اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بازگشت هواپیما به مبدأ پس از یک ربع پرواز


مسافران همچنین گفتند، هواپیمای جت فوکر 100 ایران ایر هنگام فرود با تکان شدید بر زمین نشسته و متوقف شد.

ایرنا: هواپیمای فوکر متعلق به شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی (هما) در مسیر گرگان - تهران پس از حدود یک ربع پرواز در آسمان مجبور به بازگشت به مبداء شد.

به نقل از برخی مسافران این هواپیما حاکیست، قرار بود ساعت 13 امروز یکشنبه و طبق برنامه پرواز گرگان - تهران انجام شود اما پس از سه ساعت تأخیر و مقارن ساعت 16 انجام شد.

بر پایه این گزارش هواپیمای ایران ایر پس از انجام پرواز مقارن ساعت 16 و بعد از حدود 15 دقیقه اوج گیری و پرواز در آسمان بدون اطلاع مسافران به گرگان بازگشت و در باند فرودگاه مرکز استان شمالی گلستان به زمین نشست.

مسافران همچنین گفتند، هواپیمای جت فوکر 100 ایران ایر هنگام فرود با تکان شدید بر زمین نشسته و متوقف شد.

در همین ارتباط مدیرکل فرودگاه های استان گلستان به خبرنگار ایرنا گفت: هواپیمای فوکر 100 با دو ساعت تأخیر در ورود از فرودگاه مهرآباد تهران وارد فرودگاه گرگان شد و در فرودگاه گرگان نیز برای رفع نقص فنی آن، با یک ساعت تأخیر از باند فرودگاه برخاست.

تیمور امیری افزود: هواپیمای مذکور پس از یک ربع پرواز در آسمان مجددا به مبدا بازگشته و در باند فرودگاه گرگان به زمین نشست و انشاالله پس از رفع مشکل بزودی پرواز خواهد کرد.

در همین رهگذر گفته می شود نزدیک به 100 مسافر این پرواز بلیت های خود را پَس داده و از ادامه سفر منصرف شدند.

گفته می شود گروه 15موسیقی نفره همایون شجریان که شب گذشته در سرسرای هلال احمر گرگان برنامه داشت، جزو مسافران این هواپیما بودند و مجبور شدند با اتوبوس به تهران بازگردند.

فرودگاه گرگان در هر هفته حدود 50 پرواز رفت و برگشت در مسیرهای تهران، مشهد و زاهدان دارد.

گلستان یک فرودگاه دیگر نیز در شرق این استان و در شهرستان 'کلاله' دارد، اما غیر فعال است.


ویدیو مرتبط :
پرواز هواپیما جت در فرودگاه سم پاشی اراك توسط پرواز

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چه موقع اولین هواپیما، پرواز كرد؟



 

 

اولین هواپیما

 

 

افسانه های قدیمی نقل می كنند كه بشر همیشه سعی می كرده، به نحوی عمل پرواز را انجام دهد. برای مثال، «ایكاروس» و «دائه دالوس» از جمله كسانی بودند كه سعی كردند با بال هائی كه از پر و موم ساخته بودند پرواز كنند. ولی این آزمایش مدت صدها سال، مرگ بسیاری را كه خواستند دوباره آزمایش را امتحان كنند، فراهم آورد. یعنی وقتی بال های شكننده ساخته شده را با دست بر پشتشان می بستند و از ارتفاعات بلندی خود را پرتاب می كردند موجب مرگشان می شد. بدین ترتیب كم كم بشر متوجه این نكته شد كه انسان هرگز نمی تواند با تقلید از طرز پرواز پرندگان، در هوا به پرواز درآید.

 


بنابراین یك وسیله جدیدی باید اختراع یا درست می شد و تا آنجائی كه می دانیم «راجر بیكن» اولین كسی بود كه پیشنهاد كرد: «ممكن است با ساختن موتوری كه یك نفر هدایت آن را بر عهده داشته باشد، به این آرزوی دیرینه جامه عمل بپوشاند یعنی عمل پرواز در هوا را انجام دهد.»!!

 


در قرن هفدهم، توجه بشر به پروازهای «سبك تر از هوا» معطوف گردید. بنابراین اولین پرواز با بالون هائی كه از هوای گرم و هیدروژن پر می شدند انجام گرفت. گر چه یكی از معایب بزرگ بالون این بود كه ساكنین بالون كاملاً در اختیار و دستخوش تغییرات هوا بودند و دائماً به وسیله باد این طرف و آن طرف برده می شدند. به این ترتیب، بشر هنوز برای رسیدن به یك پرواز واقعی راه زیادی در پیش داشت.

 


اولین ماشین پرواز، سنگین تر از هوا، یك هواپیمای بی موتوری ساده بود كه در سال 1804 ساخته شد.
ظرفیتش، 154 اینچ مربع بود كه روی یك میله نصب شده بود و دارای دُمی هم در عقب بود. در سال 1848، «جان استرینگ فلو»، اولین كسی بود كه هواپیمای یك باله را که به وسیله نیروی بخار به حركت در می آمد، ساخت. طول این هواپیما سی پا بود. پس از این كه آزاد می شد، به تدریج بالا می رفت و با یك وسیله ساده ای هم كه روی آن نصب كرده بودند می توانستند صعود آن را متوقف كرده و فرود ایند.

 


روسها ادعا می كنند كه یك نفر روسی به نام الكساندر موژائیسكی، در سال 1882 اولین كسی بوده كه با یك هواپیمای بخاری، پرواز كرده است. در 1896 دكتر «ساموئل پیریونت لنگلی» توانست یك پرواز موفقیت آمیز انجام دهد. بدین معنی كه توانست 3250 پا با سرعت 25 میل در ساعت پرواز كند. بال هواپیمای او، 16 پا طول داشت.

 


در 17 دسامبر 1903، «اوریل رایت» شروع به ساختن یك موتور برای هواپیمای خود كرد یعنی با قدرت خود هواپیما را به هوا برد. البته این یك پرواز با استاندارد امروزی نبود و فقط 120 پا با سرعت 31 میل در هر ساعت، ارتفاع می گرفت. ولی همین هم كافی بود كه آوریل و برادرش ویلبر را مصمم سازد كه برای اولین بار هواپیمائی ساخته و پرواز دهند و پرواز آن به وسیله نیروی بخار نباشد، بلكه با قدرت خود هواپیما، به پرواز در آید.

 


بالاخره معروفست كه یك نفر به نام « پرستون واتسون» پرواز موفقیت آمیزی را در سال 1902 با یك هواپیمای دو باله ای كه موتور در آن كار گذاشته بودند، انجام داد. ولی این ادعا تا به حال رسماً تأیید نگردیده است.

 

 

.