اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

تقویم تاریخ -17 مهر



516م:نهم اكتبر سال 516 میلادی نخستین سفیر دائمی ایران در چین كه با 90 تن همراهان خود وارد پایتخت این كشور شده بود طی تشریفات مفصلی نامه خود را به وودی Wudi امپراتور تسلیم و همرانش را معرفی كرد. درمیان همراهان سفیر ؛ یك موبد زرتشتی، 21 نظامی، سه دیپترتار(دفتردار ـ یا منشی) ، 4 مترجم، دو معمار و ... دیده می شدند. این نخستین بار بود كه ایران با یك هیات دیپلماتیك، روحانی به یك كشور بیگانه می فرستاد، زیرا دولت وقت ایران در صدد تحمیل دین ایرانیان به ملل دیگر نبود.

سفیر ایران به امپراتور چین توضیح داد كه معماران برای ساختن بنای سفارتخانه و نظامیان برای محافظت از جان هیات دیپلماتیك، و موبد نیز برای اجرای آیین های دینی برای اعضای هیات با او آمده اند و اضافه كرد از آنجاكه «سفارتخانه» قلمرو ایران بشمار خواهد آمد، ما نمی توانیم نگهبانی از آن را به خارجی بسپاریم.

سفیر ایران به امپراتور چین گفت كه بعد از قسطنطیه (پایتخت روم شرقی) ، این دومین هیات دیپلماتیك ایران در یك كشور خارجی خواهد بود و افزود كه از زمان «قباد ساسانی»، بودائیان در ایران خاوری (افغانستان امروز) آزادی مذهبی به دست آورده اند، زیرا كه همسر قباد، دختر رئیس هون ها، آیین بودایی داشت.

«دواگرلینك» همسر امپراتور و قائم مقام او كه در مراسم حضور داشت ابراز تمایل به بحث و گفتگو با موبد كرد.

نوشته های دیگر حكایت دارد كه همسر امپراتور پس از چند جلسه بحث با موبد اعزامی، با این که شاخه ای از بودائیسم موسوم به «ماهایانا Mahayana » در پایتخت چین (در آن زمان شهر لوایانگLuoyang) پیروان فراوان داشت، شیفته آیین زرتشت شد و موبد اجازه ترویج آن را در چین و ایجاد معبد و آتشكده یافت و ظرف 15 سال چهار آتشكده در چین ساخته شد. ساختمان سفارت نیز ظرف سه سال بپایان رسید. رفتار دوستانه چینیان نسبت به ایرانیان سبب شد كه در سده بعد گروهی از ایرانیان به چین هم مهاجرت كنند.

یزدگرد سوم آخرین شاه ساسانی ایران پس از عقب نشینی از برابر اعراب مسلمان و استقرار در خراسان، از امپراتور چین استمداد کرد که اجابت نشد. با و جود این، فیروز پسر یزدگرد سوم به چین رفت تا با جمع آوری نیرو از پیشروی اعراب در شرق ایران جلوگیری كند که موفق نشد و با دست خالی به ایران خاوری بازگشت.

 


1503م:نهم اكتبر سال 1503 میلادی ایالت كرمان شامل سراسر جنوب شرقی ایران از جمله سواحل مربوط به قلمرو شاه اسماعیل صفوی پیوست.

شاه اسماعیل كه قبلا ایالت فارس را به قلمرو خود ضمیمه كرده بود در همین سال فرمانروایان یزد و اصفهان و سپس خراسان را به اطاعت خود در آورد .

وی در هریك از این شهرهای عمده كشور خطاب به مردم گفته بود كه چون از نسل امام حسین (ع) و شهربانو دختر یزدگرد سوم است رسالت ترویج شیعه اثنی عشری و احیاء امپراتوری ایران را دارد كه به تحقق هر دو موفق شد. شاه اسماعیل این مطلب را برای نخستین بار در سال 1502 میلادی در اجتماعی در شهر تبریز بیان كرده بود.


1376ش: 17مهرماه سال 1376 (نهم اكتبر 1997) روزنامه دولتی «ایران» چاپ تهران در شماره 779 خود اصول 15 گانه توسعه كشور برای ساختن جامعه یی سالم ، پویا و آباد را كه محمد خاتمی رئیس جمهور وقت و در آن زمان تازه، در جمع مدیران اقتصاد كشور بیان داشته بود منتشر كرد كه تیتر بزرگ صفحه اول این روزنامه را به خود اختصاص داده بود.

طبق گزارش این روزنامه رسمی، مهمترین بندهای این اصول از این قراربودند: كاهش نرخ تورم، افزایش قدرت خرید مردم، توزیع عادلانه درآمدها، توجه به نیروی انسانی و مدیریت، اصلاح زیر ساختهای اقتصادی، پیوند دانشگاه وصنعت، افزایش دانش اندوزی و پژوهش، اصلاح نظام مالیاتی، تنظیم روابط كار، كار آمد شدن نظام تامین اجتماعی و حفظ محیط زیست.

از آنجاكه هرچه كه دیروز «گزارش» روزنامه بود امروز مطلب «تاریخ» است بر پژوهشگران مربوط است كه بروند و ببینند كه وی در تحقق این اصول تا چه حد موفق بوده است كه طبق یك ضرب المثل معروف «درخت را از میوه اش مورد قضاوت قرار می دهند». مقایسه وضعیت ایران از لحاظ آن اصول 15 گانه، در پایان مرداد 1384 که دوران دولت خاتمی پایان یافت با زمان روی آمدن او بهبود چشمگیر نیافته بود، چرا؟!.

 

محمد خاتمی


680م:آلماناك تالیف پروفسور ویلیام بلیك، شهادت امام حسین (ع) در كربلا را طبق تقویم میلادی نهم اكتبر سال 680 و كرونیكل جهان (صفحه 250) دهم اكتبر همین سال ذكر كرده اند. كرونیكل جهان شهادت حسین ابن علی (ع) را آغازگسترش مذهب شیعه و جهانگیر شدن آن ذكر كرده است.

 

175م:در تاریخ ادبیات غرب، اكتبر سال 175 میلادی، ماهی به شمار آمده است كه در آن، داستان «خر طلایی» نوشته آپولیوس Apuleius در امپراتوری روم به اوج محبوبیت رسیده بود، به گونه ای كه در چهار کانون در امپراتوری روم جمعا 119 كاتب (رونویس بردار) هر روز از بام تا شام آن را تكثیر (رونویسی) می كردند.

اپولیوس سه ماه پیش از آن، كار نوشتن این داستان را به پایان رسانده بود. او كه یك رومی متولد شمال افریقا بود در پنجاهمین سال عمر خود این داستان (خیالی) را نوشته بود. در این داستان كه تا قرن گذشته به زبانهای مختلف تجدید چاپ شده است و در دانشكده های ادبیات آن را در بخش ادبیات غرب مطالعه می كنند، نویسنده شرح احوال مردی به نام «لوسیوسLucius » را بیان می دارد كه ناگهان تبدیل به «خر » شده و به كارهای عجیب و غریب؛ گاهی ماجراجویانه و زمانی خنده آور دست می زند و ....

آپولیوس در قالب این داستان، اوضاع اجتماعی زمان خود را منعكس و افكار فلسفی و نظرات اصلاحی اش را بیان می دارد. وی داستان خود را پس استغاثه لوسیوس به پیشگاه ایسیس Isis خدای رومیان كه اگر دوباره به قالب اصلی باز گردانده شود سراغ مادی گری و آزمندی و ظلم نخواهد رفت و فردی پایبند اخلاقیات و معنویات خواهد شد و قبول تعهد او از جانب ایسیس و به صورت اول درآمدنش به پایان می برد. این تالیف، داستان نویسی غرب را وارد عصر تازه ای كرده است. آپولیوس چند تالیف دیگر هم دارد که به این معروفیت نرسیده اند.

 

آیولیوس


‍‏1547م:امروز، نهم اكتبر، زاد روز «میگوئل دو سروانتس ساودرا Miguel de Cervantes Saavedra » نویسنده داستان بسیار معروف «دون كیشوتDon Quixote» است كه در سال 1547 به دنیا آمد و 69 سال عمر كرد. قریحه دو سروانتس در داستان نویسی و خلق داستان در سراسر جهان زبانزد است .

وی که شاعری خوش قریحه و نمایشنامه نگاری ماهر بود آثار متعدد دیگر هم دارد از جمله El Ingenioso Hidalgo که شرح حال یک شوالیه است.

دو سروانتس در جوانی به ایتالیا رفته و به عنوان یک نظامی اسپانیایی در جنگ دریایی لپانتوLepanto با عثمانی شرکت کرده بود. در این جنگ با این که اسپانیا، ایتالیایی ها از جمله جمهوری ونیز و سایر نیروهای مسیحی پیروز شدند، دو سروانتس مجروح و علیل شد و هنگام انتقال به اسپانیا، کشتی حامل وی به تصرف دزدان دریایی درآمد و او و برادرش به الجزایر منتقل و به صورت برده به یک مراکشی فروخته شدند که خانواده آنان در اسپانیا پولی جمع آوری و این دو را از صاحبشان بازخرید. همین اسارت و فقری که پس از بازگشت به اسپانیا دچار آن شده بود و نیز دو بار به زندان افتادن به سبب ورشکستگی مالی و نپرداختن قروض، او را تبدیل به یک نویسنده خوب کرد و ....

 

سروانتس

 

2005م:به گزارش شبكه تلویزیونی ای بی سی آمریكا که هفتم اكتبر 2005 پخش شد، بانو «پالا پینPaula Paine(عكس مقابل)» كه یك زن جوان و ثروتمند است به دزدیدن از مغازه ها معتاد شده و دكتر جان گرانت كه ماهها روی او مطالعه كرده و چند بار از مغز وی عكس گرفته علت این اعتیاد را اندک تفاوت كلپتومانیای مغز او با سایرین تشخیص داده كه ممكن است به حل نهایی مسئله انواع اعتیاد منجر شود.

بانو پالا كه در دبستان، دبیرستان و دانشگاه یك دختر نمونه و مدل دیگران بود پس از فراغت از تحصیل، در كاخ سفید واشنگتن به كار پرداخت و در اینجا هم یك كارمند نمونه شده بود. وی پس از ازدواج با یك سرمایه دار تكزاسی به شهر هوستون نقل مکان و دارای سه فرزند شده و مادری نمونه و همسری ایده آل بشمار می رفت. در یك خانه وسیع چند میلیون دلاری زندگی می کرد و بی نیاز از مادیات و پول بود، ولی عادت به دزدی از مغازه ها کرده بود. طبق این گزارش (اکتبر 2005)، وی هنگامی دزدی می کرد كه قبلا از موضوعی ناراحت شده بود و با دزدی كردن آرامش خود را باز می یافت. وی از اشیاء مسروقه كه ارزشی هم نداشتند استفاده نمی کرد و آنها را بعدا به دور می ریخت. تا آن زمان (زمان پخش گزارش) دستگیر هم شده بود ولی قضات دادگاه عمل سرقت را تعمدی و ارادی ندانسته و قرار منع تعقیب صادر كرده و تنها از شوهرش خواسته بودند كه او را برای درمان نزد روانپزشك ببرد.

طبق گزار ای بی سی، روانپزشكان و روانشناسان وسیعا در این باره مطاله كرده و تشخیص داده بودند كه بانو "پالا" به دزدی کردن از مغازه (شاپ لیفتینگ) معتاد شده، درست بمانند كسانی كه به سیگار، مواد مخدر، الكل، ازدواج مكرر و بدون دلیل، داشتن دفتر و اثاثه لوكس، اسراف، خرید غیر ضروری و نظایر آن معتاد می شوند.

این تشخیص مسئله را حل نکرد ولی دكتر «جان گرانتDr. G. Grant» استاد كرسی روانپزشكی دانشگاه دولتی مینه سوتا اوایل اکتبر 2005 موفق به كشف علت واقعی آن شد كه كار تحقیقی تازه ای اعلام شده است. وی از مقایسه عكسهای مغز بانو پالا با مغز زنانی كه مطلقا اعتیاد ندارند متوجه شد كه Kleptomania كلپتومانیای مغز «پالا» با دیگران كمی تفاوت دارد. این تفاوت در معتادان به مواد مخدر، الكل، سیگار، همنشینی با زنان و یا مردان، قمار، خیالبافی، دروغگویی بی جهت و ... هم دیده می شود. این تغییر و تحول مغزی، عملی است تدریجی. دكتر گرانت گفته بود كسانی هستند كه هنگام رو به رو شدن با یك مشكل بزرگ، به جای حل آن، به خیالات دوران كودكی و تصورات فانتزی و واهی فرو می روند و خود را با این عمل از اندوه آسوده می سازند. دكتر گرانت همچنین

گفته بود: حالا كه دلیل علمی مسئله پالا كشف شده است باید راهی به دست آورد كه این تفاوت كلپتومانیا را بتوان بر طرف كرد و این قسمت مغز را به حالت اول بازگردانید. قبلا برای رفع اعتیاد، فرد را تحت آموزش و اندرز قرار می دادند و برای مدتی او را كنترل می كردند كه سراغ عادت نرود كه همیشه نتیجه بخش نبوده است و اینک متوجه ساخت دارو شده اند و ....

 

پالا


1446م:مورخان آمریکایی نهم اكتبر سال 1446 میلادی را روزی نوشته اند كه كره ای ها در آن روز دارای الفبای اختصاصی شدند كه «هانگولHangul» نامیده می شود. برحسب وقت سئول (وقت خاور دور ) این رویداد دهم اکتبر اتفاق افتاده بود. كره ای ها قبلا الفبای چینی را برای نوشتن بكار می بردند كه حروف «مصوته (واول)» محدود آن نمی توانست همه صداهای واژه های كره ای را شامل شود. الفبای كره ای دارای ده حرف مصوته است كه كمكی بسیار به یكسان سازی تلفظ ها، از میان بردن لهجه ها و شیوا ساختن زبان این مردم كرده است. می دانیم كه كره ای ها خیلی زودتر از سوئدی ها موفق به چاپ كردن كتاب با حروف فلزی شده بودند. چینی ها صدها سال پیش از همه با حروف چوبی، فن چاپ را اختراع كرده بودند. واژه كره از «گریوGoryeo» نام یك دودمان پادشاهی این شبه جزیره گرفته شده است. ماركوپولو ایتالیایی در كتاب خود، «سفرها» از كشور كره به نام «كائولیCauli » یاد كرده و این واژه، مقلوب كلمه چینی گااولیgaoli است. اروپائیان با خواندن كتاب ماركوپولو با خاور دور آشنا شدند و به تدریج كلمه كائولی را به «كریا Korea (در زبان انگلیسی) و كره (درزبان فرانسوی)» تبدیل كرده اند و مردم كره هم اصراری به تصحیح آن توسط خارجیان ندارند.

 

1514م:نهم اكتبر 1514 لوئی دوازدهم پادشاه فرانسه با هدف تامین دوستی این كشور با انگلستان كه قرنها با هم جنگ و ستیز داشتند در سن 52 سالگی با ماری تودور(عكس مقابل) دختر 18 ساله هنری هفتم پادشاه انگلستان ازدواج كرد. هنری هفتم نیز با هدف جلب دوستی فرانسه دختر جوان خود را مجبور به این ازدواج كرده بود. برادر ماری كه بعدا به نام هنری هشتم پادشاه انگلستان شد با این ازدواج موافق نبود و به پدرش گفته بود كه نباید ماری را قربانی تمایلات سیاسی اش كند، باید رضایت ماری را در نظر بگیرد كه هنری هفتم اعتنا نكرده بود. این ازدواج بیش از سه ماه طول نكشید و با مرگ ناگهانی لوئی 12پایان یافت و در نتیجه دوستی دوكشور هم قوام نگرفت و دوام نیافت.

 

ماری تودور

 

1911م:نهم اكتبر سالروز پیروزی انقلاب دكتر «سون یات سنSun Yat Sen » در چین است كه در این روز در سال 1911 به نظام سلطنتی این كشور كه در طول قرن نوزدهم قدرتهای غرب و نیز ژاپن از ضعف آن استفاده كرده و به مداخله عمیق در سرزمین چین پرداخته بودند پایان داد . دكتر سون به پدر جمهوریت چین معروف است. سون در سال 1866 به دنیا آمد و در 12 مارس 1925در 58 سالگی درگذشت. وی یک سوسیال دمکرات بود. اصول معروف، مهم و سه گانه دكتر سون از این قرارند:

1- ناسیونالیسم 2- دمكراسی 3- تامین معاش، رفاه و نیازمندی های زندگانی برای همه كه به تعبیری نوعی سوسیالیسم معتدل (میانه - ملایم) است. وی بدون رعایت این سه اصل پیشرفت سرفرازی و نیكبختی یك ملت را میسر و محقق نمی داند. بسیاری از متفكران عصرحاضر (قرون 20 و 21) این اصول را كه خود دكتر سون وسیعا آنها را تعریف و اندیشمندان دیگر تفسیر كرده اند كلید حل مسائل هر ملت و رفاه آن می دانند.

پس از فوت دكتر سون، جانشینانش از هدفهای او دور شدند و دل به حمایت خارجی كه دكتر سون برای طرد آنها، آن همه مبارزه كرده بود بستند كه در سال 1949 از مائو شكست خوردند و به تایوان گریختند که هنوز درد سری برای چین هستند. مائو بسیاری از افكار دكتر سون را وارد نظام جمهوری سوسیالیستی چین كرده است.

 

Sun Yat Sen


1912م:نهم اکتبر سال 1912 دو خواهر دو قلوی سیامی (تایلندی) به نام های میلی Millie و کریستین Christine که هنگام تولد به هم متصل بودند و اعضای مشترک داشتند در گذشتند.

این دو خواهر 61 سال عمر کرده بودند. اصلاح «دوقلوی سیامی» که اینک به صورت یک واژه مرکب بین المللی درآمده است از همان زمان وارد واژه نامه ها شده است که مفهوم آن دوقلوی به هم چسبیده است.

 

دوقلوهای سیامی

 

1934م:نهم اكتبر سال 1934 الكساندر یکم پادشاه یوگوسلاوی به دست یك ناسیونالیست كروات ترور شد و«پتر» پسر ده ساله اش را برجای نشاندند!. این قتل باعث سوء ظن صربها نسبت به سایر ملیتهای کنفدراسیون یوگوسلاوی، و نیز دشمنی با مجارها و ایتالیایی ها شد که در طول زمان گسترش یافت.


1946م:نهم اكتبر سال 1946میلادی پتوی برقی ساخته شد كه كمك بزرگی مخصوصا به سالخوردگان بود كه در برابر سرما آسیب پذیرترند. نخستین پتو از این نوع ،پس از عرضه به بازار 39 دلار و پنجاه سنت قیمت گذاری شده بود.


2005م:زمین لرزه 7 و 6 دهم ریشتری آسیای جنوبی كه بامداد هشتم اكتبر 2005 رخ داد به دلیل وقوع در عمق زیاد، چند كشور را تكان شدید داد. این زلزله كه مركز آن در صد كیلومتری شمال شرقی اسلام آباد (پایتخت پاكستان) بود تا كابل (480 كیلومتری) در غرب و تا بنگلادش در شرق، منطقه ای به عرض بیش از هزار کیلومتر را لرزاند و دهها هزار تن تلفات جانی و نیز ویرانی فراوان به بار آورد. این تلفات در پاكستان و كشمیر بیشتر بود. عکس زیر که نهم اکتبر گرفته شده است خرابی چند مجتمع ساختمانی در حاشیه پایتخت پاکستان را نشان می دهد.

 

زمین لرزه 7 و 6 دهم ریشتری آسیای جنوبی


1831: «كاپودیستریاسKapodistias» دیپلمات امپراتوری روسیه و متولد یونان كه پس از اعلام استقلال این كشور از سلطه عثمانی، با سازش قدرتهای اروپایی رئیس كشور مستقل یونان شده بود به دست پسر و برادر مردی كه به زندان افتاده بود در مدخل كلیسا به قتل رسید. وی نخستین رئیس كشور مستقل یونان پس از دو هزار سال بود. یونان از اواخر هزاره یكم پیش از میلاد تا اوایل قرن نوزدهم به ترتیب توسط مقدونی ها، رومی ها و عثمانی ها اداره می شد.

1940: لوفت وافه (نیروی هوایی آلمان) در یك حمله شبانه به لندن، كلیسای سن پال را بمباران كرد.

1947: برای نخستین بار میان یک هواپیمای در حال پرواز و یک اتومبیل در حال حرکت ارتباط تلفنی برقرار شد.

1944: مذاكرات 9 روزه چرچیل با استالین در مسكو آغاز شد كه فصلی از آن مربوط به سرنوشت ایران پس از جنگ جهانی دوم بود.

1961: انگلستان به استعمار خود بر سرزمین آفریقایی تانگانیکا پایان داد . این سرزمین بعدا با زنگبار متحد شد و جمهوری فدرال تانزانیا به وجود آمد.

1970: جمهوری خمرKhmer (کامبوج ) اعلام موجودیت کرد . قبلا این کشور سلطنتی و پیش از آن مستعمره فرانسه بود . کامبوج بعدا باز هم به نوعی سلطنتی باز گشت کرد.

1989: هفتاد هزار تن از اتباع آلمان شرقی در شهر لایپزیك دست به اعتراض زدند و خواهان آزاد شدن تاسیس احزاب و گروهها و انتشار نشریه مستقل و حرفه ای شدند و عدم رضایت خود از وجود یك حزب (حزب كمونیست) و دولتی بودن نشریات ابراز داشتند. این اعتراضها تا تامین وحدت آلمان ادامه یافته بود.

منبع:iranianshistoryonthisday.com


ویدیو مرتبط :
رضا عطاران و تقویم تاریخ :))

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ -3 مهر



275م:سنای روم پس از شش ماه مخالفت ژنرالهای ارتش با هر پیشنهاد برای انتخاب امپراتور تازه، بالاخره25 سپتامبر سال 275 میلادی «ماركوس كلودیوس تاسیتوس» 76 ساله را به این سمت برگزید و ژنرالها هم بر این انتخاب صحه گذاردند. تاسیتوس قبلا به دلیل كهولت از سمت های دولتی كنار گذارده شده بود. وی تنها هفت ماه حكومت كرد و در جریان لشكر كشی به شرق، با هدف گوشمالی دادن آلانی ها كه از شمال قفقاز (منطقه «اوستیا») به قلمرو روم در شمال دریای سیاه تعرض می كردند در كاپادوكیه (در كتیبه های ایران باستان: كاپاتوكا) ترور شد. تاریخ از وی به عنوان مردی كه برای كمك به نویسندگان بودجه ویژه مقرر داشت و بر تعداد كتابخانه های عمومی روم افزود یاد كرده است. لازم به یادآوری است كه آلانها (الانی ها) ایرانیانی بودند كه در قفقاز شمالی و آزوف و شمال گرجستان زندگی می كرده اند، به پارسی سخن می گفتند و فرهنگ و تمدن ایرانی داشتند كه این فرهنگشان و برخی از واژه های پارسی در میان آنان تا به امروز باقی مانده است. قفقاز جنوبی كه تا سال 1828 گوشه ای از ایران بود «اران» خوانده می شد كه بعدا دولت شوروی آن را جمهوری آذربایجان نام نهاد.

 

552م:25 سپتامبر سال 552 میلادی میان هیات اعزامی ایران از تیسفون به قسطنطنیه و دولت روم بر سر ترك مخاصمه نیروهای دو كشور در ساحل دریای سپاه (منطقه ساحلی گرجستان امروز، منطقه آبخیز = آبخازیه) كه ایران در آن نبرد پیروز شده بود توافق حاصل شد. دولت روم شرقی پیشنهاد متاركه جنگ را داده بود.

طبق قراردادی كه در همین روز امضاء شد و متن آن موجود است قرار شد كه دولت روم كه آغازگر این جنگ بود بابت غرامت، سه هزار و چهارصد كیلوگرم طلا به ایران بدهد.

به نوشته مورخان، دولت ایران (دوران سلطنت انوشیروان دادگر) تنها نخستین قسط آن را كه 850 كیلوگرم بود دریافت كرد و رومی ها سپس چند بار تعلل و درخواست مهلت كردند كه خسرو انوشیروان در سال 579 فوت شد و موضوع عملا منتفی گردید.


1941م:متفقین كه ایران را در اشغال نظامی داشتند 25 سپتامبر 1941 (مهرماه 1320) دكترعیسی صدیق استاد دانشگاه (معروف به پدر آموزش و پرورش نوین ایران) را به دلیل تمایل زیاد به وطندوستی (ناسیونالیسم ایرانی) از ریاست سازمان انتشارات و تبلیغات كشور (وزارت ارشاد فعلی) بركنار كردند. وی درست یك سال پیش از آن به این سمت منصوب شده بود. متفقین دكتر صدیق را به دلیل پارسی كردن هر چه بیشتر واژه های متداول از زبانهای دیگر، توجه به آموزش عمومی تاریخ و فرهنگ ایران و نیز اصرار به گسترش مدارس از ابتدایی تا عالی؛ بیش از حد میهندوست تشخیص داده بودند و ادامه روش او را به حال خود (در طول جنگ) خطرناك خوانده بودند. وی بعدا (پس از جنگ جهانی دوم) چند بار وزیر فرهنگ و آموزش و پرورش و بعدا سناتور شده بود. متفقین همزمان با بركناری دكتر صدیق، تقریبا همه فارغ التحصیلان ایرانی مدارس عالی آلمان را بركنار، بازداشت و یا تبعید كردند.

25 سپتامبر سال 2008 گزارش رسید كه پلیس افغانستان دانشجویان دانشگاه بلخ را كه مانع از پایین كشیدن تابلوی فارسی این دانشگاه از سر در آن شده بودند مورد ضرب و شتم قرارداده است. این تابلو از زمان تاسیس دانشگاه در سال 1985 در آنجا بود كه دولت طالبان بعدا یك تابلوی پشتو نیز در آنجا قرارداد و پس از سركوب طالبان با كمك آمریكا، دانشگاه بلخ دارای یك تابلو انگلیسی هم شد ولی اخیرا (معلوم نیست به چه دلیل) تصمیم گرفته شد كه تابلو زبان فارسی آن را بردارند كه اعتراض شروع شد. چنین كاری اخیرا در یك مورد دیگر مشاهده شده بود. رئیس جمهور افغانستان یك پشتون است ولی ادامه چنین ضدیت هایی ممكن است خشم تاجیكهای دو طرف آمودریا و پارسی زبانان را باعث شود. همین جنگ داخلی جاری افغانستان را كافیست.

 

دکتر صدیق در سال 1320


1320ش:یک ماه پس از تعرض نیروهای انگلستان و شوروی به ایران به بهانه خطر دوستی ایران و آلمان برای متفقین، به خواست دولتهایی كه ایران را اشغال نظامی كرده بودند و تحت فشار آنها که هدفشان تضعیف حس میهندوستی در جوانان ایران و آمادگی دفاع از وطن بود، از سال تحصیلی 1320 - 1321 برنامه آموزش نظامی در دبیرستانها و دانشكده های کشور لغو شد. تا آن زمان، با این كه ایران به صورت جداگانه دبستان و دبیرستان نظام داشت، مقدمات آموزش فنون نظامی و آشنایی با روش های دفاعی، یکی از دروس اجباری دوره های متوسطه و عالی کشور بود. تاریخ نشان داده است كه از دوران اقتدار امپراتوری روم تا کنون، دولتهای برتری جو کوشیده اند که احساسات ناسیونالیستی ایرانیان خفته بماند و ایران از بنیه نظامی چشمگیر برخوردار نباشد که این دو عامل رابطه مستقیم با یکدیگر دارند؛ اگر احساسات ملی زنده شود تقویت نظامی متعاقب آن خواهد بود و بالعکس.


1324ش:دكتر فریدون كشاورز نماینده پارلمانی حزب توده در جلسه مورخ سوم مهرماه 1324 مجلس شورا در نطقی گفت كه ماموران فرمانداری نظامی تهران در جریان حمله به باشگاه این حزب و مقر آن واقع در خیابان فردوسی جنوبی اورا با این که خود را معرفی کرده بود كتك زدند . وی در این نطق وجود فرمانداری نظامی را در هر كشور نشانه حكومت دیكتاتوری در آن كشور خواند و خواست كه در ایران دیكتاتور زدایی شود. وی گفت که هیچ دلیلی برای ادامه حکومت نظامی وجود ندارد.

در جریان حمله ماموران حکومت نظامی تهران به دفاتر و باشگاه حزب توده و خانه صلح ، تنی چند از مقامات این حزب مضروب شده بودند.

 

دکتر فریدون کشاورز

 

1346ش:طرح نظام تازه آموزش و پرورش ایران كه در طول ماهها تنظیم شده بود سوم مهرماه 1346 هجری خورشیدی به صورت یك كتاب قطور جهت بررسی و اظهار نظر اصحاب نظر انتشار یافت كه به موجب آن دوره ابتدایی به پنج سال و دوره متوسطه به چهار سال كاهش می یافت و در عوض یك دوره سه ساله راهنمایی تحصیلی با هدف شكوفا ساختن استعداد نوجوانان و هدایت آنان بر پایه ذوق و استعدادی كه از خود نشان دهند به دوره متوسطه مربوط به وجود می آمد. این کتاب حاوی جزئیات برنامه های نظام تازه و شرح انگیزه و هدفهای آن بود كه برای دست اندرکاران آموزش و پرورش، روزنامه نگاران، استادان و کارشناسان مربوط ارسال شده بود.

در پی انتشار این طرح، برخی به جای اظهار نظر درباره متن آن، زبان به انتقاد سیاسی گشودند كه این طرح زاییده افكار دو كمونیست سابق (دكتر هادی هدایتی و دكتر منوچهر تسلیمی وزیر آموزش و پرورش و معاون او) است!.

طرح به همان صورت توسط وزیر بعدی آموزش و پرورش به اجرا درآمد.

طبق این طرح، تعلیمات عمومی عبارت است از ابتدائی به علاوه راهنمایی (8 سال اول). در مرداد ماه 1384 وزارت اموزش و پرورش جمهوری اسلامی اطلاعیه ای به روزنامه های تهران داده بود كه دوره راهنمایی را بر تعلیمات عمومی اضافه می كند. حال آن كه این كار 38 سال پیش از آن صورت گرفته بود!. از همان آغاز کار، مشکل در اجرای طرح بود،زیرا بدون این كه معلمان مربوط، برای تحقق هدفهای آن آموزش ضمن خدمت دیده باشند با همان روش سابق به کلاس های نظام تازه فرستاده شده بودند. کوتاهی دیگر در اجرای این نظام این بود که کار تدریس در دوره راهنمایی تحصیلی را که حساسترین بخش این نظام بود به فوق دیپلمه ها سپردند. حال آن که دوره راهنمایی تحصیلی جای دوره اول دبیرستان را گرفته بود که مدرسین آن دوره ،لیسانسیه ها بودند.

طرح مورد بحث، دوره راهنمایی تحصیلی را جزیی از تعلیمات عمومی به حساب آورد كه بر اساس قانون تعلیمات اجباری باید مطلقا رایگان باشد و بر همین پایه، دولت وقت از 1353 به خرید و انحلال مدارس ابتدایی و راهنمایی غیر دولتی اقدام كرد كه قانون اساسی جمهوری اسلامی همه تحصیلات عمومی و متوسطه را رایگان كرده است و بر اساس این قانون، ایران اكیدا نمی تواند مدرسه پولی در این سطوح تحصیلی داشته باشد، ولی می بینیم که از دهه 1370 در ایران ایجاد مدرسه پولی تحت عنوان «غیر انتفاعی !» از سر گرفته شده است و ....

 

دکتر هادی هدایتی وزیر وقت

 

1321 ش: آغاز بررسی لایحه دولت در مجلس كه اجازه نشر 200 میلیون تومان اسكناس تازه را خواسته بود. همین اسكناس ها باعث آنچنان تورمی در ایران شد كه آثار نامطلوب آن تا سالها پس از پایان جنگ جهانی دوم ادامه داشت.

 

1325 ش: عشایر فارس با سوء استفاده از اوضاع نابسامان كشور، با هدف باج خواهی از دولت، شهر كازرون را مسلحانه متصرف شدند كه رویدادی ناگوار در تاریخ وطن، و عملی خلاف منش ایرانی بود.

 

1881م:«لو هسونLu Xun» نویسنده برگ چین در قرن بیستم 25 سپتامبر 1881 به دنیا آمد، 55 سال عمر كرد و در سال 1936 درگذشت. كتاب های او به پیروزی انقلاب چین كمك بسیار كرده است. او كوشید كه در كتابها و مقالاتش مردم چین را كه در پی تعرض مغول و اشغال چین در قرون وسطا و متعاقب آن مداخله گری قدرت های جهانی در قرون جدید و معاصر، به صورت انسانهایی شكیبا، قانع و آرامش طلب (توسری خور) درآمده بودند تكان دهد، به حركت در آورد و فرهنگ سكوت و تحمل را (كه یك عادت ثانوی شده بود) از آنان بزداید. لو هسون «خود فریبی»، انفعال و برخی خصلت های بد از جمله سخن چینی، دو رویی، چاپلوسی، رشوه و ترس را نتیجه تاثیر حكومت مغولها بر چین می دانست. درحقیقت، فكر انقلاب فرهنگی چین از «لو» است. «لو» در طول 13 سال 21 كتاب نوشت از جمله: خاطرات یك دیوانه، ارزش جنگ افزار، فردا، كونگ یی جی، توفان در فنجان چای، واقعیت های زندگی آن كیو، تاریخچه ادبیات چین، روشنایی سفید، خرگوش و گربه، برضد تجاوز و .... پس از فوت، مقالات لو هسون نیز از روزنامه ها جمع آوری و در یك مجموعه شش جلدی منتشر شده است. وی در نوشته هایش، قدرت های جهانی را پس از مغولها از عوامل بدبختی چین در قرن نوزدهم یشمار آورده است.

 

لو


1897م:امروز زادروز ویلیام فاكنر نویسنده معروف و برنده جایزه نوبل ادبیات است كه 25 سپتامبر سال 1897 به دنیا آمد و 65 سال زندگی كرد. وی در نگارش، تكنیک (روش) خاصی به كار می برد كه بی شباهت به داستانسرایی قدیم ایران نیست. او در نوشته هایش می كوشید كه اهمیت ارزشها ـ به ویژه ارزش خانواده، ارزشهای فرهنگی و ... را تبلیغ كند و می گفت كه تمدن صنعتی ارزشهای تمدن كشاورزی را كه مردم معنویت بیشتری داشتند، از میان برده است. فاكنر كه در كشورهای متعدد از جمله فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و انگلستان زندگی كرده بود، همیشه فكر می كرد كه خوب نمی نویسد و همین طرز فكر، او را از غرور پیروزی دور ساخت و به بهترنویسی هرچه بیشتر وادار كرد. فاكنر بر ضد هر گونه تبعیضی بود و حتی می گفت: روزنامه نگاران هم تبعیض می كنند و تبعیض آنها این است كه تنها بعضی ها را بزرگ می كنند و به شهرت و قدرت می رسانند، حال آن كه باید افكار و كارها را منعكس كنند. كتابهای معروف فاكنر عبارتند از: روشنایی در ماه اوت، یك گل سرخ برای امیلی، میراث زشت نژادی و ....

 

فاکنر


1970م:25 سپتامبر 1970 نویسنده آلمانی " اریک ماریا رمارک " در 72 سالگی در گذشت. وی در نیمه دوم عمر به آمریکا مهاجرت کرده بود ، اما کتابهایش را همچنان به زبان آلمانی می نوشت و همزمان ، یک مترجم به زبان انگلیسی بر می گردانید و کتاب باهم در یک زمان به دو زبان انتشار می یافت.

معروفترین کتابهای او عبارتند از : جبهه غرب آرام است، زمانی برای زیستن و زمانی برای مردن ، طاق نصرت ، جاده فرعی ، شب در لیسبون و....

کتابهای اریک عمدتا نتیجه تجربه های زندگانی خود اوست . در همه آثار او نکوهش شدید مادیگری به چشم می خورد.

 

اریک ماریا رمارک

 

1960م:بانو " امیلی پست" مولف " اتیکت" در این روز (25 سپتامبر) در سال 1960 درگذشت. وی که کارشناس رفتار اجتماعی بود پس از تالیف نخستین اتیکت که در باب آداب معاشرت بود ، 9 جلد دیگر در همین زمینه و برای مثال "اتیکت در مراسم عروسی" نوشت که تا 1960 هرکدام 90 بار تجدید چاپ شدند و الگو قرار گرفته اند. امیلی در داستان نگاری و نگارش کتابهای غیر داستانی نیز مهارت و تجربه داشت.

پس از فوت امیلی، عروس او، الیزابت، موسسه ای با عنوان "اتیکت" به وجود آورده و به تکمیل و انتشار آثار مادر شوهر ادامه می دهد. امیلی 27 اکتبر 1873 در شهر بالتیمور (ایالت مریلند آمریکا) به دنیا آمده بود.

 

امیلی


2003م:« كنت اندریست » تاریخدانی كه گفته شده سرگذشت بومیان آمریكا ( سرخپوستان ) را تحت عنوان « مرگ طولانی » دقیق و بی طرفانه نوشته بود 19 سپتامبر 2004 در 90 سالگی در كالیفرنیا درگذشت. او كه در 1937 از دانشگاه مینه سوتا در رشته روزنامه نگاری فارغ التحصیل شده بود پس از چند سال تجربه در این كار، به تكمیل تحصیلات خود در رشته تاریخ پرداخت و بقیه عمر را صرف تالیف تاریخ ، نوشتن مقالات و مطالب تاریخی كرد. از او كتابهای معتدد تاریخ باقی مانده است ولی شهرت جهانی «اندرست» مربوط به تاریخ سرخپوستان و تلاش آنان برای حفظ بقاء خود در برابر مهاجرت مسلحانه اروپاییان به سرزمین هایشان است . نخستین چاپ این كتاب كه هنوز تجدید می شود در 1964 انتشار یافته بود.

 

1912م:دانشگاه كلمبیا در نیویورك 25 سپتامبر 1912 به ضمیمه دانشكده روزنامه نگاری خود دوره فوق لیسانس این حرفه را دایر كرد كه نخستین دوره فوق لیسانس روزنامه نگاری در جهان است. تا آن زمان، استادان مربوط و اصحاب نظر، ژورنالیسم را یك رشته آكادمیك مستقل نمی دانستند بلكه همانند پزشكی معتقد به تجربی بودن آن بودند و می گفتند همان طور كه با رفتن به دانشگاه، یك فرد نمی تواند شاعر و نقاش شود، با شركت در كلاس روزنامه نگاری هم كسی روزنامه نگار نمی شود مگر استعداد، ذوق و معلومات اولیه را داشته باشد. بنابراین با تاسیس دوره فوق لیسانس و دكترای روزنامه نگاری موافق نبودند. جوزف پولیتزر ناشر چند روزنامه در نیویورك عقیده دیگری داشت. او كه روزنامه نگاری را حرفه ای بزرگ، شریف و روشنگر و مدافع مردم و وطن تعریف كرده است خواسته بود كه این رشته، فوق لیسانس و دكترا هم بدهد. با همین فكر، وی در 1902 مبلغی از پول خود را به دانشگاه كلمبیا داد تا چنین دوره هایی دایر كند كه دانشگاه پول او را رد كرد. پولیتزر كه چنین دید در وصیتنامه اش دو میلیون دلار به این دانشگاه اختصاص داد و بقیه اش را به دادن جوائز روزنامه نگاری و ادبی. دانشگاه كلمبیا پس از فوت پولیتزر راهی نداشت جز قبول پول و دایر كردن دوره های مورد نظر پولیتزر و گرنه دولت پول را برداشت می كرد و به این ترتیب دوره فوق لیسانس روزنامه نگاری از 25 سپتامبر 1912 در كلمبیا دایر شد.

 

1983م:بیست و پنجم سپتامبر (به وقت شرق روسیه 26 سپتامبر) سال 1983 دستگاه هشدار دهنده ارتش شوروی (ارلی وارنینگ) زنگ خطر حمله اتمی به شوروی را به صدا در آورد و علامت داد كه رادار بزرگ مستقر در سیبری حركت موشكهای آمریكا به سوی خاك شوروی را ثبت كرده است. طبق دستور العملی كه در اختیار ارتش بود، قرار بود كه به محض به صدا در آمدن چنین زنگ خطری، موشكهای اتمی شوروی كه بر روی سكوها قرار داشتند و به سوی آمریكا و پایگاههای نظامی آن در گوشه و كنار جهان از انگلستان تا آلمان و ایتالیا و كره جنوبی و ژاپن نشانه گیری شده بودند پرتاب شوند و متعاقب آن بمب افكنهای دور پرواز حامل بمب اتمی به سوی هدفهایشان به حركت درآیند و زیردریایی های شوروی كشتی های آمریكا و پایگاههای آنها را موشك باران كنند. همه چیز برای شروع حمله متقابل آماده بود و تنها نیاز به تماس سرهنگ «ستانیسلاو پتروفStanislav Petrov» با كاخ كرملین داشت و مقرر بود كه در صورت تاخیر دریافت پاسخ، بیش از 3 دقیقه، به مسئولیت خود دستور حمله متقابل را بدهد كه سرهنگ پتروف در آخرین لحظه پیش از تماس با كرملین، نسبت به دقت زنگ خطر و آغاز حمله در آن شرایط كه روابط دو ابر قدرت چندان وخیم نبود تردید كرد و دستور كسب اطلاع مجدد و تایید حركت موشكهای آمریكا را داد كه خبر رسید، دستگاه «ارلی وارنینگ» دچار اختلال شده بود و پس از نخستین زنگ، موشك در حال حركت دیده نشده است. در نتیجه، همه چیز به حالت عادی باز گشت.

این موضوع تا سال 1998 به مدت 15 سال محرمانه نگهداشته شده بود. در این سال پس از افشاء قضیه، تازه جهانیان متوجه شدند كه اگر سرهنگ پتروف در آن شب تردید نكرده بود كره زمین با همه موجوداتش منهدم شده بود زیرا كه در همان ساعت اول نزدیك به شش هزار سلاح اتمی بكار می رفت كه 500 تای آن برای انهدام كره زمین كافی است. سرهنگ پتروف كه اینك دوران بازنشستگی را می گذراند در چند مصاحبه، چگونگی قضیه را بیان كرده و گفته است كه در آن دقایق چه بر او گذشت زیرا كه تنها چند دقیقه وقت تصمیمگیری داشت.

 

سرهنگ پتروف


1630م:25 سپتامبر سال1630 اعلام شد كه طاعون در شمال ایتالیا همه گیر شده است و متعاقب آن پولدارها شهرها را ترك گفتند و به روستاها فرار كردند. این طاعون باعث مرگ یك میلیون ایتالیایی شد. از سال 1300 میلادی هر چند سال یكبار طاعون سراسر اروپا را در بر می گرفت و یك دهم مردم جان می سپردند. فقرا بیش از داراها از طاعون كه در آن زمان راه درمان نداشت آسیب می دیدند. سربازان آلمانی ارتش اتریش كه به لمباردیا حمله برده بودند متهم به واردكردن این طاعون به ایتالیا شدند، زیرا نخستین قربانی آن یك سرباز آلمانی در شهر میلان بود، ولی آلمانیها به نوبه خود سربازان فرانسوی را كه همزمان پیه مونته ایتالیا را مورد حمله قرار داده بودند مسئول انتقال طاعون به شمال ایتالیا معرفی می كردند، زیرا قبل از ایتالیا، جنوب فرانسه آلوده طاعون شده بود.


1789م:اصلاحیه معروف قانون اساسی آمریكا موسوم به "بیل آو رایتز Bill of Righrs " كه حقوق مردم این كشور را تضمین كرده است 25 سپتامبر سال 1789 به تصویب رسید. در این اصلاحیه، موارد متعدد حقوق پایه از جمله آزادی بیان، ابراز نظر و عقیده، آزادی قلم و مطبوعات (Press) و آزادی تشكیل اجتماعات تضمین شده است.

براساس همین قانون، انتشار روزنامه و هرگونه نشریه چاپی در آمریكا نیاز به دریافت پروانه از دولت ندارد. البته هنوز تلاش آزاد طلبان برای تعمیم دادن این قانون به رادیو - تلویزیونها كه آنها هم که به نوعی وسیله انتشار بیان و عقیده هستند به جایی نرسیده است و پروانه این رسانه ها را یك كمیسیون فدرال (دولت مركزی) به نام FCC برای مدت یك سال صادر می كند و این پروانه، اگر ایستگاه ضوابط را ضمن كار یك ساله خود رعایت كرده باشد قابل تجدید شدن است.

بازرسی بدنی و منزل، مصادره و توقیف اموال و بازداشت فرد (اتباع و ساکنان قانونی آمریكا) نیز بدون حكم قاضی و حضور متهم در محكمه (با وكیل رسمی، در صورتی كه فرد تقاضا كند) و تفهیم حقوق ممنوع است.

 

1959م:25 سپتامبر سال 1959 " اس. دبلیو. آر. دی . باندرانایکه " نخست وزیر وقت کشور سریلانکا به دست یک راهب بودایی کشته شد. وی که فارغ التحصیل دانشگاه آکسفورد انگلستان بود در باز گشت به وطن - به قول خودش با جراتی که کارهای دکتر مصدق در ایران به او داده بود - در سال 1952 (1331 خورشیدی ) حزب" آزادی ملیون سریلانکا " را تاسیس کرد . تنها اصحاب حرفه ،کارگران ، کشاورزان و معلمان می توانستند وارد این حزب شوند. درهای حزب به روی فئودالهای ، بازیگران سیاسی (سیا سی کاران حرفه ای ) ،بازرگانان عمده و ثروتمندان بسته بود. وی سپس با چهار حزب سوسیالیست و سوسیال دمکرات کشورخود ائتلاف کرد و با شعار سریلانکا متعلق به سریلانکایی ها است و زبان رسمی کشور باید زبان بومی باشد و ... در سال 1956 انتخابات را برد و نخست وزیر شد.

باندرانایکه به همه وعده های انتخاباتی اش وفا کرد و زبان انگلیسی را که یادگار استعمار انگلستان بود از رسمیت انداخت و یک سیاست مستقل ملی در پیش گرفت و با کشورهای کمونیست رابطه برقرار ساخت و ....

پس از ترور باندرانایکه ، احساسات مردم تحریک شد و خواهان آن شدند که همسر او " سیریما " که تجربه کافی هم در کار سیاست و دولت نداشت برجایش بنشیند و " سیریما " تا لحظه مرگ در سال 2000 سه دور متناوت نخست وزیر سریلانکا بود. در این میان حزب آزادی ملیون و احزاب موتلفه سریلانکا در سال 1994 "چاندریکا "دختر باندرانایکه را هم رئیس جمهوری کردند و از این سال تا سال 2000 ، دختر رئیس جمهوری و مادر نخست وزیر او بود.

 

سیریما

 

2004م:رویداد بازگرداندن «یوسف اسلام» از نیمه راه واشنگتن به لندن، به دستور وزارت امنیت ملی آمریكا در 21 سپتامبر 2004 ، اقدامی بی سابقه تلقی شده بود كه قبلا مشابه آن به آن صورت مشاهده نشده بود.

یوسف اسلام كه سه دهه پیش نام خود را از «استیفن جیورجیو» به یوسف تغییر داد و مسلمان شد و از خوانندگی دست كشید در بازگشت به لندن گفت كه تعجب می كند چرا اورا به آمریكا راه ندادند، حال آن كه در ماه مه (چهار ماه پیش از آن) در واشنگتن بود و با برخی مقامات كاخ سفید نیز درباره فعالیتهای نوعدوستانه مذاكره كرده بود. گفته شده بود كه وی از جمله كسانی بوده كه عملیات تروریستی را كه منجر به آسیب افراد بیگناه می شود نكوهش كرده و ارتباطی با این عملیات نداشته است. یوسف (در آن زمان 56 ساله) متولد انگلستان و یك انگلیسی است و در زمان خوانندگی به «كت استیو» شهرت داشت.

یوسف كه هنگام ورود به لندن در حلقه محاصره خبرنگاران قرار گرفته بود اظهار داشت: با دختر21 ساله اش «میمنه» با یک هواپیمای شركت هواپیمایی آمریكایی یونایتد عازم واشنگتن بود. كاركنان این شركت در فرودگاه لندن، قبلا نام اورا در فهرست «پرواز ممنوع» وزارت امنیت ملی آمریكا ندیده بودند و مشكلی در سوار شدن به هواپیما نداشت. اما، پس از ورود به آسمان آمریكا و نزدیك به دو ساعت مانده تا رسیدن به فرودگاه «دالس» شهر واشنگتن به خلبان هواپیما خبر دادند كه نام من در فهرست پرواز ممنوع (واچ لیست) است و حق ورود به آن كشور را ندارم. خلبان مجبور شد كه مسیر هواپیما را با اتلاف وقت صدها مسافر و تحمل هزینه به سوی فرودگاه «بانگور» واقع در ایالت «مین» تغییر دهد و در اینجا فرود آید و مرا به ماموران پلیس و امنیت تحویل دهد كه با اولین پرواز به لندن باز گردانده شدم، لكن به دخترم اجازه دادند كه وارد آمریكا شود. من هنوز غرق در تعجب هستم كه چرا نباید وارد آمریكا می شدم و چرا به این صورت پرهیاهو، دلهره آور و بی سابقه مرا فرود آوردند و باز گرداندند. بازگرداندن یك توریست خارجی از فرودگاه مقصد امری عادی است، ولی از میان راه و از آسمان كاری است كه سابقه نداشته است و من پی گیر آن خواهم بود.

یكی از برادران یوسف كه ساكن آمریكاست گفته است كه یوسف عاشق صلح و دوستی و برادری انسانهاست و می خواهد كه به عنوان سفیر صلح معروف باشد.ظاهرا وزیر امورخارجه انگلستان در ملاقات معمولی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با وزیر امورخارجه امریكا، در این زمینه از او توضیح خواسته بود.

مقامات وزارت امنیت ملی آمریكا اشاره كرده بودند كه نام یوسف در فهرست ممنوع الورودهای به آمریكا بود و شاید اشتباه تایپی و جا به جایی حروف سبب شده بود كه هنگام سوار كردن وی به هواپیما در فرودگاه لندن متوجه قضیه نشوند و ماموران این وزارت كه فهرست مسافران عازم آمریكا را دریافت می كنند متوجه شدند كه یك ممنوع الورود در میان مسافران هواپیمای "یونایتد" است، و این لیست عمدتا مربوط به كسانی است كه ارتباط و مناسبتهایی با تروریستها دارند. دولت اسرائیل هم قبلا یوسف را متهم به دادن كمك مالی به «حماس» كرده و یك بار مانع از ورود وی به آن كشور شده بود و از فرودگاه بازگردانده بود.

با این كه یوسف به دلیل گرویدن به اسلام با خواندن آواز وداع كرده، در سال 2003 دو نوار آواز در مخالفت با جنگ عراق پر كرده بود كه احتمالا محتوای این نوارها عدم رضایت مقامات آمریكایی را فراهم ساخته است.

اخراج یوسف اسلام با این روش بی سابقه و پر هیاهو در دویست و پانزدهمین سالگرد تصویب اولین اصلاحیه های ده گانه قانون اساسی آمریكا صورت گرفت كه به موجب آن كه به «بیل آو رایتز» معروف است و در سپتامبر سال 1789 تصویب شده اند آزادی بیان، قلم، مطبوعات، اجتماعات، مذهب و اعتراض تضمین گردیده است. قانون اساسی آمریكا آزادی حمل اسلحه را هم تضمین كرده است.

در بسیاری از مقالاتی كه در سه روز اول پس از این رویداد در این زمینه انتشار یافته آمده بود: چرا از هواپیمای با صدها مسافر در میان راه خواسته شد كه تغییر جهت دهد و یوسف را كه شهرت بین المللی دارد در نزدیكترین فرودگاه به مرز آمریکا پیاده كند تا باز گردانده شود؟. چه فرقی می كرد اگر یوسف از فرودگاه شهر واشنگتن باز گردانده می شد و این همه سر و صدا و اعتراض بپا نمی كرد، چه سیاستی در كار بود؟. معمولا در همه كشورها روال كار بر این است كه امر اخراج (دیپورت) افراد با حكم قاضی دادگاه باشد نه مامور پلیس. یك فرد باید امكان دفاع از خود و پاك كردن سابقه اش را داشته باشد. یوسف كه با زور و اجبار به هواپیما سوار نشده بود، چرا چنین عملی در 21 سپتامبر 2004 كه انتظار آن از آمریكا به عنوان كشوری قانونمند نمی رفت سر زد؟. دارندگان گذرنامه انگلستان نیاز به ویزا برای ورود و دیدار كوتاه از آمریكا را ندارند. بنابراین، وی این حق را داشت كه اتهامش در یك دادگاه آمریكا ثابت شود و حرفهایش را در آنجا بزند. گزارش وزارت امنیت اتهامی یكطرفه و یك سوء ظن است كه دولت آمریكا دست كم از آغاز قرن 20 با چنین وضعیتی در كشورهای دیگر مبارزه كرده است و شوروی سابق را كه چنین می كرد كشور پشت پرده آهنین می نامید. كشور آمریكا یك مهاجر نشین است كه جز یك میلیون سرخپوست بقیه 290 میلیون جمعیت آن از خارج و عمدتا در یك قرن اخیر به آنجا مهاجرت كرده اند و در نتیجه باید در آنجا رعایت احوال خارجیان و مسافران بیش از كشورهای دیگر بعمل آید و ....

 

یوسف اسلام

 

768: پپین سوم Pepin III شاه فرانكها (قومی در جنوب آلمان و شمال فرانسه كه بعدا كشور "گل" به نام آنان فرانسه خوانده شده است) درگذشت و پسرش شارلمانی (شارل بزرگ) یكی از دو جانشین او شد. این رسم فرانكها بود كه پس از پدر كشور او میان پسرانش قسمت شود و بعدا پس از مرگ برادر، شارلمانی شاه فرانسه و سپس بسیاری از سرزمین های اروپایی شد. جهان آن زمان دو مرد مقتدر داشت، در شرق هارون الرشید و در غرب شارلمانی

900: گروهی ازسیاهپوستان جنوب افریقا، در غرب كالهاری كشور توت سوه Toutswe را كه امروز بوتسوانا Botswana نامیده می شود باری خود تاسیس كردند.

1644: اولاس ریمر Olaus Rimer دانشمند دانماركی سرعت نو را دقیقا اندازه گیری كرد.

1818: برای نخستین بار در بیمارستان گایز Guys لندن عمل تزریق خون (Transfusion) صورت گرفت.

منبع:iranianshistoryonthisday.com