اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ -5 آبان



398م:27اكتبر سال 398 پیش از میلاد «كونون» ادمیرال مشهور آتنی با شماری از افسران دریایی آتن كه به ایران پناهنده شده بودند به استخدام نیروی دریایی ایران درآمدند و به تصمیم اردشیر دوم شاه وقت از دودمان هخامنشی دراختیار «فرنه باز» ژنرال معروف ایران و فرمانده نیروهای مستقر در غرب و شمال غربی شامل مصر، قبرس، فنیقیه و آناتولی قرار گرفتند و به نوسازی ناوگان ایران در اژه و مدیترانه كمك بسیار كردند.

ژنرال «فرنه باز» باكمك این ناوگان نوسازی شده اسپارت را در «سنیدوس» شكست داد و سپس چند شهر را در منطقه «لاكونی» در جنوب غربی شبه جزیره بالكان (نه چندان دور از شبه جزیره ایتالیا) تصرف كرد و به تاخت و تاز اسپارت كه با كمك ایران بر آتن فائق آمده بود در مدیترانه و منطقه اژه پایان داد. طبق قرار محرمانه قبلی میان ایران و اسپارت، بنا نبود كه اسپارتی ها پس از پیروزی بر آتن دست به تصرف «كشور ــ شهر» های یونانی بزنند و قلدری كنند.

پس از شكست اسپارت از «فرنه باز»، ایران موفق شد پس از نزدیك به یك قرن استراتژی خود در جهان هلنیك (یونانی زبانها) را به اجرا در آورد و آن، ایجاد موازنه قدرت میان «كشور ــ شهر» های یونانی و جدا نگهداشتن آنها از هم و جلوگیری از تشكیل یك اتحادیه «دلوس» دیگر و نیز قطع تحریكات ضد ایرانی یونانیان در مصر و قبرس بود.

در اجرای این سیاست، دولت وقت ایران كمك مالی در اختیار پاره ای از این «كشور ـ شهر» ها از جمله آتن قرار داد تا خرابیهای ناشی از جنگ طولانی«پلوپونز» را مرمت كنند و به اقتصاد خود سر و سامان دهند.

«فرنه باز» درعین حال از تامین آرامش در منطقه زیر فرمان خود غافل نبود و در سال 391 پیش از میلاد یك شورش ضد ایران در قبرس را سركوب و سال بعد نیروی اضافی به کمک دو ژنرال ایرانی فرستاد که مامور فرو نشاندن فتنه در ساتراپی مصر شده بودند. «فرنه باز» در عین حال داماد اردشیر دوم شاه وقت بود.


1406م:27 اكتبر سال 1406 میلادی (785 خورشیدی) قراه یوسف رئیس تركمانان قره قوینلو تبریز را تصرف كرد. وی از آن پس ظرف 14 سال سراسر شمال غربی ایران از گرجستان تا ساوه را متصرف شد.

تركمانان كه از بقایای مهاجمان آن سوی فرارود (ماوراءالنهر) به ایران و آسیای غربی بوده اند اینك عمدتا در جنوب غربی تركیه امروز و مناطقی از عراق زندگی می كنند.

 

1291ش:پنجم آبان 1291 خورشیدی (27 اكتبر 1912) صمصام السلطنه رئیس الوزراء وقت دستور داد روزنامه هایی را كه از او انتقاد كرده بودند و یا نوشته بودند كه به جای كم سواد های نالایق از تحصیلكرده های فرنگ رفته برای احراز مقامات بالا استفاده شود توقیف و مدیرانشان بازداشت شوند. به این ترتیب بیشتر روزنامه های تهران توقیف شدند.

دانستنی است كه رئیس الوزراء بعدی نیز این روش را كه مورد حمایت دولت تزاری روسیه هم بود دنبال كرد و حساسیت نسبت به جراید و محدودیت نشر روزنامه در ایران از همان زمان وارد سیاست داخلی وطن ما شده و عملا یكی از ردیف های فهرست آن قرار گرفته و به باور برخی از اصحاب نظر مانع اصلی تكامل و پیشرفت ژورنالیسم ایران بوده است و تا این مسئله حل نشود، نمی توان انتظار حل مسائل دیگر را داشت.

 

صمصام السلطنه


1304ش:در پی مخالفت دولت وقت (به نخست وزیری ژنرال رضاخان پهلوی) با بازگشت سلطان احمد شاه قاجار از اروپا به وطن، از پنجم آبان سال 1304 (27 اكتبر 1925) تظاهرات ضد قاجاریه - طبق یک برنامه از قبل تنظیم شده - نخست در تهران (میدان توپخانه) و سپس شهرهای دیگر بر پا شد و تظاهركنندگان خلع قاجاریه را از سلطنت درخواست داشتند. این تظاهرات تا نهم آبان كه طرح نمایندگان مبنی بر خلع قاجاریه به تصویب مجلس رسید ادامه داشت.

 

1553ش:27 اکتبر سال 1553 سروتوس Michael Servetus پزشک اسپانیایی در ژنو در یک محکمه مذهبی به گناه کفر و الحاد به اعدام محکوم شد و او را آتش زدند. وی هنگام مرگ 42 ساله بود.

گناه سروتوس علاوه بر انتشار کتابی درباره گردش خون و علل بروز بیماری ها، نوشتن مکتوبی بود درباره پایه و تعریف گناه. وی در این مکتوب اشاره کرده بود که تعریف و برداشت کلیسای کاتولیک از گناه را در انجیل ندیده است. این نوشته خشم رهبران کلیسای کاتولیک را برانگیخت و او را متهم به کفر و الحاد کردند و در وین به زندان افکندند که از زندان فرار کرد و در سر راه خود به اسپانیا وارد ژنو شد که در آنجا به چنگ پروتستانها افتاد و آنان وی را «یونیتارین» خواندند و اتهامات سابق را هم بر آن اضافه کردند و به اعدام محکوم ساختند. صدای اعدام سروتوس در اروپا پیچید که سرانجام به تحمل عقاید و ابراز نظر منجر شد.

 

Servetus

 

2003م:26 اکتبر 2003 اعلام شد که بانو "دریا اربس Derya Arbas " بازیگر فیلم و نویسنده داستان در آپارتمان خود در لس آنجلس بر اثر حمله قلبی در گذشته است. وی 35 ساله بود.

زرین مادر "دریا " ملکه زیبایی پیشین ترکیه و پدرش "برتی" یک بازیگر سرخپوست آمریکایی فیلمهای سینمایی است که از هم جدا شده بودند. "دریا" که در کالیفرنیا به دنیا آمده بود نیمی از سال را در استانبول و نیم دیگر را در لس آنجلس می گذرانید. وی پس از ایفای نقش در هفت فیلم سینمایی به کار نوشتن داستان پرداخته بود که هفت کتاب از او انتشار یافته است. با وجود این، "دریا" ارتباط خود را با هنر تصویر قطع نکرده بود. مراسم تدفین او طبق آداب بومیان آمریکا (سرخپوستان) برگزار شده بود.

 

دریا اربس

 

2004م: 26اكتبر 2004 مبارزات انتخاباتی آمریكا وسیعا تحت تاثیر خبر به سرقت رفتن 380 تن مواد منفجره از یك انبار نظامی ارتش سابق عراق در منطقه یوسفیه (45 كیلومتری جنوب بغداد) و در سه روز اول پس از سقوط حكومت صدام حسین قرار گرفته بود. مسئله مطرح این بود كه چرا این خبر پس از 18 ماه فاش شده بود و آن هم توسط دو رسانه آمریكایی: شبكه سی. بی. اس. و روزنامه نیویورك تایمز، و چرا دولت قبلا مردم را در جریان این سرقت قرار نداده بود.

بازرسان سازمان ملل گفته بودند كه از وجود این مواد كه از نوع بسیار خطرناك و نیرومند «اج ام ایكس» ، «آر دی ایكس» و «پی ای تی ان» بودند آگاهی داشتند و موضوع را به دولت آمریكا هم خبر داده بودند. این بازرسان افزوده بودند: پیش از حمله آمریكا به عراق، انبار را قفل زده بودند و تا یك روز پیش از حمله كه در عراق بودند، قفل انبار دست نخورده بود.

"جان كری" نامزد وقت از حزب دمكرات برای احراز مقام ریاست جمهوری آمریكا در انتخابات عمومی دوم نوامبر سال 2004 در نطقهای 26 اكتبر 2004 خود، سرقت این مواد را كه در جریان غارت موسسات دولتی در چند روز اول فروپاشی دولت عراق صورت گرفته بود یك ضعف دولت جورج دبلیو بوش وانمود كرده و گفته بود كه اگر دولت بوش نگران جان آمریكاییان بود دست كم موضوع سرقت را اعلام می داشت تا همه بدانند و مراقب جان خود باشند. همین مواد هستند كه به دست تروریستها می افتند. چرا دولت به اخطار بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل توجه نكرد و هنگام پیشروی به سوی بغداد، نخست این انبار را در كنترل نگرفت.

جان کری سپس گفته بود: آیا این است معنای فرمانده كل نیروهای مسلح بودن؟. آیا می توانید حدس بزنید كه از این مواد چقدر بمب می توان ساخت كه در خودروهای انتحاری جاسازی شوند؟. همین بمب های اتومبیلی باعث مرگ و جرح سربازان ما می شوند.

همزمان جان ادواردز نامزد معاونت جان كری نیز در نطقی گفته بود: این بی توجهی، دفاع ندارد. چرا بزرگترین انبار اسلحه عراق بدون مراقبت رها شده بود؟.

در همین راستا، بانو آلبرایت وزیر امورخارجه كابینه كلینتون نیز گفته بود: ما نمی دانیم كه تا چه وقت باید بهای سهل انگاری های این دولت (دولت جورج دبلیو بوش) را بپردازیم.

در این میان، سخنگویان دولت بوش با این گفته خود كه تا ده روز پیش، از ناپدید شدن مواد منفجره عراق خبر نداشتند كار را خرابتر كردند و و سیله حمله تازه به جناح رقیب دادند.

 

مکین و اوباما و 300 میلیون دلار تبلیغ در 5 ماه


2008م:مسابقه دو نامزد برای انتخابات چهارم نوامبر سال 2008 ایالات متحده آمریكا نه تنها به بیراهه افتادن دمكراسی از اصول خود، بلكه ضعف ژورنالیسم تلویزیونی را بیش از گذشته عیان و آشگار ساخته بود.

در این مسابقه، تنها اعلان های دو نامزد به چشم می خورد: سناتور جان مكین و سناتور باراك اوباما؛ زیرا دیگر نامزدها با آنكه بانی خدمات برجسته ای هم در طول عمر خود بوده اند، چون پول نداشتند و اصحاب منافع كمك نكرده بودند، اعلان تبلیغ نداده و درنتیجه بسیاری از رای دهندگان نمی دانستند که جز آن دو سناتور، سمت ریاست جمهوری آمریكا نامزدهای دیگری هم دارد. اعلان های این دو سناتور عمدتا برضد یكدیگر بود (نه، برای معرفی خود و ارائه برنامه هایشان به جامعه)، به عبارت دیگر هركدام در اعلان خود دیگری را نفی می کرد (تبلیغ منفی).

طبق گزارش هجدهم اكتبر 2008 نیویورك تایمز، از آغاز ماه مه 2008 تا 13 اكتبر این سال (ظرف پنج ماه و 13 روز) دو نامزد اصلی، جمعا 300 میلیون دلار هزینه اعلان تبلیغ برای خود و نفی دیگری در شبكه های تلویزیونی كرده بودند كه آن روزنامه عنوانش را «جنگ با سلاح آگهی» قرارداده بود. حال آنكه، طبق اصول دمكراسی، فردی كه بخواهد رئیس یك كشور شود باید آنچنان در جامعه خود شناخته شده باشد كه نیازی به این همه اعلان نباشد. تازه، برخی از شبكه های تلویزیونی آمریكا در اخبار و مصاحبه ها، تنها یكی از دو نامزد را بزرگ می کردند (باراک اوباما را) و چنان مستقیما جانب اورا می گرفتند كه هركودك دبستانی می توانست حس كند كه این كار، «ژورنالیسم اصیل» نیست. ژورنالیسم اصیل یعنی خبر، تحلیل، تفسیر با واژه ها و گرامر ویژه و اشاره غیر مستقیم، نه جانبدارانه.

جانبداری سه برنامه «خبر و نظر» شبكه كابلی «MSNBC» متعلق به كمپانی های جنرال الكتریك و مایكروسافت از یكی از دو سناتور (اوباما که بالاخره پیروز شد) بقدری عیان و مستقیم بود كه مایه تاسف علاقه مندان به ژورنالیسم شده بود كه آن همه چشم امید به آن داشتند كه كمك به ساختن جامعه بهتری كند و ستون نگهدارنده دمكراسی باشد. این سه برنامه روزانه تلویزیونی پی در پی كه از ساعت هفت تا ده شب پخش می شوند «هاردبال»، «كاونت داون» و «ریچل مدو» عنوان دارند. مروری بر بیوگرافی سه مجری آنها نشان می دهد كه هیچكدامشان در دانشگاه، «روزنامه نگاری» نخوانده است. یكی از این سه، قبلا در كنگره آمریكا دستیار یكی ـ دو نماینده بود و حزب عوض كرد، دیگری مسابقه ورزشی پخش می كرد و سومین آنان گوینده رادیو بود. كار تبلیغ این سه تن برای یك نامزد، به نام خبر و تحلیل و كسب نظر به قدری علنی و صریح بود كه یك كاریكاتوریست آمریكایی كاریكاتور زیر را كه در آن تنها به مجری برنامه یكساعته «كاونت داون» اشاره دارد ترسیم كرده كه روزنامه ها به چاپ رسانیده بودند. عكسهای این سه مجری و آرم شبكه تلویزیونی مربوط بر كاریكاتور اضافه شده است. این سه مجری از بالای عكس به پایین آن عبارتند از: كریس ماتیوسChris. Mathews (مجری هاردبالHardball)، كیت اوبرمن Keith Obermann (مجری «كاونت داونCountdown») و ریچل مدوRachael Maddow (مجری «ریچل مدو»).

 

1975م:رکس ستوتRex Stout داستان نگار آمریکایی 27 اکتبر سال 1975 در 89 سالگی در گذشت. رکس نویسندگی را پیشه تمام وقت خود قرار داده بود و در طول عمر 70 داستان نوشت که عمدتا زمینه جنایی - پلیسی دارند. وی که در ایندیانای آمریکا به دنیا آمده بود گفته بود که در قالب داستان جنایی ، بهتر می توانست مشکلات اجتماعی - اقتصادی و حتی سیاسی را بیان دارد و راه حل ارائه کند. یکی از داستانهای او قصه ناپدید شدن ( تخیلی ) رئیس جمهوری است که ضمن آن مسائل سیاسی را مطرح ساخته است.

 

رکس ستوت

 

جیمز ام کین James M. Cain داستان نگار مولف داستان معروف « پستچی دو بار زنگ می زند » 27 اکتبر 1977 در 85 سالگی در گذشت.


1449م:بیست و هفتم اكتبر سال 1449 میلادی الغ بیگ پسر شاهرخ و نوه امیر تیمور (گوركان) كه در 1393 میلادی در سلطانیه زنجان به دنیا آمده و رصدخانه معروف سمرقند را ساخته كه در آن، محل 992 ستاره شناسایی شده بود در همین شهر درگذشت.

وی كه از ریاضیدانان برجسته قرون وسطا و دانشمندان علم هیات (فضا شناسی) بشمار می رود در سمرقند كه در عین حال خود او فرماندارش بود یك دانشكده علوم ریاضی تاسیس كرده بود و شصت دانشمند علوم ریاضی از جمله «جمشید كاشانی» را برای تدریس در آن و كار در رصدخانه به سمرقند دعوت كرده بود. همین گروه و بویژه جمشید کاشانی فرمولهای سینوس و تانژانت را در ریاضی نوشتند.

رصد خانه سمرقند برای مشاهده ستارگان، لوله تنوره مانندی به ارتفاع 35 متر و قطر پنج متر داشت.

الغ بیگ كه پایتخت پدرش شهر هرات خراسان بود تنها یك پنجم از اوقات خود را صرف امور دولتی می كرد و بقیه را در تحقیقات علمی می گذرانید. وی پسر چهارم شاهرخ میرزا بود. مروری بر تاریخ آن دوران نشان می دهد كه توجه به علم، ادب و هنر در خاندان تیموریان امری عمومی بوده است.

 

الغ بیگ


1912م: 27اكتبر سال 1912، نیروهای عثمانی در هر سه جبهه ــ صربستان، بلغارستان و یونان ـ دست به عقب نشینی زدند. این جنگ كه به جنگ اول بالكان معروف شده است سه ماه بیشتر طول نكشید، و در ماه دسامبر همین سال با عقد یك پیمان ترك مخاصمه پایان گرفت و نقشه منطقه تغییر یافت.

اتحادیه بالكان مركب از صربستان، مونته نگرو، بلغارستان و یونان كه قبلا همگی از مستملكات عثمانی بودند ازسلطان عثمانی خواسته بودند كه به سلطه خود بر مقدونیه پایان دهد كه دولت عثمانی این درخواست را رد كرده بود و با این عمل، جنگ اول بالكان كه در آن روسیه از اتحادیه بالكان حمایت می كرد در اكتبر 1912 آغاز شده بود.

علت شكست ارتش عثمانی، گستردگی جبهه بود كه فرماندهی عثمانی مجبور به تقسیم نیروهای خود و اعزام هر دسته به یك جبهه شده بود. دو رویداد دیگر باعث تضعیف روحیه سربازان عثمانی شد یكی اعدام افسرانی كه عقب نشینی می كردند به دستور «ناظم پاشا» وزیر ارتش عثمانی، و دیگری اعلام استقلال آلبانی در اثنای این جنگ بود. عثمانی ها به دلیل مسلمان بودن آلبانیایی ها انتظار جدا شدن آلبانی را مخصوصا در آن زمان نداشتند.

در پایان این جنگ كه به شكست عثمانی انجامید و متصرفات آن در اروپا به كمترین مقدار رسید، افسران جوان ارتش عثمانی (تركیه امروز) بر ضد سلطان وقت دست به كودتا زدند و وی و وزیرانش را متهم به بی عرضگی، خود محوری، سوء نیت و فساد كردند و بركنار ساختند و ....


1505م:27 اكتبر سال 1505 ایوان سوم، مردی كه باطرد مغولها، كشور روسیه را ایجاد كرد درگذشت. وی حكمران مسكو بود كه با شكست دادن مغولها و تصرف مناطق دیگر، روسیه را تاسیس كرد و جانشین او - ایوان چهارم - خود را «تزار» روسیه خواند و دو قرن بعد، پتر اول روسیه را یك امپراتوری و خودرا تزار همه آن نامید. روسیه بمانند سایر مناطقی که در مسیر مهاجرت اقوام مهاجم شرق خود قرار داشته اند اختلاط نژاد یافته و گرفتار مشکلات ناشی از آن بوده است. این مشکلات به حدی ریشه گرفته اند که سوسیالیسم و آموزشهای ویژه آن - گرچه سطجی - نتوانست تغییری در آن دشواریها ایجاد کند و فرهنگ و روانشناسی همان را هماهنگ سازد. این شکست ثابت کرد که تنها با شعار نمی توان نسلی متفاوت از گذشته ب به بار آورد.

چندی پس از انقلاب اکتبر 1917، دولت حزب کمونیست امپراتوری روسیه را بر پایه ملیتهایش به صورت اتحادیه ای از كشورها در آورد كه ده سال مانده به پایان قرن 20 این اتحادیه منحل و سران هر كدام از اعضای آن اعلام استقلال کردند.

بسیاری از روسها این انحلال را كه بدون رفراندم و استعلام نظر مردم انجام شده است قانونی نمی دانند و بر همین پایه دومای روسیه با تصویب طرحی این فروپاشی را غیر قانونی خواند ولی یلتسین رئیس جمهوری وقت که خود از منحل کنندگان اتحاد شوروی بود مصوبه "دوما" را امضا نکرد و موجود است.

 

ایوان چهارم


1787م:ا27كتبرسال 1787 احزاب آمریكا که هنوز نوپا بودند تصمیم گرفتند که به جای تحمل هزینه سنگین چاپ روزنامه ارگان درصورت لزوم صفحه ای از نشریات عمومی را برای انتشار اخبار، نظرات و آگهی های حزب كرایه كنند. نخستین حزبی كه این فكر را عملی ساخت حزب فدرالیست بود كه همان روز یك صفحه از یك نشریه منتشره در نیویورك را برای این منظور اجاره كرد. هنوز هم احزاب عمده آمریكا روزنامه ارگان ندارند و تقریبا به همان ترتیب عمل می كنند و اعلامیه های خودرا جهت انتشار به رسانه های عمومی می دهند.

 

1944م: 27اكتبر سال 1944، در آخرین روز نبرد دریایی خلیج «لی تی» در فیلیپین، یک خلبان ژاپنی دیگر هواپیمای پر از مواد منفجره خود را بر یک ناوآمریكایی کوبید و آن را غرق کرد. این دومین حمله هوایی انتحاری بشمار می رود.

این عمل كه تا پایان جنگ جهانی دوم ادامه یافت به «كامیكاز» به معنای باد آسمانی، بادی كه خدا آن را مامور كرده باشد شهرت یافته است. هفت قرن پیش از آن چنین بادی كشتی های حامل مغولها را كه قصد تصرف ژاپن داشتند غرق كرده بود و به این وسیله ژاپن از هجوم مغولها در امان ماند. ژاپنی حمله انتحاری خلبانان خودرا به نام همان باد «كامیكاز» گذاردند.

 

خلبان انتحاری (كامیكازی) ژاپنی


1969م:رالف نیدر (نادر)، آمریكایی لبنانی تبار 27 اکتبر 1969 برای مبارزه با اجحاف فروشندگان و نامرغوب بودن كالا، سازمان حمایت از مصرف كنندگان (آمریكایی) را تاسیس كرد و نام آن را كه دارای نشریه ارگان است و كالای نامرغوب و گرانفروشان را افشاء می كند «نیدر ریدرز» گذارد. خریدارن آمریکایی سالهاست كه عادت کرده اند پیش از خرید وسایلی از قبیل خودرو، تلویزیون و ... نخست، عیب و حسن مارک و مدلی را که می خواهند خریداری کنند در نشریه حمایت از مصرف کنندگان بخوانند و با چشم باز اقدام به خرید کنند.

به دلیل پیروزمندانه بودن اقدام «رالف نیدر» که سه بار هم خود را در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نامزد کرده است، در بسیاری از کشورها به اقتباس از او «انجمن حمایت از مصرف کننده» تاسیس شده است ازجمله در دوران نظام سابق در ایران. علت پیروز نشدن رالف نیدر در انتخابات، مخالفت اصحاب منافع نسبت به او بوده که مانع شده اند پولی به حسابش ریخته شود كه صرف دادن اعلان و تبلیغ انتخاباتی كند.

نشست جهانی این انجمن ها در سال 1977 (1356 هجری خورشیدی) از شبکه تلویزیون دولتی ایران به سبب پخش تبلیغ کالای تجاری (آگهی، به همان صورتی که صاحب کالا می دهد و می خواهد که دست نخورده پخش شود) انتقاد کرد. در آن زمان جز در آمریکای شمالی، تلویزیونهای سایر کشورها دولتی بودند و تبلیغ کالای تجاری نداشتند. به باور بسیاری از حقوقدانان، اگر تبلیغ کالا فریب انگیز باشد و از این رهگذر به فرد و یا افراد زیان وارد آورد دستگاه وسیله تبلیغ (فرضا؛ شبکه تلویزیونی) شریک جرم می تواند باشد. یکشنبه شب (25 اکتبر 2009)، شبکه «ای بی سی» آمریکا در اخبار شبانگاهی خود اعتراف کرد که تبلیغ شبکه های تلویزیونی این کشور برای «سیریال» ها (غذای آماده برای ناشتایی از قبیل کورن فلکس) به دور از واقعیت بوده و به نوجوانان مصرف کننده صدمه زده است.

 

رالف نادر


2003م:نگاهی دقیق به اظهار نظر هایی كه تاكنون درباره بازداشت و محکومیت «خودوركوفسكی» میلیاردر روس شده است و چگونگی انتشار گزارش های مربوط به این امر حقایق اوضاع روسیه در سالهای دهه آخر قرن بیستم - پس از فروپاشی شوروی - را به دست می دهد.

این فرد كه به دلایلی و كمك وسائلی، ظرف مدتی كمتر از ده سال در روسیه سوسیالیستی سابق از«صفر» به میلیاردها دلار ثروت و از جمله اداره بزرگترین شركت نفت روسیه ـ یوكوس اویل ـ و كمپانی های تولیدی دیگر دست یافته بود 26 اكتبر 2003 هنگامی كه می خواست با هواپیمای شخصی از یك فرودگاه در سیبری پرواز كند دستگیر شد و به اتهام جعل، اختلاس، كلاهبرداری و حسابسازی به منظور ندادن مالیات به مسكو انتقال یافت و در یك زندان عمومی بازداشت شد.

تا اینجا، جهانیان با «خود تفسیری» خبرها پی برده بودند كه حراج ابزارهای تولید در روسیه از شركتهای نفتی! شروع شده بود ـ در روسیه ای كه "فرد" در طول هفتاد و چند سال اجازه نداشت دارای حتی یك متر زمین شود. بنابراین وقتی که در خارج روسیه عنوان "میلیاردر روس" به گوش برسد همگان متعجب می شوند كه چگونه ظرف مدتی کوتاه چندین نفر از میان آن همه نفوس دارای این همه ثروت شده اند. چه بازی هایی درکار بوده است و چگونه و چرا؟!.

در میان اظهار نظرهای اکتبر 2003، نظر«الكساندر ورشبو» سفیر آمریكا در مسكو و نیز یك مدرس آمریکایی علم اقتصاد را برای درج در این مطلب انتخاب می كنیم كه اسوسییتدپرس آنها را برای رسانه های مشترك خود گزارش كرده بود.

ورشبو گفته بود: بازداشت خودوركوفسكی آمریكا را مشوش ساخته زیرا که میان كمپانی های خارجی و سرمایه گذاری در روسیه تردیدهایی به وجود آورده است. بازداشت رئیس بزرگترین شركت نفت روسیه تلاشهای مربوط به نوسازی و پیشرفت اقتصاد روسیه را به مخاطره می افكند! و این سئوال را به میان می آورد كه كه قانون (دستور بازداشت) در روسیه گزینشی به اجرا در می آید و ... ( اگر این اظهار نظر در كشور دیگری صورت گرفته بود حمل بر مداخله در امور داخلی می شد).

«یوگنی یاسین» كه در یك دانشگاه دولتی آمریكا اقتصاد تدریس می كند بازداشت خودور كوفسكی را موجب فرار سرمایه از روسیه دانسته و گفته بود كه این بازداشت وضعیتی را مشابه نیمه دهه 1990 كه میلیاردها دلار از روسیه خارج شد پیش خواهد آورد! و ....

وی روشن نساخته بود كه چگونه از كشوری كه قبلا محدودیت ارزی برای اتباع داشت دفعتا میلیاردها دلار خارج شده است و این پول كجا بوده چگونه به دست آمده و كجا رفته است!.

رسانه های جهان غرب بازداشت خودور كوفسكی را به گونه ای بازتاب داده بودند كه با به زندان افتادن این فرد جهان به لرزه در آمده و زیر و زبر خواهد شد. یك نمونه از این گزارشها كه رسانه ها از اسوسییتدپرس نقل كرده بودند به این صورت ابود: ... خودوركوفسكی را در یك سلول معمولی با چند زندانی دیگر در یك بازداشتگاه شلوغ كه بیش از ظرفیت خود زندانی دارد بازداشت كرده اند (متهم به جرم عمومی را در كشورهای دیگر هم ازجمله آمریكا به هتل نمی برند). گزارش چنین ادامه می یابد: بسیاری هستند كه هدف از بازداشت او را «سیاسی» می دانند زیرا «الیگارش» های نوخاسته روسیه حسد و خشم توده روس را برانگیخته و چون سال انتخابات است، پوتین اشاره به بازداشت خودوركوفسكی کرده تا نظر توده مردم را جلب و به او و نامزدهایش رای بدهند و ....

 

خودورکوفسکی

 

2003م:آمار تهیه شده در كشورهای صنعتی (اصطلاحا پیشرفته) از جمله آمریكا از وضعیت ازدواج، كه 27 اکتبر 2003 انتشاریافت نشان می داد كه نزدیك به یك پنجم زنان به خاطر این كه دارای فرزند نشوند ازدواج خود را به بعد از 45 سالگی موكول كرده بودند زیرا که نمی خواستند مسئولیت داشته و در زحمت باشند. طبق این آمار که بررسی آماری سال 2008 (پنج سال بعد) ادامه روند وضعیت را نشان داد، ازدواجهای خودمانی (کامان لا - غیر ثبتی) در آن ممالک(کشورهای صنعتی) رو به افزایش بود. طبق بررسی سال 2003 این نوع ازدواجها ظرف سه سال پیش از اکتبر آن سال بیست و یک در صد افزایش یافته بود كه میزان این افزایش در آمریكا نزدیك به 40 درصد بود. این افزایش سریع نشان می دهد كه قانونی شدن ازدواج غیر دائمی در پاره ای از ایالت های آمریکا و تسهیل تشریفات طلاق كارساز نبوده و گرایش به ازدواجهای اصطلاحا «كامان لا» كه الزامات قانونی و مسئولیت های زن و شوهری و مشكلات قضایی طلاق را ندارد رو به افزایش است.


2004م:25 اكتبر 2004 رسانه های آمریكا خبر از اختراع تازه ای داده بودند كه عبارتست از یك جا كلیدی كه با آن می توان از راه دور، بیش از هزار نوع گیرنده تلویزیون را خاموش و یا روشن كرد. منظور از راه دور، طول و عرض یك اطاق نیست. این دستگاه كوچك كه نوشته بودند ظرف چند روز هزاران قطعه فروش داشته می تواند از داخل یك خانه تلویزیون خانه همسایه را خاموش و یا روشن كند و طوری ساخته شده است كه امواج آن می تواند در هر نوع گیرنده تلویزیونی موثر باشد. سازنده این دستگاه یك مهندس سانفرانسیسكویی به نام «میچ آلتمن» است. او گفته است: روزی به فكر ساختن این دستگاه افتادم كه با دوستانم برای انجام مذاكره به یك كافه قنادی رفته بودیم. در آنجا، تلویزیون کافه روشن بود و حواس رفقا به جای مذاكره متوجه برنامه تلویزیون شده بود و در نتیجه از مذاكرات چیزی حاصل نشد. او گفته است كه هر دستگاه، تنها 15 دلار به فروش می رسد.

به گزارش رسانه ها، نگرانی از این است كه هركس با داشتن چنین جا كلیدی، در خیابان به راه افتد و تلویزیونهای مردم را خاموش و روشن كند و یا در نیمه شب تلویزیون همسایه را ناخواسته روشن و او را از خواب بیدار كند، مگر این كه پیش از رفتن به اطاق خواب، تلویزیون خود را از برق كشیده باشد.

آلتمن گفته است كه به تكمیل اختراع خود ادامه خواهد داد تا بتوان با آن از راه دور كانال عوض كرد و صدای تلویزیون را كم و زیاد كرد.


2004م:روزنامه انگلیسی گاردین 26 اكتبر 2004 به خاطر انتشار مقاله ای به قلم چارلی بروكر، از جورج بوش رئیس جمهوری وقت آمریكا كه این پوزش خواست. بروكر در مقاله خود نوشته بود: جان بوث (قاتل آبراهام لینكلن)، لی هاروی اسوالد (قاتل جان اف. كندی) و جان هینكلی (ضارب ریگان)، ما اینك به شما نیاز داریم.

در واشنگتن، برداشت از این مقاله این چنین بود كه بروكر «جورج بوش» را سزاوار ترور شدن دانسته است. گاردین ضمن عذر خواهی نوشته بود كه هدف «بروكر» تنها گفتن یك جوك بود و مطلب او جدی نبوده است.

این روزنامه در همان روز، مصاحبه خود با كارتر رئیس جمهوری اسبق آمریكا را كه سراسر انتقاد از بوش بود چاپ كرده بود.

جیمی كارتر به گاردین گفته بود كه جورج بوش از رویداد 11 سپتامبر سال 2001 استفاده بی حد كرده و خود را به صورت قهرمان مبارزه با تروریسم درآورده، حال آن كه عمل او در اشغال نظامی عراق قابل توجیه نیست و قدمی جدی هم در حل مسائل دیگر به ویژه گسترش سلاحهای هسته ای برنداشته است.


2008م:هفتمین ملاقات بزرگان 45 كشور اروپا و آسیا كه 24 و 25 اكتبر 2008 در پكن برگزار شده بود نشان داد كه بحران مالی تازه، قدرت اقتصادی را از غرب به شرق منتقل كرده است و «دیوید میلیبند» وزیر امورخارجه یهودی و لهستانی تبار انگلستان رسما به این تحول اعتراف كرد. در نشست پكن، ده رئیس كشور، 26 رئیس دولت و 19 مقام ارشد در سطح معاون رئیس دولت و وزیر امور خارجه شركت كرده بودند و چون برنامه اصلی نشست، بحث درباره بحران مالی تازه بود 1800 روزنامه نگار برای پوشش آن به چین سفر كرده بودند. شركت كنندگان در نشست راه حل مسئله «بحران اعتبارات مالی» را نوسازی مكانیسم معاملات پول اعلام و تاكید كردند كه ضوابط حاكم بر عملیات پول باید برپایه تجربه های به دست آمده دوباره نویسی شود و معاملات بورس ها به ویژه وال استریت از صورت قمار و شرط بندی و ... خارج شود و شكل معاملات از صورتی كه بود (همانند شرط بندی روی اسبهای مسابقه) بیرون آید و رنگ واقعی ـ رنگی كه تا پیش از جنگ جهانی اول داشت به خود گیرد. مرور زمان نشان داده است که تا 27 اکتبر 2009 هیچیک از این راه حلها عملی نشده است.

شركت كنندگان آسیایی نشست گفتند كه آسیا ضامن بحران مالی غرب نیست. نبود ضابطه و عدم موازنه و بی اعتنایی به اصول علم اقتصاد و آزمندی در غرب (بویژه در آمریكا) عامل این بحران بوده است.

این فوروم اروپایی ـ آسیایی در سال 1996 تاسیس شد. اندیشه ایجاد چنین ملاقاتهای منظمی درجریان كنفرانس سران كشورهای آسیای جنوب شرقی در تایلند به میان آمده بود. در این فوروم؛ كشورهای عضو اتحادیه اروپا، كشورهای آسیای جنوب شرقی و خاور دور به علاوه هند و پاكستان عضویت دارند. هدف از ایجاد این فوروم بحث درباره اقتصاد، امنیت، فرهنگ و آموزش و پرورش است. هدف اروپائیان از پیوستن به این فوروم، در اصل یافتن یاری برای خود در شرق و رقابت با آمریكا بود.

در حاشیه نشست پكن، ملاقات های دوجانبه متعدد صورت گرفت كه مهمترین آن، مذاكرات سران دو دولت چین و هند بود كه موافقت كردند باقیمانده اختلاف نظرهای مرزی خودرا با ایجاد یك كمیسیون مشترك برطرف سازند و حجم مبادلاتشان را تا سال 2010 به 60 میلیارد دلار برسانند و به همكاری همه جانبه فی مابین گسترش بخشند.

 

سران چین و ویتنام درحاشیه نشست

 

2008م:چند حكم قضایی صادره در اكتبر 2008 توجه حقوقدانان را به خود جلب کرده و گفته اند که این احکام تاریخساز بوده و سرآغازی تازه در رسیدگی های قضایی خواهند بود زیرا كه قضات صادرکننده حكم، با ارائه دلایلی محدودیت محلی بودن و مرورزمان را دورزده اند. ژرمن لوكیانوف German Lukyanov حقوقدان روس در این زمینه گفته بود كه تمدن بشر در عصر پیشرفت تكنولوژی صدور چنین احكامی را ایجاب می کرد. امیلیو سیلواEmilio silva انساندوست اسپانیایی حكم صادره در مادرید را تاریخی و یك جهش و انقلاب قضایی و یك نوآوری بزرگ خوانده بود.

یک حكم از این دست توسط قاضی ارشد اسپانیایی «بالتاسار گارزونBaltasar Garzon» صادر شده و طبق آن رسیدگی قضایی در مورد ناپدیدشدگان دوران جنگ داخلی اسپانیا (سال 1936 تا 1939) و نیز زمان حکومت فرانسیسكو فرانكو (دیكتاتور اسپانیا - متوفی) باید ازسرگرفته شود (بازگشایی پرونده ها) و مسئولان این آدمربایی ها در صورت شناخته شدن و زنده بودن مجازات و در غیر این صورت، «آمر» جرم (دستگاه دولتی) مجبور به پرداخت غرامت شود. این قاضی، جرائم از این دست را جنایت علیه بشریت دانسته که مشمول مرور زمان نمی شوند و نیازی نیست که به دادگاه بین المللی احاله شوند. شمار ناپدیدشدگان سیاسی اسپانیا در دوران جنگ داخلی و زمان حكومت فرانكو (كه در سال 1975 پایان یافت) بیش از پنجاه هزار نفر برآورد شده است.

حكم دیگر را دادگاه عالی روسیه صادركرده و پذیرفته است كه نیكلای دوم و افراد خانواده اش (زن، پسر و چهار دختر) به اضافه چند نوكر، قربانی یك سركوبی سیاسی شده و جان خودرا از دست داده اند. اعضای این خانواده كه از 25 اكتبر 1917 (روز پیروزی انقلاب روسیه) تحت نظر بودند و به خانه ای در شهر یكاترینبورگYekaterinburg (منطقه اورالUral) منتقل شده بودند در هفدهم ژوئیه 1918 به تصمیم رئیس شعبه حزب كمونیست شهر یكاترینبورگ اعدام شده بودند.

 

Baltasar Garzon

 

1399: مداد در انگلستان ساخته شد. سالها به جای زغال سنگ، در آن سرب بكار برده می شد.

1920: مقر جامعه ملل به ژنو انتقال یافت.

1924: جمهوری سوسیالیستی ازبکستان درچارچوب اتحاد جماهیر شوروی تاسیس شد.

1924: کمپانی امریکایی «دوپونت» نخ مصنوعی اختراعی خود را «نایلون» نام گذاری کرد.

1949: دولت آلمان غربی حاضر نشد با دولت آلمان شرقی برای تامین وحدت آلمان وارد مذاکره شود!!.

1961: باردیگر در شهر برلن تانكهای روسیه دست به صف آرایی زدند و وضعیت تهاجمی به خود گرفتند و مردم نگران آغاز جنگ دیگری در اروپا شدند. مقامات شوروی دلیل این عمل خود را تمركز جاسوسان خارجی در برلن غربی اعلام كردند

1962: خروشچف به کندی پیشنهاد کرد اگر آمریکا پایگاههای خود در ترکیه را برچیند، آماده است از تکمیل سکوی های موشکی شوروی در کوبا دست بردارد و قطعات موشک را از آنجا خارج سازد.

1966: در لندن بیش از 50 هزار تن بر ضد ادامه جنگ در ویتنام تظاهرات کردند.

2004: كوبا با دلار وداع كرد و معاملات دلار در این كشور ممنوع شد و به جای آن یورو ، فرانك سویس و ... قرار گرفت. نگرانی آمریكا از این است كه كشورهای دیگر از این الگو پیروی كنند و قدرت و رفاه آن كشور كه عمدتا بر پایه بین المللی بودن دلار استوار است متزلزل شود.

1994: ویلیام کلینتون رئیس جمهوری وقت آمریکا از سوریه دیدن کرد. وی نخستین رئیس جمهوری آمریکا بود که از 1974 از سوریه دیدن می کرد.

2004: بالا رفتن بهای نفت خام تا هر بشكه 55 دلار، سود سرشار نصیب كمپانی های نفتی كرده و سود خالص شركت نفت انگلستان از این درآمد بادآورده در سه ماهه سوم سال 2004 چهارمیلیارد دلار بوده است.

1996: اعضای چند جمعیت اسلامی بر ضد بانو « بینظیر بوتو » نخست وزیر پاکستان در این کشور به نشانه اعتراض راهپیمایی کردند.

# 2004: در سال 2003 در ایالات متحده آمریكا 16 هزار و پانصد قتل جنایی روی داد كه نسبت به سال ماقبل افزایش نشان می داد.

# 2004: به اظهار سناتور جان كری نامزد حزب دمكرات برای احراز مقام ریاست جمهوری آمریكا در انتخابات نوامبر 2004 ؛ در طول حكومت جورج بوش تا آن روز، نرخ بیمه درمانی 64 درصد، شهریه دانشگاهها 35 درصد، بنزین 30 درصد و دارو 12 درصد افزایش، و درآمد متوسط آمریكاییان سالانه 1600 دلار كاهش یافته بود، 4 میلیون آمریكایی دیگر به زیر خط فقر رفته، بر شمار افراد فاقد بیمه درمانی 5 میلیون افزوده شده، یك میلیون و ششصد هزار شغل دیگر ازدست رفته بود و .... کری همچنین گفته بود که در خارج هم ما را قلدر ، و بی اعتنا به موازین بین المللی می خوانند و اعتبار جهانی مان از دست رفته است.

منبع:iranianshistoryonthisday.com


ویدیو مرتبط :
تقویم ۹۰ ( نود 25 آبان )

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ -1 آبان



1580م:حكمران گرجستان كه دو سال بود از پرداخت مالیات این سرزمین به خزانه ایران (در اصفهان) تعلل كرده بود پس این كه شنید، شاه وقت صفوی سپاهی از مركز روانه گرجستان كرده است در نامه ای كه به تاریخ 23 اكتبر 1580 میلادی به «میرزا سلمان» وزیر مربوط دولت صفوی نوشت آمادگی خود را برای تادیه مالیات معوقه اعلام داشت و از تاخیری كه حاصل شده بود پوزش خواست. این تاریخ پس از تطبیق تقویمها توسط مورخان روس به دست داده شده است.

 

1927م:23 اكتبر 1927 (اول آبان 1306 خورشیدی) عهدنامه رعایت بی طرفی و تامین متقابل كه میان تهران و مسكو امضاء شده بود مبادله شد. این عهدنامه هشتم مهرماه همین سال میان دوكشور تنظیم شده بود كه پارلمان ایران با تصویب یك ماده واحده در 27 مهرماه مبادله و اجرای آن را قانونی ساخته بود. تا كنون به لغو این عهدنامه كه دارای هشت فصل است اشاره نشده است. پس از فروپاشی شوروی، روسیه فدراتیو متعهد به رعایت قرادادهای آن دولت شده و در حقیقت برجای آن نشسته است. اتحاد شوروی برجای امپراتوری یکپارچه روسیه نشسته بود.


1943م:23 اكتبر 1943 (اول آبان سال 1322 خورشیدی) مجلس شورای ملی با استخدام 60 كارشناس امور مالیات، استخدام و دارایی از آمریكا برای وزارت دارایی موافقت كرد. استدلال شده بود كه این امور نه تنها نیاز به نوسازی دارد بلكه از شهریور 1320 به دلیل ضعف دولت و نا امن شدن كشور، كار جمع آوری مالیات مختل شده و دولت عمدتا كسری بودجه را از محل انتشار اسكناس جدید تامین می كند که از نظر علم اقتصاد، کار نادرستی است.


1952م23: اكتبرسال1952 (اول آبان 1331) در پی انتشار مقاله ای در روزنامه "باختر امروز" كه سناتورها (همان شخصیتهای کهنسال قدیمی) مجری سیاست های انگلستان در ایران هستند كه نوعی خیانت است، مجلس شورای ملی با تصویب یك طرح فوری، دوره سنا را به دو سال تقلیل داد.

سناتور ها برای اعتراض به این مصوبه به بهارستان رفتند، ولی آنان را به مجلس شورای ملی راه ندادند.

مجلسیان و احزاب برای جلوگیری از خودداری شاه از امضای مصوبه مجلس شورای ملی از مردم خواستند كه كمك كنند و مردم به خیابانها ریختند و شاه را تهدید كردند كه اگر مصوبه را امضاء نكند خواهان لغو سلطنت خواهند شد و شاه مصوبه را پنجم آبان (چهار روز بعد) امضاء كرد.

این قانون نیز همانند سایر قوانین مصوب در دوران حكومت دكتر مصدق ، بعدا لغو شد.

 

1954م: 23اكتبر 1954 (اول آبان سال 1333خورشیدی) چهار تن از 11 افسر گروه سوم نظامیان كمونیست ایران به اعدام و هفت تن دیگر به حبس ابد محكوم شدند. هیچكدام از آنان، نه ازعمل خود ابراز پشیمانی و نه از شاه درخواست بخشودگی كردند. آنان هم مانند افسران دسته اول و دوم پیروی از یك مكتب سیاسی و یك نظریه اقتصادی ــ اجتماعی را كه بستگی به متمایل فرد و احتمالا ریشه در نهاد او دارد، تا این حد عملی مجرمانه ندانسته و گفته بودند كه «اقدام» می تواند جرم تلقی شود، نه صرفا «اندیشه».

روز بعد (دوم آبان) هم چهارمین دسته افسران كمونیست در پی محاكمه ای نسبتا كوتاه محكوم شدند. مجازات چهار تن از اعضای این دسته اعدام و دو تن دیگر حبس دائم تعیین شده بود. هشتم آبان شش افسر و 17 آبان پنج افسر دیگر از محكومان گروههای دوم، سوم و چهارم تیرباران شدند كه سرهنگ جلالی، سرهنگ افشار بكشلو، سرهنگ جمشیدی و سرگرد وكیلی در میان آنان بودند. بیشتر افسران دستگیر شده در ساعات فراغت خود در سالهای 1331 و 1332در دبیرستان های دولتی كشور كه این دبیرستان ها به دلیل ضعف مالی دولت وقت (ناشی از محاصره اقتصادی) دچار كمبود دبیر شده بودند به رایگان تدریس كرده بودند.

اعدام این افسران سبب شد كه مردم خشمی را كه نسبت به حزب توده داشتند كه چرا با این توان نظامی، كودتای 28 مرداد را در هم نشكسته بود فراموش كردند و بیش از پیش ضد دولتی شدند. وجود فرمانداری نظامی و منع رفت و آمد شبانه و محدودیت اجتماعات و سانسور مطبوعات مانع هرگونه اقدام ملت بود و لذا خشم آنان را به عقده تبدیل كرد.

 

1966م:بیست و سوم اکتبر سال1966 (آبان 1345) نخستین فرستنده تلویزیون دولتی به نام شبكه ملی (عنوانی در برابر تلویزیون غیردولتی آن زمان كه از 1337 فعالیت می كرد) آغاز بكار كرد و با جذب ماهرترین روزنامه نگاران وقت از جمله «مصطفی قریب (عكس بالا)» موفق شد با پخش اخباری جامع و بدون خود سانسوری، بینندگان وقت را به خود جلب كند و همین امر كمك به تصویب قانون یكی شدن رادیو ـ تلویزیونهای ایران كرد كه اجرای آن در سال 1350 (1971) تكمیل و صدا وسیما با خبرگزاری مستقل خود به وجود آمد و در محل فعلی ــ جام جم ــ مستقر شد.

پس از ادغام رادیو با تلویزیون، تورج فرازمند سردبیر اسبق روزنامه اطلاعات و مفسر رادیو ایران مدیر اخبار رادیو و ایرج گرگین مدیر اخبار تلویزیون شد. غلامحسین صالحیار سردبیر پیشین روزنامه اطلاعات و خبرگزاری پارس و اولین سردبیر آیندگان نیز برای سازمان رادیو ــ تلویزیون ملی، یك خبر گزاری مستقل به وجود آورد كه به نام « واحد مركزی خبر » هنوز باقی است.

 

مصطفی قریب


1857م:هر استاد تاریخ معاصر ایران و هر نویسنده تاریخ عهد قاجاریه در بیانات و نوشته هایش از قرارداد چهارم مارس 1857 انگلستان با ایران كه در پاریس تنظیم و امضا و در بغداد مبادله شد به عنوان نمونه بارزی از تحمیلات عصر استعمار (به سبك قدیم) و منحوستر از عهدنامه تركمن چای نام برده و از ایرانیان خواسته است كه آن را به دقت بخوانند و از یاد نبرند كه «ضعف» بدبختی بزرگی برایشان خواهد بود.

سی ام مهرماه 1331 خورشیدی روزنامه های تهران به مناسبت قطع مناسبات ایران با انگلستان و بسته شدن ساختمان سفارت در خیابان فردوسی، برای دومین بار پس از 93 سال، به ماجرای نخستین قطع رابطه كه مربوط به لشكر كشی انگلستان به ایران و جدا كردن هرات و مناطق اطراف آن از پیكر ایران بود مشروحا اشاره كرده و متن قرارداد مورخ چهارم مارس 1857 دو كشور را به چاپ رسانده و از باب تهدید، یادآور شده بودند كه فصل هفتم این قرارداد كه منجر به جدایی هرات شد به دولت ایران این حق را داده است كه اگر از ناحیت افغانستان احساس خطر كند بتواند لشكر به افغانستان بكشد و منطقه خطر را متصرف و اصحاب خطر را تنبیه و مجازات كند.

تنها در فصل هفتم از این قرارداد 15 فصلی چنین امتیازی به ایران داده شده بود و این كوتاه آمدن هم به این سبب بود كه سربازان ایرانی سریعا مناطق شرقی افغانستان امروز را كه انگلیسی ها می خواستند برای جلوگیری از پیشروی روسها به سوی آسیای جنوبی در اختیار گیرند تخلیه كنند. انگلیسی ها كه به منظور فشار وارد آوردن بر ایران بوشهر ، چند جزیره و مناطق دیگری در جنوب وطن ما را تصرف كرده بودند نیروی زمینی كافی در هند نداشتند كه برای خلع ید از ایران به افغانستان بفرستند. به علاوه احتمال كمك نظامی روسیه هم به ایران می رفت. خواندن سایر فصول قرارداد دردآور است ازجمله اصل چهارم مبنی بر مجبور كردن ایران به عفو ایرانیانی كه در این جریانات از انگلیسی ها حمایت كرده بودند و ....


1973م:23 اكتبر سال1973 ( اول آبان 1352خورشیدی) در پی تحریم صدور نفت از جانب اعراب به كشورهای غرب، مدیران شركتهای نفتی غرب به تهران وارد شدند تا از شاه بخواهند تولید نفت ایران تا آن حد بالا رود كه كمبود شدید در بازارهای جهانی روی ندهد و بهای سوخت زیاد بالا نرود. آثار تحریم نفتی اعراب سالهای بر اقتصاد غرب دیده می شد. ایران از جمله كشورهایی بود كه به تحریم نفت نپیوسته بود و با این عمل، هم پول فراوانی به دست آورد و هم دشمنان بیشتری. برخی نوشته اند که همین پول بادآورده به تغییر نظام حکومتی ایران کمک کرد ، زیرا که پولدارها را پولدارتر کرده بود و ....

 

1357م:علی امینی دیپلمات، سیاستمدار، وزیر و نخست وزیر پیشین كه اخیرا در پاریس درگذشت و در جریان انقلاب باردیگر دست به فعالیت سیاسی زده بود در مصاحبه ای كه در لندن انتشار و سی ام مهر سال 1357 در روزنامه های تهران انعكاس یافت گفت كه تنها برحسب وظیفه ملی و میهنی ریشه های بیماری مزمن وطن را عیان می كند تا مورد توجه قرار گیرد و درمان شود.

وی سپس به تشریح این ریشه ها پرداخته و گفته بود: در ایران، ریشه بیماری باید كنده شود؛ نه عمل تسكین درد. در طول دهها سال گذشته به «ایران بیمار» فقط داروی مسكن داده شد و درد باقی ماند. درد ایران با آزادی زندانیان سیاسی، افزایش دریافتی كارمندان دولت و دادن پایه و گروه تازه به آنان، لغو سانسور مطبوعات و انحلال اداره نگارش (بازبینی كتابها پیش از انتشار)، آزادی زیارت عتبات و ... درمان نمی شود. یك ریشه بیماری ایران در سازمانهای قضایی ناسالم این كشور نهفته است و این دستگاه از آغاز كار ناسالم بوده و تا اصلاح نشود نمی توان انتظار برقراری عدالت و امنیت اجتماعی و تامین رضایت عمومی در وطن را داشت. از یك قانون خوب، اگر دستگاه سالمی نباشد كه ناقض، و فرد بی اعتنا به آن را كیفر دهد و سركوب كند كاری ساخته نخواهد بود و همانا سطوری خواهد بود در یك كتاب در قفسه ای دربسته. ریشه دیگر این بیماری نداشتن دلسوز اقتصادی است. برای مثال: پس از افزایش درآمد ایران از نفت كه از سال 1352 هجری (1973 میلادی) آغاز شد و جنگ اعراب و اسرائیل و تحریم نفتی اعراب باعث آن بود، به جای توجه به كشاورزی و صنایع مربوط به آن و خودكفا ساختن كشور از این بابت، آمدند به بذل و بخشش پرداختند و به ولخرجی دست زدند؛ فروش دلارهای نفتی را آزاد كردند، با هدف خودنمایی؛ به كشورهای دیگر وام دادند، بازپرداخت وام برخی كشورها را بخشیدند و به زندگی لوكس روی آوردند و شكاف میان فقیر و غنی را چنان عمیق و عیان ساختند كه طبقه محروم از درآمد نفت، به پا خاست و تا به نتیجه نرسد آرام هم نخواهد گرفت. وقتی كه به مسئولان گفتند چرا چنین می كنید، نفت كه یك محصول دائمی نیست پاسخ دادند كه كویت و عربستان هم چنین می كنند، ولی حساب نكردند كه جمعیت كویت یك پنجاهم ایران است. اگر مشكلی در صدور نفت ایران پیش آید، با این كشاورزی ناتوان نمی شود شكم مردم را سیر كرد. قطع واردات محصولات صنعتی را ده سال هم می شود تحمل كرد، ولی محصولات كشاورزی و خوراك مردم را به هیچوجه. به مسئولان گفتند كه درمعاملات سرمایه گذاری با خارجی بدانند كه اگر به منافع خارجی لطمه بخورد و تضمین ها عملی نشود بیم تحریم جهانی و بلوكه شدن همه سرمایه ایران وجود خواهد داشت كه توجه نكردند. ریشه سوم بیماری ایران "ساواك (دستگاه اطلاعاتی وقت)" است كه نتوانست مشكلات مردم را كشف و به موقع و بدون ملاحظات به گوش رئیس كشور، اعضای دولت و مجلس برساند و به آنان اخطار دهد تا برای رفعشان اقدام كنند. ساواك تنها برای جاسوسی بر ضد مردم و دادن گزارش راست و دروغ و افزودن بر حجم پرونده های محرمانه اشخاص كه جز مشكل سازی و دشمن تراشی دردی را درمان نمی كند به وجود نیامده است. وظیفه آن جمع آوری اطلاعات است، در درجه اول اطلاعات مربوط به مشكلات مردم، نارضایی ها، خواستها و ناخواستها و رساندن این اطلاعات به گوش مقامات مربوط است تا راه حل بیابند و پیش از این كه دیر شود مشكل را از میان بردارند. این سازمان (ساواك) با این كاركنان (که واجد شرایط لازم نیستند) و تشكیلات ناقص و نیز وابستگی اش به كابینه و نداشتن استقلال كامل در امور خود نمی تواند در جهت تشخیص بیماری و پیشنهاد تجویز دارو، موثر باشد. كار این سازمان در طول عمر خود شده است پرونده سازی و در نتیجه دردسرسازی برای مردم و دولت و ایجاد ناراضی و دشمن و دورساختن میهندوستان و دلسوزان وطن از خدمت. فساد اداری و انجام امور از راههای بوروكراتیك كه عمدتا از انتصابات غیر اصولی مدیران و روسای دوایر و توصیه بازیها ناشی می شود یك ریشه دیگر بیماری ایران است و ....

 

علی امینی


1086م:23 اكتبر سال 1086 «یوسف ابن تشفین» رهبر المرابطون (بربرهای مسلمانی كه مراكش، الجزایر، صحرای غربی تا مزر غنا را در تصرف و بر حكام اسلامی اندلوس نظارت فائقه داشتند) ، به اسپانیا لشكر كشید و آلفونسو ششم پادشاه كاستیل را شكست داد. وی سپس با دریافت فتوا از روحانیون ارشد آن زمان ازجمله امام محمد غزالی توسی امیران مسلمان مناطق اسپانیا (اندلوس) را هم كه راه اشرافیت در پیش گرفته و زندگی لوكس و تشریفات سلطنتی برای خود ساخته بودند سركوب و بركنار كرد و بار دیگر پرتغال را به متصرفات اسلامی بازگردانید و لقب امیر المسلمین گرفت. وی كه از طوارق بود شهر مراكش را در كشور مغرب و شهر الجزیره را در الجزایر بنا نهاد.

 

1931م:«دیانا دورس» بازیگر انگلیسی فیلمهای سینمایی 23 اكتبر 1931 به نام «دیانا فلاك» به دنیا آمد و چهارم مه 1984 از بیماری سرطان درگذشت. وی به اصرار مادرش وارد حرفه نمایش شده بود و زیبایی او كمك كرد كه در این حرفه شهرت یابد. خودمانی رفتار كردن او در فیلمها و به زبان عامیانه و گاهی به شوخی حرف زدنش سبب شد كه نتواند در هالیوود آمریكا باقی بماند و به انگلستان باز گشت.

تولید كنندگان فیلمهای سینمایی آمریكا در باره او گفته بودند كه دیانا كار بازی در فیلم را جدی نمی گیرد و چون در آرزوی جایزه هنری نیست حس رقابت و انگیزه پیشرفت ندارد. ولی كارگردانان انگلیسی خلاف این عقیده را داشتند.

دیانا پس از خودكشی سومین شوهرش دچار اندوهی طولانی شده بود و با این كه چند سال با داشتن سرطان به كار هنری ادامه داد نتوانست بیش از 53 سال زندگی كند.

 

دیانا دورس


1915م: 23اکتبر 1915 بیش از 25 تا 33 هزار زن آمریكایی كه درخواست به دست آوردن حق رای در انتخابات را داستند در خیابانهای نیویورك راهپیمایی كردند و شعار دادند. این، بزرگترین تظاهرات از این دست بشمار می آید. زنان آمریكا بالاخره پس از اصلاح قانون اساسی این كشور در 1920 تحت عنوان اصلاحیه 19 این حق را به دست آورده اند.

 

راهپیمایی سال 1915 زنان آمریكایی در نیویورك

 

2004م:21 اكتبر 2004 و در آستانه انتخابات دوره ای آمریك،ا ائتلاف آمریكائیان مسلمان اعلام كرد كه از «جان كری» نامزد احراز مقام ریاست جمهوری از حزب دمكرات حمایت می كند. این ائتلاف مدعی شده بود كه صاحب پنج تا هفت میلیون رای است. ائتلاف انجمن های آمریكائیان مسلمان كه گفته شده دارای نزدیك به ده میلیون عضو هستند در انتخابات سال 2000 از جورج بوش حمایت كرده بود. سران ائتلاف در مصاحبه مشترك 21 اكتبر خود گفته بودند كه از سیاست های جورج بوش كه در آن حقوق مدنی و آزادی های مسلمانان به طور كامل رعایت نمی شود و آمریكائیان مسلمان به چشم «تبعه كامل» در نظر نمی آیند خسته شده و رنجش پیدا كرده اند. ظاهرا اشاره آنان به بازداشت انبوه مسلمانان پس از رویدا 11 سپتامبر 2001 بود و نیز بازرسی بدنی هنگام مسافرت و بررسی دقیق و طولانی پیشینه هنگام درخواست كار و یا پروانه و ....

درهمین روز «پت رابرتسون» مدیر شبكه تلویزیونی مذهبی مسیحی اعلام كرد با این كه جورج بوش به توصیه او كه به عراق حمله نظامی نكند گوش نكرد، در انتخابات دوم نوامبر 2004 هم از او جانبداری و برای پیروزی اش تبلیغ می كند.

نتیجه انتخابات به سود جورج دبلیو بوش بود.

 

1817م:«پیر لاروس» دائرة المعارف نویس معروف فرانسه و مولف لاروس 23 اكتبر سال 1817 به دنیا آمد. وفات او در سوم ژانویه سال 1875 اتفاق افتاد.

 

لاروس


1958م:كمیته جوایز نوبل 23 اكتبر 1958 بوریس پاسترناك داستان نگار روس (عكس مقابل) را برنده جایزه ادبی آن سال اعلام كرد. داستان «دكتر ژیواگو» اثر پاسترناك را قبلا از شوروی خارج و در اروپا و آمریكا به زبان انگلیسی چاپ و با تامین هزینه ترجمه و انتشار آن از سوی دولتهای معین كه با شوروی رقابت داشتند در بسیاری از كشورها از جمله ایران توزیع كرده بودند.

با اعلام نام پاسترناك به عنوان برنده جایزه ادبی آن سال، صدای اعتراض از گوشه و كنار بلند شد كه اقدام كمیته داوران، «سیاسی» بوده، نه ادبی و تحت فشار برخی قدرت ها به این اقدام زده است زیرا كه همین یك اثر از پاسترناك در خارج از شوروی انتشار یافته و خود او هم درخواست بررسی تسلیم نكرده و حاضر به قبول جایزه هم نشده و داستان او جز انتقاد از یك روش معمول در شوروی از نظر ادبی به مراتب ضعیفتر از سایر آثاری است كه به كمیته داده شده بود.

این اعتراض ها راه را برای انتقاد در سالهای بعد هموار ساخت، به گونه ای كه در حال حاضر به جوائز ملی و جوائز بعضی بنیادهای دیگر از جمله پولیتزر اهمیت بیشتری داده می شود؛ تا نوبل و سایر کشورها بویژه ملل غیر متعهد زیر فشارند تا به صورت گروهی جوایزی همتراز نوبل بنیادنهند.

 

پاسترناک


92م:«بان كو» مورخ چینی كه با كمك پدر و خواهرش تاریخ سلسله منقرض شده «هان» را جمع آوری كرده بود 23 اكتبر سال 92 میلادی در پی یك محاكمه كوتاه اعدام شد.

وی متهم شده بود كه با بزرگ كردن بیش از واقع دودمان «هان» خواسته است به طور غیر مستقیم دودمان سلطنتی تازه را بد جلوه دهد و تحقیر كند.

از «بان كو» خواسته شده بود كه برای رفع اتهام وارده به خود، كتابی هم در باره پادشاه تازه چین بنویسد كه «بان كو» این پیشنهاد را رد كرده و گفته بود كه رویدادهای جاری به دلیل مشخص نبودن نتایج نهایی آنها و دشوار بودن كشف علل و انگیزه وقوعشان «تاریخ» محسوب نمی شوند و مورخان آینده باید در باره آنها بنویسند نه مورخان هم عصر. مورخان هم عصر می توانند برای آیندگان یادداشت بگذارند.

این استدلال علمی او نیز از سوی پادشاه حمل بر تنفر «بان كو» از خود شد و دستور محاكمه اش را به اتهام انزجار از حاكمیت و دشمنی و تحقیر آن و سرپیچی از اراده سلطان وقت صادر كرد و پس از صدور حكم، دستور اجرای فوری آن را داد. «بان كو» اعدام شد، ولی «تاریخ سلسله هان» نوشته او باقی مانده و نام وی را زنده نگهداشته است. تاریخ سلسله «هان» نوشته «بان كو» یكی از كاملترین تواریخ عهد باستان است.


2008م:اکتبر 2008 از قتل «والری ایوانف» ناشر «تولیاتی ریویو» پنج سال گذشت. او تنها قربانی اوضاع پس از فروپاشی شوروی و تنها روزنامه نگاری نبود كه در شهر صنعتی و مركز كارخانه های اتومبیلسازی منطقه ولگا به دست مافیای روس كشته شده بود. در شهر تولیاتی كه تا مسكو صدها كیلو متر فاصله دارد و به نام دبیر كل پیشین حزب كمونیست ایتالیا تجدید نام شده است از سال 1995 تا 2002 شش روزنامه نگار جان خود را بر سر افشاگری فساد گذارده بودند ـ فسادی كه زاییده ادغام سیاست، كسب و كار، و مافیا در روسیه پس از انحلال شوروی بود. از سال 2000 تا 2003 در روسیه 13 روزنامه نگار منتقد این اوضاع جان خود را از دست دادند. هدف از ترور آنان عمدتا این بود كه نه تنها سد راه ادامه فساد نباشند، بلكه روزنامه نگار دیگری پیدا نشود كه بنویسد: شماری در روسیه اموال عمومی را كه محصول 70 سال سوسیالیسم، و متعلق به همه مردمند دارند غارت می كنند و با ثروتی كه به هم زده اند وزیر و وكیل و ... تعیین می كنند و به این وسیله باقی می مانند و مابقی روس ها را بمانند دوران «سرفدم» استثمار می كنند.

سطور بالا خلاصه ای بود از آن چه كه 17 اكتبر 2003 بر سر گور «والری ایوانف» به مناسبت یکمین سالگرد قتل وی بیان شد و روزنامه ها از جمله نیویورك تایمز به آن اشاره داشتند.

ولادیمیر پوتین در دور دوم ریاست جمهوری خود تا توانست کوشید که به آن وضعیت پایان دهد و اینک در سمت رئیس دولت و رهبر حزب حاکم به این تلاش ادامه می دهد. فسادزدایی سرلوحه برنامه دولت اوست.

 

والری ایوانف

 

1983م:قرارگاه نظامیان اعزامی رونالد ریگن رئیس جمهوری وقت آمریكا به لبنان بامداد 23 اكتبر 1983 در نزدیكی فرودگاه بیروت منفجر شد و بر اثر فروریختن این ساختمان چهار طبقه 241 نظامی و عمدتا مورین (Marines کماندو دریا برد) كشته شدند. در آن سپیده دم راننده یك وانت پر از مواد منفجره با کوبیدن خودرو خود به ساختمان، این انفجار را به وجود آورده بود. این وانت نسبتا بزرگ علاوه بر راننده، یک سرنشین دیگر هم داشت.

دو دقیقه پس از این رویداد، انفجار مشابهی در قرارگاه نظامیان اعزامی فرانسه در گوشه دیگری از بشهر یروت روی داد كه باعث مرگ 58 تن شد. این دو رویداد باعث شد که رونالد ریگن تصمیم به انتقال نظامیان آمریکایی به ناوهای این کشور در آبهای لبنان بگیرد. مورخان نوشته اند که با این دو انفجار انتحاری، جهان وارد دوران انفجارهای انتحاری شده است و بنابراین، رویدادهای 23 اکتبر 1983 بیروت فصل تازه ای از مبارزه در تاریخ عمومی بازکرده است - فصلی که هر روز مطلب و عکس تازه ای بر آن افزوده می شود. به نوشته مورخان، قدرت انفجاری موادی که در وانت حمل می شد برابر 6 هزار کیلو گرم "تی ان تی" بود. این وانت پس از عبور از بلوکهای سیمانی، و سیمهای خاردار خودرا به ساختمان قرارگاه نظامیان آمریکایی کوبیده بود. در آن لحظه، تنها خلبان یک هلی کوپتر آمریکایی شاهد این صحنه بود و از بالا، حرکت وانت را به گرد ساختمان و پارکینگ آن دنبال می کرد.

 

آن چه كه از ساختمان قرار گاه باقی مانده بود

 

2004م:«پال نیتسهPaul H. Nitze» یكی از معماران سیاست سختگیرانه آمریكا نسبت به شوروی و كشورهای رقیب و غیر دوست 19 اكتبر 2004 در 97 سالگی درگذشت. وی دهها سال بدون این كه «رسما» سمتی داشته باشد در حد یك وزیر و مشاور ارشد به هشت رئیس جمهوری آمریكا در تنظیم و اداره سیاست خارجی این كشور كمك كرد و در حقیقت گرداننده امور در پشت صحنه، و مردی بسیار متنفذ و موثر بود كه می كوشید كمتر در انظار دیده و در مصاحبه ها شنیده شود. گفته شده است وی بود كه در نیمه قرن بیستم موضوع ایجاد «اطاق فكر» و «نشست مشترك كارشناسان و استادان» هر رشته را در جوار دفتر رئیس كشور و هر مدیر ارشد دیگر مطرح ساخت كه پذیرفته شده و اینك در برخی از كشورها مورد توجه است. پال گفته بود كه درباره این اطاقها و نشست ها نباید تبلیغ شود، باید تا حدی نامرئی باشند تا اعضایشان تحت نفوذ صاحبان منافع قرار نگیرند و تلقین نشوند.

«نیتسه» انستیتوهای مطالعات استراتژیك و تحقیقات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی پیشرفته متعدد ازجمله مدرسه مطالعات بین المللی پیشرفته جانز هاپكینز را تاسیس كرده است كه برای آمریكا مطالعه و تفكر كنند و پیشنهاد دهند. انستیتوی فارین پالیسی (سیاست خارجی) نیز از موسساتی است كه او آن را به وجود آورده است. نیتسه بود كه كارتر را مجبور به خروج از قرارداد سالت ـ 2 كرد. وی از ماجرای ورود نیروهای شوروی به افغانستان استفاده كرد و به كارتر توصیه كرد كه آن را بهانه قرار دهد و از سالت 2 خارج شود. نیتسه عقیده داشت كه قراردادهایی نظیر سالت باعث خواهند شد كه هزینه نظامی مسكو كاهش یابد و سران كرملین به مسائل داخلی و رفاه توجه كنند و نظام سوسیالیستی شوروی تثبیت شود و در جهان الگو قرار گیرد. ریگن بیش از سایر سران آمریكا از نیتسه حرف شنوی داشت. وی به ریگن گفته بود كه قرارداد خارج ساختن موشكهای برد متوسط دو كشور از اروپای مركزی به سود آمریكاست و او را ترغیب به امضای چنین موافقتنامه ای با شوروی كرده بود.

نیتسه از سال 1950 كار برنامه ریزی برای محاصره شوروی را آغاز كرده بود. توصیه او این بود كه شوروی از درون باید فرو بپاشد زیرا در صورت وقوع جنگ، جهان از میان خواهد رفت و در یك جنگ اتمی چیزی باقی نخواهد ماند و سیاست فروپاشی شوروی از درون كه طراح آن «نیتسه» بود در اواخر سال 1991 به همان نتیجه ای رسید كه او مراحل آن را در نظر گرفته بود.

نیتسه در دهه 1970 پیش بینی كرده بود كه به مرور زمان از میزان تعصب رهبران شوروی به كمونیسم كاسته خواسته خواهد شد و حاضر به قربانی كردن برخی از اصول آن در هر سازشی خواهند شد. لذا فعلا باید كاری كرد كه از پرداختن به تامین رفاه مردم بازمانند و متوجه امورفرعی و وقت گیر و بی نتیجه شوند. رفاه مردم از میزان ناراضیان داخلی خواهد کاست و امیدی به فروپاشی از درون باقی نخواهد گذارد.

 

Paul H.Nitze

 

2005م:آژانس فرانس پرس 22 اكتبر 2005 در گزارشی به نقل از لارنس ویلكرسونL. Wilkerson نوشته بود كه (در آن زمان) چنی (معاون جورج دبلیو بوش) و رامسفلد (وزیر دفاع که بعدا کناره گیری کرد) مهار سیاست خارجی آمریكا را به دست دارند. ویلكرسون (یك سرهنگ بازنشسته) رئیس دفتر ژنرال پاول در طول تصدی وزارت امور خارجه آمریكا در آخرین جلسه فاروم سیاست خارجی كه در محل بنیاد آمریكای نوین تشكیل شده بود گفته بود كه بوش به جزئیات سیاست خارجی توجه ندارد و رامسفلد و چنی (با ایجاد یك محفل دسیسه) رئوس سیاست خارجی آمریكا را برپایه منافع اصحاب سرمایه و كمپانی های این كشور تنظیم می كنند و مسئله عراق محصول كار این كانون دو نفره است. نگاه این دو به كره شمالی و ایران هم به همین گونه است.

ویلكرسون 16 سال از همكاران نزدیك ژنرال پاول بود. از اظهارات ویلكرسون چنین نتیجه گرفته شده است كه بانو رایس وزیر امور خارجه (در دور دوم ریاست جمهوری بوش) نقشی عمده در برنامه ریزی سیاست خارجی آمریكا ندارد. عكس بالا، بوش را میان چنی معاون خود و رامسفلد وزیر دفاع وقت آمریكا نشان می دهد.

 

چه كسانی سیاست خارجی دولت جورج بوش را برنامه ریزی می كنند

 

2005م:22 اكتبر 2005 در حالی كه «لویس لیبیLibbY»، یك مقام دیگر كاخ سفید متهم به «لو دادن» والری پلیم Valerie Plameجاسوسه سیا شده بود، شبكه های تلویزیونی آمریكا برای نخستین بار عكس این زن را به صورتی كه در بالا آمده است پخش كردند. در آن زمان لیبی رئیس دفتر دیك چنی معاون رئیس جمهوری آمریكابود. قبل از او، «كارل رو» از مشاوران جورج بوش متهم به افشاء نام «والری پلیم» شده بود.

طبق پرونده ای كه در دستگاه قضایی آمریكا در دست بررسی است و تاكنون دو روزنامه نگار و دو مقام ارشد كاخ سفید در آن تحت تعقیب قرار گرفته اند، در پی تكذیب اتهام خرید اورانیوم از سوی صدام حسین از کشور نیژر توسط جوزف ویلسون شوهر والری كه یك دیپلمات وزارت امور خارجه آمریكا بود و مامور رسیدگی به آن معامله احتمالی شده بود، مقامات كاخ سفید از راه انتقام گیری از او، نام زنش والری را فاش ساخته بودند كه در روزنامه ها انتشار یافته بود. افشای نام مامور اطلاعاتی آمریکا از سوی هرمقام، طبق قانون تاسیس «سیا» عملی غیر قانونی بوده است. رسیدگی در این زمینه كه به «پلیم گیت» معروف شده است، با وجود محکومیت یافتن "لیبی" و از دست دادن مقام خود ادامه دارد. جورج دبلیو بوش رئیس جمهور آمریکا با استفاده از اختیارات قانونی خود مجازات لیبی را تخفیف داد که باعث انتقادهای متعدد شد. اصحاب نظر براین عقیده اند که در دوران حکومت رئیس جمهور بعدی آمریکا، حقایق بیشتری در این زمینه به دست خواهد آمد؛ مخصوصا که بانو والری مصرا قضیه را دنبال می کند، زیرا که با افشاء نام، وی شغل خودرا از دست داده و از این بابت دچار زیان شده است.

 

پلیم گیت

 

2005م:اخبار مربوط به گسترش آنفلوآنزای مرغی در اروپا و آمریكای لاتین كه منشا آن آسیا بوده است، در نیمه دوم اكتبر 2005 باعث نگرانی آمریكاییان از این بابت شده بود.

22 اكتبر 2005 شبكه «سی بی اس» در اخبار مشروح خود گفت كه وجود آنفلوآنزای مرغی در كرواسی و انگلستان هم تایید شده و در آمریكای لاتین مرزهای پنج كشور منطقه «آندز» بسته شده بود. در انگلستان این بیماری در طوطیانی كه از آمریكای لاتین وارد شده بودند مشاهده شده و در كرواسی لاشه شماری قوی مهاجر كه از این بیماری مرده بودند به دست آمده بود.

در آن زمان، ترس آمریكایی ها از این بیماری به قدری بود كه فروش و خوردن مرغ را به حداقل رسانیده و هركس با یك عطسه گمان می برد كه به آنفلوآنزای مرغی دچار شده است. این شبكه سپس با Luisa Conlan لوئیسا كانلن كه به فرانسه سفر كرده و در بازگشت به آمریكا دچار علائم سرماخوردگی شده و نیمه شب از ترس ابتلاء به آنفلوآنزای مرغی و انتقال این بیماری(H5N1) از فرانسه به آمریكا، به اورژانس بیمارستان رفته بود مصاحبه كرد. پزشكان بیمارستان كه نخست این موضوع را به مركز پیشگیری از بیماری های واگیر گزارش كرده بودند بعدا اعلام داشتند كه بیماری بانو لوئیسا سرماخوردگی عادی بود ولی نگرانی او امری قابل درک بوده است.

 

Luisa Conlan


1021: سلطان محمود غزنوی تصرف كشمیر را تكمیل كرد. وی قبلا مناطق غربی هندوستان (پاكستان امروز) را تصرف كرده بود.

1944: ارتش سرخ ( شوروی) در تعقیب نیروهای آلمان وارد مجارستان شد.

1954: چهار دولت فاتح جنگ جهانی دوم موافقت كردند كه به حالت اشغال نظامی آلمان پایان دهند و با حفظ نیروهای خود در دو قسمت آلمان در امور دو آلمان مداخله نكنند. نیروهای نظامی آمریکا ، انگلستان و فرانسه بعدا به نام " ناتو " در آلمان غربی و نظامیان شوروی تحت نام پیمان ورشو در آلمان شرقی ماندگار شدند که پس از فروپاشی شوروی و تامین وحدت آلمان ، نظامیان روسیه به تصمیم یلتسین از از آلمان خارج شدند اما نیروهای دیگر همچنان در آنجا مانده اند!.

1956: برخی مردم از مجارستانی ها بر ضد استالینیسم و ادامه استقرار نیروهای شوروی در آن کشور ــ نه سوسیالیسم ــ بپا خاستند. این قیام كه از سی ام اكتبر با ورود تانكهای شوروی به خیابانها سركوب شد در پی مخالفت شوروی با عقاید «ایمر ناگی» نخست وزیر مجارستان كه دم از «دمكراسی سوسیالیستی» زده بود آغاز شد. سران شوروی «دمكراسی سوسیالیستی» را یك میان بر به سوی كاپیتالیسم خوانده بودند. این واقعه همزمان با بحران آبراه سوئز روی داده بود.

1956: برای نخستین بار به جای فیلم، شبكه های تلویزیونی آمریكا كاست ویدیویی مغناطیسی برای تهیه برنامه های خود بكار بردند.

2004: در سن دیاگو ( كالیفرنیا ) تنی چند از افراد خانواده نظامیان به شبكه سی بی اس گفتند كه دریافتی ماهانه نظامیان كافی نیست و متوسط آن با این گرانی ها یكهزار و یكصد دلار است و بعضی اوقات آنان مجبور می شوند از «فود لاكر» های پایگاه مواد غذایی رایگان دریافت دارند.

2004: فیلمهای مربوط به آزمایش موشكی تازه ایران از شبكه های تلویزیونی آمریكا پخش شد. از حجم خبر و فیلم پرتاب موشك از شبكه های تلویزیونی آمریكا چنین بر می آمد كه آن را بیش از حد چشمگیر كرده بودند. آمریكائیان عادت نداشته اند كه ببینند موشك كشور كوچك و ضعیفی به مانند موشكهای كروز آنها از سكوی متحرك به آسمان زبانه بكشد.

منبع:iranianshistoryonthisday.com