اخبار


2 دقیقه پیش

عکس: استهلال ماه مبارک رمضان

همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان جمعی از کارشناسان حوزه نجوم همراه با نماینده دفتر استهلال مقام معظم رهبری عصر دوشنبه هفدهم خرداد برای رصد هلال شب اول ماه مبارک رمضان بوسیله ...
2 دقیقه پیش

تا 20 سال آینده 16 میلیون بیکار داریم

وزیر کشور گفت: در نظام اداری فعلی که می‌تواند در ۱۰ روز کاری را انجام دهد، در ۱۰۰ روز انجام می‌شود و روند طولانی دارد که باید این روند اصلاح شود. خبرگزاری تسنیم: عبدالرضا ...

بازگشت دوباره دلالان نیروی کار/ طرح تبلیغاتی ساماندهی شرکتی‌ها بایگانی شد



بازار کار ,دلالان نیروی کار

بازگشت دوباره دلالان نیروی کار/ طرح تبلیغاتی ساماندهی شرکتی‌ها بایگانی شد

با وجود تبلیغات فراوان دولت دهم درباره ساماندهی نیروهای شرکتی و حذف واسطه گری از بازار کار، اختلاف نظر مجلس و بروز حواشی بین شرکتی ها و کارفرمایان؛ این طرح همزمان با اتمام کار دولت سابق راهی بایگانی شد؛ اما درخواست های فراوانی برای تبدیل وضعیت قراردادها بی پاسخ ماند.

یکی از شعارهای دولت دهم در حوزه بازار کار کشور ساماندهی قراردادهای کار و حذف واسطه گری نیروی انسانی از این بازار بوده است؛ موضوعی که در حال حاضر به یکی از مهم ترین چالش های بین مشمولان قانون کار و کارفرمایان تبدیل شده است.

در دهه های اخیر، همزمان با افزایش تقاضا برای ورود به بازار کار تغییرات اساسی و کاملا یکطرفه نیز در قراردادها به وجود آمده است تا جایی که بخش قابل توجهی از کارفرمایان اقدام به تنظیم قراردادهای کاری متناسب با شرایط خود و تضمین کننده منافع بنگاه کردند و تلاش شد تا تمام راه های احتمال مسلط شدن نیروی کار بر کارفرما بسته شود.

هجوم کارجویان به بازار کار
به دلیل هجوم یکباره میلیون ها کارجو به بازار کار کشور و تقاضای متولدین دهه 60 برای کار، کارفرمایان ترجیح دادند در قراردادهای کاری خود یک تجدیدنظر جدی به عمل آورند تا جایی که کارشناسان بازار کار کشور می گویند در دو دهه اخیر تعداد قراردادهای کاری دائم که بیش از 80 درصد کل قراردادها در بازار کار کشور بوده است به 15 درصد تقلیل یافت و دقیقا جای قراردادهای دائم با قراردادهای موقت و سلیقه ای عوض شد.

بر پایه این گزارش، به صورت کلی مبحث قراردادها یکی از مهم ترین موضوعات قانون کار است که علاوه بر ایجاد چالش های فراوان در روابط بین کارگر و کارفرما، دارای بیشترین میزان پرونده نیز در شوراهای حل اختلاف است.

در سال های گذشته، دولت دهم اعلام کرد به دنبال اجرای طرح ساماندهی قراردادها و متوقف کردن روند دلالی و واسطه گری نیروی کار در بازار است و عنوان شد در مشاغلی که جنبه مستمر دارد و بنگاه به نیروی کار متخصص و ماهر نیاز دارد، دیگر دلیلی بر وجود واسطه در این بین نیست و کارگر و کارفرما باید در این زمینه اقدام به انعقاد قرارداد مستقیم کنند.

حذف واسطه گری نیروی کار
اما نکته حائز اهمیت در موضوع نیروهای شرکتی و ساماندهی قراردادها این است که سازمان ها و زیرمجموعه های دولتی بزرگترین مشتری شرکت های واسطه گری هستند و تقریبا تمام قراردادهای منعقد شده در این بخش، بین شرکت های واسطه و زیرمجموعه های دولتی است!

با وجود ادعای مقامات سابق دولتی مبنی بر جمع آوری بساط واسطه گری در بازار کار، اما هنوز قراردادهای فراوانی بین شرکت های پیمانکاری و زیرمجموعه های دولتی وجود دارد که نیازمند بازنگری و تبدیل وضعیت هستند.

در واقع تبلیغات فراوانی که در سال های گذشته پیرامون موضوع ساماندهی قراردادهای کار نیروهای شرکتی انجام شده بود نوعی انتظار و امیدواری در بین بسیاری از کارکنان شاغل در بدنه دولتی ایجاد شد که بخش قابل توجهی از آن بی پاسخ ماند که البته در جای خود نشان دهنده وجود شرایط نامناسب قراردادهای کاری در کشور و وجود هزاران مسئله در این بخش است.

اختلاف نظر مجلس و دولت سابق
یکی از حواشی مهم به وجود آمده برای طرح ساماندهی نیروهای شرکتی در زمان فعالیت دولت دهم، اختلاف نظر مجلس با دولت بر سر اجرای این طرح بوده است تا جایی که مجلس در چند نوبت دستور به توقف اجرای طرح ساماندهی نیروهای شرکتی داد.

در واقع از سوی مجلس عنوان شد اجرای طرح ساماندهی نیروهای شرکتی دارای نقایص و اشکالات قانونی است، از اینرو یا باید نسبت به اصلاح آنها اقدام شود و یا ادامه اجرای طرح متوقف شود. با این حال، دولت سابق به اجرای طرح اصرار کرد، اما در نهایت اعلام شد ساماندهی به اتمام رسیده است. با این حال، هنوز هم درخواست هایی در زمینه انعقاد قرارداد مستقیم کار بین بنگاه دولتی و شاغلان وجود دارد.

ساماندهی شرکتی ها کوتاه مدت بود
فتح الله بیات با بیان اینکه طرح ساماندهی نیروهای شرکتی یک برنامه میان بر و کوتاه مدت بوده است گفت: در دولت های سابق نیز اینگونه برنامه ها به روش های دیگر دنبال شده است اما به نتیجه نرسید.

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور اظهار داشت: یکی از بزرگترین مسائل موجود در بحث قراردادها، اجرای سلیقه ای قوانین و یا دور زدن آن است تا جایی که این مسئله باعث خروج انعقاد قراردادهای کاری به صورت قانونمند می شود./مهر


ویدیو مرتبط :
بازگشت دوباره طرح شبنم و ایران کد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

بازگشت دوباره طرح جنجالی نیروهای شرکتی‌


دو سال پس از لغو مصوبه پُرحاشیه دولت دهم توسط رئیس مجلس و دیوان عدالت درباره ساماندهی نیروهای شرکتی، حالا معاون دیوان عدالت می گوید هیئت عمومی این دیوان با 2 شرط دولت را مکلف به تعیین تکلیف نیروهای شرکتی کرده است.

خبرگزاری مهر: دو سال پس از لغو مصوبه پُرحاشیه دولت دهم توسط رئیس مجلس و دیوان عدالت درباره ساماندهی نیروهای شرکتی، حالا معاون دیوان عدالت می گوید هیئت عمومی این دیوان با 2 شرط دولت را مکلف به تعیین تکلیف نیروهای شرکتی کرده است.

 سال 90 مصوبه ای از سوی هیئت وزیران دولت دهم درباره ساماندهی نیروهای شرکتی ارائه شده بود که طی آن بر تبدیل وضعیت قرارداد کاری صدها هزار نیروی شاغل در بخش های مختلف کشور تاکید شده بود.

به بیان دیگر، مفاد مصوبه به نحوی بود که صدها هزارنفر خود را مشمول آن می دانستند و خیلی زود موجی از درخواست ها برای تبدیل وضعیت از شرکتی به قراردادی به راه افتاد. اما متاسفانه مصوبه بدون پشتوانه اجرایی و شتابزده دولت سابق در آن زمان نتوانست در نهایت گشایشی در کار نیروهای شرکتی کشور ایجاد کند.

کارشناسان بازار کار می گویند دستکم 3 میلیون نیروی کار در کشور هستند که در حال حاضر دارای قرارداد شرکتی اند که عموما به لحاظ وضعیت شغلی، حقوق و مزایا و استفاده از حمایت های قانونی نارضایتی هایی را دارند.

3 میلیون نیروی شرکتی داریم؟


اساسا نیروی شرکتی به افرادی گفته می شود که در مشاغل مختلف و پست های گوناگون حضور دارند، اما بین آنها و کارفرمای اصلی که می تواند یک دستگاه دولتی باشد، واسطه دیگری به عنوان کارفرما قرار دارد و از اینرو فرد شاغل ارتباط مستقیم با کارفرمای اصلی را از دست داده و با واسطه فعالیت می کند.

این مسئله باعث می شود تا کارفرمای واسط حقوق و مزایای وی را بپردازد، نحوه انعقاد قرارداد کاری را مدیریت کند، شرایط اخراج و ادامه همکاری را مشخص نماید و به صورت کلی افراد تحت مدیریت کارفرمای واسط فعالیت داشته باشند؛ در عین حالی که کارفرمای اصلی به آن نیرو نیازمند است و شغل وی نیز ماهیت مستمر و دائمی دارد.

عنوان شده که در گذشته دولت ها برای کاهش تصدی های خود و همچنین توسعه بخش خصوصی اقدام به ایجاد چنین شرکت هایی کرده و رفته رفته این کار توسعه زیادی پیدا کرد تا جایی که میلیون ها نیروی کار کشور در این قالب مشغول به کار شدند.

جذب دو نوع نیرو یکی از سوی کارفرمای اصلی و دیگری از سوی کارفرمای واسط در سازمان ها و بدنه دولت طی سالیان متمادی باعث شد تا نوع برخوردها با نیروهای کاری که اتفاقا دارای شرایط یکسان کاری هستند، متفاوت باشد.

جذب دو نیرو با شغل یکسان و مزایای متفاوت!

به عبارتی، یک نیروی شرکتی و یک نیروی قراردادی که در یک اتاق و دو میز کنار هم در پی انجام یک شغل هستند از حقوق و مزایای متفاوتی برخوردار می شوند، استفاده از امکانات و تسهیلات برای آنها متفاوت است و به صورت کلی وجود این شرایط باعث می شود تا مسائل کاری فراوانی ایجاد شود.

کارشناسان می گویند ایجادکننده این شرایط و مسائل برای نیروی کار خود دولت به عنوان کارفرمای بزرگ و استفاده کننده اصلی از شرکت های پیمانکاری نیروی انسانی است؛ از اینرو بخش قابل توجهی از مسائل مربوط به نیروهای شرکتی نیز در این بخش شکل گرفته است.

هرچند دولت سابق از طریق مصوبه های گوناگون خواست تا گام هایی را در این مسیر بردارد، اما عدم انجام کارهای دقیق کارشناسی، نامشخص بودن جامعه هدف طرح و به وجود آمدن برداشت های متفاوت از مصوبه ها؛ باعث شد تا تنها مباحث فراوانی پیرامون ساماندهی قراردادهای کاری بخشی از نیروی کار کشور به وجود آید و فایده دیگری نداشته باشد.

مصوبه ای که سرنجام لغو شد

در نهایت نیز علی لاریجانی رئیس مجلس در تیرماه سال 91 طی نامه ای به محمود احمدی نژاد، رسما مصوبه جنجالی و پُرحاشیه دولت درباره ساماندهی نیروهای شرکتی را لغو کرد.

همچنین در دی ماه همان سال نیز دیوان عدالت اداری نظر مجلس درباره لغو مصوبه دولت دهم درباره نیروهای شرکتی را تایید کرد و بر نظر رئیس مجلس صحه گذاشت. از اینرو، در آن مقطع رسما پرونده ساماندهی نیروهای شرکتی به دلایل مختلفی که از سوی مجلس عنوان شده بود، بسته شد.

حالا حدود 2 سال پس از دو بار لغو مصوبه دولت دهم درباره نیروهای شرکتی و تایید آن توسط دیوان عدالت اداری، حجت الاسلام والمسلمین موسی قربانی معاون قضایی در امور شعب دیوان عدالت اداری اعلام کرد: با رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، دولت ملزم به تبدیل وضعیت استخدامی کارکنان از شرکتی به قراردادی شد.

این مقام مسئول در دیوان عدالت اداری اظهارداشت: شعب مختلف دیوان عدالت اداری در مورد تبدیل وضعیت کارکنان شرکتی به قراردادی که در دولت قبل تصویب شده بود، آرای متعارض صادر کرده بودند.

دو شرط دیوان عدالت برای ساماندهی شرکتی ها

قربانی این مطلب را نیز افزود که مصوبه یاد شده در دولت قبل به تصویب رسید، اما رئیس مجلس شورای اسلامی آن را خلاق قانون اعلام کرد.

وی گفت: با این حال، کارکنانی که شرکتی بودند برای تبدیل وضعیت به دیوان عدالت شکایت می کردند که برخی شعب حکم به ورود دعوا و الزام دولت به تبدیل وضعیت و برخی نیز حکم به رد دعوا داده بودند.

معاون قضایی در امور شعب دیوان عدالت اداری افزود: با توجه به موضوع یاد شده، هیئت عمومی دیوان در مقام رفع تعارض از آرای شعب برآمد و آن را در دستور کار قرار داد و رای صادر کرد.

قربانی در مورد رای هیئت عمومی گفت: بر اساس رای هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، رای به ورود دعوا صحیح است به شرطی که اولا دولت به این افراد نیاز داشته باشد و ثانیا این افراد واجد شرایط ماده 32 قانون مدیریت خدمات کشوری باشند.