اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تکنیسین های بی «ادب»



اخبار,اخبار اجتماعی ,آموزش و پرورش

 

اخبار اجتماعی - تاکید روی آموزش تکنیک، تاثیری بر میزان خشونت در مدارس دارد؟
 تکنیسین های بی «ادب»

آموزش و پرورش فارغ از صدها صفحه ای که اتاق های فکر حاکم بر سیستم آموزش برایش تهیه کرده اند، در رسیدن به یک هدف موفق عمل کرده است: تولید هر چه بیشتر تکنیسین نوجوان.

دانش آموزانی که در آموزش و پرورش ایران تعلیم می‌بینند دانش نظری مناسبی در شاخه هایی مانند ریاضی، فیزیک و شیمی کسب می‌کنند. این دانش آموزان لشکر آماده ای هستند برای صد ها دانشکده فنی در سراسر ایران. هر سال هزاران مهندس و دکتر از دانشگاه های ایران فارغ التحصیل می‌شوند.


در کنار آموزش تکنیک در مدارس، ساعاتی هم برای علوم اجتماعی و ادبیات در نظر گرفته شده است.آیا این کتاب ها و فصل های در نظر گرفته شده مانند کتاب های مربوط به تکنیک (حرفه و فن سابق و کار و فناوری کنونی یا علوم و ریاضیات) موفق بوده است، برخورد یا این درس ها مانند دروس علمی و تبدیل آنها به تعدادی سوال برای پاسخگویی و نمره گذاری محتوی آن را نابود کرده است، تبدیل کردن دانش ریاضی به نمره نمی‌تواند تاثیری در میزان یادگیری دانش آموز بگذارد اما تبدیل درسی مانند علوم اجتماعی به نمره آیا محتوی را در فرع قرار نمی‌دهد.

 

محتوی کتاب های درسی مرتبط با علوم انسانی هم جای بحث دارد. محمدرضا خانی دبیر ادبیات یکی از مدارس مقطع متوسطه اول ( راهنمایی سابق ) در این مورد به ابتکار می‌گوید:« درس ها دو دسته هستند: متون کلاسیک فارسی که اغلب در کنار آهنگ و نصیحت چیزی جالب توجهی ندارند و گروه دوم درسهای تبلیغی، انگار بخشی از صدا و سیما وارد کتاب فارسی مدرسه شده است.

 

دانش آموز همان حرف هایی که از تلویزیون رسمی می‌بیند را اینجا به صورت مکتوب می‌خواند. کتاب ارتباط زیادی به ادبیات به معنی واقعی کلمه ندارد، ردی از نویسندگان معاصر در آن دیده نمی‌شود و اگر سر کلاس به کتاب بسنده کنیم دانش آموز درک درستی از ادبیات نخواهد داشت و همین تاثیر گذار خواهد بود بر روی گرایش دانش آموزان به تکنیک. در مقاطع بالاتر هم دانش آموزانی که معدل پایین تری دارند به سمت رشته های انسانی سوق داده می‌شوند.

 

پایین ترین معدل ها باید راهی هنرستان ها شوند تا از همان مقطع دبیرستان کار یاد بگیرند و جذب بازار کار شوند. محیطی که اغلب کودکان در آن بزرگ می‌شوند اعم از خانه یا کوچه و خیابان سالم نیستند و در برخی موارد خطرناک هم هستند و دل خوش کردن به جمله بی معنی ادب از که آموختی هم... ساده دلی محض است. همین دیدگاه عتیقه هنوز هم در سیستم آموزش کشور وجود دارد. جای مکتب خانه و چوب و فلک را معادل آنها گرفته، شکل آموزش دهی باید تغییر کند نه ظاهر آن، مجهز کردن کلاس ها به تخته سیاه هوشمند اضافه کردن زرق و برق به کلاس است نه بیشتر...»


تعلیمات اجتماعی و آموزش مهارت های لازم در کتابی به نام " اجتماعی " گرد آوری شده است. قرار است دانش آموز در کلاس این درس با باید ها و نباید ها، سازمان ها و موسسات، قانون و فعالیت های اجتماعی آشنا شود تا برای زندگی در جامعه آماده شود. تشکیل گروه، فعالیت جمعی و شناخت بحثی به نام هنجار از سر فصل های اصلی این کتاب است. آمار دادگاه های خانواده، پزشکی قانونی و نیروی انتظامی شاهد خشن بودن فضای عمومی هستند.

 

بالا بودن میزان طلاق می‌تواند نشانه ی ضعف آموزش مهارت های زندگی در مدارس ایران باشد. به جز درصد بسیار پایینی از کودکان ایرانی که هرگز قدم به مدرسه نمی‌گذارند کودکان ایرانی وارد مدرسه می‌شوند با وجود آمار بالای ترک تحصیل، میلیون ها نفر تا گرفتن مدرک دیپلم درس خواندن را ادامه می‌دهند و به نوعی محصول دستگاهی به نام اموزش و پرورش هستند. دستگاهی که در دوره شکل گیری شخصیت و جهانبینی کودکان آنها را تحت تعلیم قرار می‌دهد.

 

بهادر طهماسبی معاون اجرایی یکی از مدارس مقطع متوسطه درباره سیستم آموزش در مدرسه ها به ابتکار می‌گوید: « دانش آموز مجبور است محتوی درس را حفظ کند. اگر حفظ نباشد نمی‌تواند نمره بگیرد خوب این باعث می‌شود در کلاسی مانند تعلیمات اجتماعی یا تاریخ هم دانش آموز خود را با یک سری عبارت ها که باید حفظ شوند روبرو ببیند. دانش آموز کمتر با خود این درس و کلاس درگیر می‌شود. دانش آموز بیشتر از فضای عمومی و فضای غیر رسمی مدرسه تعلیم می‌بیند جایی که آموزش های نادرست و خشونت در آن غلبه دارد. تاثیر گذاری این محیط ها بیشتر است چون دانش آموز داخل آنها زندگی می‌کند اما در کلاس خود را با مطالبی خیالی روبرو می‌بیند.

 

کتاب پر شده از مطالب پاستوریزه و انکار بسیاری از زشتی های جامعه، دانش آموز این درس ها را خیالی می‌بیند واقعیت برای او چیزی است که در رابطه او با کارکنان مدرسه، همکلاس هایش و خیابان و خانه تعریف می‌شود و اینها با مطالب کتاب فاصله زیادی دارد.

 

محتوی کتاب ها هم جذاب نیست مهارت عملی آموزش داده نمی‌شود تنها مطالبی هستند که باید حفظ شوند. »اعمال خشونت بدنی و زبانی در مدارس وجود دارد و کتمان ان چیزی را حل نمی‌کند. بالا بدون میزان خشونت در جامعه نمی تواند بی ارتباط با بزرگترین دستگاه آموزشی کشور باشد.

 

یک جامعه‌شناس با اشاره به قتل یک معلم در بروجرد توسط دانش آموزش و ضرب و شتم یک دانش آموز از سوی معلم خودمی گوید: آموزش و پرورش هنوز برخی مشکلاتش را به رسمیت نمی‌شناسد. آموزش و پرورش تبدیل به واحدهای کاری و بروکراتیک شده که همه به عنوان کارمند در آن کار می‌کنند و به دنبال حقوقشان هستند.


تقی آزاد ارمکی در گفت‌و‌گو با ایلنا در ارتباط با بروز خشونت در مدارس کشورعقیده دارد: « این حوادث نشان دهنده وجود خشونت در کشور و در معرض تهدید قرار گرفتن اعتبار فرهنگی و آموزشی آموزش و پرورش است که اجازه داده این مناقشات وارد محیط مدارس شود. اکنون شاهدیم که آموزش و پرورش تبدیل به واحدهای کاری و بروکراتیک شده که همه به عنوان کارمند در آن کار می‌کنند و به دنبال حقوقشان هستند.

 

خشونت می‌تواند در بازار وجود داشته باشد اما وجود آن در مدرسه پذیرفتنی نیست زیرا مدرسه مکانی برای اخلاق، فرهنگ، ادب و مسائلی از این دست است. بنابراین با کاهش سرمایه فرهنگی در آموزش و پرورش و وجود نوعی بی‌اخلاقی در جامعه شاهدیم که این اتفاقات در مدارس واقع می‌شود.شاهدیم جوانی که باید در مدرسه به آموزش مشغول باشد، منشاء خشونت و یا قربانی خشونت می‌شود.

 

آموزش و پرورش اکنون به مکانی برای آماده سازی افراد برای ورود به دانشگاه شده است و وجه مادی آن پررنگ و ارزشهای فرهنگی در آن کمرنگ شده است، اینگونه است که فرد تولید شده از آموزش و پرورش الزاما فرد مفیدی برای کل جامعه و جهان مدرن باشد.اگر خانواده و دین وجود نداشت احتمالا کژکارکرد بودن آموزش و پرورش بیش از پیش دیده می‌شد، آموزش و پرورش هنوز برخی مشکلاتش را به رسمیت نمی‌شناسد؛ بچه‌ها در مدارس ناآرامند و خوب نمی‌آموزند اما اگر این مشکلات در آموزش و پرورش به رسمیت شناخته شود به این معنا است که تعداد قابل توجهی از مردم جامعه فاقد مهارتهای اجتماعی هستند.

 

ممکن است افرادی که در آموزش و پرورش تحصیلکرده باشند از دانش اطلاعات و تکنیک بالایی برخوردار شوند اما برخی از آنها از مهارت کافی که برآمده از اصالت فرهنگ، اخلاق و مناسبات اجتماعی هستند، بی‌بهره‌اند. زیرا در مدارس ما به جای بها دادن به این مسائل همه چیز به وجه اداری و بروکراتیک واگذار شده که این وجه هم متعهد به ایجاد مهارت اجتماعی در افراد نیست. »
اخبار اجتماعی - ابتکار

 


ویدیو مرتبط :
میکس عالی-فیلم سینمایی تکنیسین-کیم ووبین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نامه دور از ادب جوانفکر به مکارم‌شیرازی




 

 

 

نامه دور از ادب جوانفکر به مکارم‌شیرازی: شاید حکم ارتداد و مرگ برای‌مان صادر شود، اما واهمه‌ای نداریم!

علی اکبر جوانفکر سرپرست موسسه فرهنگی و مطبوعاتی ایران با هدف شبهه‌زدایی و تنویر افکار، نامه‌ای خدمت آیت‌الله مکارم شیرازی ارسال کرد.

متن این نامه به شرح زیر است:‌ 

بسم الله الرحمن الرحیم 

محضر مبارک حضرت آیت الله مکارم شیرازی (دامه ظله)با سلام و تحیت 

اینجانب علی اکبر جوانفکر سرپرست موسسه فرهنگی و مطبوعاتی ایران اجازه می خواهم در ارتباط با ویژه نامه خاتون(1) که سخنان عتاب آلود حضرت عالی را درپی داشته است، نکاتی را جهت شبهه زدایی و تنویر ذهن حضرت عالی و مردم شریف ایران به استحضار برسانم‌، با این امید که از این رهگذر به وظیفه خود در دفاع از حیثیت همکاران مومن، دلسوز و پرتلاشم در روزنامه ایران و ویژه نامه وزین خاتون عمل کرده باشم. ما خود را مصون از خطا و اشتباه نمی دانیم، همانطور که حضرت عالی مستحضر هستید‌، آثار برجسته فکری و رسانه‌ای در معرض بیشترین ارزیابی‌های انتقادی قرار می‌گیرند و هنگامی که این مهم با جهت‌گیری‌های سیاسی و گاها مغرضانه در هم آمیخته می‌شود، فرصت ها برای بررسی عالمانه و منصفانه یک اثر از دست می‌رود. 

رسانه‌های ارتباط جمعی از قول حضرت عالی مطالبی را در ارتباط با ویژه‌نامه خاتون منتشر کرده‌اند که در زیر فرازهای آن آمده است‌: 

1- یکی از روزنامه‌ها که وابسته به برخی مقامات است.2- هزینه زیادی از بیت‌المال خرج این ویژه ‌نامه شده است.3- تمام این ویژه نامه در سست کردن اعتقاد مردم به حجاب اسلامی و ترویج بی بند و باری در میان جوانان خلاصه می‌شود.4- در این ویژه نامه ورزش دختران را ترویج می‌کنند.5- در یکجا جسارت را به حد اعلی رسانده و می‌گوید چادر مشکی که پوشش بانوان ایرانی است، بدترین نوع حجاب است‌.6- همه افراد اهل اطلاع می‌گویند این کار برای این است که آرای یک گروه بی‌بندوبار را برای انتخابات آینده به دست آورند.7- خاک بر سر آن مقامی که به وسیله آن کثافت‌کاری‌ها به دست بیاید.8- این مقامات چه ارزشی دارد که مقدسات را زیر پا می‌گذارید.9- انشاء‌الله آرزوهای‌شان را به گور می‌برند. 

اینک اجازه می‌خواهم به موارد فوق پاسخ دهم: 

1- روزنامه ایران به هیچ مقامی وابسته نیست. صاحب‌امتیاز روزنامه ایران و مجموعه دیگری از روزنامه‌ها‌، سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی است. ویژه‌نامه خاتون به همت جمعی از نیروهای متدین و حزب‌اللهی تهیه شده و بنده نیز دستور انتشار آن را صادر کرده‌ام و هیچ مقام و مسئول دیگری در آن دخالت نداشته است. 

2- روزنامه ایران و ویژه‌نامه‌های متعلق به آن با استفاده از بودجه دولتی یا منابع عمومی اداره نمی‌شوند‌، بنابراین برای انتشار این ویژ‌ه‌نامه، حتی یک ریال از بیت‌المال هزینه نشده و طبق روال همیشگی‌، هرگونه هزینه‌ای از محل جذب آگهی تامین می‌شود. 

3- صفحه آغازین ویژه نامه به یک حدیث قدسی در بیان مقام و مرتبت حضرت فاطمه زهرا(س)‌، والاترین زن در تاریخ بشریت مزین شده و در یک صفحه نیز مقدمه قانون اساسی پیرامون نقش زن در تحکیم بنیان خانواده آمده است. 

در ادامه این ویژه‌نامه‌، مطالب زیر دیده می‌شود: 

- سخنان شهید مرتضی مطهری در زمینه اخلاق جنسی و نیاز امروز اخلاق پزشکی، برگرفته شده از مجله مکتب اسلام که حضرت عالی پایه‌گذار آن بوده‌اید. ‌

- تبیین مفاهیم فقهی مرتبط با موضوع زن و حجاب از لسان فقیه عالیقدر حضرت آیت الله حائری شیرازی - تبیین حقوق اساسی شهروندی در نظام مقدس جمهوری اسلامی از لسان معاون محترم حقوقی ریاست‌جمهوری- مصاحبه با آقای مهدی کلهر فرزند آیت‌الله میرزا عبدالعلی تهرانی و برادر حضرات آیات مجتبی و مرتضی تهرانی در باره زیبایی شناسی لباس در تمدن ایران بعد و قبل از اسلام- گفت و گو با خانم سوسن کشاورز متخصص مسائل تربیتی و آموزشی در باره مباحث تربیتی دختران در حوزه آموزش و پرورش- گزارشی خواندنی در باره سرخوردگی زنان از فرهنگ غربی و گرایش به اسلام عزیز- بررسی ماجرای شهادت مظلومانه بانوی محجبه مصری در بی‌دادگاه کشور آلمان- سخنان محقق برجسته علوم اسلامی و عضو شورای عالی نقلاب فرهنگی‌، جناب آقای رحیم پور ازغدی در باره حجاب از دیدگاه اسلام- مصاحبه با دوتن از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در باره دستاوردهای فرهنگی دولت‌های نهم و دهم- مصاحبه با محقق ارزشمند جناب آقای زرشناس در‌باره ریشه‌دار نبودن فمینیسم در ایران- مصاحبه با عضو شورای مرکزی حزب موتلفه در باره عملکرد فرهنگی احزاب- مقاله ای از دکتر سید عباس صالحی در باره پوشش در تمدن اسلامی- گفت وگو با دکتر محمود گلزاری روان‌شناس و استاد علوم تربیتی در باره مشکلات زوج‌های جوان- مطلبی با تاکید بر اینکه 'فاطمه' و 'زهرا' پرطرفدارترین اسمهای دخترانه هستند- تبیین راهبردهای فقهی در عرصه‌های آموزشی و حوزوی از لسان حجت الاسلام سید احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران- دسته‌بندی نظرات رئیس‌جمهور محترم در موضوع فرهنگ و امور تربیتی و حوزه زنان و خانواده- مصاحبه با حجت‌الاسلام شریف زاده مدیر محترم سابق حوزه مروی و مدرس حوزه و دانشگاه پیرامون ابعاد وجودی زن در جایگاه معرفتی اسلام- روز‌شمار فعالیت گشت ارشاد و تبعات ناشی از آن با رویکرد تبیین بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم- تبیین ضابطه‌مندی در پوشش زنان با استناد به آیین‌نامه‌های آموزشی و انضباطی در دانشگاه‌های مختلف جهان- گزارش تحلیلی و تحقیقی از هویت‌زدایی زن ایرانی در سینمای قبل از انقلاب- ارائه گزارش‌هایی در باره موفقیت زنان محجبه ایرانی در عرصه‌های مختلف بین‌المللی از جمله در ورزش- مصاحبه با دانشجوی نمونه و محجبه ایرانی که موفق به کسب لوح افتخار از دست مقام معظم رهبری شده است- گفت و گو با معاون اجتماعی نیروی انتظامی از دست اندرکاران گشت ارشاد- حکایتی از شیخ علی اکبر نهاوندی (رض) در موضوع توبه- مصاحبه با آقای ده‌نمکی از کارگردانان متدین و موفق سینما در حوزه دفاع مقدس- مصاحبه با آقای الله‌کرم و از افراد منسوب به تفکر فرهنگی حزب‌الله- دفاع از شرافت زن ایرانی در اعماق تاریخ با استناد به تحقیقات باستان شناسی و نظرات کارشناسی مورخین- مصاحبه با دکتر فیاض‌، دانش آموخته حوزه و استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران در باره فرهنگ جنسی در اسلام- دسته‌بندی موضوعی در باره حوزه زنان برگرفته از نص بیانات حضرت امام (رض) و مقام معظم رهبری 

با درنظر گرفتن مطالب فوق و بدون نادیده گرفتن برخی ضعف‌های احتمالی‌، آیا درست است که تمام این ویژه‌نامه را موجب سست کردن اعتقاد مردم به حجاب اسلامی و ترویج بی‌بندو باری در میان جوانان بدانیم؟ انتظار دارم حضرت عالی راهنمایی فرمایید که در کدام بخش از ویژه‌نامه وزین خاتون به سست کردن اعتقاد مردم به حجاب اسلامی پرداخته‌ایم یا بی بندوباری میان جوانان را ترویج کرده‌ایم؟ 

4- در زمینه ورزش بانوان‌، به معرفی زنان محجبه و موفق ایرانی در عرصه‌های ورزشی پرداخته‌ایم. از این طریق همچنین تلاش کرده‌ایم تا تبلیغات مسموم و سیاه نظام سلطه علیه زنان مسلمان و پرافتخار ایرانی خنثی شود. معرفی دختران نمونه ایرانی که در عرصه‌های مختلف از جمله ورزش به مقام و مدال دست یافته‌اند‌، یک امر رایج در رسانه‌های ارتباط جمعی کشور است، بنابراین اگر ویژه‌نامه خاتون به ترویج ورزش دختران در چارچوب ضوابط و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب پرداخته باشد‌، عملی خلاف شرع انجام نداده و صرفا به وظیفه خود عمل کرده است. مقام معظم رهبری در بسیاری از مواقع از جمله در دیدار با بانوان فاتح قله اورست بر ضرورت زمینه سازی برای نشان دادن اراده و عزم بانوان ورزشکار و مسلمان ایران تاکید کرده‌اند. 

5- فارغ از تایید یا رد نظرات پژوهشی جناب آقای کلهر‌، بر این باوریم که در سخنان ایشان به هیچ‌وجه بحث اهانت به چادر به عنوان حجاب برتر مطرح نبوده و نیست. ایشان ضمن تفسیری محققانه از پوشش و حجاب در جامعه دینی و تقدیس آن‌، رنگ سیاه پوشش را در چارچوب یک بحث تاریخی مورد بررسی قرار داده است . برداشت روشن از اظهارات آقای کلهر در باره هماهنگ بودن چادر مشکی با فلسفه حجاب به جهت قاب شدن چهره زن‌، فقط و فقط به موضوع رنگ مشکی باز می‌گردد و ایشان نه تنها اصل چادر را زیر سووال نبرده بلکه در جای‌جای این گفت‌و‌گو بر اهمیت و ضرورت آن تاکید نیز ورزیده است‌، بنابراین مرتبط کردن این موضوع به حد اعلای جسارت به حجاب اسلامی خلاف مروت است. 

6- مردم عزیز و سربلند ایران یعنی کسانی که برای تعیین سرنوشت خویش در پای صندوق‌های رای حاضر می‌شوند‌، انسان‌هایی شریف‌، متدین و اهل خرد و معرفت هستند بنابراین اگر فرض ناصواب این باشد که ویژه‌نامه خاتون برای اهداف انتخاباتی منتشر شده است‌، دور از انصاف و عدالت است که مخاطبان آن یعنی قاطبه مردم شریف ایران را یک گروه بی‌بندو‌بار توصیف کنیم. ضمن آنکه تصریح می‌کنم ساحت ویژه‌نامه وزین خاتون از اینگونه نسبت‌‌های خلاف واقع‌، کاملا بری بوده است. 

7- دست‌اندرکاران ویژه‌نامه خاتون، عناصری متدین‌، دلسوز و فرهنگی محسوب می‌شوند و به دنبال کسب مقام و قدرت نبوده و نیستند. نسبت دادن 'کثافت‌کاری' به یک اثر فاخر فرهنگی‌، برای جامعه اسلامی یک شوک سنگین محسوب می‌شود. 

8- همه وجود دست‌اندرکاران روزنامه ایران به مقدسات اسلامی پیوند خورده است و ادعای زیرپا گذاشتن مقدسات‌، تهمت بزرگی است که هرچه در ویژه‌نامه وزین خاتون به جست‌و‌جوی مصادیق آن پرداختیم‌، چیزی نیافتیم. مستدعی است چنانچه مصداقی برای این ادعا وجود دارد، اعلام شود تا نزد خداوند متعال به خاطر غفلت و بی‌توجهی استغفار کنیم. 

9- ممکن است بنده و همکاران عزیزم در ویژه‌نامه خاتون به‌خاطر گناه ناکرده به صورت غیابی به ارتداد و صدور حکم مرگ محکوم شویم اما این امر را نمی‌توان کتمان کرد که ما جز عزت روز افزون اسلام عزیز‌، شوکت و سربلندی ایران اسلامی و پیشرفت و اقتدار ملت بزرگ ایران هیچ آرزویی در سر نداشته و نداریم. ما به رضای الهی دل بسته‌ایم و جز از خدای رحمان و رحیم، از هیچ‌کس و هیچ چیز واهمه نداریم‌. 

در این برهه از زمان که آماج حملات ناجوانمردانه بدخواهان و بدسیرتان قرار گرفته‌ایم‌، از خداوند متعال مسالت می‌کنیم تا به لطف و رحمت واسعه‌اش‌، همگان را به راه راست هدایت فرماید و ما را برای خدمت به بندگان خدا و برافراشته نگاه داشتن پرچم عدل و انصاف و مروت ذیصلاح قرار دهد...../تحلیل:انتخاب