن هستند اغلب از طبقه متوسط هستند که فرصتهای کمی در ایران داشته اند و تصوری تخیلی و رویایی از زندگی در غرب دارند. برعکس، ایرانیهایی از خانواده های متمول هم هستند که در خارج درس خوانده و بزرگ شده اند و به کشورشان باز می گردند، زیرا آنها به این نتیجه رسیده اند که غرب محسنات و بدیهای خود را دارد اما صد درصد خوب یا صد در صد بد نیست.

با این اوصاف بزرگترین چالش برای کسانی که می خواهند به ایران بازگردند بلاتکلیفی و نبود اطمینان از اوضاع و آینده است. در واقع فرصتهای اقتصادی صرف نمی تواند فرار مغزها را برعکس کند.

پیروز ادامه داد: فقط کافی نیست مردم را با زبان خوش دعوت کرد و حرفهای خوب به آنها زد بلکه باید شرایط باید درست باشد.

ایجاد چنین شرایطی کار ساده ای نیست و بازار ایران نیز بازاری چالش برانگیز است حتی برای کسانی که متخصص مسائل مالی هستند، زیرا بسیاری از مسائل اقتصادی و مالی در ایران را سیاست و تحولات سیاسی تعیین می کند.


 اخبار سیاست  خارجی  -  تیک